Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De tikkende Tinkan


De tikkende Tinkan Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De tikkende Tinkan verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,07

Reactie no. 52
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer5
RecensieEen belerend verhaal ( moralistisch) op een nogal drieste manier uitgevoerd. Een snel verteld verhaal dat met regelmaat appelleert aan kindsheid. De humor is extreem flauw en simpel. Naar mijn idee is er erg naar “ de amoureuze Amazone”gekeken dat toch een stuk serieuzer te nemen was ( in hoeverre je daarvan kunt spreken bij strips). Dit is één van de verhalen die SenW degradeert tot kinderverhalen.
Grooste voordeel wellicht ik weet, als Nederlander, nu wat het “vijzen” zijn en wat dat als werkwoord betekent. Prachtig woord dat wij ook in het Noorden moeten gebruiken.
Datumzaterdag 28 december 2019 14:42

Reactie no. 51
NaamDejan
Leeftijd44
Cijfer9
RecensieDe reden dat ik dit album een 9 geef heeft alles met de humor in dit album te maken. Het is een heerlijk gek verhaal, goed getekend en met veel liefde gemaakt ! En de voorkant is prachtig !
Datumwoensdag 29 maart 2017 11:55

Reactie no. 50
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer6
RecensieTot nu toe had ik alleen de recentere "van der Gucht/Morjaeu" albums gelezen (Suskewiet, Sterrenrood, Zwarte tulp etc) en die vondt ik erg goed. Maar ai, deze is dan toch stukken minder. Het verhaal is wat rommelig, en erg melig. Te melig. En de tekeningen...ze zijn wat aan de vreemde kant. Ik kan er niet echt mijn vinger op leggen, maar iets klopt er gewoon niet. Het voelt bijna als een parodie.
Datumwoensdag 09 september 2015 06:16

Reactie no. 49
NaamCaspar
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieDit album had met dit verhaal nagenoeg een infostrip voor een milieuorganisatie kunnen zijn. Desalniettemin vond ik het toch een aardig rumteavontuur, waar genoeg vaart in zat. Geen topper maar leuk om een keer te lezen. Het omslag vind ik wel erg lelijk.
Datumzondag 16 maart 2014 18:39

Reactie no. 48
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer5
RecensieDe Tikkende Tinkan is gewoon een album waarbij veel mensen het wel zouden willen zegen, maar gewoon niet kunnen om te bekennen dat er te veel mis mee is om een goed album te kunnen zijn.
Ten eerste vind ik de voorkant erg lelijk en gewoon te druk, ten tweede erger ik me heel erg aan die gewoon niet grappige kwaadaardige robot e ten derde had Theofiel zo veel malen beter kunnen zijn dat wel het geval is in bijvoorbeeld De Bezeten Bezitter of De Begeerde Berg.
Datumzaterdag 30 november 2013 20:37

Reactie no. 47
Naamaxel
Leeftijd14
Cijfer8
Recensie-tekeningen: 2/2 mooi, ik hou van eenvoud
-verhaallijn: 4/5 verhaal mooi opgebouwd naar het einde toe. Ook grappig op sommige momenten
-orginaliteit: 1/1
-voorkant: 0.5/1.5 wel mooi maar beter een andere voorkant gekozen met tinkan ofzo -aantrekkelijkheid (voorkant): 0.5/0.5
= 8 / 10
verdient met een zeer goed verhaal
Datumzaterdag 28 augustus 2010 10:51

Reactie no. 46
NaamJan
Leeftijd16
Cijfer2
RecensieWat lees ik hier? Gemiddeld cijfer: 6,09?? Dit is veel te veel !
De strip trekt op niets ! Hij zit vol overbodige elementen zoals die robot van de voorpagina, Jozefien, etc.

De tekeningen zijn erbarmelijk, zoals de Wolkeneter en ook de maanpakjes. Helaas slaat dit over op de personages: Jerom is onherkenbaarverminkt qua postuur en haar. Zijn kleding is flasy geel en zijn broek helderblauw. Is het soms een politieagent met een fluovestje? Het verhaal zelf is onnozel.

Datumzondag 16 maart 2008 13:20

Reactie no. 45
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer2
RecensieMisschien wel het allersechtste wat ik ooit heb gelezen van Suske en Wiske.
Het is nu wel duidelijk welke achtergrond een van de tekenaars heeft.  Als je zo graag kleuterstripjes wilt maken, ga dan werken bij Kiekeboe of weer terug naar Studio 100! Maar Suske en Wiske is meer dan Kabouterplop en K3 niveau! Eerst wordt Marc Verhaegen eruit gewipt, net op het moment dat zijn strips sterker werden, en dan wordt er een duo aangenomen die terug willen naar de oude stijl van Vandersteen; Welke stijl?? Toen Vandersteen 2 was?
Ik geef een 2 omdat de kaft hier nog niet ver****** is.
DatumSun Sep 16 10:58:15 2007

Reactie no. 44
NaamRonald
Leeftijd25
Cijfer1
RecensieIk vind dit verhaal echt dramatisch, absoluut een misbaksel. Ik kon er bijna niet doorkomen zo slecht vond ik het.
Waarom is er tegenwoordig niemand bij studio vandersteen die gewoon een degelijk verhaal in elkaar kan zetten zonder al te veel fantasie onzin er in, gewoon een verhaal met een kop en een staart.
De kwaliteit van de tekeningen maakt mij meestal niet zo heel veel uit, zo lang het verhaal maar lekker wegleest.
Ik heb echt vele tientallen albums gelezen, maar dit is toch wel voorlopig het dieptepunt. Tegenwoordig koop ik liever afentoe een oud album dat ik nog niet heb dan de nieuwe misbaksels van tegenwoordig
DatumFri Aug 10 10:35:35 2007

