Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De tijdbobijn


De tijdbobijn Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De tijdbobijn verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,81

Reactie no. 33
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieEen verhaal met een erg leuke titel en een ingenieus thema: het schijnt gebaseerd te zijn op de film “The curious case of Bejamin Button” maar dat is kennelijk een goede inspiratiebron. Als het een goed verhaal oplevert, is het gebruik maken van bekende gegevens geen punt. Onze helden moeten opa Snor bezoeken die in het tehuis van Anne Marie van Zwollem zit. Hij lijdt aan depressies. Hij moet op een gegeven moment naar het ziekenhuis waar hij steeds energieker wordt, dit gaat later ten koste van Wiske en Sidonia. De hele verjonging van Opa levert leuke taferelen op. Pwarro die ten tonele verschijnt, lijkt vrij irritant ( met name het Frans) maar als zijn rol duidelijker wordt, is hij een te pruimen bijfiguur. Het hele verhaal rond de tijdbobijn is enorm fascinerend om te volgen. Hier is alles erg degelijk in elkaar gestoken en het ziet er allemaal erg goed uit. Heel goed doordacht. De letterlijke strijd tegen de tijd is heerlijk om te lezen. Ik ben niet gek op van Zwollem maar zijn dubbelrol is hier heel sterk. Een erg sterk verhaal dat door het duo Gught en Morjeau erg vakkundig in elkaar is gezet.
Datumzaterdag 19 december 2020 23:22

Reactie no. 32
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieErg leuk verhaal. Deels geinspireerd op The curious case of Benjamin Button, maar toch erg origineel. Ook leuk dat we Opa snor en van Zwollem weer te zien krijgen.
Datumdonderdag 06 augustus 2015 23:32

Reactie no. 31
NaamCaspar
Leeftijd38
Cijfer8
RecensieEen ouderwets spannend verhaal, met oudgediende Van Zwollem. Tekeningen zijn niet heel erg bijzonder, maar het plot maakt veel goed. Qua sfeer deed het mij denken aan de jaren '70-titels. Eén van de betere recente albums.
Datumzondag 15 januari 2012 17:42

Reactie no. 30
NaamSWFAN
Leeftijd30
Cijfer6
RecensieNa het teleurstellende 304 is dit album al een stuk beter. Ik heb het in 2x uitgelezen, liever in 3x maar alleen had ik het gevoel van de trein nog steeds in het begin van het album. Ook aan het einde, maar na minder dan bij 304 & 308 gelukkig..

Bij de Tekeningen lijkt het wel of Paul Geerts weer aangezeten heeft, het verhaal is goed goed tot redelijk matig omdat het iets te dun vind. Als dat iets beter was geweest komen de tekeningen nog beter tot ze recht. Als het einde niet zo werd afgebroken (De onthulling en motivatie was wel beter dan in 309 !!) had het al een tikkeltje beter geweest en misschien mis ik dat topje van het vingertje dat het verhaal lijkt te suggereren.

Een plus punt die ik ook bij 309 goed vond en hier ook is Barabas.

Bij 309 schreef ik al dat ik vond dat Lambik het best was uitgewerkt en de 1ste tekenen van een verbeterende Lambik zijn in dit album zeker wel aanwezig. Jerom in 309 vond ik redelijk, maar waren er paar stomme grappen aanwezig. In dit album is zoals ik hem had willen zien in het latere 309. Voor dit album vond ik het goed genoeg.

Suske. Toch een stuk minder [spoiler]zonder Wiske[/spoiler]. Voelde meer als bij figuur omdat het hier toch meer om De Snor en Lambik lijkt te draaien. Een voorzichtige verwachting is, dat ik verwacht dat hij meer tijd krijgt in 306. Een album waarvan ik niet zeer veel verwacht en nog even geduld zal moeten hebben omdat ik die nog niet heb gekocht.

De Cover. Ik ben blij dat hij veranderd is.

Cijfer: 6.5 Omdat dus wel wat sterke punten heeft maar lang niet zoveel als 309 had in het begin, want in dat album ontbreekt de sneltrein voor een groot gedeelte in het begin maar beide hebben een iets te snel afgewerkt einde. Een conclusie die je van mij mag trekken is dat als het begin minder als een snel trein was gegaan misschien wel een beter album dan 309 had kunnen zijn maar niet is.

Van de 5 albums die ik laatst heb gekocht en tot nu toe is mijn top 4:

309 305 308 304

Nu alleen nog 307 ...

