Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De stuivende stad


De stuivende stad Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De stuivende stad verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,39

Reactie no. 38
NaamAnna
Leeftijd42
Cijfer9
RecensieBest leuk album. Niet supergoed maar toch nog de moeite om te lezen. Redelijk album dus. Leuk dat het nog eens met de Zwarte madam is. Tot nu toe vind ik alle albums met de Zwarte madam nog leuk. Vanaf de Watersater zijn het weer wat leukere albums.
En deze is zeker ook nog een kleine verbetering. Leuk verzonnen zo een steen die uiteindelijk een berg wordt.Ondertussen wil lambik burgemeester worden en trekt zich weinig aan van de berg. Suske en Wiske moeten dan ook posters op hangen van Lambik die burgemeester wil worden. Uitijndelijk werkt Lambik ook mee met de Zwarte madam. En de kleine wezentjes ook. Maar op een moment bessefen Lambik en de kleine wezentjes dat de Zwarte madam weer snodere plannen heeft. De overoverovergrootvader van Suske doet ook weer eens mee in de strip. Leuk is dat het een spook is geesten en spoken vind ik dan ook leuk. Leuk is dat ze op de grote stadstoren moeten klimmen. Leuk verzonnen al die dingen. Wat ook nog een leuk ding is dat de Zwarte madam haar toverhoed terugkrijgt. Als ze kan toveren maakt dat het einde nog spannender. Echt goede fantasie. Een van de toppers van de 300, aan te raden te lezen.
Datumwoensdag 16 november 2022 18:43

Reactie no. 37
NaamInti
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieDit verhaal speelt zich volledig in Antwerpen af. We krijgen hier en daar weetjes over "'t Stad" en er wordt geregeld "Antwaarps" gepraat. Dat komt gezellig nostalgisch over
Het liedje dat op de radio van Sidonia speelt, kan alleen maar van De Strangers komen. Wel jammer dat ze niet te zien zijn
Leuk dat de Zwarte Madam en haar trawanten weer meedoen
Kludde heeft een toepasselijk beroep gekozen en er hangen leuke aankondigingen aan de etalage, maar het is wel vreemd dat blijkbaar niemand opgemerkt heeft dat de visboer een vissenstaart heeft
Dat Sus Antigoon een bijzondere wijn nodig heeft om te kunnen spoken, is een nieuw gegeven. Het zorgt voor de nodige spanning, maar het had wel iets anders gebracht kunnen worden
Als Lambik door de Zwarte Madam in een olifant verandert, noemt ze hem Kai-Mook. Deze jonge olifant (die toen net een jaar was) doet zelf niet mee. Ze is zelfs niet te zien in de scènes van wat er overblijft van de Zoo. Daar heeft Jerom alleen last met een gorilla, een leeuw en een nijlpaard
Datumdinsdag 14 september 2021 06:51

Reactie no. 36
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer7
RecensieEen zeer Belgisch album en daar is niets mis mee. Ik vind dat als Noord-Nederlander geen probleem. Het is leuk om weer geheel in Antwerpen te worden gezogen. Ik wwaag het te betwijfelen of de verhalen de laatste tijd teveel Nederlands zijn georiénteerd. In de opmaak is wel te zien dat het een erg druk verhaal is, met de dikke lijnen, felle kleuren en de grote letters komt alles erg druk over. Door de drukte kan ik mijn aandacht er niet goed bijhouden. Naast de drukte valt mij de flauwe humor van ons Samsen en Gert duo weer op. Jammer. Toch best een aardig verhaal.
Datumdonderdag 26 maart 2020 10:35

Reactie no. 35
Naamhenmii
Leeftijd32
Cijfer8
RecensieEen heerlijk, echt Belgisch album. Tegenwoordig is Suske en Wiske een beetje teveel toegespitst op het Nederlandse publiek, maar dit album speelt gewoon weer in Antwerpen en er wordt door sommige personages lekker Belgisch gepraat. Ook keren oude personages terug, zoals de Zwarte madam, Lange Wapper, etc. Erg goed album!
Datummaandag 12 september 2016 15:35

