Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De joviale Gille


De joviale Gille Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De joviale Gille verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,76

Reactie no. 24
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer4
RecensieEen album waarvan de allitererende titel in Noord-Nederland niet klopt. Joviaal wordt niet uitgesproken met de “ZJ” klank. Dit is een typisch album voor het begin van de Morjeau/ Gught periode. Een erg leuk gegeven wordt vermorzeld door een surplus aan onzinnigheid. Het is een steengoed idee om de Waalse traditie van de Binches uit te lichten en daar een spannend verhaal om heen te bouwen, zeker het gebeuren ( de diefstal van de steen, de vloek) met het inca beeld spreekt tot de verbeelding. De aandacht voor die details spreekt in het voordeel van de tekenaar. Buiten die gegevens gaat alles weer mis: de enorm vervelende woordgrappen, Lambik , de eeuwige rotopmerkingen van Jerom, de schuttingtaal: “patat??????” en dokkerdedokkerdedokker”????, de ronduit achterlijke achtervolging met het varken en tot overmaat van ramp het gevecht met de struisvogels door Jerom de dierenvriend ( inclusief…stom commentaar). Afgezien van de tekeningen van de binches zijn onze helden weer zeer slecht getekend: ze lopen alsof ze het in hun broek gedaan hebben, auto’s zien er opgeblazen uit en alles is weer vrij druk. Ons duo heeft de draai nog steeds niet gevonden ( hoewel de nummers 292 en 293 de hoop deden opleven maar in 294 werd deze hoop weer de grond ingeboord) en het is jammer dat een op zich goed gekozen thema door seniliteit de nek wordt omgedraaid.
Datumvrijdag 04 december 2020 23:05

Reactie no. 23
NaamPapakai
Leeftijd36
Cijfer9
RecensieIk moet zeggen, dit album bevalt me uitstekend. Een mooie setting en een vlot verhaal met fantasie, tegen de achtergrond van een echt bestaand verschijnsel. Mooie cover ook, wel ietwat druk.
Datumvrijdag 3 mei 2013 19:52

Reactie no. 22
NaamNard
Leeftijd12
Cijfer4
Recensieik vond het een slap album.
weinig spanning en ook niet al te beste tekeningen.
ook erg jammer dat sidonia niet mee doet.
tekeningen:4
scenario:4
Datumdinsdag 2 augustus 2011 14:01

Reactie no. 21
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer6
Recensiesorry, maar dit vind ik niet echt een goed album. de tekeningen zijn prachtig, maar het verhaal is gewoon niet zo goed.
Datumzondag 26 december 2010 19:39

Reactie no. 20
NaamMarretje
Leeftijd11
Cijfer8
Recensiede joviale gille tja het is een twijfel geval,ik zal het eventjes doornemen: de cover,eindelijk weer is een mooie net zo als zijn voorganger... het ziet er gelijk grappig en eng uit en dat hoofd wat is dat.ik denk dat er veel mensen het zelfde dachten en daarom is dit album heel aantrekkelijk.
nu de aankoniging,te onoverzichtelijk en heel veel vage personages heel raar...
het begin,erg vertrouwd maar opeens komt er weer een vaag verhaal.
oke,verder kwam het wel goed en ook het einde is erg leuk.

cover 9/10
verhaal 7/10
tekeningen: 8/10

Datumzondag 6 september 2009 19:32

Reactie no. 19
Naamkees
Leeftijd52
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal met een origineel gegeven en alleszins redelijk tekenwerk.
Heb er van genoten en vind dit nieuwe team nog steeds beter dan Paul Geerts, wiens tekeningen heel erg goed , maar wiens verhalen m.i. niet kruidig genoeg waren

Eerlijk Fans...kijk eens goed naar de tekeningen...er zijn in het verleden veel slechtere albums gemaakt het was in het grijze verleden helemaal niet zo veel beter hoor.
En wie er zeurt dat het allemaal te cartoonesk is..... dat is nooit anders geweest hoor, S&W is een cartoonstrip en dat was het altijd al.

Datumvrijdag 24 juli 2009 10:58

Reactie no. 18
NaamTim
Leeftijd20
Cijfer8
RecensieEen zeer goed bedacht verhaal en gedeeltelijk info over de Gilles van Binche.
Er zit een hoge entertaiment in en geniet gewoon door het te herlezen.
De tekeningen zijn goed en vooral zeer grappig.
één van de betere "new age" Suske & Wiske verhalen.
Datumdonderdag 27 december 2007 23:48