Reactie no. 43
NaamLars
Leeftijd10
Cijfer8
RecensieIk vond dit album wel een dikke acht waard. Het is namelijk leuk om Suske en wiske ook zo eens te zien. Naar mijn mening een erg leuk album dus. Wel vond ik het jammer dat Lambik, waar je meestal flink om kan lachen, niet echt de absolute clown van dit album was. Maar dat was dan ook alles wat tegenviel. Een dikke acht dus, bijna een negen, ga zo door!     
DatumWed Jul 11 16:28:37 2007

Reactie no. 42
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer8
RecensieMatig album, niet helemaal perfect maar wel gewoon een leuk album dat je met plezier kan lezen.
DatumWed May 16 17:20:59 2007

Reactie no. 41
NaamEwoud de Rijk
Leeftijd13
Cijfer10
RecensieLeuk nummer niets op aan te merken.
DatumMon May 14 20:19:17 2007

Reactie no. 40
NaamZappa
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieOpzich wel een leuk album, grappige opbouw van het verhaal....Theofiel blijft altijd verbonden met stofzuigers ;-) (wie herinnert zich niet het stofzuigersnoer in de Texasrakkers?).
Ook leuk zijn de Tie Fighters uit Star Wars (en is bij de Eifeltoren niet een ruimteschip uit Star Trek te zien, en heeft Jerom niet een gedeelte van de Kuifje raket in zijn handen?).
De inkting en inkleuring zijn ook dik in orde.
Een dikke 7..
DatumMon May 14 12:32:41 2007

Reactie no. 39
NaamR.Poels
Leeftijd29
Cijfer8
RecensieIk begrijp maar weinig van de negatieve kritieken die dit album krijgt. Na aanschaf heb ik het bad laten vollopen, en ben daarin heerlijk gaan liggen om me te storten in een album, waarvan ik de titel eerlijk gezegd weinigzeggend komt. Wellicht omdat ik al bevooroordeeld was vanwege die titel die in eerste instantie inderdaad nergens op slaat, vind ik toch dat er wel vaart in het geheel zit, en dat de auteurs de personages aardig onder de knie krijgen qua sfeerzetting. Ik heb het idee dat met de nieuwe peetvaders suske en wiske weer in oud en bekend vaarwater terecht zijn gekomen. Marc Verhagen heeft er naar mijn mening een puinhoop van gemaakt, en kwam pas in zijn laatste albums (formidabele fantast, verraad op de veluwe) in de buurt van Geerts en Vandersteen.  Dit duo debuteerde echter met vrij aardige albums, waar dit er zeker een van is...
Humor is goed, verhaal vrij aardig, een lekkere ouderwetsche boodschap aan het eind van het verhaal, en of het nu door de bolhoed van de Lambik komt of het feit dat Suske zijn zwarte broek weer terug heeft... De sfeer voelt weer vertrouwd en prettig. Eindelijk, na zoveel jaren van zeer matige albums!
DatumSun May  6 13:48:16 2007

Reactie no. 38
NaamJustin Boon
Leeftijd
Cijfer7
RecensieTen eerste vind ik het een goed onderwerp, echt van deze tijd. Het is niet echt een sterk verhaal en de humor is flauw, maar daar houd ik persoonlijk juist erg van. Ik vind de tekeningen ook erg goed, ook al lijkt het alsof ik daar de enige in ben hier.
DatumSun Apr 29 13:09:02 2007

Reactie no. 37
NaamMarvin Moors
Leeftijd9
Cijfer8
RecensieIk vind het een leuk boek. Ik vind alleen dat Jerom een beetje te overdreven sterk is. Ik vind he took best moeilijk om te begrijpen. Maar voor de rest, compliment!
DatumWed Apr 18 14:49:14 2007

Reactie no. 36
Naammark
Leeftijd38
Cijfer7
RecensieAlleen vanwege de ernst van het thema, verder is het dramatisch slecht getekend en ook het verhaal zelf is te mager. De humor is goed, soms iets te flauw, maar niet te vaak. Voldoende aanknopingspunten voor verdere ontwikkeling.
DatumWed Apr 18 12:23:53 2007

Reactie no. 35
NaamJoris Dingemanse
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieOpzig matig verhaal, maar er zat toch een goede boodschap bij.
En veel leuke grapjes in het verhaal, de grapjes maken het verhaal toch weer wat leuker. Ik vond De Nachtwachtbrigade, en De kaperkoters wel heel wat beter. De inkleuring gaat ook steeds beter.
Ik geef de volgende cijfers voor dit verhaal:
voor het verhaal zelf: 5.5
humor: 9.0
inkleuring: 10.0
gemiddelde: 8.0
DatumFri Apr 13 15:03:00 2007

Reactie no. 34
NaamKarst
Leeftijd25
Cijfer6
RecensieIk vind dit verhaal persoonlijk wel iets beter dan de vorige [kaperkoters], maar echt geweldig vind ik het niet.
Er zit deze keer wel een beetje spanning in, maar het schijnt toch meer om de humor te gaan.
Nou zijn sommige grapjes wel leuk [ Barabas die de thee in een bloempot giet ], maar daar tegenover staan ook weer een paar grappen die ik erg flauw vind [ Afgrijzen niet echt zichtbaar vanwege helm ] en dit vind ik ten koste van de spanning gaan.
Een echte Suske en Wiske moet om een spannend verhaal gaan met daarin leuke humor verwerkt en niet andersom.
Wat ik ook erg irritant vind worden [ en dat heb ik bij de vorige recensie ook  al geschreven ] is de ruzie tussen de hoofdpersonages in het begin van het verhaal.
Ik weet niet of het bij deze tijd hoort, maar ik vind het toch wat leuker toen ze wat vriendelijker tegen elkaar deden.
Suske en Wiske zijn grote natuurliefhebbers en hebben in het verleden al vele diensten verleend aan de natuur [ Bomen redden in De boze boomzalver bijvoorbeeld ] en willen nu niet eens de moeite doen om het afval te scheiden?
Beetje vreemd.
Hoewel de moraal [ ga goed met de aarde om ] er wel erg word ingestampt vind ik het wel goed dat er weer eens aandacht aan de natuur word besteed, zeker in deze tijd met al die berichten over het opwarmen van de aarde.
Als laatste wil ik nog wel even zeggen dat ik Celestine wel erg goed getekend vind, ook al snap ik niet wat zij in het verhaal doet.
DatumSun Apr  1 02:06:50 2007

