Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De Nachtwachtbrigade


De Nachtwachtbrigade Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De Nachtwachtbrigade verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,22

Reactie no. 63
NaamLeendert
Leeftijd47
Cijfer5
RecensieJe kan zien dat het nieuwe team hier nog worstelt om Suske en Wiske in de vingers te krijgen. Men probeerde de humor van Verhaegen erin te krijgen, maar slaagt hier niet echt in. Het is slapstick en waarschijnlijk bedoeld om de pagina's te vullen maar komt soms erg uit de lucht vallen. De tekeningen worden hoekiger en langzaam wordt er afscheid genomen aan de traditionele Suske en Wiske ronde stijl.
Het verhaal had beter gekund en het was leuker geweest als bijvoorbeeld Rembrandt wat beter was uitgewerkt.
Datummaandag 03 januari 2022 17:12

Reactie no. 62
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieToen kwam er een album dat werkelijk tot de verbeelding sprak: het eerste goede album uit de koker van het Studio100 team. Je kunt er niet om heen dat het geïnspireerd was door de eerder gemaakte schilderalbums maar het is alleszins redelijk gedaan. Het is leuk dat door de verstrooidheid van Barabas een boel mis gaat met de Nachtwacht. De vergissingen zijn leuk en het vergt beslist investeringsvermogen om de fouten recht te zetten. Sidonia in het schilderij, de hond er uit en dan het gele meisje er weer af…Vooral als de tijdbom gaat tikken: het Rijksmuseum gaat bij Barabas kijken hoe het onderzoek vordert. Onze helden moeten naar het oude Amsterdam om met name het gele meisje te zoeken. Daarnaast speelt een dubbel plot af van degene die de zoektocht frustreert. Dat werkte erg spannend hoewel de ontknoping, hoe passend ook wel wat flauwtjes was. Je verwacht toch ook een beetje “Raap van Rubens” maar dat is onterecht: deze makers zijn geen Geerts. De tekenstijl alleen al. Dat is niet erg in dit geval want met dit verhaal hebben ze best wat geslaagds gemaakt. Sommige geschiedkundige details kloppen en dat is leuk om te zien. Dat maakt het verhaal serieus te nemen. Het slot van het verhaal is erg leuk gevonden…het raadsel naar het beroemde oog op de nachtwacht blijkt opgelost.
Datumvrijdag 04 december 2020 22:56

Reactie no. 61
NaamGlenn
Leeftijd15
Cijfer10
RecensieDe Nachtwachtbrigade is het beste Suske en Wiske album ooit en voor altijd. Het werd uitgebracht in het jaar 2006, omdat de schilder Rembrandt van Rijn 400 jaar daarvoor werd geboren.
Peter Van Gucht en Luc Morjaeu hebben dit prachtige eerbetoon gemaakt, met de mooiste tekeningen en de mooiste dialogen.
Suske en Wiske, Jerom, Lambik, Professor Barabas en vele anderen nemen je echt mee naar het voor een deel waargebeurd verhaal.
Ik kan het verhaal elke keer weer blijven lezen!
Datumvrijdag 21 januari 2011 14:32

Reactie no. 60
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer9
Recensieeen verhaal met veel goede humor, ook leuk dat de teletransfor weer eens terug komt. maar als ik barabas was had ik de tastoscoop gebruikt om meer informatie over de personages van de nachtwacht te weten te komen. maar dat zal het verhaal helemaal veranderen dus dat kan ik begrijpen. ik ben allen niet helemaal weg van de cover. als de gemaskerde erop zou staan zoude cover al veel spannender zijn. maar voor de rest een goed album
Datumvrijdag 24 december 2010 16:14

Reactie no. 59
Naamaxel
Leeftijd14
Cijfer8
Recensiegoed verhaal.
goed gevonden. verrassend! mooi getekend. ook goed gedaan met dat schilderij en ... de teletijdmachine werd weer eens gebruikt
tekeningen: 1.5/2
verhaallijn: 4/5
orginaliteit: 1/1
voorkant: 1/1.5
aantrekkelijkheid (voorkant): 0.5/0.5
Datumdonderdag 26 augustus 2010 16:06

Reactie no. 58
Naamgerrit
Leeftijd13
Cijfer9
Recensie't begin is wisselvallig, maar daarna wordt het alsmaar leuker en maakt dit voor mij weer een leuk album, alles wat in een suske en wiske hoort te zitten zit erin : spanning, ontdekking, flauwe humor en een goed einde. voor een van de betere suske en wiskes...
Datumzaterdag 21 augustus 2010 19:28

Reactie no. 57
NaamMarretje
Leeftijd11
Cijfer8
Recensiede nachtwachtbrigade is best,tja hoe moet je het zeggen,als je over Rembrandt een S&W verhaal bedenkt kan dat best een goeie zijn,net zoals de kunstkraker en de raap van Rubens,moest ook rembrandt een eigen verhaal hebben en dit is het dan...
ik vind het zelf een van de betere verhalen van het heden,maar een minpunt is toch,zo flinterdun...
Je zou,met die gemaskerde denken die journalist is het ,maar lambik en ik had het ook wel verwacht...
Datumzondag 6 december 2009 17:26

Reactie no. 56
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer6
RecensieTja, niet eens zo slecht dit album. Het bezit een degelijk scenario en er word in dit verhaal niet zo van de 'hak op de tak' gesprongen, dit in tegenstelling tot andere verhalen van de laatste jaren. Jammer vind ik het dat het verhaal zo kort is en er daardoor relatief weinig gebeurd, er had meer uitgehaald kunnen woorden. Humor is oké, tekenwerk is pover
Datumzaterdag 21 november 2009 00:20

Reactie no. 55
NaamRichard
Leeftijd38
Cijfer4
RecensieEen leuke poging tot een soort van Raap van Rubens maar blijkbaar is dat voor dit team toch to hoog gegrepen. De groffe ongedetailleerde tekeningen en de wel erg flauwe grapjes doen meer aan productiewerk denken dan aan de grote vertellers: Vandersteen en Geerts. Jammer, maar meer dan een net-niet voldoende zit er voor mij niet in
Datumzaterdag 13 december 2008 22:48

Reactie no. 54
NaamSam
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieIk vind dit echt de beste Suske en Wiske ooit, echt een leuk verhaal en ook leerzaam want je leert veel over de tijd waarin het boek zich afspeelt.
Datummaandag 3 november 2008 18:36