Reactie no. 17
NaamMax
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieIk vond het wel een goed album. Bereikt zeker niet Vandersteen of Geertsniveau maar is toch zeker beter dan de flop van de Curieuze Neuzen. De nieuwe studio wordt beetje bij beetje beter. Laat ik maar bij het begin beginnen.
Ten eerste gaat het een beetje vlug allemaal. Lambik vindt het dagboek, hij staat ineens, floep!, in de keuken in het Gillepak en dan gaan we ook meteen maar naar Binche. Een beetje vreemd, maar wel handig plaatje, dat ze op die kaart rijden. Dan gaat het verhaal goed verder. We kijken achter de schermen bij de Gilles terwijl Lambik ogen te kort komt en Suske, Wiske en Jerom rustig het carnaval bekijken. En dan de actie. De man in de zwarte trui steelt de diamant. Grappig vind ik dat de Gille wordt neergeslagen met de ramon, en omdat dat een teken van vriendschap is, zegt hij "dat is vast iemand die mij lief heeft"! Dan slikt Lambik de diamant in. Ik vind dat het zeker niet mag voorbij gaan, maar het kon toch wel in minder plaatjes. We hoeven het hele slikproces van Lambik toch niet te zien...
Dan komt een slecht stuk, Lambik die met een "Bonzai" de hele caravan aan stukken ramt en de detective die vervolgens tegen een boom knalt. De grap met het verbinden van de boom maakt de fout wel weer goed. Overigens, Lambik wordt steeds meer clown en naief. Vergelijk het plaatje met de "Bonzai" (inclusief de verklaring) maar eens met een scene uit de Groene Splinter! Dan gaat het verhaal aardig goed. Jerom maakt een mooie reddingsactie, maar tekstschrijvers, laat hem toch niet zoveel praten!! De commissaris blijkt slechte bedoelingen te hebben en bedreigt S en W. Dan komt het rare stuk met de "struisjes". Het is een leuke scene, zoals Suske Wiske redt en Jerom alle vogels neerramt, maar hoe die vogels tot stand kwamen is wel heel raar. Het einde is goed bedacht, de bedoeling van de commissaris is top gedaan en hoe het eindigt (wie zou Lambik zijn) is ook prima.

Dan nog even over de zwaar mislukte voorkant. Eigenlijk is het een leuke, maar drukke plaat, als het verhaal heel anders zou zijn.  Ten eerste hebben Suske en Wiske hun gewone kleren aan, terwijl ze het hele album een winterversie dragen. Ten tweede is het masker van de Inca's nooit als geest in de lucht neergezet. Ten derde heeft Lambik zijn Gillepak aan, die had hij toen allang weer uit. Ten vierde heeft hij de grote pluimhoed nog op, terwijl we duidelijk 3 struisvogels zien. Ten vijfde was Lambik helemaal niet bij Suske en Wiske bij dat moment. Ten zesde gooide Suske niet met de sinaasappels maar hij schopte de mand om. En als laatste zien we rechtsboven de kerktoren afbreken, die in het album juist het spannend maakt door bijna op S en W te vallen. En natuurlijk was die kerktoren allang afgebroken in deze scene.

Hopelijk maken ze niet weer zo'n mislukte voorkant, maar het album is wel een 8 waard.

Datumzondag 23 december 2007 14:25

Reactie no. 26
NaamJan
Leeftijd16
Cijfer2
RecensieEnige tijd geleden vertelde men dat de kaft zou veranderen. Ik dacht: haha, leuke grap. Helaas is het geen grap. Ik ga hier dan ook niet beginnen zagen over hoe slecht dit wel is. Er zijn maar twee positieve punten en dat is dat de personages nog steeds dezelfde naam hebben, en dat de titel nog steeds in het geel staat.
De tekenstijl is, zoals ik al eerder zei, mooi maar veel te gedetailleerd. Dan heb je sommige plaatjes waar er weer geen achtergrond is zoals in de oude strips. Dit geeft niet, maar er ontstaat zo wel een enorm contrasterend effect binnen de strip.
Het verhaal is ontzettend flauw, het enige spannende is dat we niet onmiddellijk weten wie de gemaskerde is. Ook heb je de Jerom, wiens haar erg lelijk is, die weer als reddende engel moet optreden. Tante Sidonia is blijkbaar meegegeven met het huisvuil, want in de laatste strips komt ze niet meer voor of loopt ze er wat plompverloren. Ook zijn er elementen in het verhaal, zoals de struisvogels en de voortdurende regen, die naar mijn mening enkel bladvulling zijn. Die beesten lopen daar niets te doen. Dit is weer een voorbeeld dat men met moeite de 184 plaatjes vol krijgt.
Ik hou mijn hart al vast voor het "feestelijke" album 300...
Neen, de reeks is dood en dat zou de uitgever beter ook beseffen. Een 2 is dus op zijn plaats.
Datumvrijdag 21 december 2007 18:06

Reactie no. 25
NaamKarst
Leeftijd25
Cijfer7
RecensieIk vind dit niet echt een heel bijzonder album.
Het verhaal boeide mij niet zo erg.

