Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De kunstkraker


De kunstkraker Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De kunstkraker verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,66

Reactie no. 68
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieWat een fascinerend album is dit! Na een ramp als “De verdwenen verteller”, krijg je dit letterlijke kunstwerkje! Verhaegen geeft ons een prachtig beeld in de moderne kunst. Fantastisch om onze helden een kunstkraker ( contrefaçon= namaak) te zoeken in schilderijen, dit aan de hand van een nieuwe uitvinding van Barabas. Je kunt verbanden leggen met de “Sputterende spuiter” van lang geleden maar hier is alles mooier en beter uitgewerkt. De tekeningen zijn van topniveau, het verhaal origineel ( of je moet toch naar de “Spuiter” kijken) en je blijft alles tot aan het eind met spanning volgen. Jammer is wel het abrupte einde door een gevolgtrekking van Suske die zou niemand gemaakt hebben. In één keer wordt je uit dit mooie sprookje gerukt. Het einde lijkt te vroeg en te simpel, als lezer wil je in dit sfeertje blijven hangen. Kleine dingetjes zijn er op te merken maar die zijn echt heel klein ( Lambik die niet van kunst houdt, de laconieke reactie van de notaris als zijn schilderij wordt vernield, ook al is het nep…). Een fris album zonder franje, zonder lolligheid maar één dat laat zien dat buiten de lijntjes kleuren pareltjes op kan leveren.
Datumzaterdag 05 december 2020 00:04

Reactie no. 67
NaamLeo
Leeftijd44
Cijfer9
RecensieOrigineel album en fantastische tekeningen. Leuk om iets met moderne kunst te kunnen doen en je kan zien dat Marc hier veel werk in stopte.

Geen 10 omdat het einde was afgeraffeld. Het was mooi geweest als Marc niet moest stoppen door het minder aantal pagina's maar had kunnen doorgaan zoals Paul Geerts kon met de Raap van Rubens, dan was het denk ik helemaal een juweeltje geweest. Ik snap alleen niet waarom de boef een masker ophad als dat later niet ontmaskerd werd. Dan had hij gewoon zijn gezicht laten zien

Datumwoensdag 17 oktober 2018 23:29

Reactie no. 66
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieEen beetje eigenaardig is het wel dat Lambik opeens niet veel met kunst te maken wil hebben gezien zijn eerdere uitspattingen met schilders als Rubens & van Gogh en meedere oudere albums.

Maar dit is wel een album met een zeer orginele inslag waar Lambik dmv een nieuwe uitvinding zich in schilderijen kan verplaatsen. Suske en Wiske gaan na zijn verdwijning in het museum op onderzoek uit en lopen tegen Contrefacon (wat vervalsing betekent, zover ik weet), een oud-collega van prof Barabas op. Die blijkt vanuit het verleden een antipathie tegen surrealistische kunstenaars te hebben opgebouwd en S&W komen daardoor in de problemen.

Mooie tekeningen met daarin o.a. de bekende afbeeldingen uit het werk van Margritte, Dali en Escher verwerkt. Het is alleen jammer dat het einde wat afgeraffeld overkomt als Suske even snel met de schilderij elementen smoezelt en deze hun protest meteen opgeven. Daar had nog wel iets meer mee kunnen worden gedaan. Goed idee om ook een grap over een vervalsd schilderij in het verhaal op te nemen.

Datumvrijdag 25 december 2015 07:36

Reactie no. 65
Naamcharlotte
Leeftijd14
Cijfer10
Recensieik vind het een super leerijk boek. het leert je iets over kunst en de surrealiteit. het holp me ook om een opdracht te maken voor tekenen. ik vind dat dit boek voor jong en oud is dat zijn alle boeken van suske en wiske.
Datumdinsdag 22 april 2014 16:42

Reactie no. 64
NaamJoost
Leeftijd13
Cijfer10
RecensiePrachtig album.
Het is heel interessant, dat komt doordat het lijkt alsof je zelf in het schilderij zit.
Ook is het mooi getekend!
Datumvrijdag 13 december 2013 16:15

Reactie no. 63
NaamJan Maarten Zwaan
Leeftijd18
Cijfer8
RecensieDit album kan ik meerekenen tot één van mijn favorieten. Ik vind Marc Verhaegen een geweldige tekenaar! De inkleuring en prenten in dit album zijn prachtig! Ik vond de figuren in dit verhaal volledig in vorm. Misschien mocht Wiske wel wat meer vertellen dan Suske. Het decor is nogmaals prachtig getekend, iets wat ik van de huidige studio nog wel eens tegen vind vallen. Het verhaal vind ik op sommige punten nog wel eens wat steekjes laten vallen. De naam van de gemaskerde man wordt weliswaar wel genoemd, maar zijn gezicht krijg je niet te zien. Ik vond het ook jammer dat er niet zoveel actie in dit album zat. Het was meer Suske, Wiske en co die een kijkje nemen in de surrealistische werken van kunstenaars. Evengoed een mooi album die van mij een dikke 8 verdient! Zo worden ze niet meer getekend!
Datumzaterdag 12 oktober 2013 12:47

