Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De stralende staf


De stralende staf Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De stralende staf verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,44

Reactie no. 36
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer6
RecensieEen album over het ultieme kinderfeest van de Lage Landen. Er zijn veel culturele tradities behandeld in S&W maar nooit Sinterklaas, waarom ook niet? Ach, en een Sinterklaas album kun je best in juni of zo lezen. Sinterklaas is een kinderfeest en dus ligt kinderlijkheid op de loer, iets waar het Studio100 duo gek op is. In dit verhaal is daar zeker sprake van, bijvoorbeeld in de boeven 36 en 45. Ik dacht dat we dit soort seniliteit wel hadden gehad maar toch moet er weer een idioot boevenduo in. De stoute kinderen die nu op volwassen leeftijd wraak op Sinterklaas nemen , kan nog net. Het is geen superplot maar het kan er mee door. De kinderen die kattenkwaad uithalen is misschien leuk bedacht maar als Suske en Wiske zich er mee inmengen, klopt er iets niet: Suske die stout doet, is geen combinatie. Hij wordt bengel genoemd maar je valt (meestal) eerder in slaap als je hem ziet ( hij moet ook de serieuze tegenhanger van Wiske zijn, hoewel zij de laatste tijd ook haar kracht heeft verloren dus gaat dit concept ook niet meer op). Één opmerking en wild haar verandert er niets aan. Een verhaal pakt toch niet. Het verhaal mist toch de Sinterklaas sfeer, de magie van het feest. Weer erg druk en simplistisch getekend zonder een karakter dat er uitschiet.
Datumzondag 20 december 2020 17:39

Reactie no. 35
NaamInti
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieOp zich is dit geen gek verhaal, maar toch... Een verhaal met Sinterklaas is niets voor deze stripreeks. In het weekblad DONALD DUCK was het meer op z'n plaats geweest. Bovendien is het veel te seizoensgebonden. Wie leest er nu in volle zomer een sinterklaasverhaal...

De hele tijd worden er zinnen uit Sinterklaasliedjes geciteerd. Dit is wel leuk, maar toch wat flauw af en toe

Waar komt trouwens die robot uit DE SNORRENDE SNOR ineens vandaan?

Toch zijn er leuke dingen te vinden

– Zwarte Piet kan door de schoorsteen door een magische muts
– In het weeshuis waar Van Zwollem voor hulpsint speelt, kan Jommeke gezien worden
– Als ontdekt wordt wie de Sint dwarszit, is iemand te zien die sterk aan de stripversie van Urbanus doet denken

Datumdonderdag 06 december 2018 11:31

Reactie no. 34
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieEindelijk behandelen ze ons Nederlands/Belgische kinderfeest, Sinterklaas! Erg leuk album, met veel humor. Ook erg leuk getekend.
Datumvrijdag 28 augustus 2015 07:18

Reactie no. 33
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieGoed verhaal met veel humor, zoals Lambik die een verlanglijstje schrijft.
Heel mooi gevonden is de terugkeer van oude bekenden als Theofiel en Van Zwollem, die elk hun eigen invulling van Sinterklaas geven.
Enige minpunjte is dat ik direct door had dat kapitein Bakkebaard de slechterik zou zijn. Ik had echter niet zien aankomen dat hij 'bekeerd' zou worden op het laatst.

Ik heb hem net in de stralende zon buiten gelezen, dus zeker geen album dat alleen in de sinterklaastijd gelezen kan worden!

Datumzondag 30 maart 2014 14:21

Reactie no. 32
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer6
RecensieVoor kleine kinderen is het Suske en Wiske verhaal De Stralende Staf wel leuk zeker rond de sinterklaas tijd zelf, maar om nou te moeten zeggen dat De Stralende Staf een goed boek is...
Het verhaal is naar mijn mening erg slecht uitgewerkt en ook Grote Voet met zijn traumatische kindertijd wat betreft sinterklaas vind ik erg slecht verzonnen, maar wat wel weer goed is aan het verhaal is dat Theofiel Boemerang en zijn vrouw en de Van Zwollems voorkomen dat weer voor de nodige humor zorgt.
Al bij al een redelijk album dat je maar net moet bevallen.
Datumwoensdag 13 november 2013 15:03

Reactie no. 31
NaamSWFAN
Leeftijd32
Cijfer6
RecensieVan de albums 304 tot 311 is nummer 306 de laatste die ik nog niet had en dus ook nog niet gelezen. Lekker toepasselijk kreeg ik dit album voor Sinterklaas.