Ik ben het eens met de meeste mensen hier dat ik vind dat Suske en Wiske niet meer dezelfde zijn.
Dit verhaal had ook zo met 2 andere tieners in de hoofdrollen gebracht kunnen worden.
Het sterke aan Suske en Wiske was altijd dat je je altijd kon spiegelen aan 1 van de figuren omdat ze zulke krachtige karakters hadden.
Ik zeg dan ook expres hadden, want van die karaktertrekken zijn er weinig meer over helaas.
Suske en Wiske zijn gewoon 1 en dezelfde persoon geworden en niet meer het koppige en jaloerse Wiske en het moedige Suske zoals er al meerdere voor mij hebben geschreven.

Ik vind het stuk met het onweer wel spannend, maar voor de rest vind ik het toch vooral te oppervlakkig  en mis ik de tijden van klassiekers zoals Angst op de Amsterdam, Texasrakkers, de 7 schaken en nog vele anderen.

Vinden jullie de inbreker trouwens ook niet heel erg op De gladde glipper lijken?

Ik heb wel grote verwachtingen van het verhaal over de elfstedentocht. Klinkt in ieder geval erg leuk.

Datumzaterdag 8 december 2007 23:02

Reactie no. 24
NaamKaj Peters
Leeftijd22
Cijfer7
RecensieEr zit zeker een stijgende lijn in de albums van het huidige team. Dit album doet door zijn sfeervolle portret van het carnavalsfeest '' Gilles de Binche '' al meer denken aan de klassieke avonturen van het duo, zoals we hen door de jaren heen hebben leren kennen. Helaas zijn de tekeningen nog steeds te afwisselend van kwaliteit en zijn de onnodige grappen weer te talrijk ( gelukkig minder storend dan in vorige albums ).
Met '' De Joviale Gille '' is mijn vertrouwen in de serie weer hersteld. Kwalitatief wordt het nooit wat het ooit is geweest, maar misschien maakt dat juist dat je Vandersteen - en toch ook Geerts - nog meer gaat waarderen.
Ik kijk nu alweer uit naar '' De Elfstedenstunt'', hopend dat de stijgende lijn weer voortgezet gaat worden. Een nieuw album is weer iets om naar uit te kijken, niet om bij voorbaat al te vrezen.
Datumzondag 18 november 2007 13:54

Reactie no. 23
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer4
RecensieDe kaft is en blijft een miskleun van jewelste, maar hierover is genoeg gezegd en zal ik niet verder op in gaan.
Het verhaal is op zich nog niet eens zo heel erg slecht, hoewel goed ook niet het juiste woord is.  Een Inca beeld, waarbij ik direct moest denken aan de Tamme Tummi, en een ingeslikte edelsteen, waarbij ik direct moest denken aan Robbedoes en Kwabbernoot in Autralïe. Elementen die weinig verrassend overkwamen. Verder hoeden die in vogels veranderen, had meer uitgehaald kunnen worden. Het is allemaal net niet. En het werd me tijdens het lezen al snel duidelijk dat de doelgroep niet meer 7-77 is maar meer 7 tot 12 ofzo.
Dit merkte ik helemaal bij de tekeningen. Het zouden Suske en Wiske moeten voorstellen, maar komaan! Ze lijken er niet eens op. Slecht getekend en volkomen emotieloos. Het leek meer of een liefhebber geprobeerd heeft een album te tekenen dan een professioneel tekenteam. Jerom, zeer matig getekend. Lambik is wat dat betreft nog het beste gelukt. Dit is overigens niet alleen in dit album, maar enkele albums zijn al zo matig getekend. Als dit de nieuwe stijl wordt, dan hoop ik dat iemand anders opstaat en een illegale reeks opstart met goed getekende personages. Sidonia kwam in het stuk niet voor, waarschijnlijk te moeilijk om te tekenen?
Zo, genoeg gemopperd over het tekenen. Ik ga er niet vanuit dat het tekenteam dit leest, want zij reageren nog niet eens op hun eigen gastenboek. Ze lijken open voor positieve kritiek, maar owee als deze negatief is, dan kun je beter niet thuis geven.

Cijfer:
Kaft: 1(ik zal mild zijn en deze niet meetellen :-)  )
Verhaal: 5
Tekenwerk: 3
Eindcijfer: 4

Datumdinsdag 13 november 2007 17:46

Reactie no. 22
NaamMarc Ulemie
Leeftijd39
Cijfer6
RecensieKan iemand misschien de plaatjes in de goede volgorde leggen ? Er zitten heel bruikbare elementen in dit verhaal maar het is nu eenmaal de verkeerde setting. Een Inca hoort in Mexico of Peru of Honduras en de scenarist heeft hieromtrent minstens duidelijke aanwijzingen gegeven. Jerom neemt al heel in 't begin de plaats in van Sidonia en daardoor wordt de kleur storend, waardoor op een gegeven moment het toch vrij "cleane" palet van aan het begin helemaal door elkaar gehusseld wordt. De teksten volgen vaak ook niet de persoon, of de verschoven ballon staat zomaar op een speler gericht.

