Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De kaduke klonen


De kaduke klonen Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De kaduke klonen verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,18

Reactie no. 54
NaamLeendert
Leeftijd47
Cijfer7
RecensieOrigineel verhaal om het idee van klonen te gebruiken. Het is alleen niet duidelijk waar Krimson die klonen nodig had om zijn plannen uit te voeren. De voorkant ziet er grappig uit. Het is jammer dat de ethische problemen mbt het klonen er niet echt naar voren komt. Dat is op zich een gemiste kans. Toch een 7 vanwege de originaliteit. Qua tekeningen vind ik het wat zwak maar ja het relativeert dat Luc toen nog maar net begonnen is als tekenaar van Suske en Wiske.
Datumwoensdag 05 januari 2022 02:03

Reactie no. 53
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer5
RecensieEen vrij zwak verhaal waaraan je merkte dat het nieuwe team nog niet de fijne kneepjes in de vingers heeft. Er is wel een stijgende lijn. Een leuk idee dat niet goed is uitgewerkt. Vel vragen blijven open: Wat is het verschil met klonen en fotoklonen? De kloon van Krimson is er wel heel snel..en nog meer van dergelijke vragen blijven onbeantwoord. Ik begon er weer in te lezen maar op een gegeven moment kon ik niets anders dan snel doorbladeren. Een verhaal dat niet beklift. Ook puur gericht op de smaak van kinderen tot 10. Waarom slaagden de voorgangers er wel in om aan een bredere doelgroep te appelleren?
Datumzondag 29 december 2019 12:19

Reactie no. 52
NaamDejan
Leeftijd44
Cijfer10
RecensieEen uitermate grappig album ! Lambik op zijn best verdient gewoon een 10 !
Datumwoensdag 29 maart 2017 11:58

Reactie no. 51
NaamInti
Leeftijd37
Cijfer7
RecensieProfessor Rosarius dook voor het eerst op in HET GROENE EILAND, een verhaal uit de stripreeks JEROM. Hij was bij z'n debuut iemand die meer aan zichzelf dacht. Maar door de gevolgen van zijn uitvinding bekeerde hij zich aan het eind van het verhaal. Hij is later nog vaak te zien, vooral in het 'Gouden Stuntman' gedeelte van de reeks.
De vraag is hoe Krimson, Suske en Wiske een professor kunnen kennen die eigenlijk thuis hoort in een andere stripreeks (weliswaar afkomstig van Vandersteen). Krimson deed een enkele keer mee in JEROM, maar het blijft vreemd...
Datumdinsdag 10 november 2015 17:27

Reactie no. 50
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieEen leuk album uit een tijd dat S&W weer uit het dal klimmen.
Erg leuk gebruik gemaakt van de kloonmachine, al wordt het na een tijdje wel voorspelbaar. Ook goed dat Jerom goed buitenspel is gezet (of juist vaker in het spel gezet wordt?) zodat er naar een interessantere oplossing voor het probleem moet worden gezocht.
Datumwoensdag 06 november 2013 12:14

Reactie no. 49
NaamLK
Leeftijd11
Cijfer8
Recensiedit is het enige boek van suske en wiske 60 jaar die ik leuk vind.
het is grappig heeft een leuke voorkant en krimson speelt er in het is gewoon een topper!
Datumzondag 4 maart 2012 22:10

Reactie no. 48
Naamhenk
Leeftijd35
Cijfer8
Recensieleuk verhaal.
leuke grappen.
leuke lokaties.
krimson leuk weer terug.
het kan altijd beter, maar zeker de moeite waard.
Datumzaterdag 7 november 2009 18:23

Reactie no. 47
NaamRuben
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieEen redelijk album. Hij is wel een beetje grijs.
Voor iedereen die het niet weet:
Rosarius deed voorheen niet mee in Suske en Wiske, maar in de reeks Jerom. Nl. het groene eiland.
Datumzaterdag 9 mei 2009 11:20

Reactie no. 46
Naamnick jansen
Leeftijd29
Cijfer7
RecensieLeuk album wat vlot weg leest.
Ik vind dit toch een van de betere verhalen van het "Nieuwe team"wat toch alweer bijna 4 jaar de taak van Marc Verheagen heeft overgenomen. Zeker als ik kijk naar wat voor een crap ze kunnen maken zoals bijvoorbeeld De curieuze neuzen of de tikkende tinkan.
Ik vind het een leuk idee om de discussie destijds (mensen klonen of niet) te verweken in dit stripboek, zeker in combinatie met de oude bekende Krimson die weer eens de wereldheerschappij over wil nemen.
De humor vind ik ook wel aardig. Om kort te zijn een leuk album wat het (her) lezen meer dan waard is
Datumdinsdag 18 november 2008 21:23

Reactie no. 45
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer5
RecensieVerhaal is vermakelijk. Lambik heeft bij de nieuwe tekenaars één opdracht meegekregen: in een paar albums tijd te veranderen in een volslagen idioot. Dat is in dit album goed te merken. Jerom krijgt of borsten, of zijn bortskast is wel heel erg breed in sommige plaatjes
Een 5 voor het verhaal.
DatumFri Sep  7 11:42:43 2007

Reactie no. 44
NaamMax
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieIk vond de Kaduke Klonen een leuk album, maar het heeft zo zijn plus en minpunten. Ook viel mij op dat Luc Morjaeu anders tekent dan nu ( de curieuze neuzen), een beetje zoals Marc Verhaegen ( of Marc heeft geholpen...) Verder let ik nooit zo veel op de achtergronden, maar het verhaal speelt zich veel af in Krimsons duikboot en dat geeft het album op het eerste gezicht een grijzige achtergrondkleur. Maar nu over het verhaal.

