Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het slapende goud


Het slapende goud Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het slapende goud verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 5,60

Reactie no. 73
NaamLudwig
Leeftijd39
Cijfer8
RecensieGeen avontuur op een exotische lokatie of in een ver verleden, maar de naïeve hebzucht van Lambik stort zijn vrienden in een James Bond-achtig intrige omtrent een ‘slapende’ voorraad goud. Een insteek die ik kan smaken. Jammer dat de verhaallijn naar het einde te weinig is uitgewerkt en verzwakt. Tekenwerk is goed tot zeer goed, voldoende humor (bv. de zwitserse politieagent) en de terugkeer van de Stalen Mol is dat extraatje dat voor mij veel goedmaakt.
Datumzondag 24 januari 2021 23:27

Reactie no. 72
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer4
RecensieMarc Verhagen ontslagen waarschijnlijk wegens de kritieken. ( terecht? Ik weet het niet) Helaas maakt het nieuwe duo een belabberder start. De eerste bladzijden hangen van een ontstellend dom gevoel voor humor aan elkaar. Flauwe woordgrapppen voeren de boventoon. De tekeningen zijn zwak.de bewegingen van de figuren zijn niet goed uitgewerkt.
Datumzondag 29 december 2019 12:14

Reactie no. 71
NaamJan Maarten Zwaan
Leeftijd21
Cijfer8
RecensieIk lees S&W al zolang ik mij kan herinneren. Ik kan zeggen dat ik opgegroeid ben met de albums van Paul Geerts en Marc Verhaegen. Toen de huidige studio begon heeft de reeks toch een dipje gehad. Terugkijkend naar het eerste album kan ik niets anders dan een dikke 8 geven.
Want hoe anders moet je zo'n geweldige reeks als S&W overnemen? Ik vind dit een ondergewaardeerd album. Het verhaal zit goed in elkaar en je kan zien dat het tekenteam zoveel mogelijk in de buurt wil komen van Verhaegen. En dat is begrijpelijk, want zo'n ijzersterke reeks zet je niet zomaar naar je eigen hand.
Het album heeft leuke humor, en oké de figuren zijn wat stijf getekend.
En de Ijzeren Mol maakt ook een fijne terugkeer!
Een goede eerste poging! Helaas niet zo goed ontvangen hier, maar zeker een 8 waard!
Datumdonderdag 25 augustus 2016 10:30

Reactie no. 70
NaamWilly
Leeftijd101
Cijfer6
RecensieHet nieuwe team moest heel snel een album in elkaar draaien nadat Marc Verhaegen eruit getrapt was, de vele fouten wil ik ze daarom graag vergeven. Geen klassieker die ik nog vaak zal herlezen, maar ook zeker geen onvoldoende.
Datumvrijdag 31 oktober 2014 23:35

Reactie no. 69
NaamCaspar
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieAardig verhaal, in het begin iets te veel gedoe met de postbode. Ook leuk dat het in Zermatt speelt. Redelijke spanningsboog en de tekeningen zijn dik in orde. De ontknoping (laatste strook) is wel een beetje een tegenvaller vond ik. Maar zeker een verdiende 7.
Datumzondag 16 maart 2014 20:51

Reactie no. 68
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer5
RecensieHet Slapende Goud was het eerste album van het nieuwe team, maar of ze nou meteen goed begonnen met goede albums schrijven... De tekeningen in Het Slapende Goud zijn uiterst saai en het verhaal is behoorlijk eentonig en wordt op geen momment spannend. Niet echt een album wat je perse in je verzameling hoort hebben en waar je niks van mist. 5.0 / 10
Datummaandag 23 december 2013 09:02

Reactie no. 67
NaamZappa
Leeftijd48
Cijfer6
RecensieHet eerste album van het nieuwe team.
Verhaaltechnisch zit het allemaal wel aardig in elkaar...slapend goud wat niemand meer gaat opeisen.
De tekeningen zijn soms erg saai en bewegen niet goed.
De onderlinge verhoudingen van de personen worden soms niet goed weergegeven. En wat zijn die plafonds irritant zeg!
Het inkleuren is erg sober gebeurd...jammer.
Als eerste album niet slecht....maar vandaag de dag (IJzeren duel) zijn ze er met sprongen op vooruit gegaan...
Datumwoensdag 22 mei 2013 16:35

Reactie no. 66
Naamlebske
Leeftijd16
Cijfer7
RecensieLeuke humor, maar een enorm minpunt voor mij is toch wel hoe ver Lambik gaat om zijn eigen succes te verzekeren. En als Suske plots komt opdagen is hij meteen weer braaf? Erg jammer vind ik. Wel fijn dat Suske weer eens wat meer doet dan alleen meespelen in het verhaal en aan de kant staan; dat ergert me toch vaak wel. Nu doet hij tenminste iets, dat is positief.
Datumvrijdag 4 november 2011 23:42

Reactie no. 65
Naammanoek horsten
Leeftijd9 jaar
Cijfer10
Recensieik vint het een leuk spaned verhaal en het leukste vind ik dat wiske flauw vald . en dat de politsi het telkens verkeert zegt daarom geef ik maar een 10 want ze vinden dit alemaal een slecht album maar ik vind dat niet ik vind het een goede strip
Datummaandag 21 februari 2011 15:54

Reactie no. 64
Naamaxel
Leeftijd14
Cijfer7
Recensieheb nog maar enkele albums gelezen en dit is het eerste dat ik in een keer heb kunnen doorlezen !
het liep zeer vlot wou ook direct de afloop lezen, het was ook niet ingewikkeld.
Daardoor een 7
Datumdonderdag 26 augustus 2010 15:51

Reactie no. 63
Naamlenn van engelen
Leeftijd15
Cijfer6
RecensieOver het algemeen wel een redelijk album maar het is dan ook wel het eerste album in de rode reeks van luc en pug.
De tekeningen zijn mooi alleen zijn ze volgensmij niet helemaal van luc morjaeu.
Over de cover:matig:De cover met de terranef (vooraankondiging cover met rode kaft) is vele male mooier op verschillende punten.bv:De kluis de kleding van suske en wiske(schoenen) lijken wel of die door marc verhaegen zijn getekend:let maar eens op bij de vooraankondiging cover met de rode kaft.
Die cover(met rode kaft) niet de uiteindelijke cover is echt veeel mooier(die isnatuurlijk ook in de marc verhaegen stijl)!!!
Verder over het verhaal leuk!
Datumzondag 1 februari 2009 16:59

Reactie no. 62
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer4
RecensieVoorspelbaar verhaal, niet slecht, niet goed. Vind het net geen 5 waard.
DatumFri Sep  7 12:03:45 2007

Reactie no. 61
Naamjannick
Leeftijd14
Cijfer10
Recensiekomaan jongens. geef die arme opvolgers nu toch eens moed,want dit verhaal is bijlange niet slecht en toont toch aan dat de studio op goede weg is daarom een 10 om het gemiddelde omhoog te krijgen
DatumSat Aug 11 13:26:05 2007

Reactie no. 60
NaamIngrid
Leeftijd19
Cijfer7
RecensieLeuk verhaal om te lezen, Redelijk spannend verhaal, alleen konden de tekeningen beter. Maar dit album zal niet 1x gelezen blijven.
DatumTue Jul 24 19:57:56 2007

Reactie no. 59
NaamMarvin Moors
Leeftijd9
Cijfer8
Recensie8 en een half waarom? ik heb begrepen dat bijna iedereen dit een slecht album vind dit is dus niet waar die truces van lambik op het begin zijn wel cool mijn vriend (robin breuls) zij dat jerom op het laatste cool was heel klein beetje maar maar, verder mooi verhaal mooie tekeningen mooie achtergrond ik wist niet wat de stalen mol was dus dacht ik eerst huh dat zal wel een mol zijn van staal leuk dat lambik eigelijk toch een beetje slecht wordt maar dan weer goed gewoon leuk verhaal
DatumFri Jul 20 15:38:33 2007