Reactie no. 53
Naammarcus
Leeftijd38
Cijfer6
Recensieleuk / orgineel idee maar irriteer me aan de foute dubbelrol van Lambik die uitkomt, niet geloofwaardig vind ik
Datumwoensdag 16 januari 2008 22:24

Reactie no. 52
NaamVerstaen jan
Leeftijd25
Cijfer7
RecensieQua verhaal vind ik de plot wat mager. Enkel het feit dat Lambik naar het verleden wil om zich te laten verewigen is de aaleiding naar het avontuur. Maar welk avontuur? het enige wat gebeurt is dat ze het meisje zoeken en dat is alles.
De makers van het album geven de oppervlakkigheid van het scenario zelf toe: Lambik rekt hun verblijf in het verleden door het meisje te verbergen, zodat ze nog niet naar he heden terugkunnen. Zoals vorige recensies aangaven leren we niet veel over die tijd of van de schilder zelf. Gezien Lambik de boosdoener is, hebben de tijd, locatie en bijfiguren enkel een bijrol.
tekeningen zijn meestal goed en de grappen ook. Ik denk dat Paul Geerts hier een veel gecompliceerder en allesomvattender en dus inhoudelijker verhaal van had gemaakt (en met meer pagina's want met deze 46 bladzijden is het sowieso te weinig om enige diepgang te krijgen).
Datumzaterdag 8 december 2007 10:50

Reactie no. 51
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer6
RecensieEr wordt hier een poging gedaan om de ouwerwetse Suske e n Wiske sfeer op te roepen. Dat vind ik een voldoende waard.
DatumFri Sep  7 11:55:26 2007

Reactie no. 50
NaamJT
Leeftijd18
Cijfer5
RecensieHet album is niet om naar huis te schrijven(schilderen)
Ik mis heel wat diepgang van onze personages, nu lijken ze als kippen zonder kop te rondrennen door oud-Amsterdam. En dat op verzoek van Lambik terwijl de rest wel weet dat je Lambik niet 100% moet vertrouwen in dit soort situaties. Op de aankonding stond Krimson, maar hij speelt geen rol in de verhaal. Krimson als de gemaskerde zou meer kloppen qua Suske en Wiske reeks.
Ook zijn de personages misvormd en staan ze niet normaal. Bijvoorbeeld bij Lambik op cover, ik heb die actie van Lambik nagedaan en toen moest ik 2 dagen liggen met pijn in mijn benen.
DatumTue Jun 19 10:00:47 2007

Reactie no. 49
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer9
Recensieerg leuk album tjonge! NET GEEN 10
DatumMon Apr 16 20:55:45 2007

Reactie no. 48
NaamJan
Leeftijd16
Cijfer5
RecensieHet album was een van de slechtste van de laatste jaren!
Om te beginnen vond ik dat de titel helemaal niet in een rijkelijk versiert kadertje hoort te staan. Een gewone gele titel was zeker even goed geweest.
Daarnaast vond ik het vervelend dat Suske weer het brave knulletje wordt met zijn donkerblauwe lange broek.
In het vorige verhaal - de bangeschieters - heeft hij nog zijn 'coole' outfit aan (los shirt, bruine broek met zakken) en dat stond hem beter. Suske was een ietwat rebelse tiener. We waren hem ook gewoon, en nu moet zijn kledingstijl opeens veranderen - zoals bij Wiske, maar dit valt veel minder op.
Het verhaal zelf was maar gewoontjes - en de mopjes erg flauw.
Voorts vind ik ook de tekenstijl te gedetailleerd worden - maar misschien heeft dat ook te maken met het feit dat ik de strip via de krant heb gevolgd waar de stroken erg klein zijn.
Tot slot wil ik opmerken dat Tante Sidonia wat aan de kant wordt gezet tijdens de laatste verhalen. Hierbij denk ik dan aan de vele opeenvolgende verhalen waarin ze bezig is met de grote schoonmaak en dus geen tijd heeft voor avontuur. Of in De Nachtwachtbrigade, waar ze op het schilderij wordt getranstporteerd zodat we ze niet meer zien in het verhaal; behalve op het einde als ze weer normaal wordt. Tante Sidonia krijgt pas weer een grotere rol in "De tikkende Tinkan".
DatumTue Apr  3 17:58:23 2007

Reactie no. 47
NaamBjorn
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieIk apprecieer dit album echt. Niet dat het hetzelfde niveau haalt als de klassiekers, maar dit is toch een aardige poging. Het is zeker geen slecht verhaal, het had voor mij wat meer uitgediept en langer mogen zijn. Het gaat de goede richting uit.
DatumThu Mar 29 04:37:41 2007

Reactie no. 46
NaamGerhard Burgers
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieEen leuk verhaal met vooral veel goede humor, de droge humor van lambik vind ik erg belangrijk in een boek, zeker ook de professor mag een beetje vriendelijker worden neergezet want die heeft als hoofdkaraktertrek toch : verstrooidheid met af en toe een kleine driftbui, maar niet andersom.
DatumThu Jan 25 00:03:19 2007

Reactie no. 45
NaamRobin
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieErg leuk album, k'vind deze sfeer wel heel leuk en ook wel een grappig einde hebben
DatumThu Jan  4 10:34:36 2007

Reactie no. 44
NaamTimmy
Leeftijd19
Cijfer6
RecensieHet is geen geweldig album. Er wordt wel mooi een historisch figuur neergezet, maar het verhaal heeft geen echte diepgang. Ik had al vrij snel door dat Lambik achter het voorval zat en dat maakte het natuurlijk ook minder spannend. Toch was het niet dramatisch slecht, dus een mager zesje.
DatumThu Dec  7 16:40:52 2006

Reactie no. 43
NaamSander
Leeftijd28
Cijfer5
RecensieDit was echt een waardeloos album! Het verhaal was goed maar de tekeningen zijn niet om over naar huis te schrijven! Echt barslecht! Ik zou zeggen: zoek een andere tekenaar want dit is niks. Zonde dat een leuk verhaal zo'n slechte tekeningen moest hebben.
DatumWed Nov 29 20:40:02 2006

Reactie no. 42
NaamMarc Ulemie
Leeftijd38
Cijfer7
RecensieIk vind dat op punten waar het intrige "schakelt" de tragikomedie moet worden ingezet en dat de tragikomische scenes (bijv. gesprekken met deftige personages) een langere uitloop van iets fascinerends mogen vormen. En waar nu de vrij vlakke tragikomedie staat (bijv. met de sensatiejournalist, en met Lambik die aan geld wil komen voor gelag), stukken die eigenlijk een anticlimax vormen na de sterke intrigeschakeling die er aan vooraf gaat (dus het schilderij met de teletransfor en het flitsen naar het verleden), moeten de sterke klinische grapjes. De zwakkere staan er nu ook al in, bijv. munt kleeft vast, Lambik als pop, de anatomische les van dr. Tulp, en Lambik is bezopen. Er staan ook sterke klinika in, zoals Lambik die doorstuitert tot in de vrachtauto met zand, Suske vangt de verzameling snuisterijen en vazen op, de postbode kijkt raar op en een echte knaller is dat er een eenrichtingsstraat is. Ook erg leuk is dat Barabas zich op de verkeerde ergert en dat de prof eerst met een bloem telefoneert.

