Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Kaapse kaalkoppen


Kaapse kaalkoppen Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Kaapse kaalkoppen verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,84

Reactie no. 52
NaamInti
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieHet verhaal speelt zich grotendeels af in Zuid-Afrika. Dus het is logisch dat er af en toe een woordje Afrikaans gesproken wordt. Gelukkig worden die teksten meestal "ondertiteld"
Wel een beetje vreemd. Na een klap op z'n hoofd praat Barabas ineens Zuid-Afrikaans en gedraagt zich nogal ongewoon voor zijn doen
De boeven dragen tamelijk opvallende maskers (in verschillende kleuren) maar dat lijkt niemand vreemd te vinden. Er blijken ook 7 leden bij de bende te horen. Dit is een verwijzing naar de regenboog. Zuid-Afrika wordt ook wel eens de "Regenboognatie" genoemd omdat er verschillende volken wonen
Geel en Groen (Piet en Paul) gaan heel professioneel te werk. Maar eenmaal terug in Zuid-Afrika gedragen ze zich als twee niet al te snuggere stoethaspels
Het is wel erg vergezocht om Violet alleen woorden die beginnen met een V te laten zeggen. Daar komt nog bij dat hij zich meer als een beer gedraagt. Dat zorgt dan weer voor een spannende climax als hij bijna net zo sterk als Jerom blijkt
Het is natuurlijk mooi dat we wat info over Zuid-Afrika krijgen. Maar het lijkt soms gewoon droge info overgeschreven uit een geschiedenisboek
Rood blijkt uiteindelijk Krimson te zijn. Hij lijkt hier kleiner dan bij eerdere verschijningen
Nelson Mandela heeft aan het eind een gastrolletje
Alles bij elkaar heeft dit verhaal van Marc Verhaegen een boeiende politieke boodschap, die echter grotendeels verloren gaat door grappen op het verkeerde moment
Datumdonderdag 07 april 2022 06:09

Reactie no. 51
NaamLeendert
Leeftijd46
Cijfer8
RecensieEen leuk, spannend en vermakelijk verhaal. Ook.goed dat Marc Verhaegen hier het thema van apartheid heeft aangepakt. Een leuk.Suske en Wiske waar men ook nog van opsteekt.
Datumdinsdag 13 april 2021 00:48

Reactie no. 50
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer4
RecensieNu is het de beurt aan de toestand in Zuid-Afrika om als didactisch element voor de lezers te dienen. We krijgen inzicht in de toenmalige toestand aldaar compleet met ANC, Nelson Mandela veelal gebracht in de Afrikaanse taal. Soms krijgt de lezer letterlijk een les voorgeschoteld. Laat ik direct stelen dat de hoop uitgesproken aan het eind van het boek volledig gebakken lucht is gebleken: Het ANC is achteraf toch niet zo feilloos gebleken als men hier in het boek beweert. Na een stompzinnige ( lumbago) grap op bladzijde één , komt er een veel sterkere scène met sterk ( het ophangen van Suske en hem alsnog laten vallen, maakt de onverlaten serieus te nemen gespuis) gevaarlijke tegenstanders. Vanaf bladzijde 6 loopt alles weer in het honderd: de idioot grote kogel en het bespottelijke idee van Sus om Jerom als Barabas uit te monsteren: kaalscheren ok, en die grap is best goed (zelfspot), maar de posturen van Barabas, Jerom en Sidonia zijn zo verschillend dat het nooit zal werken. De idiotie van de groene en de gele boef haalt al snel alles onderuit en weerhoudt je tot verder lezen: waarom moeten boeven altijd een Samson en Gert gehalte hebben ( op Bassie en Adriaan na de slechtste kinderserie ooit)?. Tussen deze flauwiteiten door schijnt er toch nog iets te lezen te zijn, hetgeen vaak belerend is en vooral laat zijn hoe fout de blanken wel niet zijn geweest. Uiteraard zit daar een grond van waarheid in maar de geschiedenis is ingewikkelder dan dat. De zoektocht naar Hector Wildebeest en het oprollen van de Krimson clan zorgt er voor dat je toch nog doorleest, weliswaar met het overslaan van veel bladzijden. Dit verhaal begon veelbelovend maar ook hier raak je snel op uitgekeken. Barabas als lolbroek werkt niet, laten zien dat je Afrikaans uit een leerboekje kunt halen evenmin, het zoveel mogelijke herhalen van het woord pummel ( dit woord heeft totaal geen kracht) ook niet en dan heb ik het nog niet over Verhaegens favoriet stopwoordje “oeps”. Verder is nog de stompzinnigheid rond de vis en de auto die uit elkaar valt. Sla je dit alles over dan is het verhaal zelfs nog te volgen, dus de grappen en grollen zijn overbodig. De tekenstijl blijft mak: vroeger was het zo dat de ogen zwarte stippen waren en dat wit er om heen betekende dat de figuur een bril op had. Het is raar dat elke slechterik nu ook wit rond de ogen heeft. Verder zijn de krachttermen van Verhaegen ondermaats. Wederom een enorm druk kijk-mij-eens-leuk-zijn verhaal, dat een serieus thema volledig belachelijk maakt. Los hier van ben ik mij wel gaan afvragen: wanneer komt er een Suske en Wiske die de Belgische wantoestanden in Congo aan de kaak stelt?
Datummaandag 09 november 2020 21:46

