Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De jokkende joker


De jokkende joker Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De jokkende joker verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,14

Reactie no. 41
NaamGustave Min
Leeftijd22
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal met een eigen Plotwending.

Ik had het album ooit jaren gelden al is gelezen...
Maar nu op nieuw.
De personages als het verhaal van de marioneten blijven speciaal.
Een zeer speciaal Suske en Wiske verhaal.
Voor mij een 8 op 10.

Datumdinsdag 07 juli 2020 10:53

Reactie no. 40
NaamWalter
Leeftijd40
Cijfer8
RecensiePrima album, prima verhaal, mooie kleuren en fantasiewereld mooi uitgewerkt. Opvallend is het verschil in grootte tussen de personages die ten opzichte van elkaar van tekening tot tekening kan verschillen.
Datumvrijdag 03 januari 2020 08:33

Reactie no. 39
NaamHenmii
Leeftijd30
Cijfer6
RecensieNiet slecht, maar duidelijk gefocusd op een jonger publiek. Maar dat is ook niet zo vreemd als je weet dat het idee van een school komt (ik neem aan een basis-school). Weinig humor, en de aanwezige humor is niet erg leuk.
Datumwoensdag 01 april 2015 09:57

Reactie no. 38
Naamtobias
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieIk dacht dat ik alle S&W-albums al gelezen had. Toen ik deze kreeg herkende ik hem niet.
Nadat ik hem uit had wist ook ook waarom: Ik had hem al gelezen, maar het verhaal is zo weinig-zeggend dat ik hem alweer vergeten was.
Mager verhaal, vreemde wendingen (toevallig hangt er een hoorn van Lemel in het bos, en meer van zulke dingen?) en een vreemd einde: Wiske kan zonder ruil weer mens worden. Ook wisselt de grootte van Wiske ten opzichte van Suske vaak.

Toch een paar positieve dingen:
- grappige humor, al wordt dat gezeur over pinokkio een beetje vervelend.
- geen lambik en jerom, is ook wel eens leuk.

Datumwoensdag 16 juli 2014 07:47

Reactie no. 37
NaamVincent
Leeftijd17
Cijfer2
RecensieSlechte verhaallijn, kinderachtig, slechte personages en ga zo maar door...
Datumvrijdag 1 juni 2012 13:56

Reactie no. 36
NaamSWFAN
Leeftijd30
Cijfer4
RecensieLaat ik beginnen met het positieve dat de tekeningen er zeer goed uit zien. Lambik en Jerom miste ik wel een beetje, maar hun afwezigheid leek heel wat te beloven.
Alleen het begin van het verhaal vind ik nog wel gaan, maar daarna word het al snel weer de sneltrein wat ik ook al opmerkte in de Game Goeroe. Toch wel jammer want het dunne verhaaltje had op zich meer in zich met meer uitwerking. [spoiler]De ontvoering van Wiske[/spoiler]had langer gemogen en hoe komt toch met die gieter ? en die [spoiler]rups[/spoiler] vond ik ook niks toevoegen. Meer geschikt als kort verhaal dan een heel album op te vullen. Misschien hadden ze moeten overwegen om bijvoorbeeld De Game Goeroe en dit verhaal samen te brengen in één album met minder stroken. Al twijfel ik of dit de 2 verhalen had kunnen redden, want soms lijken er ook meer stroken nodig te zijn.
Cijfer: 4.5/10 Omdat de tekeningen zo goed zijn, anders een 4/10.
Datumdinsdag 12 juli 2011 13:04

Reactie no. 35
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer7
Recensiedit vind ik wel een stuk slechter dan het vorige album daarom ook een lager cijver. meer heb ik er eigenlijk niet over te zeggen.
Datumzondag 26 december 2010 20:01

Reactie no. 34
Naamguido krijt
Leeftijd16
Cijfer10
Recensieik las dit verhaal heel erg snel door, het heeft humor, spanning en avontuur, hoe de joker alles voorgelogen en klaargespeeld heeft vind ik goed in elkaar zitten, de poppen en figuren in het poppenwoud zijn leuk bedacht, alleen over 2 figuren heb ik een mening :
1: diabolo, ze hadden hem een beetje weg kunnen laten in dit verhaal, hij doet dan soms flauw tegen de capitano, maar verder heeft hij niet echt een belangrijke rol
2: memel de houtworm : dit vind ik dan ook weer een 'eigenlijk niet' personage, op plaatje 2 van strook 144 lijkt hij veel kleiner dan suske, maar op andere plaatjes is het een heel groot monster, beetje apart

en ook al eerder genoemd door iemand stoor ik me ook wel aan de rondingen van moe marionet