Doordat Jerom in 't begin chauffeur is gaat alles ineens in stroomversnelling en 't verhaal loopt af als een eitje, dat te snel gepeld is. Je krijgt buikpijn, je darmen verkrampen en je moet daarbij óók nog zien, dat je de chocola opeet. De vreselijke mondaine sfeer van het moderne België uit bijv. het laatste dwaallicht is helemaal geloopt neergezet en komt uitgemolken over, zelfs pervers. Dat is te laag bij de grond en brengt met zich mee, dat er geen differentie meer is tussen de omgeving waarin een fietsende scholier zich wel eens bevindt, en de uitgebeelde straatweg, waarbij de electriciteitsmasten het moeten ontgelden. Sferen die ontstaan, zoals bij de Inca en bij het paarse busje in line 73 - en ook 84, 101, 124, 136 - worden afgekapt alsof er een harde censurist aan het werk is die alle kwaliteit verstoppen wil en bewaart "voor de toekomst", die toch niet meer komen mag.

Ik vind dat stuk met die eenden eigenlijk nog het leukste, als het tenminste over up-tempo gaat. Het hele verhaal is veel te vet, te klef. Eén kleffe bonk onuitgewerkte sfeer en nieuwe liefde, de body is nog verhard tot steen en stijl is verpakt in pulp. Aap die stomme Meynen niet na. Peter, besteed meer aandacht aan de uitwerking van wat eenmaal loopt. Elke interessante beleving in een script is de voortbeleving waard. Je hoeft niet alle beeldige, herkenbare karakteristiek meteen weer te "blussen" met een nieuwe sceneschakeling, of je doet het effect teniet, dat in de dialoog geldt. Zo ben je een dief van de tragikomedie, die op de sterke clinic dient te volgen. Met tragikomedie bedoel ik een dialogische uitwerking van het spectaculaire gebeuren. Stel de man in 't zwart lincht de Gilles met de zonnebril. Dat is vrij spectaculair. Waarom gaat daarna de frieten-onzin niet door ? Line 44 hoort gewoon achter line 38. Hetzelfde in line 60. Iets spectaculairs als onweer loopt niet reaktief uit bij de spelers, dat vorm had kunnen krijgen als je line 74 erachter had gezet. En achter 73 past meteen 75. En dat behoort dan, hoe gewoon ook, tot de tragikomedie. (het is niks ergs)

In de tragikomedie relativeert men een - relatief ernstig - gevolg van een spectaculariteit (nl. de boom is afgeknapt). Ook leuk zou zijn als line 83 achter line 78 aankomt. Lambik maakt dan korte metten met de man in 't zwart. Daarna had ik het hele zwijn van de boomstam afgelaten. Wordt véél komischer.

Line 101 moet gewoon doorlopen met line 105 erachteraan. Iets als in line 99 is een sterke sceneschakeling, gevolgd door spektakel. De inspecteur relativeert de blikseminslag door er ver vandaan te rijden en hen in een zonnige omgeving te "droppen". Line 107 moet dan achter line 105 aan. Dan krijg je 108->110 en dan, door een hele tijd tragikomedie tot en met 119 wordt weer de zon opgedraaid en die schijnt echt in lines 121-124 en dán mag je pas de retro met lines 133-136. En ook díe moet doorgaan (van tragiek naar komedie) met line 144-145-153, dan 150-152, dan 154-155 (en 146-149 horen achter 142 aan.)

Datumzondag 11 november 2007 19:23

Reactie no. 21
NaamLuc
Leeftijd47
Cijfer6
RecensieEen 6 als cijfer betekent dat het een ja, maar … wordt .
Net als de voorganger “de curieuze neuzen” kan ik dit album wel appreciëren. Hier gaat het over het carnavalsfeest in Binche waarvan de oorsprong in dit album wordt uitgelegd (klopt helemaal). Het is duidelijk dat de auteurs definitief gekozen hebben voor eenvoudige en gemakkelijk verteerbare verhalen, wat overigens hun goed recht is. Het verhaal leest dan ook vlot en is logisch in elkaar gestoken, ditmaal gelukkig zonder storende grappen, maar het is ook niet erg origineel. Het opruimen van de zolder en daarbij iets waardevols vinden is toch zó vaak in een stripverhaal voorgekomen dat het nu helemaal afgezaagd is. Dit geldt ook voor het inslikken van een kostbaar juweel door Lambik.
Ook de karakters komen niet meer optimaal uit de verf. De tegenstelling tussen de koppige en emotionele Wiske en de stoïcijnse Suske vind je in de recente albums nauwelijks nog terug.
Het tekenwerk is vlot en helder maar niet erg hoogstaand. De decors kunnen beter uitgewerkt worden en sommige gelaatsuitdrukkingen komen vreemd over (ik blijf maar in herhaling vallen) en perspectief tekenen lukt nog altijd niet even goed. De inkleuring is wel O.K.
Een best aardig album, maar meesterwerken in de tijd van Vandersteen moeten wij van het duo Van Gucht / Morjeau niet verwachten, vrees ik, althans niet in de nabije toekomst. Of word ik dan toch verrast in positieve zin?
Datumzaterdag 10 november 2007 16:50

