Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De rillende rots


De rillende rots Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De rillende rots verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,50

Reactie no. 34
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieNu gaan we tweeduizend jaar terug in de tijd. Ook hier komt er geen teletijdmachine aan te pas, je zou je afvragen of zij nog nut zou hebben. Toch is de sprong terug in de tijd beslist origineel gevonden. Weliswaar met behoorlijk wat toevalligheden maar op de één of andere manier stoort dat niet. Eigenlijk is het verdere verhaal veel interessanter: een erg origineel gegeven zorgt dat onze helden op zoek moeten naar Wiske……erg lastig aangezien er nu twee zijn. In een Asterix en Obelix-achtig decor moeten onze vrienden op zoek naar onze heldin die geofferd wordt aan de goden. Dit levert een spannend verhaal op waar onze helden zich ook niet één-twee-drie uit redden. De dochter van hoofdman Malfix lijkt (toevallig) sprekend op Wiske en moet geofferd worden aan de goden om zo het dorp financieel te redden. In ruil voor het offer krijgt Malfix beschikking over de Hoorn des Overvloeds. Hij treft ( toevallig) onze Wiske aan die (toevallig) op dezelfde tijd en op het zelfde tijdstip voor de voeten van Malfix verschijnt. De oplossing van zijn tweestrijd is daar. Dan komen onze vrienden Wiske halen. De beweegreden om Wiske te offeren is gelegitimeerd en daarom ga je als lezer goed mee met de hoofdman, Malfix. Dit personage is best geslaagd…zijn tweestrijd maakt hem interessant. Onbewust denk je toch aan Lamborix. Houdinius is ook erg geslaagd, al is hij wat eenzijdiger. Beatrix is leuk al heb je toch de indruk naar een tweede Wiske te kijken. Er had misschien toch iets meer verschil in doen en laten kunnen zitten. Druide Lunatix is minder geslaagd: men probeert hier moedwillig de Studio100 humor te verwerken. Lambik is vrij overbodig en bijna flauw…een schim van Lambiorix, als ik dat album toch aanhaal. Suske verdient als held veel meer aandacht dan Jerom ( en Lambik), die op een leuke manier de onze helden bevrijdt uit de situatie. Hoewel de stenen monsters op een andere manier moeten worden vernietigd. Jerom kan niet alles alleen……hoe sterk ook één persoon kan zijn, groepsgrootte wint altijd. De tekeningen zijn uiteraard in de Studio100 stijl: druk, dik en weinig gedetailleerd. Niet bijzonder. Ik blijf mij afvragen waarom iedereen door de knieën gezakt loopt? Verdere opmerkingen: iets wat niet klopt: Suske kan Beatrix lezen…2000 geleden schreef en totaal anders. De grap met de kruiken van Lambik is aan het eind van het verhaal grappig. Veel toevalligheden maar toch een fijn verhaal dat ook zeker voor de Studio100 mensen best serieus te nemen is.
Datumzondag 20 december 2020 10:26

Reactie no. 41
NaamLeo
Leeftijd41
Cijfer7
RecensieAardig verhaal, geen topper. Wel vraag ik me af of het tekenen van bloed op het hoofd van Wiske (zelfs op de cover) in lijn is met het testament van Willy Vandersteen. Volgens mij bepaalde hij dat er geen zichtbaar bloed mag zijn op de tekeningen
Datumdinsdag 13 september 2016 22:03

Reactie no. 40
NaamRobin
Leeftijd14
Cijfer8
Recensieen top album. het eerste album dat ik van Suske en Wiske ooit in handen kreeg. het verhaal is goed, de tekeningen zijn top. de strip zit gewoon letterlijk goed in elkaar
Datumvrijdag 11 december 2015 08:50

Reactie no. 39
NaamInti
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieGeen onaardig verhaal, maar er zitten wel een paar vreemde dingen in

De plot van dit verhaal heeft veel weg van een verhaal van ASTERIX. Dat idee wordt nog versterkt door de namen van de Galliërs en Lambik en Jerom die kleren dragen die op die van Asterix en Obelix lijken

Het magische hoorn waar het allemaal om draait doet sterk denken aan de hoorn uit het klassieke NERO verhaal DE HOORN DES OVERVLOEDS. Hoewel deze wel wat kleiner was en iets anders werkte

Tijdens het gevecht met de rotsmonsters kan professor Gobelijn uit JOMMEKE gezien worden