Datumzaterdag 4 september 2010 18:11

Reactie no. 33
NaamMarretje
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieWaarom,jongens, dit album maar een 7,25? dit album is toch echt een scoorder???
Nou,vanaf nr. 300 komen bijna allemaal leuke verhalen,behalve de Sterrensteen en de dartele draak want die leek erg op de vlijtige vlinder. we beginnen met de cover een sterk pluspunt,het ziet er erg spannend uit net als zijn voorganger en telkens ontdek je iets nieuws. de aankoniging is ook zeer geslaagd.
en eindelijk,eindelijk is erg een tweestrookplaat en erg mooi.
al erg snel veranderd wiske in een pop en dan moet je echt even goed kijken en je snapt het doel van Moe marionet.
Sidonia met suske en de politie was ook echt hilarish jammer dat jerom en lambik er niet waren dat is bijna of nog nooit gebeurd!!!
de poppen vervangen het wel maar toch..
toen wiske boosaardig was was ook heel leuk: de touwladder en uiteindelijk door panokkio erover.
ik vond het einde een beetje afgerafeld maar op zich een mooi album.

cover 10
tekeningen: 9,0
humor 9,0
gemiddeld 8,5 ( een 9)

Datumvrijdag 25 september 2009 21:12

Reactie no. 32
NaamLee
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieIk vind het een goede strip boek maar ook ik vind dat het best wel jammer is dat jerom en lambik er niet in voorkomen.
Datummaandag 3 augustus 2009 22:10

Reactie no. 31
Naamjwf
Leeftijd24
Cijfer7
RecensieHet is een leuk verhaal. Alleen wat al meerdere personen aangeven, is het heel jammer dat Jerom en Lambik er niet in voorkomen.
Datumwoensdag 29 juli 2009 00:40

Reactie no. 30
Naamhenk
Leeftijd35
Cijfer8
Recensieleuk verhaal,
ik heb het in 1 keer uitgelezen
ga zo door
Datumdinsdag 28 juli 2009 15:51

Reactie no. 29
Naamkees
Leeftijd52
Cijfer8
RecensieBeslist niet slecht en ook het tekenwerk gaat vooruit, goed te zien is dat het inkten nogal eens te wensen over laat , probeer die lijnen nou eens wat dunner te houden want af en toe schiet die toch wel te dikke penseel m.i. te veel uit en lijkt de geïnkte tekening niet meer op het originele schets/tekenwerk. wat zo jammer is want Morjeau is een hele goede tekenaar.
We kunnen natuurlijk wel steeds kritiek hebben op de verhalen maar het blijven natuurlijk wel kinderverhalen en de sfeer van die hele oude verhalen.... dat kon natuurlijk alleen de grote meester zelf
Datumzondag 19 juli 2009 21:36

Reactie no. 28
NaamMax
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieHet spijt me, maar ik blijf maar hoge cijfers geven. Vanaf nummer 300 is elk nieuw verhaal weer een stukje beter dan het vorige, met uitzondering van het naar mijn mening nog al slappe "De Sterrensteen". Maar dit is, zoals ik ook al meerdere mensen heb zien schrijven, een echt goed Suske en Wiske-album, waarmee we tenminste aan mensen die de reeks niet kennen kunnen laten zien wat voor een bijzondere stripreeks S & W is. Het verhaal bevat alles, en ook in de goede hoeveelheid: humor, spanning, veel fantasie en een thema dat tot de verbeelding spreekt. Ook wordt er minder gefocust op de jeugd. Laat ik beginnen met de twee grootste minpunten:
- de prijs van €5,25. Dit hoef ik denk ik niet toe te lichten.
- het weglaten van Lambik en Jerom om zo ervoor te zorgen dat alle flauwe grappen verdwijnen. Dat laatste is natuurlijk een compliment, maar om daarom de twee helden eruit te laten.... Wat dat betreft zou Van Gucht Lambik beter moeten bestuderen, zoals Vandersteen, Geerts en ook Verhaegen Lambik in een verhaal neerzetten was vrijwel altijd zonder die onnodige grappen. Ik denk dat hij gewoon de verkeerde snaar raakt, de verkeerde woordgrappen gebruikt bijvoorbeeld. Paul Geerts zegt altijd: 'Je kan absoluut geen verhaal schrijven zonder Lambik". Hij heeft een punt, maar er moet toch wel gezegd worden dat dit album, terwijl die zijn mening tegenspreekt, toch zeer goed is wat de rollen v.d. personages betreft.

