Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De stugge Stuyvesant


De stugge Stuyvesant Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De stugge Stuyvesant verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,83

Reactie no. 19
NaamAnna
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieDe tekeningen zijn redelijk slecht maar voor de rest zeer goed album. Voor de tekeningen geef ik een -1 en voor het verhaal zelf ook een -1. Het is wel verrassend dat dit album goed is. In het begin dacht ik dat ik maar een 5 ging kunnen geven. De humor is ook zeer goed en het was ook leuk dat ze weer opgesplitst zaten.
Datumdinsdag 04 juli 2023 16:56

Reactie no. 18
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer5
RecensieHet zwalkt in de nummers 260-269 alle kanten op: dan goed en dan bedroevend. Dit is weer een veel zwakker verhaal. De interessante geschiedenis van Peter Stuyvesant is verwerkt tot een simpel jolig kat en muisspel. Bepaalde feiten uit het verhaal kloppen en waarachtig. De protagonist lijkt nog op de echte ook: althans afgaande van wat er over hem op internet is te vinden. Onze hoofdpersoon wil via Curaçao New York weer innemen omdat hij die eeuwen geleden verloren heeft aan de Britten, weliswaar in ruil voor Suriname ( destijds groter dan het huidige land). Om New York ( Nieuw Amsterdam) terug te winnen, moet hij eerst een schat op Curaçao opgraven. Dit gebeurt via allerlei ongein en onlogica: Peter belandt heel toevallig in de juiste vrachtwagen die heel toevallig naar Schiphol rijdt en heel toevallig stopt bij een kist voor Curaçao. De ontsnapping bij Barabas gebeurt dus al met veel onnodige bombarie maar het wordt nog veel erger met het skateboard en rastahaar. Op zich een grappig idee maar het verveelt heel snel. Daarbij is het een staatsman niet waardig. Het geschiedkundige aspect is volledig verdwenen. Voordeel is wel dat we geen ellenlange uitleg over de geschiedenis krijgen zoals bijvoorbeeld in “Het Grote Gat”. Dus…elk nadeel heeft zijn voordeel…of andersom? Logica mist verder ook op een andere manier: Red Attack legt aandelen uit terwijl de VOC en WIC de eerste bedrijven ter wereld waren die zo werkten. Volgens mij moet Stuyvesant dat geweten hebben. …of is dit bewust gedaan ter verduidelijking? Wellicht het laatste, omdat Lambik en Jerom een gevallen beurshandelaar aantreffen als zwerver. Waarschijnlijk is alles een excuus om de beursgang aan de lezer uit te leggen. Toch een uitleg? Het blijft het een beetje vreemd. Het ontgaat mij ook waarom Lambik en Jerom bij de NYPD zouden gaan werken. Mij lijkt het stug (!) dat je zo Peter zou vinden. Hun werk bij de NYPD levert wel een Kennedy-achtige scène op inclusief moordaanslag. Een kwinkslag is verder het feit dat Stuyvesant de hele goegemeente voor zijn karretje kan spannen. In de tijd van de sociale media waar iedereen elkaar ophitst, is dit een actueel tintje. De geschiedenis van ( niet altijd sympathieke) Stuyvesant had een veel interessanter verhaal op kunnen leveren dan dit op pure jolijt geënte verhaal. Stuyvesant komt naar de 20e eeuw maar hij loopt er rond alsof alles de gewoonste zaken van de wereld zijn, enkele opmerkingen daar gelaten. De tekeningen zijn erg matig en onze vrienden ontberen elke bezieling maar dat is kenmerkend voor deze periode. Een standaardverhaal uit deze periode: een uitgekleed geschiedkundig aspect dat wordt verwerkt in een holderdebolder avontuur waar gein en onlogica de boventoon voeren en waar onze helden het grootste slachtoffer zijn.
Datumwoensdag 27 januari 2021 23:41

Reactie no. 17
NaamLeen
Leeftijd44
Cijfer6
RecensieOp zich geen slecht idee, alleen de skateboard en Rastahaar zijn flauw. Ook snap ik niet waarom er Jezus, Christus en in Godsnaam er per dé in moeten staan. Ook wordt Stuyvesant er als een freak neergezet terwijl er ook een mooier verhaal over de geschiedenis van Nieuw Amsterdam kon worden neergezet
Datumzondag 09 september 2018 00:55

Reactie no. 16
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer7
RecensiePeter Stuyvesant wordt met de teletijdmachine vanuit het verleden naar het heden geflitst. Daar wil hij Nieuw Amsterdam, net als vroeger, overnemen mbv een schat die in een Spaans galjoen voor de kust van Curacao ligt. Suske en Wiske willen hem terugflitsen maar laten zich onder valse voorwendselen door hem misleiden om de schat op te duiken. Een typisch Marc Verhaegen verhaal met een Paul Geerts onderwerp. Aardig verhaal met matige tekeningen.
Datumwoensdag 30 december 2015 09:34

Reactie no. 15
NaamCaspar
Leeftijd39
Cijfer5
RecensieHeel slecht getekend album, kale plaatjes en de teksten in de balonnen zijn ook door verschillende mensen getekend. Van S&W in New York had men wat leukers kunnen maken. Hoe Stuyvesant in het heden komt is werkelijk te flauw voor woorden en die onzin met het skateboard en rastakapsel is beneden alle peil. En dit is dan ook nog een album met Wiske in een naveltruitje. Een onvoldoende, zelfs de meeste huidige albums zijn beter dan dit.
Datummaandag 30 april 2012 19:55

