Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De elfstedenstunt


De elfstedenstunt Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De elfstedenstunt verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,28

Reactie no. 49
NaamHans Versig
Leeftijd37
Cijfer6
RecensieEigenlijk is het met het interessante, historische uitgangspunt van dit verhaal een extra teleurstellend album te noemen. Natuurlijk prachtig dat men teruggaat naar het historische Friesland van de Kleine IJstijd en dat daarbij even een Elfstedentocht geschaatst wordt!
De verhaallijn is echter zo voorspelbaar en de karakters (waaronder de 11 ierdmannetjes) zijn zo vlak, dat er geen moment spanning in het verhaal komt. Nee, buiten de interessante historische verwijzingen heeft dit album voor mij niets te bieden!
Datumzondag 21 november 2021 17:30

Reactie no. 48
NaamPaul
Leeftijd57
Cijfer8
RecensieIn reactie op Remco: Ik vond juist dat Lambik hier weer eens ouderwets de held kan zijn, maar het is veelbetekenend dat dat alleen gebeurd nadat Jerom is uitgeschakeld. In veel albums lijkt Lambik in het niet te vallen naast Jerom, wat jammer is, want ze vormen een geweldig duo.
Suske en Wiske zelf zijn ouderwets goed, en het was leuk Friesland eens in een S&W verhaal te zien.
Datumwoensdag 07 juli 2021 11:47

Reactie no. 47
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer7
RecensieHet niveau gaat eindelijk wat omhoog en we kunnen rustig stellen dat dit één van de eerste redelijke Morjeau/ Gught verhalen is. Het staat nog mijlen ver af van wat de voorgangers van de S&W legende maakten maar een stijgende lijn lijkt zichtbaar. In tegenstelling tot de “Gille” wordt het culturele fenomeen “De Elfstedentocht” niet slachtoffer van het kennelijk hoognodige leuk willen doen van ons Bassie&Adriaan duo. Het lijkt allemaal wat rustiger. Het verhaal speelt zich rond de Friese traditie de Elfstedentocht af, een schaatstocht door de Friese elf steden ( stadjes die vroeger stadsrechten hebben gekregen). Er is een aardig sprookje omheen geschreven dat een goed sfeerbeeld geeft. Wel wordt het al snel een race om de Ierdmannetjes met katapulten af te schieten en zo de lente terug in het Friese te krijgen. Dat is leuk maar het wordt een herhaling. Twee legendes worden en passant nog even in het verhaal verweven die eigenlijk een stripalbum op zich waard zijn “Het vrouwtje van Stavoren/ Staveren” en “Grûte Pier”. Dat gaat te snel en voelt een beetje alsof ze er moedwillig in verweven zijn. Voordeel is wel dat dit verhaal Frieser aan doet dan de “Woelige Wadden”. Ik mis nog wel de Friese taal en je ziet wel heel weinig van de schoonheid van de stadjes. Daarbij komt fierljeppen in een ander album voor terwijl het zo hier zou passen ( Friesland puilt uit van cultuur). De bekering van de IJskoningin komt idioot snel en lijkt afgeraffeld en is niet spannend. Natuurlijk lijdt ook dit verhaal nog onder de kinderlijkheid van het makersduo: zichzelf leuk commentaar leveren in tekstblokjes, Lambik heeft volledig afgedaan als held, woordgrappen die niet leuk zijn, flauwe dubbelzinnigheden, onze helden stralen niets meer van de oude charme uit. Toch blijft alles nog behapbaar en daarom is dit verhaal beter dan zijn voorgangers.
Datumvrijdag 04 december 2020 23:07

Reactie no. 46
NaamWalter
Leeftijd40
Cijfer6
RecensieWat commercieel aandoend verhaaltje dat snel verveelt, vooral omdat je weet dat er 11 mannetjes afgeschoten moeten worden, heb je het idee steeds naar een herhaling te kijken. Ik mis de grote halfpagina tekeningen hier echt. Hoe mooi was het geweest een mooi winterlandschap groot af te beelden. Dat S en W aan het einde binnen no time begrip hebben voor de ijskoningin voelt allemaal wat afgeraffeld aan.
Datumvrijdag 17 januari 2020 16:03

Reactie no. 45
NaamRené
Leeftijd41
Cijfer5
RecensieNa een nog wel redelijk begin valt de rest van dit album me toch echt tegen. Ik weet nog dat ik bij de eerste keer lezen dacht: en nu gaan ze toch niet elf keer achter elkaar even zo'n mannetje verslaan? Maar jawel hoor... Daarna komt er nog even een goed stuk door de manier waarop onze vrienden de ijskoningin uiteindelijk verslaan, maar dat was het dan ook. Tel daar dan nog enkele niet al te fijne details bij zoals de geluiden ("BIP") met een pijl met uitleg erbij en je hebt een Suske en Wiske die wat mij betreft echt onder de maat is. Jammer, want het basis idee is (zoals al meer recensenten schreven) best goed.
Datumvrijdag 11 mei 2018 19:54

Reactie no. 44
NaamInti
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieHet is duidelijk dat de studio de reeks niet meer serieus neemt als het een verhaal direct in album uitgeeft, maar later toch in de krant laat verschijnen

Het verhaal lijkt wel een "landelijke" versie van DE GOUDEN CIRKEL. Bovendien doet de plot heel erg denken aan het JEROM kortverhaal DE LENTEFEE, dat in de jaren 80 in het kerstalbum STRIPFEESTBOEK verscheen. In beide verhalen wil de sneeuwkoningin de lentefee gevangen houden zodat het altijd winter blijft

In Stavoren en Harlingen komen twee beroemde Friese figuren aan bod. Respectievelijk het Vrouwtje van Stavoren (een personage uit een volksverhaal) en Grutte Pier (een historisch figuur, die eigenlijk Pier Gerlofs Donia heette)

Datumdinsdag 29 december 2015 08:38

Reactie no. 43
NaamSuske en Wiske-fan
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieGoed verhaal, en origineel bedacht. Alleen iets te veel van hetzelfde, namelijk dat Suske en Wiske van stad naar stad reizen, een ierdmannetje tegenkomen en hem in een halve bladzijde verslaan. Daarna komt die ijskoningin die het volgende ierdmannetje waarschuwt en begint alles weer opnieuw. Verder een prima album.
Datumzondag 12 januari 2014 16:25

Reactie no. 42
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieEen leuk album! Goed verhaal, leuke personages en genoeg humor.
Als half fries kan ik de locatie en alle referenties erg waarderen.