Reactie no. 33
NaamLuc
Leeftijd46
Cijfer5
RecensiePas gelezen, dit album, en na sterke albums als "de Nachtwachtbrigade" en vooral "de Kaperkoters" is dit album kwalitatief gezien een flinke stap terug. Het idee op zichzelf is goed, er zit een moraal in het verhaal en de vele humor en woordgrappen zijn wel geslaagd. Maar het scenario is wat rommelig en niet boeiend genoeg en bovendien te ongeloofwaardig met als dieptepunt Jerom die over een klein steentje struikelt (belachelijk!). Absoluut niet te vergelijken met eerder genoemde klassiekers als "de Gezanten van Mars" en "de Wolkeneters". Consistente scenario's schrijven blijkt ook voor dit auteursteam niet altijd te lukken.
Het tekenwerk is nog steeds niet wat het moet zijn, al is de inkleuring dik in orde. De decors zijn aan de vlakke kant en de auteurs hebben het zich blijkbaar gemakkelijk gemaakt door veel witte vakjes te gebruiken. De verhoudingen kloppen niet altijd en de gelaatsuitdrukkingen komen soms onnatuurlijk over. Net als het scenario komen de tekeningen afgeraffeld over, het album lijkt wel een haastklus … Niet te verwonderen, vanwege het hoge verschijningsritme (4 albums per jaar)! Wat meer zorg voor het scenario en de tekeningen en we halen een hoger cijfer dan een matige 5.
DatumThu Mar 29 22:02:41 2007

Reactie no. 32
NaamBjorn
Leeftijd27
Cijfer3
RecensieIk voelde me bestolen na het lezen van dit verhaal. Na enkele albums waarin men bewust de oude sfeer van de albums trachtte op te roepen geraakte ik voor het eerst sinds lang opnieuw geïnteresseerd in Suske en Wiske. De Tikkende Tinkan vond ik echter bijna even grote rommel als de verhalen van Marc Verhaegen. Het is een flinterdun verhaal, gerokken over te veel pagina’s! Als het volgende album niet betert, haak ik opnieuw af. Even had ik hoop…
DatumThu Mar 29 04:32:53 2007

Reactie no. 31
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer5
RecensieDit album is om het op zijn zachts uit te drukken 'Bedroevend'. Dit is helemaal geen Suske en Wiske meer. Suske en Wiske zijn toch natuurliefhebbers. Milieu bewuste, lieve en bekommerde kinderen. Nu hebben ze het al moeilijk om te recykleren. Daarbij is dit een opeenstapeling van fouten, zoals:
1. Slecht getekend
2. Verlies van het eigenlijke Suske & Wiske karakter
3. Slechte humor
4. Een bedroevend verhaal
Dit zijn niet meer de Suske en Wiske zoals Willy Vandersteen bedoeld heeft. Na de nachtwachtbrigade en de kaperkoters dacht ik dat we terug het niveau van hen geestelijke vader konden bereiken. Maar niets is minder waar. Dus asjeblieft,doe een inspanning. Herneem Suske en Wiskes oude karakter. Maak terug verhalen als 'de klankentappers' en 'de circusbaron'. Haal er terug die oude gezellige sfeer in. Helaas zal ik dit album wel moeten afstraffen met een 5.
DatumMon Mar 26 21:22:35 2007

Reactie no. 30
NaamSarah
Leeftijd21
Cijfer5
RecensieTe veel een kinderverhaal vind ik dit. Het is wel spannend, maar niet echt goed uitgewerkt.
En nog een sterk minpunt: suske en wiske zijn in dit album geen individuen. Kijk maar eens naar de plaatjes; op 95 % van de plaatjes staan ze in precies dezelfde houding met precies dezelfde gezichtsuitdrukking - met alleen Suske of alleen Wiske had het verhaal precies hetzelfde kunnen verlopen, ze vullen elkaar niet aan, en dat vind ik totaal aan de geest van de albums voorbijgaan. Het zijn twee verschillende personen en geen kopieën van elkaar en zo moeten ze zich ook uiten.
DatumSun Mar 25 21:46:34 2007

Reactie no. 29
NaamJippe van Niel
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieEen heerlijk album met alle dingen die meestal wel in een stripboek horen te voldoen! Het thema past echt bij deze tijd: milieuvervuiling.
DatumSun Mar 18 14:29:59 2007