-
Titel. De titel op het laatste moment nog even door heen gejaagd met weer een sneltrein en dat terwijl het vorige album van 304 tot nummer 311 het beste einde heeft. Het begin gaat ook een tikkeltje te snel.

+
De motivatie van die kapitein vond ik wel iets hebben en best uitgewerkt. Ook wat elementen rond Sinterklaas pakken goed uit. Mijn intresse word al snel minder als de hoofd schurk komt.

Tekeningen. Wel gezegd worden: Op het moment waar het verhaal me verliest, vind ik ook de tekeningen minder.

Bij 305 vond ik Jerom acceptabel voor dat album en dat is wederom hier ook zo, op de grap op een eendje/struisvogel na dan. In dat zelfde album zag ik wel een verbetering bij Lambik en dat zet zich hier door.

+/-
Bij Tante Sidonia word weer een smoes verzonnen voor minder screentijd, maar deze keer wel deels geslaagd.

Er worden wat bij figuren bij gehaald, maar daar word ten slotte amper wat mee gedaan. Normaal zou ik me daar aan gestoord hebben, maar aangezien ze ook weer snel weg zijn. Als de tekenaar/schrijvers er snel de brui aangeven, dan kan ik er niet veel mee. Ik kan dan wel zeggen dat ze aan het einde weer samen hadden moeten opdraven, maar dat had ik dan ook weer raar gevonden.

Cijfer: 5.5/10

Datumvrijdag 11 januari 2013 12:39

Reactie no. 30
NaamAxel
Leeftijd15
Cijfer10
RecensieOm te beginnen ik geef het verhaal een 10 maar dat is enkel om het slechte punt wat op te trekken, want zo slecht is het nu toch ook niet! Ik vind het een goed album dat een dikke 7 verdient.
Datumzaterdag 19 maart 2011 18:41

Reactie no. 29
NaamAnoniem
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieIk vind dit best wel een grappig verhaal. Vooral als Lambik Sinterklaas wordt. Wat mij pas na het stripverhaal 4 keer lezen opviel op plaatje 1 van strook 74 is dat een jongetje stof uit een stofzuiger in het gezicht van een ander jongetje blaast. Als ik (met dat grapje) het verhaal een cijfer moest geven zou ik kiezen voor een keurige 8.
Datumvrijdag 7 januari 2011 13:46

Reactie no. 28
NaamGerrit
Leeftijd13
Cijfer5
Recensiehet is dat ik hem gekregen heb want ik zou hem nooit kopen, slecht verhaal, te kinderachtig. het komt door de grappen van Lambik en Jerom dat ik hem heb uitgelezen maar verder een relatief slecht verhaal, leuke fracmetjes af en toe maar en slecht en te oppervlakkig verhaal...
Datumzaterdag 10 juli 2010 11:37

Reactie no. 27
Naamtim
Leeftijd13
Cijfer9
Recensieeen super verhaal!

cover: 10/10
verhaal: 9/10
grappen: 9/10
= 9.3
verdient een 9!

Datummaandag 5 april 2010 18:00

Reactie no. 26
Naammarretje
Leeftijd12
Cijfer7
Recensiehet is niet het beste verhaal edn onderwerp,dacht ik vantevoren,maar het valt toch best mee; de meeste sinterklaasverhalen zijn simpel en saai maar deze in toch wel goed in elkaar gestoken. ze hadden het iets spannender kunnen maken door met de teletijdmachine naar het verleden van de sint te reizen..... ik dwaal weer af. voor de rest waren de tekeningen goed,het verhaal soms wat slap,en daarom geef ik een 7.
Datumzaterdag 3 april 2010 12:45