Er zijn echter wel een paar minpuntjes:
- De achtervolging in het begin duurt wel erg lang, zo zijn de pagina's snel gevuld.
- Elf ierdmannetjes zijn er eigenlijk net teveel. Zodoende wordt de jacht op ieder van hen erg snel afgerafeld. Het zou mooi zijn geweest als ze het album wat langer hadden gemaakt.

Datumwoensdag 06 november 2013 16:41

Reactie no. 41
Naammillie
Leeftijd16
Cijfer6
RecensieIk vind dat het album in het begin best leuk is maar als ze aan de elfstedentocht beginnen vond ik het saai. Ik had geen zin meer om verder te lezen...
Datumvrijdag 10 augustus 2012 20:00

Reactie no. 40
Naambrecht reyniers
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieIk vind dat een goede strip omdat het met een spannende missie is en omdat er 11 steden zijn.
Datumdonderdag 14 april 2011 16:09

Reactie no. 39
Naamnard
Leeftijd11
Cijfer5
Recensietoen ik het begin van het album las dacht ik dat het nog wel iets kon worden maar mijn moed was al weer snel weg
11 kleine avontuurtjes zitten er eigenlijk in.
ik ben ook meer iemand die liever 1 lang verhaal leest.
al die 11 verhaaltjes worden aan elkaar gebonden met een hoop onzin ja over dit album kan ik niet veel goeds zeggn dus een 5
Datumwoensdag 29 december 2010 12:38

Reactie no. 38
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer8
Recensieeen album met goede humor. alleen vind ik het verhaal geen tien waard omdat het niet spannend genoeg is. meer heb ik er eigenlijk niet over te zegg
Datumzondag 26 december 2010 17:20

Reactie no. 37
NaamNick
Leeftijd17
Cijfer4
RecensieDit album had ik al een tijdje liggen maar met het huidige winterse weer dacht ik: laat ik hem eens lezen.
Het verhaal is op zich leuk bedacht, maar weer o zo slecht uitgewerkt. Het is zoals hier al een paar keer gezegd is elke keer hetzelfde. Het zijn een stuk of 7 mannetjes (weet het al niet eens meer) die precies hetzelfde zijn, en die stuk voor stuk binnen 1 bladzijde verslagen worden.
Waar ik me echter het meest aan stoorde was dat irritante commentaar bij de geluiden elke keer (denk aan de vallende boeken, er staat 'BIB' (waar ze dat vandaan halen, ik weet het niet) en dan er bij vermeld 'typisch geluid van vallende boeken'. Of 'PLOP' --> 'hier wordt niet de welbekende kabouter bedoeld'). Eigenlijk is dat 1 keer al niet leuk, laat staan een stuk of 5 keer. Als dat de humor voor moet stellen.....
En dan nog dat einde, die heks was wel verschrikkelijk makkelijk om te praten, dat had die lentefee zonder hulp van suske, wiske & co. ook wel kunnen doen.
Het begon leuk maar helaas werd het steeds slechter.
Kan er niet meer van maken dan een 4.
Datumdonderdag 16 december 2010 23:38

Reactie no. 36
NaamWouter
Leeftijd16
Cijfer8
RecensieEcht een goed verhaal. Ik vind de verhalen van het nieuwe team toch echt wel suske en wiske. de sfeer zit goed.
Verder wordt de cover goed gebruikt.
De tekening zijn heel mooi. Alleen is de inkleuring een beetje te fel.
Toch een dikke 8.
Datumvrijdag 22 oktober 2010 16:28

Reactie no. 35
Naamaxel
Leeftijd14
Cijfer5
RecensieVerhaal => 2 / 5 altijd maar hetzelfde ...
Voorkant => 1 /1.5 niet zooo mooi
Aantrekkelijkheid (voorkant) => 0 /0.5
Tekeningen => 2 / 2 (voorstander van het eenvoudige)
Orginaliteit => 0.5 /1 verhaal is wel orgineel maar het verhaal altijd maar hetzelfde
= 5.5 / 10
maar 5 omdat het verhaal niet goed is
Datummaandag 30 augustus 2010 14:29

Reactie no. 34
NaamMarretje
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieDE elftedenstunt een mooie titel dit is echt een topper maar tegelijkertijd een slechte: een erg mooi verhaal en het begint erg grappig!!! alleen proffessor barabbas heeft weer its gerommeld en zo is dat mannetje gekomen en dat is al bij heel veel verhalen voorgekomen... en yes de teletijdmachine komt er weer in voor. dus jerom,en suske en wiske gaan erachterna. ze trekke warme kleren aan en ook jerom??? in vorige winterverhalen hoefte jerom geen dikke kleren aan. Sidonia is ook weer nergens te bekennen... op zich niet zo erg want je kan wel een leuk avontuur beleven. het tekenwerk is goed en het verhaal ook, alleen frisia de heks is heel slecht getekent.
dan gaan ze op de schaatsen en dan begint de pret wiske die vast zit onder het ijs en jerom die bevroren is...
verder op het einde is de heks snel weer bekeert en geeft ze het op?? erg slecht hoor...

cover 8,5 /10
tekeningen 7/10
aankondiging 7,5/10
humor 9/10

totaal: 8,5 dus een 9

Datumzondag 4 oktober 2009 11:24

Reactie no. 33
Naamkees
Leeftijd52
Cijfer8
RecensieTekenwerk dik in orde, inktwerk....kan beter.
Verhaaltje: voor een 6 jarige nog te slap.
Toch nog een 8 voor het tekenwerk.
Datumdonderdag 20 augustus 2009 14:04

Reactie no. 32
NaamZappa
Leeftijd43
Cijfer7
RecensieGeen slecht album, maar er had meer uitgehaald kunnen worden.
Ik had persoonlijk meer willen zien van het oude Friesland van toen...de mannetjes zijn leuk, maar soms ook te lachwekkend.
Ook had er meer sneeuw, ijzel en harde wind in voor kunnen komen, de sleuteldelen worden te gemakkelijk te pakken gekregen......
De *schaats* tekeningen hadden ook beter gekund....laat ze maar zwoegen......het heet niet voor niks * de tocht der tochten*....
Niet slecht dus, maar had voor zo'n mooi onderwerp beter gekund..