Reactie no. 49
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieVermakelijk album dat voor een groot gedeelte in Zuid-Afrika afspeelt waar een collega van prof Barabas een nieuwe chemische formule met baanbrekende eigenschappen heeft ontdekt. Maar hij wordt bedreigd door een criminele organisatie en ook Barabas ondergaat hetzelfde lot en daarom gaan ook Sidonia en Jerom als Barabas verkleed als afleidingsmanoeuvre mee. Dit leidt tot lachwekkende situaties, vooral met criminelen Geel en Groen.

Het verhaal verloopt vlotjes en het is prima dat pas aan het eind de organisator van de criminelen in beeld komt, de ons bekende Krimson. De tekeningen zien er goed uit met mooie decors en niet al teveel afwijkende gezichten.

Datummaandag 28 december 2015 06:31

Reactie no. 48
NaamWilly
Leeftijd101
Cijfer1
RecensieEen 10 voor het meest saaie en polititiek correct S&W album aller tijden, met louter nobele negers, beestachtige blanken, en dan ook nog tante Sidonia als travestiet en supergenie! En daarna ook nog Nelson Mandela met zijn liedje kill the boers en zijn overige sadistische handelingen zoals het levend verbranden van zijn politieke tegenstanders. En plot gestolen van Abbatoir Dogs of hoe die rommel ook moge heten.

Walgelijk album, ik ben blij dat Vandersteen het niet meer heeft hoeven meemaken.

Als volwaardig S&W album verdient en krijgt het een 1!

Datumdinsdag 11 november 2014 01:32

Reactie no. 47
NaamJan Maarten Zwaan
Leeftijd18
Cijfer9
RecensieEen geweldig verhaal! Dit album bevat spanning, een goed verhaal, humor en mooie prenten! De figuren zijn prachtig getekend! Van deze Suske en Wiske ben ik fan! Het laat monumenten, mensen en gebeurtenissen van Zuid-Afrika zien. De inkleuring en decors zijn prachtig! Ik vind het jammer dat de huidige albums zo niet meer gemaakt worden, ook al lees ik die nog altijd! ;) Ik heb er van genoten!
Datumzaterdag 12 oktober 2013 12:51

Reactie no. 46
Naamdaan smetsers
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieSuper leuk verhaal en het blijft leuk om hem nog een keer te lezen!!!!!!
Datumwoensdag 19 december 2012 18:25

Reactie no. 45
NaamJean-Marie
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieTof dat Jerom & Barabas weer een redelijk grote rol hebben.
De leden die elk een kleur hebben is ook tof gevonden.
Ik vind wel dat je makkelijk herkent wie achter het rode masker zit.
Het kleine gestalte en het zwarte haar. Er is maar 1 vijand die er zo uitziet.
Datumdonderdag 21 april 2011 11:22

Reactie no. 44
NaamJan P.
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieSta toch een beetje versteld van alle positieve reacties. Ik ben hier wat minder enthousiast over. Het gegeven (apartheid in Zuid-Afrika) is zeer goed gevonden, vind ikzelf, maar door het geringe aantal pagina's vliegen de personages, gedaanteverwisselingen en acties je hier teveel om de oren zodat je niet gemakkelijk bij het verhaal blijft. Bovendien lijkt Sidonia hier veel meer op de 'oude' Professor Barabas dan op de nieuwe met dat vierkante baardje. De boeven vind ik ook iets te sullig. Er is natuurlijk niets mis met wat humor, maar toch haalt het wel wat spanning weg. Toch lees ik liever dit dan wat het nieuwe team van zo'n onderwerp hadden gebakken.
Datummaandag 24 maart 2008 15:18

