Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De stugge Stuyvesant


Vorige Index
Index
Volgende

Op 9 mei 2001 verscheen no. 269 in de Rode reeks.

De stugge Stuyvesant Door een dom toeval wordt de Nederlandse kolonisator Peter Stuyvesant met de teletijdmachine uit het verleden naar het heden geflitst. Stuyvesant was gouverneur van de West-Indische compagnie op Curacao en de eerste directeur-generaal van Nieuw-Amsterdam, het latere New York. Hij vliegt richting New York om er zijn stad terug op te eisen. Bij een tussenlanding op het eiland Curacao ontmoet Stuyvesant wisselagent Red Attack, die op de beurs van New York werkt. Stuyvesant en Attack sluiten een deal: in ruil voor de schat van een gezonken Spaans galjoen moet Attack ervoor zorgen dat Stuyvesant 51% van de bedrijven in New York in handen krijgt. Suske en Wiske vinden Stuyvesant terug op Curacao, maar worden door de kolonisator met een kluitje in het riet gestuurd....

Dit verhaal is voorgepubliceerd in het tijdschrift TV-Ekspres. Vanaf 14 maart 2001 loopt het ook in het Suske en Wiske weekblad. In dat tijdschrift is het de opvolger van Lilli Natal. Dit betekent dat het verhaal dat voor De stugge Stuyvesant in album is verschenen, De koeiencommissie, niet in het weekblad zal verschijnen. Het is voor het eerst sinds de start van het tijdschrift, op 15 september 1993, dat een nieuw Suske en Wiske verhaal niet in het weekblad wordt gepubliceerd.

De reden voor het overslaan van De koeiencommissie is dat de verhalen in het weekblad heel lang meestal werden afgedrukt met een frequentie van drie pagina's per week. Dit is gelijk aan het aantal stroken dat in de krant verschijnt. Aangezien er naast de verhalen die in De Standaard worden afgedrukt echter ook elke week een pagina van een avontuur in TV-Ekspres staat komt het schema van het weekblad hierdoor achter te lopen.
Lilli Natal begon in het Suske en Wiske weekblad toen het album al bijna in de winkels lag. De koeiencommissie is al een paar weken voor de slotaflevering van Lilli Natal in het tijdschrift in album uitgekomen. Als de redactie ervoor had gekozen om toch met De koeiencommissie van start te gaan dan was er van voorpublicatie helemaal geen sprake meer geweest. Tekst op omslag van 2001, no. 14

Bij de publicatie van De stugge Stuyvesant is men begonnen om wekelijks vier pagina's in het weekblad te publiceren waardoor de achterstand op de overige publicaties nu niet meer oploopt. Het feit dat er voortaan meer pagina's Suske en Wiske per week verschijnen werd gemeld in een kadertje op het omslag van 2001, no. 14 (28 maart). De tekst in dat kader vermeldt overigens foutief "Vanaf nu: geen 3, maar 4 pagina's". In werkelijkheid was die verandering al twee weken eerder doorgevoerd.De dappere duinduikers Evenals bij eerdere albums uit de Rode reeks het geval was is De stugge Stuyvesant ook verkrijgbaar in een editie met CD-Rom. De dappere duinduikers Dit schijfje bevat een interactieve versie van het verhaal De dappere duinduikers en een spelletje dat op dit verhaal is gebaseerd.