Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De laatste vloek


De laatste vloek Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De laatste vloek verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 5,72

Reactie no. 50
NaamAnna
Leeftijd42
Cijfer5
RecensieDit is niet zo een goed album, ook niet een goed album. Het is juist slechter! Nu, na de stugge stuyvesant kwam een redelijk slecht album uit, daarna gaan we een trede hoger met de blote belg, daarna komt de europummel, een matig album met het zelfde niveau als de blote belg, dan komen we bij de fleurige floriade, waar ze een andere soort van suske en wiske er in proberen te brengen maar nog altijd op de zelfde trede surft als de vorige albums, daarna kwam heilig bloed, een soort van vervolg op de fleurige floriade
(Vooral omdat Lambik nog altijd minibik is) en dat album verdient wel een 7,5 maar nog altijd geen 8 of meer, toen kwam in de ban van de milt en dat album verdient net een 8 en is nog altijd een soort van vervolg op de vorige albums, en in dat album was duidelijk heel fantasierijk alle werelden kwamen samen in dat album, dan kwam de verdwenen verteller een leuk album en die verdient ook een 8. Dat album is geen vervolg op de vorige albums en zien we na lang wachten ook de zwarte madam en co terug, toen kwam de kunstkraker een album dat ik zelf zeker een 9 durf te geven omdat het album ook weer heel fantasierijk is. Maar jammer, toen kwam de laatste vloek een album waar tegen ik niet goed album kan tegen zeggen, vooral omdat ik na de kunstkraker wat meer had van verwacht. Het is ook geen keislecht album maar ik kan het jammergenoeg geen 5+ geven de tekeningen vind ik ook niet zo goed, en dit album is ook weer met Odfella en zo, maar ik haat die echt. Het album krijgt nog net een 5.
Datumzondag 03 september 2023 11:41

Reactie no. 49
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer4
RecensieAnno 2020 , maar ook al in 2003, vind ik dit een vreemde thematiek. Laten we zo min mogelijk vloeken, een stichtelijke levensles en zo de wereld verbeteren. In een seculariserende maatschappij kun je je afvragen of een dergelijk thema ( en dit album) op zijn plaats is. In een tijd waar de kerk onder vuur ligt ( ook al in 2003) door verderfelijke pedofiliepraktijken en constante homodiscriminatie die wordt weg gewuifd onder de vlag van vrijheid van religie, vraag ik mij de functie van dit album af. Welnu, het is er en nu moet ik op het verhaal in gaan. De belerende boodschap blijft al lezende toch als een donkere deken over het verhaal hangen. Dat stoort. Gek is ook dat de Suske en Wiske reeks het summum van politieke correctheid is, op het saaie af; dit betekent dat “Djees” ( sjongesjonge wat erg!!!) en “Godjumenas” wel heel wilde woorden zijn. Waarom deze stichtelijkheid dan hier? Het verhaal zelf is weer en surplus aan figuren waarvan de ene beter is dan de ander, de een nuttiger dan de ander. Retlaw is met zijn staf nog ok, maar Tom Curse is te onnozel voor woorden. Spijtig ook dat de vervelende Odfella ( idiote naam) weer op komt draven zonder nut. Dan hebben we ook nog het klasje van Stankovich met mensen die op vloekcursus gaan….ach, ja waarom niet? Natuurlijk is Kalasj er ook nog bij en nog vitriool spuwende duivels….en dan ben ik er nog een paar vergeten. Oh ja, dientengevolge van dit surplus aan personages sneeuwen onze helden onder. Zij hebben slechts de functie om de lezer er bij te houden dat we toch in een S&W verhaal zitten. De rivaliteit van Lambik en Jerom omwille de hand van Odfella is strontvervelend. De eindstrijd met de vitrioolspuwers is op zich wel spannend hoewel het er wel uit ziet als een kinderpartijtje met alle meuk die de personages met zich meezeulen ( autoband, deksels stukken pijp en dergelijke). Het aan elkaar naaien/ schroeven van de wereld is origineel maar erg overdreven. Ik zal dit keer niets over de tekenstijl en taalgebruik noemen maar dit is geen goed album. Te krampachtig leuk zijn gecombineerd met schijnheilige stichtelijkheid. Nee, dit is het niet hoe origineel sommige vondsten ook zijn
Datumzaterdag 05 december 2020 00:06

Reactie no. 48
NaamLeendert
Leeftijd46
Cijfer7
RecensieHet eerste album van de trilogie. Leuk gevonden een hond die vloeken opeet, maar ook een staf die de vloeken opzuigt. Vraag is wel waarom die staf nodig was als die hond er ook was. Mooi getekend, grappig ook boer Dikmans. Mooi getekend en mooie voorkant. Prima album. Verhaegen wordt vaak erg ondergewaardeerd
Datumzaterdag 27 juni 2020 01:30

Reactie no. 47
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer4
RecensieEen slecht album uit 2003 met een bizarre verhaallijn. Retlaw verschijnt tesamen met zijn hond Floda om het vloeken uit te bannen door de vloeken te verscheuren of mensen met de staf van Stefanus te bewerken. En toevallig verzamelen enkele S&W fans zich in de buurt om een cursus vloeken (??) te volgen en ook "toevallige" passant Tom Curse, geeent op Tom Cruise, reist per vliegende banaan rond en heeft "interesse" om dit vloeken te bevorderen. Jaja...natuurlijk.