De sterke klinische grapjes die direct na een zwakke intrigeschakeling komen zijn het grappigst. Bijv. Barabas nadat hij uitleg over het doek en de teletransfor heeft gegeven, Barabas nadat per ongeluk op de knop van de teletransfor is geduwd, Lambik nadat Cornelia is naar hier geflitst, Jerom met Sergeant Kemp nadat de vreemde met de kap Rembrandt verzocht heeft, hem op het doek te schilderen. De klinika na een sterke intrigeschakeling zijn te zwak, bijvoorbeeld nadat de gemaskerde voor 't eerst verschijnt. Deze zwakkere klinika kunnen achter sterke klinika naar de sterke intrigeschakeling in geschoven worden en vormen daarmee al tragikomedie genoeg. Dan krijg je dus lines 76-80-81-82-77-78-79. Alle overige tragikomedie die niet uit zwakke klinika voortvloeit (dus versterkte zwakkere klinika, zoals lines 87-88-89-90) kan beter als uitloper verbonden worden met de sterkere intrigeschakelingen. Dus nadat de persoon met de kap voor 't eerst verschijnt moet er direct een gesprek tussen Lambik en van Ruytenburch. Nu komt na deze sterke intrigeschakeling nog eerst een zwak klinisch grapje (met de klevende munt). De zwakkere klinika mogen alleen achter sterkere klinische grapjes aankomen.

Voor 't overige niets dan lof: schitterende dimensionele views, vervullende openluchtdecors, verrukkelijke meubeltjes en heerlijke warme personages. Ook de teksten zijn beter geworden, minder brutaal en minder hard, eigenlijk: liever. Dit kan ook in bijvoorbeeld een actieverhaal gerust zo blijven. Een personage blijft toch altijd in een bepaalde integriteit verkeren ook al gebeuren de wildste dingen.

Het verhaal loopt ook erg goed, dus de intrigeschakeling klopt eigenlijk als een bus, en hoeft ook niet in een andere volgorde.

DatumMon Nov 27 20:00:33 2006

Reactie no. 41
NaamKarst
Leeftijd24
Cijfer7
RecensieIk heb dit verhaal met plezier gelezen, maar hij haalt het toch niet bij zijn voorgangers De kleurenkladder en het prachtige Raap van Rubens.
De figuren worden zo langzamerhand weer een beetje de oude.
Wel jammer dat Barabas zo snel aangebrand is , want hij was toch altijd een van de figuren die het hoofd koel hield.
Ook ik vind het grapje van het versierde tekstkadertje niet nodig.
Ik vind het erg kinderachtig overkomen.
Natuurlijk lezen veel kinderen deze strip en zullen het misschien wel grappig vinden, maar ik  hoop toch op humeur van een wat hoger niveau.
Ik vind het schilderij overigens wel schitterend getekend.
Hoewel het verhaal inhoudelijk niet veel voorsteld vind ik de ontknoping van de gemaskerde erg leuk.
Is eens een keer wat anders.
Wil je weten wie het is? , dan raad ik je aan snel het album te lezen.
DatumWed Nov 15 00:55:06 2006

Reactie no. 40
NaamMark
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieIk vindt dit een erg goed album met veel en goede grappen. Ik vindt het wel jammer dat er niet altijd even mooie tekeningen in staan maar dat wordt weer goed gemaakt door het goede verhaal en natuurlijk de verassende afloop, die bij veel andere  S&W's juist erg voorspelbaar is, waardoor je tenminste blijft lezen zonder dat je al weet wie de mysterieuse man is.
DatumThu Nov  9 20:37:14 2006

Reactie no. 39
NaamRemco
Leeftijd29
Cijfer8
RecensieEen leuk verhaal met goede inhoud.
Geen 7 maar een 8 omdat er inderdaad meer werk in is gestoken.
Het boek mag niet ontbreken in je verzameling :-)
DatumFri Nov  3 00:17:58 2006

Reactie no. 38
NaamLay
Leeftijd35
Cijfer7
RecensieIk vernam via via dat dit album "de oude sfeer" weer teruggevonden heeft. Dat klopt, vond ik. Ook de personages zijn weer wat ik vroeger van ze gewend was. Al miste ik hier en daar wel wat diepgang, Rembrandt had bijvoorbeeld beter uitgediept kunnen worden, iets meer misschien over zijn priveleven. Een klein puntje van irritatie: er wordt erg vaak geknipoogd, vooral  door Lambik. Maar verder goed begin van nieuwe start. 
DatumTue Oct 31 16:18:42 2006

Reactie no. 37
NaamLuc
Leeftijd46
Cijfer7
RecensieDit album heeft één van de saaiste voorpagina’s ooit (hoe staat Lambik daar?), maar het verhaal - eindelijk een verhaal dat zich in het verleden afspeelt en in de geest van Vandersteen - is verrassend sterk met de nodige sfeer, spanning en plotwendingen. De grappen zijn beter geïntegreerd en halen het ritme niet uit het verhaal. De figuren lijken hun oude karakters terug te hebben gewonnen, alleen Barabas lijkt me wat te opvliegend. Briljant is het nog niet vanwege enkele minpunten: de tekeningen konden hier en daar nog wat beter met name de gezichten, en de decors zijn soms wat vlak. Ook had ik meer uitleg gewild over Rembrandt, die overigens realistischer moest getekend. Maar ik kan hier met gerust gemoed een 7 toekennen.
DatumFri Oct 27 20:24:36 2006

Reactie no. 36
NaamXander
Leeftijd30
Cijfer2
RecensieAlsjeblieft, ga terug naar 56 pagina's. Of nog beter 64. Hier is geen eer aan te behalen. Dit verhaal mist elke diepgang en dat had Rembrandt toch echt wel verdiend. De humor is prima, wat scherper dan de oudere albums en dat mag ik wel. De tekeningen zijn nog steeds te cartoonesk en te slordig. Een 2 voor de inzeten humor.
DatumTue Oct 17 23:29:58 2006