Reactie no. 58
Naamj castelijns
Leeftijd19
Cijfer1
RecensieDit verhaal is een zware teleurstelling, ik heb spijt dat ik hem heb aangeschaft. het verhaal is slechter han het tekenwerk. Dit album is slaapverwekkend en is geschikt voor de kattenbak.
DatumSun May 20 17:23:30 2007

Reactie no. 57
NaamJustin Boon
Cijfer8
RecensieVoor het eerst in lange tijd... een super-album. Het is goed getekend, maar het kan beter. Het verhaal is leuk en spannend om te lezen. De humor is flauw, maar daar houdt ik persoonlijk wel van. Ik ben erg blij met de nieuwe studio. Een 8.
DatumSun Apr 29 13:21:50 2007

Reactie no. 56
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer9
Recensievele vinden dit een slecht album ik niet want het was na mijn mening een heel spannend en leuk album. vooral Jerom op het laaste is cool!
DatumThu Apr 19 19:14:48 2007

Reactie no. 55
NaamBjorn
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieDit is zonder twijfel het eerste degelijke album sinds De Rebelse Reinaert. Moest het jaren geleden geschreven zijn, had ik er misschien geen tweede keer naar omgekeken, maar in de huidige periode… Laat ik zeggen dat het me goede hoop geeft voor het nieuwe team. Afwachten….
DatumThu Mar 29 04:49:26 2007

Reactie no. 54
Naamherman
Leeftijd15
Cijfer1
Recensieslecht begin, slecht einde, kortom slecht verhaal. dit is geen ander commentaar waardig dus ik laat het hierbij.
DatumWed Jan 24 21:42:58 2007

Reactie no. 53
NaamLuc Janssens
Leeftijd35
Cijfer7
RecensieJammer genoeg begrijp ik niet waarom er zo veel kritiek komt op de tekenstijl.
Er zijn heel wat strips getekend door Vandersteen en Geerts die technisch minder goed zijn dan deze.
Men moet toegeven dat de Suske en Wiske albums de laatste jaren van sfeer en stijl zijn veranderd.
Vooral de karakters en verhalen zijn anders, blijkbaar is het inlevingsvermogen om de personages van vroeger op de juiste manier weer te geven niet voor iedere tekenaar en scenarist weggelegd. Toch blijft deze strip mij boeien en heb ik zin om deze meerdere malen te herlezen.
DatumWed Sep  6 22:13:04 2006

Reactie no. 52
NaamKaj Peters
Leeftijd21
Cijfer6
RecensieHet duo dat vanaf nu de serie verzorgt heeft met '' het slapende goud '' een degelijk album gemaakt, dat teruggaat naar de roots van de serie, maar weinig vernieuwends toevoegt aan de eerdere delen. Het leest lekker weg en is bij vlagen best grappig, meer valt er niet over te zeggen.
DatumWed Aug 9 00:39:56 2006

Reactie no. 51
NaamSjoerd
Leeftijd30
Cijfer4
RecensieHet Slapende Goud is weer een herkenbaar Suske en Wiske album geworden... maar helaas in negatieve zin!
Een slap verhaal aangevuld met flauwe en oubollige grappen en grollen enkel om stroken te vullen en slecht getekende stripfiguren.
Helaas zijn vier Suske en Wiske albums per jaar kennelijk te veel van het goede. Studio Vandersteen zou er goed aan doen om het aantal uitgaven terug te brengen naar 2 a 3 per jaar en zo het accent te verleggen van kwantiteit naar kwaliteit van de verhalen.
De Suske en Wiske albums zijn nu enkel een vehikel om merchandise artikelen te verkopen...
DatumSat Feb 11 13:06:28 2006

Reactie no. 50
NaamJarich
Leeftijd14
Cijfer4
RecensieDit album mag een absoluut dieptepunt genoemd worden. Een oeroud scenario (lambik die weer eens op goudkoorts heeft...) dat ook nog eens zeer slecht uitgewerkt is. Op zich is het idee dat goud in een kluis ligt zonder dat het wordt gebruikt nog wel leuk, maar de manier waarop Lambik daarin betrokken raakt vind ik echt beneden alle peil.
Verder vond ik de grappen vreselijk flauw en kwamen ze erg geforceerd over. Ik denk dat de grappen afzonderlijk nog wel het niveau van een grinnik zouden halen, maar met een frequentie van twee grappen per strook was het eerder zuchten dan lachen. Met als dieptepunt -'Lambik zit hier gewoon uit zijn nek te kletsen -'Oh ja? Ik zag duidelijk zijn mond bewegen...'
En dan ook nog een beroerd einde. Het beruchte Jeromprobleem  werd 'opgelost' door de allang uitgemolken vakantie, wat er deze keer in eindigde dat Jerom aan het einde terugkwam, de schurken oprolde en het verhaal beeindigde. In de rest van de flinterdunne verhaallijn komt Jerom eigenlijk helemaal niet voor, en het lijkt erop dat hij is gedegradeerd tot domme kracht (´Waar Woekerarhbank zijn´, doet me sterk denken aan het dwergenleger bij ´Verraad op de Veluwe´...) die in het verhaal alleen maar nodig is om aan het eind deus ex machina te spelen.
Ik veronderstel dat het gewoon erg moeilijk is het werk van Vandersteen te ´kopieren´, dus misschien moet ik toch maar een beetje blij zijn met het resultaat... Omdat het het debuut is voor de nieuwelingen is mijn waardering mild.
DatumSun Jan  8 14:37:51 2006

Reactie no. 49
Naamthibault
Leeftijd14
Cijfer8
Recensievelen zeggen dat dit een slecht verhaal was,maar het viel wel heel goed mee,vond ik
DatumWed Dec 28 21:35:35 2005

Reactie no. 48
NaamHenk
Leeftijd33
Cijfer5
RecensieFlauwe humor, matige tekeningen (de achtergronden zijn geheel levenloos) en een erg dun verhaal. Kortom heel matig.
DatumFri Dec  9 16:51:51 2005

Reactie no. 47
NaamEwoud d r
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieEen leuk verhaal maar opeens was het toch wel raar dat lambik weer eens een slechte rol kreeg.
De formidabele fantast vond ik beter.
Het einde vond ik een beetje afgeraffeld.
En net toen de bewaker een pistool op ze had gericht ging het licht uit.Daarom vind ik het een 7 waard.
DatumWed Nov 16 08:11:40 2005

Reactie no. 46
Naamerik
Leeftijd28
Cijfer8
Recensiehet verhaal is best goed maar komt inderdaad een beetje traag op gang.
verder vindt ik tante sidonia niet meer helemaal zichzelf, ze is wel lang en dun maar haar gezicht is veranderd.
jerom is ook iets veranderd in zijn nadeel.
maar goed iedere tekenaar heeft zijn eigen manier van tekenen en mischien veranderd dat ook nog wel weer.
het is te hopen van wel.
DatumSat Nov  5 16:59:34 2005

Reactie no. 45
NaamPaysBart
Leeftijd37
Cijfer2
RecensieOm triest van te worden: heeft de studio voor dit niveau Marc Vehaegen ontslagen? Zwak verhaal, slecht houterig getekend, geen mooie achtergronden: het is allemaal al diverse keren gezegd. Ik hoop echt dat de komende albums beter worden anders ben ik bang dat de 70ste verjaardag niet gehaald gaat worden (.... zucht ga nog maar eens een Marc-strip lezen)
DatumFri Nov  4 20:45:33 2005