Reactie no. 14
NaamJ Castelijns
Leeftijd20
Cijfer3
RecensieDit is een saai verhaal, ik kwam er bijna niet doorheen en de humor is ver te zoeken
Datumdinsdag 13 november 2007 17:54

Reactie no. 13
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieEventjes een rapport maken voor dit album
Het verhaal: 10/10
De tekeningen: 8/10
Dialoog: 9/10
totaal: 27/30
Gemiddeld: 9/10

Opmerkingen:Prachtig album

DatumMon Jun 11 20:34:07 2007

Reactie no. 12
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieDit album heeft het helemaal!
De tekeningen : SUPER!
Het verhaal : WAANZINIG!
De personages : PERFECT!
Kortom : EEN KLASSIEKER!
DatumSat Jun  2 19:04:57 2007

Reactie no. 11
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer6
RecensieHet verhaal, waarin veel actualiteit is verwerkt, is zeker niet slecht te noemen maar heeft mij toch niet zodanig weten te boeien dat ik een uur in mijn zetel gekluisterd zat. Het lijkt wel of er diverse tekenaars aan dit album hebben gewerkt, want het tekenwerk en -kwaliteit verschilt van pagina tot pagina (ook te zien aan de lettering).
DatumFri May 26 20:59:17 2006

Reactie no. 10
NaamEs
Leeftijd14
Cijfer5
RecensieIk vind er echt niks aan. geen leuke grappen. Het is een te stug album!
DatumMon Aug  8 12:46:55 2005

Reactie no. 9
NaamTeun Hibma
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieGoede verhaal waarin Stuyvesant New York weer wil inpalmen. Lambik en Jerom haalt weer eens stommeiten uit en jammer dat we niet zien hoe Stuyvesant naar Amsterdam gaat toen hij, voordat hij weggeflist wordt, gevraagd heeft
DatumSun Feb 20 17:15:09 2005

Reactie no. 8
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 9
Recensie dit album is goed.ik wou het eigenlijk net zo als chowan zeggen:het speelt zich af in belgië,curacou,en U.S.A!!!als je dit album nog niet gelezen heb.......jongens(en meisjes,vrouwen,mannen en de hele rataplan),veel plezier!!!
Datum Fri Feb 4 16:19:15 2005

Reactie no. 7
Naam Robert
Leeftijd 13
Cijfer 8
Recensie Ik vind de Stugge Stuyvesant een leuk album. Maar, ik ben het ook wel een beetje met Jan eens: Stuyvesant komt een beetje raar voor de dag. Aan de ene kant is het natuurlijk wel grappig: een belangrijk persoon uit het verleden die op een skateboard rijdt. Verder vind ik de Stugge Stuyvesant een erg goed verhaal.
Datum Wed Feb 18 15:00:51 2004

Reactie no. 6
Naam Tom
Leeftijd 16
Cijfer 5
Recensie Dit verhaal was toch wel het verhaal dat mij van verbazing liet omvallen. Het tekenen was werkelijk te beroerd voor worden, de voorkant maakte wel iets goed, het verhaaltje ook wel maar het tekenen. Ik moet er nog van huilen. Dit verhaal heeft toch wel bewezen dat sowieso in tekenen het allemaal alleen maar ging voor "snel, snel, snel zo komen er heel snel veel €,€,€ etc.".
Alsjeblieft erven Vandersteen, laat deze tereur ophouden.
Datum Wed May 21 15:34:27 2003

Reactie no. 5
Naam joe
Leeftijd 26
Cijfer 7
Recensie Met dit boek leek Marc de goede kant op te gaan. Helaas volgden er toch weer wat miskleunen, maar goed. Aardig, al kan ik wel meegaan dat Stuyvesant inderdaad een beetje vreemd voor de dag komt ... Een missertje
Datum Fri May 2 13:27:37 2003

Reactie no. 4
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 6
Recensie Het verhaal is op zich niet verkeerd. Ik heb alleen het vermoeden dat er met een traditie is gebroken. Zoals vroeger nog wel eens naar waarheid een persoon uit het verleden werd neergezet zie ik Peter Stuyvesant een beetje als een of andere freak worden neergezet. Qua tekenstijl is hij in zijn uiterlijk een of andere zeerover uit de Jerom-reeks. Vervolgens krijgt hij verderop in het verhaal dreads aangemeten. Echt authentiek is dit allemaal niet meer zo. Maar hoe krom ook, verder wel een geinig verhaal en naar mijn mening de beste uit 'rampenjaar 2001'
Datum Wed Apr 30 17:08:49 2003

Reactie no. 3
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 7
Recensie Ik volg Alains punt.Een zeventje, sterk getekend, leuk verhaal (ofschoon wat eenvoudig) en hier en daar die verdachte Stuyvesant weer..
Een verhaal die meerdere keren gelezen word maar dat uiterdaard te weinig in zijn mars heeft om uit te groeien tot een klassieker.Maar wel kopen dus, dit verhaal.
Datum Tue Apr 29 21:02:56 2003

Reactie no. 2
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 7
Recensie Het verhaal is best wel aardig, ofschoon ik er meer van verwacht had. De tekeningen van Marc zijn superb en maken van dit album een optisch genot.
Datum Sun Apr 27 11:56:45 2003

Reactie no. 1
Naam Chowan
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie Hm hoe is het mogelijk.
Dit speelt zich in 3 landen af.
Belgie,Curacao en De VS.
Datum Sat Apr 26 20:24:05 2003