Reactie no. 43
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer8
RecensieGoed verhaal! Lijkt weer op Suske en Wiske zoals het hoort te zijn.
DatumFri Sep  7 11:39:13 2007

Reactie no. 42
NaamKaj Peters
Leeftijd21
Cijfer6
RecensieIk waardeer het dat Marc Verhaegen heeft geprobeerd om een serieus item als ''De Apartheid'' tot onderwerp te maken in een S&W-strip. Des te wranger is het om dan te constateren dat hij gewoon niet de gave heeft om politieke betrokkenheid om te zetten in een spannend en goed leesbaar album. Het verhaal is aimabel, maar strandt hopeloos bij de flauwe humor en het slecht geschreven plot. Dit is onder het niveau van wat ik van Suske en Wiske verwacht.
DatumTue Feb 20 00:18:49 2007

Reactie no. 41
Naamjacqueline stok
Leeftijd10
Cijfer10
Recensieik vind het echt een super leuk album.er zit veel humor en spanning in.het was ook wel geinig dat tante sidonia haar kaal scheert.verder was het wel een leuk album.
DatumSun Dec 24 13:14:35 2006

Reactie no. 40
NaamLeander Zimmerman
Leeftijd15
Cijfer7
RecensieDit album leest mooi vlot weg en geeft leuke informatie over Zuid Afrika. Ik vind dat Krimson goed uit de verf komt in dit album. Ondanks dat hij wel degene was die we verwachtten achter het rode masker, bleef het toch spannend wie hij was. De krachtmeting tussen Jerom en Violet was erg mooi.
DatumThu Oct 19 14:49:23 2006

Reactie no. 39
Naamherman
Leeftijd14
Cijfer7
Recensieeen leuk en goed verhaal. Dit album is echt goed en ook grappig is dat sidonia nu ook kaal is en jerom ook en dat het in het buitenland afspeelt is bij mij altijd een pluspunt want in eigen land(belgie) zijn de suske en wiske es wel een stuk saaier maar hier is alles goed en grappig zoals het hoort.
DatumSun May 14 11:39:02 2006

Reactie no. 38
NaamBart-Jan
Leeftijd29
Cijfer8
RecensieDe Kaapse Kaalkoppen vind ik net als de meeste anderen hier een steengoed album!
Een goed verhaal, een spannend en goed uitgewerkt avontuur met bovendien wat uitleg over Zuid-Afrika die iedereen zou moeten weten.
De mannen met de maskers vind ik een minder geslaagde uitwerking van de boeven. Ze lopen gewoon met de maskers voor over straa. Deze bad-guys komen dus totaal niet over. Deze manier van boeven presenteren zou je eerder in Bassie en Adriaan verwachten.
Maar goed, dat is een kritiekpuntje, maar nogmaals ik vind het album erg goed en erg leuk.
De Apple computer met appelklokhuis als logo in strook 25 is een van de vele subtiele grappen.
Dit is een geniet-nummer!
DatumSat Apr 22 11:01:27 2006

Reactie no. 37
NaamPaysBart
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal: vooral de vermomming van Sidonia en Jerom als Barabas was erg grappig verzonnen. Ook wat serieuze informatie verwerkt. Gewoon goed album.
DatumWed Nov 16 19:46:04 2005

Reactie no. 36
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer7
RecensieNog geen top album, maar op de goede weg. Ik vond het een leuk album om te lezen, geen ingewikkelde verhalen meer gelukkig.
Leuk dat Krimson weer meedeed
DatumSat Jun 4 21:06:03 2005

Reactie no. 35
Naamdaphne
Leeftijd11
Cijfer9
Recensieik vindt het een spannend boek het draait wel om barabas maar dat betekent niet dat het saai is!!!! zeker zelf ook kopen tis een echt leuk verhaal dat zich in Afrika afspeeld...
DatumSat Apr 30 13:36:43 2005

Reactie no. 34
NaamKoen
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieDit is een goed album, mooie Nelson Mandela, Krimson eindelijk terug en Marc tekent hemzelf als figurant. Dat Jerom op Barabas leek, vond ik altijd wel en het is leuk dat dit in het verhaal voorkomt. In het begin van het verhaal zijn Geel een Groen zeer serieus, maar dan worden ze gewoon absurd. Humor mag wel, maar teveel is ook een beetje van het goede!
DatumMon Mar 28 21:40:18 2005