Reactie no. 44
NaamMichel
Leeftijd33
Cijfer3
RecensieSinds lange tijd weer eens een Suske & Wiske gelezen (want gekregen). Ik ben destijds gestopt rond 1990 met het kopen van nieuwe albums. Als de recenties zo doorlees geen slecht moment om te stoppen achteraf. Als een S&W lezer die de albums van Willy Vandersteen en Paul Geerts gewend is, moet ik zeggen dat dit album nog slechter is dan ik had gevreesd. De tekeningen lijken op die van een amateur die eens geprobeerd heeft zelf een Suske & Wiske te maken. De verhoudingen kloppen soms niet, de figuren bewegen erg houterig, ook de expressies op de gezichten komen vreemd op mij over (strook 154, wat een rare mond heeft Lambik daar). Toch staat of valt een stripalbum wat mij betreft toch altijd met het verhaal. Helaas, ook dat stelt niets voor. De grappen zijn flauw en vooral ook dom. Nu waren de grappen in S&W's, zeker in de jaren 80, ook lang niet altijd origineel meer, maar op de een of andere manier is die enigszins voorspelbare humor hier vervangen door veel ergere "zelfbedachte" grappen. De hoofdfiguren (met name Lambik) tot slot doen zelf ook zo dom (de grap met het witwassen van geld in een wasmachine, ha ha) dat ze je meer irriteren dan je meeslepen in het verhaal.
Ik ken het werk van de ontslagen Marc Verhaegen niet (ga ik me wel in verdiepen) maar zijn albums kunnen toch nooit zo slecht geweest als deze?
DatumSat Oct 29 15:02:02 2005

Reactie no. 43
NaamT.P. van Tienoven
Leeftijd24
Cijfer7
RecensieBen voor het eerst op deze site. Aardig om reacties te lezen van alle S&W fans. Ben zelf grote fan en kan niet wachten op de volgende S&W. Misschien dat de teletijdmachine van Professor Barabas mij alvast naar 7 december 2005 kan flitsen.

Wat betreft Het Slapende Goud lopen de recenties erg ver uiteen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het wel een lekker verhaal vind. Eindelijk weer een keer geen morele inslag die er met name bij de verhalen van de hand van Marc Verhaegen vaak dubbeldik bovenop lag. Lekker lezen over de "domheid" van Lambik, de moed van de helden Suske & Wiske, de brute kracht van Jerom en de doortastendheid van Tante Sidonia.

In dit eerste album van Peter van Gucht en Luc Morjaeu vind ik de humor hier en daar wat te geforceerd, maar de (tekstuele) humor van Meneer Vandersteen evenaren is echt een kunst. Echt oordelen over het nieuwe team kan ik na één album nog niet, dus: teken maar door! Voorlopig blijf ik nog even steken op een 7.

DatumTue Oct 25 11:50:44 2005

Reactie no. 42
NaamG. van Leenders
Leeftijd33
Cijfer1
RecensieHeb het album Het slapende Goud in een 20 minuten uitgelezen en om het in 1 woord samen te vatten:
Braswerk!! Verhaal van niks, slechte tekeningen, verhoudingen zijn zoek en de achtergrond is veelal vergeten. Om de verzameling compleet te houden, zetten we het maar in de kast... Voor een 2e keer lezen zal ik het album in ieder geval niet meer!!!
DatumFri Oct 21 10:56:29 2005

Reactie no. 41
NaamJan P.
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieNa enkele slechte kritieken gelezen te hebben vind ik dit verhaal echt wel meevallen. Lambik wil weer eens rijk worden en belandt daardoor in de problemen. Hij zal toch wel inmiddels moeten hebben geleerd dat veel geld samengaat met corruptie, maar goed.... Zoals in Het Mopperende Masker vind ik dat de tekeningen erop vooruit gaan. Het is nog lang geen Spaanse Spook, maar deze tekenaars moeten nog groeien in de schoenen van de meester. Het verhaal zelf is goed, niet fantastisch maar het houdt de aandacht goed vast. Toch nog enkele puntjes van kritiek: Wat is er gebeurd met de Terranef?? Waarom wordt de Stalen Mol erbij gehaald? Wat moet Professor Barabas met apparatuur die hij nota bene zelf niet uitgevonden heeft? De blauwe reeks is mijns inziens heilig en staat apart van de andere avonturen. Het speelt zich af in een alternatieve wereld waarin Barabas, Sidonia en Jerom feitelijk niet bestaan. Ik vind dit echt een   noodgreep om door de lezers serieus genomen te willen worden. Ook wordt Jerom weer misbruikt, hij hoeft alleen maar op te draven om het tuig in mekaar te rammen. Ik zou wel weer eens een verhaal willen zien waarin hij wat meer centraal staat en bij het lezen dacht ik ook weer dat de verhalen tegenwoordig gewoon veels te kort zijn, waardoor het hier en daar gehaast overkomt. Ik vond het einde wel geinig maar ben bang dat dit bij veel mensen verkeerd overkomt. De boeven daarentegen overtuigen wel weer, dus al met al geef ik dit verhaal een 7. Ik vind het eigenlijk een 6-je, maar deze tekenaars komen er wel, het heeft alleen wat tijd nodig, dus steun ik ze.
DatumSun Oct 16 20:48:07 2005

Reactie no. 40
NaamMichiel
Leeftijd15
Cijfer5
RecensieIk vond dit boek echt belachelijk. Lambik word weer in niveau naar beneden gehaald om hem nog belachelijker te maken. Suske en Wiske krijgen eigelijk weer geen hoofdrol in dit verhaal en het is weer zo'n dun flutboekje.
DatumFri Oct 14 16:17:04 2005

Reactie no. 39
Naamjippe
Leeftijd10
Cijfer9
Recensieik vind dit een uitbundig komisch goed album.hoe de personen in dit album hun rol spelen:
suske:6
wiske:6
lambik:7
jerom:9
sidonia:9
prof.:8,5
dit album is beginnend dus een beetje succces kun je wel aan.
DatumWed Oct 12 13:07:28 2005

Reactie no. 38
NaamBart De Grande
Leeftijd15
Cijfer6
RecensieNormaal zou ik slechts een 5 geven voor dit album, maar omdat het een van de eerste verhalen is van het nieuwe duo, ben ik wat milder. Wat bij mij direct opviel waren de tekeningen die niet waren zoals ze moeten zijn, bevoorbeeld Jerom kan stukken beter. Lambik zijn karakter is weer erg banaal en dom. Hoe hij aan die belastingsbrief probeert te ontkomen is echt wel serieus overdreven en een grap die er met de haren is bijgetrokken om een tweetal bladzijden te vullen en om een begin te hebben. Barabas leent wel erg gemakkelijk zijn Stalen Mol uit aan Lambik, en Sidonia reageert erg koeltjes op de streken van Lambik. Volgens mij hebben de makers van dit album ook amper tijd gekregen, het album was wel erg snel uitgelezen ( namelijk na een kwartier, en dat heb ik nog nooit gehad, voor een album uit de blauwe reeks was dit soms 45 minuten!).
Maar het scenario is eindelijk weer een beetje normaal en niet té " Lord of the Rings"-achtig. Ook geen overmaat aan figuren, zodat het verhaal makkelijk te volgen valt. Maar toch een beetje een teleurstelling na " De formidabele fantast" en "Verraad op de Veluwe". Marc Verhaegen was beter gebleven want zijn verhalen gingen in stijgende lijn. Hopelijk is het volgende verhaal beter.
DatumSun Oct  9 11:15:38 2005

Reactie no. 37
Naamgregory audoorn
Leeftijd11
Cijfer8
Recensieik vind het best wel een grappig verhaal zeker wanneer lambik zijn huis baricadeert voor de belastingen maar het is ook wel een beetje spanend aleen vind ik het spijtig dat je over deen klopgeest van deen viking niets te weten te komen
DatumSun Oct  2 21:39:23 2005

Reactie no. 36
NaamJooske Heijsteeg
Leeftijd27 jaar
Cijfer9
Recensie Vandaag heb ik op weg naar mijn pianoleraar, op Rotterdam CS "Het Slapende Goud" gekocht. Ik vind het een mooi verhaal. Ik vind het leuk dat de "Stalen Mol" die voorkomt in het album "De Groene Splinter" weer eens uit de doeken wordt gehaald. Wat ook opmerkelijk is, is het feit dat Lambik zegt dat hij de "Stalen Mol" wil lenen voor acheologisch onderzoek, maar uiteindelijk blijkt  dat Lambik in handen isvan een bende die met behulp van de "Stalen Mol" goud wil gaan stelen uit een Zwitserse bank.
Kortom het is een grappig verhaal.
DatumSat Oct  1 19:04:39 2005

Reactie no. 35
NaamMichiel
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieDe meningen over dit nieuwe album zijn kennelijk nogal verdeeld. Ikzelf vond het in elk geval een stuk beter dan wat er de laatste jaren is verschenen. Bij de meeste verhalen zat ik me vaak te ergeren aan allerlei onnodige bijfiguren en een veel te afgeraffeld einde.