Ik had, zoals meerdere mensen wel schrijven, een link verwacht naar wie nou Rosarius was. Maar goed, die was er niet, jammer dan. Ik vind Rosarius trouwens wel een leuk personage, hij is niet zoals Savantas, maar toch is hij een professor en ik vind het heel grappig dat hij zo onderdanig de afwas doet, maar ja, dat kwam ook wel door die ene Jerom-kloon. Wat ik een mispunt vind, zijn zijn spottende woorden naar Barabas in strook 110. (Jerommeke's aan het bijmaken om te ontsnappen, Babsie, kale knikker, derderangs Einstein...)
Krimson is hier wel erg door en doorslecht. Waar ik hem nou echt goed vind, is in de Krimsoncrisis. Ik vind hem nu zo slecht, en zijn plannen zijn zo duivels, dat zijn grappige eigenschappen volledig wegvallen, zoals pillen slikken en huilen als het niet lukt, en het zou leuker zijn geweest met Achiel erbij. Maar zijn doel en zijn plan vind ik verder supergoed uitgewerkt, maar waarom zitten steeds die witte kringen om zijn ogen?
Jerom kreeg in dit album echte moeilijkheden. Dit lag natuurlijk wel voor de hand door de klonen, maar het maakte het verhaal een stuk spannender! Is het ooit eerder voorgekomen dat Jerom in het ziekenhuis belandde? Dat heb ik nog nooit eerder gelezen! Verder was hij wel een beetje naief bij het passen van het kostuum, maar ja. Verder vind ik het ook raar dat hij zo'n pijn heeft van de cactus. Maar hij heeft  zichzelf uitstekend gered, alleen wel met veel woorden viel me op!
Lambik was echt Lambik bij zijn kaartspel en de scheldwoorden vond ik goed geplaatst. Maar waarom stond nou in de aankondigign dat hij de hoofdrol speelde? Maar ja, wie speelde eigenlijk de hoofdrol... Suske en Wiske vind ik eigenlijk een beetje erg op de achtergrond. Als Barabas de kloonmachine onthult zegt Wiske enkel "Wow". Vreemd vind ik dat. Ook de woedeaanval van Suske in strook 107/108 slaat nergens op.  Sidonia ging in dit album helemaal erop achteruit. Ze speelde ongeveer twee en een halve pagina mee, meer niet! En ze was te chagrijnig. Ook was de zenuwaanval van Lambik veel leuker geweest met Sidonia, ze konden het verhaal ook gewoon met Sidonia laten beginnen!
Maar al met al vind ik het een zeven waard.

DatumTue Aug 14 20:52:27 2007

Reactie no. 43
Naamj castelijns
Leeftijd19
Cijfer3
RecensieDit album was net als het vorige een teleurstelling, er gebeurt veel te weinig. Het tekenwerk was matig, vooral de sneeuvlokken in net ijsland gedeelte. Er hat ook best een verwijzing naar het Jerom verhaal het groene eiland in gemogen (daar kennen we rosarius van). Al met al een slap verhaal.
DatumSun May 20 17:18:04 2007

Reactie no. 42
Naamherman
Leeftijd15
Cijfer4
Recensiehet is ergens een goed verhaal maar ik kan het hier niet vinden. Wat een bagger verhaal eigenlijk omdat de tekeningen niet echt goed zijn, het verhaal slecht is en Lambik is waardeloos hier. geen humor,geen lol, het kon echt veel beter.
DatumWed Apr 25 21:36:33 2007

Reactie no. 41
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer9
Recensiedit vond ik een hele leuke strip eindelijk komt Krimson er weer eens in voor. maar een 10? ik denk dat ik dat net nog wat te veel gezegd vind. voor mij toch maar een 9 en een half.
DatumThu Apr 19 19:19:11 2007

Reactie no. 40
NaamBjorn
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieDit verhaal is net iets beter dan het vorige. De personages gedragen zich weer wat normaler en het idee is niet slecht. Wat mij betreft, gaat het voorzichtig in stijgende richting met de reeks.
DatumThu Mar 29 04:53:01 2007

Reactie no. 39
NaamSander
Leeftijd28
Cijfer6
RecensieOpzich geen slecht verhaal maar... het kan veel beter . Volgens mij word lambik steeds vreemder getekend. Verhaal is niet slecht maar kan zoals ik al zei veel beter
DatumWed Aug 9 12:24:53 2006

Reactie no. 38
NaamKaj Peters
Leeftijd21
Cijfer6
RecensieNet iets grappiger dan ´´ Het slapende goud ´´, maar daar is dan ook alles mee gezegd.
DatumWed Aug 9 00:43:16 2006

Reactie no. 37
NaamBenny
Leeftijd25
Cijfer5
Recensieik vind dit album één van de slechtste uit heel de reeks. de hoofdpersonages zijn minder goed getekend, ze 'leven' op een andere manier, en het verhaal zelf kwam nogal plat over....
dag en nacht verschil tegen pakweg, een 15-tal avonturen geleden
DatumThu Jul 27 10:18:23 2006

Reactie no. 36
NaamSven
Leeftijd32
Cijfer6
RecensieEen beter verhaal dan zijn voorganger en er komen ook al betere tekeningen in voor. Er zijn pagina's waarin de figuren echt goed getekend zijn, en dan weer gevolgd door pagina's die nog werk vragen.  (meerdere tekenaars per album?)
Het verhaal vond ik wat naïef, Krimson die de wereld wil controleren.  Van grootheidswaanzin gesproken.  Scenaristen hadden beter bescheidener geweest, dan was het ietwat geloofwaardiger.
Professor Rosarius okmt terug, maar 'k weet niet van welk album.  Een link had op zijn plaats geweest.
Al bij al, een beter scenario, hoewel ik het iets te kinderachtig blijft vinden (een nieuwe doelgroep? Studio 100?); tekeningen worden beter. Conclusie : we leven opnieuw in hoop.
DatumFri Jun  2 12:16:43 2006

Reactie no. 35
NaamEmans
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieEen van de betere verhalen van suske en wiske.
De kin is in orde.
Nu nog jerom wat meer grapjes laten maken.
DatumFri Apr 21 18:21:10 2006