Reactie no. 28
NaamGijs van Vliet
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieHet verhaal vind ik goed bedacht, er zit echt een boodschap in. Jammer is dat het vaak lijkt alsof iets goed is gekomen, maar dat er dan toch nog iets gebeurd zodat het verhaal nog even wordt verlengd. (bijv. de container die opeens toch weer richting de aarde komt). Verder vind ik de grote robot NIET onzinnig voor het verhaal, maar het plaatsen op de voorkant is niet helemaal goed gekozen... De grappen waren ook best goed, al zijn sommige flauw. Ook flauwe grappen kunnen leuk zijn.
De tekeningen vond ik best mooi. De inkleurng ook, alleen wel jammer van de gekleurde blokken die niet gekleurd waren.
Zoals al in reactie no. 8 gezegd, wat Wiske in strook 69-70 zegt klopt WEL, er staat in neon-letters 'AAP' op de parkeerplaats van het bedrijf! (Ik moest zelf ook even zoeken voor ik haar reactie snapte hoor).
Ik erger me wel aan het gebruik van het lettertype Comic Sans MS, in de aankondigingsstrook en in stroken 66 en 68. Zelf vind ik dit een niet zo mooi lettertype, het word al zo veel gebruikt. Waarom gebruiken ze dit híérvoor? Vooral in de aankondigingsstrook is dit toch nergens voor nodig, ze kunnen toch gewoon het S & W-lettrtype gebruiken?
Bij elkaar vind ik het toch een 8 waard, vanwege het verhaal en de goede tekeningen. Maar... Het kan beter! En in het volgende album zie ik liever geen Comic Sans terug.
DatumSat Mar 17 11:44:05 2007

Reactie no. 27
Naamruben
Leeftijd24
Cijfer4
RecensieBij mij heerst ook een eerder teleurgesteld gevoel. Na toch (relatief) betere albums zoals de kaduke klonen, en in mindere mate de nachtwachtbrigade en den kaperkoters, is dit album weer een heel flauw verhaal. Een echte verhaallijn zit er gewoonweg niet in. Het verhaal wordt zodanig gerekt om toch maar die 48! pagina's vol te krijgen. De Meester moest zich beperken tot 64, later 56 en nu moet een scenarioteam moeite doen om 48 pagina's vol te schrijven. Het is ronduit zwak!
Verder stel ik mij de laatste tijd vragen bij de titels. Naar goede oude S en W gewoonte steun ik het feit dat de titel allitererend moet zijn, maar de laatste tijd lijken die titels zo geforceerd. Denken we maar aan de kaperkoters en nu dit. Geef mij dan maar niet allitererende betere titels. Sommige grappen kunnen nog door de beugel, maar de personages zijn echt ondermaats.
Echt, met alle respect voor Marc Verhaegen, want het lag zeker niet aan hem, ik hoop dat het team niet zijn weg uit gaat. De oplossing? Simpel : kijk nu naar het werk van Marc bij Senne en Sanne. Hij staat minder onder tijdsdruk. IK begrijp dat de deadlines moeten gerespecteerd worden en dat daarbij de kranten hun strookjes eisen, maar mss moet in  onderlinge overeenkomst toch besproken worden dat de tijdsdruk iets lager ligt. Gevolg zal (hopelijk) betere kwaliteit zijn en pas zo denk ik dat met nieuwe trouwe lezers zal aanwerven. Want wees eerlijk, met dit soort verhalen zal S en W niet aan populariteit winnen. Bij mij komt toch spontaan de gedachte weer boven dat ze er na het prachtige epos 'De zeven schaken' er beter een eind was gemaakt aan S en W. Teveel worden , naast films, series , ook strips uitgemolken. Er is veel geld mee gemoeid, akkoord, maar de waarde van deze toch wel unieke en prachtige serie daalt gewoonweg, hoe spijtig het ook is, jaarlijks. De verloedering van de maatschappij, ook in het stripverhaal...
DatumThu Mar 15 22:07:46 2007

Reactie no. 26
NaamNicolaï
Leeftijd26
Cijfer2
RecensieEen ontzettend slecht verhaal. Het slechtste in jaren. Een opeenstapeling van domme humor, een veel te moralistisch verhaal. (verhalen mogen moralistisch zijn, maar toch niet op deze manier zeg,...) en ontzettend slecht getekend. Heb je al eens gekeken hoeveel vakjes als achtergrond gewoon wit zijn? Het moest duidelijk snel gaan.
Na het vorige album dacht ik dat de nieuwe schrijver en tekenaar hun weg gevonden hadden, maar dit album is huilen met de pet op!
DatumWed Mar 14 22:04:45 2007

Reactie no. 25
NaamKaj Peters
Leeftijd21
Cijfer7
RecensieEindelijk weer eens een album dat een actueel onderwerp ( de klimaatopwarming in dit geval ) weet te verpakken in een geestig en bij vlagen zelfs spannend verhaal. Ook de tekeningen lijken wat consistenter te worden; geen verwrongen gezichten meer of rare benen en armen. Het gaat de goede kant op met de serie!
Toch geef ik het een zuinige 7. Er is namelijk zeker nog wel wat kritiek. Zo vind ik het jammer dat Suske en Wiske in zo'n 4 plaatjes huilend in elkaars armen vallen, alsof het twee baby's betreft. Emotionele diepgang moet iets subtieler opgebouwd worden dan alleen maar de hoofdpersonen laten huilen. Ook bespeur ik nog steeds de lege, witte velden als achtergrond in de plaatjes. Ik vind dat echt een zonde voor een album dat voor 3.99 in de winkels ligt.
DatumMon Mar 12 11:19:55 2007