Het slapende goud vind ik wat dat betreft een stuk beter. Ook het plot vond ik zeker niet slecht. Eigenlijk zelfs best goed gevonden. Ook de grappen vond ik minder iritant en af en toe best goed. Vooral "de operatie muts" van Sidonia. Daar moest ik voor het eerst in heel wat jaren echt hardop om lachen.

Er is nog best wel wat te verbeteren, vooral de karakterschetsen van Jerom en prof Barabas kloppen nog niet. En Lambik wordt nog steeds te onnozel neergezet. Verder mag het niveau van  de tekeningen ook wel wat omhoog. Maar al met al een album dat in elk geval dusdanig goed is dat ik nog wel even door blijf gaan met kopen van nieuwe albums.

DatumTue Sep 27 18:37:53 2005

Reactie no. 34
NaamMercutio
Leeftijd19
Cijfer5
RecensieIk vond het helemaal geen slecht album maar er zaten behoorlijk wat foutjes in. Hopelijk verdwijnen die naarmate de tijd verstrijkt.

Moest ik plots als tekenteam Suske en Wiske in handen krijgen, zou ik me zeker verdiepen in AL de vorige albums. De belangrijkste waarden, tekentechnieken, uitwerking van de personages en andere principes mogen zeker niet overboord gaan maar moeten absoluut behouden blijven. De eigenheid van de strip m.a.w, het herkenbare. Binnenin dat herkenbare kan er dan eventueel sprake zijn van een lichte vernieuwing.

Maar goed, het team is nieuw en heeft ongetwijfeld weinig of geen tijd gehad zich in de strip in te werken. Ik hoop dat dit alsnog gebeurt en er misschien een beroep wordt gedaan op de vakkundige raadgeving van Paul Geerts.

ps1: Soms doen S&W mij qua tekenstijl wat te veel denken aan andere strips. Bv: Kiekeboe maar ook strips van series zoals K3 en FC De Kampioenen (ronduit slordige strips).
ps2: De kledij van suske is hopeloos fout. Waarom moet hij in godsnaam met een skatersbroek en een veel te wijd shirt rondlopen? Het is misschien persoonlijk, maar ik vind hem van weinig smaak getuigen en een stuk minder persoonlijkheid hebben op deze manier.
ps3: de inkleuring van de lucht vind ik ook maar weinig hebben. Ik hunker naar het eentonige lichtblauw uit de strips rond het 200e album (bv. Tamme Tumi, heerlijke lucht in dat album). Hetzelfde geldt voor de wolken. Deze zijn véél te slordig getekend in dit album.
ps4: dit vind ik al een tijdje, maar Suske zijn neus is een verschrikking.

DatumSun Sep 25 14:03:56 2005

Reactie no. 33
NaamJohan
Leeftijd39
Cijfer1
RecensieIK ben opgegroeid met suske en wiske en heb heel wat albums zowat stukgelezen. Mijn indruk is dat het nieuwe team de oude albums van Willy Vandersteen niet eens gelezen heeft. De karakters van de figuren kloppen niet, Lambik is een figuur die volgens Willy een verzinnebeelding was van al het goed en slechte dat in de mens zit... bepaald niet de ééndimensionele figuur die hier ten tonele gevoerd wordt. Jerom lijkt wel compleet achterlijk: "Ben wel beu", "waar woeckeraerbankh zijn"... hij is dommer dan hij ooit geweest is, de evolutie die Jerom had in de oude verhalen wordt hiermee in één keer totaal van de baan geveegd. Ook Barabas heeft blijkbaar zaagsel in zijn hoofd in plaats van hersenen, zonder enig probleem geeft hij Lambik en zijn ongure trawanten de Stalen Mol mee, een uitvinding die hij heeft overgekocht van een andere professor uit de Blauwe Reeks (De Groene Splinter) terwijl hij zelf een soortgelijke uitv  inding heeft namelijk de Terranef (uit De Knokkersburcht). Ook Sidonia en Suske en Wiske zelf (schaf in godsnaam die "moderne" kledij terug af) zijn flauwe karakterloze figuurtjes in dit album.

Over het verhaal... het begint met 10 bladzijden die qua tekenstijl en inhoud meer weg hebben van "De Grappen van Lambik" al halen ze ook dat niveau niet echt. Daarna volgt er een werkelijk flinterdun verhaaltje over een bankdirecteur die goud (dat van niemand is en nooit meer zal opgehaald worden) uit een kluis wil stelen met behulp van Lambik en de Stalen Mol terwijl hij enkel maar de kluis hoeft open te maken om overal aan te kunnen. Dit verhaal wordt dan snel afgehaspeld en lijkt qua diepgang meer op een Jerom album dan een Suske en Wiske verhaal. De laatste tekening is zondermeer een belediging voor de intelligente lezer.

Dan de tekenstijl... er zit geen diepte in de tekeningen, Suske en Wiske lijken in grootte te variëren van 1 meter 80 tot 1 meter 20. Verhoudingen kloppen niet, achtergronden missen elke vorm van detail. In heel het album zijn er slechts enkele plaatjes waar er wolkjes in de lucht hangen, in de natuur komen nergens bloemen voor, de stereo van Lambik lijkt wel getekend door een 7 jarige etc...

Na dit album begrijp ik eindelijk waarom Marc Verhaegen niet kon samenwerken met de prutsers die dit vehikel op hun geweten hebben.

Erven Vandersteen, Paul Geerts, Standaard uitgeverij... hoe hebben jullie dit kunnen laten gebeuren? Hebben jullie dan geen Quality Control? Willy Vandersteen draait zich om in zijn graf! Laat aub Paul Geerts uit pensioen komen of haal Marc Verhaegen terug. Of stop er anders gewoon mee, maar breng geen kwatsch zoals dit meer uit.

DatumSat Sep 24 12:33:40 2005

Reactie no. 32
NaamBoudin
Leeftijd27
Cijfer1
RecensieSchabouwelijk.
Bij de mislukkingen van Verhagen was het de gewoonte te betreuren dat we geen 0 kunnen geven; hier is het dat we geen negatief cijfer kunnen geven.
Verhaal- en tekenstijl zijn niet meer te onderscheiden van die van Jommeke of, godbetert, Kabouter Plop.
Pijnlijk ook te zien hoe met elke overname het monument dat Lambik is verder afbrokkelt. Bij zijn geestelijke vader nog een hoogst originele volbloed schlemiel, verwerd hij bij Paul Geerts algauw tot een kleuterachtige malloot met een leiderscomplex, om bij Verhagen te eindigen als vervelende vent in de zijlijn. En nu, welja... nu is hij volledig herleid tot slechts een uiting van de opperste stompzinnigheid en onbekwaamheid van de huidige makers.
DatumSat Sep 24 01:36:15 2005