Reactie no. 35
NaamLeander
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieJaaa! Eindelijk weer een album met leuke grappen! Ik dacht dat dit net als de vorige albums weer een slap verhaaltje zonder humor zou worden, maar dit is echt fan-tas-tisch. Het beste album sinds de blote belg. Ga zo door, en hopelijk is de volgende net zo goed. Trouwens, de tekeningen zijn eindelijk weer netjes, de ogen van Sidonia en de professor staan weer gewoon en die stomme broek van Suske is weer vervangen door een mooie broek.
Bravo!
DatumTue Oct 17 13:00:26 2006

Reactie no. 34
NaamKaj Peters
Leeftijd21
Cijfer7
RecensieIk heb het gevoel dat dit nieuwe team, veel meer dan Marc Verhaegen en het latere werk van Paul Geerts, de serie terugbrengt naar de roots. Vooral wat betreft de humoristische aspecten van de karakters, is het overduidelijk geent op het originele werk van geestelijk vader van de serie; Willy Vandersteen.

Ik kan het behoorlijk waarderen dat de serie weer zijn stabiliteit heeft hervonden na het gekluns van Verhaegen. Eindelijk is een nieuw album van ons olijke duo weer iets waar je van kunt verwachten wat het gaat worden. Geen rare experimenten om de serie een nieuwe impuls mee te geven, afgeronde verhaallijnen, de karakters gedragen zich zoals bedoeld door Vandersteen - en niet zoals vreemdelingen die toevallig op Suske en Wiske lijken - en de sfeer is weer ouderwets gezellig. Kortom; het nieuwe team weet S&W weer de herkenbare ingredienten mee te geven die het altijd zo leuk hebben gemaakt.

Er is echter een maar; zowel Vandersteen als Geerts wisten de karakters en de plots een extra emotionele diepgang mee te geven, de huidige makers doen dat nauwelijks. Ieder personage doet wat er van hem of haar verwacht wordt, maar meer ook niet. Echt emotioneel betrokken zijn ze niet bij datgene waar ze mee geconfronteerd worden. Ik kan me nog herinneren dat S&W in oudere albums vochten tegen onrechtvaardigheden en geconfronteerd werden met de nare kant van de mensheid. De plots waren meer dan slechts inwisselbare stripverhaaltjes, maar een spiegel naar de wereld zoals die is of ooit is geweest. Ook hadden de verhaallijnen een educatieve rol, en had je na het lezen daadwerkelijk het gevoel iets geleerd te hebben. Zeker toen je nog een kind was.

´´ De Nachtwachtbrigade ´´ is in mijn ogen een goed voorbeeld voor mijn punt. Zo grappig als het verhaal is, zo leeg is het tegelijkertijd ook. Qua plotlijn is het een fijne combinatie van herkenbare elementen uit de serie - het tijdreizen, de avonturen in het verleden, de gemaskerde onbekende-, meer niet. Het verhaal is compleet inwisselbaar met dat van de 291 vorige albums. En dat vind ik een beetje zonde. Er is al meedere malen in het verleden bewezen dat er zoveel meer mogelijk is met S&W.

Mijn conclusie is dat het nieuwe team de goede weg op gaat door zich te focussen op de herkenbaarheid van de karakters. Ik hoop echter wel dat ze nu ook diepgang weten te creeeren in de verhalen, zonder dat dit ten koste gaat van de herkenbaarheid. Met slechts op safe spelen en geld cashen, houd je een legendarische serie als dit niet in stand.

DatumSat Oct 14 14:17:11 2006

Reactie no. 33
NaamBarry
Leeftijd26
Cijfer8
RecensieNou het begint wat te worden de S&W's van het nieuwe team, dit gaat in ieder geval de goede kant op. Rembrand verdiend natuurlijk een eigen verhaal, zeker nu met het 400 jarig bestaan, en ik ben er dan ook over te spreken dat zij hem als personage gekozen hebben. Het verhaal zelf komt allemaal wel een beetje bekend voor, maar opzich is dat ook niet zo gek natuurlijk na zoveel afleveringen van Suske en Wiske. Het verhaal zelf leest lekker weg, al is het wel een beetje aan de korte kant (of is 48 pagain's opeens de nieuwe standaard?). Ook de tekeningen gaan er op vooruit, goed bezig! Een 7,5 leek mij een goed cijfer, maar halve cijfers zijn niet te kiezen, dus laat ik het cijfer daarom als steuntje in de rug naar boven toe afronden ;-)
DatumTue Oct 10 07:54:46 2006

Reactie no. 32
NaamGerard
Leeftijd22
Cijfer8
RecensieErg vermakelijk verhaal. Het las zeer makkelijk weg en zoals al eerder werd vermeld, de tekeningen worden steeds beter. Ook de grappen die erin zaten waren leuk.
Ik las ook bij iemand die het vervelend vond dat Suske z'n oude zwarte broek weer heeft.. Ik vind dat juist een pluspunt, ik vond die andere broek maar niks. Ga zo door en zet deze stijgende lijn door..
DatumMon Oct  9 18:39:08 2006

Reactie no. 31
NaamErwin
Leeftijd42
Cijfer9
RecensieDe nachtwachtbrigade is weer eens een echt leuk verhaal van onze helden! Het verhaal laat zich makkelijk lezen, zit bomvol leuke verwijzingen en heeft een onverwachte plot! Daarnaast is het ook nog eens leerzaam, er staan allerlei feiten rondom de Nachtwacht in. Net geen 10, maar eigenlijk een negen-en-een-half waard dit goed gemaakte album! Stop met zeuren over vroeger! Ook in het verleden waren er wel eens albums die de moeite niet of nauwelijks waard waren. Marc, Paul en zelfs Willy hebben wel eens mindere verhalen voortgebracht.
Hopelijk word de ingezette lijn vastgehouden door het team!
DatumSat Oct  7 15:35:30 2006