Hoewel het nergens wordt gezegd, lijkt het erop dat Beatrix een voorouder van Wiske is, of anders is die gelijkenis puur toeval

Door de bliksem verzeilt Wiske 2000 jaar in het verleden. Dit lijkt toch wel een beetje vergezocht

Op een rots staat een tekening die de weg wijst naar de rivier. Dat heeft veel weg van een gelijkaardige steen uit DE GEZANTEN VAN MARS uit de Blauwe Reeks

Datumzaterdag 21 november 2015 09:17

Reactie no. 38
NaamZappa
Leeftijd48
Cijfer8
RecensieHeb wel genoten van dit verhaal. De locaties worden goed in beeld gebracht, dat geldt zeker voor de mooie rillende rots.
De verwisseling van Wiske is leuk gedaan.
De gouden stuntman kon het dit keer niet aan...ook wel weer eens leuk :)
Datummaandag 6 mei 2013 06:46

Reactie no. 37
NaamPaul Riezebos
Leeftijd15
Cijfer6
RecensieLaat ik dit album toch een 6 geven. Ik las dit album samen met "Lambiorix" en het is duidelijk een hoop slechter (dit album dan, heh) De rillende rots is leuk bedacht in verand met de stenen monsters, maar valt voor de rest op de achtergrond, de plaatjes zijn duidelijk met de computer gemaakt en missen vaak details. De verhaallijn is verder wel goed bedacht maar het is niet zo meeslepend, een album wat gewoon een album van suske en wiske is en niets meer. (Dus niet goed, slecht, geweldig of ver onder niveau) daarom geef ik het een zes en een half. Toch maar een 6 want een 6, 5 kan niet. Wel opvallend is dat dit album een veel hoger niveau heeft dan de albums ervoor en erna.
Datumzondag 26 februari 2012 13:21

Reactie no. 36
NaamSWFAN
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieIn 3 keer, bijna 2x uitgelezen.

De tekeningen zijn vergelijkbaar of met vlagen sterker dan 309 en maakte ik zelfs een vergelijking met Van Vandersteen en bij 305 met Paul Geerts. Met dit album doe ik dat niet, maar ik vond het goed en zeker in vergelijking met het te felle 308. De donkere tinten doen weer een beetje vergelijken met 304.

Complimenten ook voor die mooie toren op de achterkant. Informatie over 308 vond ik iets minder, omdat het me idee geeft dat album misschien al versneld afgewerkt is .Zeker gezien ik 308 niet zo goed vond misschien wel werkelijkheid.

Het verhaal lijkt op het 1ste gezicht boeiender dan 309 met een wederom een goede start. Een kleine snel trein is deze keer in het midden station beland men een tussen stop. Ook het vlug vlug om van een personage af te komen met het einde was er helaas ook weer. 305 is de winnaar met betere eind conclusie. 307 is vergelijkbaar met 309 op dit punt.

Vond ik Lambik in 309 het best uitgewerkt en in 305 al een verbetering in vergelijking met 308 en 304 deze keer gaat de eer na Jerom. Ook voor dit album vond ik Jerom goed genoeg. Vond Lambik in 305 toch leuker, hier is hij beetje ontzien en in de midden moot.

Al met een al een album dat zich door het nummer 307 al een middenmoot was tussen 305 en 309 een terechte middenmoot plaats verdiend. Of het album overeind blijft bij een 2de keer moeten we nog zien.

Datumwoensdag 3 augustus 2011 22:57

Reactie no. 35
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer8
Recensiede cover 9. het verhaal (kon iets beter) 7. tekeningen(kon ook iets beter) 7 dus gemiddelt een 7,66666666(enz.) dus een 8
Datummaandag 27 december 2010 09:31

Reactie no. 34
Naamdanilo
Leeftijd12
Cijfer9
Recensieik vond het een erg spannend en leuk boek, zeker dat wiske precies leek op het andere meisje
de humor was ook weer geweldig !
ik geef als cijfer een 9
Datumdinsdag 20 juli 2010 13:14