Reactie no. 24
NaamJan P.
Leeftijd33
Cijfer3
RecensieWat een slap verhaal! Nergens komt het ook maar enigszins in de buurt van de eerdere sci-fi-verhalen van onze vrienden en het doet een beetje afgedankt aan. Er zijn een paar leuke momenten (de Close Encounters Of A Third Kind-link en de 'broodje AAP'-grap), maar nergens wordt het boeiend of interressant. Het gaat maar van de ene flauwe grap naar de andere ('Afgrijzen niet zichtbaar vanwege helm' als Lambik de andere kant op kijkt, Lambik die maar zo'n beetje het halve boek door achter een rode draad zit te huppelen om vervolgens een mega-stekker te vinden waarmee hij Tinkan's superlaser uitschakelt, etc.). Niet leuk en Lambik-onwaardig als we het gaan vergelijken met bv. De Gezanten Van Mars of De Wolkeneters! Lambik is zelden zo oerstom geweest als hier. Dan is er ook nog Sidonia, die nog steeds als een oude doos thuis loopt te emmeren om de kleinste dingetjes, daar begint tegenwoordig voor het gemak maar elk verhaal mee. En dan brengt ze ook nog eens het leven van Suske En Wiske in gevaar door Tinkan te paaien in een poging de wereld te redden. Ik had hier heel graag een andere poging gezien, want dit hoort dus niet in een Suske En Wiske-strip. Professor Barabas roept 'Dit houdt allemaal verband met elkaar!' als er een UFO land met een slappe reuzenrobot die zomaar in het wilde weg doelloos wat op huizen begint te stampen, zodat er weer een vechtscene voor Jerom gecreëert wordt. Waarom?? Juist. Jerom moet een wereldramp behoeden door een container met, naar vermoeden, zwaar vergif met beleid te doen landen, maar de sterkste man van het westelijk halfrond struikelt over een steentje en is niet in staat zijn actie te hervatten. Dat heb ik ook nog nooit meegemaakt! En Theofiel, een man die vanwege alleen al zijn acties in dit verhaal gewoon de doodstraf zou moeten krijgen, wordt aan het einde met een vriendelijk groet als het ware op de koffie uitgenodigd.
Een misbaksel van een verhaal, Bah!
DatumSun Mar 11 16:41:57 2007

Reactie no. 23
NaamNick
Leeftijd21
Cijfer6
RecensieHet verhaal heeft qua structuur veel overeenkomsten met een 'Marc Verhaegen-verhaal". Ik mis de sfeer die S&W groot heeft gemaakt, daarbij vind het verhaal erg onwerkelijk, het is wat te voorspelbaar. Ook de rol van Theofiel is zwak, ik heb hem wel eens sterker gezien (De Begeerde Berg).
Met moeite een 6.
DatumSat Mar 10 14:27:26 2007

Reactie no. 22
NaamHenk
Leeftijd34
Cijfer6
RecensieDe tekenstijl is in dit album verder verbeterd, hoewel de achtergronden nog steeds wat doods overkomen en een wat fijnere lijn zou ook geen kwaad kunnen. Hoewel het verhaal originele momenten kent en de humor zeker niet slechts is, is het over het algemeen te zwak en rommelig. Zodra een bepaalde scene op gang komt is het al weer afgelopen en vliegen we naar de volgende gebeurtenis. Als je het dan ook nog vergelijkt met het prachtige album De Wolkeneters, dan is er nog een hele lange weg te gaan.
DatumSat Mar 10 13:57:23 2007

Reactie no. 21
NaamLArs van Bekkum
Leeftijd28
Cijfer6
RecensieToevallig las ik onlangs de Wolkeneters weer eens.Een album die ik sowieso vaker kan lezen. Dit is niet van toepassing bij De tikkende Tinkan. Zoals al geschreven is in de voorgaande berichten is de verhaal lijn erg dun en mist het de sfeer die er bijvoorbeeld wel is in de wolkeneters.Om ze maar eens te vergelijken. Voor de Humor geef ik wel een goed cijfer. Het album zit vol met leuke woordgrapjes en grappige opmerkingen.Ik kan het mis hebben,maar volgens mij op elke bladzijde wel een.Dit red het verhaal nog enigzins.Verder vind ik de personages niet zichzelf.Soms wat over de top. Toch een voldoende. Ook de idiele boodschap waardeer ik. In deze tijd zou dat nog meer een hot item moeten zijn.We leven nou in de toekomst waar ze zich in de mollige meivis zorgen om maakte. Het zal nog veel erger worden.Een woestijn in mijn achtertuin?
DatumWed Mar  7 13:38:51 2007

Reactie no. 20
NaamMarc Ulemie
Leeftijd38
Cijfer10
RecensieProficiat ! Clinic gags. Eénig album. Mensen moeten hinniken en piepen, als ze dit lezen. Goed licht/donker. Soft incremental moves, net de Apekermis. Houdingen kloppen, Sidonia en Lambik zijn het zelf. Thema is typisch Vandersteen, belerend en drammerig, opgeheven daarna door stinkende vrolijke acties, die spanning vlot inruilen voor humor. Stoffige ruimtes, mooi de hoek om kunnen. "Fit" van de tekst. Invulling van events, kloppend met visuele behoefte. Niet naar de maan dit, maar een succes ! Ga zo door, Studio, nog jaren...prachtig prachtig prachtig. Vooral is mooi hoe Jerom op 't eind de woestijn, die zeker gejat is van de Blote Belg/De Kaduke Klonen, redt door de container met groeiende zeep te laten crashen. Echt het beste album sinds jaren. Ik ben blij dat ik het gekocht heb. Er zit zelfs geerts/verhagen IN. Dus die twee zijn voorgoed weg nu, ha ha ! De ballen..
DatumTue Mar  6 20:37:37 2007

Reactie no. 19
NaamGerard
Leeftijd22
Cijfer8
RecensieEindelijk weer eens een lekker weglees Suske en Wiske verhaal. Het verhaal is leuk, de grappen zijn leuk (heb een aantal keer moeten glimlachen) en natuurlijk ook heel belangrijk; de tekeningen waren mooi. De hoofdpersonen waren goed in proporties en kenden weinig tot geen vervormingen.
Maar toch.... miste ik de echte ouderwetse Suske en Wiske sfeer in dit verhaal. Het is een leuk en goed verhaal, maar kan toch niet tippen aan de klassiekers.
Daarom een 8 (maar wel dik verdiend)
DatumMon Mar  5 14:45:42 2007

Reactie no. 18
NaamErik Strijbos
Leeftijd22
Cijfer5
RecensieHet lijkt weer terug bij af, na die succesvol stijgende lijn!

