Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Verraad op de Veluwe


Verraad op de Veluwe Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Verraad op de Veluwe verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,06

Reactie no. 60
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieBest een aardig verhaal dit keer: spannend en weer een sprookjesachtige sfeer. Om dat zich op de Veluwe zich afspeelt, heb je als Noord Nederlander er meer gevoel bij. Ik ben zelf op het slot geweest en ken die contrijen redelijk. Het is mooi te zien dat oude legendes weer tot leven worden geroepen om het Hubertusslot heen. Je gaat volledig op in het verhaal: alle bijfiguren zijn sterk, te beginnen bij Jasperina. Dit geldt echter ook voor de betoverde dieren, de Vale Ouwe en zijn kobolden en Jonker Joost. De sprookjesachtige fragmenten dragen alle bij aan de grimmige sfeer van het verhaal, die tot een duistere en woeste ontknoping komt. Deze wordt nu niet door Jerom bewerkstelligd. Onze helden zijn goed op dreef maar hebben wel te lijden onder de Verhagen tekenstijl: zo zijn Suske en Wiske kleinere kinderen geworden, Lambik is houterig net als Sidonia en Jerom ook ….en die is zelfs zonder functie, lijkt het. Daarbij valt op dat Verhaegen witte ogen gebruikte terwijl de serie altijd zwarte stipjes als ogen heeft gebruikt. De stijlbreuk is toch opvallend terwijl dat bij andere strips minder opvalt. Maar goed, los hier van hebben we hier best een aardig verhaal te pakken dat toch een stuk beter in elkaar zit dan veel andere.
Datummaandag 09 november 2020 21:47

Reactie no. 59
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieNu Marc Verhaegen een jaar of vier zonder Paul Geerts aan het werk was, wel met enkele nieuwe studio medewerkers, normaliseerden de verhalen zich en werden de scenarios wat rustiger. Deze albums pasten meer bij de verhalen van zijn voorgangers en vandaar dat mijn waarderingen voor deze albums omhoog gaan. Dat geldt ook voor deze Verraad op de Veluwe waar zich een sprookjesachtig verhaal ontvouwt op het moment dat Suske en Wiske zijn uitgenodigd om in het Hoge Veluwe natuurpark te overnachten.

Ze ontmoeten een elfje en Jonker Joost Jr. die een oude boskobold tot leven wil wekken om zo "zijn" deel van het park terug te eisen. De betoverde dieren uit het park willen hem tegenhouden maar slagen daar niet in en dus ontstaat een strijd tussen aggresieve dwergen en S&W. Dit geeft een zeer onderhoudend verhaal met mooie tekeningen, vooral van de lokale dieren. Een dikverdiende acht voor dit album.

Datummaandag 28 december 2015 06:32

Reactie no. 58
NaamCaspar
Leeftijd40
Cijfer8
RecensieGoed verhaal. Echte Suske-en-Wiskesfeer, mooie tekeningen en enige spanning. Tegen het eind wordt het echter iets teveel van het goede (het watermonster) en Jonker Joost is een beetje een vreemde snuiter in het verhaal. Een van de betere albums van Verhaegen.
Datumzondag 16 maart 2014 15:12

Reactie no. 57
NaamJan Maarten Zwaan
Leeftijd19
Cijfer9
RecensieWat een topalbum! Een kloppend verhaal, met een goed plot en de figuren zijn helemaal hunzelf! Prachtig tekenwerk! De figuren doen eindelijk iets nuttigs, in plaats van alleen maar rond te rennen, wat vaak gebeurd in de Verheagen verhalen. Ik heb er van genoten!
Datumvrijdag 10 januari 2014 14:37

Reactie no. 56
NaamTycho
Leeftijd16
Cijfer5
RecensieIk zal de overduidelijke moeflon-kritiek maar even achterwege laten en me richten op het verhaal, dat bijzonder traag verloopt totdat op het einde dat jongetje als een soort deus ex machina verschijnt om het toch al verwarrende plot wanhopig nog een beetje aan elkaar vast te knopen (om vervolgens nooit meer gezien te worden). Het verhaal slaat nergens op en een heleboel dingen worden nooit uitgelegd (zoals waarom de Koboldenstaf opeens in een watermonster verandert zodra het in de gracht valt). Het is niet vreselijk, maar meer dan een vijf kan ik het toch echt niet geven.

Trouwens, waarom het eigenlijk Verraad op de Veluwe? Van welk verraad is er nu eigenlijk sprake?