Reactie no. 30
Naampeter
Leeftijd28
Cijfer6
RecensieDe opbouw van het verhaal vind ik stukken beter dan in de voorgaande verhalen. Er zijn geen overbodige personages, geen rare wendingen en het verhaal is redelijk logisch. Wat ik wel mis is de diepgang die de voorgangers van dit team wel hadden. Waarom niet meer uitgelegd over de tijd van Rembrandt? Waarom de Nachtwacht niet uitgelegd? Het is oppervlakkigheid troef! Dit is echt een aandachtspuntje voor de scenarioschrijvers! De tekeningen zijn ook nog niet super, maar aangezien oefening kunst baart, ga ik ervan uit dat dit tijdelijk is. Kortom: een stuk beter dan de Bangeschieters, maar nog lang niet op het niveau dat past bij S&W
DatumThu Oct  5 13:21:30 2006

Reactie no. 29
NaamNicolaï
Leeftijd26
Cijfer6
RecensieGelukkig een beter verhaal dan de vorige Suske en Wiske. De tekeningen vind ik nog altijd vrij pover. Weinig uitgewerkte achtergronden, misvormde hoofden,...
En ik stoor me eigenlijk aan het feit dat Suske weer zijn oude broek aan heeft, waar dat voor nodig is...
Verder vond ik vooral Lambik als personage niet zo goed. Ok, hij is weer de ijdeltuit van weleer, maar hij is precies een pak slimmer geworden dan vroeger. Dat vind ik wel jammer. En waarom professor Barabas plots een agressieve professor Gobbelein moet voorstellen is mij een raadsel...
Maar we gaan positief eindigen. Het verhaal is in ieder geval beter dan de vorige van dit team. Hopelijk blijft die stijgende lijn aanhouden.
DatumTue Sep 26 22:04:02 2006

Reactie no. 28
NaamJoris Dingemanse
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieIn het begin van het verhaal viel het me een beetje tegen, maar later werd het wel leuker.
De tekeningen van de nachtwacht vond ik ook erg mooi.
Alleen er zat niet zo heel veel humor in het verhaal.
DatumTue Sep 26 13:51:11 2006

Reactie no. 27
NaamYves
Leeftijd25
Cijfer7
RecensieEen redelijk verhaal. Er zaten wat mij betreft geen al te grote minpunten aan het scenario (geen onlogische plotontwikkelingen of personages die tegen hun natuur ingaan), al blijft 1 minpunt natuurlijk nog steeds overeind staan: de albums zijn te kort en daarom kan het verhaal nooit tot zijn volle potentieel uitgewerkt worden. Met andere woorden: er gebeurt niet al te veel. Wanneer beseft de uitgeverij dit nu eens en gaan ze weer terug naar het oude formaat albums? De scenarioschrijvers kunnen nog zo hun best doen, maar op deze manier zal er nooit een goed uitgewerkt verhaal verschijnen, tenzij ze alle grappen overboord gooien om de zo vrijgekomen ruimte aan het verhaal te besteden. Maar dit kan toch ook niet de bedoeling zijn?
Kortom, een duidelijke stijgende lijn wat betreft de scenario's, al ben ik bang dat ze tegen een muur oplopen hier. Kan het nog beter zonder ingrijpendere veranderingen? De tekeningen laten nog wel eens wat te wensen over, maar de inkleuring maakte veel goed. En eindelijk ook weer eens een mooie historische locatie voor het verhaal.
DatumMon Sep 25 09:42:16 2006

Reactie no. 26
NaamMartin
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieHet nieuwe team heeft een stijgende lijn ingezet, en daar ben ik best content mee. Het verhaal steekt al wat beter in elkaar dan de vorgaande verhalen. Alleen had er van mij wel wat meer aandacht aan Rembrandt zelf besteed mogen worden. Qua grappen viel het reuze mee dit keer. Beter gedoseerd en ook minder kinderlijk.
De personages mogen nog wel wat meer zichzelf worden. Zoals anderen al aan hebben gegeven, is Sidonia wat te opvliegerig. waar is de tijd gebleven dat ze een mosterdvoetbad nodig had om te 'ontstijven' ?
Overigens kreeg ik op strook 87 de indruk dat de namen op het terechtstellingsaffiche een soort intern grapje waren, want eentje lijkt wel heel erg op die van de scnearioschrijver!
Al met al een redelijk album, al is er nog veel te verbeteren om het niveau van weleer te behalen. Van mij krijgt dit verhaal dan ook een 7.
DatumSun Sep 24 14:04:24 2006

Reactie no. 25
NaamRonnie
Leeftijd29
Cijfer8
Recensiegewoon een leuk verhaal, het einde had alleen wel wat meer uitgewerkt mogen worden. Als ze dat in het vervolg doen gaan de punten omhoog...
DatumSun Sep 24 10:19:02 2006

Reactie no. 24
NaamJeroen
Cijfer7
RecensieToch al iets beter dan de bangeschieters.Alleen de cover is wat leeg, het abnormaal houde van de hoofden van Lambik, Jerom, Suske en Wiske vind ik aan dit verhaal afbreuk doen.
Voor zo'n soort album konden ze de strip toch wel wat dikker maken, wat gebeurt ernu? Niks eigenlijk. Sidonia kan nu af en toe wel eens lachen en Lambik doet weer lekker eigenwijs. Vooral als hij zo met zijn voet zit te draaien vind ik tof.
Dat ze weer van kleren zijn veranderd vind ik positief, maar die oude broek van Suske had ik liever in de kast zien laten hangen.Geef hem zijn beige skatebroek terug, en zijn oude blauwe hemdje. Een perfedte combinatie van oud en nieuw. ook Wiske met de korte mouwen vind ik niet zo geslaagd. Laat die mouwen toch weg, of geef haar alleen een wit rokje en met een apart truitje.
Alles bij mekaar vind ik dit album toch een welverdiende zeven waard.
DatumWed Sep 20 18:24:37 2006