Over het scenario; het scenario is veel te zwak en te vaak worden er oplossingen gezocht om het verhaal nog langer te rekken (de afvalcontainer koerst toch weer richting Aarde). Dit is gewoon een flinterdun verhaal dat in 100 strookjes wel kan worden verteld. Het verhaal wordt door dit rekken alleen maar zwakker.
Positief punt is dat het weer terug een krantenstrip lijkt te worden; je moet wachten tot de volgende dag tot je weet dat bijvoorbeeld Theofiel achter de verkoop van de Aarde zit. Ook woordgrappen zoals T.O. feel clean en de detailgrappen (zoals Barabas die de bloempot volgiet) zijn grappig. Het personage Tinkan is een echt Vandersteen personage, geweldig gedaan!
Toch... wat is het nut van dat logo op de maan en wat betekent het? Het kan gewoon niet nuttig zijn voor het A.A.P...
En richting Star Wars, Star Trek, Kuifje en lagelonenlanden worden geen aardige statements gemaakt!!
En Lambik die voor het eerst op de maan lijkt te zijn? Herlees 'De Mottenvanger'. Of proef de serieuzere sfeer in 'De gezanten van Mars' of 'De wolkeneters'!
Daarnaast zijn de figuren niet echt zichzelf: Sidonia komt veel te aggresief over in het begin - ook of ze zichzelf niet geheel onder controle heeft (of in een midlife crisis zit?). Lambik maakt te vaak stompzinnige opmerkingen, wat hem heel dom doet overkomen. Barabas doet dingen die wetenschappelijk onverantwoord zijn etc.
De scenario-schrijver krijgt van mij een dikke onvoldoende.

De tekeningen dan! De tekenaar heeft zijn eigen draai gegeven aan de personages en de mate van realisme waarin de tekeningen worden weergegeven. Daar stoor ik me niet aan, alleen soms aan de manier van bewegen, met name bij Sidonia. Celestine is de enige persoon die ik werkelijk goed vind worden weergegeven. Prima werk, alleen prefereer ik het werk van Dirk Stallaert.

Daarnaast zijn er in dit album talrijke aanwijzingen te vinden dat het team onbedoeld langs elkaar afwerkt (of dat er geen tijd is om die eventuele foutjes te corrigeren). Enkele voorbeelden: de gekleurde blokken op de maan hebben allemaal ongeveer dezelfde kleur, de groene hemel is niet echt groen, een regenwoud dat eerder op de Ardennen lijkt... de eerder genoemde opmerkingen over AAP...
Strook 31 verhaalt over een beklemmende sfeer: dit moet niet alleen uit de tekst blijken, ook uit de plaatjes en de inkleuring.

Een 5, met een verontschuldiging richting het tekenteam.

DatumMon Mar  5 14:12:12 2007

Reactie no. 17
NaamBarry
Leeftijd27
Cijfer5
RecensieMet 'De Nachtwachtbrigade' en 'De Kaperkoters' kreeg ik een beetje het oude S&W gevoel terug, maar na het lezen van 'De Tikkende TInkan' is dit helaas weer bijna helemaal verdwenen.. Wat een kinderachtig, slap en ongeloofwaardig verhaal zeg. Enige pluspunt zijn de aardige tekeningen en sommige grappen. Daarmee heb je het echter ook wel weer mee gehad.
DatumSun Mar  4 22:57:16 2007

Reactie no. 16
NaamMarcel
Cijfer5
RecensieRonduit een slap album en een onzinnig verhaal. Het zit naar mijn idee vol met fouten, onrealistische elementen (zelfs voor een strip) en bovendien vind ik vooral het begin een behoorlijke afbreuk geven aan de continuïteit van de reeks.
Als ik alleen al terugkijk naar een album als de bonte bollen (één van de vele voorbeelden), werden suske en wiske & co. ook al geconfronteerd met milieuvervuiling e.d. en was vooral de laatste pagina gefixeerd op het scheiden van afval. Vervolgens zien we in dit album een Suske en Wiske die als een stel zuurpruimen het afval door elkaar gooien, zelfs nadat Sidonia hen er op heeft gewezen. Jammer.
Waar ik me ook een beetje aan stoor (vooral de ergerlijke manier waarop het hier wordt gebracht) is een Barabas die via de VN-Veiligheidsraad en de hele rataplan het kleine huishouden van Sidonia moet komen verzoeken "de wereld te redden". *kuch*
Verder begrijp ik niet waar het verschijnen van de grote robot (ook op de cover) op slaat. Ik meen dat het draaide om het dumpen van afval op Aarde, dus geen complete intacte robots?
Jerom die een 80 ton container opvangt, maar wel uitglijdt over een kiezelsteentje waarbij hij vervolgens faalt maakte mij ook droevig
Ik begrijp ook niet dat Theofiel aan het eind van dergelijke verhalen altijd vrijuit gaat. Na het zoveelste geintje, waarbij hij met zijn stommiteiten haast nog gevaarlijker en schadelijker is dan bijv. Krimson, wordt hij bij wijze van spreke gewoon uitgezwaaid.
Verder zal ik er niet te veel woorden meer aan vuil maken. Lichtpuntje is dat ik wel heel tevreden ben over de tekeningen en inkleuring, maar dat levert voor mij maximaal vijftig procent van de punten op. Het is te hopen dat het volgende deel weer wat beter is.
DatumSun Mar  4 17:34:10 2007