Reactie no. 34
Naamblacksad
Leeftijd17
Cijfer8
Recensieik heb toch veel genoten van deze strip
ik vind wel dat lambik nog niet helemaal zichzelf is
ik mis een beetje sommige trekjes van lambik uit de vorige strips
anders zitten er nog goeie grappen in, eerste pagina is wel flauw
naar het einde toe word het heel leuk
DatumMon Mar 13 21:48:25 2006

Reactie no. 33
NaamAntoon van Ham
Leeftijd25
Cijfer5
RecensieEr is inmiddels al veel geschreven over dit verhaal en met veel commentaar ben ik het eens. Even in het kort. Het verhaal vind ik beter en duidelijker uitgewerkt dan bij Het slapende goud, maar toch had ik graag gezien dat er wat meer diepgang inzat. Als ik het album even vluchtig doorblader dan zie ik dat er nog niet eens zoveel gebeurd. Dat vind ik prima bij een kortverhaal, maar bij verhalen als Het Slapende goud en De kaduke klonen verwacht ik toch meer. Naar mijn mening komen de kortverhalen van deze Studio ook beter uit de verf dan de verhalen uit de rode reeks.
De humor is met sprongen vooruit gegaan in vergelijking met Het slapende goud. Dit komt vooral doordat de hoeveelheid grappen en grollen wat lijkt te zijn teruggeschroefd. Eigenlijk zijn er maar een paar momenten geweest waarbij ik heb gelachen. Dat waren het kaartspel van de Lambikken, dat al eerder werd genoemd en het speeltoestel wat in de tuin van het Witte Huis staat. De tekeningen vind ik ook niet al te denderend. Erik heeft er al heel wat over geschreven, maar wat mij vooral opviel waren de Lambikken in de aankondiging (een paar hoofden zijn behoorlijk uit verhouding) en de eerste Lambik in strook 39 (heeft deze een waterhoofd?).
Op de karakters van Suske, Wiske en Tante Sidonia heb ik niet veel aanmerkingen. Hun rol is niet al te groot en daar kan dus ook niet veel fout mee gaan. De grappen van Lambik vind ik wat flauw en zijn zenuwaanval in strook 15 en verder, vind ik niets voor hem. Dat Barabas en Jerom nogal naïef zijn, daar ben ik het volledig mee eens. Wat ik bovendien vreemd vind aan Jerom is dat hij zich maar amper kan bevrijden van de cactus in strook 155. Die naalden doen hem echt zeer, terwijl hij verder op volle snelheid tegen zichzelf botst (strook 138) en van grote hoogte op een steen valt (eigenlijk een kloon in strook 146) zonder er al veel last van te hebben. Waar anderen die een recensie schreven over dit verhaal een voetnoot voldoende vonden om de aanwezigheid van professor Rosarius te verklaren vind ik hem misplaatst. Mijn gevoel zegt mij dat andere reeksen (hier Jerom) niet gelinkt moeten worden aan de rode reeks van Suske en Wiske. Het gebruik van de stalen mol uit de blauwe reeks in het vorige verhaal Het slapende goud vond ik ook verkeerd.
Het viel me verder op bij een aantal recensies ondanks het vele commentaar toch met een relatief hoog cijfer komt. Enkelen geven daarvoor de verklaring dat het komt door de omstandigheden of er wordt een vergelijking gemaakt met het vorige verhaal met de mededeling dat er vooruitgang inzit. Dat laatste zal ik niet tegenspreken, maar naar mijn idee is dat toch echt te weinig om al een voldoende te geven. Zeker wanneer ik dit verhaal vergelijk met andere verhalen uit de reeks vind ik De kaduke klonen nog duidelijk onder de maat. Daarom een vijf.
DatumMon Feb 13 21:03:05 2006
Reactie no. 32
Naammark
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieVeel commentaar op dit album is terecht, zeker het commentaar op de karakters en tekeningen. Maar: ik was uitermate treurig over het niveau van het vorige album en achteraf lijkt dat nu ook een eenmalig absoluut dieptepunt te zijn geweest! Om dit verhaal kon ik soms lachen, de kwaliteit is stukken beter!
Hoewel ik wel van mening ben dat het maatschappijkritische, de diepere lijn in het verhaal ook hier ontbreekt. Dit verhaal heeft zeker meer om het lijf dan vele voorgangers (het duurde ook langer voor ik het uit had, de laatste albums waren toch vooral veel simpele tekeningen en een fluttekstje eromheen), maar meer verhaallijnen die uiteindelijk tot 1 climax komen bevalt mij meer. Ga zo door, met deze stappen in de goede richting wordt het weer wat!
p.s. wederom vraag ik aandacht voor suske's neus (wat is dat?)
DatumWed Feb 8 12:11:35 2006

Reactie no. 31
NaamBart De Grande
Leeftijd16
Cijfer7
RecensieHet gaat weer een beetje de goede kant uit met de reeks, zullen we maar zeggen. Het verhaal is goed ( maar erg goed nu ook weer niet).
Een paar kleine minpunten:
- Professor Rosarius keert terug, de gevreesde schurkerige professor maar een kleine verwijzing naar de Jeromreeks ( album " Het groene eiland" was eigenlijk nodig voor de lezers die dit album niet hebben gelezen).
- Prof Barabas vertrouwt prof Rosarius weer direct, hij wordt toch wel erg naïef, onze professor.
- Sidonia haar gedrag tijdens de grote schoonmaak is er wel wat over en doet niet veel terzake.
- De klonen van wezens werd al eens gebruikt in " De verraderlijke Vinson" dus een derde verhaal met klonen moet er niet meer komen anders wordt de formule te veel uitgemolken.
Pluspunten:
- Krimson keert nog eens terug, na een paar jaar afwezigheid komt hij weer eens voor in de albums, na Kaapse kaalkoppen nu ook in "De kaduke klonen"
- Jerom, Lambik en Suske en Wiske gedragen zich weer normaal
- De tekeningen zijn weer van een goed niveau ( stukken beter dan in " Het slapende goud".
- Weer eens in een ander land ( Ijsland)

Kortom: een degelijk album van het nieuwe duo, dat een beetje hoop heeft voor de toekomst ( denk ik). Dus, doe zo voort, jullie zijn op de goede weg om het niveau van vroeger weer te benaderen.