Ik kan Marc Verhaegen zijn gedachtes en wilde fantasie natuurlijk niet peilen maar het is toch moeilijk voor te stellen dat hij dacht dat dit een mooie verhaallijn voor het volgende Suske en Wiske album zou zijn. Hij gebruikt in dit verhaal wederom heel veel bijfiguren, vreemde grappen en teveel fantasy elementen om het verhaal nog geloofwaardig (tenminste voor een typisch S&W album) en leuk te houden.

Aan het eind van het verhaal komt iedereen samen in de fabriek waar de vloek van de staf in werking is getreden en is het chaos troef en moet ook nog de wereld worden gered omdat de aarde opensplijt. Ik vind dit ondanks de redelijke tekeningen, met soms afwijkende gezichten van de bijfiguren, toch een van de slechtste albums uit de serie.

Datumvrijdag 25 december 2015 07:38

Reactie no. 46
NaamJeroen Tanésy
Leeftijd34
Cijfer3
RecensieDe laatste vloek Sommigen schrijven dat Marc Verhaegen slechtere S&W's heeft geschre-ven. Dat vind ik ook - die heb ik dan ook een nog lager cijfer gegeven - maar eigenlijk is dat een triestig uitgangspunt. Iemand schreef dat S&W hier geen bijrol meer in hadden. Ik ga akkoord dat ze minder een bijrol hebben dan in bijvoorbeeld De koeiencommissie. Maar tel maar eens na: soms verschijnen ze toch drie of zelfs vijf bladzijden na mekaar niet. Als ik de albums 276, 279 en 280 lees - 281 heb ik nog niet gelezen - krijg ik de indruk dat Verhaegen in plaats van Suske en Wiske liever een stripreeks Odfella had gemaakt; zìj is eigenlijk het hoofdpersonage. Ik kan me trouwens niet van de indruk ontdoen dat Odfella er ook in zit om een ,,blootbuikige" persoon van het vrouwelijk geslacht te tonen - dat mocht Verhaegen met Wiske namelijk niet meer doen. Te veel personages ook, in dit album. Ze verdwijnen in sommige gevallen (de vloekleraar, diens leerlingen, de boer) ook zonder boe of ba. (Mogelijke verklaringen geven anderen hier: met de krant meegeschreven of even uit het oog verloren dat je niet op een bladzijde 58 maar op een bladzijde 49 moest eindigen.) Een andere zaak is dat Verhaegen mij ook nu weer sterk door film geïnspireerd lijkt. (Ja, Willy Vandersteen alludeerde weleens op James Bondfilms en stak er overigens her en der een verwijzinkje naar Dallas in - maar niet in zó vele verhalen.) Dat een vervolgverhaal wordt ingeluid, vind ik op zich nog wel kunnen - dat is weliswaar niet typisch Suske en Wiske maar tegelijk niet ongezien binnen het stripverhaalmedium, ik denk aan De avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot - zolang (een) iemand(en) van de klassieke bende maar de hoofdrol(len) speelt/spelen. (Dat moeten voor mij dus zelfs niet Suske en Wiske zijn: Sidonie, Lambik, professor Barabas of Jerom mag ook.)
Datumdinsdag 08 september 2015 01:23

Reactie no. 45
NaamCaspar
Leeftijd40
Cijfer5
RecensieRommelig verhaal, slechte tekeningen (zie bijvoorbeeld het gezicht van Odfella in het 1e venster van strook 78), flauwe grappen (Tom Curse van de Kidman-Enterprise, jaja), teveel personages die ook nog eens onduidelijke beweegredenen hebben. Niet een album dat ik snel zal herlezen, maar omdat er nog veel slechtere albums zijn van Verhaegen nog een krappe 5.
Datumzondag 16 maart 2014 14:39

Reactie no. 44
Naamdss
Leeftijd16
Cijfer6
RecensieIk vond dit verhaal redelijk, alleen jammer dat er zoveel gebeurt, ik kan nauwelijks volgen! Er zijn inderdaad ook te veel bijrollen en die stellen eigenlijk niet zo veel voor.
Datumzaterdag 4 december 2010 21:37

Reactie no. 43
NaamJ. Joffer
Leeftijd29
Cijfer2
RecensieIk schrijf het liefste positieve recensies, over goede stripalbums. Omdat ik ook het liefste goede stripalbums lees. Natuurlijk doop ik als recensent mijn toetsenbord ook wel eens in de azijn, maar daar is op die momenten ook alle redenen voor. Maar echt, als het aan mij lag, schreef ik vooral lovende kritieken op geniale strips. Maar waarom maken ze dan albums zoals De laatste vloek? Na het laatste plaatje sloeg ik het album dicht en zei tegen de dame tegenover me in de trein: "Van deze Suske en Wiske heb ik nou echt geen r**t begrepen." Ga maar na: normaal gesproken begin ik een S&W-recensie met een korte samenvatting van het album. En dat zou ik nu ook wel willen doen, maar ik kan gewoon niet navertellen waar De laatste vloek over ging. Een of andere maffe tovenaar probeert het vloeken aan banden te leggen omdat anders de wereld vergaat, daar komt het op neer. Maar er komen zoveel andere mallotige personages bij aan te pas, die allemaal het verhaal in gekatapulteerd worden en er even snel zonder uitleg weer uit vliegen, dat het niet bij te houden is.
Okee, Marc Verhaegen heeft ontegenzegelijk veel fantasie, maar hij had eens moeten proberen zijn stream of consciousness eens halt te moeten laten houden in ruil voor een goed verhaal. Als dollemannen rennen zijn poppetjes door de plaatjes, maar even pauze om uit te leggen wat er eigenlijk gebeurt is er niet bij. En, nog veel erger, Marc houdt niet van zijn personages. Liefdeloos worden karakters geïntroduceerd en even liefdeloos weer afgevoerd. Wat gebeurt er met boer Dickmans, met de vloekenleraar, zijn cursisten, met miljonair Tom Curse? Ze worden, zonder er verder nog woorden aan vuil te maken, door Verhaegen langs de achterdeur het verhaal weer uitgezet.
Het resulteert allemaal in een idiote brij aan gebeurtenissen, zonder humor, zonder spanningsboog en met een onafgemaakt verhaal. Want waarheen verdwijnt dat baby'tje aan het eind? Moet die moeder Odfella niet wat meer panieken over haar zoekgeraakte kind, dan enkel kalmpjes te constateren dat alles goed is afgelopen? Je begint te begrijpen waarom Standaard Uitgeverij van Verhaegen af wilde, want dit is geen verhaal meer, maar een harteloze kermisattractie. Vanwege de originaliteit van het geheel krijgt het nog net een 2 als rapportcijfer.
Datummaandag 7 december 2009 10:30

