Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De koeiencommissie


Vorige Index
Index
Volgende

Op 14 februari 2001 verscheen no. 268 in de Rode reeks.

De koeiencommissie De laatste jaren haken de Suske en Wiske-albums steeds meer in op actuele thema's die spelen in de samenleving. Na de affaire Dutroux die op de korrel werd genomen in De rebelse Reinaert en het verdwijnen van het dorpje Doel in Het verdronken land worden nu de gekke koeienziekte en het gesjoemel met vlees in de Belgische vleesindustrie aan de kaak gesteld.

Onder de dieren breekt het Babbelveld-Jacobvirus uit. Hierdoor beginnen ze te praten en rechtop te lopen. Ze gaan zich gedragen als mensen, komen op voor hun eigen belangen en richten zelfs politieke partijen op. De verkiezingen die vervolgens worden gehouden worden glansrijk door de dieren gewonnen.
Vanzelfsprekend kondigen de dieren nadat ze aan de macht zijn gekomen aan dat de mensen geen vlees meer mogen eten. Een goed alternatief voor het wegvallen van vlees op het menu moet worden gevonden door een speciale koeiencommissie.
De tegenstanders van deze vegetarische maatregelen plegen heel wat aanslagen onder de schuilnaam ALF. Suske en Wiske worden in het nauw gedreven als ze beschuldigd worden van illegaal vleesbezit waarna het avontuur helemaal goed op gang komt.


In de aankondiging van dit verhaal, die op 22 mei 2000 in De Standaard stond, werden diverse namen genoemd van dieren die in het verhaal een rol spelen. Er is toen al onderzocht welke personen met die dieren worden verbeeld. De bevindingen kunt u lezen in het artikel: De koeiencommissie : gaan Suske en Wiske opnieuw de politiek in?


Aankondiging van De koeiencommissie