Reactie no. 20
NaamRobin
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieEen matig album niet helemaal geslaagd maar wel leuk om eens te lezen hoor, mooie tekeningen en een leuk verhaal dus het is wel te doen (hem lezen.)
Datumzaterdag 10 november 2007 12:14

Reactie no. 19
NaamHans
Leeftijd33
Cijfer6
RecensieHet nieuwste album, het is even wennen als ik 'm zie liggen in de winkel. Hoewel ik zoals ook vele andere '' minder jeugdige '' lezers niet zo weg ben van de huidige cover kan ik daar nog wel enigzins in mee gaan. Alhoewel ik graag had gezien dat op z'n minst de menselijke toren was gebleven op de achterzijde. Het albumoverzicht zou mooier zijn als 'n laatste pagina in het album in plaats van op de binnenkant vd kaft, dat is geen gezicht! Persoonlijk blijf ik het 'n nutteloze verandering vinden, en zeker geen verbetering.

Het huidige verhaal leest  best wel lekker weg, erg interessant vind ik het onderwerp echter niet (de Gille), maar dat is natuurlijk allemaal persoonlijk.
Gelukkig zijn de aartsflauwe grappen van het vorige album enigzins geminimaliseerd, want dat was toch wel 'n beetje teveel van het (ahum) goede.
Ik blijf vinden dat de personages ook bij het nieuwe team niet meer helemaal zichzelf zijn, soms zie je er 'n glimp van terug, en vervolgens maken ze vreemde opmerkingen en/of grappen die ze voorheen nooooit zouden doen!! Erg jammer is dat!
Nu kan ik me ook wel goed voorstellen dat het zeker geen gemakkelijke opgave is om Vandersteen en Geerts op te volgen, maar laatstgenoemde is het in mijn ogen toch perfect gelukt (in z'n eentje!).
Ik zie vanaf het Verhaegen tijdperk weinig tot geen herkenning van de originele karakters terug.
Nu was er ontiegelijk veel kritiek op Marc Verhaegen, en daar was ik het grotendeels ook wel mee eens.
Maar...nu ik het nieuwste album in m'n handen houdt kan ik niet echt zeggen dat ik dit een grote verbetering vind!
Het voelt nog steeds als een haastklus, en Suske en Wiske doen nog steeds veel hetzelfde. Wiskes koppigheid en opstandigheid zie je bijna niet meer terug. Lambik is bijna geen enkel moment meer serieus en heldhaftig zoals ie in beter tijden toch ook nog wel regelmatig was. Hij is meer 'n domme clown geworden met grappen die erg vreemd en afwijkend overkomen, heel jammer. Ondanks dat het knap tekenwerk blijft geef ik wat dat betreft de voorkeur aan Verhaegen, die naar mijn idee dichter bij de '' originele ''  tekenstijl zat. (behalve zijn enorme close-ups dan)
Het is in mijn ogen allemaal veel kinderlijker getekend, behoorlijk afwijkend van de oorspronkelijke stijl. Dat zag er in mijn ogen strakker en realistischer uit, de auto's bijvoorbeeld zien er vaak zo bol en kinderachtig uit, de personages hebben vaak nogal vreemde gezichtsuitdrukkingen.
Suske en wiske is tegenwoordig puur op de allerkleinsten gericht, ook nog 'ns minder tekst in de albums, terwijl je ze de laatste jaren al in 'n kwartier uit hebt!
Wel ben ik blij dat de albums met het nieuwe team minder abrupt eindigen en de onderwerpen over het algemeen leuker zijn geworden. Ik hoop dat in de toekomst de Suske en Wiske personages hun oorspronkelijke karakters meer terug zullen krijgen. Ik ben erg opgelucht dat Suske en Wiskes kleding weer is hersteld en dat Lambik z'n bolhoed nu en dan weer opzet, dat is al 'n hele verademing! Hopelijk groeien de karakters in hun doen en laten ook weer meer in de oorspronkelijke stijl, dan pas komen we echt weer in de goede richting wat mij betreft.