Reactie no. 42
NaamMarretje
Leeftijd11
Cijfer3
Recensiezo,de laatste vloek,de titel doet me niks,het verhaal doet me niks en de personages doen me niks.
de cover is echt heel mooi maar ik vind er nikks aan.

cover 9
verhaal 4
tekeningen 8

Datumzondag 6 september 2009 19:51

Reactie no. 41
Naamnick jansen
Leeftijd29
Cijfer7
RecensieIk vind dit wel een aardig album.
Ik ben door Marc Verhaegen gestopt met het verzamelen van suske en wiske albums. Ik vond de verhalen onoverzichtelijk en raakte de draad kwijt doordat er iedere keer werd verwezen naar andere albums en/of vervolg verhalen. Maar het bloed kruipt waar het niet lopen kan en sinds een aantal maanden heb ik de schade ingehaald en het gat van missende albums opgevuld. Toen ik dit album las was het voor mij een verlichting om het te lezen.Het verhaal was goed te volgen en zat wat mij betreft logisch in elkaar. Het enige minpuntje aan dit verhaal vind ik dat er teveel invloeden zijn van de filmindustrie.
Ik herken in de personages Alin Stankovitch en Tom Curse de acteurs Marty Fiedman en Tom Cruse. Ik vind dat deze personages geen meerwaarde leveren aan het verhaal vooral Tom Curse vind ik erg irritant en ik zie het verband dan ook niet tussen beide acteurs in real life en dit verhaal. om kort te zijn ik vind ze storen.
Verder een verhaal dat vlot wegleest iets wat ik jaren heb gemist. Veder word ik moe van mijn mede resensie schrijvers die iedere keer vergelijkingen trekken tussen de diverse tekenaars van de serie. lees dan wat anders je hoeft het immers niet te lezen. Of nog beter doe zelf een poging om het beter te doen en dan wil ik nog wel eens zien wie als eerste de steen durft op te werpen.
Datumdonderdag 18 september 2008 19:07

Reactie no. 40
NaamWesley Tilleman
Leeftijd13
Cijfer9
Recensiedit is een van mijn lievelingsalbums.
het is leuk bedacht en leuk met odfella en de andere...
er had misschien iets meer pit in mogen zitten, maar het is een prima album.
Datumzondag 13 juli 2008 14:08

Reactie no. 39
NaamBernard
Leeftijd29
Cijfer8
RecensieZoals met veel verhalen in de laatste tientallen albums het geval is, is er erg veel geprobeerd te vertellen in te weinig boek (ze hadden het aantal stripjes nooit moeten reduceren van 220 naar 184). Afgezien daarvan vind ik De Laatste Vloek wél een aardig verhaal en ik heb het laatst met plezier herlezen. Ik vraag me alleen af wat bepaalde leden van de Belgische koninklijke familie van de vier Jurons vinden...
Datumwoensdag 30 januari 2008 17:22

Reactie no. 38
NaamJordy
Leeftijd11
Cijfer7
RecensieIs wel een aardig boek.
Dat lied wat de 4 jongens zingen vind ik al helemaal leuk.
Dat lied zingen wij ook altijd op Scouting.
Op pad maar ook bij het kampvuur!
DatumMon Aug 13 16:33:32 2007

Reactie no. 37
Naamj castelijns
Leeftijd19
Cijfer7
RecensieEen aardig verhaal, dat vlot weg leest
DatumSun May 20 21:18:22 2007

Reactie no. 36
Naamthomas
Leeftijd10
Cijfer9
Recensieik vond het een erg leuk album, grappig en ik vond het wel een heel erg leuk album.
DatumThu Feb 22 17:48:11 2007

Reactie no. 35
NaamLinda
Leeftijd17
Cijfer8
RecensieVond m eigenlijk wel goed, maar ik ben ook niet zo'n kritische lezer, eigenlijk. De naam Tom Curse vond ik ook wel goed gevonden!
DatumMon Jul 31 12:39:27 2006

Reactie no. 34
NaamGuy
Leeftijd24
Cijfer1
RecensieHelaas kan ik geen 0 geven aan dit "verhaal".
Schandalige strip, echt alles is slecht, belachelijk verhaal.. Moest Vandersteen zien hoe losjes zijn creaties met woorden als "shit" omgaan, hij zou zich niet één keer maar eindeloos blijven ronddraaien in zijn graf.
DatumSun Jun 18 13:18:58 2006

Reactie no. 33
Naammisty
Leeftijd9
Cijfer8
Recensieerg leuk maar erg grof maar wel spanned
DatumWed Sep  7 17:09:23 2005

