Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De formidabele fantast


De formidabele fantast Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De formidabele fantast verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,53

Reactie no. 49
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer7
RecensieHet laatste album van Marc Verhaegen. Zeker niet slecht, in ieder geval niet zo slecht als waar het vervangende duo in den beginners mee aan kwam zetten. Deze man had durf en probeerde SenW van hun hyperbrave jasje te ontdoen, hetgeen niet altijd beviel al is dat inherent aan durf. Daarvoor sowieso een pluim. Dit is een verhaal dat je wel blijft doorlezen. Het is sterk en origineel. Voor verhaal zie aldaar en andere recensies. Opmerkingen zijn er uiteraard: sommige humor is niet leuk: de schoolklas, de namen van de honden de bijfiguren die humor moeten brengen maar alleen irritatie bieden. Vaak hadden de tekeningen beter gekund. Toch is het jammer dat Verhaegen weg is,
Datumzondag 09 februari 2020 18:09

Reactie no. 48
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieHet laatste album dat Marc Verhaegen zou maken is meteen ook het beste van zijn hand. Bernsohn en zijn hond Tuber komen naar het heden met hun eigen teletijdmachine om medicijnen voor zijn dochter te halen. Omdat hij zonder verdere uitleg weer vertrekt en ook Lambik's grootoom Hippoliet kent flitsen Suske en Wiske en co. zich naar het verleden. Daar ontmoeten ze moeder Kee die voor Hippoliet zorgt en wat onfrisse jongens die op persoonlijk gewin uit zijn.

Uiteindelijk vindt Barabas Hippoliet in de kelder van Bernsohn zijn huis als blijkt dat deze laatste mensen ui de buurt willen afschrikkken vanwege zijn geesteszieke dochter. Deze blijkt echter paranormaal begaafd te zijn en ziet in vlekken de vervolging van de joden later, in WOII. Het einde van het verhaal is een duidelijke voorzet voor het vervolgalbum wat Sulamith Schiff zou zijn geworden, maar er niet is gekomen. Een vlot verhaal met goede tekeningen.

Datumwoensdag 30 december 2015 08:25

Reactie no. 47
NaamDanny Storm
Leeftijd17
Cijfer9
RecensieNog steeds vind ik dit een van de betere Sus&Wis verhalen in de reeks. Goede tekeningen met een aantal fraaie kijkplaten ertussen. De figuren zijn soepel, wat je over de hierna volgende albums niet kan zeggen. Het verhaal loopt goed door maar op het einde loopt het wat rommelig. Het stukje informatie over de tweede wereldoorlog is netjes gedaan, maar ik snap eigenlijk niet waarom het in het verhaal verwerkt moest worden.

Toch mis ik Verheagen, elk album weer. Dit was zijn beste werk... en op het hoogtepunt moest hij stoppen. Jammer. Ik hoop dat de huidige studio zijn stijl weer opakt en er wat moois van maakt. Zoals Verheagen dat deed.

Datumwoensdag 18 juli 2012 10:52

Reactie no. 46
NaamSimon
Leeftijd16
Cijfer9
RecensieEen goed verhaal met personages zoals we ze kennen. Had Marc van bij het begin zo'n verhalen afgeleverd, tekende hij nu nog. Alleen spijtig van het einde. Dat vond ik een beetje té.
Datumvrijdag 11 maart 2011 15:54

Reactie no. 45
NaamJ. Joffer
Leeftijd29
Cijfer6
RecensieHet laatste verhaal van Marc Verhaegen speelt zich af op de Kalmthoutse heide: een thuiswedstrijd dus. Het centrum van de actie is de villa van diamantair Bernsohn en zijn paranormaal begaafde dochtertje. Verder lopen er nog wat volkse types rond en natuurlijk onze vaste striphelden Suske en Wiske.
Wat vinden we ervan? Mwah, het is een verhaal met een kop en een staart, de plot is goed te volgen, er zijn wat gags en het heeft niet het ADHD-tempo van Verhaegens eerdere werk. Dus best een aardig album. Er zijn wel rafelrandjes: het tekenwerk is, zeker wat de personages betreft, knudde met een rietje. En twee honden vernoemen naar een dodelijke ziekte, dat hoort thuis in Joop Klepzeiker en niet in S&W. Verder voegen de scènes met de diverse landlopers niets toe en helaas is ook Lambiks ontmoeting met zijn voorouder Hippoliet maar matigjes uitgewerkt. Magertjes album, maar nog niet onvoldoende.
Datumzondag 31 januari 2010 22:27

