Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De flierende fluiter


De flierende fluiter Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De flierende fluiter verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,22

Reactie no. 54
NaamLeendert
Leeftijd46
Cijfer7
RecensieIk vond dit een prima verhaal met leuke plotwendingen. Het verhaal is goed opgebouwd en pas later in het boek kom je echt achter waar de fluit voor diende.
Datummaandag 22 maart 2021 02:02

Reactie no. 53
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer5
RecensieGrappige naam: het woord flierefluiter uit elkaar getrokken. Het verhaal van de Rattenvanger van Hamelen is hier als basisthema gebruikt, eigenlijk niet eens als basis maar dit is het verhaal van de Rattenvanger. Sidonia is hier de protagonist en dat mag wel weer eens, toch is het verhaal een vooral in het begin een dwaze achtervolging met allerlei flauwe intermezzo’s. De betovering van Sidonia is wel leuk: haar braafheid is er een beetje van af en ze komt zo eigenlijk veel realistischer over. De boef van het stel is nu redelijk te pruimen maar Suske en Wiske en Lambik zijn u te kinderlijk geworden. De ontknoping van het verhaal is wel aardig maar dit is geen album dat beklijft. Tekentechnisch zijn er zeer storende elementen: strook 11 waarin de winkeleigenaar naar de kijker kijkt en strook 17 idem met Lambik. Om even de nadruk te leggen hoe leuk de grap wel niet is. Sowieso is de manier van tekenen niet goed; de verhoudingen, Suske en Wiske zijn echt kleine kinderen geworden. De gezichtsuitdrukkingen zijn ook zeer simplistisch. Zoals al gesteld, dit is geen memorabel album.
Datummaandag 09 november 2020 21:48

Reactie no. 52
NaamInti
Leeftijd41
Cijfer6
RecensieGeen slecht verhaal, maar het kon toch nog altijd beter. Zo gaan de grappen van Lambik snel vervelen
Het verhaal breit een soort vervolg op het sprookje van DE RATTENVANGER VAN HAMELEN. Er worden elementen uit verschillende versies van het verhaal gebruikt
Dat Jerom een enorme hoeveelheid water kan opdrinken, is niets bijzonders. Dat is wel vaker gebeurd. Het is echter wel de eerste keer dat hij daarna nodig moet, wat eigenlijk een nogal flauwe grap is
Datummaandag 28 oktober 2019 06:51

Reactie no. 51
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieAardig album gebaseerd op het verhaal van de Rattenvanger van Hamelen waarbij de magische fluit een sleutelrol heeft. Het begint op een bijna traditionele, Paul Geerts achtige manier als Suske, Wiske en Lambik op zoek zijn naar een verjaardagskado voor Sidonia. Al snel heeft ze door dat de fluit allerlei mensen en dieren kan lokken maar het gespeel verandert ook haar karakter. Ze wordt kortaf, op geld belust en gaat er vandoor.

Een inwoner uit de buurt van Hamelen vertelt dat de fluit terug moet naar zijn dorp om zijn volk te redden en Sidonia kan dan het haar genezende wijsje fluiten. De fluit geeft natuurlijk de gelegenheid om wat leuke grappen te maken zoals met de gelokte criminelen inclusief politie commisaris, maar voor de rest is het een redelijk rechtoe rechtaan verhaal.

De tekeningen zijn van wisselende kwaliteit zoals de vreemde aankondigingsstrook en eerste pagina, maar met juist een mooie cover en de introductie van "halve maan" en "driehoeks" achtergronden bij smalle tekeningen van alleen de hoofdfiguren, dit laatste vind ik er mooi uitzien.

Datummaandag 28 december 2015 06:34

Reactie no. 50
NaamJoost
Leeftijd13
Cijfer10
RecensiePrachtig verhaal, Mooie tekeningen en fantasierijk!
Heb er van genoten :)
Datumwoensdag 27 november 2013 19:42

Reactie no. 49
NaamZappa
Leeftijd48
Cijfer7
RecensieErg leuk verhaal om te lezen. Sidonia krijgt een beroemde fluit en wordt daardoor een beetje 'behekst', omdat ze niet af en toe de noten speelt van het huis in de vallei. Het wordt allemaal leuk in beeld gebracht, behalve dat Suske en Wiske vaak als kleine kinderen worden getekend, met een dikke inkting. Marc is wel altijd erg goed in het aanbrengen van details.
Tegenvaller vind ik dat Jerom met een rietje die hoeveelheid water opdrinkt....
Verhaal is dus prima in orde...tekeningen van de personen kon veel beter.
Datumzaterdag 25 mei 2013 12:45

Reactie no. 48
NaamJan Bex
Leeftijd50
Cijfer4
RecensieTante Sidonia verjaart. Lambik, Suske en Wiske kopen voor tante een oude fluit. Een heel aparte fluit, blijkt snel. Ooit was die nog van de rattenvanger van Hamelen. Met het meegeleverde muziekboek kan Sidonia, weliswaar met gevaar voor eigen geestelijke en fysieke gezondheid, om het even wat lokken. Wat een aantal burleske situaties veroorzaakt. Maar ook de nazaten van de meegelokte kinderen van Hamelen willen die fluit terug. In een notendop, deze vooral in de beginpagina's bijzonder nerveus vertelde 'Flierende fluiter'.