Datumvrijdag 9 november 2007 13:12

Reactie no. 18
NaamRonnie
Leeftijd30
Cijfer5
RecensieHet verhaal is op zich ok... nog niet de echte S&W stijl, maar toch. De kaft mag van mij weer gewoon worden zoals ie eerst was, alhoewel dit soort kaften ook niet verkeerd is hoor.
Maar waarom dan toch maar een 5?
Wel vanwege de zeer belabberde tekenstijl.. hallo word wakker, dit is S&W en niet Urbanus (waar ik ook fan van ben)... maar houd die twee tekenstijlen uit elkaar. De tekeningen zoals iin bv. 'de krachtige krans' dat is suske en wiske... dit is gewoon effe snel wat op papier zetten!
DatumFri Oct 26 06:37:13 2007

Reactie no. 17
NaamJan P.
Leeftijd33
Cijfer7
RecensieHier kan ik redelijk kort over zijn: Ik had eindelijk weer eens het idee een echt Suske & Wiske-verhaal te lezen! De hiervoorgaande albums waren erger dan erg, een ware kwelling om te lezen, maar nu worden alle flauwe grappen, grollen, ongein en andere mislukte zooi weggelaten en had ik weer eens PLEZIER, jawel, U leest het goed: PLEZIER! Wanneer er bepaalde karakters worden weggelaten komt er nog wel eens een verhaal uit dat iets rechtlijniger in elkaar steekt en dat gaat de scenaristen hier goed af. Nu nog dat allesomvattende album waar alle puntjes bij op de i zitten! Ik vind het echter nog steeds behoorlijk verschrikkelijk dat de albums er nu anders uit zien. Gatverdamme, waarom moest dat toch nou?
DatumSun Oct 21 18:18:57 2007

Reactie no. 16
NaamEvelien
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieHehe! Wat een opluchting. In de eerste instantie vond ik de titel wat vreemd, maar gelukkig werd goed uitgelegd wat een Gille was. Het verhaal is goed, hier en daar wat voorspelbaar en sommige dingen worden niet goed uitgelegd, maar nog steeds goed. Een verademing na het vorige verhaal! De humor is aanwezig, maar niet te overheersend. Goed gedaan! Een verdiende 8. :)
DatumSun Oct 21 15:59:30 2007

Reactie no. 15
NaamMarlies
Leeftijd32
Cijfer8
RecensieDe cover van dit album vind ik niet echt mooi. Het is te druk, het is geen scene uit het verhaal en verklapt ook iets teveel uit de strip.
Ik ben blij dat Suske zijn rode trui en zwarte broek terug heeft. Het oude suske en wiske-gevoel komt weer helemaal boven. In de tekeningen geen makkelijke witte achtergronden meer, maar veel oog voor detail. Het verhaal zit netjes in elkaar. Ik vind het een goed album en vergeef de studio de schoonheidsfoutjes die al in eerdere reacties besproken zijn.
DatumSun Oct 21 13:28:57 2007

Reactie no. 14
NaamMark
Leeftijd28
Cijfer7
RecensieDit album is prima in orde. Qua verhaal geen hoogvlieger; gewoon een degelijk verhaal. Ik vind nog altijd de verhaallijn wat dun, Suske en Wiske verworden een beetje tot toeschouwers in het verhaal. Ze zouden best weer wat meer karakter mogen tonen (Wiske koppig een onbezonnen actie laten ondernemen en Suske moet de redder spelen). Wat meer actie van hun kant lijkt me prima, maar als ik het goed begrepen heb zien we dat in het volgende verhaal. Lambik is weer heerlijk Lambik en Jerom de held. Ga zo door, we zitten op de goede weg.
DatumSat Oct 20 11:07:36 2007

Reactie no. 13
NaamBarry
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieIk was niet echt een voorstander van de veradering van de cover maar ik moet zeggen dat ik er eigenlijk al snel aan gewend ben en ik het er niet eens zo verkeerd uit vind zien.
Dan het verhaal, leuk! Genoeg actie, vlot geschreven, leuk onderwerp en bovendien geen storende en flauwe grappen ten overvloede. Nee dit verhaal gaf me een beetje het oude S&W gevoel. Ik ga hem zeker binnenkort nog eens lezen. Tekeningen ook prima.
Dit niveau volhouden dus en verder uitbouwen, dan komen we er wel!
DatumFri Oct 19 12:43:09 2007

Reactie no. 12
NaamJeroen Pasman
Leeftijd31
Cijfer4
RecensieDit is vérreweg het slapste album in tijden. Ik ben halverwege gewoon bijna gestopt met lezen. Het verhaal is gewoon totáál niet interessant of boeiend. Het (toch al zéér magere) plot verzuipt in allerlei termen die de lezer niet kent en die ook nauwelijks uitgelegd zijn. De grappen zijn buitengewoon flauw, en voegen niks toe aan het verhaar ....... Jerom eet een héle snackbar leeg ..... Nu weten we het wel : Kom eens met iets originelers. Én ik sluit me bij vorige recensenten aan : Maak eens een album dat ook leuk is voor lezers bóven de 10 jaar.
Het enige reden dat ik toch nog een 4 geef is dat ik het tekenwerk wél beter geworden vind in vergelijking met vorige albums. Ook de voorkant die tegenwoordig paginagroot is, is een verbetering.
Alles bij elkaar : Hoe heeft dít prul op de markt kunnen komen ?
DatumWed Oct 17 11:57:37 2007