Reactie no. 33
NaamKaj Peters
Leeftijd25
Cijfer8
RecensieEen cijfer geven voor een nieuw album blijft moeilijk, want hoe te beoordelen: als album in de serie en dus als competitie met eerdere albums van paul Geerts en Vandersteen? Die slag verliest het bij voorbaat al. Of is het raadzaam om het album in rij te zetten met eerdere werken van het team? Ik kies in dit geval voor optie twee. In het oeuvre van de huidige tekenaars is dit simpelweg een van de beste albums, waarin eindelijk weer eens de kracht van een ouderwets verhaal centraal wordt gebracht. Niet de grappen en grollen als grootste aantrekkingskracht, maar een goedlopend verhaal. Dat het tekenwerk nog steeds matig is en er zeker wat valt aan te merken op het scenario neemt niet weg dat het een lekker album is. Suske en Wiske op zijn ouderwets.
Datumzondag 6 juni 2010 19:57

Reactie no. 32
Naammarretje
Leeftijd12
Cijfer8
Recensiede rillende rots is het beginpunt uit het 65jaar bestaan van Suske en wiske. eindelijk zijn we weer in het verleden! de tekeningen zijn in het begin erg matig en ik zit me te ergen aan sidonia's tekenstijl vooral haar hoofd. EN WANNEER KOMT SIDONIA WEER IS MEE had makkelijk gekunt.en die gids met dat rondleiden: doe dat de lezers niet aan. verder is het verhaal goed,maar ik vind dit toch niet het beste verhaal van het team of als de andere het zo noemen: een klassieker:dat iesie niet! wel heb ik dit verhaal in een ruk gelezen dus dat betekent dat het beter gaat!

cover,zit altijd wel goed: 9,5/10
verhaal 8/10
tekeningen 7/10
humor 7,5/10
totaal: 8,0

Datumdonderdag 20 mei 2010 19:16

Reactie no. 31
NaamWilco
Leeftijd38
Cijfer6
RecensieLeuk idee, dat professor Barabas de helm van Wiske vindt in het heden. Alleen komt dit idee uit een film, zoals de laatste tijd wel met meer albums het geval is.(Het babelende bad en De tijdbobijn) De rest van het verhaal lijkt ook allemaal geleend uit bijvoorbeeld: De Boomchirug, Lambiorix en natuurlijk Asterix en Obelix. Ik kan maar niet wennen aan de nieuwe Suske en Wiske, maar ja, ik ben natuurlijk ook opgegroeid met Paul Geerts.
Datumdonderdag 6 mei 2010 23:09

Reactie no. 30
Naamsam
Leeftijd10
Cijfer2
RecensieDit is het allerslechtste album dat ik ooit heb gelezen. Het verhaal, het is allemaal veel te kort, en het is SAAI. Ik snap niet waarom ze hier allemaal zo positief zijn. Het enige leuke en daarmee de enige reden waarom ik een twee en geen één heb gegeven is het grapje van Lambik en de potten. Dus gewoon een dikke twee.
Datumwoensdag 5 mei 2010 20:17

Reactie no. 29
NaamJohn T.
Leeftijd26
Cijfer9
RecensieEen van de beste albums van de nieuwe makers. Leuk verhaal, mooie achtergronden. Ik heb weer eens plezier beleefd bij het lezen van Suske en Wiske.
Datumwoensdag 28 april 2010 21:48

Reactie no. 28
NaamMaarten
Leeftijd24
Cijfer4
RecensieIk heb het idee dat mensen die hier extreem hoge cijfers geven voor een net aan voldoende strip het niet willen zien dat Suske en Wiske in een teloorgang zitten.
Ze klampen zich vast aan elk stukje positiviteit, hoe klein die ook is, in het album, vergroten deze uit tot superlatieven en zie daar ze hebben ineens een reden om het album een te hoog cijfer te geven.
Cognitieve redundantie noemen ze dat in de psychologie wereld.
Het feit blijft, ondanks alle 9's en 8-en het een verhaal is van gemiddeld, bedenkelijk niveau. Tekeningen zijn goed uitgewerkt, maar wat er op staat aan decor is zeer summier. Personages zijn totaal vervreemd en het verhaal is dun, plotwendingen zijn leuk bedacht, maar het blijft kriebelen dat het niveau: kinderen niet wordt ontstegen.
Kortom vermakelijk, licht verteerbaar en de volgende dag het verhaal alweer vergeten.
Datumwoensdag 14 april 2010 12:50