De huidige Studio Vandersteen, onder leiding van Marc Verhaegen, levert in het jaar waarin iconen Sus en Wis 60 jaar zullen bestaan, helaas weer een bijzonder flauw verhaal af. Waarbij de overacterende geesteskinderen van Willy Vandersteen in geen lichtjaren de geestigheid en schwung van de oude verhalen benaderen.
(26/2/2005)

Datumdonderdag 24 januari 2013 21:43

Reactie no. 47
NaamVincent
Leeftijd12
Cijfer6
RecensieOp zich een goed verhaal met goede humor en zo, maar niet echt uitgewerkt en redelijk tot slecht getekend.
Datumzondag 13 juni 2010 16:41

Reactie no. 46
NaamJ. Joffer
Leeftijd29
Cijfer6
RecensieHet is jammer dat de opvolgers van Vandersteen nooit alle eigenschappen van de meester tegelijk hadden. Geerts blies leven in de personages, tekende uitmuntend en documenteerde zijn verhalen goed; Verhaegen had veel fantasie; en Van Gucht en Morjeau hebben een hoge grapdichtheid en schrijven consistende verhaallijnen. Tegelijkertijd was Geerts humorloos, was Verhaegen rommelig en grof, en zijn de albums van Van Gucht en Morjeau kinderachtig en flauw.
Het interessantst zijn daarom vaak de albums waarin een aantal van Vandersteens opvolgers hebben samengewerkt. Neem De flierende fluiter. Dit album markeert de overgang van Marc Verhaegen naar de studio met Van Gucht en Morjeau. Van Gught schrijft, Marc tekent. Wat levert het op? In ieder geval heeft het verhaal een plot met een kop en een staart. Sidonia komt in het bezit van een fluit waarmee ze hordes kinderen, koeien, katten, politieagenten en andere menigten kan aantrekken. Het blijkt de fluit van de rattenvanger van Hamelen uit het sprookje van Grimm, en diens nazaten maken er jacht op. Ze leven in een verborgen vallei en hebben de fluit nodig om de bijen op te roepen om hun bloesems te eten, in verband met de voortplanting van hun fruitbomen.
Het resulteert in een onderhoudend verhaal en er valt wat te lachen tussen de flauwigheden. Het tekenwerk van de personages schiet tekort
(gezichtsuitdrukkingen en proporties zijn niet van de kwaliteit die we van S&W gewend zijn) en vooral missen we nou net waar Geerts goed in was: emoties van de personages (Van Gucht heeft duidelijk moeite alle vijf de hoofdpersonen iets te doen te geven), goed tekenwerk en documentatie. Dus het is toch weer geen Vandersteen-kwaliteit.
Datumwoensdag 30 december 2009 13:44

Reactie no. 45
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer7
RecensieDit verhaal leunt tegen de ouwerwetse (Geerts/Vandersteen) S&W's aan.
Verhaal is leuk, tekeningen doen goed aan.
Ruim voldoende.
DatumFri Sep  7 11:26:18 2007

Reactie no. 44
NaamKaj Peters
Leeftijd22
Cijfer6
RecensieLelijke tekeningen, slecht script, karakters die te karikaturaal voor woorden zijn, flauwe bijrollen, etc, etc.
DatumThu May 31 13:37:16 2007

Reactie no. 43
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer7
Recensiedit album was pretig te lezen maar er zijn veel leukere.
ik vond het leuk maar niet geweldig!
voor de fans van dit album sorry maar een 7 meer vind ik het niet waard!
DatumMon Apr 16 20:44:10 2007

Reactie no. 42
Naamherman
Leeftijd15
Cijfer6
Recensiemager maar geen onvoldoende omdat de tekeningen goed zijn en omdat lambik hier wel grappig is maar het had veel beter gekund. Dat het verhaal ook zo vreemd is en sidonia zo die zo vreemd doet is ook een minpunt. suske en wiske zelf hebben hier geen echte hoofdrol maar een magere bijrol vind ik omdat het verhaal echt zowat alleen om sidonia draait en niet om suske en wiske. kortom, een mager verhaal dat veel beter had gekund als er meer aandacht aan het verhaal was besteed.
DatumFri Jan 12 17:38:04 2007

Reactie no. 41
NaamLeander Zimmerman
Leeftijd15
Cijfer6
RecensieIk vind dit een van de betere albums van de laatste jaren. Toch vind ik de tekenstijl ronduit slecht. Het verhaal voldoet, maar had mooier en leuker uitgewerkt kunnen worden.
DatumThu Oct 19 13:53:56 2006

Reactie no. 40
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieDit was een leuk album om eens te lezen en voor herhaling vatbaar. Maar niet om de gehele tijd te herlezen zoals andere albums. Het idee van een toverfluit was goed gevonden.
Daarom is een 9 wel op zijn plaats.
DatumTue Sep 19 12:04:59 2006

Reactie no. 39
Naamwouter
Leeftijd13
Cijfer9
Recensieik vond het een heel leuk verhaal
de humor van lambik is ook erg goed
DatumMon Apr  3 20:49:42 2006

Reactie no. 38
Naampiet
Leeftijd9
Cijfer6
RecensieIk vont dat het een leuk verhaal is, alleen soms weet je al wat er gaat gebeuren.
DatumMon Jan 23 20:01:19 2006