Reactie no. 32
NaamEs
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieNiet een van de mooiste, maar wel een van de leukste albums die ik gelezen heb!
DatumMon Jun 20 14:53:44 2005

Reactie no. 31
NaamTeun Hibma
Leeftijd15
Cijfer4
RecensieSlechte tekeningen, dat viel me meteen op! verder redelijke verhaallijn, maar die idiote rijke man met zijn banaantuig mag wel uit verhaal gelaten worden. verder geen commentaar.
DatumSun Feb 20 17:36:59 2005

Reactie no. 30
Naammagali bruneel
Leeftijd10
Cijfer10
Recensieik vind het een hele toffe, spannende strip:10 op 10
DatumSat Feb 19 16:43:21 2005

Reactie no. 29
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 4
Recensie ja...de vier jurons met hun bolletjes enz...een beetje flauw album.
Datum Sun Feb 6 18:47:52 2005

Reactie no. 28
Naam levi
Leeftijd 11
Cijfer 7
Recensie leuk album, grappige personages: retlaw met zijn vloekenverslindende viervoeter floda, de kleine kalash nikov, de vier jurons.
tom curse vind ik wel een flop, in zijn vliegende banaan rondvliegen, tegen een bezorger op een scooter aanvliegen, en dan met een vrolijk gezicht zijn excuus anbieden, een prijs uitreiken voor degene met de creatiefste krachtterm, kan het nog ongeloofwaardiger.
maar dat is maar 1 minpunt, voor de rest vind ik dat het lekker vlot leest, en veel humor heeft.
mooi album, een 7
Datum Wed Jan 5 10:54:37 2005

Reactie no. 27
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 1
Recensie Gewoon slecht en weggegooid geld. Als je een jarige S&W fan niet mag, moet je hem dit album geven. De tekeningen zijn slecht waty zich al laat zien op de cover. Verder is het hele verhaal geen bal aan en moet odfella echt wegwezen want die trekt het verhaal tot min 10! Personages als tom curse in een hypermoderne banaan slaan al helemaal nergens op het moderne gedoe is gruwelijk irritant. Nee, als dit de toekomst is van S&W, ga ik ze nog liever zelf tekenen!
Datum Mon Sep 27 17:26:42 2004

Reactie no. 26
Naam Robert
Leeftijd 13
Cijfer 9
Recensie Ik vind de laatste vloek gewoon een erg goed en grappig album. Ik kan ook eigenlijk niet begrijpen dat sommigen het zo slecht vinden. Heer Retlaw is grappig met zijn bij deze. Het enige jammere vind ik dat al die namen zijn afgeleid van fans van Suske en Wiske. Ik had liever gezien dat dat zelf bedachte namen zijn. Maar goed, ik zal daar niet erg over klagen.
Datum Sun Mar 7 09:56:43 2004

Reactie no. 25
Naam Lillith v/d leupe
Leeftijd 19
Cijfer 6
Recensie het is een harstik leuk boek want het is gewoon zo!!!!!!!
Datum Thu Sep 18 17:16:22 2003

Reactie no. 24
Naam Massimo
Leeftijd 31
Cijfer 1
Recensie Verhaegen heeft zich volgens mij ten doel gesteld de oplage van S&W te halveren! Dit is echt slecht, en het is niet voor de eerste keer. Een verhaal als "De Laatste Vloek" verdient het eigenlijk niet eens om in de rode reeks opgenomen te worden. En al die Engelse uitspraken van de laatste tijd, er komt zelfs een karakter Bulshitov aan, Vandersteen draait zich om in zijn graf. En dan die voorkant, nog nooit zó nietszeggend en onaanlokkelijk... Ik kan blijven doorgaan met het afkatten van Marc en zijn laatste creaturen, maar ik laat het hierbij. Er is weinig hoop dat er iets in de toekomst zal gaan veranderen. De Suske en Wiske's hebben hun oorspronkelijke karakter al enige tijd verloren. Óf er moet een nieuwe tekenaar komen, óf de reeks stopzetten, iemand anders een andere oplossing?
Datum Sun Aug 31 17:05:22 2003

Reactie no. 23
Naam dries vermote
Leeftijd 14
Cijfer 9
Recensie Ik; vind het een keileuk verhaal met een open einde ik lees de laatsten tijd graag een driedelige strip zo mogen er nog meer komen
Datum Tue Aug 19 10:25:09 2003

Reactie no. 22
Naam Joris
Leeftijd 19
Cijfer 4
Recensie + :
Het aankondigingsstrookje ziet veelbelovend uit. Het lijkt een spannend, mysterieus verhaal te worden, en het idee van de vloek is best interessant. Maar de naam Tom Curse (ruikt naar goedkope Kiekeboe) wekt mijn argwaan.
- :
De ergernis begint op pagina 1. Suske en Wiske moeten met hun tijd mee, zo schijnt het, maar daar is niets van te merken. In hun nieuwe, hippe kleertjes dartelen ze rond in een dorp uit de jaren '50, met veldwachters en boeren met klompen. Wanneer daar dan nog een vliegende banaan en enkele "keinijg" en "cool" roepende stomme kereltjes bijkomen is het plaatje compleet.
- :
Rond het idee is een dun verhaaltje geweven. Het ziet er naar uit dat het met de krant meegeschreven is, strookje per strookje. Marc Verhaegen had er beter aan gedaan op voorhand iets beter aan het verhaal te werken.
+ :
Niettemin lopen er best wel enkele leuke figuurtjes rond. Ik denk maar aan Retlaw en de vier Jurons.
- :
Helaas wordt aan andere figuren teveel tekenruimte verspild, wat ten koste gaat van het verhaal. In oudere Sukse en Wiske-verhalen slaagt men erin 4 keer of meer op reis te gaan, hier raakt men niet verder dan een boerderij en een fabrieksgebouw. Jammer. Er had veel meer in gezeten.
- :
Ik had graag ook nog wat opgemerkt over het kiekeboe-taalgebruik van de suske en wiske-figuren. Figuren als Tom Curse blinken erin uit: Vlaams met een flinke hoop Engels haar op. Misschien dient dit om de goede talenkennis van Marc Verhaegen te illustreren, maar het lijkt echt nergens op.
+ :
de tekeningen
Datum Mon Aug 11 14:03:55 2003