Reactie no. 27
NaamMarcel Salmans
Leeftijd41
Cijfer9
RecensieMogelijk zijn we in een andere dimensie geraakt. Willy Vandersteen toverde zulke verhalen uit zijn neus, maar kwalitatief valt er de laatste tijd vanalles te verbeteren. Dit is er weer een, die de toets der tijd gaat doorstaan. Opmerkelijk markante figuren maken dit alleszins historisch verhaal smeuiig en korten de tijd die men normaal kwijt was aan het nadenken over onsmakelijke en onverbonden woordspelingen. Wiske gaat terug in de tijd en wordt verwisseld met de dochter van Malfix (niet Mantronix !) die de eer van het dorp bewaart in het aanzicht van de sarcastische en leugenachtige Houdinius, die zijn dochter wil schaken, maar Malfix verruilt haar voor Wiske, die toevallig in de verkeerde tijd terecht is gekomen.

Haarbreedten zijn genoeg voor emotionele twist, wat het verhaal zo eerlijk maakt. Een twist is een beweging die wederkerig is op het beginpunt. Als er in een scenario ruimte is gelaten door inhoud aan de betekenis van de romance te geven in de tekst, kan de tekenaar de twist inzetten. Men ziet dan karakters ontstaan bij onze hoofdfiguren maar ook andere spelers, die wij moeten herkennen uit het verleden van Vandersteen. Karakteristiek is de scene rond strookje 78, waar Jerom een klassieke pose inneemt. Ook in strook 94 wordt een welhaast Dulle Griet-achtige sfeer tevoorschijn getoverd. Dit is een uitvloeiverschijnsel van de losse flodders die eerder in deze reeks binnen de nieuwe verhalen voorkwamen, en men ziet een nauwkeurig verband tussen de kwakkelslonzige loosers uit bijv. de Elfstedenstunt, de Knikkende Knoken en de Jokkende Joker, en de levendigheid van de druide en de sterke Jerom, die ineens in een initiatief verband de communicatie sluiten en de scepter overdragen. Blijkbaar hebben de figuren aan karakter gewonnen door een uitgekiende samenwerking, die echt bewust is aangedragen door de schrijver, waarbij is opgepast voor het vloeien van de coöperatie.

Deze truc wordt bij herhaling toegepast en resulteert in een werking van het complot, dat natuurlijk aaneengesloten is van complexen in de cultuur en de tijd waarin zich het verhaal afspeelt. Dit geeft een echte oude sfeer, die zo gezocht is toen de boekjes vroeger bij de antiquariaten lagen (en nog liggen !) Dit is een gewild item bij de verzamelaars en ik zou geen Suske en Wiske meer willen, als er niet werd getracht, de oude sfeer in een nieuw jasje te gieten. Het heeft altijd op de geloofwaardigheid en de echtheid gewerkt van de inhoud, die menige lezer aan het verhaal geeft.

Zo zien we ook in de zich in de tegenwoordige tijd afspelende stukken een verbetering van de realiteitszin en de beschouwende consensus ofwel tragica van de belangrijkste spelers. Als ik eenmaal tragiek in het verhaal kan introduceren blijft die voor mijn part ook vanzelf zitten, want dat creëert ruimte voor objectiefbeschouwing bij de lezer en dus subjectiviteit, dat heet interpretatie. Ik kan steeds een aspect van een karakter kiezen waardoor een tekenaar een figuur oriëntatief gezien steeds doorzet, in de uiterlijke positie, d.w.z. het figuur gaat in echtheid of echtzijn. De echt betekent materialiteit en dus body of inborst wordt gegeven aan de figuur waardoor een slappe zak van een mannetje gelijk wordt opgeblazen en een functie bepaalt. Dit maakt een uitwerking op de omgeving mogelijk, waardoor de ligging van de passiva verbetert. Dit is meestal een goede basis voor intimiteit in de jump en ook in de tragica, waardoor de move veel beter wordt. Als de move een subjectieve beschouwing meebrengt in de figuur, krijgt een figuur steeds het unieke objectief, hetgeen subject mag heten. Een subject voldoet oorspronkelijk aan alle ingrediënte bestanddelen voor een vermakelijk en referabel figuur, waarin men zich inleeft. De inleving is tenslotte een verhaalkenmerk, waaraan de lezer zich spiegelt. Dat verbetert op zichzelf de kijk op het intrige, en vergroot de ruimte voor het begrip van de emotie door de lezer.