Reactie no. 33
NaamJan
Leeftijd32
Cijfer9
RecensieSchitterend album met zalige humor en een historieke achtergrond in een moderne look ...
DatumFri Feb 18 23:23:37 2005

Reactie no. 32
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 9
Recensie zeer goed album.het draait weer allemaal om barabas.en trouwens.... avonturen in afrika vindt ik altijd leuk.
Datum Tue Jan 25 18:05:50 2005

Reactie no. 31
Naam Lennart
Leeftijd 19
Cijfer 7
Recensie Dit verhaal is één van de beteren van de laatste jaren. Er is duidelijk genoeg onderzoek voordat men begon met het schrijven van het verhaal en er zitten leuke grappen in. Ook is het goed dat er wat geschiedenis over Zuid Afrika wordt verteld. Tegenwoordig worden veel onderwerpen weggelaten bij het vak Geschiedenis, dus doordat dat hier in dit verhaal wordt beschreven krijgen de kinderen wel die informatie over Zuid Afrika, waarvan ik vind dat iedereen dat eigenlijk moet weten. Dat Sidonia op Barabas lijkt vond ik wel wat vergezocht. Ook zijn er wel meerdere S&W's die hetzelfde type einde hebben als dit verhaal, bijv. 'de bonte bollen'. Daarmee bedoel ik de verbroedering. Maar bij 'de bonte bollen' sloeg het nergens op, bij dit verhaal wel.
Datum Mon Dec 20 20:36:43 2004

Reactie no. 30
Naam jonezy
Leeftijd 11
Cijfer 9
Recensie Eindelijk gaat het weer de goede kant op! Dit album vind ik veel beter als de eerdere. Een ding klopt niet. Als jerom met violet gaat vechten gaan de anderen ervandoor. Dan zie je een plaatje van iedereen bij een taxi. Ook jerom! Dan zie je jerom een hele tijd niet en komt hij later weer eraanlopen met de politie en hij is dus de hele tijd weggeweest.
Datum Sat Nov 27 10:24:55 2004

Reactie no. 29
Naam Koen
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie wonderbaarlijk hoeveel verzamelaars er zijn net als ik. Ik vind het verhaal niet het beste, maar verslechteren doen ze nooit!! Ik teken zelf ook strips maar zoiets zou ik nooit kunnen!! groetjes!!
Datum Sun Oct 31 17:12:04 2004

Reactie no. 28
Naam tiemootje
Leeftijd 13
Cijfer 9
Recensie Goed album!
Goede dingen:
-Veel grappen
-Eindelijk weer Barabas en Krimson
-Redelijk goed getekend
-Goed verhaal

Slechte dingen:
-Er staat een fout in. Namelijk dat Blauw tegen Indigo zegt (Ik weet niet meer precies wat hij zei): "Goed werk, Blauw." En ook omgedraaid zegt Indigo tegen Blauw: "Goed gedaan, Indigo."

Ik weet wel niet meer wat ze precies zeiden.

Datum Fri Oct 29 12:24:12 2004

Reactie no. 27
Naam vincent thyssen
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie Een aanradertje voor jong en oud:perfecte kleuren, duidelijke tekst en fantastische figuren, net zoals het album "De verdwenen verteller".
Datum Wed Oct 27 19:49:43 2004

Reactie no. 26
Naam Nathan Bergen
Leeftijd 12
Cijfer 7
Recensie idit verhaal is veel beter dan paniek in palermo.
ik vond het leuk met geel en groen die alles dout deden.
en vond de barabas-versies ook wel grappig.
naar het einde toe vond ik het wel wat saai aan het worden
Datum Tue Oct 26 16:30:33 2004

Reactie no. 25
Naam bart
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie Ik vind het een goed boek met mooie plaatjes alleens de neus van krimson is vele keren erg verschillend getekend, dan dik dan weer spits!!
verder heel goed. de beste tot nu toe
Datum Tue Oct 26 13:30:05 2004

Reactie no. 24
Naam Fabian
Leeftijd 14
Cijfer 9
Recensie Ik vind dit een erg goed album met toch een beetje de oude suske en wiske onderwerpen:iets om de wereld te redden. Sommigen klagen over dat de personages veranderen, dat is toch juist leuk, heb je tenminste af en toe is wat anders en ik vind het wel leuk gedaan. Een aanrader om te lezen wat mij betreft, een van de leukere van de nieuwe serie, al vond ik die anderen ook nie slecht.
Datum Mon Oct 25 20:54:10 2004

