Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Heilig Bloed


Heilig Bloed Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Heilig Bloed verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,68

Reactie no. 29
NaamAnna
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieEen kleine verbetering op de vorige albums. Niet fantastisch maar het is tenminste eens wat anders. De schurken uit de averechrse aap komen nog eens terug. Lambik blijft nog altijd de minilambik waardoor hij een leuke rol kan spelen in het verhaal. Hopelijk blijven ze zo of nog bter doorgaan.
Datummaandag 28 augustus 2023 11:26

Reactie no. 28
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer6
RecensieEigenlijk loop dit verhaal door van “De Fleurige Floriade”. Lambik is nog steeds Minibik en Seth ( leuk karakter) komt terug. Dat mag…wat niet had gemogen is de terugkeer van de minkukels Frick Adel en Udo Ludo uit het striptechnische gedrocht “De Averechtse aap”. Zij zijn op zoek naar het Heilig Bloed om de perfecte mens te maken…toevalligerwijs…Ook hier blijven ze oervervelend en halen veel onderuit. Dit onder andere door stompzinnige liedjes te zingen. We maken ook kennis met Odfella, een dame van de Basiliusorde die Jerom inschakelt om op zoek te gaan naar het Heilige Bloed waar een despoot, Kalash Nikov (sterk personage), zich mee voedt om eeuwig te kunnen leven, zo blijkt later. Zij mag haar trucje drie albums lang volhouden. Niet zo geslaagd. Zij lijkt er in geschreven om Suske en Wiske enige erotische lading te verschaffen maar het werkt niet….In één van de latere albums komt het niet verder dan “kusjes” uitdelen. Frappant is ook de tekenstijl: zogenaamd erotische vrouwen in S&W zien er altijd zo uit…met rare ogen. De tekenstijl is wel wat matig te noemen. Het verhaal komt erg laat op gang: we moeten eerst door onnozel gedoe van ons flauwe Duitse duo voordat het interessant wordt. Dat gebeurt vanaf het feit dat Suske, Wiske en Sidonia op zoek gaan naar Jerom en Odfella (wat een rotnaam…komt die van Odd fellow? ). In het klooster ontvouwen zich waarlijk spannende gebeurtenissen, daar is het verhaal werkelijk sterk. Het gaat er simpelweg om wie het Heilig bloed krijgt. De strijd gaat zo ver dat zelfs onze vrienden elkaar beconcurreren. Een verhaal met veel aardige elementen maar dat ook veel erg storende factoren heeft. Je moet wel heel veel schrappen om rustig dit boek te kunnen lezen terwijl de basis erg sterk is. Jammer.
Datumzaterdag 05 december 2020 22:33

Reactie no. 27
NaamHenmii
Leeftijd33
Cijfer6
RecensieGoh, wat een tegenvaller. En de titel en cover waren nog wel zo veel belovend. Het verhaal is gewoon 1 grote achtervolging, die nergens echt spannend wordt. En het eindigt ook heel raar. Dat komt omdat het vervolgd wordt in het volgende album, maar voor de leek is dat totaal niet duidelijk. Zij hebben dus een album dat gewoon erg abrupt eindigt. Jammer!
Datummaandag 07 augustus 2017 17:09

Reactie no. 26
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieBest onderhoudend verhaal dat zich afspeelt in en rondom Brug. Wel eigenaardig dat Seth meteen doorziet wat heer Flick van plan is en daarom Lambik laat gaan en dat Jerom een afspraak met Odfella boven de ontvoering van zijn beste vriend laat gaan.

De tekeningen zijn ok behalve dat Verhaegen wel heel vaak wolkjes bij actiemomenten tekent en de achtergronden van stroken 89 tot en met 92 erg steriel zijn. En hij gebruikt steeds meer popsongs om plaatjes op te vullen die alleen maar afbreuk aan het verhaal doen, dit zou in de albums hierna alleen maar erger worden.