DatumSat Feb 4 12:58:17 2006

Reactie no. 30
NaamTimothy
Leeftijd23
Cijfer8
RecensieEen goed verhaal, beter in ieder geval dan het slapende goud! Blij dat Krimson weer van de partij is, hij blijft de meesterschurk uit de reeks!!!
Doe zo voort mannen...
DatumSat Jan 21 22:14:50 2006

Reactie no. 29
NaamKenne
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieDit verhaal is toch HEEL wat beter dan zijn voorganger. Krimson komt weer eens opdagen. En er is heel wat spanning. de nieuwe tekenaars hebben snel de smaak te pakken. dus alweer een goed plaatsje in mijn boekenkast.
HOUDEN ZO!!! :D
DatumMon Jan 16 20:09:46 2006

Reactie no. 28
NaamBigRat
Leeftijd58
Cijfer7
RecensieThis was my first "Bob et Bobette" (in French) and I liked it so much I now intend to read all the other books in the Red Series.
I'll give it a seven. The sequence with Lambic and his clones was not very convincing and Rekyavik actually looks very different than that portrayed. Still, quite a few good jokes "en berne".
DatumSun Jan  8 13:13:36 2006

Reactie no. 27
NaamSander
Cijfer9
RecensieEen heel leuk verhaal. Vooral met het Jerom gevecht. Het is de 9 meer dan waard
DatumThu Jan  5 18:45:18 2006

Reactie no. 26
NaamEnde
Leeftijd13
Cijfer7
RecensieEindelijk een Suske en Wiske die nog een beetje normaal is. Oké, dit is helemaal niet het niveau van Paul en zeker niet dat van Willy.

De inhoud is matig. Er zaten ideeën in die misschien toch meer belang mochten hebben in het verhaal zoals de lambik-klonen. Het kan aan mij liggen, maar ik heb nergens gelezen hoe het komt dat die hond en de jerom-kloon wegflitsen. Toen er over Rosarius gesproken werd, mocht er wel een voetnootje bij. Vroeger deden ze dat bij tobias en de Van Zwollems, dus dit moet zeker bij Rosarius. Het is trouwens z'n debuut in de rode reeks.

Het tekenwerk is nog steeds een beetje à la Jommeke (zie de houdingen, maar dat zal ook weer liggen aan de afkomst van de tekenaar :-)). Het lijkt alsof de hoofden als laatste werden getekend. Deze techniek komt wel goed van pas bij lambik en/of sidonia, maar zeker niet bij Sus en Wis.

Conclusie: de auteurs zijn aan het beteren. Maar je mag dit album niet vergelijken met de eerste albums van Paul Geerts en Marc Verhaegen. Peter van Gucht en Luc Morjeau hebben ten slotte veel minder tijd gekregen om zich in de verhalen te werken. Al bij al kreeg ik nog steeds geen waar voor mijn 3.99. Maar zoals ik zeg, ze zijn aan het beteren. Misschien zouden de grote mannen van de Standaard Uitgeverij het aantal albums in een jaar moeten terugbrengen van 4 naar 3. Liever 3 albums die (hopelijk) lukken dan 4 die floppen.
Een 7 lijkt mij een redelijk logisch cijfer. Normaal zou ik hiervoor slechts een 4 geven, maar door de omstandigheden van het maken van het album...

DatumThu Jan  5 12:11:28 2006

Reactie no. 25
Naammafo saillal
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieHet verhaal is zéér beter dan zijn voorganger.  Alleen  zitten niet alle ingredienten in om een super suske&wiske-strip te maken
DatumWed Jan  4 16:54:23 2006

Reactie no. 24
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieHet is een leuk album.Maar nu ook niet 'perfect'.Het is wel eens leuk 4Lambiks.4x zoveel humor zou je denken.Toch niet helemaal.Ik heb wel even moeten opnieuw lezen om het te begrijpen.
Maar al bij al is het een leuk album.Daarom een 9
DatumMon Dec 26 16:32:19 2005

Reactie no. 23
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieEcht een leuk album.
Krimson zag er wel wat oud uit, maar dat is zijn kloon vergeven. :P
DatumFri Dec 23 20:28:35 2005

Reactie no. 22
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer7
RecensieNa het matige "Slapende goud" is dit album een stap in de goede richting. De humor is beter, er komen verassende wendingen in voor en we krijgen eindelijk een Krimson als vanouds. De tekeningen kunnen nog wat beter verzorgd worden (verhoudingen, decors, gelaatsuitdrukkingen), maar al bij al is dit een verhaal waarvan genoten kan worden. Maar het kan nog lang niet tippen aan de legendarische verhalen van Vandersteen uit de jaren ?50.
DatumSat Dec 17 17:35:23 2005

Reactie no. 21
NaamJippe Van Niel
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieEigenlijk een 10+ als dat kon!Als je dit leet denk je eigenlijk dat het slapnede goud zelfs een 6 zou hebben!!
DatumSat Dec 17 12:26:01 2005

Reactie no. 20
NaamJurgen van Berkum
Leeftijd39
Cijfer7
RecensieNa enkele suffe saaie en vooral onlogische verhaaltjes waarbij de krachtige lijnen van vroeger ontbraken eindelijk weer eens een avontuur op een redelijk niveau. niet dat het niveau van vroeger (tot nr.200) nog gehaald wordt maar wel beter dan recent werk. ik mis vooral in de moderne suske en wiske albums de satire waarmee maatschappelijke en sociale problemen belicht werden. de kaduke klonen is wel leuk een verhaal over klonen, maar jammer dat er niet meer uitgehaald werd. Nu Krimson in dit album weer een keer terug keert geeft ik de schrijver het advies om vaker tegenstanders van weleer terug te laten komen. dit kan verfrissend werken voor de oudere lezers en de jonge lezers maken kennis met een karakter van vroeger in een modern jasje.
DatumWed Dec 14 18:37:46 2005