Datumzondag 17 juli 2011 12:14

Reactie no. 29
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer8
Recensietoen ik hoorde dat grootva. snor in dit verhaal terug kwam was ik blij en aan de andere kant ook weer niet. het album de snorrende snor vind ik een goed album, maar in al de andere strips dat hij terug komt is het allen maar een terugblik of speelt hij een klein bijrolletje.dus ik was bang dat hij een bijrol zou krijgen, want ik vind het juist leuk als er oude bekenden terug komen. gelukig was de strip beter dan dat ik dat. dat Mr. van zwollem mee speelt maakt het eigenlijk ook een stuk leuker.dus dit album heeft een dikke 8 verdient.
Datumzondag 26 december 2010 20:09

Reactie no. 28
NaamYarnick
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieWauw,wat een mooi album.
Ik heb zelfs nog zitten kijken of dit wel van Peter en Luc was.
Deze is toch wel erg mooi,ben echt trots dat ik deze heb.
Datumzaterdag 5 juni 2010 10:21

Reactie no. 27
Naamtim
Leeftijd12
Cijfer8
Recensieleuk album!
maar waarom maar een 7.8? dit moet een dikke 9 zijn!

cover: 8.5/10
verhaal: 9.5/10
grappen: 7/10
=8.3
een dikke 8

Datummaandag 5 april 2010 18:08

Reactie no. 26
Naammarretje
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieDe tijdbobijn is een goed verhaal om een 7 te geven: de cover kan me weliswaar bekoren zoals de andere 2 voorgangers de jokkende joker en knikkende knoken,de coverplaat speelt zich ook echt af(sommige zit ik me te ergeren dat het niet gebeurt).
kortom de studio is weer lekker bezig vanaf nr.300 behalve de sterrensteen en ik vind de strakende staf wel mee vallen!
de flauwe grappen zijn weg en er zijn weer twee oude bekenden: v.zwollen en de snor!
ik vond in het begin de houdingen van snor en sidonia een beetje mislukt.
verder is het verhaal goed in elkaar gezet en pwarro was echt een verassing dat dat van zwollem was! ik vroeg me af waarom hij zo slecht was maar dat kwam door een drankje van de prof.
al met al dus niet heel goed maar ook niet slecht,daarom een 7
Datumvrijdag 2 april 2010 19:46

Reactie no. 25
NaamJan
Leeftijd18
Cijfer5
RecensieNa lang aarzelen heb ik toch nog eens een Suske en Wiske ter hand genomen. Ik wist natuurlijk waar ik me aan mocht verwachten: sinds het nieuwe duo de reeks hebben overgenomen is het publiek van suske en wiske verschoven van 8-80 naar 7-12. Nu ja, ik las graag Jommeke, misschien zal ik deze kinderstrip ook kunnen smaken...
...dat dacht ik althans, en mijn gedachten/angsten zijn bewaarheid geworden...

laat ik beginnen met iets positief: het verhaal is - voor de hierbovenvermelde leeftijdsgroep van 7-12 jarigen - niet slecht. Het is iets dat we nog niet veel gezien hebben. Ook de magie met de Zonnewijzer en de Tijdmeester is leuk gevonden. Ook de personages zijn beter getekend; met uitzondering van AnneMarie - een barbiepop was beter geweest !

Qua humor is het dezelfde (flauwe) koek die we gewoon zijn van de nieuwe tekenaars, maar het viel al bij al wel mee.
Het beste van de strip vond ik dat Pwarro gewoon Van Zwollem bleek te zijn. Dat was een geslaagde verrassing die nog werkte ook !

En dan het negatieve...
wat me het meest stoorde is dat de tekenaars hun inspiratie opnieuwe haalden bij een Hollywoodfilm, deze keer "The Curious case of Benjamin Button". Wat meer originaliteit aub !!
Zo ook de schuilnaam van Van Zwollem: Pwarro is 'grappige' woordspeling op Inspecteur Poirot, maar getuigt weer van geen inspiratie !

voor de rest komt het geheel soms wat ongeloofwaardig over, en bij sommige tekeningen stel ik me geregeld de vraag: wat is hun functie in het verhaal? Op de cover zien we bijvoorbeeld een trap die naar een opening leidt. Maar wordt dat gebruikt in het verhaal? nee hoor !