Reactie no. 21
Naam Tom
Leeftijd 19
Cijfer 5
Recensie Helaas, wat een uitmelkers:

Tom: “De teksten die Marc schrijft, plaats ik in de tekstbalonnetjes. Vroeger gebeurde dat handmatig. Ik heb onlangs in Macromedia Fontographer een eigen lettertype gecreëerd, dat de handgeschreven tekst van Willy Vandersteen imiteert. Het totale tekstpakket bestaat uit een standaard lettertype, de onomatopeeën (boem, bang, knal, enz.) en de vloeken (symbolen). Vanaf het volgende album, De Laatste Vloek, zullen de tekstbalonnetjes volledig digitaal aangemaakt worden. Een enorme tijdsbesparing.”

(bron: http://www.apple.com/nl/pro/design/suskeenwiske/)

Datum Wed Jul 30 04:54:04 2003

Reactie no. 20
Naam Bart De Grande
Leeftijd 13
Cijfer 4
Recensie Tja, een 4. Ik denk dat dit nogal een mild cijfer is voor dit album.Het kan zijn dat Marc Verhaegen dit verhaal goed vindt.Ik niet, dit is weer een album dat nogal moeilijk te verteren is, het gaat echt de verkeerde kant uit met de reeks, er verschijnt elke drie maanden een nieuw verhaal, maar dat is ook alles. Ik heb meer en meer de indruk dat dit verhaal lijkt op een kruising tussen een heksenstrip en een middelmatige Kiekeboe. Ik vind de cover overigens barslecht.
Hopelijk, is het vervolg, De kus van Odfella, wat beter van kwaliteit, maar eigenlijk denk ik van niet. Als je eens de verhalen van Vandersteen en Marc Verhaegen vergelijkt zinken die van Marc Verhaegen in het niets. Paul Geerts zijn verhalen waren wat minder dan die van Vandersteen, maar nog altijd goed. Terwijl de verhalen van Verhaegen vaak te ver gezocht zijn en meestal ook opgevuld met wat flauwe grappen. De echte personages zinken wat weg en maken plaats voor allerlei rare figuren. De trilogie fleurige floriade-heilig bloed-in de ban van de milt viel nog best te pruimen. Maar de verdwenen verteller was het slechtse verhaal dat ik ooit gelezen had. De kunstkraker eigenlijk ook en de laatste vloek is ook erg teleurstellend. Ik blijf de albums sparen en ik hoop dat er weer een tijd van beterschap komt, zoniet, kan je evengoed met de reeks stoppen.
Datum Wed Jul 16 11:00:47 2003

Reactie no. 19
Naam M KOlk
Leeftijd 13
Cijfer 3
Recensie Jullie hebben allemaal volkomen gelijk.
Al die irritante personen die er telkens bij komen. Van mij mogen de oude kriminelen wel weer een keer te voorschijn komen. Ik heb Krimson bijv. in geen jaren meer gezien. En waar is die gekke Van Zwollem gebleven. Dat was nog eens lachen. Moet ik al die duffe uitspraken nou echt leuk vinden om te lezen. Waar slaat bijv. Keinijg op. Is dat echt iets van de belgen of lig ik een poosje achter in de tijd?

Een trouwe fan die het nu zat begint te worden!!!

Datum Thu Jun 19 21:02:54 2003

Reactie no. 18
Naam Matthias Parys
Leeftijd 10
Cijfer 7
Recensie Dit is één van de leukste Marc Verhaegen verhalen
Vooral met dat karretje.
Datum Thu Jun 12 17:37:56 2003

Reactie no. 17
Naam Ineke Brussee
Leeftijd 17
Cijfer 3
Recensie Erg jammer, maar ook dit verhaal heeft hét niet. Zoals in vrijwel alle vorige verhalen is het verhaal erg rommelig en de boodschap die erin zit (vloeken is slecht) is helemaal niet goed verwerkt en is eerder lachwekkend dan leerzaam. De grappen zijn helemaal niet leuk, het ligt er allemaal veeeel te dik bovenop.

Erg jammer, ik hoop dat Marc zijn ogen open doet en eens wat oude verhalen gaat bekijken en zich gaat af vragen waaróm die zo goed waren. Want ik weet zeker dat Marc het kan, Paul Geerts heeft hem niet voor niets benoemd.