Reactie no. 23
NaamErik Strijbos
Leeftijd22
Cijfer8
RecensiePrima dat men hard werkt bij de studio om dingen aan te passen en te verbeteren. Met name op het gebied van scenario zie ik vooruitgang. Ik heb hartelijk kunnen lachen met bepaalde grappen en ik zie dat karakters al redelijk zijn veranderd. De 1e pagina's hebben me goede hoop gegeven voor de rest van het verhaal. Toch vind ik uiteindelijk het verhaal magertjes. Het opsommen van feitjes komt net iets te sterk naar boven.
Jerom lijkt zijn rol wat beter te hebben gevonden, en ook Lambik komt niet meer zo heel ontzettend dom over. Wiske is iets te opvliegend en Suske staat wat op de achtergrond, terwijl hij zich toch beter iets wat meer had kunnen bewijzen. Tante Sidonia is haar rol nog steeds kwijt en is wat snel op haar teentjes getrapt. Vooral het incident waarbij ze ruzie maakt met Lambik vind ik niet passen (net als de opmerking van Lambik over de plastische chirurg). Maar het grootste probleem had ik bij Barabas die zichzelf niet meer is. Ik vind het leuk dat hij weer als verstrooid wordt neergezet, maar dat is wel sterk in contrast met de voorgaande avonturen, waar hij over komt als de meest wijze man ter aarde... Ik zou graag een verstrooide professor zien die niet zo sterk in paniek raakt wanneer er iets fout gaat.
Bijzonder leuk zijn de verwijzingen. Zo wordt Rita Bernaers genoemd als de fabrikant van 'hoofdkleurendetectoren', zie ik een sterrenplukker beeldje in de 1e strook en komt PUG even opdraven in strook 150.
De tekeningen zijn qua achtergronden etc. prima en geven geweldige sfeer. Mede te danken aan de prima inkleuring, lijkt me. Over de manier waarop de figuren worden getekend ben ik niet geheel tevreden. De Lambik op de cover staat symbool voor hoe maf sommige poppetjes er uit zien in de rest van het verhaal. De laatste strook laat bijvoorbeeld zien hoe maf de verhouding van Jerom is. Misschien kan de expertise van Dirk Stallaert hier verbetering in brengen?
Ik zie de toekomst, ondanks dat er nog wel wat mag veranderen, nu zonnig in. Applaus voor het team!
DatumMon Sep 18 22:51:30 2006

Reactie no. 22
NaamMarissa steinmetz
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieIk vond dit echt een ongeloofelijk leuk album, Ik vond alle grappen die er in stonden echt heel goed bedacht, zoals dat Jerommeke die sterren wegveegt na een potje vechten.Ook had ik het niet verwacht van X ik zat echt zo van... He!?
Ik wil ook graag een compliment geven over de details van de tekeningen in de strip (sorry weet niet hoe dat precies heet) Ik vond dit een heel leuk verhaal en wat ik ook heel leuk vond is dat de teletijdmachine weer een keertje is gebruikt :)
Het laatste is heel goed bedacht hehe nou ga vooral zo door
Groetjes Marissa
DatumMon Sep 18 19:42:41 2006

Reactie no. 21
NaamMarc
Leeftijd24
Cijfer3
RecensieEen historische figuur in Suske en Wiske levert vaak een prachtig verhaal op, maar laten we ons niet verblinden op deze stelling, want niks is minder waar...
Wat ik mis in deze historische context is het feit dat we bij ome Willy of nonkel Geert nog eens iets leerden. Iets leerde over de geschiedenis van bepaalde personagen, tijden of gebeurtenissen uit het verleden. Ze namen er ook meer hun tijd voor in het verhaal te vertellen.
Echter in dit album vind ik dat het zeer rap wordt afgerammeld en weeral een aanhechting wordt van flauwe grapjes. Suske en Wiske begint meer op een parodie te lijken dan wat ze zijn geweest.
Waar ik wel positief kan over zijn is de inkleuring van het verhaal en het schilderij. Maar wederom is het niet de verpakking die telt of in dit geval de inkleuring, wel de inhoud of in dit geval het verhaal.
Ik wens Studio Vandersteen nog hééél vééél succes, want ze gaan het nodig hebben om een echte S&W-klassieker op hun naam te zetten. Dat SU en de erfgenamen van S&W tevreden zijn over dergelijke gebakken lucht, getuigt van weinig respect voor Willy Vandersteen! Doe véél beter of stop met de reeks voordat het volledig de verkeerde kant uitgaat!
Een enorm telleurgstelde S&W-fan,
Marc
DatumMon Sep 18 19:30:59 2006

Reactie no. 20
NaamGerhard Burgers
Leeftijd39
Cijfer8
RecensieIn mijn, bescheiden, Roosendaalse ogen is de plot goed, leuke grappen en de spanning wordt vastgehouden.
Maar ook nog wat Nederlands zeurcommentaar:
1. Ik vind Jerom en Lambik niet zo leuk getekend, (de rest wel)
2. Ik vind dat de karakters teveel zijn veranderd, (Lambik is te heftig, Jerom praat TE veel als een indiaan. (ku-kluk van pipo de clown)
3. Er moeten (m.i.) wat meer rustige momenten aanwezig zijn.
Maar een veeeeel beter verhaal dan bijvoorbeeld het slapende goud.
DatumMon Sep 18 17:34:38 2006

Reactie no. 19
NaamJan P.
Leeftijd32
Cijfer8
RecensieIk ben blij te mogen vaststellen dat het niveau van De Bangeschieters hier wordt vastgehouden, alhoewel ik de voorplaat erg simplistisch vind in vergelijking met soortgelijke covers van albums als De Raap Van Rubens en Angst Op De Amsterdam.
Het duo heeft zich duidelijk gericht op de opbouw van 'het verhaal' zoals ook gebeurd in de latere Paul Geerts albums of de albums van Marc Verhaegen voor zijn ontslag. Dat wil dus zeggen dat op subtiele wijze de aandacht wordt vastgehouden, iets dat toch op punten verslapte op de vorige albums. De Bangeschieters reken ik hier niet bij omdat het Wilde Westen altijd voor een erg apart verhaal zorgt. Dit verhaal is niet echt een uitschieter, ook weer niet slecht of matig, maar gewoon goed en het heeft een gelukkig weer eens een logisch verloop en interessante karaktertrekken. Jerom lijkt weer in ere hersteld te zijn (een hele opluchting!), hij is goed aanwezig op de momenten waar zijn  personage nodig is en is weer z'n onverschillige en gevatte zelf. Ook Lambik komt weer eens wat slimmer over en Barabas is lekker op dreef. De andere personages zijn wat op de achtergrond gehouden, maar dat lijkt in dienst te zijn van het verhaal. Ik vond sommige dingetjes in het begin wel wat flauw overkomen, zoals Krimson die in de aankondiging zit en het eerste plaatje in de trant van 'we beginnen het verhaal met een mooi sierplaatje'. Beetje onnodig, maar ik heb eigenlijk niks te klagen. De serie heeft zijn levensvatbaarheid bewezen!
DatumSun Sep 17 19:16:12 2006