Al bij al niet het slechtste album van de nieuwe tekenaars, maar ze kunnen beslist beter ! voor een hedendaagse kinderstrip zijn ze aardig bezig, voor een hedendaagse leuke familiestrip daarentegen...

Ik wens bij deze dan ook alle kinderen van 7-12 veel leesplezier met dit album; en de ouderen onder ons: Het andere geesteskind van Vandersteen, De Rode Ridder genaamd, is een absolute aanrader sinds hij overgenomen werd door een écht Daverend Duo !

Datumdinsdag 5 januari 2010 14:49

Reactie no. 24
NaamAnoniem
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieEen goed verhaal, eindelijk weer een verhaal met de Van Zwollem familie. En ik ben ook blij dat Opa snor er in voor komt.
Goed bedacht dat als Opa snor jonger word, Sidonia en Wiske ook dan nog weg gaan!
Orgineel bedacht van die tijdbobijn.
Dit is in van mijn favo-strips, en dat kan ik niet echt zeggen van de andere strips van Luc en Peter!
Deze verdiend een dikke 9, 5! maar ondanks dat niet bestaat, een 10!
Datumdonderdag 5 november 2009 15:07

Reactie no. 23
NaamBarry
Leeftijd29
Cijfer7
RecensieHoewel het verhaal natuurlijk is afgekeken van 'The Curious Case of Benjamin Button', is dit toch een prettig verhaal om te lezen. Veel aktie en zelfs het nodige drama. Leuk ook om de Snor en de Van Zwollem's weer eens te zien. Het leest gewoon lekker weg, temeer de kinderachtige grappen eindelijk eens (grotendeels) achterwege zijn gelaten. Geen uitschieter maar wel een meer dan degelijke S&W. Enig minpuntje is wat mij betreft de rol van Van Zwollem (zeker op het eind van het verhaal). Zijn akties mogen dan wel worden verklaard, ze gaan wat mij betreft wel wat te ver.
Datumvrijdag 18 september 2009 14:19

Reactie no. 22
NaamR.Poels
Leeftijd32
Cijfer7
RecensieTja, wat te zeggen van de Tijdbobijn. De titel is alleszins pakkend. Ik heb me ingehouden om na het vrijkomen van de eerste aankondiging het woord Bobijn op te zoeken, omdat ik verrast was door deze vreemde, maar verwachting oproepende woordkeus. Kortom, een titel zoals ik ze graag zie, ... mysterieus en niet voor de hand liggend. (Ik moet zeggen dat het nieuwe team sowieso een - curieuze- neus heeft voor mooie titels !) Onze vrienden komen weer eens in contact met allerlei oudgedienden uit het Vandersteen- imperium, en dat is iets wat ik bijzonder graag zie. Verhagen probeerde enkele jaren te geforceerd zijn eigen (nieuwe) Suske en Wiske omniversum samen te stellen, door een aantal verhalen lang een Oost- Europese staat op te voeren met bijbehorende figuren die ik persoonlijk niet echt leuk vond. (De gevangende van Prisonov, De kus van Odfella en andere....) Het weerzin met de Snor en de Van Zwollems was dus of je in en warm bad stapte ! Verder vond ik het verhaal een beetje teveel slapstick- heen en weer geren (het zoeken naar het aapje, de zoektocht naar de steeds jonger wordende vader van Tante Sidonie...) en ik miste de goede achtergronden. (Tekende Geerts prachtige achtergonden van de Antwerpse Zoo (in de Adellijke Ark bijvoorbeeld), in dit album vond ik dieren en de omgeving waarin ze geplaatst werden erg kinderachtig getekend. Jammer. Op zich blijf ik erg tevreden over de figuren zoals ze nu getekend worden, maar de rest van 't Suske en Wiske- wereldje, wordt mijns inziens toch een beetje te kinderlijk neergezet. Hoewel ik weet dat het allemaal pure fictie is, haalde je vroeger toch veel meer serieuze achtergrondinformatie uit wat er te zien viel in de albums, en dat blijf ik nog steeds jammer vinden. Het gaat wel steeds beter wat settings betreft (JovialeGille, Knikkende Knoken) maar het kan wat mij betreft wel beter ! De actie en het verloop van het verhaal vind ik echter wel geslaagd, en ik moet eerljk zeggen dat ik de ontulling van van Zwollem als Pwarrot erg goed vond, ik had het echt niet in de gaten. Nu ben ik een echte Poirot liefhebber, dus was het voor mij erg leuk om hem te zien in een cameo !. Al met al afgezien van de kinderlijkheid hier en daar, een redelijk genietbaar album.
Datumzondag 13 september 2009 12:04