Reactie no. 34
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieOm te beginnen geef ik Studio Vandersteen een groot compliment om de Zwarte Madam samen met haar helpers te laten terugkeren in de Suske en Wiske reeks.
Lambik speelt weer heerlijk over de top in dit album en Suske heeft eindelijk een rol die groter is dan Wiske.
Het verhaal is op zich wel leuk verzonnen, maar natuurlijk blijft het wel wat toevallig met die Tibetaanse steen die net word gevonden door de Zwarte Madam.
Voor de rest een leuk album dat iets beter is dan zijn voorganger De Halve Havelaar.
Datumwoensdag 20 november 2013 17:12

Reactie no. 33
Naamsuske en wiske fan
Leeftijd9
Cijfer10
RecensieAls eerste wat ik er wil uitgooien ik lag helemaal blauw van het lachen toen ik die Zwarte Madam op die stofzuiger zag vliegen,ik dacht eerst toen ik naar de kaft keek : He, had ze niet een bezem? Maar dat was niet zo want die Lambik had de bezem. Ik was ook wel blij dat Suske eindelijk een grotere rol krijgt dan Wiske. Ook de grappen waren leuk. En het was ook wel leuk dat het schilderij van de curieuze neuzen ook meedoet dan denk je: ja het is allemaal wel leuk dat dat in die curieuze neuzen voorkomt maar dan denk je meteen komt hij nog wel eens een keer terug? En dat was dus heel leuk. Ga zo door!
Datumzondag 07 juli 2013 20:38

Reactie no. 32
NaamSWFAN
Leeftijd31
Cijfer5
Recensie+

Sidonia. Blijft lekker thuis.

+/-

Groot deel van de tekeningen. Bij tijd doet het me denken aan De Elfstedenstunt, maar net als dat album oogt het soms wat te druk. De Zwarte madam vond ik ook niet mooi.

Lambik. Dat hele verkies ding deed me niks, omdat er niet veel mee werd gedaan. Jammer want het is wel typish Lambik voor de rest. In vergelijking met 305 (De tijdbobijn) is het stap terug.

-

Jerom. Het kan nog erger (308/309), flauwer (304) maar echt onder de indruk was ik niet. Net als bij Lambik een stap terug in vergelijking met 305 en minder zelfs nog minder dan hij.

Verhaal. Een verhaal kan je boeien of niet en mij deed het niet zoveel. Geen binding met de personages Zwarte Madam en die 2 gasten. Het vorige verhaal met de Zwarte Madam beviel al minder en de enige vooruitgang zijn de tekeningen. Ander groot nadeel hier door is dat Suske en Wiske ook tegenvallen.

Was het bij 304 de kinderachtige gieters, in dit album zijn dat de mini's Jeroms. Wel had met meer achtergrond verhaal dit beter kunnen uitpakken. Waarom is er bijvoorbeeld niet voor gekozen dat De Zwarte Madam die gemaakt heeft van steen, toch steen genoeg ?.

Flink stuk weer sneltrein, eind conclusie is weer wat gehaast.

5/10. Conclusie is een 0.5 meer dan 304 en een punt meer dan 308.

Datumvrijdag 25 mei 2012 12:14

Reactie no. 31
Naamhenk jansen
Leeftijd37
Cijfer8
Recensieikzelf ben niet zo'n liefhebber van de zwarte madam en haar handlangers maar kan het verhaal toch wel warderen.
mede omdat het team in een bepaalde flow zit past dit wel.

de tekeningen en grapjes zijn goed en het verhaal is goed opgebouwd en in balans.
het begin is wat onduidelijk, maar dat kan ook aan mij liggen.

op naar het volgende verhaal ;)

Datumwoensdag 17 augustus 2011 11:33

Reactie no. 30
NaamThierry
Leeftijd23
Cijfer8
RecensiePluspunten:
Antwerpen en referenties naar t sappig dialect
Die drie Nabjaarfigurrtjes
Bik die het weer eens heeft :)
Comeback Zwarte Madam en Lange Wapper en dien andere :)

Negatief:
geen gardez-vous of klubik klapperdang wapperdang of wat was het ook alweer => Zwarte Madam dus een beetje uit personage...