Nu het verhaal even doorgesproken.
Het eerste plaatje is erg mooi, en Luc heeft goed geluisterd, hij laat meerdere keren in de albums van die mooie grote tweestrookplaten verschijnen. Ook zijn de knipoogjes weer leuk: Leonard Snoek staat helemaal links en bovendien denk ik dat de slungelige man die naast de kassa staat een karikatuur van Peter Quirijnen is. Ook een compliment voor Isabel, voor de inkleuring. Het begin is sterk en het verhaal komt door het verdwijnen van Schanulleke goed en snel op gang. Ook de scene waarin Moe Wiske betovert loopt goed. Je hebt al vrij snel door dat de poppen kunnen praten, maar dat maakt in principe niets uit, dat was toch al het vermoeden. Ik vind Komedie en Tragedie heel leuk gevonden als meesters van de poppenmagie, vooral omdat het de twee woorden zijn waar drama om draait.
Het verhaal over Joker is goed verteld, en geeft ook een mooi probleem voor Isabella, gebroken liefde. Pulcinella is een goed uitgewerkt figuur. Dit valt trouwens te zeggen over alle poppen, behalve Diabolo. ZIjn karakter wordt totaal niets mee gedaan, hij doet af en toe een beetje bijdehand tegen Capitano, maar voor de rest zou hij net zo goed afwezig kunnnen zijn. De agent op het politiebureau kan ermee door, het zijn niet de grappen die storen, maar wel de cliché van "de-politie-doet-niks-dus-ga-ik-zelf-op-onderzoek-uit". De achtervolgingsscène is goed en niet te lang geschreven. Klein foutje: hoe kan Sinterklaas al in het land zijn, terwijl het in het eerste plaatje "een mooie naZOMERavond" is? Oh ja, tuurlijk. Gevolg van dat de Sint steeds vroeger komt. De zenuwtoeval van Sidonia is leuk getekend. Ook een handige manier om haar eruit te knikkeren en het verhaal op Suske, Wiske en de poppen te focussen. Ik stoor me er wel nog steeds aan dat Suske, die toch rond de 12 à 13 jaar moet zijn, al auto kan rijden en zelfs stunts uithaalt. De zweep Whip is leuk gevonden en past ook in het verhaal. De kraaienpruik is weer zo'n prachtige tekening, maar het gedeelte dat Wiske "uitgekookt" is komt nogal slap over. Vooral dat ze door water weer genezen is. Een van de beste en leukste stukken vind ik toch wel die met de touwladder over de brug en de oplossing met Panokkio. De grap met het bedplassen is leuk gevonden. Verder zijn Dieter de Gieter en Jef de Zaagvogel compleet gekopieerd uit de Disneyversie van "Alice in Wonderland", kijk maar eens goed, maar ik vind ze leuk in het verhaal passen. Memel daarentegen vind ik maar slap uitgewerkt, ook de houterige manier waarop Suske tegen hem vecht is nogal lelijk. De Chateau is weer heel mooi getekend en de eindscène loopt lekker snel en spannend. Vooral omdat Joker toch "goed" blijkt te zijn. Hoe de problemen opgelost werden was natuurlijk nogal voorspelbaar, maar goed, dat duurde ook niet zo lang. Een mooi einde van een goed album, dat ik wel een paar keer herlezen heb.

Als laatste minpunt heb ik toch nog iets wat misschien een beetje genant is: maar ik stoor me echt aan de grootte en vooral de opvallendheid van de boezem van Moe Marionet. Vooral op eerste plaatje van strook 164. Er zijn daar bijna cirkels getekend. Vind ik een beetje ontoepasselijk.

Voor de rest, een prachtig album, geweldig concept, lekker sprookjesachtig, kortom: ga zo door! Suske en Wiske ziet weer nieuw leven! De beschrijving van "de Tijdbobijn" belooft veel, dus...

Datumzondag 14 juni 2009 20:23

Reactie no. 27
NaamRuben
Leeftijd10
Cijfer9
RecensieIk vind dit een erg goed album met leuke personages.
De kaft is ook erg mooi.
Datumzondag 14 juni 2009 12:12

Reactie no. 26
NaamMarc Lemont
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieHa. Een goed album met een gesmeerd plot. De tekeningen zijn erg pakkend en ook komen er voor het eerst emoties in de poppetjes. De bedoeling was hierbij om de omgeving te laten opbloeien. Door via het subjectief dat ging 'leven' - op gang geholpen door een kliniserende afvanger of entropie-opsopper in de vorm van een houten pop - werd een welhaast random nature IN-poort gesimuleerd. Deze port gunt ons voor het eerst een unieke blik in de niet alleen van Vandersteen bekende natuurlijke omgeving. Het ineens openzetten van die NIN-poort had een passieve koppeling tot gevolg die aan dit album een zachte entourage meegeeft, waarin weer bloemetjes bloeien in het wild.
Datummaandag 8 juni 2009 13:56

Reactie no. 25
NaamHerman
Leeftijd17
Cijfer6
RecensieNadat ik weer frisse hoop voor Suske en Wiske had gegeven na de voorgaande 3 albums was het tijd voor De Jokkende Joker. Zou dit verhaal weer het niveau van de vorige albums bereiken of misschien zelfs overstijgen?

Laat ik beginnen met de cover. Die ziet er goed en netjes uit en straalt ook spanning uit dus dat is al een pluspunt.