Reactie no. 31
NaamAdrie
Leeftijd34
Cijfer6
RecensieNa het debakel Verhaegen zie ik ondanks dit kwalitatief magere verhaal toch weer wat licht aan de horizon. Luc Moreau zou wat meer van z'n eigen (prima) tekenstijl in moeten zetten en niet moeten willen voort borduren op Verhaegen. Die mijns inziens een totaal verkeerde weg was ingeslagen. Hij moet het tekenwerk nog wat beter onder de knie krijgen aangezien de verhoudingen hier en daar (vooral bij S en W ) vaak zoek zijn. Ook passen de uitdrukkingen vaak niet goed bij de teksten die de figuren uitspreken. (zie bijv. strook 183 eerste plaatje Lambik) Ook worden de figuren veel te vaak met gesloten ogen getekend. Ten slotte wil ik nog opmerken dat de omgeving vaak toch nog wat te kneuterig getekend is neem nu bijv. de auto's. Vandersteen zou dit beter hebben gedaan. Misschien een beetje flauw om de beste man er weer bij te halen, maar hij blijft toch de maestro! en ik vind persoonlijk dat we met mindere kwaliteit geen genoegen moeten nemen. Hulde dan toch ook maar weer voor Paul Geerts die de meester toch wel zeer benaderde. Luc... Je kan het! Gooi er wat meer van jezelf in dan wordt het weer fijn lezen!
DatumFri Sep 23 22:40:46 2005

Reactie no. 30
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer5
RecensieEen nieuw team voor de Suske & Wiske verhalen, maar helaas weinig vernieuwing. Het verhaal is op zichzelf best aardig en goed bedacht, maar mist diepgang en lijkt meer een opeenstapeling van soms flauwe grappen. Zo is de scène in verband met de belastingen te lang uitgesponnen en Jerom die Sidonia als snowboard gebruikt slaat nergens op! Bij het lezen van dit verhaal komt het déjà-vu-gevoel weer boven : Lambik die woedend in een wagen stapt en met criminele figuren gaat samenwerken (zie de Koddige Kater). Professor Barabas komt hier ongeloofwaardig over door een uitvinding te kopen en het zomaar uit te lenen aan Lambik zonder zich daarbij vragen te stellen.
De tekeningen zijn helder maar te schematisch opgezet, met name de decors, en de verhoudingen van de hoofdfiguren ten opzichte van de decors kloppen niet altijd. Kortom, een verhaal dat nog net niet slecht genoeg is om van een flop te spreken.
DatumFri Sep 23 14:24:37 2005

Reactie no. 29
Naamjason
Leeftijd36
Cijfer1
RecensieSchande dat dit is uitgegeven .Het hoogtepunt van een dieptepunt.
erven van der steen doe hier wat aan!!!!!
DatumFri Sep 23 14:14:37 2005

Reactie no. 28
Naamferdi
Leeftijd21
Cijfer6
RecensieDit verhaal haalt het niet bij Vandersteens en Geerts werk, toch vond ik het geen slecht album. Zeker als je bedenkt dat dit het eerste (lange) verhaal is dat ze gemaakt hebben. Ok, sommige dingen waren flauw, maar ik herken eindelijk weer een beetje de oude suske, wiske en Lambik. Lambik was weer heel erg dom en impulsief (soms misschien een beetje té), wiske was eindelijk weer eens lekker koppig en suske huppelde weer tegen zijn zin in achter Wiske aan. Dat hebben we een tijd niet gezien. Suske en Wiske waren voorbeeldige kinderen geworden en vooral van Wiske was ik dat absoluut niet gewend. Juist dat opstandige maakt haar zo'n leuk karakter.
Sommige verhaallijnen waren een beetje flauw en te snel afgewerkt, bijv de reus aan het einde die opeens uit het niets opduikt. Leuk dat Lambik toch gelijk blijkt te hebben zonder dat hij het zelf weet, maar de reus komt toch erg onverwachts en afgeraffeld even op het laatste plaatje het verhaal binnenwandelen.
Ik ben benieuwd naar het volgende werk van de nieuwe makers, maar ik heb weer een beetje hoop. Ik vond overigens de laatste albums van Marc Verhaegen wel steeds beter en beter worden. Ik hoop dat deze stijgende lijn zich voortzet en dat ik binnenkort me weer echt kan gaan verheugen op een nieuwe suske en wiske.
DatumThu Sep 22 22:03:27 2005

Reactie no. 27
Naamkoen browaeys
Leeftijd36
Cijfer1
RecensieHou er asjeblief mee op!
al jarenlang wordt met de erfenis van vandersteen gesold! maar dit slaat werkelijk alles. slecht verhaal! ultrabelachelijke tekeningen. het valt me op dat de auteurs zelfs de karakters van de personages niet kent! on-voor-stel-baar!
dit is uitmelken van een reeks die eens geniaal was. een schande voor het vak!
jammer dat je geen 0 kan geven, anders....
DatumThu Sep 22 14:00:43 2005

Reactie no. 26
NaamJeroen
Leeftijd26
Cijfer2
RecensieIk snap wérkelijk niet waarom Marc Verhaegen moest wijken voor dit stelletje prutsers. Het verhaal slaat nérgens op, De Kreten die de hoofdrolspelers uiten zijn bespottelijk, En de tekeningen zijn wel het ábsolute dieptepunt.

Ik vond júíst dat de Suske en Wiske albums de laatste tijd weer beter werden. Nadat ze jarenlang vrij slecht waren. (De Flierende Fluiter en De Formidabele Fantast vond ik vrij aardig !)
Maar dit team van nieuwe "Tekenaars" moet zich diep schamen !
Hoe heeft de uitgevrij dit prúl op de markt kunnen brengen !

Het viel me op dat de hoofdrolspelers zich opeens heel anders gedragen dan normaal ....... Barabas leent "Zomaar" z'n uitvinding uit, hoewel hij hier met Lambik toch méér dan geneg slechte ervaringen mee heeft ..... Jerom kraamt onzin uit ...... En Suske en Wiske gebruiken de kinderachtigste uitdrukkingen .......... Hoe Lambik in de eerste paar pagina's aan de belasting probeert te ontkomen is gewoon ronduit kinderachtig te noemen ! Bovendien klopt dat niet met eerdere albums. (In De Geverniste Zeerovers, En Het Sprekende Testament in Lambik Multimiljonair. Dan zou je toch zeggen dat hij nog steeds geld zát zou moeten hebben)

Suske en Wiske bestaan 60 jaar ! Maar als het zo doorgat halen ze wat mij betreft de 61 niet !
Een Algemene mededeling : Ik vind de albums steeds dunner worden. Er is op die manier weinig tijd om het (in dit geval magere)plot uit te werken.
Ook vind ik de "Moderne" kleding die Sus en Wis opeens (weer !)  dragen de plank finaal misslaan.

Kortom : Prut met een Rietje !

DatumWed Sep 21 23:33:37 2005

Reactie no. 25
Naamalex beckers
Leeftijd27
Cijfer2
RecensieIk reageer nooit op de recensies maar op dit album moet ik wel reageren. Ik heb nog nooit zo slecht en onboeiend verhaal gelezen. Als dit de kwalitiet is van de nieuwe studio is het snel afgelopen met sus en wis. Ik hoop dat de volgende albums beter worden van hun anders weet ik niet of sus en wik dit lang overleven
DatumWed Sep 21 18:16:10 2005

Reactie no. 24
NaamPatrick
Leeftijd43
Cijfer5
RecensieHelaas, weer een dieptepunt in een lange reeks van dieptepunten. Paul Geerts kon nog wel vertellen, maar de kwaliteit van de tekeningen loopt al jaren hollend achteruit. Ik hou het lieftst van de tekenstijl zoals bijvoorbeeld in de Stoute Steenezel te zien was. Het Slapende Goud doet de naam Vandersteen echt geen eer aan.
DatumWed Sep 21 11:09:07 2005

Reactie no. 23
NaamMark
Leeftijd26
Cijfer4
RecensieHelaas helaas,
ik vond het de mooiste voorkant sinds tijden maar het verhaal heeft de diepgang van een suikerklontje. Oppervlakkig verhaal, flauwe grappen en van uitgediepte karakters is al helemaal geen sprake. Lambik lijkt wel zwakbegaafd in het begin en Suske en Wiske verworden tot 'the sound of music' kinderen. In tegenstelling tot anderen vind ik de tekeningen slecht: het klopt vaak net niet en ziet er houterig uit (kijk met name naar de gezichtsuitdrukkingen en de bewegingen). Is Paul misshien nog te interesseren om de zaak weer op de rails te zetten?
DatumTue Sep 20 13:12:25 2005