Reactie no. 37
NaamSven
Leeftijd31
Cijfer3
RecensieLaat ons positief beginnen : de cover.
Verder was de rest van het verhaal een opeenvolging van valse noten. Nochtans was het idee niet slecht, maar 't is niet omdat je een ei uitvindt, dat je het niet moet uitbroeden.  Jerom die achterlijk is geworden, Sidonia een gewetensloos geldmonster, ...
En dan die tekeningen !!!  Om bij te wenen !!! Armpjes die niet in verhouding staan, de ene keer is het klein Suske en Wiske, de andere keer hebben ze dan weer gewone grootte.  en tip : koop es zo'n tekenpop in een tekenwinkel om de verhoudingen van het lichaam onder controle te krijgen.
Heb het nog niet gedurfd om nieuwe albums van dit team te lezen, maar als ik dit lees, dan vrees ik toch wat het ergste.
Mannen tekenaars/scenaristen, er is nog werk aan de winkel, HEEL veel werk want dit was eigenlijk niet voor publicatie. Dat noem ik een probeersel, een oefening om uit te leren. Maar bespaar de lezers deze ergernis. Bespaar een succesvolle reeks deze miskleun. 
DatumWed Nov  2 13:06:01 2005

Reactie no. 36
NaamEszie
Leeftijd14
Cijfer5
RecensieIk vind het helemaal nix. Sidonia die Suske en Wiske in de steek laat voor geld! Nee, dat ben ik niet gewend. En verder mis ik een lijn door het verhaal. Nee dit is absoluut niet mijn lievelings album!
DatumSun Sep 11 19:32:37 2005

Reactie no. 35
NaamLars
Leeftijd15
Cijfer3
Recensieeen 3 omdat ik het 3x niks vond.
veel te langdradig en af en toe geen achtergrond meer.
de humor van Lambik was wel goed.
DatumWed Aug 31 19:37:09 2005

Reactie no. 34
NaamGerard
Leeftijd26
Cijfer4
RecensieHet verhaal is op zichzelf wel aardig... ik had in geen jaren een Suske en Wiske meer gelezen. Ik moet zeggen dat de hoofdpersonen vaak niet eens meer lijken op de oorspronkelijke stripfiguren. Het lijkt wel een illegale uitgave... Of dat een overijverige amateurstriptekenenaar een stripverhaal met Suske en Wiske heeft getekend.
DatumThu Jul  7 23:55:54 2005

Reactie no. 33
Naamv i n c e
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieIk snap niet waarom iedereen zo negatief doet over dit album. Het is verre van slecht. Ik denk dat het nieuwe team dat goed gaat doen, maar ik vond dat Marc het ook goed deed en ik ben het helemaal niet eens met de manier waarop de erven hem behandeld hebben. Maar dit geheel terzijde. Ik vind het een mooi album, dat het draait rond een sprookje is leuk en dat vind ik ook goed uitgewerkt. De grappen van Lambik zijn misschien wel flauw, maar ik denk dat dat ook de bedoeling was en als je het zo bekijkt is het eigenlijk toch wel leuk, een man in de midlifecrisis die probeert grappig te zijn. Eén (groot) minpuntje: de manier waarop Jerom spreekt. Verschrikkelijk! Als iemand deze strip als eerste S&W leest, zal hij denken dat Jerom een hersenloze krachtpatser is, iemand die eigenlijk gewoon meedoet als een 'deus ex machina'. Maar hij is zoveel meer dan dat! Daar zou iemand de nieuwe scenarist toch eens attent op mogen m  aken.
DatumMon Jun 27 15:14:29 2005

Reactie no. 32
NaamNathan Bergen
Leeftijd13
Cijfer7
RecensieDit album viel al bij al nog best mee, een prachtige cover en het leest heel vlot.
DatumWed Jun 22 13:48:49 2005

Reactie no. 31
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer5
RecensieDit album maakte mijn hoge verwachtingen niet waar. Ik vind de tekenigen echt niet mooi, de cover is een uitzondering want die is echt prachtig maar die klopt niet helemaal helaas. De S&W sfeer ontbreekt ook in dit album.
Het idee van het verhaal is leuk maar niet goed uitgewerkt, op de tekeningen ben je snel uitgekeken, dit verhaal heb je binnen 20 min uit terwijl ik 90 min deed over de oude S&W's.
Een 5 voor de mooie cover en het idee van het verhaal.
DatumFri Jun 3 21:31:11 2005

Reactie no. 30
NaamMatthias Parys
Leeftijd12
Cijfer4
RecensieNa de trilogiën de ietwat opgekrikte albums zijn verschenen, kunnen we hier wederom spreken om een album dat niet echt geslaagd is. De stijgende lijn word nu onderbroken door een dalende piek, wat erg jammer is. Gelukkig komt Marc en co terug met de formidable fantast.

+ Sidonia in de hoofdrol

- Waar is Lambiks stunteligheid?
- Waar is Jeroms brute kracht?
- Waarom een afgerammeld einde? ..

DatumFri May 20 20:07:26 2005

Reactie no. 29
NaamTim
Leeftijd11
Cijfer2
RecensieMooie opening van het jubileum-jaar. De grootste flop uit de S & W geschiedenis. Een kaft die niet in het verhaal voorkomt, tante die het onmogelijke doet, namelijk suske en wiske verwaarlozen. Dit hele verhaal slaat nergens op. Volgens mij wil studio vandersteen hetzelfde als tante sidonia deed. Verwaarlozen. En wel de strip. Een proffesionele tekenaar als Marc verhaegen werd te duur dus schopten ze hem eruit om 1 B-tekenaar en 1 B-scenarioschrijver in te huren. Eventjes een flut verhaal bedenken, snel wat tekeningen van B kwaliteit maken, en dat noemen ze een Suske en Wiske. Ze konden mooi 50 jaar suske en wiske vieren, mooi 60 jaar, maar als ze zo doorgaan denk ik niet dat de 100 gehaald word. Maar ja, een 2 omdat het soms (heeeeeeel soms) nog leuk was.
DatumWed May 11 16:54:27 2005