Het nu het verhaal. Het verhaal had in het begin al direct een stevig minpunt. Het verhaal komt namelijk niet goed op gang. Ik moest me letterlijk door eerste bladzijdes heen slepen voordat ik warm liep voor het verhaal. Dat mag niet in een Suske en Wiske album en daarom is dit een minpunt. Pas in het middenstuk wordt het verhaal naar mijn smaak spannend en gaat het echt goed lopen maar richting het eind stokt het verhaal weer. Ik kan het niet verklaren maar mijn interesse zwakte toen ook weer helemaal af. Het slot was briljant en de titel van de album wordt dan ook waargemaakt en dat vind ik dan weer pluspunt.

De tekeningen waren dit keer weer oké maar ook niet meer dan dat. Ik miste wat in de tekeningen wat er de vorige keer wel in zat. Misschien moeten de tekenaars wat meer passie in de tekeningen stoppen maar ik weet niet hoe dat daar in zijn werk gaat dus ik moet alleen maar hopen dat dat in de volgende album wel weer aanwezig is.

De grappen waren dit keer wederom uit balans. Het gedeelte dat Panokkio zijn neus moest laten groeien was wel goed uit gewerkt maar een album zonder Lambik staat garant voor een album die bij voorbaat al minder grappig is. Lambik is samen met Wiske de smaakmaker van de reeks en die moet je dan niet uit het verhaal halen. Om dan Capitano in de plaats te zetten was geen goede zet en ik raad de verhaalschrijvers ook dringend aan dit niet nog eens te doen.

Al met al een matig verhaal met redelijke tekeningen en wel af en toe leuke grappen. Dit was wel een 6 waard vanwege het feit dat ze niet zijn terug gezakt naar het niveau van '' Het Machtige Monument " want dat was echt een blunder. Het zal ook niet meer dan een 6 worden want de 3 vorige albums waren stukken beter in alle fronten.

Ik weet dat dit team nog veel moet leren maar ik hoop dat de volgende album wel beter is. Dit was een kleine terugslag maar ze zakken hopelijk nu niet weer volledig in.

Datumzaterdag 6 juni 2009 09:44

Reactie no. 24
NaamMark
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieIk vind het persoonlijk een heel aardig verhaal; terug naar de basis met Suske en Wiske in de hoofdrollen! Lambik en Jerom er eens niet bij; geen probleem. Dat hebben we in andere albums ook wel eens gezien. Het lost veel verhaaltechnische problemen op soms. Alleen het feit dat ze niet terug zouden komen van een expiditie als Wiske vermist wordt.... dat klinkt dan weer niet erg aannemelijk. Maar goed, het scenario zit goed in elkaar. Als we dan toch vergelijken: veel sterker dan (bijvoorbeeld) de Droevige Duif, de Lieve Lilleham of dergelijke zwakke producten. Goede subtielere humor, goede karakters. De gieter en de zaagvogel vind ik minder geslaagd, maar passen wel goed in het verhaal. Iets meer diepgang had dus mogelijk geweest. Eindelijk kan ik eens schrijven: klasse van dit team. De eerste dikke voldoende. Een herleesbaar album.
Datumvrijdag 5 juni 2009 14:08

Reactie no. 23
NaamJohan
Leeftijd38
Cijfer3
RecensieDit album is echt heel slecht, voor het eerst dat ik een suske en wiske niet heb uitgelezen. Lambik en Jerom komen niet voor in het verhaal, de tekeningen zijn slecht en het verhaal loopt niet.
Ronduit bedroevend.
Datumdonderdag 4 juni 2009 14:52

Reactie no. 22
NaamMichiel
Leeftijd35
Cijfer3
RecensieJe kunt Lambik en Jerom enigzins het karakter geven die ze altijd gehad hebben of je laat hun de clowns zijn en haalt ze uit het verhaal. Voor het laatste is gekozen en is in mijn ogen een zwakte bod.
Toegegeven het verhaal is beter en de kinderlijke grapjes zijn een stuk minder. Maar dat mocht ook wel een keer naar tig albums te hebben gehad om te oefenen.
De tekeningen blijven van bedenkelijk niveau, het zal hun stijl wel zijn. Ik vind het hem lelijk en zeer statisch en dat bemoeilijkt voor mij om verder te lezen... het wordt on interessanter.
Iedereen hier die dikke voldoendes geeft, zeggen ook vaak dat ze een stijgende lijn zien. Het grappige is, dat de meesten dit nu al 3-4 jaar roepen. Respect dat je dan zo'n die-hard optimist bent, maar je houd je jezelf dan ook niet een beetje voor de gek?
Datumdonderdag 4 juni 2009 11:38

Reactie no. 21
NaamDe Prachtige paprika.
Leeftijd32
Cijfer6
RecensieMijn cijfer voor dit album is een 6,5 maar je kan alleen hele cijfers geven dus het is een 6 geworden. Het soort verhaal is niet mijn favoriet. De mooiste verhalen vind ik als ze op reis gaan of terug in de tijd. Dus dat wil niet zeggen dat het slecht is. Er zijn ook vroegere albums die ik minder vind. Ik vind het idee van de poppen wel leuk maar voor mij toch iets te ovedreven. Ook vind ik het jammer dat ze zomaar in dat bos terecht komen. Het zou leuker zijn geweest als ze er op een andere manier waren gekomen door bv. de tijdmachine of door een spiegel ofzo. Nu is het zo dat dat bos er gewoon altijd moet zijn.