Reactie no. 22
NaamJeroen
Leeftijd29
Cijfer4
RecensieEen van de slapste albums in járen !
De nieuwe tekenaars moeten de oren van hun kop schamen. Slecht afgewerkte tekeningen, En een slaapverwekend plot.
Ook de termen die de hoofdrolspelers gebruiken raken kant nog wal.
DatumMon Sep 19 23:53:41 2005

Reactie no. 21
NaamKenne
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieIk snap niet wat jullie aan dit album verkeerd vinden. Ok het is misschien een beetje te simpel afgewerkt. daar ben ik het met jullie eens. Maar kijk eens naar die grappen van Lambik met die belastingen. Ik vind dat echt een hele goeie grap. dat is echt weer Lambik. Dus daarom geef ik een 7. Niet voor de uitwerking ervan. Maar voor die grappen.
DatumMon Sep 19 19:25:11 2005

Reactie no. 20
NaamJonezy
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieNa de flierende fluiter zag ik hier echt tegenop! Maar gelukkig viel dat mee. Vergeet niet dat het nieuwe tekenteam kansen moet krijgen. Toch niet echt de top en inderdaad soms dingen die niet klopten. Ik hoop dat men terugkeert naar 56 of 58 pagina's zodat er meer verteld kan worden over het verhaal.
DatumMon Sep 19 15:37:16 2005

Reactie no. 19
NaamAntoon van Ham
Leeftijd25
Cijfer4
RecensieEr is al veel gezegd, in de vorige recensies over "het slapende goud" en met velen ben ik het eens: een slecht tot matig verhaal. Om met het positieve te beginnen; met het verhaal in groffe lijnen vindt ik niets mis. Het idee van een grote hoeveelheid goud in een Zwitserse kluis waar niets mee gedaan wordt en Lambik die wordt betrokken bij een beroving van dat goud, is goed en logisch. Maar de uitwerking ervan vind ik niets: het is al gezegd: te simpel en te oppervlakkig. Naar mijn idee had er veel meer mee gedaan moeten worden, bijvoorbeeld door die Keltische klopgeest verder uit te werken, want hij heeft wel een rol gekregen maar een uitleg ontbreekt.
Over de tekeningen kan ik kort zijn. Zelf kan ik het niet, dus heb ik eigenlijk geen recht van spreken. Maar ook hier ben ik het met vele kritieken eens wanneer gezegd wordt dat achtergronden minimaal zijn. Verder heb ik het idee dat de hoofd(personen) soms wat vreemd getekend zijn, wat voor mij deels de herkenbaarheid aantast. Maar het is het eerste verhaal van een nieuw team, dus dat zal hoop ik nog wel beteren.
Wat ik dan een grotere aantasting op de herkenbaarheid vind zijn de karakters van een aantal hoofdpersonen. Op Suske en Wiske kan ik niets aanmerken, maar de anderen zijn soms hard achteruit gegaan. Lambik blinkt uit in flauwigheden, die vooral in de eerste dertig stroken zich opstapelen, zodat het gewoon irritant wordt. Dit gedeelte had beter in "de grappen van Lambik" opgenomen kunnen worden. Datzelfde geldt voor Jerom, wanneer hij alle sneeuw van de Zwitserse bergen jodelt en later huizen laat instorten door zijn geschreeuw. Hoewel het natuurlijk maar een stripverhaal is vind ik dat de gevolgen ervan te groot zijn om in een lang Suske en Wiske verhaal te verwerken en er verder niets mee te doen. Erik schreef al dat Jerom een ander taalgebruik heeft. Halverwege het verhaal, wanneer Sidonia hem komt halen vind ik dat meevallen, maar in strook 156 gaat het weer fout: "waar Woeckerahrbank zijn"???
Ook Sidonia doet een rare uitspraak door te zeggen in strook 40: ?Lambik heeft wel vaker van die kuren! Dat waait wel over!? Ze zou na bijna zestig jaar toch wel beter moeten weten! Datzelfde geldt voor professor Barabas door Lambik zonder meer de Stalen Mol uit te lenen. Het is toch niet de eerste keer dat Lambik misbruikt maakt van uitvindingen van Barabas? Tot slot wil ik over de Stalen Mol nog een opmerking maken die misschien wat pietluttig overkomt. Voor mijn gevoel is de blauwe reeks een afgesloten gedeelte dat weinig met de vierkleurenreeks heeft te maken. Ik vind het dan ook jammer dat hier een verwijzing naar wordt gemaakt. Naar mijn idee had het beter geweest wanneer de professor voor een of ander speciaal doel de mini-terranef uit ?de koperen knullen? op ware grootte had gemaakt en dat Lambik deze had gebruikt. Samenvattend vind ik ?het slapende goud? een matig tot slecht verhaal. Waar het verhaal heel leuk had kunnen zijn is de uitwerking soms gewoon verschrikkelijk. Maar het nieuwe team verdient een kans en ik hoop dat ze zich de kritiek die hier wordt gespuid ook aantrekken. Daarbij wil ik ze aanraden alle verhalen goed te lezen en niet alleen die van Vandersteen. Evolutie is niet nieuw want Suske en Wiske zijn in de afgelopen zestig jaar veel en vaker veranderd, maar kijk uit dat niet te ver wordt doorgeslagen want dat zal de herkenbaarheid geen goed doen.
DatumSun Sep 18 13:47:03 2005

Reactie no. 18
Naamjan
Leeftijd49
Cijfer8
Recensiewat me direct opviel was de mooie, zuivere tekenstijl in dit album.  Het was ook nog eens een ouderwets knipoogje naar actuele dingen, zoals het een écht suske & wiske-album betaamt.  De grappen vond ik meestal geslaagd.  Ik heb hier, samen met mijn kinderen, echt wel van genoten.
DatumSat Sep 17 20:53:53 2005

Reactie no. 17
NaamJan
Leeftijd26
Cijfer4
RecensieHelaas, ik hoopte op een succesvolle voortzetting na het geweldige "De formidabele fantast"

Zoals gezegd lijken de hoofdpersonen zichzelf niet te zijn, en is Lambik extreem dom geworden.
Barabas lijkt ook wel erg goed van vertrouwen en  ik vind het niet passen dat hij een uitvinding overkoopt van een geleerde, terwijl hij zelf een soortgelijke uitvinding (de terranef) heeft gemaakt.
De ST. M. (I of II) is trouwens wel eens teruggekeerd in de reeks. Namelijk als mini-terranef(!) in "De koperen knullen".

Het verhaal zelf is best geslaagd te noemen maar alle randzaken laten mij minder punten geven.

DatumSat Sep 17 19:06:21 2005

Reactie no. 16
NaamMichel van Zeeland
Leeftijd30
Cijfer2
RecensieZonde van het papier.
DatumSat Sep 17 14:12:30 2005

Reactie no. 15
NaamAien Hime
Leeftijd20
Cijfer6
RecensieOver het algemeen ben ik vrij tevreden met dit verhaal, zeker als ik bedenk dat dit het eerste verhaal is van deze nieuwe tekenaars. Ze hebben nog veel te leren, maar ik heb wel het gevoel dat er potentie is.

Ik ben het met vele andere eens dat dit verhaal veel te traag op gang komt. Zeker omdat er verder op in het verhaal dingen soms wat te snel lopen, en naar mijn mening hadden al die extra strookjes later veel beter tot hun recht gekomen.