Reactie no. 23
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 7
Recensie Wat dit verhaal betreft: ik weet niet hoe ik het moet beoordelen. De tekeningen zijn ok, de humor zit er soms ook wel goed in maar die personages....Nog steeds vind ik onze trouwe vrienden niet zoals ze vroeger zijn. Ik vind ze teveel naar elkaar toegegroeid, ze hebben geen sterke persoonlijkheid meer in mijn ogen. Met de strip verder is niet zoveel mis, dus vandaar een zeven.
Datum Thu Oct  7 18:57:47 2004

Reactie no. 22
Naam Tim
Leeftijd 17
Cijfer 7
Recensie Op zich is het een leuk verhaal, maar hoe ze Barabas verkleden vind ik schandalig! De tekeningen (achtergronden vooral) zijn zeker de moeite waard. Ook vind ik de stijl van de wat nieuwere albums (In de ban van de milt e.d.) niet prettig. Dit album had weer eens een wat normalere sfeer. Dat is ook een positief punt!
Datum Fri Oct  1 14:58:07 2004

Reactie no. 21
Naam Dennis Vissers
Leeftijd 21
Cijfer 9
Recensie Ook weer een leuk verhaal. vooral Groen en Geel vind ik zeer leuk.
Datum Thu Sep 30 18:53:51 2004

Reactie no. 20
Naam M van de Berg
Leeftijd 29
Cijfer 5
Recensie Het verhaal leest redelijk weg, in tegenstelling tot de vorige albums, muv PiP. Humor zit er wel in, maar dit gaat ten koste van de karaktereigenschappen van de ons zo bekende personages. Ben het met Henk eens, te vaak vervallen de figuren in oneigenlijk gedrag (Barabas die dronken wordt strook 114). Ook het einde is voor mij een teleurstelling met de moraal welke te lief is en te rommelig en snel wordt afgehandeld. een vijf voor de moeite, maar een opgaande lijn kan ik nog niet echt ontdekken, wellicht Verraad op de Veluwe.... 
Datum Mon Sep 27 10:17:57 2004

Reactie no. 19
Naam Walter Dijkshoorn
Leeftijd 19
Cijfer 10
Recensie Ik vind de Kaapse kaalkoppen uitstekend, omdat:
*het vol zit met originele vondsten en scherpe grappen.
*het een sterk plot heeft.
*het geweldig goed is getekend.
*het tamelijk educatief is zonder vervelend te worden.
KK is zonder twijfel een van de beste Verhaegens tot nu toe!
Datum Mon Sep 27 08:28:39 2004

Reactie no. 18
Naam Ivo Gobel
Leeftijd 44
Cijfer 9
Recensie Ik vind Kaapse kaalkoppen uitstekend, want:  De humor en de verhaallijn is zeer goed. De achtergronden van dit verhaal zijn erg goed getekend mede door de inbreng van de nieuwe studio medewerkers:  ga zo door!  Hier en daar werd er wat sluik reclame gemaakt door Marc, zoals Stellenbosch (een wijnstreek).

Wat ik wel leuk vond waren de 2 stuk papier zeehond en eiland toen dacht ik gelijk aan Robbeneiland.

De rol van Krimson was schitterend gedaan door Marc. De verschijning van Nelson Mandela op het eind van het verhaal was ook erg goed gedaan. Als je KK gelezen hebt weet je gelijk veel van Zuid-Afrika. Ik heb het album nu al een paar keer gelezen en dit verhaalt hoort thuis in de top 3. (Ivo Göbel)

Datum Thu Sep 23 13:35:34 2004

Reactie no. 17
Naam Alexander Teuling
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Van de laatste 10 suske en wiske verhalen vind ik de kaapse kaalkoppen het tweede succes op rij (na paniek in palermo).
Het gaat weer de goede kant op oude bekenden worden weer van stal gehaald en de verhalen zijn een stuk geloofwaardiger.
Ga zo door.
Datum Tue Sep 21 14:40:47 2004

Reactie no. 16
Naam Ivo Habets
Leeftijd 30
Cijfer 10
Recensie Super! Echt zonder meer een van de beste albums. Ik lees altijd met veel plezier S&W's, maar ik hoef er zelden echt om te lachen. Tot dit album, wat een humor. De achterlijke boeven en de vele Barabassen deden mij geregeld lachen. Daarbij een redelijk goeie plot en natuurlijk het welbekende moralisme, een stukje geschiedenis en zowaar een oude bekende. Op en top Suske en Wiske dus. Complimenten.
Datum Tue Sep 21 10:03:53 2004

