Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De laatste vloek


Vorige Index
Index
Volgende

Op 14 mei 2003 verscheen nummer 279 in de Rode reeks.

De laatste vloek Het avontuur dat in de kranten het speciale verhaal De verdwenen verteller opvolgt heeft de titel De laatste vloek gekregen. Marc Verhaegen onthulde deze titel op het forum van de Fameuze Fanclub.
In Versus nummer 59 zinspeelde de tekenaar in zijn column als volgt al op mogelijke ontwikkelingen in een verhaal dat over een laatste vloek gaat:
"Stel dat voor elke vloek een ongeval ergens gebeurd in de wereld. En dat één of ander prediker het tot zijn taak heeft gemaakt om al die vloeken uit te roeien. Want hij en hij alleeen kent de geschrifen van de Dode Vloekrollen die spreken van een cruciale datum waarop het aantal vloeken dat getal bereikt waarop er iets akeligs gebeurd met de mensen en de aarde waarop ze leven."

Retlaw In de aankondigingstrook van de strip, die op 21 oktober in De Standaard stond, lezen we het volgende over het verhaal:
"... Waarin onze helden oog in oog komen te staan met Retlaw, een volgeling van de profeet Nenoom. Deze had voorspeld dat er iets verschrikkelijks zou gebeuren als ooit de zevenhonderd zevenenzeventigduizen triljoenste vloek zou worden uitgesproken ... en dat ogenblik nadert met rasse schreden!
Maar dat is buiten Tom Curse gerekend, een multimiljonair die een hoge beloning uitlooft voor de creatiefste krachtterm!"
Suske en Wiske trachten met de mooie Odfella (bekend uit Heilig Bloed en In de ban van de Milt) het onheil te voorkomen. Jerom is nog steeds verliefd op Odfella, maar die is vooral geïnteresseerd in de staf van Retlaw.

Van de overige figuren die in de aankondigingstrook voorkomen valt op dat Marc Verhaegen inspiratie heeft geput uit zijn verblijf op de diverse Suske en Wiske-forums op het internet. Alin Stankovich is een naam die de tekenaar vaak gebruikte als pseudoniem op die forums. Retlaw is een verbastering van een ander forumlid, Walter. en ook Stefanus lijkt een verwijzing te zijn naar iemand die vaak op de forums te vinden is en daar tekent met de naam Stef.
In de profeet Nemoon herkennen lezers van Versus zonder veel moeite de naam van Suske en Wiske-fan Jack Moonen.

De naam Tom Curse tenslotte past niet alleen goed bij het thema van het verhaal maar doet bovendien ook erg aan filmster Tom Cruise denken.

Ook in het verhaal zelf duiken allerlei Suske en Wiske-fans op. In de eerste stroken zijn onder andere al verwijzingen terug te vinden naar forummer Ralph Dikmans (Dickmans) en het bestuurslid van de Fameuze Fanclub Paul Vink (veldwachter Paul Vinck).


Aankondiging van De laatste vloek