Datumdinsdag 17 mei 2011 22:12

Reactie no. 55
NaamSimon
Leeftijd16
Cijfer7
RecensieEén van de beste, zoniet het beste, album van Marc Verhaegen. Goed opgebouwd qua verhaalstructuur en ook de mystiek is goed uitgewerkt. Ik heb het graag gelezen, maar toch bleef ik om de een of andere reden nog op mijn honger zitten. Toch puik tekenwerk!
Datumvrijdag 11 maart 2011 15:52

Reactie no. 54
Naammarretje
Leeftijd12
Cijfer6
Recensieveraad op de veluwe vind ik net als de blote belg een zeer gewaagt verhaal... het verhaal begint gewoon maar uiteindelijk komen onze vrienden terecht in een wereld van trollen elfen en andere mystieke wezens. dit was bijna het eerste boek wat ik kreeg (6jaar) en toen vond ik het vermakelijk,maar ik heb hem herlezen en wat een onvolgbaar verhaal... goed idee om jerom weg te laten,ik word soms gek van hem dat ie alles overwint enz. maar verder is het toch nog een 6 waard. dit is toch wel een van marcs beste boek
Datumzondag 4 april 2010 20:29

Reactie no. 53
NaamJ. Joffer
Leeftijd29
Cijfer6
RecensieOnze helden worden uitgenodigd voor een weekje Veluwe, maar al snel raken ze betrokken in een strijd tussen elfen, trollen, dwergen, een baron en een jonker. Iets met toverdrankjes, betoverde dieren en een koboldenstaf. Er wordt veel over de hei heen en weer gerend en met magie gesmeten. Boeiend? Gaat wel, en het is allemaal nog best sfeervol. Op een gegeven moment raakt de rek uit het verhaal, en er is net een finale teveel. Maar het is vermakelijk, dus zeker geen onvoldoende.
Datumwoensdag 30 december 2009 13:43

Reactie no. 52
NaamKayleigh
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieIk vind het een heel leuk boek, omdat ik veel van fantasie houd. Ik vind het gewoon een heel leuk stripboek, een van mijn lievelings Suske en Wiske's. Ik heb ze bijna allemaal en dit vind ik een van de leukste!!!!
Datumzondag 11 januari 2009 10:22

Reactie no. 51
Naammelissa
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieIK vond het een heel leuk boek om te lezen.
Heb het boek ook vaak gelezen.
Leuke stripplaatjes.
Datumzaterdag 22 november 2008 08:49

Reactie no. 50
NaamJan
Leeftijd17
Cijfer9
RecensieDit verhaal is een pareltje ! Echt waar !

Natuurlijk is er een voorwaarde dat je van sciencefiction en magie moet houden, maar voor mij kan het zeker wel !

De locatie is eenvoudig en creert toch tal van mogelijkheden, maar het beste is dat het kasteel van de baron een grote rol speelt.

Het hele verhaal hangt goed aan elkaar, en daarmee bedoel ik dat het verweven is: een mooie opbouw, een goed begin en een geslaagd einde. De personages zijn 100 % zichzelf (Lambik is super) en de slechteriken zijn geweldig. Het leger dwergen is echt de domme kracht, en hebben een geweldige humor. De vale Ouwe is heerlijk door en door slecht !

Ook zit er dramatiek in het verhaal: Jerom die een stronk wordt, net als het elfje. Daarnaast hebben we heldhaftigheid, mysterie (Waar is Amforia?), magie (de koboldenstaf), hebzucht (Joost) en samenhorigheid (de dieren).
Heel mooi verhaal !

Ik heb hier echt niets negatiefs over te zeggen !

Datumzaterdag 11 oktober 2008 20:55

Reactie no. 49
Naamjonas van rysselberghe
Leeftijd14
Cijfer8
Recensiehet is een hard maar boeiend verhaal, zeker niet het beste. jerommeke was eindelijk eens verslagen. toppunt!
Datummaandag 24 december 2007 16:26

Reactie no. 48
NaamMarlies
Leeftijd32
Cijfer8
RecensieMooi getekend en een ouderwets avontuur.
Een aanvulling op een paar reacties voor deze. De moeflons komen wel degelijk voor in dit park. Deze zijn indertijd uitgezet door Anton Kroller. Niet onwaarschijnlijk dus!
DatumSat Oct 20 12:54:21 2007

Reactie no. 47
Naamj castelijns
Leeftijd19
Cijfer8
RecensieDit is een van de beste albums die Marc gemaakt heeft, schitterend tekenwerk en een goed verhaal, een minpuntje is het aantal pagina's dit hadden er meer mogen zijn, het einfde is een beetje afgeraffeld, maar desalnietemin een 8
DatumSun May 20 17:00:45 2007