Reactie no. 15
Naam Didier
Leeftijd 28
Cijfer 7
Recensie Ik kan me toch niet van de indruk ontdoen dat de personages een karikatuur van zichzelf worden. Barabas lijkt wel seniel te zijn geworden! Qua verhaal is het toch ook niet echt een topper.
Vrij middelmatig, zoals de meeste recente suske en wiske verhalen. Ongetwijfeld denkt de huidige doelgroep, tieners, hier helemaal anders over en worden zij niet beïnvloed door misplaatste nostalgie.
Datum Sat Sep 18 12:13:46 2004

Reactie no. 14
Naam Hans
Leeftijd 35
Cijfer 9
Recensie Ik vind de Kaapse kaalkoppen erg goed, want het is een uitstekend verhaal met goed onderbouwde grappen en hier en daar een knipoog (Violet die al zijn woorden met een V begint bijvoorbeeld). De achtergronden zijn werkelijk briljant en het hele album leest gewoon zalig weg. Ze waren er allemaal: de sterke Jerom, de arrogante lambik, de gemaskerde boeven,  de verstrooide professor en mijn ?held? Krimson was er ook weer bij.  Het enige waar ik maar niet aan kon wennen was een kale Sidonia met een baard, anders was het absoluut een uitstekend verhaal geweest. Ik kan wel iedereen aanraden om het album minimaal twee keer te lezen voordat je je mening geeft. Pas dan zie je pas echt hoe goed het verhaal is, maar dat is eigenlijk bij alle verhalen van Marc.
Datum Mon Sep 13 09:42:04 2004

Reactie no. 13
Naam Dirk
Leeftijd 40
Cijfer 8
Recensie Goed verhaal, met nogal wat humor. Vooral de gebeurtenissen rond tante Barabas vond ik goed. Verder krijgt Jerom eindelijk eens meppen.  Krimson is ook altijd leuk; eigenlijk heeft hij zijn doel bereikt en kan de politie hem niks doen!  Nog 1 vraagje: wanneer komt Odfella nog eens terug?
Datum Mon Sep 13 00:13:43 2004

Reactie no. 12
Naam Tom MDP
Leeftijd 18
Cijfer 10
Recensie Net zoals met "paniek in Palermo" weet marc ook hier weer een topper te scoren. Het verhaal is goed opgebouwd, bevat een goede dosis humor, niet teveel, niet te weinig, zoals reeds is aangehaald, een moraal in het verhaal (nu zijn de nostalgische fans ook weer content) en ook weer enkele verschillende zijlijnen die uiteindelijk samenknopen tot een spetterende confrontatie in de grot, het bezoek van heer N. Mandela vond ik misschien wat overbodig, maar toch, langs de andere kant vond ik het zeer nuttig dat die er in kwam, aangezien (hoe erg het ook is,) vele jongeren (ik ben een jongere, ik zal't wel weten :P) niet eens weten wie die man is.

alles tesamen een spannend, humorvol, informatief verhaal met het hart en het verstand op de juiste plek

enkel 1 minpuntje moet ik tochwel aanhalen... de tekeningen vind ik deze keer iets minder. over de achtergronden hoor je mij niet klagen, verre van, maar sommige hoofdjes doen me toch wel vragen stellen in de aard van "wat is hier gebeurd?"
voorbeeld:
de kuif van tante; stroken 31-32
het rode masker; strook 146, strook 150 - laatste prent (hoofd is groter dan onderbeen !!), 151
gezicht/hoofd van krimson;
strook 169 (neus te dik)
strook 170 - 3de plaatje (neus eindigt plots in punt...?)
en ik zal er nog wel enkele over het hoofd gezien hebben...

ok, ik geef toe, ben een miereneuker, maar de dingen vallen me wel op, ook wil ik hierbij heer Walter VG niet beledigen ofzo, maar aanzie het als opbouwende kritiek..