Verder is goed ingevuld de aspecten, zoals kleding en attributen, waar men zich in die tijd van bediende. Al met al erg goed gemaakt en een dikke plus voor de studio, een album waarin men zich kan vinden en waaraan natuurlijk graag wordt gewerkt, dat is te zien.

Datumwoensdag 31 maart 2010 20:31

Reactie no. 26
NaamPieter de Meer
Leeftijd22
Cijfer5
RecensieWeer niet echt een geweldig album vind ik. Het verhaal is redelijk bedacht en ook aardig uitgewerkt, om het een klassieker te noemen gaat mij veel te ver.
De tekeningen zijn weer vreselijk slecht, er zitten veel te veel voorspelbare dingen in en weer een aantal grappen waar ik echt niet om kan lachen.
Alles bij elkaar dan maar een 5, omdat het wel een veel beter album is dan de Stralende Staf, die echt nergens op sloeg. Ik hoop dat de stijgende lijn nu gevonden is.
Datumvrijdag 19 maart 2010 19:37

Reactie no. 25
NaamLuuk
Leeftijd16
Cijfer7
RecensieEen aardig verhaal, dat niet in de buurt komt van de klassiekers, maar een van de betere is van de afgelopen jaren. Het verhaal begint veelbelovend naar mijn mening, maar toch ontbreekt de spanning op de een of andere manier. De afloop is voorspelbaar en niet erg origineel. De personages worden wel redelijk neergezet, al mis ik de sfeer van de Romeinse tijd. De tekeningen zijn nog steeds niet helemaal naar mijn smaak, maar je raakt eraan gewend.
De uitsmijter van dit verhaal vond ik wel een leuke, met de vondst van de scherven die Lambik veroorzaakte. Al met al een dikke voldoende, maar ik vrees nu al voor het volgende album, de titel beloofd een verhaal met moderne technologie en dat vind ik absoluut niet passen bij de magie van Suske en Wiske, maar goed, we zullen zien...
Datumdonderdag 18 maart 2010 18:58

Reactie no. 24
NaamSavanBas
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieWat mij betreft binnen de 'nieuwe lichting' albums het beste dat sinds enige tijd is uitgebracht. Een lekker vlot lopend verhaal, dat bv. ook in de jaren 80 van de vorige eeuw uitgebracht had kunnen worden.
Er zit echter wel een oneffenheidje in het verhaal: in bandje 173 en 174 introduceren Wiske en Beatrix de hoorn des overvloeds als oplossing voor het verslaan van de rotsmonsters. Echter, hoe konden zij op de hoogte zijn van het probleem van de rotsmonsters?
De rotsmonsters ontstaan immers pas in bandje 161, terwijl Wiske het bandje ervoor, 160, al opgedragen wordt terug te gaan naar het dorp en daaree het strijdtoneel heeft verlaten. Misschien dat ze het nog net heeft meegekregen bij haar vertrek, maar dat is uit het verhaal niet op te maken. Beatrix was in ieder geval nog niet op de hoogte, omdat zij al in bandje 150 naar de hut gestuurd wordt (en dus niks kan hebben meegekregen van de rotsmonsters)...Maar goed, toegegeven...dit is een beetje muggeziften ('zagen' voor de Belgische lezers van deze recensie)
Erg goed dat de menselijke toren weer terug is op de achterkant van de kaft! Daarvoor een compliment aan de makers, die daarmee laten zien niet stug vast te willen houden aan de eigen inzichten en voorkeuren, maar oor hebben voor reacties, suggesties, wensen en voorkeuren van lezers! Dat getuigt van inzicht!
Ik hoop nog wel steeds dat de albums in de toekomst toch weer wat meer pagina's krijgen. Dat zou de verhaallijn zeker ten goede komen!
Al met al een heel redelijk album, en daarom een 7 als waardering!
Datumwoensdag 17 maart 2010 14:29

Reactie no. 23
NaamBarry
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieEen prima verhaal, maar absoluut geen klassieker zoals sommige hier beweren, ik vraag me af waar dat op gebaseerd is. Het is gewoon een degelijk verhaal, niks meer niks minder. Vond dat er veel verwijzingen naar Asterix & Obelix in zaten (de kleren van Lambik en Jerom, het avondmaal), maar het heeft me niet gestoord en was op een leuke manier gedaan. Verhaal was niet onaardig, maar had ook weer niet echt veel om het lijf. Las wel soepel weg, al was het wat aan de korte kan. Tekeningen in orde en lekker kleurrijk.