Datummaandag 21 maart 2011 00:36

Reactie no. 29
NaamFrédéric
Leeftijd32
Cijfer7
RecensieDit album heb ik nog eens herlezen en ik moet zeggen dat het album zowaar logisch in elkaar zit. Ditmaal weinig losse eindjes, alles vloeit mooi in elkaar over (jaja, echt waar,niet sarcastisch bedoeld).
Het verhaal is dan weer niet zo moeilijk: Suske die met hulp van zijn voorvader Antigoon de wijzerplaat van de kathedraal moet aanpassen om die rots in het centrum van Antwerpen ongedaan te maken.
Zeer positief is ook de sfeerschepping: Antwerpen wordt zowaar positief en in alle aspecten getoond/getekend (verwijzingen naar St Anneke, linkeroever, de boekentoren, enz...).
De personages: ook die gaan de goed kan op: iedereen krijgt weer zijn vertrouwde rol toebedeeld. Ook zeer goed uitgewerkt: Lambik krijgt berouw en gaat zijn vrienden terug helpen. De Zwarte madam en haar kornuiten: erg leuk gevonden om ze eerst als gewone personen door het leven te laten gaan.
De tekeningen: de kathedraal is mooi getekend, voor de rest geen opmerkingen
Humor: dat zit wel goed.
Conclusie: Een goed album, het team is op de goede weg, maar het is nog geen hoogvlieger en dat komt simpelweg omdat ze 4 albums per jaar moeten maken. Maak er 3 per jaar van en SenW kunnen dan weer in ieder album schitteren!!
Datumdinsdag 22 februari 2011 20:25

Reactie no. 28
NaamNick
Leeftijd15
Cijfer7
RecensieGoed verhaal, leuk bedacht en ook spannend. Ik was nooit helemaal weg van de Zwarte Madam en die andere twee maar ik vond wel dat het iets te veel over Antwerpen ging. Dat komt vooral door die bepaalde grappen en het accent van die drie trollen.
Datumdinsdag 22 februari 2011 16:21

Reactie no. 27
NaamSavanbas
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieOok weer geen hoogvlieger, maar wat mij betreft toch wel nog wat beter dan de Halve Havelaar. Ik geef een 7,5. Leuk in ieder geval dat de Zwarte Madam met Kludde en Lange Wapper weer eens meededen (hoewel er in de oude albums wel aanzienlijk meer dreiging uitgaat van dit stel).

Ik heb wel het idee dat na jaren van malaise de verhalen weer beter beginnen te worden. Wat mij betreft zo weinig mogelijk 'moderne elementen' en zoveel mogelijk af laten spelen in het verleden, met bijbehorende tekenstijl (dus sowieso niet te harde kleuren en oog voor de details - met name wat betreft de achtergrond want die zijn nog steeds behoorlijk simplistisch vergeleken met de oude albums van vooral Vandersteen en Geerts)

Datumvrijdag 28 januari 2011 10:15

Reactie no. 26
NaamWouter
Leeftijd16
Cijfer8
RecensieEen super afsluiting van het 65 jarig jubileum jaar voor Suske en Wiske.
Suske en Wiske krijgen het weer lekker aan de stok met oude bekende. Het idee van de bergboon is goed bedacht. Maar het zou in het echt nooit kunnen.
De zwarte madam op een stofzuiger, dat leek me eerst een dieptepunt. Maar het past goed in het hele verhaal.
Suske weer een wat grotere rol dan Wiske. Ditmaal in positieve zin.

Wat mij betreft niet het beste album van de nieuwe studio. Het haalt het net niet bij de Jokkende Joker en de Rillende Rots.
Maar toch een super album. Suske en Wiske mag wat mij betreft nog wel 65 jaar blijven bestaan.