Datum Sat Sep 11 22:30:05 2004

Reactie no. 11
Naam Ruben
Leeftijd 22
Cijfer 7
Recensie Eindelijk opnieuw hoop voor SenW met dit verhaal. Het thema is opnieuw van (tamelijk) SenW niveau en de boodschap en informatie die je in dit album krijgt vervullen opnieuw de educatieve rol die SenW toch heeft. Enkele minpuntjes zijn de ondermaatse rollen voor Lambik en de voorspelbaarheid van het rode masker. Spijtig genoeg vind ik de tekening van Suske en Wiske te veel lijken op die van klein SenW. Deze aanpassingen kunnen SenW opnieuw tot een hoger niveau tillen. En ja Marc, vergeet aub de teletijdsmachine niet. De geschiedenis is het mooiste geschenk dat de Meester aan Suske en Wiske kon geven, verwaarloos het niet!
Datum Fri Sep 10 18:08:44 2004

Reactie no. 10
Naam Ilse
Leeftijd 38
Cijfer 8
Recensie Het tweede goede verhaal!
Ons Marcske begint het te leren!
Eindelijk!!!!!!
Datum Tue Sep 7 22:23:58 2004

Reactie no. 9
Naam Tom
Leeftijd 17
Cijfer 8
Recensie Ik vind dit verhaal behoren tot een van de betere verhalen van de laatste tijd.
Het verhaal zat vol spanning en vaart, de Suske en Wiske stijl zat er echt in. Daarnaast was het prettig dat het verhaal direct begon ipv de eerste pagina's vaag.
De tekeningen waren goed, de vertelde historie leuk verwerkt en de ontknoping verassend. Jammer alleen dat je al een beetje wist wie het hoofdmasker is.
Ik ben echter wel benieuwt naar de scene die op de vorige cover stond, gezien die hier niet voorkwam.
Marc, doe ons een lol en blijf doorgaan op de manier van deze albums (paniek in palermo en kaapse kaalkoppen). Op die manier koop ik weer graag elke keer een nieuwe Suske en Wiske!
Datum Tue Sep 7 14:45:29 2004

Reactie no. 8
Naam Jan
Leeftijd 25
Cijfer 7
Recensie In principe is dit verhaal goed te pruimen. De humor is ook aanwezig, en dan doel ik voornamelijk op de gemaskerde schurken, want waar Jerom zijn kracht in het vorige album (Paniek in Palermo) niet of nauwelijks liet zien, is in dit album Lambik die in zijn specialiteit laat afweten.
Krimson is in dit album in de rol van gemaskerde schurk die uiteindelijk op het eind zijn gezicht laat zien, zoals in bijv. "De sissende sampan", vrij onverwacht.
De poster van Linkin Park is me ook opgevallen, maar ik hoop eerlijk gezegd iets van Iron Maiden te zien.
Maar het belangrijkste is het verhaal en dat is prima. Dit is dan wel geen hoogvlieger in de reeks, maar voor mij wel een teken dat het op dit moment nog niet eens zo slecht gaat in de reeks.
Datum Mon Sep 6 20:38:13 2004

Reactie no. 7
Naam Henk Schillemans
Leeftijd 32
Cijfer 3
Recensie Dit album is een parodie op S&W en dan nog een slechte ook! Barabas, Jerom en Sidonia komen erg ongeloofwaardig over en Lambik speelt een totaal ondergeschikte rol. Daarnaast zijn de tekeningen van de hoofdfiguren rond uit slecht (het lijkt wel een goedkope cartoon). Alleen de achtergronden zijn op niveau. De verhaallijn is rommelig en is een aaneenschakeling van bespottelijke achtervolgingen waar kop noch staart aan lijkt te zitten. Wat een teleurstelling na het goede vorige album.
Datum Sat Sep 4 20:52:57 2004

Reactie no. 6
Naam Robert
Leeftijd 14
Cijfer 9
Recensie Erg goed verhaal, Kaapse Kaalkoppen. Vooral als blijkt wie de gemaskerde aan het einde is (ik zal niks veraden). Het einde ging een beetje snel zoals in de meeste verhalen van de laatste tijd, maar het was dit keer niet zo afgeraffeld. Vooral de uitspraken over "tante Barabas" vond ik erg grappig.
Datum Sat Sep 4 16:39:23 2004