Reactie no. 21
NaamJan Maarten Zwaan
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieWat was ik weer verast toen ik dit album kocht. Eindelijk weer eens een Album met kwaliteit! Ook weinig witte kader en de mensen op de achtergrond zijn ook niet meer met een paar lijntjes in elkaar gezet. Vergeleken met 'de Kaduke Klonen' is dit een prachtalbum! Ook had ik het al wel verwacht dat dit album goed zou worden, de voorganger: De jokkende Joker, beloofde veel goeds!
Tot slot wil ik tot mijn grote vreugde zeggen dat de knipoog van Wiske weer normaal is, zonder poespas en achtergronden.
Ik vond het album de moeite waard om te kopen en te lezen, Studio Vandersteen krijgt het eindelijk weer eens te pakken! Go Lucky! ;)
Datumzondag 6 september 2009 09:50

Reactie no. 20
NaamTaner
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieLeuk boek. Ik zat van het begin tot het einde met plezier te lezen. Verhaal is creatief en de willy vandersteen-humor komt ook terug. Tekeningen zien er goed uit.
Datumdinsdag 1 september 2009 15:36

Reactie no. 19
NaamJan
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieEen leuk verhaal met soms een iets te flauwe grap. Van Zwollem is in dit verhaal iets gemener dan verwacht, maar dat wordt verklaard. De Snor is in dit verhaal zoals we hem kennen dus dat hebben de makers ook goed gezien. Als we even terug gaan naar de zomer van 2001, toen "De ongelooflijke Thomas" uitkwam zagen we ook de Van Zwollems en De Snor. Dit album is alleen een stuk beter en geeft ook aan dat de levensvatbaarheid van Wiske en Sidonia onmogelijk is als de Snor verdwijnt. In dit licht gezien had Thomas ook nooit kunnen bestaan.
Datumzaterdag 29 augustus 2009 17:46

Reactie no. 18
NaamJeroen De Munter
Leeftijd27
Cijfer9
RecensieGeen idee van welk album het geleden is dat ik nog zo'n hoge score toekende, maar het moet al een vrij oude strip zijn... Van voor de tijd van Marc, zover is zeker. De enige minpuntjes zijn de wat al te vlotte overgangen:
1) waarom aapjes, als het van een andere planeet is?
2) een Van Zwollem die door een drankje onze vrienden wil ombrengen maar verder wel érg actief is voor zijn leeftijd?

Maar soit: laat vreugde primeren in deze strip(quotatie): de tekeningen zijn leuk, de verhaalijn(en) spannend en uitgediept, de karakters goed uitgewerkt en de humor behoorlijk. Ben blij dat ik in S en W ben blijven geloven.

Eerder vond ik het babbelende bad en andere strips van dit duo ook reeds behoorlijk, maar hier benaderen ze Willy toch weer een stapje verder.

Datumvrijdag 28 augustus 2009 17:08

Reactie no. 17
NaamErik
Leeftijd21
Cijfer2
RecensieGemiddeld album van een gemiddeld tekenteam levert niet veel goeds op.
Ze krijgen het niet in de vingers en het wordt rap tijd dat er weer een vaardige tekenaar aan het roer komt.
Een 2 omdat de inkting beter is, maar dat is dan ook het enige.
Datumvrijdag 28 augustus 2009 09:26

Reactie no. 16
NaamDr Chaos
Leeftijd35
Cijfer8
RecensieGoed album, sinds de jaren beginnen de verhalen van Suske en Wiske weer naar de basis terug te keren zonder dat er linkse politiek in wordt verwerkt die de triologie geen goed deed.

De karakters zijn weer goed neergezet wat hopelijk nog een reden zal zijn dat er nog vele jaren van avonturen zullen komen die onvergetelijk zijn.

Datumdonderdag 27 augustus 2009 16:31

Reactie no. 15
NaamNico
Leeftijd19
Cijfer7
RecensieVerhaal:
Ik ben positief verrast door dit verhaal, al vind ik de rol die van Zwollem krijgt (ondanks de invloed van een drankje) niet -Van Zwollem-karakter-achtig. Ik zie hem niet roekeloos oude bekenden (Sidonia & Wiske) ombrengen... Eerder iets voor Krimson.
Verder is bij dit verhaal wel weer erg duidelijk te merken waar de inspiratie vandaan komt. Waren het eerst Pirates Of The Caribbean (De Kaperkoters), National Treasure (Het Babbelende Bad), is het nu de film The Curious Case Of Benjamin Button. Maargoed, zolang het een goed verhaal is.