Reactie no. 62
NaamRaymond v B.
Leeftijd40
Cijfer4
RecensieDit is zeker geen standaard verhaaltje geworden. Marc Verhagen toont hier wel veel lef om zo de wereld van de moderne kunst in te stappen. Lef en originaliteit vind ik prima eigenschappen, maar dat moet wel gepaard gaan met een solide verhaal, gecombineerd met wat humor. Hiervan is echter helaas geen sprake. Hoe kun je aan het einde niet eens de hoofdboef ontmaskeren. En Lambik heeft nog geschilderd in het atelier van Rubens en zou dan nu ineens geen interesse hebben voor kunst? Ik heb verder nauwelijks kunnen lachen en ook steeds bekruipt me het gevoel dat niet Suske en Wiske centraal staan, maar de werken van beroemde kunstenaars. Heel jammer allemaal, want er had echt meer ingezeten.
Datumdonderdag 14 maart 2013 10:33

Reactie no. 61
Naamalex
Leeftijd50
Cijfer1
Recensiena drie blazijden wou ik al stoppen met lezen.ik hep mezelf dan gepeinigd en heb het dan toch maar uitgelezen trekt op niks dit heeft niks meer met s en w te maken hoe is het mogelijk dat men deze man tot hoofttekenaar van s en w hebben aangesteld ik heb het boek direkt weggegeven op de rommemarkt waar het nog altijd ligt .nu is het wachten op een volgend misbaksel
Datumvrijdag 12 maart 2010 20:46

Reactie no. 60
NaamRick Wiselaar
Leeftijd23
Cijfer5
RecensieTja, ook dit album is gewoon weer niet goed genoeg! Er gebeuren gewoon een aantal zaken waarbij de tranen in mijn ogen schieten.
Waarom krijgt men het in de studio maar niet meer voor elkaar om degelijke plotwendingen te realiseren in de albums? Lambik die niet van kunst houd? Lees de Kleurenkladder. Suske en Wiske die worden opgepakt?
Barabas die voor advocaat speelt ? En een gemaskerde die niet ontmaskerd word? Suske die ontzettend wijs is wat hem irritant maakt. Dit soort onlogische elementen blijven zich maar opstapelen in de loop van het verhaal. Het einde vind ik verschrikkelijk, daar is eigenlijk nauwelijks chocola van te maken. Zo maar erbij verzonnen had ik het idee. Of het moet aan mij liggen dat ik ene dagje ouder word. Was er dan niks positiefs aan dit album? Jawel, het tekenwerk was wel mooi verzorgd.
Datumdonderdag 15 oktober 2009 15:38

Reactie no. 59
NaamKees
Leeftijd53
Cijfer10
RecensieHet allerbeste S&w verhaal van Marc met geweldige details.
Werkelijk schitterend tekenwerk.
Prachtverhaal... echt heel erg goed.
Datumwoensdag 23 september 2009 21:17

Reactie no. 58
NaamJeroen de Munter
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieEen goed verhaal naar mijn smaak. Hierdoor ben ik geïnteresseerd geraakt in de moderne (?)schilderkunst en Dalhi op kop. Ben speciaal door dit album zijn museum in London binnengegaan.
Het verhaal is origineel en leuk geschreven met een behoorlijke diepgang en leesbaarheid.
Datumdinsdag 26 mei 2009 16:17

Reactie no. 57
NaamMathijs Zuidema
Leeftijd16
Cijfer8
RecensieHet is goed 2 jaar geleden ofzo dat ik dit album heb gelzen. Qua verhaallijn vond ik het inderdaad ook ver te zoeken, maar hoe vaker je het leest, en mijn interesse in kunst is nogal groot. Dan is het zo leuk! Er zit ontzettend veel diepgang in, hoe vaker je het leest hier meer van die verborgen lagen je ondekt, dat vind ik de kracht van dit album (had het ook niet iets te maken met het jaar van Escher o.i.d?)
Datumzaterdag 11 april 2009 23:59

Reactie no. 56
NaamRichard
Leeftijd38
Cijfer7
RecensieEen heel origineel album met tof tekenwerk. Het verhaal komt niet helemaal goed uit de verf maar in het algemeen is het behoorlijk geslaagd.
Datumwoensdag 31 december 2008 16:49

Reactie no. 55
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer9
RecensieErg sterk album zowel tekentechnisch als het verhaal. Een dikke voldoende.
DatumFri Sep  7 11:52:49 2007

Reactie no. 54
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer10
Recensiewauw! dat was een super spannend album. als iemand mij iets vroeg reageerde ik niet eens, zo spannend was het als je me niet geloofd lees hem dan maar eens zelf want hij is SUPER-MEGA-VET-COOL-BABY!
DatumWed Apr 18 15:20:21 2007

Reactie no. 53
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieEen naar mijn mening erg geslaagd album. De kunstkraker is een album dat voor mij alles heeft om een goed album te zijn. Een 10 vind ik voor dit album niet meer dan normaal.
DatumSun Dec 31 11:58:14 2006