Datummaandag 21 december 2015 06:18

Reactie no. 25
NaamFrédéric Delameilleure
Leeftijd32
Cijfer5
RecensieTja ik ben zelf gids in Brugge.... Dan wil je wel eens een recensie schrijven natuurlijk... De cover is mooi maar erg druk.
Het scenario dan: in Brugge met zijn allen (6,7 of 8 partijen al naargelang het standpunt van de lezer) op zoek naar het "heilig bloed", dat... zeer kostbaar is/ ongekende kracht geeft/enz.. (zelf in te vullen)..
De tekeningen: Sommige decors zijn mooi (Bloedprocessie) maar andere zijn dan weer matig uitgewerkt (de Burg nabij de Bloedbasiliek).Wel opvallend: overdag zo weinig volk op de Grote Markt en in de binnenstad!! (was iedereen gaan kijken naar de Bloedprocessie misschien??). Over de afstanden tussen de monumenten: van het begijnhof naar de Jeruzalemkerk is het echt wel een eind wandelen hoor...hier blijkbaar niet!!
Ergerlijk: 1) van stook 55 tot strook 80 is het avond, maar dan wordt het bij de Burg plotseling dag.
2) het duel Udo Ludo en Kalasj: waarom in godsnaam die muziekteksten?? Dit slaat nergens op!!
3) Lambik die weeral eens van een belfort valt (zie de kattige kat, Ieper).
4) Lambik die klein is en Jerom die plots lid wordt van een geheim genootschap en die zijn vrienden niet helpt??? Nee dank u..
5) En zoals altijd in een strip: onze helden hebben natuurlijk geen last van koud water: erin en eruit... het deert hen blijkbaar niet..
6) Het einde is nogal onnozel. Udo Ludo wordt door Jerom vakkundig tot een kunstwerk omgevormd, de slang Seth (wat deed die eigenlijk in dit verhaal??) belandt in de vuilniscontainer en Kalasj Nikov die van het bloed "drinkt" (??) en vervolgens in een vleermuis verandert...
Eindconclusie: Vooruit een vijf omdat de tekeningen wel OK zijn en de sfeer van Brugge inderdaad aanwezig is in het verhaal lekker mysterieus aandoet. Strook 137-144 is een goed rustpunt in het verhaal en is zowaar grappig te noemen.
Datumzondag 20 februari 2011 21:32

Reactie no. 24
Naamkees
Leeftijd52
Cijfer10
RecensieGeweldig album uit een geweldig vervolgverhaal, heerlijke gekte, volkomen geschift.
typisch Marc Verhaege.
Prachtig tekenwerk.
Datumdonderdag 20 augustus 2009 13:18

Reactie no. 23
NaamJeroen de Munter
Leeftijd27
Cijfer1
RecensieMannen die kanonnen zijn, Slangen van mensen of omgekeerd: veel actie zonder inhoud, laat staan diepgang: neen voor mij hoefde dit album niet.
Datumdinsdag 26 mei 2009 17:21

Reactie no. 22
Naammaxim
Leeftijd14
Cijfer9
Recensiehet is een zeer goed geschreven vervolg op de vorige strip"de fleurige floriade"
Datumzaterdag 12 januari 2008 16:14

Reactie no. 21
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer7
RecensieVerhaal is sterk, ik ben alleen niet zo gek op vervolgverhalen.
DatumFri Sep  7 11:35:17 2007

Reactie no. 20
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieIk vond dit album alles behalve slecht. Maar het vervolg dat er op volgt 'In de ban van het milt' vind ik nog beter. Wat mij betreft is dit album toch een 9 waard.
DatumSat Dec 30 18:18:04 2006

Reactie no. 19
NaamLeander Zimmerman
Leeftijd15
Cijfer4
RecensieDe verhalen rondom Odfella en de Basiliusorde vind ik niet in de S&W reeks thuishoren. Dit omdat ze niet over of een historische gebeurtenis of een actueel onderwerp (bijvoorbeeld vervuiling) gaan. Nu voldoen ook andere albums niet aan deze criteria, maar dit onderwerp hoort volgens mij niet bij de Suske en Wiske sfeer
DatumThu Oct 19 14:03:36 2006