Datum Sat Jun 7 21:56:31 2003

Reactie no. 16
Naam Peter de B.
Leeftijd 18
Cijfer 1
Recensie Superslecht album. Als het zo moet is het misschien maar beter dat er een einde komt aan Suske en Wiske. Zelfs mijn zusje van 11 kan dit echt niet met plezier meer lezen.
Marc Verhaeghen heeft Pol Ampers in 'De stervende ster'wel heel letterlijk overgenomen met 'De floppende flop'.
Datum Wed Jun 4 11:26:40 2003

Reactie no. 15
Naam Vincent Vangeel
Leeftijd 15
Cijfer 5
Recensie Ik geef aan dit album de helft van de punten die te verdienen zijn. Het album start geweldig. De verjaardag van Lambik. Suske en Wiske die door de weiden wandelen op weg naar een boer die eieren verkoopt. Men zou bijna gaan denken dat het begin zich afspeelt 50 jaar geleden. En ja. Dat is misschien het geheim van de reeks Suske en Wiske. Dat gezellige en simpele. Maar dan komen Suske en Wiske de jongens tegen die naar de krachttermcursus en zij verstoren meteen de gezelligheid van het verhaal door te uitbundig te reageren door "coole" uitspraken te doen. En ik weet niet hoe het komt maar waarschijnlijk hebben die jongens Suske zo aangestoken dat hij enkele prentjes verder 2 meter hoog moet springen en op niets slaande uitdrukkingen moet vermelden. Weer 2 bladzijden verder vliegt de kleine Kalasj Nikov op spectaculaire en moeilijk te volgen wijze uit zijn buggy. Daarna kunnen we heel even stoom uitblazen met een prachtige scène met Lambik, die zijn gereedschapskist nog eens heeft boven gehaald en uit vriendelijkheid de rolluik van Sidonia komt maken. Maar waar is de tijd dat alles nog uit magie en sprookjes bestond? Tegenwoordig moeten zelfs de toverstaffen met hendeltjes worden bediend en vliegen blikken bananen tegen debiele koeriers. En dan hebben we het nog niet gehad over de "geweldige" fabriekscène. Volgens mij is Marc Verhaegen ook niet zo'n man van de verre reizen. Terwijl vroeger 3/4 van de albums zich afspeelden in verre oorden, blijven Suske en Wiske nu liever thuis. In ruil daarvoor krijgen we de laatste tijd talloze verwijzingen naar liedjes. Nee, Marc is duidelijk een muziekfreak en geen reisfreak. Binnenkort: Weer een verhaal dat goed begon maar tegen het einde vrij flauw wordt en weer een verhaal met achtervolgingen met verschillende partijen: De Kus Van Odfella. Alstublieft.
Datum Fri May 30 18:26:31 2003

Reactie no. 10 (aanvulling)
Naam Jasper Sneep
Leeftijd 24
Cijfer 1
Recensie Nog een kleine aanvulling op m'n eerdere verhaal:
Het kan nog erger, nu weer een verhaal gebaseerd op Harry Potter. Na Lord of the rings, Big Brother, Robocop,etc. weer zo'n afgekloven simpel verhaal. Kassa!!! Makkelijk scoren bij de "jeugd". Ik tip vast het volgende verhaal (nr.282 denk ik): Lambik krijgt het in z'n bol en gaat de politiek in en begint een nieuwe partij: Leefbaar Lambik. Helaas strooit Krimson (voor een keer terug) roet in het eten en wordt Lambik niet serieus genomen, bla bla bla en dat gaat door tot album nr. 287. Oh en een fantastische bijrol van Balkenende, die in het verhaal Harry Balk Endemol heet. Tot zover
Datum Thu May 29 14:31:24 2003

Reactie no. 14
Naam joe
Leeftijd 26
Cijfer 2
Recensie Even leek het erop toen ik het begon te lezen, dat er toch weer een beetje meer de 'echte'S&W stijl in zat, maar schijn bedriegt. Het verhaal begint vrij rustig en de opbouw is dan ook redelijk logisch te volgen, maar zoals een van de onderstaande recensisten hieronder schreef: op het einde (fabriekshal) is het weer een zooitje. Alles komt bij elkaar en het is eigenlijk helemaal niet meer te volgen. Een grote bende van tekeningen en het probleem is dat je eigenlijk daardoor het verhaal uit het oog verliest.
Waar ik me verder verschrikkelijk (!!!) aan stoor zijn de continue verwijzingen naar voorgaande albums. Eerst was het zo dat er weleens een verwijzing naar een eerder album in stond, maar nu is dat met de regelmaat van de klok. Daarnaast zijn de verwijzingen naar allerlei liederen erg irritant. In vorige albums kregen we nog de complete rock 'n roll collectie te horen (Blue suede shoes en Tutti Frutti) nu is het 'Everywhere we go' en Rossini's Wilhelm Tell ouverture. Een keer in een album is niet erg, maar Marc's albums lijken hier patent op te hebben.

Ook is het absoluut niet leuk mee. Ik heb het gelezen, maar een glimlach is op mijn gelaat niet verschenen. En dan dat einde! Het lijkt erop dat de schrijvers erachter kwamen dat ze op de laatste blz. waren en toen maar gauw iets verzonnen hebben om het af te ronden. Ook de afwezigheid van een leuke slotgrap is niet meer te zien in de laatste albums en ook niet bij deze! En dan natuurlijk dat eeuwige gezemel over die vervolgalbums! S&W is GEEN vervolgreeks!!!!

Marc, lees aub nog eens wat oude albums door en ga aub te rade bij Paul Geerts!!!

Datum Thu May 29 10:50:58 2003

Reactie no. 13
Naam Amorax
Leeftijd 34
Cijfer 2
Recensie Ook ik sluit me aan bij Jasper en Raymond.
Een verhaal dat wederom een dozijn nieuwe figuren ten tonele voert. Zo'n beetje alles S&W fans van het forum op de fanclub site moesten er in). Het verhaal wordt door die vele verschillende karakters erg rommelig. Zeker vanaf de scene's die zich afspelen in de fabriekshal. Totale chaos (zowel in verhaal als tekeningen). Leuker zou zijn als de nieuwe personage's wat verder uitgewerkt zouden worden in een verhaal, dat zou een verhaal denk ik wel ten goede komen.
Wat ik ook erg mis is de humor. Ik kom zelfs amper nog dingen tegen die als grap bedoelt zouden zijn.
Tja, en dat S&W verhalen tegenwoordig steeds een cliffhanger moeten hebben vind ik ook maar niets. Als hiervan de bedoeling is dat ik het volgende album ook ga kopen, dan zou ik zeggen, laat die cliffhanger maar weg en bezorg mij een spannend en amusant verhaal, met nadruk op verhaal.