Datumdonderdag 20 januari 2011 17:31

Reactie no. 25
NaamAien
Leeftijd25
Cijfer7
RecensieEen leuk album! Ik vond de kwaliteit van dit album van dezelfde hoogte als zijn voorganger. Jammergenoeg hebben verhalen met de zwarte madam mij persoonlijk nooit zo aangesproken, maar dat is mijn eigen smaak.
De tekeningen waren goed gedaan en ik vond Antwerpen op de berg mooi weergegeven. Het verhaal verliep vlot en niet al te gehaast, en de hoeveelheid personages was goed.
Ik vraag me wel af of Wiske haar haar nu zo zal blijven dragen?
Datumzaterdag 15 januari 2011 18:08

Reactie no. 24
Naams&w-fan
Leeftijd13
Cijfer6
RecensieQua inhoud vond ik het weinig. Net als bij de gamegoeroe las ik het in 5 minuten al uit. Er moet meer dingen inzitten en niet de heletijd op dezelfde plaats ofzo... en wel een zeer rare manier om de zwarte madam op een stofzuiger te laten vliegen. Is dat alleen maar gedaan omdat dat modern is en lambik anders niet kan vliegen later? (Want hij pakt die bezem van de zwarte madam af). En komaan, een steen die word betoverd door een drankje dat dan heel Antwerpen vernietigd is flauw vind ik. Maar ja, nu de pluspunten :)
Ik vond het leuk dat die oude personages terug kwamen, dat die schilderij van de curieuze neuzen aan bod kwam en dat het in Antwerpen afspeelde en ze ook antwerps spraken xD
Datumzaterdag 15 januari 2011 17:22

Reactie no. 23
NaamBarry
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieOp zich had het verhaal niet zoveel om het lijf maar het was wat mij betreft wel een leuke editie om te lezen. Leuk dat de Zwarte Madam en haar handlangers weer eens hun opwachting maakten, het deed mij met weemoed terug denken aan mijn jeugdjaren! Ook de stad Antwerpen vind ik een hele fijne setting voor een verhaal. Deze keer gelukkig ook geen storende en kinderachtige grappen tegengekomen. Kortom, deze S&W gaf mij een beetje het gevoel van vroeger terug.
Datummaandag 10 januari 2011 15:18

Reactie no. 22
NaamKaj Peters
Leeftijd25
Cijfer7
RecensieIk vind het toch een album vol gemiste kansen. Ze beginnen goed met het neerzetten van een typische Vlaamse setting. Eindelijk weer eens die knusse warme sfeer van de tijd Vandersteen, en nu voor de verandering dialogen met plat-Vlaamse accenten. Het levert in eerste instantie een prettig weerzien op met De Zwarte Madam en haar kornuiten. Maar eenmaal in het verhaal begint weer te dagen hoe fantasieloos het team soms te werk gaat. Ze komen niet veel verder dan een nogal suf gevecht op een bezemsteel/stofzuiger en gedoe rond een kerktoren. Het is het allemaal net niet. Maar bijna raak is in dit geval niet helemaal mis, want ik heb wel krom gelegen om die gekke Antwerpse mannetjes en ergens heeft het ook wel zijn charme. Ik hoop alleen dat ze toch echt weer meer inspiratie leggen in een volgend album.
Datummaandag 10 januari 2011 01:03

Reactie no. 21
NaamTalitha
Leeftijd31
Cijfer3
RecensieEn we zijn weer terug bij af met het duo. De e-strip stunt was leuk en zal ze zeker geen wind eieren leggen, maar de strip was weer eens niets.
Ga je nu voor marketing en hoge omzet of voor kwaliteit? Met het eerste scoor je nu nog wel, maar zal op een gegeven moment stoppen als de lezers eindelijk ontdekken dat andere strips stukken beter zijn en dat Suske en Wiske in het verleden van een stuk hoger kwalitiets niveau was.
De poppetjes zijn statisch getekend. Het verhaal is leuk, maar erg dun. De strip is letterlijk en figuurlijk plat.
Ik geef een 3 omdat er her en der nog wel mooie achtergrond platen in zitten.
Datumzondag 9 januari 2011 10:49