Reactie no. 18
NaamGerhard Burgers
Leeftijd39
Cijfer4
Recensietsja, een vier voor de moeite. De tekeningen zijn mooi maar er wordt veel te veel de nadruk gelegd op de heilige figuren en niet op suske en wiske en lambik en jerom. Je kan toch niet zomaar andere figuren de hoofdrol gaan laten spelen?
In een GOEDE suske en wiske komen ZEKER de volgende personen op de voorgrond: Suske Wiske Lambik Jerom Sidonia Barabas en eventueel nog Krimson en of Theofiel.
DatumSun Oct 15 00:53:23 2006

Reactie no. 17
NaamEli Dirkx
Leeftijd13-14
Cijfer1
RecensieIk vond dit verhaal, net als Kalashnikov, een misbaksel.
Ik vond het buitengewoon degoutant hoe de karakters waren, en de scene waarin Sidonia wordt opgepikt met de uitleg dat de bestuurder elke dag de krant leest sloeg nergens op.
Naast dat vond ik de slangachtige Seth ook wel onnozel.
Het enige dat ik eens plezant vond was de terugkeer van Herr Frick en Udo Ludo, zelfs al scheen Udo Ludo een robot te zijn.
Anders vind ik dit na in de Ban van de Milt het slechtste S&W-verhaal ooit.
1 voor de terugkeer van Herr Frick en Udo Ludo
DatumMon Aug  1 21:40:15 2005

Reactie no. 16
NaamKaj Peters
Leeftijd19
Cijfer7
RecensieMet Kalash Nikov heeft Marc Verhaegen een van de stoerste karakters uit de S&W-geschiedenis bedacht. En toch valt dit album enorm tegen. De spanning wordt maar matig opgebouwd, doordat de gebeurtenissen zich in een te rap tempo achter elkaar opvolgen. In de laatste 10-15 pagina´s rent iedereen maar als een kip zonder kop achter elkaar aan. Het wordt zo verwarrend allemaal dat Verhaegen op een bepaald moment zelfs een halve pagina grote beschrijving, van wat er allemaal heeft plaatsgevonden, nodig heeft om de boel nog overzichtelijk te maken. Nogal een flauwe stijl-truc om het eigen onvermogen tot overzichtelijkheid te maskeren...
Ook is het mij een compleet raadsel waarom Seth, de slechterik uit het vorige deel, ook weer een rolletje toebedeeld moest krijgen. Hij voegt helemaal niks toe aan de verhaallijn. Zijn aanwezigheid maakt het alleen maar nog warriger dan het al is.
DatumSun May 8 17:55:23 2005

Reactie no. 15
Naamjippe
Leeftijd10
Cijfer3
Recensiesorry, maar meningen zijn meningen (met argumenten). dit is een bord vol paelja (dat lust ik niet) omdat het een heel stom gebeurtenisje is.het begin geef ik een 10.
DatumTue Mar 15 16:53:55 2005

Reactie no. 14
NaamTeun Hibma
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieGoede vervolg van Fleurige Floriade, ik ben zelf paar jaar geleden naar Brugge geweest. Ikzelf kan de sfeer van stad in verhaal terugvinden. ik vond het wel prettig om even overzicht te zien van de personen en hun doel om de heilig bloed te bemachtigen. Ik vond dat Lambik gevangen in vogelkooi is grappig en ook dat hij hele verhaal klein blijft.
DatumSun Feb 20 17:23:03 2005

Reactie no. 13
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 5
Recensie Tja, misschien ben ik nog mild in mijn beoordeling maar vooruit. Het verhaal is op zich wel ok maar al met al stoor ik me gewoon gruwelijk aan de karakters en de moderne troep die erin verwerkt zit. De hele sfeer van S&W is weg! Dus een 5 voor het verhaal, maar voor mij part had het net zo goed een 1 kunnen zijn als ik het in de stijl van Willy of Paul had beoordeeld.
Datum Thu Sep 23 11:56:33 2004

Reactie no. 12
Naam tasha
Leeftijd 12
Cijfer 8
Recensie dit deel was erg spannend! maar ik heb wel beteren gelezen. de kaft valt ook op,het verhaal iets minder. de slang,een of andere omgetoverde egyptische godheid(zie het vorige deel)is ook erg grappig. tot zo ver....
Datum Sun Aug 1 19:12:06 2004