Dat dit verhaal alleen maar over S&W gaat (zonder Lambik,Jerom en Sidonia) is voor een keer niet erg. Ik moet nog wel aan de tekeningen wennen tegenover vroeger.(tijdje eruit geweest:)).

De prijs van 5,25 euro is duur. Daarom ga ik meestal voor ontbrekende nummers naar een stripwinkel waar je 2e hands kan kopen. Vandaag nog 3 albums voor 6 Euro. Jammer alleen dat de nieuwere(vanaf 250) er bijna nooit tusen zitten.

Datumdonderdag 4 juni 2009 02:01

Reactie no. 20
NaamJan P.
Leeftijd35
Cijfer8
RecensieToch maar weer eens besloten een album te kopen nadat ik de hoop had opgegeven en wat blijkt? Blijkt dit opeens een heerlijk, ouderwets verhaal te zijn dat doet denken aan de vroegere verhalen!! Sinds een lange tijd vind ik het ook weer goed getekend en de personages voelen meteen sympathiek aan. Sidonia is ook weer wat herstelt en lijkt wat meer op de oude Sidonia. Ook geldt hier weer dat als er wat primaire personages uit gelaten worden het verhaal beter uitgewerkt wordt door dit team. Ook is er geen overvloed aan beeldgrapjes die voor mij de andere verhalen van dit team zo neerhalen. Deze vorm moeten ze absoluut aanhouden!!!
Datumwoensdag 3 juni 2009 23:05

Reactie no. 19
NaamInigo
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieIk ben altijd zeer benieuwd wat er nu zou komen als album van S&W. Ik vond dit verhaal wel leuk. Niet echt een kinderverhaal. Het idee van Wiske in een pop te veranderen, was wel goed. Wat ik wel schandalig vind is de prijs. 5,25 EUR. voor een boek?! Dat is gewoon veel te duur. Daar kunnen ze veel trouwe lezers mee verliezen. Ik ben wel al benieuwd naar de 2 volgende: 305 De tijdbobijn en 306 De magische staf.
Datumwoensdag 3 juni 2009 16:39

Reactie no. 18
NaamJeroen De Munter
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieBlijkbaar slaagt ook dit scenaristenduo er niet in iedereen te overtuigen. Hoewel ikzelf een erg kritisch ingesteld iemand ben, ben ik wel gecharmeerd door hun verhalen.
De kritiek op de inkleuring kan ik niet onderschrijven: ik vind deze aantrekkelijk, mooi en passend. Tevens heb ik speciaal op de grootte van de personages gelet, omdat dit een thema is dat zo veelvuldig terugkomt bij de recensies en ik moet zeggen dat ik niets heb opgemerkt. Dit kan misschien wel grotendeels te verklaren zijn doordat ik niets van tekenen afweet, maar als het mij niet opvalt terwijl ik er net speciaal op let, wijst dit er toch op dat het lang niet zo erg is als anderen beweren.

Tenslotte moeten de mensen ook de moeite doen eens -voor zichzelf- uit te maken wat ze nu nog wél als een S en W willen zien. Want op den duur schijnt alles verkeerd te zijn: doet de scenarist iets wat nog nooit bij S en W gebeurde, is het niet goed want wordt de traditie doorbroken; doet hij het wel dan is het steevast plagiaat volgens sommigen van oudere (succesvollere?) nummers.
Ook nu weer is er meerbepaald kritiek omdat Jerom en deze keer Lambik niet meedoen, terwijl vorige keren de commentaar was dat S en W teveel bijrollen werden in hun eigen stripreeks... Het is ook nooit goed voor zulke mensen.

Voor mij is S en W hoofdzakelijk handelend over S en W en dat gebeurt in dit nummer. Het thema is niet super origineel met alweer een heks (zwarte madame, dulle griet, antanneke,...) en alweer poppen (poppenkast), maar de uitwerking is wel verfrissend en vrij origineel. Met thema's als vriendschap, liefde en volharding is het scenaristenduo ook aardig binnen de S en W-geschiedenis gebleven.

Kortom: ik vind dit een goed en typisch S en W-nummer. Enig minpunt voor mij waren de rare figuren (sprekende gieter etc) die niet verduidelijkt werden en waarvoor geen bestaansreden is in feite. Maar toch een dikker 8 van mij: een grote onderscheiding dus!