Reactie no. 18
Naamharmen
Leeftijd15
Cijfer7
Recensieook een 7, redelijk verhaal, goede tekeningen. de personages zijn toch nog lang niet oké vind ik. chagrijnige wiske, lambik en sidonia die nooit ns echt vriendelijk zijn, de journalist is (ook al hoort dat zo) heel irritant. Alleen jerom is nog een beetje gewoon...maar wat een verbetering (weer) met voorgaande albums, qua verhaal, maar ook qua tekeningen! Alleen snap ik soms niet waarom iets zo getekend is (bijvoorbeeld lambik op de voorkant met niet al te gezonde benen)... Maar goed, dit samen dus een 7
DatumSun Sep 17 14:37:30 2006

Reactie no. 17
NaamRobert
Leeftijd16
Cijfer7
RecensieHet beste verhaal van de nieuwe tekenaars tot nu toe! Eindelijk weer eens een normaal verhaal zonder veel te veel flauwe grappen.
Het verhaal is goed, X als de gemaskerde is wel verrassend, maar aan de andere kant logisch. Vooral de grap op de laatste pagina vond ik erg sterk bedacht!
Tekenaars, ga zo door... Dan volgt binnenkort mijn eerste 8
DatumSun Sep 17 11:54:57 2006

Reactie no. 16
NaamM. van Zeeland
Leeftijd31
Cijfer4
RecensieIk vind het scenario ronduit slap.
Weinig diepgang.
Waarom staat Krimson op de introductiepagina?
Tevens vind ik Jerom raar nederlands praten.
Ook dat X de gemaskerde blijkt te zijn [...] vind ik zeer zwak.
Met andere woorden;dit onderwerp had veel meer potentieel gehad,als de scenario-schrijvers voor het eerst van hun bestaan een goed scenario weten te verzinnen.
Ik vond dit album zeker geen hoogvlieger,en dus een dikke 4.
DatumSun Sep 17 10:23:06 2006

Reactie no. 15
NaamHenk
Leeftijd33
Cijfer7
RecensieEen redelijk album, zeker in vergelijking met de vorige albums van het nieuwe team. De humor is minder flauw en de tekenstijl is constanter met redelijk mooie achtergronden. De verhaallijn is ook weer iets dichter met eindelijk weer eens een geheimzinnige onbekende. Er blijft echter nog heel veel werk te verzetten eer weer getipt kan worden aan de topalbums van Paul Geerts (laat staan die van Willy Vandersteen). Daarvoor moet de verhaallijn veel dichter en beter uitgewerkte situaties. Ook kan nog veel worden verbeterd aan de tekeningen en karakters van de hoofdpersonen. Kortom men is op de goede weg, maar is er nog lang niet.
DatumSun Sep 17 09:14:35 2006

Reactie no. 14
NaamPaul Gutter
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieEr zit nog steeds een stijgende lijn in de scenario's, maar tekentechnisch schort er toch ook nog steeds het nodige aan. Zo schitterend gestileerd als de verhalen van Willy Vandersteen (in het begin nog niet, maar vanaf eind jaren veertig wel) en Paul Geerts, dat hoge niveau haalde Marc Verhaegen ook maar heel af en toe. Maar zulke misvormde personages als de huidige tekenaar(s) af en toe op ons lezers loslaten, dat heb ik bij Marc toch nooit gezien. Neem bijvoorbeeld alleen maar de stand van de voeten van Lambik op de voorpagina.
Ongetwijfeld willen de auteurs ons doen geloven dat hij bezig is om in de houding (of iets dergelijks) te springen, maar wat Lambik doet is fysiek onmogelijk zonder finaal op je bek te gaan. Geloof me, ik heb het namelijk geprobeerd...
Ongetwijfeld is het lastig om een bepaalde stijl in de vingers te krijgen, maar Suske, Wiske en co zijn toch ook weer niet de allermoeilijkste personages om te tekenen? En we mogen zo langzamerhand toch wel een beetje progressie verwachten? Nee, voor de Penselentrilogie die Standaard uit wil brengen, zou ik toch nog eerder De Kunstkraker aan willen raden.
DatumSat Sep 16 21:26:17 2006

Reactie no. 13
NaamLuc Janssens
Leeftijd35
Cijfer9
RecensieEen tof verhaal, heel goed getekend, een gezellige sfeer en plezante grappen.
Meer moet dat niet zijn. Héél goe gedaan mannekes. Een vette 9.
DatumSat Sep 16 21:16:21 2006

Reactie no. 12
NaamAd
Leeftijd35
Cijfer6
RecensieNiet kwaad dit album. Ik heb mij deze x niet constant zitten ergeren zoals ik dat in het tijdperk Verhaegen deed. Er zit een stijgende lijn in S&W. De tekeningen hebben nog wel een bepaalde houterigheid en bij lange na nog niet de kwaliteit van de Vandersteen/Geerts albums maar goed...De verhoudingen van de figuren zijn ook nog niet helemaal in orde.
Toch de spanning van een Sissende sampan, of een Geverniste zeerovers zit er nog niet in. Er worden nog te vaak geforceerde grappen gemaakt die de vaart van de verhaallijn niet ten goede komen. (en de albums zijn tegenwoordig al zo kort). Ik hoop wel dat de studio de ontwikkeling doorzet. en niet verzand in een status quo.
DatumSat Sep 16 19:55:55 2006

Reactie no. 11
NaamZappa
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieWat mij ten eerste opvalt is dat de tekeningen erop vooruit gaan...het  begint meer op de jaren 60/70 stijl te lijken, iets wat mij wel bevalt ( de personen dan )
Suske heeft eindelijk zijn normale kleding weer aan, alleen Wiske kan nog wel haar oude schoentjes weer aandoen.
Verder vindt ik ook de inkleuring van dit boek goed te noemen.
Ik denk dat we nog leuke albums kunnen verwachten van dit team.
Nu nog de ouderwetse Vandersteen toren op de achterkant ;-)
DatumSat Sep 16 19:11:31 2006

Reactie no. 10
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieDit is absoluut een van de betere albums hoewel ik er iets meer van had verwacht.De ontknoping dat Lambik de man met de cape is was totaal onverwacht maar ook niet echt passend.Het moest iemand uit die tijd zijn geweest die ze vertrouwden.Ook de Rembrant Van Ryn kon beter worden getekend.Des ondanks blijft dit een van mijn favoriete albums daarom een mooie 10
DatumSat Sep 16 16:33:15 2006