Reactie no. 19
NaamPourqie-Boy
Leeftijd19
Cijfer6
RecensieAl bij al is dit zeker geen slecht album. De tekeningen zijn er op vooruit gegaan, alleen zitten de verhoudingen nog lang niet goed. Een verwijzing naar vanwaar we Rosarius zouden moeten kennen had best gemogen. De karakters kloppen nog altijd niet. Barabas is normaal niet zo goedgelovig en de tijd dat Jerom dom was en niet kon praten was 30 jaar geleden. De rodere tint voor de cover is leuk maar wanneer krijgt Wiske een extra vinger?
DatumWed Dec 14 18:07:20 2005

Reactie no. 18
Naamwillem de vries
Leeftijd37
Cijfer6
RecensieNa het vorig album stond het huilen nader dan het lachen. Maar na het lezen van dit album ben ik weer licht enthousiast. Het verhaal was orgineel en zat  goed in elkaar. De tekeningen waren beter, alleen waren de verhoudingen hoofd / rond niet altijd even goed. Ook vond ik een zenuwaanval bij lambik ongepast en jerom enorm dom.

Maar des al niet te min heb ik wel vertrouwen in de toekomst.

Willem

DatumTue Dec 13 21:30:28 2005

Reactie no. 17
Naamhoogeveen Jan
Leeftijd62
Cijfer9
RecensieIk vind het uitstekend dat oude bekenden weer van stal worden gehaald. Het is een te verwachten verhaal met de nodige verwarring door de klonen. Verwijzingen waar stripfiguren meer acteren ontbreekt en  dat is jammer.
DatumMon Dec 12 16:32:01 2005

Reactie no. 16
NaamMichiel
Leeftijd16
Cijfer8
RecensieIk had het niet verwacht maar deze tekenaars lijken de stijgende lijn snel gevonden te hebben. Te tekeningen zagen er beter uit en ik moest zelfs weer lachen om een aantal grappen. Ik hoop alleen dat suske en wiske volgende keer weer een hoofdrol krijgen want die spelen de laatste tijd te veel een bijrol vind ik. Verder alleen maar complimenten over dit boek. Eigenlijk wilde ik een 7 geven maar in verglijking met de afgelopen albums is deze toch echt wel goed dus wordt het een 8. Ga zo door!!!!
DatumMon Dec 12 15:46:22 2005

Reactie no. 15
NaamYves
Leeftijd24
Cijfer7
RecensieLaat ik beginnen met te zeggen dat ik het album wel leuk vond. De sfeer was bij tijd en wijlen zoals ik het me herinnerde van vroeger. Ook de nieuwe kleur rood van de kaft beviel me wel. Maar toch zaten er wat mij betreft nog teveel minpunten aan dit album. Laat ik er een paar noemen.

-Professor Rosario: hij wordt voorgesteld als een oude bekende, maar er wordt nergens gezegd uit welk album hij komt. Van andere berichtjes op deze pagina begrijp ik dat hij uit een Jerom-album komt. Dat had ergens in een voetnoot er wel bijgemogen.

-De klonen: wat was nou de hele bedoeling van de klonen? Had Krimson alleen Jerom nodig om de kernkop de aarde in te slaan of hadden de klonen nog een doel? En waarom verdwenen ze in het begin van het verhaal vanzelf en later niet meer?

-Barabas: opnieuw wordt Barabas veel te goedgelovig voorgesteld, net als in Het Slapende Goud. Daar gaf hij Lambik onder verdachte omstandigheden zijn uitvinding mee, hier vertrouwd hij Rosarius met zo'n gevoelige uitvinding als een kloonmachine, hoewel deze Rosarius blijkbaar een oude bekende schurk is. En hoewel Barabas later in het verhaal tenminste laat zien dat hij niet helemaal achterlijk is door Rosarius en Krimson in de luren te leggen, toch voelt het begin van het verhaal niet goed. En wat is er gedurende het verhaal opeens met Barabas' ethische opvattingen gebeurd. Aan de start van het verhaal neemt hij nog afstand van Rosarius' experimenten met menselijke klonen, aan het eind kloont hij er zelf lustig op los en verandert hij zelfs belangrijke eigenschappen van de klonen: ze hebben geen vrije wil meer en veranderen zelfs in ballonnen of stuiterballen of zoiets. En tot overmaat van ramp worden de klonen zelfs zonder boe of bah vernietigd. De schrijver mag dan wel geprobeerd hebben alle problemen hiermee onder het vloerkleed te vegen door te zeggen dat het slechts kopieen betreft en geen echte levende wezens, maar dat is voor mij wat te makkelijk. Zeker aangezien de klonen geen echte duidelijke rol in het verhaal lijken te hebben, komt dit hele gebeuren op mij meer over als makkelijk scoren met een actueel onderwerp, dan een intelligent verhaal hierover neerzetten.

-Jerom: waar heeft hij zijn verstand tegenwoordig gestopt? Hij wordt  gebeld door Rosarius, die blijkbaar een oude tegenstander is, en die zegt hem dat hij een pak gekocht heeft in Jeroms maat? Of hij dit even wil passen? En Jerom vindt dit allemaal maar normaal? Dat slaat toch helemaal nergens op zeker?

-De lengte van het verhaal: dit heeft niet alleen betrekking op dit verhaal, maar aangezien dit de eerste recensie is die ik hier schrijf, zet ik het er maar bij. De verhalen zijn veel te kort. Er is zo geen tijd om het verhaal goed uit te werken. De introductie is vaak al de helft van het album, waarna er niet veel tijd meer over blijft voor het hoofdgedeelte en de afronding. Dat laatste wordt dan ook vaak op de laatste een of twee pagina's afgeraffeld. Dit komt de verhalen zeker niet ten goede. Er is geen tijd meer voor een beetje diepgang in de verhalen en elk zijspoortje dat wordt ingeslagen vreet meteen een groot gedeelte van het album. Erg jammer allemaal, zeker nu de verhalen weer interessanter worden en het weer waard zijn om meer de ruimte te krijgen.

Ik had dit album eigenlijk een 6,5 willen geven (voldoende, maar niet te ruim, want nog veel ruimte voor verbeteringen), maar halve cijfers zijn niet mogelijk. Daarom maar een 7.