Reactie no. 52
NaamGerhard Burgers
Leeftijd39
Cijfer4
RecensieNee, hier zit totaal geen verhaal of mysterie in. Van het ene schilderij in het andere, voorspelbaar, in mijn ogen een commercieel er door gedrukt verhaal. Ik had erg veel moeite om het tot het eind uit te lezen. Ook namens vele Hollandse vrienden van mij: Alsjeblieft een andere stijl aanwenden...
DatumSun Oct 15 01:01:52 2006

Reactie no. 51
NaamCliff
Leeftijd20
Cijfer8
RecensieIk vind dit wel een sterk album. Ik ben een liefhebber van het werk van de surrealistische kunstenaars en ik heb het dan ook in 1 ruk uitgelezen. Ik vind het einde wel een beetje slap. Maar verder vind ik het geweldig en heel erg origineel. Het is jammer dat de karakters wat indammen, maar ik vind dit een veel betere poging dan het gemiddelde "steek ze in middeleeuwse kleren en laat ze maar een heks verslaan ofzo". Ook de tekeningen zijn zeer goed.
DatumMon Sep 25 19:35:56 2006

Reactie no. 50
Naamjohan k
Leeftijd34
Cijfer4
Recensietrekt op niets,veel te ver gezocht,fantasie is te gemaakt men moet fantaseren maar het moet volgbaar blijven
DatumSun Aug 13 22:07:53 2006

Reactie no. 49
Naamjeroen
Leeftijd30
Cijfer5
Recensiewat een erg boeiend verhaal had kunnen worden, is wel erg matig uitgewerkt. Telkens moeten de scenes aan elkaar gepraat worden door lappen tekst en uitleg. Vooral Suske lijkt in dit verhaal wel hoogbegaafd, zo gauw als hij alles vat! Erg irritant ventje. De hele scene bij notaris van Boel is een beetje zinloos en het einde is wel heel erg belachelijk. De tekeningen van de schilderijwerelden zijn goed, alleen de suske en wiske wereld is gewoon karakterloos getekend en lelijk gekleurd, maar dat is al jaren zo.
DatumThu Jul 27 03:12:33 2006

Reactie no. 48
NaamRick
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieNa de eerste keer lezen heb ik deze kunstenaars direkt gegoogled, ben ook al jaren fan van onze 2 vriendjes, en heb inmiddels alle albums.
heb na een paar keer lezen een dali catalogus gekocht waar ook zijn leven in stond beschreven.vind t erg mooie kunst om lang over na te denken.je ziet altijd weer wat anders.
dit weekend waren we in t museum in den haag waar werk van escher en botero hangt. ook tof.zo zie je maar weer waar "bob & bobette"al niet toe kunnen leiden
DatumTue Jun 13 20:13:41 2006

Reactie no. 47
Naammarianne
Leeftijd36
Cijfer4
RecensieIk snap het verhaal niet helemaal waardoor het album niet leuk overkomt bij mij.Zelfs na meerdere keren lezen vindt ik het een minder leuk verhaal.Kan ook aan de tekeningen liggen.
DatumSat Apr 29 21:48:05 2006

Reactie no. 46
Naamlars vb
Leeftijd28
Cijfer10
RecensieSamen met "de ongelovelijke thomas" een album die anders is dan alle andere. Je houdt er van of je houdt er niet van Ik hou er van.Een fantastisch idee om schilderijen binnen te kunnen stappen.Vooral in die van Escher.Leuk einde ook. Waar is de salamander? Misschien ooit leuk voor een vervolg verhaal.Wie weet stappen ze dan wel in een van de voorpagina's van een s&W album.Of in het schilderij van De dulle griet...De kunstkraker scoort bij mij punten door de originaliteit.
DatumTue Apr 25 22:05:33 2006

Reactie no. 45
NaamPaysBart
Leeftijd38
Cijfer10
RecensieIk snap werkelijk niet dat een album, dat ik echt een van de allersterkste in de hele reeks vind, zo veel lage cijfers krijgt.
Het idee is geweldig en de tekeningen zijn fantastisch: alleen maar lof voor een van mijn top favorieten !
DatumMon Apr 10 22:44:47 2006

Reactie no. 44
NaamJan P.
Leeftijd32
Cijfer6
RecensieAls verhaal is dit vrij raar en onlogisch (ik zou zelfs het woord 'slecht' willen gebruiken), maar ik vind dit eigenlijk niet echt een verhaal. Het leest meer als een soort ode aan de werken van Dali en Escher. In dat opzicht is het verhaal geslaagd, maar ik vind dit niet tussen de reeks passen. Het was leuker geweest als het geschreven werdt voor een museum als reclame-uitgave, dan had het een 7 gekregen, maar omdat dit als reeks-uitgave een te zwak verhaal bezit wordt het hier een 6.
DatumFri Mar 24 16:46:15 2006

Reactie no. 43
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer2
RecensieKunstkraker? Afkraker zullen ze bedoelen!!
Dit verhaal slaat HE-LE-MAAL nergens op!!
Hoezo Lambik houdt niet van kunst?? En hij ging het museum binnen om te poseren, nou waarom doet ie dat niet?
En (sorry hoe spel je zijn naam?) de man met het Witte masker is niet eens ontmaskert!!
Verder is het verhaal moeilijk om te volgen. Dit album is puur prut!! Zonde want het begon zo goed met het Museum van Schone kunsten!!
Dit album mag niet eens de naam Suske en Wiske op zijn voorkant hebben staan!!
Maar waarom dan niet een 1??
Omdat ik toch nog iets van de schilderijen heb geleerd
ECHT EEN AFRADER!!!
DatumSun Mar 19 13:22:30 2006