Reactie no. 20
NaamMarc Ulemie
Leeftijd24
Cijfer7
RecensieAh je gaat Lambik wat promoten, omdat je in de verkeerde setting zit eikel. Hier had je ook iets anders overheen kunnen zetten he. Kwam Meynen maar weer terug. Neemt die het scenario onder handen en zet hij er op vrijdagmiddag een setting in Alaska overheen. Dit had niet misstaan. Je ziet aan het voortdurende karakter van Lambik dat ze toch niet meer uit de caroussel vallen. Ik had de bijfiguren verbasterd tot lokale malafide slonzen, maar dan in Noord-Amerika. Die kant kan het rustig op. Het staat er wel in maar je ziet het niet. Als Jerom in de dierentuin loopt bij Vandersteen met een leeuw, nou, dan gooide Willy zomaar 10-12 pages vol. Ik geloof ook niet dat die scene zomaar bij het verhaal past. Er is een meer eventmatige antirobotische scenewisseling uitgekozen om de hoofdfiguren logicamatig van extra inlevingsvermogen te voorzien. Vroeger kon je van de ravijn naar de oase lopen met hindernissen, maar niet van koud naar warm. Het enige redmiddel dat kan worden ingezet is een anti-autoritaire verstoring in de plaats, de cultuur of de ancience. Factoren als ouderdom, gebruikenritmiek en reizen werken meestal positief op hyperactieve gestoorden, die als enige houvast anders oncreatieve asocialen krijgen, die de werkelijkheidszin ondermijnen. Dit is een politiek die alsgevolg ook voet aan de grond gaat krijgen bij de Studio, dat is zeker. Verlaat dit stugge stramien, zet de bakens om en grijp een kans, want dat wordt veel te spannend, steeds maar hetzelfde. Hier zit een vuur in en een energie, waarom kom ik die ouwerwetse types nou weer tegen? Ik wil een 10 geven voor Lambik en de overigen, een 5 voor de griezelige casting, een 5 voor de macabere setting en een 8 voor de techniek. Dit maakt 28 door vier is een zeven, 7. Gezelliger kan een verhaal al niet.
Datumvrijdag 7 januari 2011 21:43

Reactie no. 19
NaamMarnix
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieGewoon een geweldige afsluiter van dit mooie jubileumjaar. Een knus, gezellig , sfeerrijk en herkenbaar verhaal.Het verhaal is ook leuk, mede door de Zwarte Madam en co. Ook het "Aantwaarps" is goed tevoren gekomen. De humor is soms wat minder maar het verhaal en de tekeningen mogen er zijn. Blijf zo doorgaan Peter, Luc en de rest! Het zal nooit beter of net zo worden als de meester zelf, maar ik denk dat ze nog ver komen. De " spirit" zit erin!
Datumvrijdag 7 januari 2011 21:15

Reactie no. 18
NaamAnoniem
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieIk kocht dit album met de luistercd. Ik vond die stemmen leuk en ook leuk dat Annet Malherbe (uit Ibbeltje) de stem van Sidonia deed (alleen in de Nederlandse versie). Ook leuk dat de Zwarte Madam weer terugkeert. Ik vind het ook aan het begin grappig van "Standaard Uitgeverij stelt voor om samen pannekoeken te gaan eten! Neenee, dat doen we niet. Standaard Uitgeverij stelt voor: Suske en Wiske de stuivende stad." Maar dat staat alleen op de luistercd. Ik vind het ook leuk dat dat schilderij uit de curieuze neuzen er in voorkomt. Een 9.
Datumvrijdag 7 januari 2011 13:52

Reactie no. 17
NaamMark
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieHelemaal geen verkeerd verhaal; ik denk ook niet dat we moeten zeuren over 'dat er zoveel toevalligheden in het verhaal zitten'; zo zit een stripverhaal toch JUIST in elkaar? Ik ben benieuwd naar de 'wraak' van de Zwarte Madam. Het enige waar ik wat minder gecharmeerd van was (als kaaskop) is het vele gebruik van typisch Vlaamse woorden. Sommige dingen moest ik echt 2x lezen. Geen punt, maar misschien voor kinderen lastig? Het leuke aan dit verhaal vond ik de verschillende lijnen die langs elkaar lopen, ik vond Lambik's rol deze keer wat minder (ondertussen verloochend hij zijn vrienden voor bijna alles: dat is nu een beetje afgezaagd) en ook de Absjards zijn wel erg snel 'omgepraat' door Jerom. Ik denk toch dat dit vooral zit door de beperkte lengte van het verhaal. Mooi plaatje van de kathedraal trouwens! Een voldoende en doe zo voort!
Datumdonderdag 6 januari 2011 10:30