De cover vind ik erg lelijk....veels te druk......

Datumzondag 27 juli 2008 12:08

Reactie no. 31
NaamBas
Leeftijd32
Cijfer4
RecensieIk word hier niet echt vrolijk van... het verhaal is van meet af aan erg voorspelbaar en de confrontaties met die kereltjes zijn zeer minimaal en slecht uitgewerkt, en daarmee dus erg oppervlakkig. Erg jammer, want de idee om in elk van de elf steden een deel van de sleutel te zoeken en daarbij tegengewerkt te worden, vind ik op zich niet eens zo onaardig bedacht. Ook het einde met die ijskoningin is weer tenenkrommend...
Wat betreft de tekeningen wordt het wel wat beter, hoewel ik hoop dat de Mojreau de figuren steeds beter in z'n vingers gaat krijgen. Ik mis bovendien nog steeds het rode kader op de voorkant, maar moet eerlijkheidshalve zeggen dat de tekening op de voorkant er best aardig uit ziet (in ieder geval een stuk beter dan bv. de curieuze neuzen).
Al met al dus een ondermaats album....jammer
Datummaandag 24 maart 2008 03:54

Reactie no. 30
NaamRoland
Leeftijd33
Cijfer6
RecensieDe idee achter het verhaal staat me wel aan! De elfstedentocht verdient best wel een S&W-titel. En na een paar mindere verhalen had ik echt gehoopt dat hier een kentering kon komen.
En het had gekund...alleen komt het er niet uit!
Iemand vermeldde het reeds: de winter doet weinig winters aan!
Alsof de figuurtjes in een poppenspeldecor rondhuppelen ipv. de lezer mee te zuigen in het verhaal
En midden in dat verhaal wordt naar een hogere versnelling geschakeld om toch binnen het beperkte aantal bladzijden het verhaal af te haspelen. Bij dit verhaal viel me ook opeens de gedaanteverandering van Suske en Wiske op. Suske was altijd wel een beetje vaag en onecht, maar dat neusje dat hij nu heeft...geleend bij Michael Jackson ? Verder lijkt het wel of Wiske een seuterig nichtje heeft dat fel op 'r lijkt. Waar zit dat koppig wicht dat steeds een verhaal kon lanceren of de lezer aan het lachen brengt?

Mijn kanttekening hier, en bij alle verhalen van deze tekenaar(s)/scenarist(en) , is dat ze wel hun stiel aan het leren zijn en de gekende nuances beetje bij beetje toevoegen waarvoor de lezer hun nog het nodige krediet moet geven, maar het mag geen 10 verhalen meer duren!

Datumwoensdag 19 maart 2008 13:14

Reactie no. 29
NaamJan
Leeftijd16
Cijfer1
RecensieHet zou slechts verspilling van inkt en tijd zijn om te zeggen dat dit een slecht album is. Iedereen heeft immers door dat sinds de overname de tekenaars resoluut kozen voor kinderstrips zonder inhoud. De naam “Willy Vandersteen” hoort eigenlijk niet meer thuis op de cover, dit is een grove belediging. Ook dit album , “De elfstedenstunt”, is net zo goed – zo niet beter – als zijn voorgangers “De tikkende Tinkan”, “De goviale Gille”, “De curieuze neuzen” enz, wat flauwe humor en leeg verhaal betreft.  De tekenstijl is, zoals ik reeds zei in andere recensies, veel te klein en gedetailleerd. Over het verhaal moet niet veel verteld worden: er is er geen ! De tekeningen van die mannetjes waren wel goed, en ze leken niet op andere figuranten uit Suske en Wiske- strips. Dit is immers het geval bij
“De nachtwachtbrigade” en “De kaperkoters”: de rabauwen in de herberg en de piraten zijn dezelfde !! Ik vind dat dit getuigt van geen inspiratie. Met andere woorden: het bewijs dat de reeks dood is.
Datumzondag 16 maart 2008 12:29

Reactie no. 28
NaamJippe van Niel
Leeftijd12
Cijfer6
RecensieDit album is net een voldoende waard! Ik zou maar zeggen: er zijn betere albums gemaakt!
Datumzondag 17 februari 2008 12:35

Reactie no. 27
Naamrobin
Leeftijd11
Cijfer7
RecensieGeen spetterend album van Suske en Wiske, ik had er eigenlijk meer van verwacht maar toch nog wel een leuk album om te lezen.
Datumzaterdag 16 februari 2008 10:13

Reactie no. 26
Naamian
Leeftijd10
Cijfer9
Recensieik vind het een grappig en een goed scenario maar het mist dat ene aan. daarvoor een puntje minder
Datumdonderdag 31 januari 2008 12:40

Reactie no. 25
NaamThomas Van Landschoot
Leeftijd17
Cijfer3
RecensieIn vergelijking met de vroegere albums is dit bedroevend en zou ik dit een 0 geven. In vergelijking met de recentere albums valt het nog mee. Een 3 dus.
Datumdonderdag 24 januari 2008 17:16

Reactie no. 24
NaamKarst
Leeftijd25
Cijfer5
RecensieIk had vantevoren heel veel verwacht van dit verhaal, maar dat word zeker niet waargemaakt.
Ik vind het verhaal weinig diepte hebben en ik vind het ook niet echt mooi getekent.

Velen hebben het al voor mij gezegd, maar ik zeg het nog maar een keer: dit verhaal is veel te snel afgeraffeld terwijl het zo mooi had kunnen zijn. Het vangen van de ijsmannetjes bevat haast geen enkele spanning en de heks is wel heel snel het goede pad opgebracht.
Ik had wat meer achtergrond-informatie verwacht over de elfstedentocht, maar in plaats daarvan gaan ze routineus de steden af waar je nog geen indruk krijgt van hoe het er echt uitziet in die steden.
Ik vind ook vooral de vele woordspelingen erg irritant.
Toegegeven er zitten een paar hele grappige bij, maar zo veel ervan is niet nodig.