Reactie no. 28
Naamerik
Leeftijd27
Cijfer10
Recensiegoed verhaal.
goeie tekeningen.
en ook de ladder op de achterkant is goed.
dus ik heb verder geen commentaar.
ga zo door.
DatumMon May  2 15:55:55 2005

Reactie no. 27
NaamBart De Grande
Leeftijd15
Cijfer7
RecensieIk vond dit album nog zo slecht niet, hoor. Toegegeven, Verraard op de Veluwe was een stuk beter en de tekeningen zijn hier en daar wat onnauwkeurig, maar S&w gedragen zich niet zo hypermodern meer, en ik vind het ook leuk dat een deel van het verhaal zich weer eens in een ander land afspeelt ( Duitsland). Lambik en Barabas krijgen weer een echte hoofdrol. Jerom praat me net iets te gebrekkig en Sidonia haar reacties door die "toverfluit" zijn surieus overdreven. Sidonia die geld wil verdienen en S&W verloochent, vind ik niet zo kunnen. Het wordt wel uitgelegd in het verhaal hoe het komt, maar dan ook erg simpel en snel. Het verhaal zelf vind ik een kleine 8 waard, maar door Sidonia's gedrag zie ik mij genoodzaakt een 7 te geven. Goed verhaal, maar niet fantastisch.
DatumSat Apr 9 11:21:28 2005

Reactie no. 26
NaamTim
Leeftijd15
Cijfer7
RecensieDit verhaal begon fantastisch, met de vluchtende Duitser.. ik was steeds benieuwd naar hoe het verder zou gaan, naar mijn mening zou dit een geweldig album worden. NIET dus.
Vanaf het moment dat Sidonia de fluit krijgt, komen er domme grappen in het verhaal en krijgt het verhaal een stomme wending. Sidonia die woedend is op S&W? Sidonia die wegloopt van huis? Sidonia die vissers verdrinkt? Sidonia die onschuldige mensen laat aanvallen door dieren?
Oké, de fluit zal heus wel invloed hebben, maar zó'n invloed.. dat is overdreven!
Bovendien is, op Barabas en Sidonia, ieder personage op z'n minst 50x misvormd getekend... Suske en Wiske lijken wel KLEIN Suske en Wiske, en die neus van Lambik.. bahbah.
Het stuk waarin Sidonia door de stad loopt en geld probeert te verdienen met haar fluit, vind ik niet de moeite waard.
Vanaf het moment dat Sidonia en S&W meegenomen worden naar de vallei, begint het weer een beetje interessant te worden.
De 'overstroming' in de groot vind ik leuk bedacht, maar waarom komt Klaus terug met een helikopter? Nou ja, het einde is in ieder geval leuk (net zoals het begin), en dat maakt dit verhaal nog een voldoende.
Het grapje in't laatste plaatje vind ik wel weer heel leuk.
Beginstuk: 8
Middenstuk: 4
Einde: 7
_______
Totaal: 6,5 == 7 (voor de mooie kaft)
DatumThu Apr 7 21:38:07 2005

Reactie no. 25
NaamDe Maet Katrien
Leeftijd35
Cijfer8
RecensieHet is heel moeilijk om iemands fantasie en ideeën na te doen. Diegenen die alle strips van in het begin hebben kunnen zien dat Willy Vandersteen de echte Suske en Wiske gemaakt heeft. Alle opvolgers hebben hun best gedaan maar zijn nogal dikwijls uit de bocht gegaan. Dit album vind ik persoonlijk terug iets beter dan de voorgaande. Maar natuurlijk blijven het albums die niet van de VADER van dit stripverhaal komen. Ik denk dat dit ook moeilijk haalbaar is. Toch blijven ze me boeien al moet ik zeggen dat ik de albums nu met totaal andere ogen bekijk. Daarmee bedoel ik dat je nu meer op het technische gaat letten en je je niet meer laat meeslepen in het verhaal zoals toen ik nog een kind was. Nochtans vind ik het nogal leuk om een Sus en Wis te lezen.
DatumWed Apr  6 15:48:34 2005

Reactie no. 24
NaamRené van Eunen
Leeftijd25
Cijfer5
RecensieIk had gedacht dat dit een knaller zou worden...dus niet. Het verhaal op zich is goed maar niet goed opgebouwd en zonder spanning. Alles gaat in een te rap tempo. Sidonia is soms iets te grimmig. Zeer flauwe grappen, een playboy op de toonbank van de verkoper??? Is dat nu de vernieuwing die Suske en Wiske nodig hebben? Echt niet! De tekeningen in het boek zijn vreselijk, de menselijke toren op de achterkant is nog erger: Wiske's hoofd is ernstig misvormd, Lambik heeft een neus als een aardappel en Sidonia en Jerom hebben hun neus waarschijnlijk gekocht bij een feestwinkel. Alleen Suske komt er goed vanaf en, waarachtig, ons klein Schanulleke. (Een zeer moeilijk te tekenen popje, vergis u niet!). Alleen de voorkaft is mooi, al komt dit in het geheel niet voor in het verhaal. Jammer, dat ze Marc op zo'n gemene manier eruit hebben gezet. Wat ze ook zeggen, het is duidelijk een opzetje geweest om hem weg te werken. Ook hij heeft een paar missers op zijn naam staan, maar ik vond dat hij vanaf 'De Fleurige Floriade' goed op weg was en er ook een aantal parels tussen zaten.
DatumMon Mar 21 21:24:03 2005

Reactie no. 23
NaamBenjamin
Leeftijd9
Cijfer9
RecensieDit is een goed boek! Walter van Gasse en Peter van Gucht doen het al goed. Dat het zo in de volgende boeken maar even goed gaat. Maar Sidonia kon ik helaas niet herkennen aan haar karakter.
DatumSun Mar 13 14:17:02 2005