Ben wel blij om te zien dat het nieuwe schrijf- en tekenduo een constante lijn te pakken heeft. Echt zwakke verhalen treffen we niet meer aan. Het is nu zaak dit niveau verder uit te bouwen.

Datummaandag 15 maart 2010 22:25

Reactie no. 22
Naamwerner
Leeftijd49
Cijfer3
RecensieDit album kan me weeral niet overtuigen, van de kwaliteiten van het duo.
De mosterd werd blijkbaar gehaald bij NERO "de hoorn des overvloed" en gemixt met Asterix en Obelix.
Misschien verlang ik te veel naar de goeie tijd van Vandersteen en Paul Geerts.
Datummaandag 8 maart 2010 18:59

Reactie no. 21
NaamAien
Leeftijd24
Cijfer7
RecensieEen redelijk geslaagd album met een leuk verhaal. Beatrix was een leuk personage die qua karakter gelukkig niet al te sterk op Wiske leek. het verhaal liep netjes en vlot door hoewel het tegen het einde toe een beetje afgeraffeld werd.
Ik vond het alleen wel jammer dat de flauwe grappen weer wat meer terug zijn. ik krijg soms het gevoel dat de studio elke situatie grappig wil hebben, terwijl de echte grappen nou juist een stuk leuker zijn als er ook serieuze momenten in de strip zitten...
Datumzaterdag 6 maart 2010 07:46

Reactie no. 20
NaamNisen Jimmy
Leeftijd37
Cijfer9
RecensieMooi album,
volledig mee eens dat we terug naar de goeie kant aan het evolueren zijn. De tekenstijl valt best mee, de grappen zijn dan wee iets te hedendaags. Doe zo verder !!
Datumvrijdag 5 maart 2010 16:58

Reactie no. 19
Naampeter kelder
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieEen redelijk album, niets meer en niets minder. Absoluut geen hoogvlieger zoals sommigen hier suggereren, maar ook geen dieptepunt zoals de voorgaande albums.
Ik ben in elk geval wel blij dat de heren scenarioschrijvers de overdaad aan grappen eruit hebben gehaald en er een leuk verhaal ligt. Wat dat betreft ga zo door!
Dat het cijfer niet hoger is dan een 7, heeft meer te maken met de overpositieve becijfering door enkelen hier....
Ik kijk wel met angst naar het volgende album. De gamegoeroe belooft nog weinig goeds (ik vrees voor een Big Mother achtig album).
Hopelijk word ik aangenaam verrast!
Datumvrijdag 5 maart 2010 12:45

Reactie no. 18
Naamnick jansen
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieIk vond het een aardig verhaal.
Alleen had ik constant het gevoel dat ik in een omgevormd album van Asterix en Obelix aan het lezen was ipv een Suske en Wiske album.
Maar goed, beter goed gejat dan slecht verzonnen.
Een verhaal wat snel wegleest, verder erg belangrijk een stuk minder kinderachtige en tenenkrommende grapjes.
Al met al een redelijk boek wat fijn is getekend, jazeker ook de achtergronden vind ik een stuk beter dan de voorgaande albums.
Datumdonderdag 4 maart 2010 21:29

Reactie no. 17
NaamNico
Leeftijd19
Cijfer7
RecensieDe Rillende Rots... het was niet meteen de meest aansprekende titel. Maar goed. Verhaal: Een van de beste (zo niet dé) van de tekenaars. Een aantal langs elkaar lopende verhaallijnen, samengevoegd in een samenkomend (maar rommelig) plot met veel humor (iets té veel humor). De grappendichtheid is weer flink gestegen. Voordeel is dat meer grappen en grollen in de tekeningen zitten, dat verlicht en stoort niet tijdens het lezen. (7,5)
Plaatjes:
Karakters blijven in nieuwe stijl, ik moet zeggen dat ik er aan begin te wennen. Worden ook steeds beter.
Wel is het zo dat de achtergronden, in vergelijking met bv: De Parel in de Lotusbloem, of recenter: Paniek in Palermo, minder realistisch zijn. En niet in alle plaatjes, vooral de close-up platen. En ik denk dat de tekenaar dit wel (consequenter) realistsch kan. (7.2)
Inkleuring:
Weer goed, zoals bijna altijd, enigzins fel kleurenpallet, en af en toe wat snelle nachtvorderingen (tijdens een gesprek in 2 plaatjes bijv). (7.2)
Daarnaast een compliment voor de grappen: 'De Venus van Milo, en De Doos Van Pandora". (+0.15)
Totaal: 7.4, afgerond: 7
Datumzondag 28 februari 2010 17:43