Al met al ben ik vol goede hoop voor de toekomst, want Suske en Wiske lijken weer wat van hun oude charme terug te krijgen, maar dan zou de uitgever er wel goed aan doen om de schrijvers/tekenaars wat meer pagina's te geven en deze laastste op hun beurt zouden het publiek iets serieuzer moeten nemen. Zelfs al richten ze zich voornamelijk op kinderen, dat betekent nog niet dat hun publiek niet intelligent genoeg zou zijn om door slappe verhaaltjes heen te kijken. Ook kinderverhalen zijn op hun best als het publiek serieus genomen wordt.

DatumMon Dec 12 14:01:26 2005

Reactie no. 14
NaamPaysBart
Leeftijd37
Cijfer5
RecensieIk ben het met veel dingen eens die hieronder staan. Het verhaal is beter dan het Slapende goud maar de tekeningen zijn nog niet goed. Vooral Sidonia is niet goed getekend (de kin is misvormt) en Suske en Wiske hebben vaak een te klein hoofd op een groot lichaam. Ook zijn er niet echt mooie achtergronden (ik ben zelf in IJsland geweest....herkende er niets van, terwijl ze toch wel een leuk landschap hadden kunnen gebruiken of typisch stadsgezicht). Toch vind ik het verhaal meer voor kinderen tot een jaar of 12 terwijl de verhalen van Marc voor alle leeftijden waren. Het klonen is leuk gevonden maar het idee er achter (dat Krimson de wereld gaat laten ontploffen voor wereldmacht) is iets te naief en ongeloofwaardig. Ik hoop dat de studio wel door gaat met verbeteringen aanbrengen. Tot nu toe ben ik er niet van overtuigd of ik over 2 jaar nog steeds ieder nieuw album zal gaan kopen.....
DatumMon Dec 12 01:23:24 2005

Reactie no. 13
NaamJan P.
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieEigenlijk best wel een vreemd album. Er zij namelijk best wel een aantal dingen aan te merken. Zo is Jerom nog steeds zichzelf niet: Zo ziet hij onder meer een donkere kabine voor een kleedkamer aan. Verder wordt professor Rosarius hier beschouwd als ware een oude schurk, terwijl ik nog nooit iets van de beste man vernomen heb. En er wordt oneerbiedig met Lambik's karakter omgegaan, hij lijkt, zeker in het begin, echt een klein kind. Sidonia is hier ook weer te chagrijnig en heeft een veels te kleine rol. Maar toch.... ondanks de soms onlogische verwikkelingen is het een aangenaam verhaal geworden die je zo in een zucht met voldoening uitleest. Ik hoop dat er snel iets veranderd aan de personages, dan is de strip weer volledig in ere hersteld. Ook vind ik de albums nog steeds te kort. De verhalen moeten weer terug naar 56 bladzijdes zodat de verhalen weer iets meer uitgediept kunnen worden als weleer.
DatumSun Dec 11 22:05:12 2005

Reactie no. 12
Naamfiat
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieAls lezer van Suske en Wiske en klassieker liefhebber, vond ik het leuk om een fiat 500 terug te zien. Alleen klopte er e.a. niet helemaal. Bij een 500 zit de motor achterin en wordt de bagage voor onder de klep gestopt. Jerom haalt zijn uniform echter bij de motor vandaan. Lijkt mij onmogelijk. Ook is het in werkelijkheid erg krap om hier met 4 personen in te zitten. Maar met Suske en Wiske, Lambik rechtop en Jerom achter het stuur ziet het er nog ruim uit.

Maar goed, over het algemeen een leuk verhaal.

DatumSun Dec 11 20:45:41 2005

Reactie no. 11
NaamJan
Leeftijd26
Cijfer8
RecensieIk had een bang voorgevoel toen ik "Het slapende goud" had gelezen. Hoewel ik het niet eens was met het ontslag van Marc Verhaegen, was het niet zo dat ik hoopte dat het nieuwe team hopeloos zou mislukken. Integendeel als ze goede albums zouden maken zou ik dat prachtig vinden. Het kortverhaal "De energieke Guiten" stemde mij al positief maar met dit album ben ik totaal verrast.
Het verhaal is goed, en misschien zou het 10 jaar geleden wel actueler geweest zijn. Dat mag de pret niet drukken. Naast "De formidabele fantast is er voor mij weer een super-album verschenen.
Mensen die regelmatig riepen dat de tekenaars maar eens oude albums moesten herlezen lijken op hun wenken te worden bediend. Het nieuwe team lijkt zelfs terug te grijpen op oude Jerom albums, want daar dook Professor Rosarius al eerder op.

Professor Rosarius is te zien in "Jerom - Het groene eiland" te lezen in Familiestripboek 1995 (50 jaar jubileumboek) en Familiestripboek 1999.

DatumSun Dec 11 18:50:38 2005

Reactie no. 10
NaamTom
Leeftijd19
Cijfer7
RecensieIk mag zeggen dat het nieuwe team zichzelf begint te verbeteren. Het verhaal zit beter in elkaar, de grappen zijn iets minder dom en zelfs het tekenwerk is op veel punten een stuk verbeterd.
En toch...er missen dingen. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over "professor Rosarius de schurk", maar nergens een verwijzing naar een ouder album.

Naast de suske en wiske stijl vond ik ook dingen uit Robbedoes en Kiekeboe terug. Beter nog: Rosarius is een soort Zwendel en Krimson's plannen kunnen zo terecht bij Timothea Triangl. Ook in tekenstijl is dit ergens wel te merken.

Kortom, een redelijk verhaal dat teveel aanvoelt als een mix van andere reeksen met een suske en wiske sausje. Beter dan het vorige misbaksel, maar nog steeds niet veel...en te vlug uit.
 Was Verhaegen nog maar gebleven. Met zijn verhalen "veraad op de veluwe" en "de formidabele fantast" zat hij waar hij had moeten zitten. Jammer genoeg grepen ontwetenden in.