Datumdinsdag 2 juni 2009 15:00

Reactie no. 17
Naamdieck geers
Leeftijd12
Cijfer10
Recensieik vind de kaft erg mooi, de fantasie is leuk, de karakters zijn goed verzonnen! Ik kan er eigenlijk geen negatieve dingen over zeggen!
Datummaandag 1 juni 2009 10:01

Reactie no. 16
Naamnico
Leeftijd19
Cijfer7
RecensieIk wil sowieso kwijt dat er elke keer een vorm van stijgende lijn in zit, al moet er nog veel verbeteren.
Verhaal:
het is gedurfd lambik (en jerom) weg te laten, al is lambiks karakter vrij eenvoudig vervangen door elke pop een van lambiks karaktereigenschappen te geven. De vele uitleg nodig om het verhaal sluitend te maken vind ik goed verdeeld over de verschillende karakters en in de loop vh verhaal.
Wel ergerde ik me aan het stukje met de sint, wel om 2 redenen. Op de eerst pagina gaat het om een NAZOMERAVOND en dan is de SINT nog niet in het land. Ten tweede, alshet een verwijzing naar album 306 is, vind ik het niet geslaagd, Daarnaast, een vloekende Sint?? Ow en Suske mag in eens weer autorijden?

Plaatjes: Vond ik ok deze keer, al klopte er weinig van de verhoudingen tussen suske en de poppen. De sfeerbeelden vond ik werderom zeer geslaagd.

Inkleuring: Is goed, al mogen de witte kaders nog wel wat minder vaak terugkomen.

Tenslotte moet nog gezegd worden dat de studio de hooflijn van dit verhaal goedheeft uitgewerkt en dat deze netjes afgesloten is maar er zitten in het verhaal nog heel wat losse eindjes. Wat gebeurd er met Grol? Waarom is Schanulleke kleiner alsWiske een pop is? Waar heeft Moe Schanulleke echt vandaan? Wat gebeurd er met de auto? Wat gebeurd er met moe, aangezien de Capitano wel weer normaal wordt, is het gevaar dan wel geweken???. (-,04)

Totaal: 6.6 (verhaal) +7(plaatjes) +6.5 (inkleuring)-.04/3=6.6 een heeel krappe 7 dus, op naar de tijdbobijn...

Datumzondag 31 mei 2009 10:54

Reactie no. 15
NaamJohan
Leeftijd42
Cijfer1
RecensieEen (nieuw) dieptepunt in de geschiedenis van Suske en Wiske. Geen Jerom in het verhaal tot daar aan toe maar ook geen Lambik??? Sidonia is na enkele bladzijden uitgeschakeld door een zenuwinzinking (hoe origineel...), wat blijft er dan over? Suske die een kleurloos figuurtje is als vanouds maar plotseling wel met een auto mag rijden? Wiske is bijna heel het verhaal door een houten pop en is dus niet ons vertrouwde Wiske. De tekeningen (veel te weinig details en lelijke kleuren) hebben meer weg van de Avonturen van Jerom dan van Suske en Wiske, Suske varieert heel de tijd in grootte tegenover de rest van de figuren en het decor. Het verhaal mankeert drie dingen, humor, humor en nog eens humor en daar kan een pinokkioneus die groeit door te liegen niets aan veranderen.

De vorige albums lieten hoop voor het nieuwe team maar wat mij betreft is die hoop hiermee weg.

Datumvrijdag 29 mei 2009 11:35

Reactie no. 14
Naampeter kelder
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieEindelijk een album met diepgang! Deze S&W heb ik in 1 adem uitgelezen. Snelheid, een leuk verhaal, verrassende wendingen en een sprookjesachtige sfeer.
Zo zie ik S&W het liefst. Ook het einde was verrassend in tegenstelling tot de voorgaande verhalen waar Jerom iedereen in elkaar timmerde en we klaar waren.
Van mij mag het schrijversteam vaker luisteren naar de lezer voor ideeen. Ik kijk nu al met spanning uit of ze het niveau vast kunnen houden...

En, het mag gezegd worden, het leest een stuk prettiger zonder al die flauwe grappen. Blijkbaar trekt het team zich de kritiek wel aan en dat is een prettige constatering en daarvoor verdienen ze lof!

Datumdonderdag 28 mei 2009 08:44

Reactie no. 13
NaamNicolaï
Leeftijd28
Cijfer6
RecensieHet verhaal is best leuk te noemen. Geen overdreven hoeveelheid (flauwe) grappen, maar een avontuur waar toch wat vaart in zit. Alleen jammer dat de tekenstijl gewoon slecht is. Ik blijf met het gevoel zitten een 'Jommeke' te lezen. Nog even vergeleken met een verhaal van de vorige tekenaar en het verschil is (helaas) hemel en aarde. Weinig deftig uitgewerkte tekeningen. Erg veel tekeningen waar de achtergrond gewoon wit gelaten wordt (meer dan 20 kaders!), en dit nog los van de kadertjes met gewoon een effen kleur als achtergrond. Ik vind het erg jammer dat hier niet meer tijd in gestopt wordt. De albums zijn echte kinderstrips geworden en dat blijft een jammer gegeven. Toch een zes, want er is wel degelijk verbetering met de voorgaande strips te merken. Maar er is nog veel werk aan de winkel om Sus en Wis terug op niveau te krijgen.
Datumdinsdag 26 mei 2009 22:29