Reactie no. 44
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer9
RecensieNet nu Marc het goed in de vingers kreeg, moest hij eruit voor een Kabouter Plop en co tekenaar.
Erg jammer, dit is eigenlijk het laatste sterke album tot nu toe. Hierna ging het rap bergafwaarts helaas.
DatumFri Sep  7 11:28:38 2007

Reactie no. 43
Naamj castelijns
Leeftijd19
Cijfer7
RecensieEen redelijk/goed verhaal, dat vlot wegleest, dit is het laatste verhaal waarvan dat gezegd kan worden, Marc had moetten blijven
DatumSun May 20 17:57:30 2007

Reactie no. 42
NaamKaj Peters
Leeftijd21
Cijfer8
RecensieHet is jammer dat Verhaegen niet meer albums heeft gemaakt van deze kwaliteit. Samen met '' het verraad op de Veluwe '' is dit het enige goede wat hij voortgebracht heeft met zijn aandeel aan de serie.
DatumSun May 20 03:09:29 2007

Reactie no. 41
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer9
RecensieDit was een heel goed boek en heel fijn om te lezen ik geef een 9 en een half.
DatumTue May  1 11:25:09 2007

Reactie no. 40
Naamherman
Leeftijd14
Cijfer9
Recensiezeer goed verhaal en het is heel leuk om te lezen. Lambik heeft hier weer en leuke rol gekregen zoals het hoort.
DatumFri May  5 15:27:13 2006

Reactie no. 39
Naammarianne
Leeftijd36
Cijfer9
RecensieOndanks alle ophef die er over het album was vind je heel weinig terug over de 2e wereld oorlog het is meer een rode draad over tekeningen die pas aan het eind van het verhaal duidelijk worden en waar jongeren lezers iets meer wordt verteld maar niet teveel.
Prima verhaal
DatumSat Apr 29 21:58:15 2006

Reactie no. 38
NaamMickey
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieDe Formidabele Fantast , is de verhaallijn van Suske en Wiske zoals we het weer kennen,  maar een minpunt van de strip is de tweede wereld oorlog die er in wordt verwerkt ( zoals het al meer propaganda was in de politiek in de linkse vorm ) verder is het een komish verhaal , waar lambik een centrale rol vormt en weer allerlei onzin uitkraamt en het weer echt lachwekkend is, het is te hopen dat het volgende avontuur wel weer de zelfde verhaallijn geeft en de verhalen weer worden zoals ze vroeger waren omdat dit toch gewoon in de traditie van Susks en Wiske hoort te zijn.

De Formidabele Fantast is een van de betere afleveringen , sinds een redelijk lange tijd , met een redelijke goede Lambik formule , die altijd toch het beste heeft gewerkt.
het zou ook een suggestie kunnen zijn om Suske nog een grotere rol te geven, en wiske gewoon het zelfde laten zoals het kararakter is, verder Sidonia en Jerom zijn ook fijne karakters samen met de rest waarvan nog een hele hoop avonturen met veel plezier te beleven zijn

DatumTue Sep  6 22:37:07 2005

Reactie no. 37
Naamtim
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieEen van de beste (en dat zijn er niet veel) albums van Marc Verhaegen. Als hij op dit niveau door zou zijn gegaan, betreur ik het dat hij ontslagen is geworden. De tekeningen zijn mooi, de grappen goed en ik vind het erg fijn dat de beroemde Teletijdmachine weer eens wordt gebruikt! Leuk ook dat professor Barabas meereist naar het verleden. In tegenstelling tot het optreden van Theofiel Boemerang, vond ik dat van Raymond van Barneveld juist zinloos. Oké, hij is een geweldige darter, maar wat heeft dat nou met het verhaal te maken? Het is juist leuk om Boemerang weer eens tegen te komen, hoewel dit inderdaad maar een opvulling voor het verhaal was. In ieder geval, De Formidabele Fantast is een zeer geslaagd album!
DatumMon Aug 22 16:48:08 2005