Reactie no. 22
NaamHans
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieIk vond het over het algemeen een best leuk verhaal, maar de tekeningen waren af en toe belabberd. De grappen waren niet altijd even leuk en Lambik was af en toen veel te flauw, maar voor een 3e verhaal van beginnelingen is het wel ok.
DatumSat Mar 12 12:17:54 2005

Reactie no. 21
NaamJorn
Leeftijd23
Cijfer6
RecensieEindelijk eens een nieuw album dat me deed denken aan albums uit de tijd van Geerts. Suske en Wiske waren hard toe aan wat nieuwe impulsen. De albums van Verhaegen kunnen mij met de beste wil van de wereld nog niet boeien. Na een bladzijde of vijf verlies ik steevast de drang om door lezen en ook de laatste albums vormden hierop geen uitzondering.

Toegegeven, ook in dit album komen de karakters van onze vrienden nog plat en uniform over en is het verhaal aan de dunne kant. De tekenstijl echter zit zoals ik het zie een heel stuk dichter bij wat het ooit geweest is. Niet die strakke en fantasieloze Verhaegen-insteek, maar speelser en stripperiger.

Voor een eerste poging van het nieuwe duo is het dus nog lang niet slecht. De grappen zijn droog, maar ik vat ze weer eens. Het thema is relatief simpel, maar daardoor weer eens te begrijpen. Ik heb vertrouwen in de nieuwe scenarist en in de nieuwe tekenaar. Ga zo door jongens!

DatumThu Mar 10 03:29:33 2005

Reactie no. 20
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer4
Recensieheel leuk album, alles in het verhaal klopt precies, en er zit veel humor in, dus een 10 vind ik goed voor dit album, en als ik hoger als een 10 mocht geven, dan...
had ik dat misschien nog wel gedaan ook!!!

Toevoeging (d.d. 16-9-2005)
'k Heb het album nog es gelezen...
tviel me zwaar tegen, ksnap niet waarom ik eerst zo positief was...
Dit is gewoon geen echte suske en wiske...

DatumFri Sep 16 16:23:24 2005
DatumMon Mar 7 13:13:30 2005

Reactie no. 19
NaamJan P.
Leeftijd31
Cijfer6
RecensieTja, dit verhaal is een routine-klus. Het leest wel lekker snel weg, maar gaat een beetje te gemakkelijk door de bocht. Ook zie je de plotwendingen 5 pagina's van te voren aankomen.
De vorige albums waren wel wat beter, maarja, de boog kan niet altijd gespannen staan.
Dus een 6 voor Marc.
DatumSun Mar 6 21:49:06 2005

Reactie no. 18
NaamPhilippe Dellaert
Leeftijd22
Cijfer1
RecensieIk sluit mij aan bij alle slechte commentaren op dit album. Dit is zowat het slechst getekende en met het slechste scenario gemaakte album ooit. En ik ben nog aan het twijfelen of ik zou zeggen 'in de Suske en Wiske reeks' of 'in elke stripreeks die ik ken'.

Enkele opmerkingen:
1) De personages zijn absoluut niet herkenbaar. Zowel qua uiterlijk als gedrag.
2) De grappen van lambik zijn echt te dom voor woorden. Als je een mentaal gehandicapte de grappen laat bedenken, krijg je er nog betere. En dit zeg ik met alle respect voor mentaal gehandicapten, het is om aan te duiden dat het gewoon embarmelijk is.
3) Tante die Suske en Wiske verstoot voor een fluit?? Echt, welke ezel heeft dat scenario bedacht? Die persoon heeft de dag dat hij het scenario schreef, voor de eerste keer gehoord van Suske en Wiske zeker? Tante haar liefde voor Suske en Wiske is sterker dan eender welk voorwerp of materialistisch feit.

Scenaristen, tekenaars, herpak jullie snel, want jullie zijn zeer goed bezig om het 60-jarig jubileum het laatste jaar van Suske en Wiske te maken. Als dit de kwaliteit wordt van de toekomstige verhalen, dan gaan jullie heel wat lezers verliezen. Het trekt gewoon op niks, dan lees ik nog liever een strip bedacht en getekend door mijn 11-jarige broer, die heeft meer talent.

Ik hoop dat jullie rekening gaan houden met jullie lezers en hun opmerkingen hier. Zo een embarmelijk album wil ik niet meer zien. Bij deze is dit album dan ook verbannen tot de kast met de hele Suske en Wiske reeks, om nooit meer gelezen te worden en hopelijk een éénmalig zwarte pagina in de geschiedenis van Suske en Wiske te worden.

DatumSat Mar 5 03:13:52 2005

Reactie no. 17
Naamdied
Leeftijd11
Cijfer7
Recensie Hij is mja, er zijn leukere albulms geweest
DatumMon Feb 28 11:16:34 2005

Reactie no. 16
NaamAlinda Roenhorst
Leeftijd22
Cijfer7
RecensieLeuk verhaal, met leuke humor en wel aardig getekend. Ik heb dit verhaal met plezier gelezen.
DatumFri Feb 25 19:07:06 2005