Een 2, want de inkleuring is wel okee, en die mag ook gewaardeerd worden.

PS: hetgeen ik hier schrijf geldt voor alle laatst verschenen S&W albums (helaas)

Datum Tue May 27 17:29:58 2003

Reactie no. 12
Naam Marco Rene
Leeftijd 17
Cijfer 6
Recensie Ik moet het helaas met Jasper eens zijn, hij haald me de woorden uit mijn mond, ik ook jaren lang fan en echte lezer van, maar inderdaad de toch laatste 15 tja je koopt ze nog en leest ze maar eerlijk gezegd ik heb net wel een cijfer gegeven maar ik heb het album nog niet gekocht, ik koop het album nog wel en zal het ook wel lezen maar tja daar houdt het toch bij op. De ouwe tijd is GONE, nooit meer een ringelingschat een 7schaken een sterrenplukkers een schat van Beersel en zo kan ik nog wel ff doorgaan, het is spijtig maar het is niet anders, laten we hopen dat het ooit weer goed komt want het zou zeer zonde zijn. groeten aan iedereen ciao en groeten aan Frank Koper.

Groeten Mark

Datum Mon May 26 16:50:05 2003

Reactie no. 11
Naam Ruben
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie Ik ben sinds een tijdje fan van Suske & Wiske.
Ik vind dit laatste boek erg leuk. Dan wordt ook duidelijk gemaakt dat vloeken slecht is. Dus dat vindt ik dan ook een 10 waard. Ik hoop dat er nog meer van dit soort boeken komen, waarin duidelijk wordt gemaakt dat dit soort dingen slecht zijn. Hou me op de hoogte

Ruben

Datum Sat May 24 10:14:12 2003

Reactie no. 10
Naam Jasper
Leeftijd 24
Cijfer 1
Recensie Als sinds hele lange tijd fan van S&W, maar ze zijn nu echt helemaal het spoor bijster. Niet grappig, niet spannend, domme verhaaltjes en ga zo maar door. Vroeger (nog niet eens zo lang geleden) kon ik ze echt uren lezen, maar de laatste 10-15 albums blader je gewoon echt binnen 5 minuten door en ik lees ze daarna echt nooit meer. Ik koop nog steeds elke keer de nieuwe Suske en Wiske, maar het eind komt helaas wel in zicht,want de koek is gewoon op. Back to basic is de enige oplossing, geen internet,mobiele telefoon erin verwerken, of desnoods beperkt. Desnoods blijf je gewoon in het verleden hangen met de verhalen, maar dan wordt het hopelijk weer geloofwaardiger en vooral spannender. En de oude personages/attributen weer terug in de serie, zoals Krimson, Barabas, Sus Antigoon, Tobias, Gyronef, de oude Teletijdmachine, de bolhoed van Lambik etc. Dan wordt het hopelijk weer leuk om de albums te lezen. De oude albums tot ongeveer nr 250 zijn klassiekers,maar daarna is het gewoon drie keer niks. Ik zou het heel jammer vinden als op deze manier de hele serie kapot wordt gemaakt.
Datum Thu May 22 21:29:50 2003

Reactie no. 9
Naam Timo
Leeftijd 11
Cijfer 8
Recensie Leuk Verhaal! Maar ik zelf vind het wel jammer dat er steeds meer vervolgverhalen komen. En ik vind het een beetje overdreven dat er zoveel bijrolletjes zijn zoals Tom Curse en die andere 4.
Wel leuk natuurlijk voor de mensen naar wie ze vernoemd zijn. Maaar toch vind ik het jammer dat er steeds meer vervolgverhalen komen. Ik vond de kunstkraker en de verdwenen verteller beter en ook big mother vond ik een betere. Maar voor marc's doen vond ik deze ook perfect
Datum Wed May 21 16:17:10 2003

Reactie no. 8
Naam Raymond Commandeur
Leeftijd 25
Cijfer 4
Recensie Ik kan d'r niks aan doen maar de verhalen die door verhaegen zijn bedacht kunnen niet bekoren. Ik vind het rommelig en alles gaat van de hak op de tak. ook het continu combineren van voorgaande strips maakt het er niet beter op. Wat mij betreft mag marc wat anders gaan tekenen maar geen S&W meer. Ik beleef er in ieder geval geen plezier meer aan en dat vind ik zeer jammer!
Datum Mon May 19 17:20:02 2003

Reactie no. 7
Naam Moldow de Groote
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Geweldig verhaal, kan niet wachten tot de opvolger.....zou Lambik nu echt gaan trouwen ??? Wat gaat sidonia daar aan doen om het te stoppen, hoe ver zou Sidonia gaan om Odfella uit de weg te ruimen....zou Sidonia de kant kiezen van het kwaad om Lambik te behouden ?????? En wat gebeurd er met schanulleke ???
Ik kan niet wachten !!!!!
Datum Sun May 18 22:36:47 2003