Reactie no. 25
NaamNick
Leeftijd17
Cijfer5
RecensieMatig verhaal. Ik heb net het verhaal voor het eerst uitgelezen, reden dat ik het zo lang in de kast heb laten liggen is puur omdat het over sinterklaas gaat, en dat vind ik jammer, bij wat oudere mensen valt dit onderwerp al bijna bij voorbaat niet in de smaak (bij mij in ieder geval). Zoals eerder gezegd hier is de doelgroep van dit verhaal dan ook voor jonge kinderen. Daarbij vind ik dat het verhaal geen diepgang heeft. Ik vond wel dat er een aantal leuke grappen in zaten, maar dat compenseerde helaas niet voor het verhaal in zijn geheel.
Datumvrijdag 26 maart 2010 21:49

Reactie no. 24
NaamTom
Leeftijd34
Cijfer2
RecensieNet als sommige andere lezers kreeg ik dit boek ook niet in één keer uitgelezen. De nieuwere stijl tekeningen zijn wat ze zijn, tot daar aan toe, maar dit scenario vormt absoluut een dieptepunt in de reeks zo vlak voor de 65ste verjaardag.
Ook het feit dat tegenwoordig ongeveer elk album een parodie moet zijn (hetzij op een ouder S&W album hetzij op een ander mediafenomeen) bewijst dat de schrijvers een acuut gebrek aan inspiratie hebben. Wanneer krijgen we nog eens een origineel verhaal?
Eén positief punt: de volgende kon alleen maar meevallen in vergelijking met dit nummer. Gelukkig is 'de rillende rots' al een pak beter.
Datumdinsdag 23 maart 2010 14:14

Reactie no. 23
NaamBarry
Leeftijd30
Cijfer6
RecensieBij het verschijnen van dit verhaal bedacht ik me pas dat we nog nooit een S&W met Sinterklaas als onderwerp gehad hebben, toch opmerkelijk eigenlijk. Nu was het dan eindelijk wel zover en dan vind ik het zonde dat er zo weinig mee gedaan was. Vlak en voorspelbaar verhaal, waarbij ik me er toch enigszins toe moest aanzetten om hem uit te lezen.
Datummaandag 15 maart 2010 22:29

Reactie no. 22
NaamSven
Leeftijd35
Cijfer6
Recensie'k Had meer verwacht van dit verhaal. Toen ik de korte inhoud las, leek me een mooi gegeven om er een spannend verhaal rond te bouwen.
De cover op zich vind ik ook aantrekkelijk.
De verwachtingen lagen hoog, te hoog misschien, want het was sleuren naar de laatste bladzijde. Wat me bovendien enorm ergert is dat je duidelijk het bandwerk ziet. Verschillende tekenaars hebben hier aan gewerkt, en dit is te zien aan de figuren. De ene is super goed, de andere heeft nog wat werk aan de winkel. Als er toch verschillende verhalen lopende zijn, laat dan 1 tekenaar 1 volledig verhaal afwerken. Dan is er tenminste een constante in de tekeningen.
Waarvoor dank
Datumwoensdag 10 februari 2010 12:06

Reactie no. 21
NaamSimon
Leeftijd15
Cijfer6
RecensieEen ietwat jammer album.
ik denk dat niet iedereen zat te wachten op een verhaal rond Sinterklaas. Wat misschien beter was geweest was een verhaal rond de mythische vete tussen de kerstman en de sint. (misschien wat voor later?) het verhaal is wat slapjes alhoewel de humor steeds beter wordt en het team meer zijn draai vindt. in het verhaal zitten tamelijk veel verwijzingen naar sinterklaasliedjes en een fantastisch eerbetoon aan Jef Nys. (In het weeshuis met Van Zwollem als Sinterklaas staat Jommeke tussen de andere kinderen in zijn allereerste plunje) Jammer van het slappe scenario maar de albums van 2010 met oa. De Rillende Rots zien er super uit met hoogswaarschijnlijk en hopelijk veel Vandersteenhumor!
Datumzondag 24 januari 2010 20:39