Reactie no. 46
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer10
Recensiedit is een van mijn favorite en beste suske en wiske albums die ik OOIT heb gelezen ik vond hem SUPER LEUK en heb hem als een standbeeld uitgelezen.
DatumThu Apr 19 19:10:18 2007

Reactie no. 45
NaamGerard
Leeftijd22
Cijfer9
RecensieDit is echt een ouderwets Suske en Wiske verhaal, met veel fantasie en mooie plaatjes. Er zijn altijd wel een paar minpuntjes te bedenken, zoals de bruine broek van Suske die ik niet bij em vind passen. Waarom kan die niet gewoon zwart blijven? Maar goed het verhaal zelf maakt veel goed...
DatumSun Jan 28 01:13:53 2007

Reactie no. 44
NaamLeander Zimmerman
Leeftijd15
Cijfer6
RecensieDit album is voldoende, omdat het spannend is met een mooi verhaal. Aan de fantasiestijl stoor ik me niet, omdat ik vind dat eens in de zoveel albums er ook een sprookjesachtig album bij Suske en Wiske hoort. P.S. Suske, verf je broek zwart!
DatumThu Oct 19 14:46:12 2006

Reactie no. 43
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer4
RecensieTeveen fantasy (of SF) voor mijn smaak. Ik verkies herkenbaarheid en logica boven een opstapeling van uit de duim gezogen fantasietjes: een elf die verandert in een kever, een bende boeren die in dieren veranderen en blijven leven doorheen tientallen jaren, Jerom weer veranderd in een boomstam (zoals in het verdwenen dorp overigens)... Ik deel de mening van de persoon (naam kwijt) die een goed onderbouwde '2' gaf. Ook het feit dat er een moeflon in voorkomt, is te gek voor woorden. Maak er dan een vos of mss wolf van, die hebben er ooit tenminste nog echt geleefd...
Op tekeninkundig vlak kan ik niet zo argumenteren als de persoon naarwaar ik al verwees, want zoveel ervaring ivm perspectief etc heb ik zelf niet, maar als hij het zegt zal het wel juist zijn gezien zijn gedegen voorbeelden en kennis.
Alles bij elkaar is dit voor Marc een 'degelijk' werk, dat ik 'bekroon' met een 4... wat vermoedelijk voldoende zegt.
DatumMon Sep  4 12:54:38 2006

Reactie no. 42
Naamherman
Leeftijd14
Cijfer6
Recensiewel en leuk verhaal allen de tekeningen zijn wat slecht en de lokatie is ook matig maar voor de rest is dit verhaal wel goed maar ik het geen topper noemen jammer genoeg. Vooral Vale Ouwe vond ik behoorlijk irritant en dat Jerom nu ook weer in een vroeg stadium van het verhaal al word uitgeschakeld vind ik behoorlijk jammer.
DatumFri Jun 30 17:07:43 2006

Reactie no. 41
NaamMatthias
Leeftijd13
Cijfer7
RecensieScenario:
Verraad op de Veluwe is een strip dat zich zoals de titel op de veluwe afspeelt. Het verhaal ga ik nu niet uit de doeken doen.  Lambik maakt zich weer grappig met de hele geschiedenis van het standbeeld. Ik heb erg hartelijk moeten glimlachen, zeker de laatste keer. Scenario: 8/10
Tekeningen : Bwoah, het kan er door. Tekeningen : 6/10
Suske & Wiske Factor: Huh, wat is dit? Of het een traditioneel suske en wiske verhaal was, zoals die van Vandersteen. Natuurlijk kan dat niet, en dit behaalt die klasse ook niet. Het verhaal zou misschien nog iets zijn voor de latere jaren van Vandersteen of Geerts. Suske & Wiske Factor : 7/10
Totaal : 21/30 = 7/10 Niet slecht, een degelijk Suske en Wiske album, dat niet in vergelijking kan staan met albums zoals de Sprietatoom en dergerlijke, dit is bijna niet mogelijk.
DatumFri Apr  7 17:23:26 2006

Reactie no. 40
Naammorjau
Leeftijd26
Cijfer9
Recensiesupergoed album, hier had suske en wiske moeten eindigen.
eigelijk één van de beste S&w van de laatste jaren!
verhaal, plaatsing en tekeningen, een topper.
DatumSat Jan 28 12:30:43 2006

Reactie no. 39
Naamwimbo
Leeftijd12
Cijfer10
Recensieik vind het wel spannend maar toch wat raar van dat houtige gedoe
DatumSun Nov 20 10:32:50 2005

Reactie no. 38
Naamerwin van ravenswaaij
Leeftijd12
Cijfer10
Recensiehet wwas een leuk boek
DatumMon Jul 11 20:43:12 2005