Reactie no. 42
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieEen acht voor de verhalen van de tijd die ik verafschuw voor Suske en Wiske. Waarom juist? Het idee om een schilderij binnen te stappen was fantastisch en goed uitgewerkt, en dan ook nog goed getekend. Als het verhaal nu beter was geweest en beter uitgewerkt (Contrefaçon nooit ontmaskerd?), had het evengoed een 9 of een 10 kunnen halen. Maar ik blijf bij een acht.
DatumSat Oct  1 12:53:48 2005

Reactie no. 41
Naamingrid
Leeftijd55
Cijfer10
RecensieEen 10, omdat de schilderkunst een passie voor mij is. Het idee een schilderij te kunnen binnenstappen is niet alleen in de fantansiewereld mogelijk. In werkelijkheid kan men in Italie, vooral in de provicie Abruzzo, daadwerkelijk door de litho's van Escher lopen. Suske en Wiske springen van CASTROVALVA over op de berg er tegenover terwijl zij als METAMORFOSE tot escher's roldiertjes worden omgetoverd. In dat zelfde Castrovalva woon ik. Dat mijn huis&dierbare dorpje (officieel tot één van de 100 mooiste gehuchtjes van Italie benoemd) ooit door Suske en Wiske, mijn jeugdhelden, na Escher werden bezocht, maakte dit boek extra interessant. En spannend.
DatumWed Sep 14 00:55:46 2005

Reactie no. 40
NaamInky
Leeftijd39
Cijfer8
RecensieAls liefhebber van Dali en S&W heb ik enorm genoten van dit album.
Vooral de tekeningen zijn geweldig. De uitwerking van de fantasie van Marc binnen de kunstwerken is goed. Het verhaal had wat avontuurlijker en diepgaander gemogen.
Jammer dat Dali zelf geen rolletje heeft mogen spelen, in tegenstelling tot Escher.
DatumWed Aug 24 16:27:13 2005

Reactie no. 39
Naamerik
Leeftijd27
Cijfer1
Recensieecht in één woord bagger.
dit is toch wel het slechtste verhaal wat ik van suske en wiske gelezen heb.  
DatumWed Aug 17 17:24:32 2005

Reactie no. 38
NaamNathan Bergen
Leeftijd13
Cijfer10
Recensieéén van men favo. albums.
ik vind het super dat ze in de verbeelding van de kunstenaar gaan, echt top!
DatumWed Jun 22 13:45:34 2005

Reactie no. 37
Naambenjamin
Leeftijd10
Cijfer9
Recensieik vind het een mooi verhaal alleen spijtig dat  je Contrefacons gezicht niet kan zien
DatumMon Jun  6 09:22:54 2005

Reactie no. 36
Naamingrid
Leeftijd17
Cijfer3
RecensieIk vond dit toch n minder album. Ik miste de S&W sfeer. De tekenigen zijn prachtig maar ik vind dat dit verhaal gewoon niet in de serie past. Het einde gaat gewoon te snel en is afgeraffeld.Een verhaal wat geen herlezer bij mij is.
Een 3 voor de mooie tekeningen.
DatumFri Jun 3 21:18:36 2005

Reactie no. 35
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 10
Recensie dit is echt....FFFAAANNNTTTAAASSSTTTIIISSSCCCHHH!!!!!allemaal kunst...echt tof!!
Datum Sun Feb 6 18:53:17 2005

Reactie no. 34
Naam Lennart
Leeftijd 19
Cijfer 4
Recensie In dit S&W verhaal zijn met een aantal zaken die mij storen, zoals de opmerking van Lambik aan het begin van het verhaal over dat hij kunst maar niks vond. Hij was zelf kunstenaar geweest in 'de kleurenkladder'.
Toen er in het museum ingebroken werd, moesten alle bezoekers het museum verlaten nadat ze langs een scan waren gelopen om te zien of ze het schilderij misschien bij zich hadden...
Zeer ongebruikelijk, je kan zo ook wel zien of iemand een schilderij onder z’n jas draagt, en zo niet, dan kun je iemand nog fouilleren.
Lambik wordt opgesloten in de bergruimte. Hij moet wachten op de schoonmaakster, maar even later komt hij er toch zonder problemen uit, want daar lag ineens ook een boor…
Het museum is ontruimd, maar S&W wisten zich toch zonder problemen te verstoppen achter een bankje dat zich bevind in het midden van de zaal.
Op strook 27 ziet Lambik een bolhoed liggen op de grond. Alsof hij ‘m niet had zien liggen, struikelt hij er toch over. Typisch Lambik? Nee, het komt niet over als een grap.
Dat waren tot nu toe wat kleine fouten, maar de volgende stoorde mij toch enorm. Wanneer S&W thuis de geschiedenis van Lambik's verdwijning vertellen aan Sidonia, zegt Sidonia dat ze zich niet voor kan stellen dat Lambik zomaar wegloopt zonder S&W gedag te zeggen. Ze vind dat dus erg vreemd en duister. Toch niet, want een paar plaatjes later denkt ze dat Lambik toch waarschijnlijk in een kroeg zit en besluit om voorlopig niet naar Lambik te zoeken. In plaats van ongerust te zijn, en gelijk naar Bik te gaan zoeken…
Verder nog is de reden dat Barbabas Contrefaçon heeft geholpen met het uitvinden van de Dimenscoop vaag. Dat de uitvinding gevaarlijk kon zijn, wist Barabas van tevoren. De beschuldiging van Suske dat Contrefaçon de dader is, is ook erg voorbarig. De cel waarin S&W belanden ziet er alles behalve modern uit.
Er zijn ook leuke dingen aan het verhaal. Het idee om in een schilderij te kunnen stappen is leuk, en op sommige plaatsen ook wel goed uitgewerkt (bijvoorbeeld het gedeelte met schilderij van Escher). Verder vond ik de grap van de spiegel grappig. Maar alleen een goed idee maakt nog geen goed verhaal, en dit verhaal is daarmee één van de slechtere van de laatste jaren.
Datum Mon Dec 20 20:18:49 2004