Reactie no. 20
NaamKaj Peters
Leeftijd24
Cijfer7
RecensieWaar ik, en een heleboel oudere fans met mij, consequent tegen aan blijf lopen is de wel erg gemakzuchtige manier waarop er met de franchise wordt omgesprongen. Je kunt mij niet vertellen dat wanneer je een album met het thema Sinterklaas uitbrengt rond december, dat het in de eerste plaats een commercieel doel dient. Dat er gedacht is dat de kinderschoen nu de komende jaren gevuld zal zijn met dit specifieke album. Werd er in vorige albums nog getracht om de magie van weleer op te roepen, hier blijft het verhaal pijnlijk simpel. Het deed me nog het meeste denken aan De Curieuze Neuzen maar dan met een Sinterklaas-thema. Maar toch heeft het wel iets, de flauwe grapjes zijn nog wel te versmaden en, nog belangrijker, de karakters lijken weer de oude te zijn geworden. Lambik is weer de ouderwetse mopperende klaagbeer, Jerom dient hem van spitsvondige repliek, Sidonia is de bange muts, en ga zo maar door. Het stemt mij persoonlijk vrolijk dat er in ieder geval de intentie is om de karakters van Willy Vandersteen hun glans terug te geven. En dan zijn er wederom de schitterende panorama-plaatjes, die halve stroken opleuken. Maar ik verzoek met klem dat er in een volgend album weer een serieuze poging wordt gedaan om een album te maken.
Datumwoensdag 20 januari 2010 11:55

Reactie no. 19
NaamRobin
Leeftijd13
Cijfer7
RecensieOpzicht een leuk album, aardig getekend hier en daar een leuk grapje maar helaas ook een heleboel flauwe grappen.. Toch opzicht wel vermakelijk dus ik houd het op een 7.
Datumzaterdag 16 januari 2010 10:49

Reactie no. 18
NaamPieter de Meer
Leeftijd22
Cijfer2
RecensieIk kan alleen maar zeggen dat ik dit echt een vreselijk slecht album vind. Toen ik hem kocht en zag dat het over Sinterklaas ging was ik er al bang voor, dit moest haast wel een vreselijk kinderachtig verhaal zijn.
Er zit geen enkele diepgang in, bijna alles kon je vantevoren zien aankomen, de humor is flauwer dan ooit enz. De tijdbobijn vond ik echt een goed album, deze is weer dramatisch. Ben benieuwd wat de volgende gaat worden, voor deze kan ik niet meer dan een 2 geven.
Datumwoensdag 6 januari 2010 11:42

Reactie no. 17
Naamfloris
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieEr zit inderdaad geen spanning in.
Maar zou dat wel zijn dan zou het verhaal onmogelijk goedgekeurd worden. Een sinterklaasverhaal kan niet spannend zijn!
Bij goedgelovige kinderen zijn het altijd simpele sinterklaasverhalen. Maar dit verhaal steekt toch goed in elkaar?
Ik vind het wel een goed album, en niet omdat ik 11 ben. Maar omdat het heel goed bedacht was.
Het volgende album zal dan wel meer voor volwassenen zijn.
Ik ben tevreden met dit mooie album.
Datumwoensdag 23 december 2009 16:27

Reactie no. 16
NaamHerman
Leeftijd18
Cijfer7
RecensieToen ik de titel hoorde van dit album was ik niet echt hoopvol. De titel kwam nogal zwak over en toen ik eenmaal de cover had gezien was ik al helemaal niet hoopvol meer. Zou een verhaal met de Sint wel net zo spannend zijn als een ''normaal'' Suske en Wiske verhaal?

Ik begin met de cover. Ik vond de cover er mooi netjes uitzien maar ik vond het geen spannende cover. De cover verraad ook meteen dat het een verhaal met Sinterklaas en dat vond ik een beetje jammer. De cover is mooi maar ik miste de spanning een beetje.