Reactie no. 15
NaamRuben
Leeftijd22
Cijfer3
RecensieGeen goede inzetter van het jubileumjaar! Ware het verhaal mijns inziens al verschrikkelijk simplistisch, ik voel de personages hier als echte vreemden aan. Sidonia kan moeilijk doen maar zal nooit haar liefde voor Sus en Wis verloochenen, ook niet door een domme fluit (was dat geen beter vervolg geweest van het verhaal??) Trouwens wordt niet helemaal verduidelijk waarom sidonia zo reageert. En ook lambik, ok hij kan idioot doen maar zoals hij zich nu gedraagt kunnen ze hem beter opsluiten in een gesticht. Om idd nog maar te zwijgen over die playboy die daar ligt (totaal nutteloos) en die verschrikkelijke toren (jerom zijn verhoudingen). Mijn hoop staat of valt met het verhaal over Willem van Oranje!
DatumSun Feb 20 19:34:51 2005

Reactie no. 14
NaamTom Vernimmen
Leeftijd29
Cijfer4
RecensieWaar 'de Kunstkraker' en 'Verraad op de Veluwe' een lichtpuntje vormden in de trieste productie van de laatste jaren, heb ik me dood geërgerd aan dit album. In het eerste deel is het de wel zeer flauwe humor van Lambik, en de rest van het album wordt inderdaad ontsierd door tekeningen die niet in de verste verte op de hoofdpersonages lijken. Slechte verhoudingen (deed me soms denken aan 'klein suske en wiske'), neuzen die in elke behalve de juiste richting krullen... Met het verhaal van de rattenvanger was volgens mij ook best wel meer aan te vangen. Jammer.
DatumSun Feb 20 19:12:30 2005

Reactie no. 13
NaamKoen
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieToen ik het eerste prentje zag, dacht ik in mijzelf, wat hebben Walter en Peter toch uitgespookt, de tekeningen waren flauw, hetzelfde geldde voor het scenario en de domme lollen van Lambik.Maar vanaf strook 49 begon dat om te slaan, de tekeningen waren niet meer flauw en het scenario ging de goede kant op. Nu ik het al een paar keer overlezen heb vind ik het verhaal toch wel geslaagd! Hetzelfde geldt voor de nieuwe toren (al zie je meteen dat dit niet het werk van Marc is)ik hoopte er al op. een laatste minpuntje: op strook 175,176 staat de geheimzinnige Hanz 2 keer.
DatumSun Mar 13 12:12:54 2005
DatumSun Feb 20 14:45:11 2005

Reactie no. 12
NaamHenk Schillemans
Leeftijd33
Cijfer7
RecensieZeker geen groots verhaal, maar ook niet heel slecht. De verhaallijn is wat dun, maar de humor is best aardig .De achtergronden zijn redelijk getekend. De tekeningen van hoofdfiguren vind ik echter matig. Kortom een kleine 7.
DatumSat Feb 19 20:52:59 2005

Reactie no. 11
Naamjippe
Leeftijd10
Cijfer10
Recensieik kreeg dit album van mijn vader en ik las het gelijk.60 jaar suske en wiske..da's toch tof??!!sidonie in de hoofdrol...het draait om een sprookje..voor mij een 10
DatumSat Feb 19 16:47:53 2005

Reactie no. 10
NaamArjan van der Jagt
Leeftijd17
Cijfer7
RecensieIk las dit album tevreden en dacht bij mezelf: eindelijk weer eens een scenario dat goed te volgen is, Marc heeft de smaak te pakken! En nu kom ik te weet dat andere mensen er aan gewerkt hebben...Maar goed, het verhaal wordt daardoor natuurlijk niet slechter. Ik vond het goed te volgen met zo nu en dan een goede grap. De vernieuwde toren vind ik ook geslaagd, ik wachtte er trouwens al een paar jaar op :) De tekeningen en inkleuring vind ik ook vrij netjes, veel beter dan enkele jaren geleden. Verder is dat logo van 60 jaar natuurlijk speciaal aan het album. Hoewel ik het logo van 50 jaar mooier vond. Maar niks is natuurlijk perfect en het gaat de goede richting op met de reeks.
DatumSat Feb 19 16:20:08 2005

Reactie no. 9
NaamErik Strijbos
Leeftijd20
Cijfer4
RecensieDit verhaal is echt een treurig begin van het 60 jarige jubileum. Verhaaltechnisch is het een teleurstelling vergeleken met Verraad op de Veluwe. De grappen zijn flauw en het verhaal is slapjes. Het verkeerde geluidseffect is wel bijzonder flauw, net zoals Lambik de hele tijd. Het enige humoristische was de duiker in de supermarkt en een personage dat sprekend lijkt op m'n overbuurvrouw. Dat kan beter! Wat doet trouwens de ornithologische vereniging in de aankondiging? Misschien tijd voor een aanpassing, en dan op zijn minst in de spelling van ornitHoloog. Wat dat betreft kan dan ook meteen de kaft worden aangepast op het verhaal, zoals dat ook gebeurde bij de vorige kaften. En pas aub dan ook de toren op de achterkant aan, want die is zelfs vergeleken met de tekeningen in het verhaal diep en diep triest. Wat een ongelooflijk lelijke aanpassing!
Tekentechnisch is het verhaal leuk gebracht, maar van strook 1 tot strook 48 en van strook 93 tot 116 maakt Walter van Gasse er met de hoofdfiguren er wel een grote rotzooi van. Onder supervisie van Marc in de overige stroken is het werk van Walter dik in orde. De achtergronden zijn overigens het hele verhaal perfect in orde, uitgezonderd bij de helikopter op strook 130. Beetje slordig afgewerkt soms.
Enkele details die me opvielen:
- De Klaus in strook 1 t/m 4 lijkt niet op de Klaus in de rest van het verhaal. Plopperdeplop. Dit zou nog goed het werk kunnen zijn van Bruno de Roover ;) (die bij de studio weg is overigens).
- In strook 13 ligt er opeens een playboy op de toonbank...
- Barabas woont in Rietegem. En dat is op loopafstand van Sidonia's huis.
Om het even met een conclusie af te sluiten; Laat de medewerkers nog niet teveel belangrijk werk doen en laat ze eerst oefenen voordat je ze op de openbare weg laat rijden. Zorg ook dat het verhaal af is voordat er begonnen wordt met tekenen... Wat ik mag hopen is dat Marc niet op zijn dak krijgt voor het werk van de hem opgezadelde medewerkers. Hopelijk zijn de komende verhalen weer beter!
DatumSat Feb 19 13:28:37 2005