Reactie no. 15
Naammichel huisman
Leeftijd29
Cijfer5
RecensieHelaas geen vooruitgang sinds het vorige album. Het verhaal is uiterst dun en mist absoluut de sfeer die oudere Senw albums kenmerkt. Het niveau van de tekeningen is en blijft  zeer matig. Met name de verhoudingen van de lichamen blijven een probleem voor de tekenaars.
DatumSun Mar  4 17:24:33 2007

Reactie no. 14
Naamdiana
Leeftijd33
Cijfer5
Recensiezeer middelmatig, het verhaallijn sloeg nergens op.
enig positief punt is dat de tekeningen een stuk beter zijn, maar ik denk niet dat ik hem gauw weer zal lezen, helaas, had toch goede hoop na de stijgende lijn die was ingezet, maar ze zijn weer terug naar af
DatumSun Mar  4 13:25:07 2007

Reactie no. 13
Naamtom
Leeftijd26
Cijfer6
Recensieik zal kort zijn: verhaal is best te pruimen, daarom een acht.
Maar ik ben absoluut geen fan van deze tekenstijl, daarom een vier.
Gemiddeld is dat een zes
DatumSun Mar  4 12:07:30 2007

Reactie no. 12
NaamReinout Dijkstra
Leeftijd16
Cijfer4
RecensieDit is echt een teruggang van de kwaliteit.
Het is de afgelopen jaren al dramatisch, en dit album is daar zeker geen uitzondering op.
Domme humor, niet geweldige uitdrukkingen op de gezichten.
En, Tante Sidonia zou toch nooit suske en Wiske opofferen voor de aarde....
Vooral het verhaal vind ik slecht, de tekeningen zijn nog niet zo storend.
maar laat ze toch een betere text schrijver zoeken....
DatumSat Mar  3 21:46:29 2007

Reactie no. 11
Naampeter
Leeftijd28
Cijfer5
RecensieEen 5 voor de moeite. Beter kan ik het niet omschrijven. Suske en wiske is verworden tot een stripverhaal waarin het maken van zoveel mogelijk flauwe grappen belangrijker is dan een goed verhaal. Jammer, erg jammer, vooral omdat het vorige album wat beter van kwaliteit is dan de kwalitatief belabberde serie die nu onder leiding van de nieuwe scenario-schrijvers tot stand is gekomen. Een zwaluw maakt blijkbaar dus nog geen zomer.
Het thema vind ik wel goed gekozen (lekker actueel) alleen vind ik de uitwerking weer zo ontzettend matig dat ik bang ben dat we over een paar jaar alleen nog S&W in herinnering koesteren. Met dit 'team' zie ik weinig progressie en weinig toekomst. Erven Vandersteen, grijp in en haal alsjeblieft Marc weer terug. Die was in ieder geval origineel....
DatumSat Mar  3 15:35:57 2007

Reactie no. 10
NaamAien Hime
Leeftijd21
Cijfer6
RecensieNa de stijgende lijn van de vorige albums vind ik dit toch wel weer een beetje een tegenvaller. Het is zeker stukken beter dan bijvoorbeeld het slapende goud, maar de stijgende lijn zet zich met dit album niet voort. Erg jammer, want het verhaal had op zich wel erg veel potentie. Een vreemd logo op de maan klinkt erg mysterieus maar dat wordt het helemaal nergens. Ook is het het team niet gelukt spanning te creeeren op momenten waar het wel zou moeten. Ook de tekeningen laten soms te wensen over.
De humor vind ik echter redelijk goed gelukt, hoewel soms op de verkeerde plekken aanwezig. Ook vind ik het fijn dat er weer eens een boodschap in een suske en wiske zit. Vroeger kwam dit wat vaker voor en ik vind het fijn het weer terug te zien, hoewel het er wel heel dik bovenop ligt.
Eigenlijk zou ik een 5.5 willen geven, maar dat rond ik naar boven af omdat het een magere voldoende is en niet een magere onvoldoende.
DatumSat Mar  3 11:30:24 2007

Reactie no. 9
NaamBrigitte van de Pest
Leeftijd33
Cijfer6
RecensieNa de stijgende lijn die ik in de vorige twee albums terugzag vindt ik dit toch wel een tegenvaller. Ik vind dat er gaten vallen in het verhaal, waardoor er soms wendingen voorkomen die wat onwaarschijnlijk zijn. Het zou wat soepeler kunnen lopen als er af en toe een plaatje extra bijgetekend zou zijn.  Verder vindt ik de tekeningen nog niet erg mooi, de personen zijn wat houterig, alleen Theofiel vond ik een aardige gelijkenis hebben met de oude tekeningen.
Het verhaal op zich is leuk, maar werd nergens echt spannend. Het feit dat Wiske AAP ziet terwijl dat nergens op het plaatje(69-70) te zien is is een aardige misser. Ook een half blote Sidonia was niet erg functioneel voor het verhaal.
DatumFri Mar  2 23:12:04 2007

Reactie no. 8
NaamHammad
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieHeel goed verhaal en in strook 69 komt wiske aan aap omdat het in neonlicht op het platform staat . Ik snap niet waarom ze nu Suske weer een zwarte broek geven en de gezichten van suske en wiske lijken veel ouder. Verder een beetje slappe humor. Het lijkt mij heel onwaarschijnlijk dat ze een grote ' bedrijf ' op de maan in 1 dag kunnen maken maar goed. Ik wil gewoon dat ze Suske en Wiske beter tekenen.
Het verdient een 7.5 maar Hammad rondt altijd af naar boven.
P.S: De strip kon beter!!!!!!!!
DatumFri Mar  2 22:42:41 2007