Het verhaal zelf was heel goed. Hele mooi uitgebalanceerde momenten die het verhaal, tegen mijn verwachting in, zeer spannend maakte. Er zaten veel actiemomenten in het verhaal en je werd meegesleurd door het verhaal. Ik had het verhaal dan ook zo doorgelezen en dat is een stevig pluspunt. Ook de verwerking van de Sint is zeer goed geslaagd. De sint speelt een mooie belangrijke rol waarin hij toch in zijn doel slaagt om de slechteriken te verslaan en zijn pakjesavond te kunnen doen. Ook vond ik de functies van de staf heel goed bedacht. Ik heb nooit geweten dat zijn staf zoveel functies had dus als ik de Sint een keer weerzie dan kijk ik met andere ogen naar zijn staf die ik voorheen altijd als Sints wandelstok beschouwde maar eigenlijk gewoon een ''wapen'' is. Maar toch mis ik wat in het verhaal wat ik de oudere wel terug vind. Er mist jammer genoeg nog steeds wat in de hedendaagse albums wat de oudere albums wel hebben. Een onbeschrijfelijk gevoel.

Over de tekeningen ben ik wat minder tevreden. Het kwam wederom wat kinderachtig over vergeleken met de wat oudere albums. Misschien moet ik toch hieruit concluderen dat ik de stijl van de huidige tekenaars nooit helemaal zal waarderen. Ook vond ik het jammer dat de Sint op geen enkel plaatje vrolijk overkomt op mij terwijl ik de goed heilig man nog steeds beschouw als een vrolijke kerel die veel voor de kinderen betekend.

De humor in dit verhaal is ronduit geweldig. Lambik heeft zeer goede opmerkingen in het verhaal waar zelfs de grootste zuurpruim om moet gaan lachen. Het hele verhaal zit vol met goede humor en de humor komt op de goede momenten naar voren dat is een stevig pluspunt.

Nu een cijfer voor dit album. Dit album verdiend een ruime 7 omdat het alles bevat voor een goede en degelijke solide album. Het verdiend geen 8 of hoger omdat het onbeschrijfelijke gevoel, dat de oudere albums wel hebben, er in dit album niet in zit. Maar misschien is het wel nostalgie dat bij mij de parten speelt. Maar ik krijg met dit album wel steeds meer het gevoel dat het huidige team het onbeschrijfelijke gevoel toch bijna heeft gevonden.

Al met al zeer goed en ik kijk uit naar het volgende album.

Datumzaterdag 5 december 2009 14:05

Reactie no. 15
Naamanita
Leeftijd60
Cijfer8
RecensieEen grappig vehaal, doet me weer verlangen naar m,n jeugd, amusant om te lezen. De tekeningen vind ik zeer mooi. De cover is mooi en mysterieus, mooie zwarte omlijning, geeft diepte aan de tekening, net of je de figuren van de omslag kan nemen. Ik kijk met spanning uit naar het volgende album.
Datumzondag 29 november 2009 18:18

Reactie no. 14
Naamnico
Leeftijd19
Cijfer6
RecensieVerhaal: Een redelijk onderhoudend verhaal waarbij Sinterklaas voor het eerst als hoofdthema in een S&W wordt gebruikt. Ik vind het gewaagd, zeker met het richten op de nieuwe doelgroep. Wat kun je vertellen en wat niet? Op zich heeft het team hier goede keuzes in gemaakt, als is naar mijn mening Sinterklaas wel een beetje tot “superheld” verheven. Daarnaast lijkt het nogal hip om in een album de gehele kennissenkring van Sidonia in het verhaal te verwerken. (6.3)
Plaatjes:
Al met al redelijk. De grote platen zin leuk. Bij de karakters slaan het team de plank nog af en toe mis. Maar het gaat toch wel redelijk de goede kant op mogen we denk ik stellen. In de stijl waarin dit team werkt, boeken ze toch elk album op tekenvlak weer wat vooruitgang. (Vooral Jerom is me in dit album goed meegevallen, niet meer alsof hij een rare bobbel als borstkas heeft.) (6)
Inkleuring: Goed, mooi, vooral schaduwwerken. Verder niet veel over te zeggen. (7)
Totaal: 6.3+6+7;3=6.4
Datumzaterdag 28 november 2009 20:08