Reactie no. 5
Naam Gilles
Leeftijd 16
Cijfer 7
Recensie Niet Marc zijn beste, maar toch zeker 1 van zijn betere. Wat mij vooral opviel buiten het verhaal op zich zijn de achtergronden, je komt soms al eens voor een verassing te staan. BV in Suske en Wiske hun kamer bleek een poster van Linkin Park te hangen, meeste lezers kijken hier wel eens over.Mij echter viel het op en ik moet zeggen dat ik het een zeer ositief detail vond om eens een poster van niet 100% commerciele muziek te zien hangen (metal) in een Vlaams/Nederlans stripverhaal. Het verhaal zelf bevatte volgens mij enkele leuke wendngen, maar het aspect van een origineel Sus en Wis verhaal was het niet echt. Maar toch een dikke 7 volgens mij qua tekeningen en verhaal wist ook dit verhaal mij zeker te boeien, alsook heet originele einde.
Datum Sat Sep 4 11:44:46 2004

Reactie no. 4
Naam Aien Hime
Leeftijd 19
Cijfer 6
Recensie Ik vond dit album jammergenoeg wat minder dan de vorige. Het verhaal liep misschien wat beter en kwam minder gehaast over, er waren nog steeds stukjes waarvan ik dacht, moet dat nou, zoals Barabas in het begin met zijn pillen. Nergens voor nodig en ik vond het ook nogal out of character. Waarom moet hij als een gestoorde in plaats van verstrooide professor neergezet worden? Ook het feit dat Jerom en Sidonia zich omkleden als Barabas was op zich leuk gevonden, maar had beter uitgewerkt kunnen worden. Het ging te snel en was net niet grappig genoeg, terwijl er, naar mijn mening, best wel meer mee gedaan had kunnen worden.
Pluspunten had dit verhaal echter zeker. ik vond dat Lambik weer erg zichzelf was, prima. Leuk dat Krimson weer eens op kwam dagen. Het verhaal was duidelijk en er zat weer een moraal in, al is het niet helemaal juist om te doen alsof alles in Zuid Afrika nu op rolletjes loopt. De tekeningen waren natuurlijk goed. De vierkante baard van Sidonia deed me denken aan de baard van barabas in albums als de texasrakkers. De humor vond ik erg leuk in dit verhaal :)
Al met al een redelijk album, niet echt slecht maar ook geen toppertje. Het kan ermee door :)
Datum Thu Sep 2 22:06:42 2004

Reactie no. 3
Naam Quincy
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie Ook een fantastisch verhaal! Niks op aan te merken, op een ding na: In het eerste deel van het verhaal is Wildebeest blank en daarna zwart, of heeft onze krant uit Limburg(NL) een kleurfoutje gemaakt? (Ik heb het album nog niet)
Datum Wed Sep 1 19:59:28 2004

Reactie no. 2
Naam M.L.
Leeftijd 23
Cijfer 4
Recensie Het verhaal heeft eerst aantrekkelijke indruk door de cover, maar wie verder leest, wordt wel wat teleurgesteld betreffende de inhoud. Het lijkt mij bijvoorbeeld pedagogisch absoluut onverantwoord om scènes in het verhaal te verwerken die het min of meer hebben over travestie. Verder is het wel goed dat de geschiedenis van Zuid-Afrika wordt beschreven, maar hetgeen nagelaten wordt te vermelden is dat, ondanks het afschaffen van de Apartheid en het invoeren van de democratie, het nog lang niet zo rooskleurig uitziet in Zuid-Afrika. Verder vind ik de scène waarin Nelson Mandela als een soort wijze komt opdagen nogal overdreven: de man heeft zeker nog wat op zijn kerfstok, en is zeker niet zo'n heilig boontje zoals hij hier in het verhaal wordt voorgesteld.
Datum Wed Sep 1 18:41:13 2004

Reactie no. 1
Naam Erik Strijbos
Leeftijd 19
Cijfer 10
Recensie Complimenten voor de kaapse kaalkoppen! Echt een fantastisch album. Ik denk dat de humor gewoon het pluspunt was dat boven alles uit stak. Let ook eens op de achtergronden! Ik heb nog nooit een vliegtuig op die manier zien landen...Een duidelijk voorbeeld van de inbreng van de nieuwe medewerkers. Toch zijn af en toe de achtergronden net iets te nonchalant afgewerkt, naar mijn mening.
De verhaallijn is wat mij betreft iets te dun, maar goed genoeg om de aandacht stevig vast te houden. Alle zijweggetjes in het verhaal staan vol informatie en zijn voldoende boeiend en niet belerend. Prima gedaan.
Toch sluipt er af en toe bij mij het idee binnen dat ik een karikatuur op Sus en Wis lees.... (maar dat is wat mij betreft het aller enigste kleine minpuntje) Dat men op de studio zo door gaat!
Datum Sun Aug 29 02:09:16 2004