Reactie no. 37
NaamKaj Peters
Leeftijd19
Cijfer7
RecensieDit is een van de eerste S&W´s van Marc Verhaegen die qua niveau in de buurt komt van het werk van Paul Geerts of Willy Vandersteen. Nou is het nog steeds geen meesterwerkje, maar het wordt wel duidelijk dat Verhaegen groeit als tekenaar en scenarist.
DatumSat May 21 23:16:32 2005

Reactie no. 36
NaamRoy
Leeftijd26
Cijfer2
RecensieWat een armoe.
Ik moet zeggen dat ik de laatste vijf jaar geen bijna geen nieuwe suske en wiskes meer heb gelezen, maar elk nieuw album voelde als een enorme achteruitgang ten opzichte van de lange Paul Geerts periode. Ik weet niet in hoeverre ik Marc Verhaegen de schuld kan geven, maar voor het gemak zal ik dit dan toch maar doen. Ik vind Marc een erg beperkte tekenaar en zijn stijl te cartoonesk voor S&w. In dit album  is weinig detail in de afbeeldingen te vinden en de inktlijnen zijn veel te dik. Het perspectief in sommige plaatjes is totaal niet kloppend. Het valt me ook op dat hij vaak kiest voor wat ik maar even de schaduwtechniek zal noemen, waarbij hij bij een figuur alleen het silhouet tekent. Misschien kiest hij hiervoor uit gemak, want het scheelt natuurlijk weer wat tekenwerk. Verder vind ik hem erg slecht in het uitbeelden van emoties dmv gezichtsuitdrukkingen. Hij komt niet veel verder dan boos, bang, blij, geschrokken (ok beetje overdreven misschien) , maar heel vaak hebben de karakters gewoon een generieke nietszeggende uitdrukking.

Als verteller en schrijver doet Verhaegen ook zwaar onder voor zijn voorgangers. Waar bij Vandersteen en Geersts een oprechte liefde voor geschiedenis, sagen en legendes te bespeuren was, voelt het bij eerstgenoemde aan als geveinsde interesse.  In dit album lijkt hij als opdracht te hebben meegekregen eens een lekker ouderwetse suske en wiske te maken met veel fantasie-wezens. Het resultaat hiervan is en erg chaotisch en onlogisch verhaaltje met Lord of the rings invloeden. Enkele punten waar ik mer erg aan gestoord heb: Waar komt die tweede fles ontdooisap vandaan? Heeft wiske die gemaakt, had die elf daar nog een flesje van staan. Een plotdevice is een ding, maar verklaar die tenminste dan een beetje helder. Ook heel vreemd: Waarom werd een van de boeren in een moeflon veranderd. een moeflon is een uitheemse diersoort in nederland, die pas sinds btrekkelijk korte tijd op de veluwe is geintroduceerd. dit dier past gewoon niet in het rijtje everzwijn, edelhert ree.Het was bijna net zo vreemd dat al er een giraffe had tussen gezeten.

Nu komen we bij het eene goede punt van dit verhaal en dat is de humor. Ik moet toegeven dat er een aantal lollige momenten zijn. Het is een ander soort humor die ik gewend ben van S&w , maar soms valt die wel te genieten. Tegenover elke leuke grap staan er dan ook wel weer twee erg slechte. Vooral de vele woorspelingen en andere taalgrapjes zijn echt niet te pruimen.

[N.B.: Algemene kritiek op de reeks verwijderd.]

DatumMon Apr  4 15:20:54 2005

Reactie no. 35
NaamH
Leeftijd36
Cijfer7
RecensieIk ook niet Ilse ... ik ook niet .. de tekenstijl is nog steeds niet wat het moet zijn doch qua verhaal toch al stukken beter dan we gewoon waren van Marc Verhaegen...
DatumSat Apr 2 13:57:32 2005

Reactie no. 34
NaamKasper
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieHeel goed !!!
Uitstekend
Prachtig !!!
Eindelijk nog is iets fatsoenlijk na al die albums waar ik niks van begreep !!!
DatumSat Mar 26 14:23:48 2005

Reactie no. 33
Naamarjan
Leeftijd10
Cijfer9
Recensieleuk dat het op de veluwe is, goed getekend en goeie humor.
DatumThu Mar 10 16:31:02 2005

Reactie no. 32
Naamharmen
Cijfer8
Recensiegoed album, iets te weinig humor,
wel heel leuk dat het op de veluwe is, ik ben er nog maar 2 keer geweest, en toch herken ik wel wat, heel mooi getekend en verzonnen.
ga zo door!!!
DatumTue Mar  8 15:04:54 2005