Reactie no. 13
NaamMax
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieOok al waren mijn verwachtingen ontzettend beneden peil toen ik de aankondiging voor dit album las, ik heb hem toch gekocht en er van genoten. Ik vind het verhaal goed opgebouwd en ook de personages zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt en hebben allemaal een functie. Ook de globale spanning rond Bakkebaard (aan wiens kant staat hij nou) is goed gevonden en uitgewerkt. Het tekenwerk is goed, maar het inkten nog steeds te dik, vooral als je naar S en W op de cover kijkt. Dat verpest de spannende tekening van Morjaeu, want hij heeft de Sint geweldig neergezet op de voorkant, met een geweldige dreiging en verschil in voor en achtergrond. Het verhaal zelf is goed opgebouwd en ook is Van Gucht slim geweest door alle vreemde 'magische' verschijnselen rond Sinterklaas te verklaren met een magische staf, vooral de 'multilocaliteit' vind ik erg goed gevonden. De slechterik is een tikje ongeloofwaardig, maar zijn motief is wel goed, al is het jammer dat dit soort schurken al vaker zijn gebruikt in bijvoorbeeld 'Donald Duck'. De hulpklazen vind ik erg leuk, vooral hun interpretaties van Sinterklaas, met Lambik als hoogtepunt (even de storende elementen verwijderen, geweldig!). Alleen is daar wel een slordigheidsfout te ontdekken. Als de klazen worden gekeurd door Sidonia in het begin heeft alleen Lambik een letter op zijn mijter, terwijl later in het album ook Theofiel en Van Zwollem dit hebben (de T en de V). Barabas nog niet, maar die heeft ineens wel een B als hij afgetakeld komt klagen bij Sidonia. En waarom moet hij er weer uitzien zoals in 'de Snorrende Snor'?? Dat is toch nergens voor nodig! De robot vind ik wel leuk gevonden en ook Del Rondello en Net de Anker, maar die heette toch Carmencita Falasol in de 'Weerwaterman'? Dat vond ik toch een betere naam. Verder zijn Theofiel, Celestien, Van Zwollem, Bigfoot en de Sint goed uitgewerkt, maar maatjes 36 en 45 blijven een beetje onduidelijk.

Al met al een goed uitgewerkt album, dat door het onderwerp toch niet kinderachtig is geworden. Een 8-.

Datumzaterdag 28 november 2009 11:49

Reactie no. 12
NaamAlbert
Leeftijd29
Cijfer7
RecensieIk deel de mening dat het oude Suske en Wiske gehalte niet terug zal komen. Het heeft me ook een paar albums gekost (na de magnifieke metamorfose) om te wennen aan de ander soort verhalen. Desnietemin wilde ik een 6 geven voor het verhaal, maar de extra 1 is voor het risico nemen van het onderwerp.
Datumdonderdag 26 november 2009 18:45

Reactie no. 11
Naammino
Leeftijd30
Cijfer2
RecensieWat een slecht verhaal. De tekeningen zijn oke, maar het verhaal is flinterdun. Dit is het eerste album dat, nadat ik het gekocht heb, niet in 1 keer heb uitgelezen. Er zit geen diepgang in, flauwe grappen. Het verhaal komt over alsof men nog net even een graantje mee wilde pikken met het sinterklaasfeest. Het vorige album was prima en echt vernieuwend, maar dit thema is zo uitgekauwd dat het geen suske en wiske waardig niveau kan halen. Een zeer gemiste kans. Het volgende album kan alleen maar beter worden.
Datumdonderdag 26 november 2009 10:03