Reactie no. 8
NaamMartin
Leeftijd25
Cijfer5
RecensieNa de stijgende lijn in de voorgaande albums, verwachtte ik dat dit album die lijn zou voortzetten. Helaas is dat in mijn ogen niet gelukt. De tekeningen vond ik over het algemeen erg simpel, waarbij verhoudingen niet altijd klopten.
Het verhaal ging wel, maar had denk ik nog veel beter gekund als ze het iets rustiger hadden opgebouwd. Op verschillende punten in het verhaal gaan ze naar mijn mening wel iets te snel naar de volgende ontwikkeling in het verhaal, alsof een aantal stappen werden overgeslagen. Het tempo had wat mij betreft dus iets lager gemogen. Dit hadden ze bijvoorbeeld kunnen bereiken door een aantal van de veel te flauwe grappen eruit te laten.
Al met al, heeft dit verhaal niet aan mijn verwachtingen kunnen voldoen, en hoop ik dat het volgende album de stijgende lijn van de voorgaande titels wel weet op te pakken.
DatumSat Feb 19 13:24:38 2005

Reactie no. 7
NaamHans Versluijs
Leeftijd35
Cijfer7
RecensieHet verhaal op zich is goed. Helaas zijn de tekeningen (zeker vanaf strook 1 tot strook 49) van een slecht niveau. Dat zijn we niet gewend, maar de verhoudingen van de figuren kloppen van geen kant. Ook zijn de achtergronden van de platen lang niet zo gedetailleerd en uitgewerkt als we gewend zijn. Verder vind ik Jerom wel heel erg slecht praten (terug naar de jaren 50 van de vorige eeuw) en Lambik is gewoon te flauw voor woorden. De ene veels te flauwe grap na de andere, gelukkig gaat ook dat in de tweede helft van het verhaal beter. Kortom het is een leuk verhaal, maar slecht uitgewerkt. Geen best begin van het jubileumjaar. Ook viel me op dat de laatste twee covers hertekend diende te worden, omdat deze niet voor zouden komen in het verhaal (KK en VOV) Maar dat is volgens mij nu ook het geval, alleen de cover is nu niet hertekend bij mijn weten. Het is overigens wel een mooie cover! Over de hertekende toren op de achterkant zullen we het daarom maar niet hebben (wat een drama). Het album krijgt van mij eigenlijk een 6,5 maar door het verhaal een afgeronde 7.
DatumSat Feb 19 09:06:43 2005

Reactie no. 6
NaamJan
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieJe kan natuurlijk hele discussies voeren over hoe Suske en Wiske hun zestigste jaar in moeten gaan. De "camera-punten" en een zekere opbouw van een pagina kunnen niet op ieders sympathie rekenen. Natuurlijk is het zo dat als je een stripalbum vol met grappen stopt, dat niet alles door iedereen leuk wordt gevonden. De sarcastische opmerkingen van Jerom over de Indianensluiptechniek van Lambik vond ik geweldig.
Marc Verhaegen wil de strip met zijn tijd mee laten gaan. Bij een (ook door anderen overgenomen) reeks als Blake & Mortimer kun je de verhalen voortdurend situeren in de jaren '50, in en reeks waar minimaal 4 albums per jaar verschijnen is dat geen optie naar mijn mening.
Van Gucht en Van Gasse, die waarschijnlijk jonger zijn dan Verhaegen, met het oog op mogelijke opvolging hebben dit ook begrepen. Zo zie ik zowaar de bandnaam Metallica voorbij komen, hoewel deze band al in 1981 werd opgericht zijn ze nog steeds actueel en werd in 2003, hun slechtste album tot nu toe, St. Anger uitgebracht.
Hiermee wil ik zeggen dat dit er niet toe mag leiden dat een degelijk verhaal met prima tekeningen omlaag getokken moet worden. Dingen de opvallen zijn inderdaad de vernieuwde toren en het "60 jaar" logo.
Geen afondngen, gewoon een dkke 7 van mij.
DatumFri Feb 18 21:30:52 2005

Reactie no. 5
NaamMichiel
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieIk had ergens gelezen dat dit verhaal door andere makers in elkaar was gezet. Ik vond de tekeningen soms ook iets minder vooral de baarden en kinnen van Jerom en Barabas. Het verhaal zat wel goed in elkaar, met Lambik die er de lol in hield met om de zoveel tijd een grapje. Ook al heb ik de grap "nee ik eet hem hier wel op" al vaker in een Suske en Wiske album gezien en ik vind dat ze die grap niet vaker moeten gebruiken. Verder was het dus wel een leuk verhaal, maar omdat sommige tekeningen wat te wensen over lieten geef ik het een 8.
DatumFri Feb 18 16:09:18 2005