Ik las dat dit alweer het 5de album van 2007 is?
Geen wonder dat dit het resultaat is. Dit moordende tempo kan haast niemand bijhouden.
Wat mij betreft wacht ik liever een hele tijd tot er weer een nieuw album verschijnt als dat betekent dat het niveau omhoog gaat.
Liever 2 of 3 albums per jaar waar wat meer liefde in is gestoken dan zoiets als dit.

Ik vind het overigens wel leuk dat ze weer eens met de teletijdmachine reizen, maar dat is het dan wel.

Datumzaterdag 12 januari 2008 01:35

Reactie no. 23
NaamGerard
Leeftijd23
Cijfer5
RecensieDaar waar bij het vorige album in vergelijking met zijn voorganger nog een vooruitgang geboekt was is men nu weer terug bij af.

De voorkant:
Er mist een mannetje op de voorkant erg slordig, daarnaast blijft het ontbreken van het rode kader, zoals al velen voor mij hebben aangegeven, een gemis. Waarom wordt er niet naar de klant geluisterd en de eigen zin er door heen gedrukt? Verder moet ik zeggen dat ik de voorkant wel mooi vind.

Het verhaal:
Het verhaal is zeer leuk bedacht alleen de uitwerking is ronduit dramatisch. Het verhaal gaat veel te snel, waardoor de diepgang gewoon ontbreekt. Er had hier veel meer mee gedaan kunnen worden een gemiste kans. Het verslaan van de mannetjes ging veel te gemakkelijk steeds en er waren te veel mannetjes in vergelijking met het aantal pagina's dat het boek heeft. Kortom het boek had wel wat meer pagina's mogen tellen, waardoor het verhaal beter uitgewerkt had kunnen worden en het niet zo afgeraffeld lijkt zoals het nu over komt.
De grappen die er in zaten waren flauw, niet grappig en voegden niks toe aan het verhaal ook weer erg jammer.

Overall:
Leuke voorkant ondanks het gemis van het rode kader: 7
Het verhaal is slecht uitgewerkt: 3

Datumvrijdag 4 januari 2008 14:32

Reactie no. 22
Naamjeroen putman
Leeftijd32
Cijfer5
RecensieHet verhaal wordt erg snel afgeraffeld om maar alle elf de ierdmannetjes te verslaan. Als het verhaal meer pagina's had gehad, had dit veel beter uitgewerkt kunnen worden. Ook viel het me op dat Jerom zich twee keer wel heel makkelijk laat verslaan: eerste keer door het zwaard en de tweede keer door de sneeuwman. Verder vind ik het scenario wel erg simpel. En voor een lentefee die al 5 jaar in een kooi zit, ziet ze er nog prima uit. Ook viel het me op dat de tekeningen soms erg matig zijn, neem nou het ijskasteel of die sneeuw man: er zit totaal geen diepte in. het kleurgebruik is ook erg slecht, het komt niet winters over: de lucht had veel grauwer gemoeten , de bomen en gebouwen veel donkerder zodat de witte sneeuw mooi afsteekt, men had minder lichtblauw moeten gebruiken. de cover is echt lelijk en ik mis het rode kader. Als laatste negatieve punt vind ik dat de winterfee wel erg gemakkelijk omgepraat is op de laatste pagina.
Positief aan dit verhaal vond ik de manier waarop ze de sneeuwman versloegen (op jerom na dan), het idee van de elf mannetjes (beetje de sfeer van het bevroren vuur, met de zusjes) en ik vond lambik beter neergezet als in eerdere verhalen. Ook vond ik het goed dat de teletijdmachine weer meedeed.
Datumdonderdag 3 januari 2008 15:17

Reactie no. 21
NaamSam
Leeftijd18
Cijfer4
RecensieIk heb lang afgeteld naar deze strip want de titel en ook de kaft gaven mij een goede indruk. Het onderwerp is heel goed gevonden. Maar jammer genoeg voldeed het verre van aan de verwachtingen.
Lambik en co zitten pagina's lang ( het lijken wel uren ) achter een vriesmannetje dat uiteindelijk (verrassing verrassing) bij barabas terechtkomt. Dan bedenkt de scenarist een schitterend idee, maar werkt dit héél slordig uit. 11 steden aandoen, 2 pagina's per stad, het gaat echt veel te snel en het wordt al na 3 steden eentonig. Ik denk dat deze vele slordigheden komen door tijdsgebrek. Het is toch echt niet nodig om 5(!) albums per jaar uit te brengen. Beperk het een beetje, zo creëer je meer tijd om een album deftig uit te werken. 3 Albums per jaar zou geen schande zijn, en verleng ze dan tot minstens 58 pagina's. Als je deze strip wat langer maakt, kan men de strijd met die vriesmannetjes heel wat spannender en gevarieerder maken. Laat Paul Geerts dit album uitwerken en je krijgt gegarandeerd een van zijn pareltjes.
Dan de humor die in dit verhaal voorkomt! Vele grappen of woordspelingen zijn inderdaad heel goed gevonden, maar het is echt te veel van het goede. Telkens het verhaal op dreef komt, smijten ze er een woordspeling tussen, om nog maar te zwijgen over de teksten die geluiden verklaren zoals BIB (op zich zeker goed gevonden). Bedenk dat grappen  niet meer grappig zijn indien ze worden uitgelegd.
Ik vond bijvoorbeeld 'de kaperkoters', 'de curieuze neuzen', 'de krasse kroko' en vooral 'de nachtwachtbrigade' héél goede albums, maar jammer genoeg vallen de twee laatste ongelooflijk tegen. Ik had niet gedacht het ooit te zeggen , maar ik krijg zelfs bijna heimwee naar Marc Verhaegen.
Jammer genoeg kan Vandersteen niet meer te horen krijgen dat zijn opvolgers zich richten op een doelgroep onder de 12 jaar (!!!). Hij zou direct voor even weerkeren om zijn opvolgers op de vingers te tikken!!!!!
En toch zit er potentieel in dit team en zal ik ook de volgende albums kopen....
Datumvrijdag 28 december 2007 15:38