Reactie no. 16
NaamVincent
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal, hoop goede grappen (BV: Darts Vader), maar op sommige punten een beetje hetzelfde als Lambiorix, met de rovers en zo. Dat maakt op zich niet uit, want de rest is origineel. Ook leuk dat de achterkant weer veranderd is, ik vind dat echt een verbetering: het is weer een beetje als vroeger!!!!
Datumvrijdag 26 februari 2010 16:20

Reactie no. 15
NaamAlbert
Leeftijd29
Cijfer7
RecensieEen leuk en goed verhaal. Kan mij hier inleven dat het een echte Suske en Wiske is op een nieuw niveau. Een redelijke voldoende dus! :-)
Datumvrijdag 26 februari 2010 10:28

Reactie no. 14
NaamLe Blanc Jonathan
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieIk vind dit een pracht van een album, alleen wat kort maar dat is al een tijdje zo.
proficiat en doe zo verder
Datumdonderdag 25 februari 2010 20:50

Reactie no. 13
NaamColconbri
Leeftijd27
Cijfer9
RecensieIk kan maar moeilijk wennen aan de nieuwe tekenstijl, maar wat een pracht verhaal! Veel beter dan het vorige!
Datummaandag 22 februari 2010 20:20

Reactie no. 12
Naamroan
Leeftijd15
Cijfer8
Recensiehet is een leuk verhaal maar ook vrij simpel en een beetje kort.
er zitten ook zeker leuke grappen bij.
ik vind dit niet het beste album want ik heb betere gelezen maar het is wel een album dat het weer ga herlezen.
kortom: simpel en grappig dus een 8 waard.
Datummaandag 22 februari 2010 19:34

Reactie no. 11
NaamMichiel
Leeftijd35
Cijfer6
RecensieNaar een aantal lyrische reacties hier, waarbij het woord 'klasieker' een paar keer genoemd werd, ben ik toch overstag gegaan en heb maar weer eens een album gekocht van het duo.
En net als Jerom32 zal ik wel te oud worden of zo.
Ik kan me voorstellen dat je, naar een reeks matige albiums, een positieve uitschieter al gauw geneigd ben om een klassieker te noemen... maar dat is het toch echt niet.
Voor een klassieker zijn er mijns inziens twee hoofdzaken voor nodig: sterk verhaal en sterk getekend. Is het eerste redelijk het geval, want het verhaal was leuk, enigzins voorspelbaar maar ook weer spannend genoeg om verder te lezen en gelukkig geen overdaad aan flauwe grappen. Het tweede, de tekeningen, vind ik persoonlijk niet super. De poppetjes zijn statisch en plaatjes ontbreekt het aan dynamiek, clifhangertjes zijn niet spannend of voorspelbaar en emoties komen zeer zwak uit de verf. Personages lijken nog steeds niet, maar ik vermoed dat dit hun manier van Suske en Wiske
neerzetten is. Alleen het ballet-gevecht van Jerom vond ik een positieve uitschieter.Echte detailtekeningen om het niveau van een klasieker te kunnen bereiken, heb ik ook niet kunnen ontdekken Voor mij doet dit afbreuk op het geheel, het verhaal lijkt daardoor ook minder interessant en de concentratie om verder te lezen verslapt dan ook met tijd en wijle.
Verhaal is een voldoende, maar geen epische klasieke album voldoende. Tekenwerk: dan maar minder albums per jaar en minder massa-productie en hopelijk is dit ten behoeve van de kwaliteit. Voldoende dankzij het verhaal
Datummaandag 22 februari 2010 19:28

Reactie no. 10
NaamRuben
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieIk vind het een geweldig album. Het zit vol leuke knipogen, zoals de kok uit 'de kokende kei' die op het 'feest'-prentje de pot opdient.
Datumzondag 21 februari 2010 19:39

Reactie no. 9
NaamWim
Leeftijd52
Cijfer9
RecensieJa dit is volgens mij een album dat in de rij van de klassiekers kan deze ingeslagen weg mag van mij gevolgd worden
Erg leuk
Datumzaterdag 20 februari 2010 21:42