Reactie no. 16
NaamJari Wissing
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieIk vind het een goed album van Suske en Wiske het speelt zich weer in Antwerpen af. Ik vind het niet het allerleukste album, maar als Suske en Wiske lezer vind ik dat er een goed verhaal in zit. De zwarte madam komt weer in het verhaal terug dat is wel leuk! Het verhaal gaat af en toe een beetje snel voorbij maar alsnog kom ik uit op een 9!
Datumwoensdag 5 januari 2011 18:11

Reactie no. 15
NaamLeendert
Leeftijd32
Cijfer8
RecensieIk vind het opzich een mooie verhaal aleen wel jammer dat barabas er in de laaste verhalen er best heel weinig in voorkomt vroeger kwam hij er in elke strip avontuur in en dat mis ik wel.
Datumvrijdag 31 december 2010 11:19

Reactie no. 14
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer8
Recensieik ben dol op strips met oude bekenden. allen vind ik deze iets minder maar toch erg goed. want dat de zwarte madam kan toveren dankzij haar hoed klopt niet. want in De Zwarte Madam (de strip) konden suske, wiske, tante sidonia en lambik ook toveren omdat ze een toverspreuk kenden, en geen hoed. dus dat klopt niet helemaal. en dat sus antigoon een fles moet hebben om te spoken wisten we ook al, maar dat het een speciale fles moest zijn nog niet. en dat als de fles breekt moet je uit zo'n speciale fles drinkt en dan komt hij weer te voor schijn was ook nog onbekent. en de absjards doken opeens op, en ik weet niet of de belgen ze wel kennen maar ik ken ze eigenlijk niet. maar verder is het een top album. en de absjards met hun grappige taal is ook erg leuk.
Datumdinsdag 28 december 2010 10:09

Reactie no. 13
NaamSimon
Leeftijd16
Cijfer8
RecensieDit album bracht me in de aankondiging aan het twijfelen. Aangezien de winterstrips van Suske en Wiske meestal wat slapjes zijn, was mijn verwachting dan ook niet zo hoog.
Eenmaal begonnen met lezen, verraste het mij aangenaam. Een interessant verhaal, goed uitgewerkte tekeningen en aangename humor. Ook de terugkeer van de Zwarte Madam was goed gevonden. Een mooi jubileumalbum met extra vermelding voor de magnifieke tekeningen van de Kathedraal.
Doe zo voort al heb ik grote verwachtingen voor De Zappende Ziel.
Ook de luistercd was goed gemaakt!
Om het op z'n Zwarte Madams te zeggen: chapeau!!
Datumzaterdag 25 december 2010 14:10

Reactie no. 12
NaamSam
Leeftijd10
Cijfer2
RecensieDit is, naast de Meteomachine en de Ongelooflijke Thomas, het slechste album dat ik ooit heb gelezen. Het is gewoonweg afschuwelijk saai, de tekeningen zijn ronduit lelijk (die kin van Lange Wapper op sommige momenten!) en het is allemaal vreselijk eentonig. Echt vreselijk slecht. Het enige pluspunt is de Absjards en dat heerlijke accent.
Datumvrijdag 24 december 2010 21:51

Reactie no. 11
NaamErik Winkelman
Leeftijd38
Cijfer6
RecensieLeuk album; fijn dat de madam weer terug is en dat het zich afspeelt in Antwerpen. Alleen extreem jammer van de onnodig STORENDE toevalligheid; Wiske vindt de hoed van de Madam, die al JAREN zoek is, zonder te zoeken; pakt m gewoon ergens op. En dan de Madam die ziet hoe een steen uit de Himalaya in de grond wordt geplant en juist voor stenen uit de Himalaya kan ze een toverbrouwsel maken. Come on! Ik ben dol op de fantasie is S & W, maar dit vind ik daar niet bij horen; dit is gewoon knullig geschreven.
Datumvrijdag 24 december 2010 12:16

Reactie no. 10
NaamM. van de Berg
Leeftijd35
Cijfer8
RecensieHeb dit album met plezier gelezen, het verhaal is redelijk eenvoudig maar wel onderhoudend. Tevens is een pluspunt dat de humor in dit verhaal minder flauw is dan in sommige vooorgaande verhalen.