Reactie no. 10
NaamNick Jansen
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieIk snap niets van de negatieve recensies van dit verhaal, echt niet!
Wen er nou maar aan dat Suske en Wiske niet meer tot de doelgroep behoort van 7 tot 77 jaar.Die tijd is voorgoed voorbij, voltooid verleden tijd. Ikzelf heb er geen moeite mee en ik vond het verhaal prima te lezen. Ik vond het verhaal zelfs leuk.
Ik heb het in 1 ruk uitgelezen en dat kan ik niet zeggen van veel boeken die het team in elkaar heeft geknutseld.
Ik vond het een onderhoudend verhaal waar de vaart in werd gehouden.
Niet te veel flauwe grappen maar doorgaan met het verhaal.
Dat deze verhalen niet kunnen worden vergeleken met de 1e en 2e generatie tekenaars vind ik niet erg we leven nu eenmaal in een ander tijdperk, doelgroepen veranderen, thema's veranderen en probeer naar tig verhalen nog maar eens iets nieuws te verzinnen.
Ik vind dit dan ook een zeer geslaagd thema.
Niet zo goed als de verhalen van voorgaande tekenaars en schrijvers maar zeker niet slecht. Een welverdiende 8 voor dit boek
Datumwoensdag 25 november 2009 19:58

Reactie no. 9
NaamTalitha
Leeftijd30
Cijfer2
RecensieSuske en Wiske is definitief een kinderstrip geworden, getuige dit album. Zal wel een nieuwe koers zijn van de Studio. Een veel hoger niveau zit er denk ik ook niet in. Een flink aantal verhalen lang hebben ze zich kunnen bewijzen en soms blonk er goud aan de horizon, maar de stap naar goed strip albums maken, hebben ze nooit gemaakt.
Dit album is weer terug naar af. 2 voor de moeite.
Datummaandag 23 november 2009 16:09

Reactie no. 8
Naammarcel
Leeftijd33
Cijfer8
RecensieEen mooi leuk verhaal, ideaal voor kinderen, alhoewel ik er ook van genoten heb. Mooie tekeningen, knappe ininkting, mooie kleuren, alleen naar het einde toe wat minder, al bij al een dikke 8
Datumzondag 22 november 2009 16:40

Reactie no. 7
NaamAndrew
Leeftijd18
Cijfer7
RecensieMiddelmatig album. Veel minder spannend dan de vorige. Heb het wel uitgelezen gekregen. 6.5 eigenlijk maar rond dus af naar boven, een 7. Grappig dat er personage in voorkomt met gelijkenis naar dat van Jommeke.
Datumzondag 22 november 2009 01:17

Reactie no. 6
NaamJan Maarten
Leeftijd14
Cijfer6
RecensieIk had met de tijdbobijn eindelijk weer eens wat vertrouwen in de Suske en Wiske reeks, maar toen ik dit Album kocht en las was mijn opgewondenheid meteen weer weg. Ik had eindelijk weer een goed verhaal verwacht, net als de tijdbobijn en de sterresteen, het niveau valt weer weg naar gelijkmatige albums zoals 'de curciale neuzen', Hopen dat het volgende album beter wordt!
Datumzaterdag 21 november 2009 20:20

Reactie no. 5
NaamAien
Leeftijd24
Cijfer6
RecensieIn alle opzichten een middelmatig album. Het verhaal, de tekeningen, de personages... geen van allen sprong er wat mij betreft uit. De cover vond ik achteraf maar raar- de hele situatie komt nergens in het verhaal voor!
Het verhaal is oké maar niet echt speciaal. Ik vond vooral het einde, waarin de Sint los gaat met zijn staf, wel erg apart. Verder liep het verhaal wel vlot maar echt spannend werd het niet.
De tekeningen zijn beter dan zeg 1,5 jaar terug maar nog steeds niet echt van het niveau dat ik zou willen (de schetsen die ik zag van dit album zagen er prima uit- zo zonde dat dit in de uiteindelijke versie niet terug komt!) en de personages waren ook maar middelmatig -het hele bijverhaal met de verschillende hulpsinterklazen was soms grappig maar eigenlijk best overbodig. De enige die ik er nog een beetje uit vond springen was de stuurman met zijn dubbele dubbel-rol. Ook vond ik het "slecht" worden van Suske en Wiske, hoewel leuk gevonden, wel erg uit de lucht vallen. De slechterik was niks speciaals.
Al met al kwam ik uit op een 6,5, maar aangezien het team nu toch al een tijdje onderweg is (en de vorige drie albums zeker beter waren dan deze!) rond ik het naar beneden af.
Datumzaterdag 21 november 2009 16:15