Reactie no. 33
Naam Tim
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie Oké, het is niet het beste S&W-album dat er gemaakt is. Ook niet dat van Marc Verhaegen.
En oké, het is niet leuk dat Suske en Wiske gearresteerd worden.
En oké, het idee dat je een schilderij binnen kunt dringen had nog veel verder uitgewerkt en spannender gemaakt kunnen worden.
Maar toch is dit zeker geen slecht album en behoort wel in die paar albums van Verhaegen die redelijk goed zijn.
Bovendien zijn de schilderijen en kunstwerken werkelijk schitterend nagemaakt!
Dus ik geef gewoon een dikke 9.
Punt.
:P

P.S. Het valt me op dat Marc Verhaegen het nogal leuk vindt borsten in de S&W-verhalen te verwerken (zie: de beelden van Nenoom in 'De Kus Van Odfella', Odfella zelf en ook sommige schilderijen in dit verhaal).

Datum Sat Dec 18 21:58:25 2004

Reactie no. 32
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 2
Recensie Ik ga hier geen punt geven om het album hoger of lager te scoren, maar dit is echt mijn punt bij mijn mening! Het verhaal begint goed, zoals een S&W hoort te zijn. Het idee achter het verhaal om in schilderijen te kruipen ipv de persoon uit het schilderij te halen zoals in bv "Het rijmende paard" is geweldig, alleen naar mijn mening helemaal verkeerd uitgewerkt. Dat pistooltje? Bah, dat had een groot apparaat moeten zijn in het lab van Prof Barabas waar iemand inbreekt en zodoende in het schilderij komt.Politie die S&W arresteren ? Prof Barabas als advocaat ? een gemaskerde die uiteindelijk gemaskerd blijft en sterft? nee nee, alleen al bij die gedachte springen de tranen in mijn ogen. Verder had ik liever bekendere werken gezien van andere grootmeesters zoals v Gogh of rubens waardoor het hele verhaal ook misschien duidelijker werd. Begrijp me niet verkeerd, want alles is wel schitterend getekend en geinkt! Maar al met al vind ik het bar en bar slecht en kan ik er nog een 2 voor geven voor de goeie inkting en tekeningen + voor het idee. Dus leuk geprobeerd, goed idee, maar nu het verhaal nog!
Datum Mon Sep 27 16:58:21 2004

Reactie no. 31
Naam Jack
Leeftijd 10
Cijfer 3
Recensie Het slechtste suske en wiske album ooit. Elk suske en wiske album heb ik al minstens drie keer gelezen maar dit album was het niet waard om te herlezen. Het verhaal sloeg nergens op en ik heb geen een keer kunnen lachen. Ik geef wel een 3 want de tekeningen waren integenstelling tot het verhaal briljant.
Datum Thu May 20 15:59:53 2004

Reactie no. 30
Naam Kenne te Boekhorst
Leeftijd 13
Cijfer 4
Recensie ik vindt dit album echt raar en niet leuk.
want in schilderijen stappen hele raren tekeningen hier zit bijna geen humor in.
de vroegere suskes en wiskes vond ik veel leuker en spannend met name de Stervende ster en de racende race die waren lachen en met veel humor Sidonia en Lambik speelden hier bijna geen rol
daarom geef ik dit album een 4 maar ik hoop dat de volgende strippen leuker zullen en niet zo raar
Datum Wed May 12 16:02:15 2004

Reactie no. 29
Naam Mariska Platje
Leeftijd 20
Cijfer 10
Recensie Een briljant idee om in de wereld van surrealisme te kunnen rondlopen. Ik hou veel van kunst (schilder zelf ook) en vond de tekeningen ook zeer goed, echt een knap staaltje werk. Heerlijk een hele strip vol met de wereld van Dali, Margritte en Escher (ook Edvard Munch kwam nog even om de hoek kijken met De Schreeuw, het schilderij wat Contrefagon steelt). Ik heb echt genoten van dit album, alhoewel het einde misschien wel wat beter had gekund. Ik kan me voorstellen als je niet zo thuis bent in de kunst, dit een matig verhaal is, maar als je er wel van op de hoogte bent is het echt een genot!
Datum Sun May 2 15:58:43 2004