Reactie no. 20
NaamHans
Leeftijd33
Cijfer4
RecensieWeer 'n gemiste kans op 'n vooruitgang in de serie!
De kaft vindt ik persoonlijk net iets te druk, maar zeker niet slecht. En 't rode kader wat er niet meer is..blijft gewoon erg zonde.
Net als 't vorige album is dit weer 'n erg leuk onderwerp wat gekozen is, en mits het huidige team de kunde ervoor zou bezitten zou het 'n prachtig ''klassiek'' Suske en Wiske verhaal kunnen zijn geworden! Maar dat zit er helaas weer niet in, en ik begin me zo onderhand echt af te vragen of het wel zin heeft om erop te gaan hopen bij het huidige team. Het lijkt meer op een of andere ''parodie'' !!
Lambik drinkt nu schijnbaar niet meer als vanouds 'n lekker fris pintje op 'n zonnige dag...dat zal wel weer met de ''enigste'' doelgroep te maken hebben waar de serie nu op gericht is (slecht voorbeeld voor de jeugd?). De oudere vaste lezers/verzamelaars worden toch wel enigzins gepasseert naar mijn idee! Voor jong en oud was 't....toch?
 Het verhaal is gewoon niet breed uitgewerkt. nergens spannend, geen diepgang, lege personages, en het haastklus gevoel komt weer sterk naar boven. De tekeningen zijn erg afwisselend, wat verder in 't album worden ze wel beter. Kortom,  zeer matig en erg jammer. De ideen zijn erg goed, alleen nu de ''zeker niet onbelangrijke'' uitwerking nog. Hopelijk 'n volgende keer beter...
Datumwoensdag 26 december 2007 11:56

Reactie no. 19
NaamBarry
Leeftijd28
Cijfer7
RecensieLeuk, sfeervol en toepasselijk (voor de tijd van het jaar) onderwerp. Krijg er een beetje het oude 'Suske en Wiske-gevoel' van. Verhaal zelf is alleen een beetje slapjes. Beetje makkelijk vanaf gemaakt heb ik het idee. Weinig diepgang in ieder geval en het komt nogal gehaast over. Leuk geprobeerd maar het had wat beter uitgewerkt kunnen worden. Toch heb ik me er al met al wel prima mee vermaakt..
Datumwoensdag 19 december 2007 20:31

Reactie no. 18
NaamBrigitte van de Pest
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieEen leuk verhaal, de oude lijn komt er weer een beetje in. Leuk dat er ook wat achtergronden over Friesland naar voren komen, informatief maar niet teveel (zoals tegenwoordig bij de rode ridder, dan moet je echt lappen tekst doorworstelen). Wat ik wel jammer vond was dat door de hoeveelheid mannetjes die ze moesten verslaan er weinig tijd over was om daar iets mee te doen, ze waren wel erg snel verslagen. Wat minder mannetjes en dan had het per mannetje wat spannender kunnen worden, maar ja, dan was het ook geen Elfstedentocht geweest. Misschien dan de volgende keer wat meer pagina's? Gelukkig dat het volgende album Tante Sidonia weer terugkomt, ik vind het wel jammer dat zij nu al een paar albums nauwelijks in beeld is.
Hoewel er nog hard gewerkt zal moeten gaan worden om het tijdperk Vanderstaan / Paul Geerts te evenaren (wat mij een vrij onmogelijke opgave lijkt) hebben ze daar nu toch een beginnetje mee gemaakt.
Datummaandag 17 december 2007 16:42

Reactie no. 17
NaamTalitha
Leeftijd28
Cijfer2
RecensieWerkt de laatste recensist (die een 10 gaf), bij de studio of is hij gewoon sarcastisch?
Helaas, waar het idee zo goed gevonden is, wordt het weer heel slecht uitgewerkt. Het is inderdaad een verhaal geworden voor kinderen/jeugd t/m 12 jaar (zie de cijfers van onze jeugdige recensisten), maar naarmate die ouder worden zullen ook zij afhaken op deze ietwat kinderlijke verhalen.
Suske en Wiske zijn slecht getekend. Jerom heeft een opgeblazen borst. Lambik weerspiegeld het karakter van het tekenduo, anders maak je wel betere verhalen.
Het verhaal raast voort en wordt nergens spannend of diep. Het ijkt wel of het af moest. Wat een mooi album had kunnen worden, dmv van historische tekeningen en een diepgaand verhaal, is nu meer een Piet Piraat verhaal geworden.
Erg jammer, dat dit nieuwe team het einde van een tijdperk heeft ingeluid. Ik wens ze veel plezier met het tekenen van kinderstrips, ik haak af.
Datummaandag 17 december 2007 09:48

Reactie no. 16
NaamMarc Ulemie
Leeftijd39
Cijfer10
RecensieSchit-te-rend echt. Enig boek, erg leuk en goeie teksten ook. Dit leest iedereen in één adem uit. Suske en Wiske zijn lieflijk en netjes, precies goed. Dit is een echte Vandersteen. Het is net of ik het verhaal al ken, omdat ik het zelf zo in mijn hoofd had. Ik vind het heel goed uitgevoerd, en het ziet er keurig uit. De sfeer van de oude boeken blijkt pas goed als je dit verhaal ietwat sneller leest, en je bent juist op dat leestempo gedwongen, dat je de sfeer ook oppakt. De achtergronden en ook de voorgronditems zijn heel mooi getekend en bieden prachtige taferelen…die geven rust. Weg met die kille sfeer, sereen, de stilte van het weer.

Lambik's type laat nauwelijks te wensen over. De geste en de overall move van elk figuur zijn echt uit de kunst. Zoals vroeger is opgepast, dat de leidende figuren steeds een actie achter de rug hebben, en daarna staan ze in een klassieke pose, dat is herkenbaar (en beter dan elk onderdeel van de beweging maar in beeld te brengen.) Ook is er op gelet, dat elk figuur in een aparte akt is. De akts lopen tussen elkaar door en vullen elkaar goed aan, en ieder zijn akt blijft in verhouding tot diens rol. Tussenstukjes zijn kenmerkend, bijv. één plaatje vertelt even de sceneschakeling. Dit werkt helemaal op de herkenning en het biedt het typische opstapje in de sfeer zoals we dat sinds jaren van de studio gewend zijn.