Plaatjes:
Wat met het eerst opviel waren de weinige witte kaders. Hoera! Ook al waren sommige achtergronden wel heel simpel. Grote platen zijn wederom mooi, daaruit blijkt het talent van de tekenaar, maar de verhoudingen als S&W (bijvoorbeeld de plaat op de Tijdbobijn), op zo'n grote plaat staan zijn soms nog wel een beetje zoek.

Inkleuring:
Zeer goed, vooral effecten en schaduwen knap weergegeven. Ook mooi met tijdspanne meegegaan (achtervolging Lambik en kleine Snor)

Daarnaast moet ik zeggen dat ik de scene met het standbeeld de overwinning geniaal weergegeven vond. Lambik moet daar toch een beetje de verliezer voorstellen.

Kortom: 6.8 (verhaal) + 6.7 (plaatjes) + 7 (inkleuring) :3 = 6.8
Aangezien alles natuurlijk nog veel beter kan :P (ook al is dat altijd zo, nooit zal het voor ook maar iemand compleet perfect zijn.

Datummaandag 24 augustus 2009 10:19

Reactie no. 14
NaamCarlo
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal. Van zwollem en dochter en snor weer terug, en wel zoals we ze kennen.
Slechts een flauwe grap (de zinnen verzetten; op zich wel leuk maar teveel plaatjes nodig.
Een goede verhaallijn, waarbij het lang onduidelijk blijkt hoe het zal eindigen.
Complimenten. Dit verhaal geeft me een goed gevoel dat ik S&W weer ontdekt heb.
Datumzondag 23 augustus 2009 12:29

Reactie no. 13
NaamDean
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieEen goed verhaal met veel oude bekenden. Het is vooral fijn om van Zwollem weer terug te zien. Het verhaal is goed uitgewerkt en de ware identiteit van Pwarro op het einde was niet te verwachten. Ook heb ik de afwezigheid van Wiske en Sidonia helemaal niet gemist. Al bij al een zeer goed album!
Datumzaterdag 22 augustus 2009 17:39

Reactie no. 12
NaamHendrik
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieEen van de beste Suske en Wiske die ik heb gelezen. Heel mooi verhaal.
Datumdinsdag 18 augustus 2009 14:39

Reactie no. 11
NaamAlbert
Leeftijd29
Cijfer6
RecensieHet idee vind ik niet erg origineel, het is duidelijk van de film met Brad Pitt afgenomen. Het verhaal was hierdoor erg voorspelbaar en ook sommige grappen zijn weer te kinderachtig. De tekeningen vind ik wel redelijk uitgewerkt. Of er worden wat slechtere verhalen bedacht met mindere tekeningen of er worden goede verhalen met betere tekeningen gemaakt. Het lijkt er dus op dat het nieuwe duo een weg probeert te vinden. Nog even volhouden dus.
Datumdinsdag 18 augustus 2009 10:36

Reactie no. 10
Naampeter kelder
Leeftijd31
Cijfer9
RecensieWow! Een verhaal dat de oude meester benadert! Eindelijk toont het scenarioteam zijn klasse. Hulde voor dit ijzersterke verhaal. Het verhaal leest gemakkelijk weg, de flauwe humor blijft binnen de perken en de terugkeer van oude bekenden is super! Enige minpunt blijft de rol van Jerom. De tekst die hij uit spreekt is wel erg karig. In het tijdperk Geers was Jerom toch wat meer doorontwikkeld. Om dan toch een kritiekpunt te geven, pas dit wat aan en ga vooral door op de ingeslagen weg. Ik vind het erg positief dat het lijkt alsof het schrijversteam iets doet met de kritiek op de diverse fora.
Klasse!
Ik verheug me nu al op het volgende album!
Datumdinsdag 18 augustus 2009 09:20