De bijlage (een agenda voor volgend jaar) is leuk bedrukt, maar is eigenlijk meer een reclame-gadget dan heel erg handig. Maar de jongere scholier heeft er ongetwijfeld iets aan.

DatumSat Dec 10 12:25:23 2005

Reactie no. 9
NaamAdrie
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieNa het slapende goud wederom een verbetering! Echter, de Energieke Guiten was qua verhaal en tekeningen een stuk beter. Ik hoop wel dat in de toekomst de figuren niet zo worden afgeraffeld in de tekeningen. Zoveel verhoudingen die niet kloppen Er gaat geen pagina voorbij of het is raak. Vooral S & W zijn bijna op elk plaatje buiten verhouding Bijna altijd het hoofd te klein. Ook valt het op dat als er veel figuren op 1 plaatje staan er slordig wordt getekend. Een voorbeeld van een slechte tekening is bijv. het eerste plaatje op strook 140 Alle figuren rennen door een ruimte maar het straalt geen actieve scene uit. Naar mate de figuren klein in het plaatje staan zien ze er bijna altijd misvormt uit. Bovendien wordt er niet meer ouderwets goed geinkt alsof het met een bibberige fineliner is gedaan hier en daar.(qua inkten was de topijd mijns inziens ten tijde van De geverniste zeerovers e.d.)Ook de domheid van Lambik is in het begin van het verhaal tenenkrommend. Het idee dat ie kan toveren raakt kant noch wal en is karakteristiek voor hoe men de laatste 50 albums met een gewldig personage als Lambik omgaat.Lambik mag wel dommig doen zoals bijv. in het album Het Brommende Brons (steeds de leiding willen nemen enzo) maar hij wordt veel te vaak als een complete mongool neer gezet. Gelukkig trekt dat later in het verhaal bij. Al met al ben ik toch positief. Krimson ziet er weer op z'n rijmende Paards uit. En ik vind het nu al beter gaan met het nieuwe team dan de hele Verhaegen cyclus. want dat was echt een verschrikking. De verjhalen zijn wel erg kort tegenwoordig dit bevorderd de loop van het verhaal ook niet echt. maar goed hoop voor de toekomst. We zijn er echter nog lang niet!
DatumFri Dec  9 23:29:59 2005

Reactie no. 8
Naamclaudia
Leeftijd32
Cijfer8
Recensiehet is voor het eerst in twee jaar dat ik een suske en wiske weer opnieuw zal lezen,normaal lees ik mijn suske en wiske s kapot, dat is sinds in de ban van de milt niet meer gebeurd.
het laat ook zien dat het logisch was dat marc verhaegen is ontslagen,hij heeft gewoon de serie bijna de nek omgedraaid.
gelukkig hebben de erven vandersteen net op tijd ingegrepen.
DatumFri Dec  9 22:59:38 2005

Reactie no. 7
NaamHenk
Leeftijd33
Cijfer7
RecensieHowel het album zeker een verbetering ten opzichte van het vorige is, blijft het onder de maat voor een team dat zegt zich te baseren op Vandersteens werk uit de jaren 50. De tekeningen van de figuren en de achtergronden gaan zeker vooruit, maar zijn nog lang niet op een goed niveau. De duikboot van Krimson vond ik bijvoorbeeld een vrij kinderachtig ding.
Het scenario is ook iets verbeterd, maar kan in de verste verte niet tippen aan de Vandersteen scenario's uit de jaren 50. Het blijft een vrij dun verhaal. De humor is wat mij betreft o.k. en in ieder geval een stuk minder flauw.
De rodere kleur van de kaft vind ik overigens prima gekozen en komt dicht in de buurt van de albums uit de jaren 50, nu de rest nog!
DatumFri Dec  9 16:49:27 2005

Reactie no. 6
NaamErik Strijbos
Leeftijd21
Cijfer7
RecensieAllereerst de kaft; de kleurverandering is iets te. Als de kleur tussen de oude albums en dit nieuwe album zou zitten is het beter en sluit het beter aan bij nummers 1 t/m 66. Prima dat dit nu wordt veranderd. Het komt op me over of het lettertype in de strips weer een stuk is verbeterd. Jammer dat het hoofdletter-lettertype iets te iel is.
Scenario:
Jammer is dat Jerom nog steeds niet zijn eigen spraak terug heeft. Het karakter van Sidonia is ook nog niet onder controle, net iets te explosief ondanks de uitleg. Waarom de Jerom-klonen bij Jerom thuis gaan zitten en niet bij Krimson is wel heel raar. Lambik krijgt een Sidonia-aanval wat totaal niet logisch is bij het karakter van Lambik. Lambik zou er gewoon wat schlemieler mee om zijn gegaan. De kloonmachine is niets nieuws; in de verraderlijke Vinson bestaat het al. De keus voor Rosarius is wat vergezocht maar begrijpelijk. Savantas zou toch de macht voor zichzelf opeisen.
Barabas is zoals gezegd nog te naief. Ook de manier waarop Lambik bij Barabas wordt weggestuurd is iets te overdreven. Barabas doet daarnaast soms ook domme dingen, zoals het net dat nog uit hangt terwijl dat Lambik wil duiken. Lambik rookt pijp in dit verhaal. Is dit - net als overmatig alcoholgebruik - tegenwoordig nog te tolereren? Krimson heeft overigens wel familie. In Tazuur en Tazijn (van Paul Geerts!) komt familie voor.
Het geheime wapen van Jerom stelt teleur, het blijkt alleen maar het 'leger'kostuum te zijn. Het woord 'verrekte' vind ik niet passend (shit daarentegen wel). De humor is gelukkig beter en het scenario over het algemeen is er stukken op vooruit gegaan.
Tekeningen:
Jerom's borstkas heeft evenveel breedte, maar is in de hoogte gekrompen. Het totaal ziet er hierdoor niet uit. Het gedeelte van het gezicht onder de oren van Jerom is vaak te groot of te breed getekend. Ook de kin van Sidonia is te vooruitstekend. Helaas is de compositie van de tekening soms nog niet kloppend. Vaak wordt er binnenshuis gekozen voor een 'camerapositie' vanaf de vloer. Dat laat het geheel er een beetje maf uit zien. Een auto die buiten beeld rijdt, terwijl er in het plaatje nog voldoende plaats is, komt ook nog voor (24, 2e plaatje).
Helaas is de documentatie voor het vliegveld van Reykjavik niet zo goed als in de Edele Elfen. Wat ik positief vind is dat weer voor de oude Krimson is gekozen en niet voor de nieuwere versie met 'de staart / het matje' (gelukkig net zoals in 'De verdwenen Verteller').
Wel vreemd dat het huis van Sidonia nu weer zo dicht aan de straat staat.
Leuk is dat er allemaal elementen uit de rest van de reeks door elkaar worden gegooid. De fonkeling in de oogjes (door Eugeen Goossens destijds), Rosarius (door Eduard de Rop) etc. Gelukkig wel weer wat humor in de tekeningen.
Inkleuring:
Complimenten voor de steeds mooiere en gedetailleerdere inkleuring. Jammer is dat een witte duikboot niet wit is en de pakken van de Jeroms ipv. blauw-geel blauw-groenig zijn. (of Suske is kleurenblind)