Reactie no. 11
Naamerik
Leeftijd30
Cijfer6
Recensiehet verhaal is al wel beter dan de vorige, alleen is mis er nog wat in.
het gaat allemaal veel te snel maar het gaat de goede kant op.
allen heb ik dat wel vaker gedacht, maar dan ging het ook zo weer bergafwaarts.
en die kaft blijft nul comma nul.
DatumTue Oct 16 17:50:14 2007

Reactie no. 10
Naampeter
Leeftijd29
Cijfer8
RecensieEindelijk.......eindelijk een voldoende voor dit nieuwe schrijversteam. Eindelijk een origineel verhaal dat ook leesbaar is als je uit de luiers bent en ouder dan 10. Ik vond dit een origineel verhaal, redelijk goed getekend en de humor was leuk! Niet te overheersend, niet te kinderachtig, maar wel goed passend in het verhaal. Ik hoop dan ook dat de schrijvers doorgaan op deze nieuwe weg. Er zaten natuurlijk nog wel een paar schoonheidsfoutjes in, maar die zijn ze vergeven! Kortom, ga zo door!
DatumTue Oct 16 12:53:20 2007

Reactie no. 9
NaamNisen Jimmy
Leeftijd35
Cijfer6
RecensieEen ietwat magere 6 voor dit "moderne" album.
Cover is veel te druk, zet niet echt aan tot kopen.
Wat is er gebeurd met de neuzen van suske en wiske ??
Aub spiegel u eens meer aan de originele suske en wiske personages. Ik weet ook wel dat er evolutie mag zijn maar probeer uw eigenheid te behouden zeker wat betreft de personages.
Het verhaal nu, daarover kan ik kort zijn. Niet slecht maar ook zeker niet een suske en wiske waardig. Beterschap aan de zieke !
DatumTue Oct 16 12:16:06 2007

Reactie no. 8
NaamAien
Leeftijd22
Cijfer7
RecensieOver de kaft: Er is al veel over gezegd. Ik ben er zelf ook niet blij mee, maar wat me nog het meest stoort is dat de kaft veel en veel te druk is. Er is geen enkel stukje onbetekend gelaten waardoor het véél te vol is en er ook geen mysterie meer over blijft. Hopelijk wordt hier in de toekomst aan gewerkt.
Het verhaal begint, naar mijn mening, leuk en het tempo ligt goed. De grappen op de zolder deden erg "suske en wiske-achtig" aan en niet geforceerd en flauw zoals in de oudere albums nog wel eens het geval was. Het begin in Binche is ook erg leuk en het is fijn dat er een enigzins onderbouwde achtergrond bij het verhaal zit; dit is toch iets wat ik bij de vorige albums miste.
Echter het laatste deel van het verhaal valt weer een beetje in dezelfde valkuil; er gebeurt plots te veel, te veel actie en te weinig verhaal waardoor sommige dingen wat ongeloofwaardig overkwamen. Wat was het bijvoorbeeld met die struisvogels?!
Het feit dat Sidonia niet in het verhaal zit doet mij niet zo veel; ik denk niet dat ze een nuttige plek in het verhaal had kunnen hebben. Het zou misschien leuk zijn als er was uitgelegd waarom ze in Griekenland was; had ze een reis gewonnen? Voor werk?
Het einde, waarbij het opeens een jaar later was, was niet per se slecht maar wel erg on-suske en wiske. Suske en Wiske geeft mij altijd een tijdloos gevoel waarin niet meer dan een maand verstrijkt; en als er dan zo plots een jaar verstrijkt voelt dat wat vreemd aan.
DatumMon Oct 15 14:44:35 2007

Reactie no. 7
NaamKarel Vandamme
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieZeer goed in elkaar gezet, niets op aan te merken, behalve dat de coverafbeelding niet klopt. Ten eerste: Lambik had toch zijn kostuum niet aan tijdens het noodweer?! Ten tweede: Hoe kan die edelsteen in het incabeeld zitten tijdens het noodweer? Ten derde: Toen de struisvogels kwamen was er al geen sinaasappel meer te bekennen! Ik zou een 9.5 willen geven, maar dat rond ik af op 10.
DatumSun Oct 14 12:54:51 2007