Reactie no. 36
Naammarieke
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieIk vind het GEWELDIG ook met Barneveld die er in speelde was echt grappig en het verhaal vind ik goed verzonnen EEN ECHTE 10!!!
DatumThu Aug 18 18:52:04 2005

Reactie no. 35
Naamerik
Leeftijd27
Cijfer10
Recensiegewoon een dikke 10.
bijna net zo mooi als de oude verhalen van suske en wiske.
maar zoals willy ze vroeger maakte krijg je ze toch nooit weer, wie je ook aan die tafel zet om een nieuw verhaal te bedenken.
wel jammer vindt ik het dat Marc Verhaegen zijn opklimmende werk niet af kan maken.

en nu op naar het volgende verhaal van suske en wiske

DatumWed Aug 17 17:18:04 2005

Reactie no. 34
NaamMenno
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieHeel goed verhaal ook leuk dat er iemand naar hun tijd gaat!
DatumSun Aug  7 19:12:56 2005

Reactie no. 33
NaamEli Dirkx
Leeftijd13-14
Cijfer9
RecensieDit vind ik echt het beste verhaal van Marc Verhaegen.
Ik verspil mijn woorden niet aan commentaar.
DatumSat Jul 30 14:52:12 2005

Reactie no. 32
Naamwilco
Leeftijd34
Cijfer6
RecensieDit album komt weer een beetje in de buurt van de oudere betere albums.
DatumWed Jul 27 12:01:28 2005

Reactie no. 31
NaamErwin
Leeftijd39
Cijfer6
RecensieLambik is weer Lambik geworden in dit verhaal. De tekeningen zijn weer erg fraai, maar het verhaal.................. het rammelt! Het is erg rechtlijnig (wie zal dat spook nu toch zijn?) en het komt allemaal een beetje te geforceerd over. De terugkeer van Theofiel zou leuk kunnen zijn, maar in deze rol had zijn komst slechts een decoratieve functie. Het slot is er aan de haren bij gesleept, het is zeker geen afronding van een album. We weten allemaal dat dit album de opmaat was naar een aansluitend verhaal, maar dit had dan beter gekund.
Als we over een tiental jaren op dit album terugkijken zal het zeker en vast niet gememoreerd kunnen worden als het ware meesterwerk van Marc. Maar toch, een magere voldoende is op zijn plaats.
DatumTue Jul 26 21:24:28 2005

Reactie no. 30
NaamBart De Grande
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieEen heel goed album, inderdaad. De personages zijn weer ongeveer wat ze moeten zijn en Lambik is na een paar mindere optredens in de voorafgaande verhalen in eer herstelt. Wat een verschil van kwaliteit met het vorige verhaal " De flierende fluiter. Alleen het slot is me wat zwakjes, en dat dat meisje de toekomst kan voorspellen ( Joden die vermoord worden in de 2de wereldoorlog is wel erg ver gezocht). Daarom geen 9 of een 10 voor dit album dat al min of meer het niveau van een Paul Geerts of heel misschien wel een Vandersteen haalt. Ja, een leuk album voor Marc om mee af te sluiten, spijtig dat hij nu ontslagen wordt nu hij net zulke goede verhalen maakt: Paniek in Palermo, Verraad op de Veluwe en De formidabele fantast zijn echt alle drie albums van een hoog niveau, ik hou mijn hart vast voor wat de opvolgers er van zullen maken ( hopelijk hetzelfde niveau als dit album). Ik wens ze in ieder geval veel succes en dat er nog veel zulke albums mogen verschijnen in de reeks.
DatumSun Jul 10 11:54:05 2005

Reactie no. 29
NaamPatrick van den Udenhout
Leeftijd28
Cijfer6
RecensieAardig, maar zeker geen "echte"suske en wiske... Laat de nieuwe groep makers eens een keer alle oudere verhalen eens flink analyseren hoe een échte sus en wis gemaakt dient te worden. Liever wat minder vaak albums die uitkomen, dan dit soort flauwe aftreksels. Of is het niet meer de kwaliteit van de verhalen en gaat het om het binnenhalen van geld..??
Besteed weer eens tijd om een echt goed album te maken...!!
DatumSun Jul 3 15:18:14 2005