Spannend is het verhaal óók nog: het drama wordt steeds juist op tijd opgeheven waardoor de spanning voelbaar wordt. Wat snelheid op ’t eind doet niets af aan het imposante effect. Jerom’s type is ook verbeterd, al laat hier en daar zijn veerkracht nog te wensen over (en hij spreekt teveel). Dat heeft enigszins gevolg voor zijn beeldtenis, die nogal een passief verloop heeft. Hij heeft op momenten wat weinig te doen en staat of rijdt er voor spek en bonen bij, maar als hij in actie komt vliegen de spetters ervanaf, en vooral van zijn gezicht straalt kracht af. Goedzo Studio. Dit is het resultaat waar ik op wachtte. Suske en Wiske zijn een aanwinst. Ik zou bijna een traantje wegpinken…nou komt iedereen weer tot z’n recht !

Datumzondag 16 december 2007 22:09

Reactie no. 15
NaamM.G. van Dam
Leeftijd27
Cijfer4
RecensieDe kaft gaf op zich wel een S&W-gevoel, ware het niet dat hij iets te druk is, er een mannetje op ontbreekt en de afwezigheid van het rode kader nog steeds een groot gemis is.
Het verhaal op zich was wel leuk bedacht, maar had veel beter en spannender uitgewerkt kunnen worden. Het lijkt weer eens alsof de makers zo snel mogelijk het verhaal wilden afronden, en de overgebleven ruimte maar hebben opgevuld met teveel grappen. Al waren een aantal dan weer wel leuk genoeg om een glimlach op mijn gezicht te toveren. Maar toch mis ik voor een groot deel de spanning die er vroeger in zat.
Wat me ook opviel was dat Froast halverwege zonder aankondiging een naamsverandering onderging en ineens Frostia werd genoemd. Erg slordig natuurlijk.
Al met al hebben ze er weer niet uitgehaald wat er in zat. Qua cijfer geef ik gemiddeld een 4, opgebouwd uit:
Kaft: tekening 6, maar gehalveerd wegens ontbreken rode kader en herkenbaarheid van serie, dus een 3.
Verhaal: op zich een 6, maar een minpunt voor dicontinuïteit in verhaal, dus een 5.
Datumzondag 16 december 2007 21:51

Reactie no. 14
NaamTom
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieIk vind het een best wel goed boek.
Ik vind de voorkant mooi.
Ook vind ik het wel grappig gevonden van die 11 mannetjes.
Ik geef een 8.
Datumzondag 16 december 2007 12:48

Reactie no. 13
NaamJarich
Leeftijd16
Cijfer5
RecensieHelaas weer een misser van het nieuwe team, ik vraag me af of er echt een stijgende lijn inzit. Het idee van het verhaal is (zoals zovaak) erg goed, maar het verhaal is wederom flinterdun en is geen moment echt spannend. Ik heb ook het gevoel dat ik het in 2 seconden uitheb en het lijkt meer op een kortverhaal dan op een echt Suske en Wiske- album. Waarschijnlijk heeft het kleine aantal pagina's hier ook mee te maken.
De humor was ook weer bijzonder flauw, met o.a. grappen over kabouter plop, al moet ik zeggen dat de studio-humor wel wat begint te wennen. Er zaten wel pogingen in om politiek-kritisch te zijn, maar deze kwamen op mij geforceerd over.
Op de tekeningen valt niet al te veel aan te merken, al hadden de achtergronden wel wat sfeervoller gekund (een wolkje aan de hemel bijvoorbeeld, ipv de constante blauw-wit verloopjes).
Datumzondag 16 december 2007 09:26

Reactie no. 12
NaamJT
Leeftijd18
Cijfer6
RecensieIk heb uit protest vanwege de nieuwe kaft joviale Gille niet gekocht.
Waarom ik de elfstedenstunt toch gekocht heeft, komt door mijn friese achtergrond. Het verhaal is kort, oppervlakig en je kan het verloop van verhaal zo voorspellen. Wel leuk dat er paar feitjes en verwijzingen naar friesland of steden in verhaal staat.
Jammer dat Sidona weer niet in verhaal voorkomt, daarmee doen de tekenaars/scenariosten haar tekort, zij had prima in deze verhaal gepast hebben. Andere punten dat ik niet zo fijn vindt is dat het verhaal maar 48 bladzijden bevat en ik heb gevoel dat er meer bladzijden erin konden zitten, jammer! Wat ik me ook aan erger is dat de doelgroep echt voor kinderen beneden 12 is. Daarmee doet studio vandersteen veel oudere lezers die suske en wiske jarenlang verzameld hebben, ernstig tekort. Zie de gevolgen: ik kocht voor eerst in 15 jaren niet suske en wiske verhaal: Joviale Gille.
Over de kaft zal ik maar niet hebben, anders zou ik een 1 geven. Over algemeen vond ik totaalscore 5, maar omdat ik een fries ben en leuk vond dat suske en wiske in friesland plaatsvond een 6.
Datumzaterdag 15 december 2007 22:25

Reactie no. 11
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer4
RecensieTot en met nummer 300 de albums kopen,  had ik mezelf voorgenomen en dan stop ik er mee, en na het lezen van de elfstedenstunt kan ik niet wachten tot we bij 300 zijn.
Eerst maar weer die voorkant, ik zal het kort houden: jammer, jammer geen herkenbaarheid meer. Positief was dat ik Suske en Wiske zowaar een beetje op Suske en Wiske vond lijken.
Nu inhoudelijk Het verhaal was op zich nog niet eens zo slecht bedacht, oke het einde is ongelooflijk cliché, maar dit soort eindes zijn er vaker in de S&W reeks geweest.
De manier hoe het verhaal verteld wordt rammelt wel van alle kanten. Op de een of andere manier wordt het vangen van die kereltjes nooit echt spannend. Het gaat allemaal veel te snel en nergens komt er een beetje diepgang in. Suske, Wiske, Lambik en Jerom lijken alles emotieloos te ondergaan, althans zo worden ze getekend. Een gemiste kans, want dit verhaal had veel beter uit de verf kunnen komen en hadden ze wat gepikeerde fans terug kunnen winnen.
Tekentechnisch gezien had er ook meer uitgehaald kunnen worden. Als je een mooi onderwerp neemt als de elfstedentocht, laat dan ook wat zien van de steden/dorpen. Het decor was nu slechts beeldvulling en geen mooie historische weergave.
Ook in deze strip leek het of Jerom borstimplantaten had. Suske zijn gezicht leek op alles behalve op dat van Suske, Sidonia was nog te moeilijk om te tekenen kennelijk. Wiske leek af en toe op de Wiske zoals ik haar ken. Lambik was goed getekend, maar zijn karakter is nog steeds te dom. En Lambik die een colaatje pakt... een lekker pintje was het toch altijd? Verder kwamen de tekening te statisch over; gebrek aan het dynamische en emoties. De eerste paar bladzijdes begonnen veel belovend, maar naar een (te) lange achtervolging van Lambik op zo'n mannetje, werd de verleiding steeds groter om het album Knokkersburcht, die naast mij lag, op te pakken en die te lezen.
En ik weet ook wel wat het geluid van vallende boeken is, daar heb ik geen uitlegballonnetje voor nodig.
Al met al vind ik het jammer dat ze hun eigen gecrëerde kans om een schitterend album neer te zetten zelf een beetje de nek omgedraaid hebben. Vele fans geven dit duo de voordeel van de twijfel en houden hun het hand boven het hoofd. hoelang moeten we dit nog doen?
Datumzaterdag 15 december 2007 18:49