Reactie no. 6
Naam Pieter-Jan Van Lierde
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Een leuk idee, mooi uitgewerkt maar het krijgt geen 10 van mij door alweer de invoering van irritante turbo-typetjes met hoog kiekeboe-gehalte: tom curse was beter thuisgebleven dus.
Maar verder moet het toch gezegd: marc jong je zit op het juiste spoor.
Nog 1 kleine bedenking: hoe verenig je de 19e eeuwse klompen van boer dickmans met de turbo-banaan van tom curse?
Datum Sun May 18 16:37:10 2003

Reactie no. 5
Naam ferdi
Leeftijd 18
Cijfer 9
Recensie Ik heb het album net gekocht en gelezen. En ik ben er erg enthiosast over. Zuster Odfella vind ik ook een leuk :) karakter en volgens mij wordt ze een blijvend figuur (net als barabas of krimson die regelmatig maar niet altijd meespelen). Het verhaal zit goed in elkaar, is erg origineel en de vloeken worden ook op een leuke manier gebracht.
Enige nadeel vind ik Tom Curse en die cursusleden, die spelen eigenlijk nauwelijks een echte rol, beetje overbodig. Is voor de fans op wie deze figuren slaan natuurlijk wel erg leuk. Maar in dit verhaal misschien een beetje onnodig!
Ik verheug me al op het vervolg want dit verhaal is (zeker voor Marc) erg goed en ik heb wat meer vertrouwen gekregen. Sinds de fleurige floriade worden de verhalen steeds beter en ik denk dat ik hem die verschrikkelijke verhalen (blote belg, europummel, big mother en zo) maar zal vergeven.
Ik geef nu een 9. Misschien zou ik normaal iets lager geven, maar voor Marc´s doen is het erg goed en verassend dus verdient hij naar mijn idee een hoger cijfer!
Datum Wed May 14 14:21:25 2003

Reactie no. 4
Naam Jeroen Dera
Leeftijd 16
Cijfer 8
Recensie Een leuk album. Goed geïnkt, knap getekend en bovendien een origineel verhaal. Helaas ook wat overbodige zaken (zoals die vier fans en Tom Curse), die ervoor zorgen dat het gegeven minder goed is uitgewerkt. En natuurlijk te abrupt afgelopen. Ik geef een 7.5, dus dat rond ik af naar een 8.
Datum Tue May 13 21:31:50 2003

Reactie no. 3
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie En dan nu eindelijk mijn recensie. Want ik ben al een dikke 2 jaar geen lid meer van het Suske en Wiske weekblad, en het voordeel dat ik na 7,5 jaar lidmaatschap in zie is dat je in ieder geval een album kan kopen en er lekker onbevangen aan kan beginnen. En de datum onder aan het balkje klopt, want de nieuwe albums liggen bij ons altijd er al op maandag en niet op de verschijningsdatum. Maar wat vindt ik van het album? Wel best eigenlijk. Het is duidelijk dat het toch in deze nieuwe stijl doorgaat. Dus nieuwe figuren zullen er altijd anders uitzien dan zoals Paul Geerts ze introduceerde. Ook de humor is anders dan voorheen en misschien moet dat ook wel. We kunnen natuurlijk wel gaan mekkeren over de huidige stijl, maar als dat nu niet zo zou zijn evolueren ze over een paar jaar wel. Ik denk dat ik (en velen met mij) nog steeds even moeten wennen, maar ik kan dit album wel waarderen. En misschien als ik over een paar jaar opnieuw een recensie zou schrijven kom ik nog wel op een 10 uit. Ik ben nu eenmaal van de 'oudere generatie' op gebied van Suske en Wiske (en ze zijn er nog veel ouder) maar ik gun mezelf de tijd en dit is best wel een goede van Verhaegen. Paul Geerts en Willy Vandersteen hadden trouwens ook wel missers.
Datum Mon May 12 21:51:06 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 8
Recensie Doordat dit album nog niet in de winkel ligt heb ik elke week 6 bladzijdes moeten lezen in het Suske en Wiske weekblad.
Nu het verhaal in het weekblad eindelijk is afgelopen kan ik nu wel een mening geven.
En die is positief!Ik denk dat Marc hiervoor meer de tijd heb genomen en dat is te zien in de tekeningen, die zijn duidelijk beter als de laatste paar jaar.Ook komen er eindelijk weer eens figuren in voor met karakters die echt typerend zijn voor dat figuur.Ook spelen Suske en Wiske een grotere rol.In veel voorgaande albums speelden ze maar een klein bijrolletje.
Van mij part de beste Verhaegen!Dus een acht!
Datum Thu May 1 08:14:45 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 9
Recensie Een niet onaardig verhaal, integendeel...
Het is een vlot verhaal met geslaagde personages, o.a. Retlaw, de profeet Nenoom en vele meer.
Wat dit album bijzonder maakt zijn o.a. de jongens van "de missende Marc" en enige bestuursleden van "de fameuze fanclub". De grote liefde van Jerom, zuster Odfella, keert weer terug en laat hiermee het bloed van Lambik koken.
De meest geslaagde personage is echter de vloekverslindende pitbull, Flodo! Tobias moet goed oppassen, dat hij op de skala van geliefdheid van de troon wordt gestoten!
Ook zijn de tekeningen weer geslaagd.
Natuurlijk zijn er onder ons weer een paar die menen, dat dit weer eens geldmakerij is! Inderdaad moet Marc zijn geld verdienen, maar menen jullie niet, dat Paul Geerts en ook Willy Vandersteen het geld verdiend hebben, door strips te tekenen, of hebben deze twee het voor niks gedaan? Bij deze!
Datum Wed Apr 30 12:35:23 2003