Reactie no. 6
NaamHarmen
Leeftijd16
Cijfer7
RecensieEn het tweede album met de vernieuwde coverlay-out is uitgekomen. Nog steeds vind ik de verandering erg slecht. Ik vraag me sterk af of er meer werk aan deze tekening heeft gezeten dan aan de vroegere ingekaderde tekeningen.
Bij de voorplaat van de joviale Gille vind ik het Incabeeld op de voorkant erg overbodig. Bij een cover is het altijd zo geweest dat er een scène uit het verhaal werd getekend. Het Incabeeld had gewoon in de kast gelaten mogen worden.
Het verhaal is redelijk goed. Waarom tante Sidonia in Griekenland zit zonder Suske en Wiske weet ik niet. Als ik haar op de laatste pagina drie keer getekend zie, weet ik dat ik het helemaal niet erg vind dat ze niet meegespeeld heeft; haar misvormde kin en hoofd konden beter ver weg zijn van dit verhaal.
Het verhaal zit goed in elkaar. De gemaskerde zorgt voor een leuke wending in het verhaal en grappen van Lambik over pompoenen, ramonnen en gewonde bomen waren goed gevonden. De tekeningen zijn naar mijn mening niet slecht, maar kunnen zeker beter.
Ook leuk dat Lambik de moeite heeft genomen wat over de geschiedenis van Binche te vertellen. Dat op het eind een jaar in de toekomst wordt gekeken, vind ik minder passen in de reeks. De grote kleurfout in strook 83 wil ik wel vergeven.
DatumSat Oct 13 13:43:58 2007

Reactie no. 5
NaamGerard
Leeftijd23
Cijfer8
RecensieNa een aantal mindere verhalen eindelijk weer eens een goed verhaal.. Het verhaal zit leuk in elkaar, er zitten geen onnodige grappen in die het verhaal alleen maar vertragen. Het leest lekker weg en ik had even weer het idee dat ik een oudere Suske en Wiske aan het lezen was.
Kortom hou vast aan deze lijn en het wordt eindelijk weer leuk en de moeite waard om Suske en Wiskes te lezen.
DatumSat Oct 13 01:23:03 2007

Reactie no. 4
NaamTim S
Leeftijd20
Cijfer9
RecensieIk vind deze strip een stap in de goede richting, er zit teminste nog eens een goed verhaal in, toegeve het is geen vandersteen maar het is een begin.
DatumFri Oct 12 19:13:03 2007

Reactie no. 3
Naamherman
Leeftijd16
Cijfer6
Recensiemagertjes, zeer magertjes. ik begin met de cover, hij is lelijk en ik had liver de traditonele rode kaft gehad maar goed. Sidonia is weer slim van de kaart geveegd want ze zit in griekenland, zonde want zij verdient ook een rol in dit verhaal. De tekeningen waren nou niet echt geweldig en het verhaal zelf was slordig en snel inelkaar gezet vindt ik. ik vindt hem geen topper maar het is een lichte voldoende waard.
DatumFri Oct 12 16:06:59 2007

Reactie no. 2
Naammoriaantje
Leeftijd25
Cijfer8
RecensieDe kaft vind ik nog steeds niets en de eerste stroken deden me weer net iets te veel denken aan mijn Jommeketijd (Lambik ontdekt iets op zolder), maar dat was ik deze keer vrij snel vergeten.
Na enkele minder goede en soms slechte albums, heeft dit album eindelijk nog eens een goed verhaal! Terwijl de laatste albums te krampachtig grappig wilden zijn en men té hard Willy Vandersteen wilde nadoen (evenaren is onmogelijk), is dit sinds lang nog eens een spontaan (in plaats van een geforceerd) grappig album. Er zit ook meer vaart en actie in het verhaal, wat het alleen maar boeiender en leuker maakt.
Kortom: het was lang geleden, maar ik ben eindelijk nog eens verscheidene keren spontaan beginnen (glim)lachen bij dit album. Ga op dit pad verder en het komt nog wel goed!!!
DatumThu Oct 11 16:18:08 2007

Reactie no. 1
NaamKoen
Leeftijd15
Cijfer7
Recensiemooi verhaal, ongeveer hetzelfde niveau als het vorige, de tekeningen zijn wel oké, maar het inktwerk gaat een beetje verloren, Eric De Rop is een prachtige inkter, maar hij heeft volgens mij iets teveel werk, daardoor gaat de kwaliteit verloren. Zou het niet handiger zijn om een inkter in dienst te nemen voor de kortverhalen? Het scenario is goed, een origineel verhaal, met een spijtig genoeg voorspelbare plot.
Quatch heeft wel heel erg last van een mood-swing en is zeer vegevingsgezind, in tegenstelling tot wat hij ging doen met Binch.
De inkleuring is uitstekend, deze maakt het verhaal top!
Wel heel raar dat Sus en Wis hun standaard kleding dragen op de cover, terwijl die in het album niet voorkomen.
Tevens de grote tijdsprong, heel merkwaardig in een Suske en Wiske album, zeker als ze dezelfde kledij dragen!
DatumWed Oct 10 16:50:39 2007