Reactie no. 10
NaamAien
Leeftijd22
Cijfer8
RecensieWederom een kleine stap in de goede richting voor het nieuwe team. Ik ben erg blij dat er weer een verhaal is dat zich in het verleden af speelt. Dat vond ik altijd de leukste verhalen en ook bij dit verhaal vind ik het een leuk aspect.
Ik ben blij te zien dat de flauwe grappen steeds verder verdwijnen. Nog steeds kwam ik af en toe een "grap" tegen die ik niet leuk vond en vaak ook overbodig was, maar het is een stuk minder dan in eerdere albums.
Ook de pacing van het verhaal ligt een stuk beter dan die van de vorige albums. Er waren vrijwel geen momenten waarop ik een gehaaste indruk kreeg. De tekeningen zijn over het algemeen in orde en soms ook goed, naar mijn mening.
Natuurlijk zijn er ook nog wat min punten aan het album. Zo vond ik het verhaal wel eentonig worden toen ze alle steden langs gingen en alle mannetjes op vrijwel dezelfde manier versloegen.
Al met al ben ik best tevreden met dit album, mijn complimenten aan het nieuwe team voor dit album. Nou alleen nog hopen dat ze deze kwaliteit weten vast te houden en uit te breiden.
Datumzaterdag 15 december 2007 17:28

Reactie no. 9
NaamEvelien
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieDe voorkant is sfeervol, hoewel hij het natuurlijk nog steeds niet haalt bij de oude kaft. Het verhaal is leuk, maar niet geweldig. Toch is de wintersfeer leuk, en het idee is ook goed hoewel wat simpel. Ik woon zelf in Friesland en het is leuk om alle dingen te herkennen. Vooral door de wintersfeer verdiend dit album toch wel een 8.
Datumzaterdag 15 december 2007 14:03

Reactie no. 8
Naamberry
Leeftijd33
Cijfer5
Recensie Helaas weer teleurgesteld.
Ten eerste de kaft, ze moeten gewoon terug naar de oude rode omlijsting, (maar het zal wel een commerciele kwestie zijn)
Dan het verhaal,..11 steden aan doen in de strip, veel te snel, weinig diepgang in de verhaallijn, voorgaande verhalen, van paul geerts en willy vandersteen* zelf zijn mijninziens nog steeds de beste.
Misschien een advies keer terug naar de verhalen die mensen aan trekken.
Sages en legendes verhalen die je wilt lezen, zoals de bokkerijders,  de tuf-tuf club, raap van rubens,...
Ben benieuwd naar de volgende,.
Datumvrijdag 14 december 2007 11:30

Reactie no. 7
Naampeter
Leeftijd29
Cijfer6
RecensieIn het AD van afgelopen dinsdag stond dat de doelgroep van S&W 8-12 jarigen zijn. Daarmee doen ze de grote schare S&W-fans toch echt tekort. De albums van de vorige tekenaars/scenarioschrijvers kenmerkten zich door een verhaal dat voor zowel jong als oud spannend en leesbaar genoeg is dat het voor iedereen een aanrader was. De huidige scenario-schrijvers hechten blijkbaar geen belang aan de vaste schare S&W-fans die al jarenlang de albums kopen, maar proberen enkel de jonge (mogelijke) fans te bekoren. Jammer! Op deze manier heeft S&W in mijn ogen geen lang leven.
Genoeg gemopperd nu....

De elfstedenstunt....Een leuk onderwerp, met ook wel leuke historische elementen, alhoewel deze soms uit het niets getoverd werden. Het verhaal is nog steeds veel te melig. Laat toch al die flauwe grappen die afleiden eens weg uit het verhaal. Dat zou al een hele verbetering zijn.
Het verhaal vond ik redelijk goed opgebouwd en op sommige stukken 'S&W-spannend'. Kortom, niet zoveel mis mee. De kaft is echter veel te druk en niet herkenbaar.
De stijgende lijn van het vorige album wordt helaas in mijn ogen niet doorgezet. De overdadige flauwe humor is terug en dit verstoort de leesbaarheid van het verhaal. Aangezien de aankomende 2 albums 'fantasie-albums' zijn, vrees ik voor nog meer meligheid en slappe verhalen. Als de schrijvers de flauwe meligheid eruit zouden halen, zouden de verhalen een veel hoger cijfer halen bij iedereen ouder dan 12 jaar......