Reactie no. 31
NaamYvonne
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieMooi album met een ouderwets suske en wiske verhaal over oude legendes en elfjes.
DatumThu Mar 3 17:46:35 2005

Reactie no. 30
Naamdries vermote
Leeftijd16
Cijfer9
Recensiedeze strip is feerijk ingekleed
een modern sprookje
zeker op zo'n mooi landschap
DatumSat Feb 19 11:44:49 2005

Reactie no. 29
Naam Bart De Grande
Leeftijd 15
Cijfer 8
Recensie Dit is toch wel weer een zeer goed album van Marc. Lambik begint weer ietwat op zichzelf te lijken en het scenario is erg goed gevonden, leuk dat het zich weer eens een bos afspeelt (zoals in het witte wief). Marc is op de goede weg om even goed te doen als Paul Geerts maar na een 15-tal verhalen van Marc kun je daar nog geen conclusies over trekken. Dit soort verhalen zijn best leuk om lezen en mogen voor mijn part nog meer verschijnen. Hopelijk is het verhaal over Willem Van Oranje even goed als dit verhaal.
Nog veel succes met de volgende albums, Marc.
P.S. Het moet niet altijd kritiek zijn op de laatste albums, als het goed is mag dat ook wel eens worden gezegd.
Datum Thu Feb 10 13:38:39 2005

Reactie no. 28
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 9
Recensie ik vindt een erg goed album,vooral omdat het over de veluwe gaat.ik had net de repetitie van gelderland.haha!!
Datum Thu Feb 3 17:34:07 2005

Reactie no. 27
Naam Fabian
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Ik vind dat Marc weer op de goede weg is. Zijn albums worden weer beter na wat niet zo leuke nummers. Kaapse kaalkoppen vond ik heel goed, en dit nummer vind ik net zo goed, als het niet beter is. Ik zou zeggen, Marc ga zo door!!
Datum Sun Jan 16 10:26:11 2005

Reactie no. 26
Naam ingie
Leeftijd 16
Cijfer 8
Recensie toen ik de cover zag had ik veel verwachtingen over het verhaal. En het heeft me niet teleurgesteld. Ik vond het een spannend en mooi verhaal, ik vond de tekeningen erg mooi. En de bijfiguren leuk. Het einde vond ik wat snel gaan. maar ik vind deze beter dan albums als de koeiencomissie en de kunstkraker. Ik kijk daarom ook erg uit naar het volgenda album van Suske en Wiske.
Datum Sat Jan 15 15:13:31 2005

Reactie no. 25
Naam Ilse
Leeftijd 38
Cijfer 8
Recensie Heel goed!
Ik had zelfs eventjes niet door dat het geschreven was door Marc Verhaegen ...
Datum Fri Jan 14 11:33:30 2005

Reactie no. 24
Naam Tim
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie Dat mensen een 4 geven is niet terecht! Toen ik hem gekocht had las ik hem in een ruk uit. Dit album is echt beter dan de andere van Marc, Paniek in Palermo en Kaapse Kaalkoppen waren ook al veel beter. Met deze 10+ is het een superdedupergoed album.
Datum Mon Jan 3 15:52:44 2005

Reactie no. 23
Naam Erwin
Leeftijd 40
Cijfer 9
Recensie Marc weet mij regelmatig aangenaam te verrassen. Suske en Wiske beleven weer ouderwets aangename avonturen in een eigentijds jasje! Ook dit album is weer zo'n briljantje, wat met zorg is gemaakt.
Alweer een origineel verhaal, mooi getekend en -zoals altijd - in goed Nederlands. Iets minder geweld en het album zou wat mij betreft een 10 hebben gescoord!Leuk dat Marc zovaak aandacht besteed in de S & W albums aan moderne kunst! Weer een aanrader, dit album!
Datum Sat Jan 1 10:17:00 2005

Reactie no. 22
Naam Richard
Leeftijd 18
Cijfer 8
Recensie Het verhaal is geweldig...
Het is net 1 van de eerste S&w's
enige wat de strip naar mijn idee aantast zijn de tekeningen.. de kleuren worden te fel naar mijn idee vroeger had suske een shirt aan met 10 kleuren rood erin en nu is 1 kleur..
maar verder fantastisch verhaal..
hopelijk had verhaegen wat opstart probleempjes en is verhalen beginnen te schrijven die te toekomstig waren en dat hij vanaf nu af aan dit soort verhalen blijft schrijven
Datum Fri Dec 31 01:09:58 2004