Reactie no. 28
NaamJaap de Graaf
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieIk vind het een leuk album. Ik vind het jammer dat Marc Verhaegen is ontslagen want ik vond hem betere verhalen schrijven dan Paul Geerts. Het is een leuk verhaal.
DatumSat Jul 2 20:23:02 2005

Reactie no. 27
NaamNathan Bergen
Leeftijd13
Cijfer4
Recensieik snap niet waarom jullie dit album zo goed vinden, de afgelopen albums waren veel beter.
dees is een slechte afsluiter vind ik.
DatumWed Jun 22 13:44:07 2005

Reactie no. 26
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer10
RecensieEen leuk en spannend verhaal, eindelijk word de tijdmachine weer gebruikt, Het verhaal leest lekker vlot weg.
Een aanrader.
DatumMon Jun  6 15:20:13 2005

Reactie no. 25
Naamjohan
Leeftijd10
Cijfer10
Recensieniks het is een cool boek omdat ze naar 1912 reizen en een dagboek van hippoliet vinden!
DatumSun Jun 5 18:30:31 2005

Reactie no. 24
NaamDanny
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieShitterend Suske & Wiske verhaal dat me met heimwee naar mijn jeugd terug bracht, Toen een nieuwe Suske & Wiske een feest was. Inderdaad, zoals al een aantal keer vermeld, spijtig Dat marc Verhaegen niet meer de nieuwste strips zal tekenen. Het niveau begon juist terug te stijgen. Maar we moeten ook de nieuwe tekenaars een kans geven.
DatumFri Jun 3 17:19:20 2005

Reactie no. 23
NaamKenne
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieIk vind dit echt een heel boeiend en spannend verhaal. de grappen zijn deze keer niet meer flauw, en ik herken al weer een beetje de oude karakters van Willy Vandersteen. Jammer dat Marc ontslagen is net nu het zo goed ging met de reeks. ik vond alleen een beetje raar dat theofiel opeens opdook om de teletijdmachine te bedienen. Maar dit vind ik echt een boek dat bij mijn verzameling hoort. Kortom een 9
DatumThu Jun 2 20:32:27 2005

Reactie no. 22
NaamChowan NIkolaas
Leeftijd13
Cijfer10
RecensieIk vind deze verhaal heel er mooi.
Ze gaan naar 1912. En dat niet alleen, ook die grijze man vond ik leuk. En ten slotte vond ik ook leuk dat Barabas meeging met de teletijdmachine.
DatumMon May 30 17:03:57 2005

Reactie no. 21
NaamReyno
Leeftijd21
Cijfer8
RecensieZeeeer jammer dat Marc Verhaegen ontslagen is, want er zat in zijn albums een stijgende lijn naar het oude niveau, met dit album als uitschieter.
Goed verhaal, sfeervol getekend, en met name Lambik heeft weer iets van zn oude karakter terug.
DatumMon May 23 23:56:28 2005

Reactie no. 20
NaamNick
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieGoed uitgewerkt vind ik. Nog net niet het niveau van Willy. Ik vind wel dat de vader van Sarah wel te oud is om de vader te zijn.
DatumSun May 22 13:12:14 2005

Reactie no. 19
NaamMichael
Leeftijd29
Cijfer7
RecensieRedelijk album, heb het wel met veel plezier gelezen. De karakters keren eindelijk weer wat meer terug naar hun oorspronkelijke identiteit. Het feit dat Barabas mee gaat naar het verleden is vrij origineel, wel weer jammer dat Theofiel zo maar even erbij wordt gehaald. Het verhaal begint sterk maar eindigt m.i. redelijk zwak. Kortom een redelijke afsluiter voor Marc, hoop dat Slapend Goud minimaal dit niveau haalt.
DatumSat May 21 19:26:13 2005