Reactie no. 7
NaamRene
Leeftijd34
Cijfer4
RecensieHet nieuwe teken.schrijvers duo heeft inmiddels wat redelijke verhalen afgeleverd. Dit verhaal is daar een utizondering op. Wat is dit slecht zeg !! Totaal stompzinnig verhaaltje. Vreselijk ongeloofwaardig. In niets vind ik de prachtige sfeer terug van de van der Steen en Geerts verhalen. Ik heb het idee dat dat er zo nodig vier verhalen per jaar moeten verschijnen en er totaal niet meer wordt gewerkt aan goede scenario's. Laat wat minder delen verschijnen en werk wat langer aan een goed verhaal waar de nodige documentatie aan ten grondslag ligt. Dit verhaal was echt klinklare onzin. Om toch maar iets herkenbaars te creeren moest zonodig Theofiel erin, maar echt een rol van betekenis heeft ie eigenlijk niet.
DatumFri Mar  2 13:44:22 2007

Reactie no. 6
NaamFrans Vogels
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieHet is weer een goed verhaal met veel grappen en grollen!!
Na enkele 'mindere' albums zijn ze weer in een stijgende lijn!
Ik ben blij dat het weer beter wordt, want het blijft toch geweldig om suske en wiske te lezen!!
Daarom, van mij een (magere) 8!!!
DatumFri Mar  2 12:17:14 2007

Reactie no. 5
NaamHarmen
Leeftijd15
Cijfer6
RecensieWeer een moeilijk te beoordelen album. De echte suske-en-Wiskesfeer kom ik in dit album nog niet tegen. Tante Sidonia heeft nog een beetje een strak lijf met een chagrijnig gezicht. Verder zijn de lijnen vaak nog te dik en te vet. Dunner is echt veel mooier.
Ook is het verhaal wat ongeloofwaardig. Iets realistischere raketten en ruimtevaartuigen zou wat mij betreft best mogen.
Verder gaan sommige dingen wel erg snel. Hoe komt Wiske in strook 69 ineens bij 'aap'?
Ook zie ik de spanning en geheimzinnigheid niet terug die in de Vandersteenalbums toch zo'n belangrijke rol hadden. Als er een grote robot uit het ruimteschip komt, hoor je in spanning te zitten, maar hier wordt gelijk Jerom op afgestuurd. Allemaal grappen duwen de spanning weg - als die spanning er al is. De grappen zijn wel leuk, zeker, maar er wordt vergeten dat spanning ook leuk kan zijn. Overigens had de grap in strook 58 met Sidonia van mij helemaal niet gehoeven.
Verder ben ik wel positief, het album is zeker niet slecht. Het ís in ieder geval een verhaal, en er vinden soms wendingen plaats. Maar het kan beter... stukken beter.
Eigenlijk een 6.5 waard, maar omdat Steven afrondt naar boven, rond ik af naar beneden.
DatumThu Mar  1 17:37:58 2007

Reactie no. 4
Naamherman
Leeftijd15
Cijfer8
Recensieweer een zeer goed verhaal. de tekeningen zijn goed, de humor is goed en dat is al een reden om een voldoende te geven. het verhaal zelf is ook heel leuk en wat ook mooi is is dat sidonia weer goed meedoet en theofiel is weer aanwezig en dat stel ik zeer op prijs want hij is altijd op geld en in dit geval verkoopt hij de aarde maar. het broeikaseffect word hier ook weer mooi gebruikt en dat is ook goed. allen jerom had wel wat meer mogen vorkomen in dit verhaal mar voor de rest was alles weer oke.
DatumThu Mar  1 16:14:28 2007

Reactie no. 3
NaamAd
Leeftijd35
Cijfer8
RecensieUitstekend resultaat. Het verhaal, hoewel moralistisch, is sterk en doet denken aan de oude Vandersteentijden. Absoluut weer een vooruitgang van het team. De tekeningen lijken hier en daar wel wat afgeraffeld en dan met name de hoofdfiguren die nog steeds hier en daar vreemde hoofden die uit verhouding staan hebben.
Evengoed al met al geheel niet onaardig.
DatumThu Mar 1 11:17:39 2007

Reactie no. 2
Naamesteban
Leeftijd24
Cijfer8
RecensieEen welgemeende proficiat aan de huidige makers.
Er moet nog steeds aan die scenario's gewerkt worden en het voelt allemaal nog wat dunnetjes aan,(ook de personages) maar 't gaat in stijgende lijn.
Doorzichtig? Ja. Maar ook vermakelijk en grappig. Laat de volgende nu eindelijk eens helemaal raak zijn.
7.5 is meer op z'n plaats eigenlijk.
DatumWed Feb 28 18:41:05 2007

Reactie no. 1
NaamTom
Leeftijd31
Cijfer6
RecensieIk vind dit verhaal maar erg middelmatig. Het hangt aaneen van de losse fladders, waardoor het album meer en meer een opeenvolging van karikaturen wordt. Het is goed dat de huidige schrijvers er weer meer humor insteken maar ze verliezen wel de samenhang iets te veel uit het oog. Ik had ook vrij dikwijls het gevoel dat dit niet alleen voor kinderen, maar bij momenten ook door kinderen geschreven is. En dan moet je meteen met weemoed terugdenken aan de Kuifje-periode van Vandersteen waar een sterk verhaal de basis vormde en net daarom echte klassiekers werden geschreven.
Ik vroeg me op het einde ook af waar en waarom die Celestien ineens opdook, ze voegt immers niks toe aan het verhaal.
Toch een (kleine) positieve noot: ik heb me bijna nergens geërgerd aan de mislukte tekeningen van de hoofdpersonages die er in de vorige nummers wel eens inslopen. En ook opvallend is dat actiescènes door het nieuwe tekenteam erg goed worden weergegeven.
DatumWed Feb 28 13:52:36 2007