Reactie no. 21
Naam Theo Vos
Leeftijd 25
Cijfer 8
Recensie Ik vond het stripboek leuk, maar ook spannend. Wel vind ik dat die stronken als levend gewas wordt beschouwd als stroper Joost ze weer laat opduiken. Wie in de provincie Gelderland woont en een bezoek aan de Hoge Veluwe neemt zal daar ook nog dingen van Suske en Wiske tegenkomen zoals het Jachthuis Sint-Hubertus.
Datum Thu Dec 30 14:35:17 2004

Reactie no. 20
Naam M. van Zeeland
Leeftijd 29
Cijfer 4
Recensie Geen goed verhaal.
Tekeningen zijn mooi;maar dat is dan ook alles.
Datum Wed Dec 29 12:14:00 2004

Reactie no. 19
Naam J.
Leeftijd 14
Cijfer 10
Recensie PRACHTIG VERHAAL!!!!!!!!!!!!!
Alleen de cover al voorspelde een zalig verhaal.
schitterende tekeningen trouwens ook.
Ik kan niet meer wachten tot het volgende album verschijnt.
Datum Sun Dec 26 20:27:58 2004

Reactie no. 18
Naam lambein eric
Leeftijd 40
Cijfer 8
Recensie Ik heb erg van deze album genoten. Het Verraad het een duidelijke verhaallijn en de noodzakelijke ingrediënten van spanning, humor en avontuur zijn ruimschoots aanwezig.Ik heb vooral erg genoten van de sfeerschepping in de eerste tekeningen. Ik ken de Veluwe erg goed, en Marc heeft duidelijk de sfeer van dit wondermooie park goed aangevoeld. Ik kijk dan ook erg uit naar zijn album over Willem van Oranje.
Datum Thu Dec 23 17:42:42 2004

Reactie no. 17
Naam Perry van Wesel
Leeftijd 20
Cijfer 10
Recensie Fantastisch, ik heb er echt van genoten. Het is weer echt terug naar vroeger had ik het gevoel. Een beetje alsof ik een album opensloeg wat al langer uit was. Ik vind het een geweldig album en kijk al uit naar de volgende.
Datum Mon Dec 20 14:47:53 2004

Reactie no. 16
Naam Hans Versluijs
Leeftijd 35
Cijfer 9
Recensie Ik vind verraad op de veluwe een uitstekend album,want het is een prachtig verhaal vol mystiek en geheimzinnigheid dat op het eind nog een zeer verrassende wending neemt. Alles is prachtig getekend en de inkleuring is perfect! Een tikkie meer humor had van mij gemogen, maar goed dat mag altijd :-) De grappen die er in zaten waren leuk, met zelfs een ouderwetse ?doorloop?  grap met Lambik in de hoofdrol. Ik had naar aanleiding van de cover al veel verwacht van dit album en Marc heeft het helmaal waar gemaakt!
Datum Mon Dec 20 14:33:13 2004

Reactie no. 15
Naam vincent thyssen
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie veeeeeeeeeeeeeeeel fantasie + mooie tekeningen
Datum Sat Dec 18 20:46:38 2004

Reactie no. 14
Naam Tim
Leeftijd 15
Cijfer 8
Recensie Al vanaf toen de voorplaat (p.3) in de krant kwam, wekte 'Verraad op de Veluwe' mijn interesse. Ik was reuze benieuwd hoe dit verhaal zou verlopen. De plaatjes (vooral het decor)is schitterend getekend en er zitten een paar leuke grappen in (vooral Lambik's steeds terugkerende problemen met een beeld zijn geweldig en goed uitgewerkt). Bovendien wordt de spanning goed opgebouwd (met het onweer) en is er een heerlijke geheimzinnigheid. Die pratende dieren hebben we nu al heel vaak gezien trouwens (de Koeiencommissie, Tex en Terry e.a), maar toch was dat deze keer iets anders dan voorgaande keren en het paste ook goed in het verhaal!
Ook de titel is heel goed gekozen (gelukkig weer die alliteratie) en de omslag is erg mooi!
Een paar minpuntjes: íets minder humor had wel gemogen (de woordgrapjes van het leger van de Vale Ouwe zijn flauw) en het einde verloopt wel erg snel. Maar toch.. dit is het beste S&W-album dat Marc tot nu toe getekend heeft!
Ik ben echter ook zeer benieuwd naar De Flierende FLuiter, die nu in de krant staat. Wordt dat net zo'n prachtverhaal?
Datum Sat Dec 18 20:23:15 2004

Reactie no. 13
Naam Koen
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie ik geef bijna altijd 10, maar dit krijgt van mij een 10+!! De tekeningen zijn fantastisch, de kleuren zijn fantastisch en hetzelfde geldt ook voor het scenario. Net zoals Nathan zei, dit is het beste verhaal van Marc tot nu toe. Ik hoop dat Walter en Peter het even goed doen in de flierende fluiter!!