Dat maakt voor mij de conclusie (na het zien van deze enorme waslijst) dat ze er bij de nieuwe studio nog niet zijn. De energieke guiten was beter. Maar het is positief dat er vooruitgang is. Dat maakt voor mij een 7.

DatumFri Dec 9 13:54:56 2005

Reactie no. 5
NaamAien
Leeftijd20
Cijfer7
RecensieTot mijn grote verbazing is dit album mij erg goed bevallen. Na het vorige album, het Slapende Goud, waren mijn verwachtingen voor dit album niet al te hoog gespannen.
Toch voldeed dit album aan een aantal basisprincipes die ook nog eens redelijk uitgewerkt werden. Zo begon het verhaal goed en kwam het goed op gang. De vaart bleef er in maar het werd vrijwel nergens te snel of te vluchtig. De tekeningen vond ik ook beter dan in het slapende goud en, een groot voordeel, niet te veel bijpersonages!
Als puntjes van kritiek kan ik noemen dat ik het verhaal nog iets te oppervlakkig vond en het feit dat Krimson de wereld wou opblazen niet erg origineel.
Nou, zeker een grote stap in de goede richting, naar mijn mening, en als deze lijn zich doortrekt dan hoop ik dat we nog veel moois kunnen verwachten :)
DatumFri Dec 9 08:27:18 2005

Reactie no. 4
NaamMartin van Dam
Leeftijd25
Cijfer7
RecensieNa "Het Slapende Goud" vreesde ik het ergste, maar dit album bleek alleszins mee te vallen. In tegenstelling tot zijn voorganger waren de grappen beter gedoseerd en ook wat leuker, en het verhaal had meer van het echte Suske en Wiske gevoel, zoals de album dat vroeger uitstraalden. Aan de tekeningen kan mijns inziens nog wel een en ander bijgeschaafd worden.

Al met al een album dat gelukkig niet nog dieper zinkt dan het vorige, en wat mij betreft zeker geen onvoldoende waard.

DatumWed Dec  7 19:37:21 2005

Reactie no. 3
NaamHarmen
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieNog niet helemaal zoals het moet zijn, maar toch al een hele verbetering t.o.v Het slapende goud. Krimson vind ik niet helemaal goed in het verhaal neer gezet, (ik bedoel eigenlijk de 1e kloon van krimson) de humor kan nog stukken beter, en de tekeningen kunnen ook nog wel wat verbeterd worden. Toch valt het nog best mee, bij dit verhaal duurde het in ieder geval weer iets langer voor dat ik het uit had, en ik had het idee tenminste weer, dat ik een verhaal las. Er waren ook geen ontzettend flauwe grappen meer, en de tekeningen waren wel beter dan Het slapende goud. Toch was De formidabele fantast nog wel veel beter! Het viel me trouwens wel op dat de kaft van dit album donkerder rood (oranje) was, dan de voorgaande albums. dat is verder niet heel belangrijk, maar ik vond het wel grappig dat ik dat even ontdeky had :P.
DatumWed Dec  7 16:15:27 2005

Reactie no. 2
NaamRubain
Leeftijd22
Cijfer9
RecensieNa de mindere start met het Slapende Goud, brengt het nieuwe team nu , na 'De energieke guiten' alweer een goed album! In "De Kaduke Klonen" wordt er toch weer een niveau gehaald dat lange tijd zoek was in de reguliere reeks. Het verhaal zit vol spanning en plotwendingen die je es niet van uren ver ziet aankomen. Verder heb ik me kostelijk geamuseerd met de grappen van de klonen, vooral Lambik was hilarisch met zijn klonen! En daar kom ik bij nog een verbetering: de personages zijn terug zichzelf, vooral Lambik die onder de vorige auteur mij toch wel te idioot overkwam is weer helemaal zijn eigen ingenomen zelve!  Ook de plotwendingen met eeuwige vijand Krimson (die er nog slechter uitziet) zijn verrassend. Enig minpuntje is dat Barabas al twee albums op rij te naief is. Maar dat vergeven we het team. Doe zo verder! Het wordt weer een plezier om Suske en Wiskes te komen. Geen 10: dat is enkel voor de meester en enkele Meesterwerkjes van Paul weggelegd, maar motivationele 9 verdient dit album toch wel!
DatumWed Dec  7 15:45:04 2005

Reactie no. 1
NaamKoen
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieDit is al wat beter dan 'het slapende goud'.
Ik vind het een verhaal met spanning,
soms wat ingewikkeld met al deze klonen, en veel betere humor.
Het verhaal zit goed ineen en de tekeningen zijn mooi gedetailleerd.
Misschien 1 klein foutje: Zat Krimson niet in de gevangenis na 'Kaapse kaalkoppen'?
Alleszins, dit verhaal krijgt van mij een 9, top!
DatumWed Dec  7 14:18:37 2005