Reactie no. 28
Naam Erwin
Leeftijd 39
Cijfer 10
Recensie Hoewel het niet mijn gewoonte is om een 10 uit te delen krijgt dit album er van mij toch een.
Een door velen afgekraakt album, wat ik volstrekt onterecht vind. Origineel bedacht, deze manier om in een schilderij rond te dwalen. Prachtige tekeningen, een mooie manier voor een ieder die daar niet mee vertrouwd is in aanraking te komen met moderne kunst ! Vandersteen zelf zou daar waarschijnlijk van gewatertand hebben !
Trouwens : was Vandersteen ook niet altijd op zoek naar nieuwe wegen om een verhaal te vertellen ? Het is niet een vraag of het vroeger allemaal zoveel beter was ; de tijdsgeest was al een andere dan vandaag de dag. Gelukkig zijn Suske en Wiske daarin meegegaan, al is dat met vallen en opstaan gebeurd.
Van mij mag Marc de wereld met meer van dit soort moois verblijden !
Datum Sat Feb 21 10:45:49 2004

Reactie no. 27
Naam Perry van Wesel
Leeftijd 19
Cijfer 6
Recensie Leuk album, leuk verhaal. Alleen het wordt soms heel moeilijk te volgen en ingewikkeld in de schilderijen. Dat is eigenlijk het enige minpunt aan dit album.
Datum Mon Feb 16 18:59:29 2004

Reactie no. 26
Naam Carl
Leeftijd 30
Cijfer 5
Recensie Ik geef graag een tien voor stijl en sfeer en originaliteit. Echter als verhaal was dit een nul waard. Een vijf als gemiddelde lijkt me fair.
Datum Wed Dec 3 23:45:10 2003

Reactie no. 25
Naam Arno
Leeftijd 24
Cijfer 6
Recensie Ik geef het een 6 voor orginaliteit en de tekeningen. Daar is behoorlijk wat aandacht aan besteed. Maar het verhaal opzich is erg kort en de humor valt ook ver te zoeken.
Datum Fri Nov 28 23:56:47 2003

Reactie no. 24
Naam Merijn
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie Ik vind dit zo´n mooi album omdat Marc Verheagen échte schilderijen van Dali etc. heeft nagetekend. Ze lijken er heel erg op! Ik denk ook dat her veel tijd heeft gekost om dat allemaal op papier te zetten!
Er zit ook veel spanning in het verhaal.
Verder vind ik de kaft van het boek heel mooi, en bovendien staat er een ander logootje van de uitgeverij op.

Groetjes!

Datum Mon Oct 6 19:54:04 2003

Reactie no. 23
Naam massimo
Leeftijd 31
Cijfer 2
Recensie Het idee was leuk, maar uiteindelijk vind ik het toch een draak van een album geworden. Ik geloof dat wel vaker bij Verhaegen voorkomt, misschien een gebrek aan zelfkritiek?
Datum Tue Sep 23 19:54:41 2003

Reactie no. 22
Naam Bert Vroorteen
Leeftijd 44
Cijfer 1
Recensie Tis nie meer wat het geweest is en het zal nooit nie meer worden wat het was!
Datum Tue Sep 16 16:24:59 2003

Reactie no. 21
Naam vincent
Leeftijd 16
Cijfer 1
Recensie Marc heeft er weer een zootje van gemaakt !
Datum Wed Aug 20 15:04:50 2003

Reactie no. 20
Naam Sven
Leeftijd 29
Cijfer 7
Recensie Een origineel idee om de helden in de schilderijen te laten leven. Gedurfd en afwisselend. Maar net zoals de meeste heb ik een beetje een wrang gevoel bij het einde van het album. Te snel in mekaar gestopt. Jammer, een domper op het anders toch leuke album.
Datum Mon Jun 9 11:53:58 2003

Reactie no. 19
Naam Tom
Leeftijd 16
Cijfer 7
Recensie Een niet onaardig verhaal met suske en wiske elementen, zo begint het verhaal op ouderwetse manier die we al eerder zagen in andere albums zoals "de vonkende vuurman" en "de bonte bollen" oftwel: Lambik die met suske en wiske iets doet. Maar ook met marc verheagen elementen.
Het laatste komt het verhaal helaas niet bepaald ten goede en, toen hij blijkbaar zag dat hij door zijn pagina's heen was, heeft hij het vlug afgeraffelt. Wel mooi, maar iets te vlug helaas...een 7 en dan is het wel gedaan!
Datum Tue May 20 11:48:14 2003

Reactie no. 18
Naam Chowan Nikolaas
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie Dit boek vond ik ookal leuk omdat Salvador Dali in voor kwam.
En ik weet hoe hij eruit ziet.
Hij heeft grote ogen en een grapig snorretje.
Mijn vader heeft in Maddame Tussaud's in Amsterdam met hem op de foto.
Datum Mon May 12 21:04:57 2003