Reactie no. 8
NaamJan
Leeftijd31
Cijfer9
RecensieEen goed lopend verhaal. Soms wat te flauwe grappen maar die neem ik voor lief. Ik ben als één van de weinigen ook nog steeds een voorstander van de nieuwe lay-out, maar ben ook blij dat de menselijke toren op de achterzijde in ere is hersteld. Ik hoop dat het huidige team deze lijn blijft aanhouden wat betreft het verhaal.
Datumzaterdag 20 februari 2010 15:30

Reactie no. 7
NaamSimon
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieHet beste album sinds de nieuwe wind werd doorgevoerd in de Studio. Prachtige tekeningen en kleurschakeringen en leuke en niet vergezochte grappen. Ook een mooi eerbetoon aan Jef Nys (Tijdens het gevecht met de rotsmonsters staat professor Gobelijn tussen de Galliërs). Alvast een geslaagd album in dit jubileumjaar. Een album waarbij ik vooral al uitkijk naar de volgende!
Bedankt Studio Vandersteen voor de terugkeer van de toren!
Datumzaterdag 20 februari 2010 13:08

Reactie no. 6
NaamNard
Leeftijd10
Cijfer8
RecensieLeuk dat wiske een keer niet met de teletijdmachine naar het verleden gaat!
Ook mooie tekeningen en een grappig einde!
Datumzaterdag 20 februari 2010 11:53

Reactie no. 5
NaamJasper
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieIk vond dit een best goed album met weer wat leuke grapjes en een pakkend verhaal. Ik heb hem in een keer uitgelezen en ik dacht dat dit weer een beetje in de buurt van de oude albums kwam. Ik gaf hem geen 10 want toch mistte ik iets.
Datumvrijdag 19 februari 2010 20:43

Reactie no. 4
NaamR.Poels
Leeftijd32
Cijfer9
RecensieMisschien wel de beste van de nieuwe peetvaders tot nu toe !!! Het verhaal is van meet af aan mooi verzorgd met volle en fraaigetekende achtergronden. Kleuren zijn iets te fel soms, maar dat is echt maar muggenzifterij, want visueel is dit album een van de sterkste van de afgelopen vijf jaar !!!
Figuren zijn vooral aan het begin soms wat slordig getekend, maar zoals ik al in een eerdere recensie schreef hou ik wel van de wat starre en houterige houdingen waarin ze getekend worden, dit doet me wat denken aan de suske en wiskes uit de jaren 50 en 60.
Het verhaal zit vol vaart en actie, en een groot pluspunt is dat het avontuur bijzonder vlug op gang komt, en een sneltreinvaart heeft die niet meer stopt tot aan de laatste pagina. Grappen zijn meer dan oké, vooral het sudokuboek voor dummies waarin de Lambik leest is erg geestig. Ook de namen van sommige Galliers zijn aardig, vooral Loenatix gevonden, de druïde ! (Dat Goscinny en Uderzo deze schijnbaar voordehandliggende naam nooit hebben gebruikt in hun "Astérix de Galliër" !?!) Bovendien kent dit album een buitengewoon sterke eindgrap, misschien wel een van de beste uit de hele reeks in mijn ogen !
Kortom, echt een album in de beste traditie van Vandersteen en Geerts, een absolute aanrader.
Datumvrijdag 19 februari 2010 20:25

Reactie no. 3
NaamDaniël Stuke
Leeftijd17
Cijfer7
RecensieEen goed verhaal en een erg leuk onderwerp. De tekeningen waren erg sprekend en levendig. De plotwending aan het einde vond ik wat slap en ook de humor was te oppervlakkig, maar toch vind ik dat deze strip wel zeker een dikke 7 waard is!
Datumvrijdag 19 februari 2010 17:19

Reactie no. 2
NaamJ. Castelijns
Leeftijd22
Cijfer9
RecensieEen erg leuk album. Het is een stuk beter als de Stralende Staf. Ik ga hem zeker herlezen. De verwijzingen naar de economiche crisis. De namen van de galiers zijn ook erg leuk.
Datumvrijdag 19 februari 2010 16:21

Reactie no. 1
NaamJP
Leeftijd36
Cijfer8
RecensieGoed album, eindelijk weer eens een verhaal met de galliers en de romeinen. Komt dichtbij de oude vandersteen
Datumvrijdag 19 februari 2010 10:58