Reactie no. 4
Naame winkelman
Leeftijd37
Cijfer7
RecensieGeen idee waarom de robot van de Snorrende Snor er in meedeed. Te zien in 'n plaatje of 3.... voegde NIETS toe en was een zeer vreemde verschijning. Wordt even 'de vliegende robot van Barabas' genoemd. Raar!
Datumzaterdag 21 november 2009 09:22

Reactie no. 3
NaamMaurice Lemeuse
Leeftijd40
Cijfer8
RecensiePrachtige subtiele karakters. Goed neergezet, uitgewerkt, herkenbaar, en vlot. Leuke personages in een komisch verhaal, luchtig geschreven en met veel losse flodders, dolle actie en enkele spannende scenes, met een collegiale uitloop, werkend op de sociale samenhang, de communicatie, de expressie, en karakterwording van de hoofdfiguren.

Veel humor, maar in de tekst, dienend als houvast voor lezer en de spelfiguren, die twistend rond deze companie de ruimte lijken te beheersen en ze als nieuwe ingang gebruiken in hun actie, welke uitspruit in een richting die lijkt te werken.

Doldrieste onzin die leidt tot dwaze situaties, welke worden omgevouwen tot spetterende inzichtsvolle figuren, die in hun reaktie waarlijk lijken op hun getrouwe voorgangers, steeds weer overhevelen naar hun spelcollega's, en zo de verhoudingen herscheppen waarin de zo bekende figuren Jerom en Lambik lijken te herleven en werkelijk hun gezicht en postuur hebben herkregen, dat we van hun gewend zijn !

Lof voor de herkenbaarheid, de stabiele clan en de speelrichting. Zo is er ruimte voor variatie in een wijd scala van omgevingen en situaties... en reizen!

Zo leidt een klassiek gekozen figuur tot duidelijke coherentie in een toch reeds gestoorde onderneming. Dit is van nut in het schatten van de capaciteit van de karakters met de bedoeling, het draagvlak vast te leggen en de robuustheid van de samenwerking. Omdat die vlot verloopt en er is een sterke wisselwerking, lijkt het van nut in een overstap in een meereisende setting, zoals in reisverhalen, waardoor het idee van een revival meer en meer achtergelaten wordt.

Daar een duidelijke norm lijkt te werken, op de spirit, kan die worden verlegd naar een meer realistisch kader, met een strenger (of: erger) regime, met meer gelding in de werkelijkheid, hetgeen kan leiden tot confrontaties en de eerder bij Suske en Wiske geziene familiale collaboratie, die in de latere verhalen van de Studio haar intrede deed. Voor wie dat graag heeft, heeft dit dus voldoende in petto voor de komende tijd.

Datumvrijdag 20 november 2009 17:42

Reactie no. 2
NaamLuuk
Leeftijd16
Cijfer2
RecensieToen ik de aankondiging las van het nieuwste album 'de stralende staf' had ik er al weinig vertrouwen in. Dit werd na het lezen alleen maar bevestigd. Om te beginnen vind ik de voorkant van het album niet oke. Het verhaal begint erg flauw met slechte grappen enz. Het album bevat wel genoeg humor, alleen is het jammer dat de grappen erg slecht en flauw zijn. In het verhaal wordt totaal geen spanning opgebouwd en die mis je in zo'n album. Ook is het onderwerp puur gericht op kinderen tot ca. 12 jaar, lezers die ouder zijn zullen dit album niet geweldig vinden.
Ik had een paar albums terug, met 'de sterrensteen' en 'de knikkende knoken' weer wat hoop op betere albums, maar die hoop is alweer verdwenen. Al met al vind ik het een humorloos, kinderachtig album zonder enige spanning. Waardeloos, een 2 voor de moeite.
Datumvrijdag 20 november 2009 17:36

Reactie no. 1
NaamFloris Mertens
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieHet is een mooi verhaal en verdient een 9.
Datumwoensdag 18 november 2009 13:27