Reactie no. 18
NaamJooske Heijsteeg
Leeftijd27
Cijfer9
RecensieIk heb gisteren het verhaal "De Formidabele Fantast" gekocht in een supermarkt in Rotterdam, na m'n werk. Ik heb het gelezen in de metro op weg naar huis. Ik vind het een heel mooi verhaal. Het leuke vind ik dat voor het eerst professor Barabas, die normaal de hoofdfiguren alleen wegflitst, zelf ook wordt weggeflitst naar het verleden om het dagboek van Hyppoliet terug te vinden.
Het is verder een heel afwisselend verhaal.
Ik dacht echter dat Suske, Wiske, Jerom, Lambik, Sidonia en Barabas mee zouden gaan in de tijdscapsule van Bernsohn die uit het verleden komt. Dat vond ik eigenlijk het meest logische, maar verderop in het verhaal werd ik totaal verrast, want toen bleek dat ze hun eigen teletijdmachine gebruikten om de tijdreis te maken, waarbij Theofiel B. Boemerang de rol van Professor Barabas even overneemt.
De reis zelf is zeer afwisselend en door de avonturen komen ze erachter wat Hyppoliet heeft geschreven.

Kortom het is een heel mooi verhaal.

DatumThu May 19 12:23:16 2005

Reactie no. 17
Naamrubain
Leeftijd23
Cijfer6
RecensieLaten we beginnen met een positieve noot: Lambik is terug de Lambik die hij behoort te zijn, betweterig en met geslaagde grappen, hoewel ik de oude Lambik echter helemaal terug herkende in Hippoliet. Voor de rest is zoals bij zoveel albums onder Marc het onderwerp wel goed gevonden maar slecht uitgewerkt. In dit album is dat vooral te wijten aan de meer dan overbodige bijfiguren! Laat enkele van die bijfiguren eruit (je brengt Theofiel er niet bij voor één (immens flauw) grapje) en geef de spilfiguur van het album Sara een grotere rol. Nu heb je een véél te groot middenstuk en wring je het slot op enkele pagina's. Opnieuw met die engelen: een goed concept maar belachelijk uitgewerkt! Hippoliet was leuk, de vier andere heidebewoners waren niet nodig. Zo zal ik Marc onthouden: goede ideeën maar niet genoeg plaats om ze uit te werken door overbodigheid en slechte indeling van het plot. Maar kom, alle respect voor de man, hij kreeg ook minder pagina's (S en W horen op 56 pag.) Bedankt Marc en de vraag is maar zeer of de opvolgers het beter doen. Daarvoor wachten we Het Slapende Goud af.
DatumTue May 17 14:12:50 2005

Reactie no. 16
NaamAlinda Roenhorst
Leeftijd22
Cijfer8
RecensieEen leuk en goed verhaal. Voor ik het wist had ik hem uit. Trouwens leuk dat prof. Barabas ook een keer met de teletijdmachine mee gaat.
DatumTue May 17 11:30:10 2005

Reactie no. 15
Naamjippe van niel
Leeftijd10
Cijfer10
Recensieeen vet cool album en een goeie afsluiter van marc verhaegen.
begin:8
midden:9.5
einde:9
tekeningen:10
humor:8,5
DatumMon May 16 15:49:10 2005

Reactie no. 14
NaamJan P.
Leeftijd31
Cijfer10
RecensieIk vind het heel jammer dat Marc ontslagen is, want hij begon net te groeien. Dit verhaal leest heerlijk weg. Alleen is het mij onduidelijk waarom Theofiel erbij betrokken is. Dat vind ik echt een personage die een verhaal gedeeltelijk moet dragen. Hier hoeft hij in feite, gekoppeld aan een flauw grapje, alleen maar een hendel over te halen. Maar dat terzijde is dit absoluut een van Marc's absolute hoogtepunten. Alles is vrij simpel gehouden maar alle punten wat Suske En Wiske zo'n succes maakt worden hier perfect uitgewerkt.
DatumMon May 16 00:34:14 2005

Reactie no. 13
NaamJan-Teunis
Leeftijd16
Cijfer9
RecensieWeer een prachtverhaal van Verhagen! de verhaal is goed uitgewerkt, geen flauwe maar orginele grappen. Leuk dat van Barneveld ook erin voorkomt. Maar dit verhaal geeft me niet het gevoel dat het hele goede verhaal is. waarom kan ik niet uitleggen, maar ik geef wel een 9 voor dit verhaal.