Reactie no. 12
NaamDiederick
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieMooie kaft, tekeningen, gewoon een leuk verhaal.
Datumdinsdag 26 mei 2009 19:14

Reactie no. 11
NaamR.Poels
Leeftijd32
Cijfer8
RecensieToen ik de titel van dit verhaal las, dacht ik: Amai, dat wordt weer een kindervertelling, een mankementje dat de laatste jaren wel meer op Sus en Wis aan te merken viel. (Overigens vond ik bepaalde elementen in de Verhagen- Verhalen erger dan in de laastte jaren onder het nieuwe duo !)
Ondanks mijn vermoedens vooraf valt het na lezing van het album alleszins mee. Het verhaal is sterk, kent enkele zeer mooie grote platen, en de keuze om Lambik en Jerom eg te laten mag gedurfd genoemd worden ! Dor het weglaten van vooral Lambik is je grappenarsenaal wel wat beperkter, maar dat wordt zeker goed gemaakt door de amusante bijfiguren.
Mooi album, dat goed in elkaar steekt, enkel de titel vind ik, na lezing wat lauwtjes. Onder het mom : als het maar "allitereert" lijkt alles geoorloofd. De titel heeft maar zeer zijdelings met het verhaal te make. Daar had wat mij betreft wat beter over nagedacht mogen worden. Maar goed, ik heb me er uitstekend mee vermaakt ! We zien weer met genoegen uit naar De Tijdbobijn!
Datummaandag 25 mei 2009 23:21

Reactie no. 10
Naamsam
Leeftijd9
Cijfer8
Recensieik vindt dit een vrij leuk album, waar bijna geen flauwe grappen in zitten(yeah!)
ik vond het wel wat gek dat wiske opeens boosaardig wordt.nou ja,een welverdiende 8.
Datumzondag 24 mei 2009 17:27

Reactie no. 9
NaamKaj Peters
Leeftijd23
Cijfer7
RecensieHet moet gezegd worden dat Peter van Gucht en Luc Morjeau de serie dan eindelijk weten voort te zetten met solide avonturen. In de vorige vijf verhalen zit er absoluut een stijgende lijn in het totaalpakket. De wat flauwe onzin waar ze ooit mee zijn begonnen transformeert langzaamaan tot onderhoudende avonturen. Ook De Jokkende Joker heeft alle elementen in zich van een klassiek verhaal: sfeervolle settings, een aanstekelijke schurk, leuke bijrollen en een goed lopend verhaal. De afwezigheid van Lambik en Jerom maakt dat de makers niet meer kunnen leunen op dezelfde flauwe (woord-)grapjes, en dat werkt best wel verfrissend voor dit verhaal. Maar toch knaagt er het gevoel dat het veel beter had gekund. Na een zeer onderhoudend begin met het poppencircus komt er een wat karige afsluiting in een magisch poppenbos. Opeens is het verhaal gevuld met flauwe kinderachtigheden als vogels met zaagsnavels en wandelende gieters. De meerwaarde van deze onzin is mij niet helemaal duidelijk. Maar ik blijf positief over de nieuwe stijl die nu gehanteerd wordt en het wordt wederom duidelijk dat de makers nog steeds de ruimte hebben om te groeien als striptekenaars. Qua tekeningen is het in ieder geval best schappelijk, waarbij wel opvalt dat bijrollen vaak beter uit de verf komen dan onze vrienden zelf. Het zou me echter niet meer verbazen als er binnenkort een sterk verhaal uit komt rollen. De Tijdbobijn ziet er in elk geval alweer hoopvol uit.
Datumzondag 24 mei 2009 13:29

Reactie no. 8
Naamlenn van engelen
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieOpzich best een goed verhaal maar ik mis sidonia lambik en jerom erg in dit verhaal, en jef en die gieter hadden er voor mij niet in gehoeven, ze mikken ook nog steeds op de verkeerde leeftijd vind ik, maar het verhaal is wel prachtig getekend en de verhaallijn is ook leuk maar op de site sond dat moe marionet geholpen werd door haar vriend EEN IJDELE JOKER maar daar heb ik niks van gemerkt maar goed het is toch een leuk verhaal en verheug me op de tijdbobijn!
Datumzondag 24 mei 2009 09:44

Reactie no. 7
NaamAndrew
Leeftijd17
Cijfer8
RecensieEen goed album.
Sinds lang weer een Suske en Wiske verhaal helemaal kunnen uitlezen.
Beter tekenwerk ook, flauwe grappen weggelaten.
Datumzaterdag 23 mei 2009 19:46

Reactie no. 6
NaamAlbert
Leeftijd29
Cijfer7
RecensieGoede punten:
- Kleurrijke pagina's
- Gedetailleerde tekeningen
- Een echte Suske en Wiske ( Zonder Lambik voor een keer)

Mindere Punten:
-Een gestreste Sidona (Dus weer halverwege uit verhaal geschreven / ook soms strijkende Sidona genoemd)
-Halverwege verhaal zit de vaart er te snel in (toch maar weer naar de oude vertrouwde 58 pagina's?)