Reactie no. 4
NaamAien Hime
Leeftijd19
Cijfer8
RecensieIk had vrij hoge verwachtingen van dit verhaal gezien de vorige paar albums, die elkaar in mijn ogen bleven overtreffen. Gelukkig was dit album in staat aan mijn verwachtingen te voldoen.
Het verhaal verliep op een goed, rustig tempo, met niet te veel bij-personages, en ik had het gevoel dat de 5 hoofdfiguren weer goed terug waren in hun rol, en ik bedoel dan vooral Jerom en Lambik. De humor was goed, op een par flauwe grappen na "tussen de regels in", en ik vond het verhaal ook boeiend en origineel genoeg.
De tekeningen waren goed in orde, al ben ik niet echt blij met de vernieuwde tekenstijl, waaronder de nieuwe "toren" op de achterkant, maar goed, er zijn veel ergere dingen die de strip zou kunnen overkomen.
Ik vond het leuk om het aspect van geschiedenis en sprookjes weer terug te zien in een suske en wiske, dat heb ik lang gemist! Hopelijk gaan ze binnenkort weer terug in de tijd met, hopelijk, de oude vertrouwde tele-tijd machine.
Al met al een leuk album dat ik met genoegen heb gelezen, en ik hoop dat deze steigende lijn zich de komende tijd voortzet.
DatumFri Feb 18 16:08:21 2005

Reactie no. 3
NaamWalter Dijkshoorn
Leeftijd19
Cijfer2
RecensieDe Flierende Fluiter is een ware aanfluiting. Vind je dit een flauwe woordspeling? Peter van Gucht, verantwoordelijk voor het scenario, komt niet veel verder. Dat zegt genoeg toch? Zeker aan het begin van DFF is het voor de lezer met enig gevoel voor humor vechten tegen de tranen. Nu zijn Peters grappen niet van de bovenste plank, zijn scenario lijkt ook uit een prullenmand van een b-scenarist te zijn gevist. Rechtlijnig zonder enige verrassing, spanning, vernieuwing... An sich natuurlijk ook een prestatie, maar niet helemaal wat ik verwacht van een degelijk stuk stripboek. Bij zwakke verhalen is het soms nog de tekenaar die het album als geheel nog wat kleur kan geven. Helaas is DFF niet zo'n geval. Walter van Gasse (tot dusver de man die Marcs schetsen om zeep hielp) mocht van Marc (of de erven? of de SU?) nu zelf eens laten zien wat hij kan. dat is dan duidelijk: weinig. leuk hoor, eens oefenen met kaders en perspectief, maar bewaar dat vooral lekker voor de kortverhalen (ook om te kotsen trouwens) of je vrije tijds prutswerk. er komt nog eens bij dat niet alleen de fluit gedurende het album evolueerd (lees nog eens na), maar ook de lichamen van onze 'vrienden' (jeukterm) hebben het zwaar te verduren. De heren Peter en Walter zou ik willen zeggen: vooral dooroefenen, maar graag ergens in een hutje op de heide. Kom over een jaar of tien nog eens terug. Dan kan Marc tot dan toe voortgaan met zijn verhalen en tekeningen van niveau. Laten we hopen dat de erven en de SU zien wat een puinhopen het duo heeft voortgebracht. Voor mij is in ieder geval zeker, op deze manier worden Sus en Wis zeker geen honderd.
DatumThu Feb 17 23:08:05 2005

Reactie no. 2
NaamMichael van de Berg
Leeftijd29
Cijfer8
RecensieWas zeer benieuwd naar dit album, na de stijgende lijn van de voorgaande albums. En het valt niet tegen, integendeel, het lezen van dit album voelde verbazend fris. Er zit veel humor in het verhaal, waarbij niet iedere grap even leuk is, maar over het algemeen vond ik de humor toch zeer geslaagd. Het verhaal op zich is relatief eenvoudig waardoor er halverwege inderdaad een soort vacuum ontstaat, maar goed, leerpuntje. De tekeningen zijn zondermeer anders, soms goed, soms ook zwak. Over het algemeen dus een verhaal wat lekker wegleest. Een dikke voldoende, waarbij ik eveneens de 7.5 naar boven afrond.
DatumThu Feb 17 19:59:00 2005

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 40
Cijfer 8
Recensie Na de euforie van Verraad op de Veluwe is het nu beurt aan De flierende Fluiter. Het verhaal zit duidelijk anders in elkaar als haar voorganger, maar dit komt, doordat er andere personen aan het verhaal gewerkt hebben, al staat er in de credits, dat het verhaal en de tekeningen van Marc zijn. Marc had over dit verhaal alleen de rol van supervisor.
Het verhaal zelf is spannend en zit ook goed in elkaar en meteen van het begin van het verhaal wordt er spanning opgebouwd en sfeer gecreeerd. Men probeert ook met man en macht de nodige dosis humor er in te stoppen, met als gevolg, dat niet elke gag zit. Hierdoor breekt het verhaal ongeveer in het midden als een kaartenhuis tezamen en bouwt zich eerst moeizaam met Sidonia´s bewusteloosheid weer op en komt dan tot een climax in de vergeten vallei.
De tekeningen zijn in orde, al doen sommige vreemd aan, maar dit komt, omdat Walter van Gasse het perspectief geheel anders legt als Marc.
De cover van het verhaal zelf is een compositorisch juweeltje geworden en er is ook een novum te vermelden; de achterkant met de toren is hertekend en aan de tijd aangepast.
Kortom vind ik het verhaal best wel goed, maar haalt bij verre niet de kwaliteit van de drie voorgaande verhalen.
Gevoelsmatig zou ik het verhaal een 7, 5  geven, maar aangezien dit niet gaat en ik een 7 te min vind, zal ik er een 8 voor geven.
Datum Wed Feb 16 10:37:53 2004