Reactie no. 9
NaamKaj Peters
Leeftijd24
Cijfer8
RecensieAl bij de allereerste indruk van de cover had ik een goed gevoel over dit album. De mysterieuze prent deed mij al verlangen naar een ouderwets sfeervol verhaal met een flinke dosis (zelf-)spot. Zou de magie van weleer weer benaderd kunnen worden? Het antwoord is nee, maar met een enorme ''maar'' erachteraan. De Tijdbobijn voelt in alles een stuk beter afgewerkt dan zijn voorgangers van het team. Een leuke metafoor in stijl van Willy Vandersteen - ouder worden gesymboliseerd met een alternatief universum van bolletjes wol als levenscyclus- gekruid met een aantal leuke bijrollen van oude bekenden. Het verhaal loopt lekker en heeft nog een verrassende ontknoping aan het einde. Nog een misplaatste woordgrap hier en daar, maar nooit gaat de onzin de overhand vormen op het avontuur. Zelfs de tekeningen en de inkting voelen solide genoeg aan. Maar er zijn zeker nog enkele kritische minpunten. Zo is de ontwikkeling van de karakters nog steeds wat flauwtjes en weer zijn het de bijrollen die de hoofdrol spelen in plaats van onze helden zelf.
Datummaandag 17 augustus 2009 19:13

Reactie no. 8
NaamHerman
Leeftijd18
Cijfer7
RecensieNa het kleine dipje van het vorig verhaal keek ik wel weer uit naar het volgende album. Ik had ''De Tijdbobijn'' dan ook snel in huis en begon hem direct te lezen.

Eerst de cover van de album. Het is een mooie cover die veel sensatie uitstraalt en dat vind ik een sterk pluspunt. De Tijdbobijn staat heel mooi op de achtergrond en dat trekt ook meteen veel aandacht. Een goede cover dus.

Nu het verhaal even onder de loep. Het verhaal is zeer goed opgebouwd en je wordt meteen in het verhaal gezogen. Het was een goede zet om de Snor en de familie Van Zwollem er weer bij te halen want het verhaal komt helemaal tot leven met die personages. Hoe het verhaal uiteindelijk de wending neemt met de Snor en tante Sidonia en Wiske is zeer goed uitgewerkt. Als de Snor
jonger wordt heeft dat effect op Sidonia en Wiske. Het is ook vrij uniek dat een verhaal waar Wiske niet echt meespeelt toch goed op gang komt en dat is een ijzersterk pluspunt. Ook de Tijdbobijn is prachtig uitgewerkt kwa werking van de machine. En het slot van het verhaal is ook prachtig en spannend uitgewerkt en verwerkt tot een mooi einde.

De tekeningen was ik ook zeer over te spreken. De Tijdbobijn is prachtig getekend en ook de omgevingen in het verhaal zijn redelijk getekend. Over hoe de personages eruit zien ben ik wat minder tevreden. Suske en Wiske komen wat stijfjes over in het verhaal en op sommige plaatjes de personages naar mijn smaak niet goed ogen.

Over de grappen ben ik vrij kort. Er zitten leuke grappen bij maar er zitten ook grappen bij die bij mij de plank misslaan. Voor de rest zat het wel goed met de humor van het verhaal.

En nu een cijfer voor dit album. Het album bevat een degelijk verhaal met leuke personages, humor en tekeningen dus krijgt het om die punten een ruime 7. Het verhaal krijgt ook niet meer dan een 7 want diezelfde personages zijn op sommige punten zo magertjes getekend dat ik daar mijn vraagtekens bij zet. Ook de humor is nog steeds niet helemaal mijn smaak maar het wordt wel steeds wat beter.

Al met al wel een goed album en ik hoop dat ik voor het volgende album een keer een 8 of een 9 kan geven want ze komen nu echt in de buurt.

Datummaandag 17 augustus 2009 09:54

Reactie no. 7
NaamVincent Veerbeek
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieSpannend en grappig album, maar wel een beetje een rare titel. Ook leuk is, dat er veel oude figuren in voorkomen, zoals de van Zwollems en opa Snor. Verder is het grappig dat opa Snor jonger wordt, in plaats van ouder.
Datumzondag 16 augustus 2009 15:54

Reactie no. 6
NaamAien
Leeftijd23
Cijfer7
RecensieOp zich een leuk album, alleen verder niets speciaals, naar mijn mening. Ik was blij dat de flauwe grappen wederom grotendeels achterwege zijn gelaten (het enige waar ik me echt aan stoorde was het "we kozen het woord bobijn want dat klinkt leuker" - dat is wel heel erg onprofessioneel).

De tekeningen was ik tevreden over, ik had het idee dat het er allemaal net ietsjes netter uit zag dan eerder, met iets meer oog voor detail.