Datumzaterdag 23 mei 2009 00:08

Reactie no. 5
NaamAien
Leeftijd23
Cijfer8
RecensieIk had redelijk hoge verwachtingen voor dit album- het concept leek mij vrij origineel, maar het is natuurlijk altijd afwachten hoe dit zich uiteindelijk laat vertalen naar een strip. Ik moet eerlijk toegeven dat ik Lambik en jerom niet eens zo erg heb gemist in dit album- het was erg leuk eens een verhaal te lezen dat zich op Suske en Wiske focust, zeker aangezien ik de afgelopen jaren af en toe het idee had dat zij een bijrol hadden in hun eigen strip.
Maar goed, terug naar het verhaal. Ik was blij verast door het gebrek aan flauwe grappen en de redelijke hoeveelheid leuke grappen. Het verhaal liep vlot en zakte nergens in, en ook het einde was goed uitgewerkt. Ik vond alleen sommige situaties wel érg makkelijk- bijvoorbeeld Wiske die door het water weer goed werd of tegen het einde aan met Joker en Isabella en Wiske. Achteraf gezien was de titel ook wel een beetje een spoiler voor de rest van het verhaal.
Ik vond de personages goed uitgewerkt, zowel onze vrienden als de nieuwe personages. De enige die ik wat onderbelicht vond waren Tragedie en Komedie- ze speelden een essentiële rol in het verhaal en toch kwamen ze niet helemaal uit de verf.
Ik ben redelijk tevreden met de tekeningen, vooral de grotere overzichtsplaten zijn erg mooi en geven het verhaal en de omgeving wat meer diepgang- daardoor kan je in de latere, minder gedetailleerde tekeningen de personages alsnog goed in de omgeving plaatsen. Ga hier vooral mee door!
Al met al een leuk en origineel album!
Datumvrijdag 22 mei 2009 21:42

Reactie no. 4
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieZeker een goed album, al vond ik dat deze een boeiender begin had dan het halverwege.. het werd allemaal een beetje voorspelbaar. De tekeningen zijn wel mooi ingekleurd en geven toch wel een bepaalde leuke 'sfeer'. De grappen zijn sterk.. dus wat mij betreft beginnen de Suskes en Wiskes qua scores weer te stijgen.
Datumdonderdag 21 mei 2009 09:36

Reactie no. 3
NaamNick Jansen
Leeftijd29
Cijfer8
RecensieIk vond dit een aardig leuk verhaal.
Het lijkt erop dat het team de feedback die op diverse plaatsen op internet zijn te lezen ter harte neemt.
Zo zijn er veel minder vervelende woordgrapjes, worden de tekeningen steeds beter en gedetaileerder, de inkting vind ik al een stuk beter (minder dik aangezet) en het verhaal loopt eindelijk eens een keer van begin tot eind zonder te verzanden in woordgrapjes of humor die geen meerwaarde heeft in het verhaal.
waarom dan toch het woord aardig, Poppen zijn niet echt een thema waar ik voor warm loop.
Misschien is het leuk voor jongere kinderen maar voor mij is het toch een beetje een "ver van mijn bed show"
Goed ieder zo zijn meug. Als ik alle plussen en minnen tegen elkaar afstreep kom ik dan toch echt uit op een 7,5.
Aangezien dit niet kan wordt mijn cijfer naar boven toe afgerond. Het team heeft nu wel een steuntje in de rug nodig nadat ze toch regelmatig tot de grond toe zijn afgebrand en nu toch eigenlijk wel goed werk afleveren
Datumdonderdag 21 mei 2009 00:39

Reactie no. 2
NaamKoen C.
Leeftijd17
Cijfer6
RecensieIk heb me eerst en vooral enorm geërgerd aan de kostprijs van het album: 5,25 €
75 cent opslaan gaat er toch wel over.
Zeker niet voor de zwakke kwaliteit van dit verhaal...
De sterrensteen was goed, de knikkende knoken viel mee, maar dit trok niet op een sus en wis. Ik heb serieus Lambik gemist in dit verhaal. de tekeningen beginnen te wennen, de inkting en de inkleuring zit goed, maar dit is echt een kinderstrip...
ik hoop dat met De nieuwe menselijke toren in 2010 het gehalte weer in de lucht zal gaan!
Datumwoensdag 20 mei 2009 17:21

Reactie no. 1
Naammas
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieDit album is beter als de laatste albums zowel de inhoud (komt misschien wel door de lachende lezer) als de tekeningen gaan vooruit. Een opmerking: de kinderen uit plaatje 57, zijn dat dezelfde kinderen uit het machtige monument
Datumwoensdag 20 mei 2009 16:41