Reactie no. 11
Naam Arno Callens
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Dit is echt een té gek album. Het is moeilijk om het beste album van de trilogie te bepalen, maar dit steekt toch nog ietsje boven "De fleurige floriade" en "In de ban van de milt" uit. De actie, de speurtocht, de zangduels: Het is onbeschrijfelijk. En de humor: Herinner je de dokter die steeds de knapste verpleegsters tevergeefs uitvroeg en tenslotte zelf werd uitgevraagd door een mini-bomma en je lacht jezelf rot! Tip voor de droevige momenten!
Datum Thu Jul 1 18:14:33 2004

Reactie no. 10
Naam bekaert bram
Leeftijd 10
Cijfer 9
Recensie heel heel erg mooi , spannend vertelt iets over vroeger
Datum Thu May 6 17:22:29 2004

Reactie no. 9
Naam Chowan Nikolaas
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie Ik vind dit album leuk.
Eerst dacht ik dat graaf Kalasj Nikov goed was.
Maar in In de ban van de milt was dat anders!
Datum Mon May 12 20:49:01 2003

Reactie no. 8
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 9
Recensie Van de trilogie("De fleurige Floriade"-"Heílig Bloed"-"In de ban van de Milt") is dit album het beste! Niet alleen het verhaal is uitstekend, ook de tekeningen zijn klasse! Echter de verwerking van rocksongs(Dit keer een klassieker van The Doors. Jim Morrison draait zich in zijn graf om, bij het zien hoe dit liedje omgezet is in deze strip!) kan Marc niet laten!
Datum Mon May 5 14:50:58 2003

Reactie no. 7
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 6
Recensie Nee, dit is niet echt mijn verhaal.
Ik stoor me nog steeds aan de ietwat mindere tekeningen.
Verder zijn de karakters gewoon uit Vandersteens geest vandaan.Maar de bedoeling is goed en de inkleuring en humor is verbeterd.Een zes van mij dus.
Datum Tue Apr 29 19:23:08 2003

Reactie no. 6
Naam Jeroen Dera
Leeftijd 16
Cijfer 8
Recensie Grappig, mooi getekend en vooral ontzettend origineel. Als de irritante scène waarin Udo Ludo en die graaf elkaar bezingen er niet in had gezeten, had Heilig Bloed van mij een 9 gehad.
Datum Tue Apr 29 10:36:23 2003

Reactie no. 5
Naam de caluwé carlo
Leeftijd 13
Cijfer 4
Recensie laten we zeggen dat iedereen eens zijn minder goede tekenmomenten heeft
Datum Wed Apr 16 19:30:21 2003

Reactie no. 4
Naam J.Baan
Leeftijd 52
Cijfer 5
Recensie De laatste S&W albums(allerminst vanaf album no. 225) hebben de styl verloren dat Willy Vandersteen had.Dit album wil ik nog wel een 5 geven maar het laatste album,de kunstkraker is ver beneden peil,S&W zijn niet meer wat ze geweest waren,het is nu puur $$$$$$$$$$$$$.
Jammer.
Datum Sun Apr 13 00:40:32 2003

Reactie no. 3
Naam Pieter-Jan Van Lierde
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Op zich geen slecht album, heel mooi getekend, en een vrij goed verhaal. Minpunten zijn voor mij echter de figuren Frick Adel en Udo Ludo, veeeel te belachelijk om goed te zijn, en het dwaze gezang. Die trekken een anders leuk verhaal wat in het belachelijke.
Datum Thu Apr 10 09:58:48 2003

Reactie no. 2
Naam Tom enzlin
Leeftijd 11
Cijfer 9
Recensie Leuk album! behoort tot de top 10 bij mij
Datum Wed Apr 9 09:45:23 2003

Reactie no. 1
Naam Patrick
Leeftijd 13
Cijfer 9
Recensie Een mooi verhaal met de mooie achtergronden van Brugge. Ik ben er nadien zelf nog eens gaan kijken en de overeenkomsten van de achtergronden en in het echt zijn erg goed.
Ik vind het een leuk spannend verhaal, waarbij je je aandacht er goed bij moet houden. Wie heeft nu het heilig bloed, en waar is wie nu? Een verhaal om van te smullen!
Datum Sun Apr 6 12:47:00 2003