Minpunten zijn de toch soms monotone achtergronden en de lengte van het verhaal. Helaas lijken de kostenbesparingen inmiddels ook doorgedrongen tot de lengte van het verhaal, waardoor dit natuurlijk minder kans krijgt om goed tot ontwikkeling te komen.

Conclusie is dat deze verhalen van deze tekenaars nooit Vandersteen zullen benaderen, maar toch zeker een stuk beter zijn dan enkele jaren terug. Dit accepterend vind ik het niveau zeker acceptabel en derhalve een bemoeidgende 8.

Datumdinsdag 21 december 2010 09:43

Reactie no. 9
NaamAlbert
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieNa alweer een aantal albums van de nieuwe tekenaars en schrijvers, lijkt het dan toch eindelijk gelukt naar mijn idee. Ik heb altijd tussen de 5 en 7 gegeven omdat het net niet bij de basis van suske en wiske kwam zoals Vandersteen dat bedoeld had.
Dit album is een leuke terug blik van de oudere suske en wiske en dat hebben ze dit keer op de juiste manier gebruikt. Dat de stad door rotsen uiteen scheurt, levert mooie plaatsjes op. Ook dat ze Wiske het haar van de blauwe reeks laten behouden, ben ik helemaal fan van. Een 7,5! Afgerond dus naar een 8. Zet zo door.
Datummaandag 20 december 2010 23:07

Reactie no. 8
Naamsebas
Leeftijd30
Cijfer6
Recensiematig album, vond het verhaal niet zo spannend.Elk plaatse leek ook op elkaar, weinig variantie. Het verhaal speelt zich ook wel rond de kerk af,maar had mee afwisseling en sensatie verwacht. Jammer,.Ook lijkt het dat de strip steeds dunner wordt, bij nummer 316 zitten we nog maar op 30 pagina''s?! Hoop op een betere nr 312
Datumzondag 19 december 2010 22:28

Reactie no. 7
NaamR.Poels
Leeftijd33
Cijfer8
RecensieIk vreesde het ergste voor dit album toen ik de zwarte madam op een stofzuiger zag vliegen, getuige de eerste afbeelding van de kaft van dit album. Gelukkig kan ik stellen dat deze episode alles behalve teleurstellend was. Ik heb er werkelijk van genoten. Al jaren vind ik dat Sus en Wis te geforceerd mee moeten gaan in de geest van de tijd, en dat daardoor de karakters geweld aan wordt gedaan. Als lezer merk je gewoon dat men de oplage wil doen stijgen door allerlei veranderingen, zogenaamd om Sus en Wis met hun tijd mee te laten gaan, die indruisen tegen de sfeer van de nalatenschap van Vandersteen en Geerts. In dit album merkte ik dat totaal niet. Het was een lekkere ouderwetse Suske en Wiske, een volkse vertelling, gelardeerd met vleugjes Antwerpse sage, lekker humor, en een heerljk naieve Lambik die zich ` in de kiezingen` stort. Als Nederlander , ik heb het al ooit eerder gezegd in een recensie, juich ik de vervlaamsing van de strip van ganser harte toe, en wat dat btereft wordt ik in dit album op mijn wenken bediend. (Diezelfde vlaamse sfeer is nooit weggeweest uit bijvoorbeeld de Urbanusstrips, die op het gebied van scenario al jaren een krakende wagen zijn, maar toch zo naar meer smaken door alle vlaamse uitspraken en onderwerpen...)
Bovenop het leuke, en trouw aande vroegere verhalen zijnde scenario, zijn er ook nog eens fraaie tekeningen, met vooral de facade van de Onze Lieve Vrouw als hoogtepunt. Een dikverdiende acht in mijn ogen !!!
Datummaandag 20 december 2010 20:21