Ik was ook blij verrast over de ontknoping- het hele album zat ik me enigzins te ergeren aan de standaard slechterik, en ik was blij verrast dat dat toch anders zat.

Al met al een gewone voldoende.

Datumzondag 16 augustus 2009 13:25

Reactie no. 5
NaamMark
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieTweede dikke voldoende op rij! Een album met een prima scenario: goed verhaal, verschillende verhaallijnen, goede humor (en gedoseerd!). Ik ga natuurlijk niets verklappen, maar het brute gedrag van van Zwollem was het enige wat ik iets misplaatst vond; maar zelfs dat werd verklaard in het verhaal. Pwarro is een goed gevonden karakter en ook sterk neergezet, dit in tegenstelling tot bijfiguren in eerdere albums die nogal een-dimensionaal over kwamen.
Tekeningen zeer behoorlijk; de grotere tekeing van de tijdbobijn is zelfs heel goed. Ik was voor het eerst in tijden echt helemaal blij met dit album.
Wie geeft er gefundeerde kritiek?
Datumzaterdag 15 augustus 2009 20:22

Reactie no. 4
NaamJooske Heijsteeg
Leeftijd31
Cijfer10
RecensieEen heel goed verhaal. Het is een verhaal dat letterlijk aan een zijden draadje hangt. Je leest in dit verhaal hoe het is als iemands leven ineens wordt omgedraaid en deze persoon in het niets lijkt te verdwijnen met alle gevolgen van dien voor afstammelingen van deze persoon.
Datumvrijdag 14 augustus 2009 20:41

Reactie no. 3
NaamMax
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieWeer een goed album van Morjaeu/van Gucht. Het was niet een superalbum, want daar was alles toch net iets te fantasy-achtig voor. Een grote pluspunt, om mee te beginnen, is dat de flauwe grappen eindelijk zo goed als verdwenen zijn, die van Jerom over de braintraining in strook 2 vond ik namelijk best leuk. Verder zijn de tekeningen goed, alleen mis ik een grote tweestrokenprent. Ook het decor, zoals bijv. de voorkant, is zeer goed getekend door Quirijnen. Ook het verhaal is goed opgebouwd, en een goede rol voor de twee klassieke Vandersteen-gepensioneerden, Van Zwollem en Opa Snor (waarom die tot mijn lichte ergenis "grootva" wordt genoemd is me een raadsel). Ook het principe van het jonger worden en het daardoor verdwijnen van Wiske en Sidonia is goed gevonden, evenals de uitleg over de Tijdbobijn. Maar daar is meteen ook het zwakke punt van het album, het is allemaal nog al vergezocht, dat hele gedoe met de tijdbobijn en de aapjes, ik bedoel: als ze uit een andere wereld komen waarom zijn het dan aapjes?? En ook Van Zwollem als centrale slechterik is ook nogal vergezocht, en ook niet erg leuk. De reden daarvoor is trouwens wel geloofwaardig, dat het door het middeltje van Barabas komt. Verder is het ook nogal simpel dat je, als je op een zonnewijzer naar de zon wijst, dat je dan in het land van de Tijdbobijn komt, wel heel erg simpel...

Al met al dus een goed album, maar iets te veel fantasy. Toch is het team zeer goed bezig, want de teller staat nu op 5 goede albums: het Machtige Monument, de Dartele Draak, De Knikkende Knoken, de Jokkende Joker en de Tijdbobijn. Daarin ontbreekt de amateuristische Sterrensteen en waarschijnlijk ook album 306, want als ik de synopsis van "de Stralende Staf" zo lees, is dat echt een album voor kinderen onder de 10 (en daarom nogal zonde van die ¬5,25)...

Datumdonderdag 13 augustus 2009 17:56

Reactie no. 2
NaamAndrew
Leeftijd18
Cijfer9
RecensieWel, een kei goed nieuw Suske en Wiske , proficiat, echt leuk. Klopt het dat Wiske en Sidonia familie zijn, dochter en kleindochter van de Snor?
Datumwoensdag 12 augustus 2009 17:27

Reactie no. 1
NaamFloris Mertens
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieHij is nog maar net uit en ik dacht hem te kopen. Vanaf de eerste 10 pagina's vond ik hem al spannend. Het is een goed verzonnen verhaal. Niet iedereen kan op zoiets komen. Ik geef hem een volstrekt geslaagde 9!
Datumwoensdag 12 augustus 2009 15:12