Maar rond strookje 35 begint het verhaal dan eindelijk lekker te lopen en zakt het ook niet meer af. De vaart blijft er in (hoewel het, zeker tegen het einde aan, wel eens iets te snel gaat), en er zijn niet al te veel random personages zonder functie (hoewel er wel een handlanger minder had mogen zijn). Jammergenoeg blijft het verhaal een beetje aan de oppervlakte en zit er niet echt een diepere betekenis achter de gebeurtenissen, en het verhaal lijkt ook niet echt een boodschap te hebben, hoewel dat zeker met dit onderwerp wel op een leuke manier had gekund.

Ik vond dit verhaal toch nog net geen zeven waard, hoewel ik het misschien een 6.5 gegeven had was daar de mogelijkheid toe geweest. Een leuk verhaal, maar ik mis de diepgang en het lange intro en (te) korte einde zorgen er toch voor dat ik het uitendelijk een 6 geef. Ik ben echter wel benieuwd naar volgende werken van dit team!

DatumSat Sep 17 12:22:29 2005

Reactie no. 14
NaamHans Versluijs
Leeftijd36
Cijfer3
RecensieIk heb in mijn hele leven nog nooit zo snel een Suske en Wiske album uit gehad. Binnen het kwartier had ik het hele "verhaal" gelezen. Wat een drama, dit is met recht het dieptepunt van de reeks te noemen.
De flauwe grappen zijn eindeloos, de achtergronden slecht (lees niet aanwezig), perspectief tekenen kunnen ze al helemaal niet en het verhaal is nog dunner dan flinterdun (waar komt die reus ineens vandaan op het laatste plaatje). De kleuren in het album zijn ook dramatisch. De erven toch ook wel inzien dat het niet meer goed komt met dit team (drie slechte verhalen op rij). Misschien kan Stalaert (of hoe schrijf je zijn naam) nog wat redden , maar Meynen en van Gucht moeten echt weg voordat de reeks dankzij hen ten grave wordt gedragen. Met dit nivo vind ik dat niet eens erg eerlijk gezegd!
DatumSat Sep 17 09:55:22 2005

Reactie no. 13
NaamMarc N.
Leeftijd37
Cijfer6
RecensieEcht stukken beter dan al die Verhaegen-albums, maar nog lang niet leuk genoeg. Het verhaal is ook niet orgineel (heeft in het begin zelfde insteek als de Poenschepper) en veel te veel buitenproportioneel geweld (moet Lambik echt zó boos worden op de belastingman?). Het oogt allemaal wat geforceerd en fragmentarisch. En om het helemaal van de oorsprong te laten afdrijven, wordt de Terranef 'Stalen Mol' genoemd. Een misser dus, om welke reden dan ook.
Het is hun eerste, dus het krijgt mijn voordeel van de twijfel, maar als deze lijn wordt voortgezet (en mijn hoop op verbetering de grond in geboord) haak ik definitief af.
Ik mis een sterk plot, leuke Vlaamse humor en een werkelijk gemeende positieve inslag.
Evenzo, het is al veel beter dan hiervoor (dat was écht bagger)!
DatumSat Sep 17 01:55:38 2005

Reactie no. 12
NaamWillem.de vries
Leeftijd36
Cijfer3
RecensieHet slapende goud van ik het slechste album tot nu toe. 
Het verhaal is oppervlakkig en zit te vol met flauwe grappen.De daden drang van het nieuwe team is volgens te groot geweest waardoor het allemaal wat te is.  Het lijkt wel dat het verhaal in één weekend is geschreven en getekent
Daarnaast vind ik onze hoofdrolspelers niet in verhouding getekent. De hoofdjes zijn te klein t.o.v. de lichamen. De plaatjes saai en niet boeiend getekent.

Misschien moeten ze marc maar eens om advies vragen.

DatumFri Sep 16 20:09:43 2005

Reactie no. 11
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieIk vond dit verhaal best wel amusant, gelukkig dat de geheimzinnigaard toch ontmaskerd wordt. Een kleine knipoog naar een onderwerp van het echte leven. Wat ik wel goed vond was de terugkeer van de Stalen Mol.
Dit was redelijk goed, maar kon toch nog wel wat beter.
Wanneer gaan ze vader Snor en Papal-Ambik nog eens terugbrengen???
DatumFri Sep 16 19:21:56 2005

Reactie no. 10
Naamhanneke
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieEINDELIJK weer es een GOED album toffe mopkes,echt leuk verhaal dus doe ma zo verder!!!Goe dat er es nieuw leven in kwam!
Als ze zo verder doen wil ik ze weer elke keer met plezier lezen!TOF TOF TOF
DatumFri Sep 16 19:33:56 2005

Reactie no. 9
NaamMartin
Leeftijd25
Cijfer5
RecensieDit verhaal deed me weer denken aan de beginperiode van marc Verhaegen: het is het net niet. Jerom is een karikatuur van zichzelf, en ook de andere personages zijn niet helemaal zichzelf. Zoals iemand al aangaf lijkt Lambik dommer dan normaal, en ook Jerom, zoals ik al aangaf, is niet helemaal zichzelf, vooral omdat ook hij zich dommer gedraagt dan normaal.

Ik vond het verhaal ook vrij oppervlakkig, meer een aaneenschakeling van teveel te flauwe grappen dan een echt verhaal met diepgang en een verhaallijn. Het echte verhaal was meer een kort en te snel verlopend intermezzo van de grappen die wat mij betreft achterwege hadden mogen blijven.

De tekeningen waren niet heel slecht, maar ook niet super. Op meerdere plaatsen in het verhaal had ik het gevoel dat de personages qua uiterlijk net niet zichzelf waren, zoals het hele album een net niet verhaal is. Wat dat betreft is het best jammer voor de reeks, omdat Marc het lek boven leek te hebben. Het nieuwe team mag echter de loodgieter wel eens bellen (om maar in dezelfde flauwe grappensfeer als het album te blijven).

Wat mij betreft mag het team nog eens goed oude albums gaan lezen om het echte Suske en Wiske gevoel, dat ik in dit album toch wel mis, de volgende keer terug te brengen. Laten we hopen dat ze net als Marc een aanloopperiode nodig hebben. Ik vond deze strip geen voldoende waard, maar omdat het het eerste album van het nieuwe team is ben ik mild bij de waardering. 

DatumThu Sep 15 23:01:26 2005

Reactie no. 8
Naamjoepie
Leeftijd50
Cijfer3
Recensieoei twijfelde tussen 3 en 4.... lijkt wel of achtergrond  niet af is .
 2 wolkjes en niet 1 bloemetje  in de natuur of tuin , lijkt wel of sommige  achtergronden met de roller gedaan zijn, verhaal is wollig, mischien als de klopgeest in het verhaal betrokken was  dat het  nog  ietsje beter verhaal was geworden , wat doet die bank directeur moeilijk als hij  gewoon de sleutel van die kluis heeft. ..........voorgevoel is erg uitgekomen  , jammer voor wat  voorgangers hebben opgebouwd, hier voor maak ik er toch een 3 van ......... 1 voor de moeite en 2 voor het papier..............
DatumThu Sep 15 22:36:30 2005

Reactie no. 7
NaamJurgen Rinkel
Leeftijd16
Cijfer6
RecensieGeen slecht begin voor het nieuwe team. Na de flauwe begingrappen begint een redelijk goed verhaal, echter geen geweldig verhaal. Ik denk alleen niet dat dit een album is dat nooit meer gelezen zal worden, zoals enkele andere, niet nader te noemen albums.

Ik kijk in ieder geval wel uit naar de volgende!

DatumThu Sep 15 21:15:06 2005

Reactie no. 6
NaamMartin
Leeftijd32
Cijfer9
RecensieEindelijk weer eens een leuke Suske en Wiske waarin de karakters weer een beetje overeen komen met hoe ze door Vandersteen en Geerts werden neergezet. De S&W-wereld klopt eindelijk weer min of meer, al moet het nieuwe team er waarschijnlijk nog wat inkomen, maar iedereen speelt tenminste weer de rol die ze ooit kregen. Ook de tegenspelers lijken gelukkig niet meer zo op karikaturen. De tekeningen zijn nog niet zo gedetaileerd als vroeger, maar de sfeer is al een hee; groot deel  terug, en de personen zijn tenminste niet zo overdreven groot getekend als bij MV, alsof ze altijd te dichtbij de lens stonden.