Reactie no. 6
NaamWouter
Leeftijd16
Cijfer9
RecensieDit album is een mooie afsluiter van het jubileumjaar. Het verhaal loopt goed in elkaar over. Hoewel het team al wel betere verhalen heeft gemaakt haalt dit het wel. De tekeningen worden steeds beter.
Ik heb nog steeds goede hoop voor Suske en Wiske. De stijgende lijn zit er nog steeds in.
Datummaandag 20 december 2010 16:57

Reactie no. 5
NaamNard
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieEen goed album opzich.
Ik vind het leuk dat er weer oude figuren aan mee doen wel saai dat gevecht de hele tijd om die toverhoed.
Datummaandag 20 december 2010 09:57

Reactie no. 4
NaamThomas H
Leeftijd20
Cijfer10
RecensieIk vond hem fantastisch het verhaal was goed bedacht alle karakters ( Behalve Sidonia ) hadden een goede rol . De humor vond ik eindelijk echt leuk en de dialogen ook . Ook de absjaars waren leuke nieuwe characters met een aparte manier van spreken . Ik vond de tekeningen erg mooi . Veel actie ook het duel tussen Lambik and De zwarte madam vond ik uitstekend gedaan en ook de confrontatie tussen Jerom and de Absjaars was leuk .

Dit was een verhaal waarin ik me nooit echt verveelde er zat altijd wel spanning en humor op elke bladzijde . Het enige echte minpunt zou ik zeggen is de afwezigheid van Sidonia in het verhaal , ze hadden mischien een iets grotere rol voor haar kunnen bedenken .

Datummaandag 20 december 2010 02:56

Reactie no. 3
NaamNico
Leeftijd20
Cijfer7
RecensieDe Stuivende Stad is niet een van de meest aansprekende Suske en Wiske titels, ook niet van het duo Van Gught/Morjeau. Niet al te vol goede moed heb ik het album doorgelezen en nog eens herlezen.
Na het eens rustig overdacht te hebben ben ik tot de conclusie gekomen dat het al met al een heel behoorlijk verhaal is. Zowaar zien we wat verschillende verhaallijntjes die niet geforceerd naar elkaar toe worden gedwongen, maar de redelijk logisch met elkaar te maken hebben. Daarnaast is het een redelijk afgesloten geheel. Desondanks blijft het me ongeloofwaardig aanzien dat de Zwarte Madam, Kludde en Lange Wapper als gewone mensen door het leven zouden gaan (zeker omdat de zwarte madam nogal eens anders tevoorschijn is gekomen), maar goed, daar kan ik nog wel mee leven. De tekeningen kunnen er zeker mee door. Ook al is de achtergrond in de cover niet heel mooi, de kathedraal is dat des te meer. Dat geldt een beetje voor alle platen in het album. Ook de karakters willen nog wel eens wat statisch overkomen terwijl zij heftige actie moeten neerzetten. Inkleuring is zoals altijd goed.
Een verdiende 7, omdat het zo ongeveer het eerste echt volwassen album van het duo is.
Datumzondag 19 december 2010 18:04

Reactie no. 2
NaamPitje
Leeftijd16
Cijfer5
RecensieVooruit, een vijf. Het hoogst haalbare, denk ik, voor de huidige tekenaars. Je kunt zien dat ze hun best doen, maar ook dat er geen hart en geen ziel meer in de verhalen zitten.
Dat kun je ook zien aan de tekeningen. Waar Suske en Wiske in een grijs verleden en soms ook nog wel onder Paul Geerts daadwerkelijke karaktertjes werden die konden leven in de fantasie, zijn ze nu verworden tot niets meer of minder dan tekeningetjes.
Helaas, Suske en Wiske zijn dood. Maar, troost, als marketingproduct vast heel succesvol.
Datumzondag 19 december 2010 12:21

Reactie no. 1
NaamSiebe
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieEindelijk weer een goede suske en wiske zo als ik ze ken!!! Beetje kort maar dat maakt mij niks uit!!! Hij is ook heel erg spannend!!
Datumdonderdag 16 december 2010 15:12