Reactie no. 9
Naamaien
Leeftijd21
Cijfer7
RecensieWederom een album waar ik tevreden over ben. Het verhaal loopt goed, gaat niet te snel, niet te veel onverwachte personages en de tekeningen waren in orde. Ook de grappen werden in de loop van het verhaal beter.
Enkele minpuntjes zijn er jammergenoeg toch ook. De eerste twee a vier pagina's vond ik ronduit slecht met het "grapje" in het allereerste tekeningetje (over het kader) als dieptepunt. De voorkant vind ik ook niet mooi getekend, het idee is goed maar Lambik staat wel heel erg vreemd en Suske en Wiske vind ik niet mooi getekend. Ook was ik niet echt blij met de reporter in het begin, hij paste er verder niet echt in en ik vond hem niet echt heel grappig. Ook vond ik dat het af en toe wel iets serieuzer had gemogen, en wat minder flauwe grappen.
Al met al toch een behoorlijk album dat me af en toe deed denken aan de betere albums. Hopelijk zet deze lijn zich nog verder voort!
DatumSat Sep 16 15:08:43 2006

Reactie no. 8
Naamvincent
Leeftijd13
Cijfer9
Recensieik vind het een zeeer geslaagd album. bravo!en twee keer staat lambik vol tanden.hahahaha!!!
de cover en het schilderij in het album en het titelblad zijn zeeeeeer prachtig. vooral het schilderij!!!!
DatumSat Sep 16 15:05:37 2006

Reactie no. 7
NaamMartijn
Leeftijd21
Cijfer7
RecensieEen redelijk sterk verhaal met een baantjeropzet in het oude Amsterdam. De tekeningen waren ook redelijk goed.
Wel zijn de personages niet helemaal zoals we zijn gewend.
DatumSat Sep 16 14:06:38 2006

Reactie no. 6
Naamherman
Leeftijd15
Cijfer7
Recensiegoed verhaal maar de tekeningen konden beter dus daarom geen 9 en het is ook geen absolute topper omdat Lambik niet meer zo grappig is.
DatumSat Sep 16 13:08:48 2006

Reactie no. 5
NaamKoen
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieHet beste verhaal sinds de laatste Verhaegen strip. Het beste verhaal in een jaar dus... De cover ziet er wat raar uit met de houding van Lambik en Suskes misvormde hoofd...Toch is dit verhaal zeer goed geworden met een verassende plotwending. Ik zag ook dat er wat is veranderd met de versie die in de krant verscheen...
DatumSat Sep 16 11:58:33 2006

Reactie no. 4
NaamSteven
Leeftijd23
Cijfer7
RecensieEr is hoop voor de geesteskinderen van Willy Vandersteen.  Het nieuwe team achter Suske en Wiske doet duidelijk pogingen om het gevoel van de oudere albums terug te brengen.  Je voelt dat er werd nagedacht over de motieven van de personages en dat alles in het kader van hun vertrouwde karakter.  Deels lukt het natuurlijk wel, maar voorlopig blijft het nog een beetje teveel steken bij goede bedoelingen.

Natuurlijk is het makkelijk 'out ot the blue' kritiek te geven, laat ik er dan ook de vinger op leggen.  Het scenario mocht gerust wat aangedikt worden, dit was een album met potentieel.  Ongelooflijk jammer dat het verloop ietwat weinig om het lijf heeft en het plot zelfs voor de jongere snuiters een tikkeltje te doorzichtig is.  In feite is er bijzonder weinig aan de gang en mist dit album een echte slechterik of op z'n minst enkele complicaties.  Als je dit dan gaat vergelijken met de kwieke scenario's van Paul Geerts snap je dat er nog werk aan de winkel is.  Neem nu bijvoorbeeld 'De Kleurenkladder' naast 'De Nachtwachtbrigade'.  Met de humor gaat het een pak beter, enkel de aanloop naar 'n grap duurt soms wat te lang. Het is ook wel wat jammer dat personages wat te oppervlakkig blijven.

Op het tekenwerk heb ik weinig aan te merken.  Het enige wat ik kan bedenken, neem de betere Geerts of Vandersteen in handen en je merkt dat de achtergronden het geheel een meerwaarde geven aan bepaalde fragmenten.  Op het schilderij na niet meteen een reden om dit album open te slaan als het daarop aankomt.

Goed, begrijp me niet verkeerd, al bij al is dit een deftig album geworden, laat daar geen twijfel over bestaan.  Maar het mag allemaal gerust wat gecompliceerder.  En wat meer voeling met de hoofdpersonages zou niet misstaan.

DatumSat Sep 16 10:43:59 2006

Reactie no. 3
NaamTauf
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieEen fijn verhaal. Meer dan redelijke tekeningen. Beter dan het vorige album. en met een bijna "Paul Geerts"achtige historische achtergrond. een genot om te lezen!
DatumSat Sep 16 04:09:26 2006

Reactie no. 2
NaamCliff
Leeftijd20
Cijfer7
RecensieHet gaat weer wat beter met Suske en Wiske! Dit nieuwe verhaal is wat mij betreft 1 van de betere en zoniet de beste van het nieuwe team. Eindelijk eens een verhaal waar ik redelijk tevreden over kan zijn. Er zijn geen heel vervelende personages meer en de tekeningen worden steeds mooier. De humor is wat meer gedoseerd ook, waardoor het verhaal fijner wegleest. De grappen worden zowiezo steeds beter.
Wel vind ik dat er aan de personages nog wat kan gebeuren. Wiske is wat te opvliegend en Sidonia lijkt nog helemaal nergens op (chaggerijn). Het moment waarop Lambik staat te zingen op het plein is een beetje jammer, het lijkt meer of hj kwaad staat te schreeuwen. Ook gaat de gemaskerde soms iets "te ver".
Maar dat neemt niet weg dat ik het fijn vind om een steigende lijn te zien in de nieuwe verhalen. Waar de Bangeschieters nog een 6 kreeg krijgt van mij de Nachtwachtbrigade een 7. Nog even en we krijgen echt waardige verhalen. ;)
DatumFri Sep 15 16:14:53 2006

Reactie no. 1
NaamTom
Leeftijd31
Cijfer6
RecensieHet mooie kader op de kaft is misschien veelbelovend, maar helaas lost het verhaal dit niet helemaal in: we hebben het allemaal wel al eens gelezen. De helden gaan iemand zoeken met de teletijdmachine en Lambik is zijn eigen bescheiden zelf.
Plus bijkomende irritatie over de al te sterk bij elkaar gepropte humor in de eerste bladzijden en de vreselijke nevenfiguur van de journalist. Dit was snel gelezen en morgen alweer vergeten.
DatumFri Sep 15 15:50:35 2006