Nu een stukje over Joden. Ik snap het wel dat Verhagen op eind een stukje over Joden in het verhaal instopt. Hiermee weet iedereen dat dit naar zijn afgekeurde verhaal verwijst. Onlangs bij mij thuis las ik op het tijdschrift vrije Nederland waarin Verhagen de erven van Vandersteen beschuldigt dat ze hem ontsloegen, omdat de erven van Vandersteen sympathie voor de racisten hebben. volgens Verhagen was de album Kaapse Kaalkoppen ook door erven van Vandersteen verboden, maar dit album kwam toch. reden voor verboden: het onderwerp was rassenscheiding tussen blanken en zwarten. Nu Verhagen ontslagen vanwege een joodse verhaal, zal hij rechtzaak aanspannen aan de erven van Vandersteen. hij zal zijn ontslag aanvechten. tenminste dat stond in het tijdschrift. Volgens Helena Vandersteen is het niet zo dat hij ontslagen was vanwege dat joodse verhaal. het reden zou dat Verhagen niet meer kon samenwerken met anderen adlus Helena. Maar wie heeft nou gelijk? we zien het later wel.

Hierover heb ik geen mening

DatumSun May 15 17:40:54 2005

Reactie no. 12
Naamdirk
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieEen bijzonder goed verhaal, eindelijk na een paar mindere albums! Boeiend tot het einde, alhoewel Barabas een beetje in de geschiedenis ingrijpt. Ook is het raar dat de schedel van Hippoliet werd gevonden, hoewel hij toch uit de kelder bevrijd was. Maar al bij al toch geslaagd, hoewel ik Krimson en Odfella blijf missen. En Odfella had nog een geheim zei ze op het einde van De gevangene van Prisonov?
DatumSun May 15 13:56:53 2005

Reactie no. 11
NaamJan
Leeftijd26
Cijfer10
RecensieIk was al vrij positief over de albums die sinds de laatste trilogie verschenen, maar dit is voor mij werkelijk een uitschieter die ik nooit meer had verwacht.
Wel merkwaardig is het opvoeren van Theofiel Boemerang die ook al zonder verklaring in "De slimme slapjanus" opdook.
Op het eind van het album wordt er toch nog naar WOII gelinkt, iets waar Marc Verhaegen geen heel album over mocht maken.
De verschijning van voorvader Hippoliet is ook geslaagd te noemen, alhoewel Lambik teleurgesteld niets meer met hem te maken wil hebben en hem zelfs uit zijn familiestamboom zaagt.
Dat Suske en Wiske ook voor de Nederlandse gemaakt wordt is weer eens duidelijk wanneer dartskampioen Raymond "Barney" van Barneveld een gast optreden doet aan het begin van het album. Ik geloof niet dat Van Barneveld erg veel bekendheid in Belgie geniet.
Terecht merken mensen hier op dat het hier een waardige afsluiter betreft, maar persoonlijk vind ik dat dit de definitieve vorm had moeten zijn die in komende albums zou worden voortgezet. Ik ben teleurgesteld in het gedwongen ontslag van Marc Verhaegen, maar ik hoop dat zijn opvolgers, iets goeds of misschien nog wel beters kunnen neerzetten.
Voor mij staat dit album gelijk aan de kwalitatieve opleving halverwege de jaren tachtig.
DatumSat May 14 20:19:56 2005

Reactie no. 10
NaamMarjet
Leeftijd12
Cijfer9
Recensiehet is een heel leuk album alleen de clou stelde niet zoveel voor maar het was een heel boeiend verhaal om te lezen
een goed verhaal voor zo'n 60 jaar bestaan
DatumSat May 14 19:03:51 2005

Reactie no. 9
NaamQuincy Grootjans
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieDit is werkelijk een geweldig album! Ik vind dit toch echt wel de beste van Marc Verhaegen! Andere verhalen waren toch echt zo erg modern (op album 286 na). Steeds van die moderne monsters en zo. Maar eindelijk gingen onze helden weer eens terug in de tijd. ECHT EEN ABSOLUUTE TOPPER!
DatumSat May 14 18:54:33 2005

Reactie no. 8
NaamHenk
Leeftijd32
Cijfer8
RecensieGoed album met humor, sfeer, redelijk goede tekeningen en tot vlak voor het einde een goede verhaallijn met genoeg afwisseling en leuke bijfiguren. Het einde zelf doet voor mij echter veel afbreuk aan het verhaal: het wordt vrijwel meteen duidelijk wie het spook is, Barabas en Hippoliet komen wel erg gemakkelijk vrij en de Tweede Wereldoorlog wordt er met de haren bijgesleept.
DatumSat May 14 14:03:39 2005