P.S.: Ik heb al eens iets geschreven voor dit album, maar ik wil één ding zeggen dat niet klopt, als al de kobolden die een stronk waren, een takje op hun hoofd hebben, waarom hebben Jerom en de elfjes dat dan niet?

Datum Sat Dec 18 11:10:11 2004

Reactie no. 12
Naam Nathan Bergen
Leeftijd 13
Cijfer 8
Recensie ruben heeft inderdaad gelijk met de kleine minpuntjes, hoe wiske aan die lus komt, en hoe jerom plots weer normaal wordt (alhoewel dat je dat wel moest kunne afleiden uit het verhaal) verder is het prachtig album met veel fantasie en mooie tekeningen, voor mij is dit album het beste van marc! een dubbel-dikke 8 dus
Datum Fri Dec 17 21:09:40 2004

Reactie no. 11
Naam Ruben
Leeftijd 22
Cijfer 8
Recensie Met dit verhaal bevestigt Marc de hoop die de SenW fans hadden na de vorige albums. Een sterk verhaal in een mooi decor! Wat mij vooral verheugde was de onvoorspelbaarheid van de afloop die volgens mij in de vroegere albums van Marc niet aanwezig was. En de karakters zijn terug realistischer (let op de jaloerse blik van Wiske als Suske Jasmina ontmoet). Natuurlijk zijn er nog minpuntjes (hoe komt Wiske plots aan die lus en hoe is Jerom terug normaal gekomen?) maar ik denk als ik voor vele fans spreek als ik zeg dat Marc ons vertrouwen heeft gewonnen en dat we geloven in zijn kunnen.
Datum Thu Dec 16 18:25:57 2004

Reactie no. 10
Naam Aien
Leeftijd 19
Cijfer 8
Recensie Een van de beste albums in de afgelopen jaar! Eindelijk weer eens wat fantasie, en het verhaal voelde ook niet zo gehaast aan. De personages waren goed en voldoende ontwikkeld, en er waren er ook niet te veel. Soms zat er wat vreemde humor in, maar over het algemeen kon ik me goed vermaken. Ik kreeg sterk het gevoel dat de 5 hoofdfiguren weer terugkeerden naar hun eigen ik, die ze de afgelopen tijd wat kwijt waren geraakt. Vooral Lambik was goed.
Een stijgende lijn in de albums, en ik heb er vertrouwen in dat dit wordt voortgezet!
Datum Tue Dec 14 21:25:56 2004

Reactie no. 9
Naam Erik Strijbos
Leeftijd 20
Cijfer 10
Recensie Oh jee, dacht ik toen ik de 1e pagina las. Het begon met een flauwe grap van Lambik, en dan het inrijden op het beeld... Ook de beginplaat (1-2) was niet zo geweldig afgewerkt zoals we dat eigenlijk wel gewend zijn. Maar het werd beter en beter! (ook de grap rond het beeld werd daarna redelijk goed uitgewerkt) De sfeer en het rollenspel werden beter. Alles zat redelijk goed in elkaar, en ik zeg bij deze dat dit een van de beste albums sinds jaren is. Sporen uit 'Het rijmende paard' en 'Het witte Wief' zijn terug te vinden. Zou het kunnen dat Marc die nog heeft gelezen, of is het toeval? De inkleuring is meesterlijk, de tekeningen zijn van een prima niveau (enkele uitzonderingen) en het verhaal is perfect. Wat valt er nog meer over te zeggen dan: 'Ga zo door!' :)
Datum Tue Dec 14 16:44:23 2004

Reactie no. 8
Naam Michael van de Berg
Leeftijd 29
Cijfer 7
Recensie Gelukkig, de opgaande lijn is duidelijk zichtbaar. Deze keer een heldere verhaallijn welke goed te volgen is, en nog best wel wat humor ook nog. Blijkbaar heeft Marc gewoon wat tijd nodig, en is er nog hoop om de serie levend te houden. Overigens ben ik van mening dat het Werk van Vandersteen en Geerts over het algemeen per definite tijdloos is en zeker niet zou misstaan 100 of 200 jaar van nu. Daar is de zogenaamde modernisering m.i absoluut niet voor nodig en kan derhalve wat mij betreft achterwege gelaten worden. Maar goed dit gezegd hebbende kijk ik vol verwachting uit naar wat nog komen gaat dit jaar, met name het verhaal over Willem van Oranje. 
Datum Mon Dec 13 22:38:20 2004