Het verhaal mag dan niet supervernieuwend zijn, het is spannend en af en toe mysterieus zoals Vandersteen dat kon en het komt in ieder geval weer vertrouwd over o.a. door gebruikmaking van de flauwe grapjes voor Lambik, taalgebruik van Jerom, de vertrouwde elementen uit vroegere albums zoals de stalen mol, etc.

Ik heb erg genoten van dit album en dat was lang geleden voor een nieuw album. Als men in deze richting verder doet ga ik ze straks weer allemaal kopen!

DatumThu Sep 15 21:11:00 2005

Reactie no. 5
NaamHarmen
Cijfer7
RecensieMatig album.
Ik vond eerst de introstroken wel leuk, die had ik 'n beetje gemist bij de albums van verhaegen, vooral bij de frmidabele fantast.
maar zoveel stroken is idd een beetje overdreven.
Soms waren grappen wel erg flauw, en soms dacht ik: dit had gewoon niet gehoeven, zoals tante sidonia die als snowboard wordt gebruikt, en daarna onder de zonnenbank wordt gelegd, en andere flauwe dingetjes, die je net zo goed weg kan laten. Natuurlijk is humor belangrijk, maar dit vindt ik niet echt iets om uitgebreid om te gaan lachen. Ook barabas die alles maar toelaat.., we kennen hem wel anders, (de raap van rubens). En lambik die gelijk overgehaald is dat hij fout is,en het helemaal niet jammer schijnt te vinden dat hij nu niet rijk is geworden. Toch heeft dit verhaal ook best goede punten, het verhaal is gewoon leuk, goed te volgen, beter als de meest van marc verhaegen (en de flierende fluiter), maar zoals de formidabele fantast en de willy-vandersteens..., nee, zo goed nog lang niet...(ik ga het nog maar niet hebben over de blauwe reeks)
DatumThu Sep 15 20:10:43 2005

Reactie no. 4
NaamTom Metdepenningen
Leeftijd19
Cijfer5
Recensiewel, ik heb het slapend goud ook gelezen, en ik moet zeggen, ondanks de miserabele intro is het uiteindelijk nog wel meegevallen, helaas, het niveau van voorheen zal niet snel terug behaald worden denk ik
teveel flauwe grappen, maar desondanks kan ik wel zeggen dat sommige grappen me wel een spontane glimlach konden geven, het leest aangenaam, maar toch is het nergens vernieuwend en geeft het me de indruk van "dit heb ik al eens gelezen"
mijn conclusie: leuk geprobeerd maar met de hakken over de sloot
mijn bedenking bij het neerpennen hiervan: in tegenstelling tot elk ander verhaal van een andere schrijver zou dit verhaal van PUG meer tot zijn recht komen door MINDER pagina's(!) de 7 of 8 openingspagina's met flauwe belastinggrappen zijn echt niet leuk en op den duur zelfs storend
maar ja, dat is mijn mening eh
DatumWed Sep 14 00:45:51 2005

Reactie no. 3
NaamKoen
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieDit is geen schitterend album voor de nieuwe studio, maar toch wel voldoende om een 8 te geven.
We moeten wel nog wat wennen aan de tekenstijl en de fouten (hopen dat dit niet meer gebeurd).
het slapende goud komt nogal traag op gang, het verhaal kon beginnen op strookje 43. het is soms nogal voorspelbaar.
Je moet even wennen aan de figuren, maar dat valt vlug mee, alleen vind ik dat Sidonia op Zwiep van 'Biep en Zwiep' lijkt. (ook getekend door luc!) Op het einde is haar kuif te groot en staat haar kin naar voren.
Ook is Jerom veel kleiner getekend.
Overigens zijn er wel nog een paar mooie plaatjes bij zoals strook 76. Het heeft een 8 verdiend en ik hoop dat de kaduke klonen nog beter wordt!
DatumTue Sep 13 18:11:53 2005

Reactie no. 2
Naamfrank
Leeftijd18
Cijfer9
RecensieDit is gewoon een goed verhaal. Inderdaad vreemd dat barabas zomaar zijn machine uitleent.
Een goed begin, maar het kan altijd nog beter...
DatumFri Sep  9 21:28:50 2005

Reactie no. 1
NaamErik Strijbos
Leeftijd21
Cijfer5
RecensieNieuw team, nieuwe kansen! Ondanks dat ik best snap dat ze nog niet volledig zijn ingewerkt ga ik toch wat kritiek leveren op enkele details uit het verhaal, hopende dat het allemaal nog veel beter gaat worden!
Scenario:
Het scenario is iets te simpel en heeft niet al teveel diepgang - althans niet genoeg om een compleet verhaal mee te vullen, want de overige ruimte (pakweg de 1e 40 stroken) werd gebruikt om flauwe grappen te lanceren. Het scenario was dus niet bepaald goed uitgesmeerd en verdeeld over het complete verhaal. Waar Vandersteen met speldenprikjes de belastingen zwart kon maken (zie bijvoorbeeld 'De ringelingschat') worden er nu mokerslagen uitgedeeld. De kritiek dient gepaard te gaan met goede stevige humor en flink wat fijngevoeligheid. Dat heb ik sterk gemist! (Alle Zwitsers zijn bierverslaafd?)
De enige fragmenten waarin ik heb kunnen lachen waren met de Zwitserse politieman...
De karakters zijn er helaas ook niet beter op geworden. Bij Lambik en Jerom is het IQ bijvoorbeeld sterk gedaald. Jerom sprak in de eerste stroken van het verhaal een ander soort taal (die op mij dom overkomt); 'Ben wel beu' stond er dan, in plaats van het gebruikelijke: 'Ben het beu'. Niet alleen op taalgebied, maar ook op gedrag kwam hij aardig hersenloos over. Bovendien was ik totaal niet gecharmeerd van zijn onderbroekenlol. Ook Sidonia was niet de oude vertrouwde! Zo vond ik het erg vreemd dat Sidonia zo 'koelbloedig' reageerde wanneer Lambik werd ontvoerd; wat is er gebeurd met haar liefde voor Lambik? En Barabas die niet argwanend is tegenover Lambik en nonchalant met zijn machines omspringt door ze uit te lenen? Ook Suske en Wiske zijn me net iets te braaf - daardoor suf.
Het einde was net zoals de meeste grappen in het verhaal: flauw en saai. En hier spreekt een Suske en Wiske fan...
Tekeningen:
De afkomst van de tekenaar laat zich niet lang raden. Kabouter Klus staat in de aankondigingsstrook :)
Over het algemeen waren de tekeningen aardig in orde. Toch zou er wat meer aandacht mogen zijn voor het perspectief (en de juiste verhoudingen van de figuren t.o.v. het decor). Graag ook wat meer aandacht voor detail (de manier waarop het verkeersbord in strook 62 is bevestigd is te simplistisch). Sommige platen kwamen wat leegjes over; voorbeelden zijn strook 15 en 37. Soms is de compositie niet optimaal; strook 33 kent bijvoorbeeld een overmaat aan lucht - waar we graag nog de onderkant van de plaatjes zagen. Dit verbeterde gedurende het verhaal. Strook 54 en 55 kennen een bijna identiek plaatje van de Terranef! Zou het nog een keer zijn geprobeerd? De getekende grapjes zijn helaas wat flauw (de zwartgeblakerde medewerkers), in tegenstelling tot de eerdere verhalen van deze tekenaar(s)!
Hiermee kom ik tot de conclusie dat het nieuwe team mag boffen met een magere 5. Voornamelijk verdiend door het tekenteam!
DatumThu Sep  1 23:13:02 2005