Reactie no. 7
Naammichel huisman
Leeftijd26
Cijfer9
RecensieEen perfecte afsluiter van Marc. Een prachtig ingetogen en sfeervol album dat doet denken aan de oude albums. Geen flauwe grappen en niet te veel karakters die van het verhaal afleiden. Eindelijk krijgen ook Barabas en de Teletijdmachine weer een prominente rol.
Ik hoop van harte dat het nieuwe team het niveau zal gaan halen van dit album. Gelet op wat we van hen hebben gezien heb ik daar echter grote twijfels bij. Marc heeft in ieder geval bewezen dat hem ontslaan een grote vergissing van Studio VanderSteen en Standaard is geweest.
DatumSat May 14 11:11:03 2005

Reactie no. 6
NaamAien Hime
Leeftijd19
Cijfer8
RecensieIk moet toegeven, het beste album van de afgelopen paar jaren. Het verhaal begint goed en rustig, en toch boeit het meteen. De personages zijn goed uitgewerkt en Suske, Wiske en de rest gedroegen zich eindelijk weer eens echt als zichzelf!
Het enige waar ik teleurgesteld in was, was toch het einde. Ik begrijp goed dat Marc graag een verhaal over WO2 had willen maken en vind het zeker jammer dat het niet is gebeurd, maar ik vond het toch niet helemaal passen in dit verhaal. Het kwam opeens uit de lucht vallen op de laatste paar pagina's. Jammer, ik had liever gezien dat, als het er toch in moest, het wat beter opgebouwd was.
Verder vond ik het, zoals ik al zei, een prima album en zeker een waardige afsluiter van Marc.
DatumFri May 13 22:56:48 2005

Reactie no. 5
NaamXander
Leeftijd18
Cijfer10
Recensiedit is echt een goed boek!!!
Een topper en van mij mag hij wel op nummer 1 staan op de hitparade!!!
DatumFri May 13 19:45:57 2005

Reactie no. 4
NaamBenjamin
Leeftijd9
Cijfer10
RecensieDit is echt formidabel! Een goed album!
En natuurlijk ook het laatste van Marc Verhaegen
DatumFri May 13 15:39:55 2005

Reactie no. 3
Naamharmen smilde
Leeftijd14
Cijfer10
Recensieheel goed album, hele mooie tekeningen!
leuke grapjes,
heel goed, veel beter dan de afgelopen albums...
echt een 10 waard.
DatumFri May 13 14:19:04 2005

Reactie no. 2
NaamKoen
Leeftijd13
Cijfer10
RecensieDit verhaal is een prachtige afsluiter van Marc.
Het krijgt van mij een verdiende 10!!
Leuk is dat de teletijdmachine nog eens boven wordt gehaald en Theofiel Boemerang er in voor komt. 'kleine, percentjes, rijke ventjes'
Marc kon het toch niet laten om er iets over de Tweede Wereldoorlog in te steken. Prachtig getekend, mooie kleuren (behalve op het einde prentje is Wiske haar kleedje niet blauw ingekleurd) Geen flauwe grappen van Peter en nog nooit eerder voorgkomen; de engelen! Prachtig getekend trouwens... Merkwaardig is wel dat op strookje 178 Schanulleke te zien is in een kast.
En een lichtbak in 1912?? Maar dat zijn allemaal details. Ik vind het verhaal goed, punt uit.
Als ze hier kritiek over geven, dan weet ik het niet meer...

(ps.: Nu weet ik eindelijk waar Lowieke den Baas vandaan kwam in de versus! :p)

DatumThu May 12 21:35:24 2005

Reactie no. 1
NaamErik Strijbos
Leeftijd20
Cijfer10
RecensieBriljant. Rillingen. Nog niet het niveau van een blauwe reeks album, maar aardig dichtbij! Dit album is op en top super. Beter dan een gemiddeld album van Paul Geerts. Leuke wendingen, mooi getekend. Paar inkleurfoutjes. Marc vertrekt met een waardige afsluiter, dat kan niemand ontkennen!
DatumThu May 12 11:49:26 2005