Reactie no. 7
Naam Alain Stienen
Leeftijd 40
Cijfer 10
Recensie Met de penovergave ( Paul was moe en had geen zin meer. ) kreeg de versgebakken hoofdverantwoordelijke tekenaar en ons aller Marc het nogal zwaar te verduren door vooral de oudere fans. De volgens hun experimentele stijl van verhalen vertellen was voor velen niet te pruimen. Verhalen zoals Big Mother, De ongelooflijke Thomas, De blote Belg, De laatste Vloek en vooral De Kus van Odfella kregen het ( ongerechtvaardigd trouwens, want deze verhalen bewezen de durf tot innovatie om Suske en Wiske levend te houden voor toekomstige generaties. ) zwaar te verduren op diverse sites.
Maar... de tijden veranderen! Gelukkig trouwens!
Wat velen al waarzegden, waaronder ik, is dat Marc vele noten op zijn zang heeft! En hoe! Men moet hem alleen de tijd ervoor geven!
het jaar 2004 bewees dit met prachtverhalen zoals Paniek in Palermo, Kaapse kaalkoppen en nu ook dit verhaal Verraad op de Veluwe.
Lekker spannend en mysterieus begint het gebeuren. We krijgen pratende dieren gepresenteerd , Lambik heeft lakonieke problemen met een standbeeld en met de plaatselijke fauna. Sfeervol met regen en onweer gaat het verhaal verder, waarop dit verhaal tot een eerste climax heenstevent. De verklaring door een elf, waarover alles gaat en de dreiging van de wederopwekking van de Vale Ouwe.
De Vale Ouwe komt natuurlijk weer tot leven en wil met zijn leger van trollen de omgeving teisteren, maar moet wel om dit doel te bereiken zijn oude knots weer terug hebben.
Men hoort het, het verhaal zit vol actie. Ment komt als lezer gewoonweg niet tot rust! Door de vele onvoorziene wendingen boeit het geheel en voordat men het weet, is het verhaal ten einde. Daarna legt de lezer het album met een gevoel van tevredenheid naast zich ( tenminste was het bij mij zo! ). Aan andere reacties merk ik, dat ik niet de enigst ben, die er zo over denkt! Zelfs degene, die vroeger Marc het allerliefst aan de schandpaal hadden willen zien, bakken ondertussen kleinere broodjes en geven toe, dat de nieuwere verhalen en natuurlijk deze uitstekend zijn.
Ook moet ik zeggen, dat het tekenwerk weer meer als goed is en de inkleuring laat ook niets te wensen over.
Datum Mon Dec 13 18:19:33 2004

Reactie no. 6
Naam Jan
Leeftijd 25
Cijfer 6
Recensie Best een leuk album. Er komt steeds meer avontuur in. Toch vond ik hem wat saai, maar dat is persoonlijk.
Datum Sun Dec 12 18:25:50 2004

Reactie no. 5
Naam Hans Tukker
Leeftijd 14
Cijfer 8
Recensie Leuke strip, soms tekeningen beetje minder (begin v.h. verhaal: verhoudingen van Lambik). Verder heel leuk, alleen Jerom als boom hebben we al wel eens eerder meegemaakt.
Datum Sun Dec 12 11:27:56 2004

Reactie no. 4
Naam Niels Hazeborg
Leeftijd 16
Cijfer 8
Recensie Dat Marc groeit als verteller is met dit ijzersterke album maar weer bewezen. Niet geheel foutloos, een beetje rommelig hier en daar, en nog steeds iets teveel nietszeggende nevenpersonages, maar goed getekend en spannend genoeg.
Datum Sun Dec 12 10:59:36 2004

Reactie no. 3
Naam Henk Schillemans
Leeftijd 32
Cijfer 7
Recensie Mooie tekeningen (vooral de achtergronden). Het verhaal is ook redelijk goed uitgewerkt. Alleen aan het einde gaat het wat snel (zo verschijnt Jerom plotseling weer uit het niets). Iets meer 'suspense' met bijvoorbeeld een gemaskerde onbekende had het verhaal nog beter kunnen maken.
Datum Sun Dec 12 10:55:32 2004

Reactie no. 2
Naam Peter
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie Een heel leuk boek, met ook mooie tekeningen. Ik vind het wel leuk dat er altijd wel een Suske En Wiske te lezen is, want als ik zin heb dan pak ik gewoon een Suske En Wiske!!!!
Datum Sat Dec 11 10:37:03 2004

Reactie no. 1
Naam Herman van 't Net
Leeftijd 39
Cijfer 8
Recensie goed verhaal met mooie tekeningen
Datum Fri Dec 10 20:55:12 2004