Reactie no. 17
Naam ferdi
Leeftijd 18
Cijfer 10
Recensie Dit cijfer moest eens flink opgekrikt worden. Ok, het is niet zoals Willy Vandersteen het wilden. Is het daarom gelijk slecht? Ik vind van niet. De S&W albums worden steeds minder, maar deze steekt er net iets bovenuit. Weer eens lekker iets magisch wat deze keer niet eens uit de traditionele toverketel komt (zoals bij Willy). Het einde is een beetje afgeraffeld.
Waarom dan een 10 zal je je afvragen? Om die belachelijke 1 weg te werken. Er zijn een aantal mensen die gewoon anti-nieuw zijn en dat erg willen tegenwerken.
Datum Sun May 11 18:41:28 2003

Reactie no. 16
Naam Jeroen Dera
Leeftijd 16
Cijfer 9
Recensie Ik vond het een heerlijk verhaal. Origineel en snel.
Dat mensen van 35 het niet leuk vinden kan ik begrijpen. Die zijn de verhalen van vroeger gewend. Dat ze dan vinden dat de reeks moet stoppen, begrijp ik niet. Er zijn vele kinderen in België en Nederland die de nieuwe albums juist leuk vinden en de oude saai. Misschien is het daarom beter dat mensen die zich ergeren aan dit soort albums (en aan de albums die er aan voorafgingen) de komende albums gewoon niet meer kopen.
Datum Mon May 5 19:32:32 2003

Reactie no. 15
Naam Harrie Goesting
Leeftijd 35
Cijfer 1
Recensie Moet studio vandersteen nu niet eindelijk eens het dappere besluit nemen om met deze reeks te stoppen!
Dit is geen s&w meer! Zo heeft onze Willy het nooit bedoeld!

(ik geef een -10!)

Datum Thu May 1 09:12:50 2003

Reactie no. 14
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 4
Recensie Ja, ik vindt dit in navolging van zovelen dit ook een matig tot zeer slecht album. Ik zie wel wat Suske en Wiske-elementen in het begin. Maar het einde waar Suske met een vel met complimentjes de dieren en andere kunstvoorwerpen weer terug in het schilderij krijgt is in mijn ogen al waardeloos. Dat we maar in het duister moeten blijven hoe die Contrefagon er uit ziet en bepaalde motivaties vind ik ook belachelijk.
Datum Wed Apr 30 17:37:22 2003

Reactie no. 13
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 4
Recensie Helemaal met Joe eens.
De laatste jaren is de gehele humor uit de reeks verdwenen en word er aan de tekeningen totaal niet meer de tijd van vroeger ingestoken.
Het is een beetje: Kaftje tekenen, een verhaaltje in 10 minuten bedenken en wat slordige tekeningen bij elkaar gooien.
vervolgens wat vage computerkleuren erbij en op naar de winkel!Alleen maar omdat Studio Vandersteen zijn brood ermee verdiend en zo'n groot mogelijke winst wil maken (€€€€€!!)
En dan vervolgens nog dat logo van standaard op de kaft veranderen nadat het 58 jaar idem was..
Datum Tue Apr 29 11:57:48 2003

Reactie no. 12
Naam Tom
Leeftijd 28
Cijfer 7
Recensie Het had inderdaad best wat humor kunnen gebruiken, maar de prachtige tekeningen maken voor mij veel goed.
Datum Wed Apr 23 15:16:19 2003

Reactie no. 11
Naam de caluwé carlo
Leeftijd 13
Cijfer 3
Recensie awel eerlijk gezegtvolg ik het standpunt van joe op vroeger was het beter
Datum Wed Apr 16 19:35:48 2003

Reactie no. 10
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 9
Recensie Ik begrijp sommige reacties niet. Het idee alleen al onze helden in de kunstwerelden van Dali of van Escher een avontuur te laten beleven spreekt voor de verbeelding van Marc en ook voor de toekomst van Suske en Wiske. Inderdaad mis ook ik de humor in dit verhaal, maar wat niet is kan nog komen.
De tekeningen zijn klasse en Dali, Magritte en Escher zijn goed getroffen (In het kunstonderwijs was surrealime een van mijn lievelingsvakken.) Ook de kleurgeving van dit verhaal laat niets te wensen over.
Datum Thu Apr 10 09:57:42 2003

Reactie no. 9
Naam Verstaen Jan
Leeftijd 21
Cijfer 7
Recensie origineel verhaal. Ik vind het vrij gedurfd om een toch wel raar verhaal te maken zoals dit. Ik bedoel met al die schilderijen die hij tekent en al de eigenaardigheden die gebeuren, zeker als je ziet hoeveel kritiek hij soms krijgt, de Marc. een detail: ik vind het plot goed, maar het is wel heel plotseling gedaan.Vroeger had een senw verhaal meer pagina's en bestond de laatste pagina nog uit een leuke grap!
Datum Wed Apr 9 17:52:04 2003