Datumdonderdag 13 december 2007 13:10

Reactie no. 6
Naamtom
Leeftijd27
Cijfer8
Recensiebest te pruimen boekje. op alle vlakken kan het er mee door. Het enige minpuntje bij mij is dat de decors zo weinig worden uitgewerkt. Paul geerts tekende gebouwen en locaties altijd zo mooi gedetailleerd uit, nu lijken de achtergronden op een paar minuten klaar te zijn. Zeker in dit verhaal met die elf steden had men een extra inspanning mogen doen om de gebouwen/molens/kerken beter uit te werken.
Datumdonderdag 13 december 2007 12:44

Reactie no. 5
NaamKaj Peters
Leeftijd22
Cijfer7
RecensieMet "De Joviale Gille" en nu dus ook "De elfstedenstunt" is de serie weer in wat rustiger vaarwater terecht gekomen. Beide albums zijn iets meer richting het oude Suske en Wiske-gevoel dan bij pakweg de laatste 10 albums het geval was. En toch mist er nog steeds iets. Het is met name het complete gebrek aan suspense door de melige toon die dit album parten gaat spelen. Het verhaal rond de Friese elfstedentocht en de boosaardige ijskoningin is leuk gevonden, maar het blijft jammerlijk steken in een oneindige reeks flauwigheden. Zelfs op momenten dat het volstrekt onnodig is, dienen de makers flauwe en simplistische (woord)grappen aan. Daar moet echt een keer een einde aan komen, want het maakt de albums er niet beter op...
En toch ben ik nog steeds gematigd enthousiast over de huidige koers. Qua tekeningen en verhaal lijkt het tenminste weer ergens op. En ik moet toegeven dat de huidige makers toch ook wel een goed gevoel voor humor hebben, getuige de vele malen dat ik ook weer bij dit album hardop heb moeten lachen.
Ik hoop echt dat er geleerd wordt om te matigen met de humor en dat ze het terugbrengen tot fatsoenlijke proporties. Het vertrouwen in de reeks staat echter nog steeds.
Datumdonderdag 13 december 2007 08:53

Reactie no. 4
Naamhenk
Leeftijd22
Cijfer6
RecensieAlhoewel de nieuwe voorkant mij nog steeds niet zint, vind ik het wel een sfeervolle voorkant, die echt een wintersfeertje oproept en een oud S&W gevoel geeft. Jammer dat er in totaal maar 10 Ieldmannetjes op de voorkant staan, terwijl er 11 meedoen in het verhaal...beetje slordig.
Dan het begin van het verhaal: ik vind dit heel erg flauw beginnen en ook erg makkelijk. Net zoals bij de Kaperkoters begint het verhaal doordat de professer bezig is met experimenten. Ik vind dit wel weer een heel erg toevallig begin, dat was vroeger wel anders. Ook de tekeningen vind ik tot dan niet erg geweldig en mooi. Het veranderd wel als ze naar Friesland geflitst worden, qua tekeningen sfeervol. Qua tekeningen vind ik Jerom zijn borstkas nog steeds net een aambeeld en Lambik klopt ook niet altijd (waar is Sidonia, die doet alweer niet mee). Lambik is nog steeds niet de oude; hij wordt alleen maar als grappenmaker gebruikt, maar teveel van het goede.
En wanneer krijgen we weer eens een koppige Wiske te zien? Ik vind het verhaal leuk verzonnen om langs elke stad te schaatsen om de Ieldmannetjes uit te schakelen (op een fictieve manier wordt weergeven hoe de elfstedenstunt is ontstaan, erg leuk!) Wel vind ik het een erg simpel verhaal, ze gaan alleen van stad tot stad en geen spannende wendingen of enige complexiteit. Alleen op het einde lijkt de winterkoningin het te winnen, wat je op dat moment ook gelooft en dat maakt het gelijk spannender en boeiender. Ik vind de diepgang bij de S&W verhalen niet erg groot, zoals in dit album.
Zoals gezegd, qua sfeer roept het album op meerdere malen een oude S&W sfeer, maar qua personages en diepgang van het verhaal kan het allemaal veel beter. Vandaar een voldoende, maar niet meer dan dat. Een VanderSteen en/of Geerts album hadden mooie verschillende verhaallijnen die aan elkaar geknoopt werden, en zoals gezegd ontstaat dit verhaal door alweer een toevalligheid met Barabas. Ik ben benieuwd naar het volgende album, omdat ik vind dat de personages en diepgang zich echt moeten gaan ontwikkelen, want tegenwoordig heb ik na elk album dat ze iets van de oude S&W sfeer raken, maar er toch veel meer konden uit halen en ze nog lang niet in de schaduw staan van de albums die vroeger werden gemaakt. Ik blijf daarom uitkijken naar elk nieuwe album, alleen hoop ik nu op een topper als volgend album!
Datumwoensdag 12 december 2007 22:53

Reactie no. 3
NaamJoshua
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieEen van de beste Suske en Wiske´s van het nieuwe team tot nu toe. Leuk boek waar je iets leert over de Friese 11stedentocht. Soms slaat de verveling een beetje toe, maar een 9 heeft het - volgens mij- zeker verdiend
Datumwoensdag 12 december 2007 18:27

Reactie no. 2
NaamJason
Leeftijd11
Cijfer10
Recensieheel leuk album alles wat je nog hebt voor een goed album zit erin 10 op 10
Datumwoensdag 12 december 2007 16:22

Reactie no. 1
NaamHerman
Leeftijd16
Cijfer3
RecensieHet is wederom een afgang. Ik ben niet alleen ontevreden maar ook diep teleurgesteld. ik begin met de kaft, wat was die lelijk, hij was te vol in mijn ogen en ik kon hem moeilijk vinden in de winkel omdat de traditonele rode kaft er niet meer is. En dan nu het verhaal zelf, wat was die ronduit slecht. Ik heb het niet over de tekeningen want die waren wel redelijk ( al kon het beter) maar ik heb het over de inhoudt. De grappen waren er weer eens in teveel overvloed en ze waren niet eens echt grappig dus kappe met die overvloedige flauwe grappen, daar word het verhaal niet beter op. Sidonia was zoals gewoonlijk weer nergens te bekennen, zeer jammer. Het verhaal doet in mijn ogen geen eer aan de elfstedentocht en is heel erg afgezaagd. Het lijkt wel of de kwalitiet er op achteruit gaat sinds de nieuwe kaft maar ik denk dat het aan het duo ligt die deze verhalen tegenwoordig maakt. Het eind van het verhaal is wel heel erg dom, Frostia die heel snel inziet dat het geen zin heeft om kwaadaardig te zijn en direct alles goed wil maken, wel heel erg orgineel.
Het verhaal is alleen een 3 waard omdat de tekeningen redelijk waren en omdat het verhaal het dieptepunt van het ''Slapende Fout'' en de ''Blikken Blunder''niet heeft bereikt. dit verhaal is daarom dan ook maar slechts een 3 waard omdat er gewoon geen humor in zit die wat oudere mensen aanspreekt en het verhaal geen spanning opbouwd en het verhaal in mijn ogen gewoon weer een slap aftreksel is.
Datumwoensdag 12 december 2007 15:37