Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Heilig Bloed


Vorige Index
Index
Volgende

Op 10 juli 2002 verschijnt no. 275 uit de Rode reeks waarin Suske en Wiske avonturen beleven te Brugge.

Heilig Bloed Eind november 2001 begon in De Standaard het verhaal Heilig Bloed. Het verhaal begint met beelden van een mini-Lambik, die ook al in de aankondiging te zien was. Hiermee sluit de strip naadloos aan op het vorige verhaal dat in de krant werd gepubliceerd. Lambik wordt verkleind Aan het eind van dat avontuur, De fleurige Floriade, werd Lambik door de boosaardige god Seth omgetoverd in een miniatuur-uitgave van zichzelf. Omdat bij de afwikkeling van het verhaal werd vergeten om hem weer terug te toveren tot zijn normale proporties zagen we in de laatste strook Wiske naar de lezers knipogen terwijl ze de kleine Lambik in haar handen hield.

Deze manier om ontwikkelingen uit een verhaal door te laten lopen in een volgend avontuur werd al eerder gebruikt in de Suske en Wiske-reeks. Meest recent is het dubbelverhaal De mompelende mummie/De vogels der goden. Maar eerder was ook al sprake van een samenhangend element tussen avonturen in De stemmenrover, Het sprekende testament en De geverniste zeerovers waarin de talisman der Shings een belangrijke rol speelt.
In dit geval is er sprake van een trilogie. Het verhaal dat in De fleurige Floriade begint wordt namelijk na Heilig Bloed voortgezet in het avontuur In de ban van de Milt. De verhalen kunnen afzonderlijk worden gelezen maar vormen samen ook een geheel.

Knipoog met Lambik Al in de eerste stroken van Heilig Bloed wordt duidelijk dat Marc Verhaegen nog een link met eerdere avonturen in het verhaal heeft verwerkt. Wanneer tante Sidonia een stukje met Lambik gaat wandelen wordt deze ontvoerd door Udo Ludo en zijn trawanten. Die snoodaard waren we al eerder tegengekomen in De averechtse aap. Lambik in de eerste strook van 'Heilig Bloed'
De god Seth die verantwoordelijk was voor het geringe formaat van Lambik keert trouwens ook terug in Heilig Bloed. Hij treedt op in de vorm van de slang waarin hij zelf is veranderd aan het eind van het vorige verhaal.

De plot van het verhaal draait om het mysterieuze Schrijn van het Heilig Bloed, een relikwie dat door diverse partijen wordt begeerd.
Marc Verhaegen is niet over één nacht ijs gegaan om aan achtergrondinformatie voor dit verhaal te komen. De nieuwe schrijver van Suske en Wiske liet zich in Brugge rondleiden door de Lisseweegse schrijver Johan Ballegeer en had gesprekken met de organisatoren van de Heilig-Bloedprocessie. Bovendien kreeg hij informatie van de Dienst voor Toerisme en raadpleegde hij naslagwerken over het Heilig Bloed. Met uitzondering van een korte historische toelichting, waarin duidelijk wordt gemaakt hoe de relikwie in Brugge belandde, speelt het verhaal zich volledig in onze tijd af.
Alle kennis die Marc met zijn onderzoek heeft opgedaan verwerkte hij in een verhaal dat zich afspeelt in het hedendaagse Brugge. De historische stad, die ook al te zien was in De Tartaarse helm, komt alleen aan bod in een korte toelichting op de wijze hoe het relikwie in Brugge terecht is gekomen.

Voor Brugge wordt een speciale editie van het album uitgebracht. Deze uitgave zal voor het eerst te koop zijn tijdens de "Pinkie-dag" die op 7 juli in het Boudewijn-park te Brugge wordt gehouden.


Aankondiging van Heilig Bloed