Reactie no. 8
Naam Tom
Leeftijd 16
Cijfer 7
Recensie Het is een niet onaardig verhaaltje, waarvan het begin min of meer ouderwets lijkt (Lambik die met S&W ergens rondhangt en vervolgens gebeurt er iets waardoor het avontuur van start gaat). Het lijkt dan ook allemaal best oke, maar vele grappen die zouden kunnen worden gemaakt bij de schilderijen zijn weggelaten.
Het einde is werkelijk te slap voor woorden, de dader doet zijn masker niet af (terwijl we allemaal weten wie het is) en verandert in een kunstwerk dat wegvlucht (Is Seth ook niet als Slang weggevlucht enkele albums terug?!). De schilderijen komen weer in orde op een aardige manier, maar dan wordt het geheel vlug afgemaakt.
Een 7, meer kan ik er niet van maken.
Datum Wed Apr 9 09:25:39 2003

Reactie no. 7
Naam Anthon
Leeftijd 30
Cijfer 4
Recensie Ik vind het verhaal helemaal nergens over gaan.
Er zitten zoveel rare plotwendingen in en het eind lijkt er gewoon gauw bij verzonnen. Zal wel komen doordat de schilderijen van Dali ook niet te snappen zijn of doordat ikzelf een dagje ouder wordt. Een 4 voor de mooie tekeningen, sorry.
Datum Tue Apr 8 13:12:26 2003

Reactie no. 6
Naam Patrick
Leeftijd 13
Cijfer 7
Recensie Wel een leuk verzonnen verhaal, maar ik ben het volkomen met Joe eens over de "verdwenen humor". Vroeger werden er leuke doordenkertjes die dan door Wiske of Lambik werden gemaakt. Nu zijn die weg, de grappen waar je nog eens bij glimlacht.

Wel een erg mooi verhaal met mooie achtergronden. Leuk bedacht (Je moet er maar opkomen!) Dus zowel positieve als negatieve punten voor de Kunstkraker, vind ik.

Datum Mon Apr 7 19:59:29 2003

Reactie no. 5
Naam De kunstkraker
Leeftijd 12
Cijfer 9
Recensie Het is een zeer spannend verhaal waar de lezers met de wereld van de kunst verschikt geraakt en het heeft een goed einde vind ik zelf maar het is heeeel goed

Niels

Datum Sun Apr 6 19:08:34 2003

Reactie no. 4
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 5
Recensie Ooh waar is toch de goede oude tijd gebleven. Ik kan er niks aan doen, maar ik vind het eigenlijk verschrikkelijk jammer dat Paul Geerts gestopt is met het maken van de verhalen van S&W. Ook dit boek geeft weer aan dat het weer 'net niet' is. Het boek is weer net te gelikt en het verhaal wordt eigenlijk geen moment boeiend. Het lijkt te vaak (net als de vorige verhalen) op een mislukte reality-strip of een B-categorie science fictionverhaal. De 'vroegere' S&W verhalen waren wat 'kinderlijker' (we praten namelijk nog steeds over strips die bedoeld zijn voor jong en oud), gezelliger/gemoedelijker om te lezen, echt grappiger (ik kan me niet herinneren dat ik een keer echt heb geglimlacht, laat staan echt lachen; wat ik bij veel S&W albums gedaan heb) en het belangrijkste: de grote hoeveelheid tekst die nodig is om de verhalen te vertellen werd vroeger 'verteld' door de tekeningen an sich. Dit boek is inderdaad een van de betere van Marc, maar mijn 5 zegt meer over wat we missen dan de kwaliteit van dit boek. Dus Marc kijk alsjeblieft nog een keertje terug naar de boeken van weleer (en dan met name de boeken van Paul Geerts) en geef ons weer een paar boeken om van te genieten. Eerst keek ik uit naar het uitkomen van een nieuw boek en nu ik de kwaliteit van de laatste boeken gezien heb, kan het mij eigenlijk niet meer boeien. En ik ben bang dat dat vele S&W-fans hebben, althans dat is mijn mening.
Datum Sun Apr 6 00:31:43 2003

Reactie no. 3
Naam Suske en Wiske Fan
Leeftijd 22
Cijfer 8
Recensie Best redelijkverhaal dat in iedergeval beter is dan het vorige verhaal en de Triolgy.
Datum Fri Apr 4 19:58:29 2003

Reactie no. 2
Naam Martijn Kersten
Leeftijd 18
Cijfer 7
Recensie Redelijk sterk verhaal. Op het eind na, maar dat is gewoonlijk bij Suske en Wiske. Ook het feit dat Barabas zich vermomd heeft als advocaat is een beetje doorzichtig.
Verder zijn er mooie tekeningen, er is goed gedocumenteerd. De sfeer van Dali zit er goed in.
Alleen is het jammer dat de huisstijl van vroeger steeds meer aan het verdwijnen is.
Maar in tegenstelling tot 'De verdwenen verteller' zit er een veel beter verhaal in en gebeurt er tenminste wat. Het avontuur is weer aan het terugkomen.
Wel heb ik nu veel minder hoge verwachtingen van de verhalen die hierna zullen volgen.
Datum Fri Apr 4 16:46:11 2003

Reactie no. 1
Naam Rudy
Cijfer 9
Recensie Het is een geweldig verhaal. Mooie achtergronden en een geweldig verhaal. Het is een van de mooiste Sus & Wis albums gemaakt door Marc Verhaegen vind ik.
Datum Fri Apr 4 15:53:06 2003