Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het lijdende Leiden


Het lijdende Leiden Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het lijdende Leiden verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,18

Reactie no. 27
NaamInti
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieEen prima verhaal rond een belangrijke gebeurtenis, het Leidens Ontzet. Dat ze via een magische droom (a la de Blauwe Reeks) in het verleden belanden, dat is tot daar aan toe. Maar was het nu echt nodig dat dat via een toverende boekenwurm moest gebeuren?
Iedereen heeft de rol van een historisch personage aan beide kanten van het Leidens Ontzet. Dit is de eerste keer dat Suske en Wiske de rol van iemand anders spelen. Dit zal nog een keer gebeuren in SUSKE DE RAT en STERRENROOD, maar daar zijn het een soort flashbacks
Een familielid van Sidonia wordt genoemd. Ze bleek een erfenis gehad te hebben van haar groottante Eulalie Van Stiefrijke-Dickebeurze, waar ook een schuldenberg aan vast blijkt te hangen
Net als bij eerdere gelegenheden gaat Lambik als hij een baantje heeft, wel heel erg in z'n rol op
Leuke running gag: in het Spaanse kamp is een kok te vinden die, tot z'n grote ergernis, volgens de rest niet kan koken. Er worden steeds grappen gemaakt rond z'n paella die niet te eten zou zijn. Op strook 164 heeft hij daar zo genoeg van dat hij willekeurige ingrediënten in de ketel stopt en zo hutspot ontstaat
In de grootvader van Francis herkennen we duidelijk Sus Antigoon toen die nog leefde. Kijk maar op het scherm van de vroege teletijdmachine in OP HET EILAND AMORAS
Wel vreemd dat Krimson in het verleden opduikt. Hij werd niet in slaap gebracht, dus zou het om een voorouder van hem kunnen gaan
Datummaandag 12 april 2021 18:56

Reactie no. 26
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer7
RecensieNa het idiote begin begint ( Lambik als deurwaarder....kom op zeg!) best een aardig verhaal. Het Leidsens ontzet is een dankbare bron voor een SenW verhaal. Toch is het vreemd waarom zij naar uitgerekend het oude Leiden moesten gaan. Dit is enorm onlogisch. Ze hadden ook naar de slag om Heiligerlee kunnen gaan....Toch ontvouwt zoch na een belabberd begin een sterk verhaal dat spannend is, goed te volgen en ook zeker mysterieus is. Dat onze helden verschillende rollen krijgen toebedeeld werkt sterk, de romance tussen Lambik en Sidonia werkt ook goed. Zo kun je best spelen met het feit dat zij niet mogen trouwen. De grap rond de paella vond ik op de duur vervelend al snap ik de rol ( de opmaat naar de hutspot) zeker. Verder de beruchte flauwheden van ons duo en een overmatig gebruik van verkleinwoorden.
Datumvrijdag 06 maart 2020 16:27

Reactie no. 25
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieEen leuk, historisch verhaal. Ook mooi getekend. Wel een beetje een vreemd en abrupt einde.
Datumzondag 27 september 2015 06:47

Reactie no. 24
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieDe Stuivende Stad en Het Zappende Ziel waren absoluut geen slechte albums, maar konden naar mijn mening absoluut niet tippen aan de Kwakende Queen, maar toen kwam Het Lijdende Leiden...
Ik vond De Kwakende Queen al behoorlijk goed, maar als ik moest kiezen welk boek ik het beste vind zou ik voor Het Leidende Leiden gaan!!!!
De voorcover van Het Leidende Leiden is opnieuw erg mooi en het verhaal is geweldig verzonnen en zoemt in op de geschiedenis van Leiden tijdens de tachtigjarige oorlog dat erg mooi en goed is weergegeven.
Wat ik ook erg leuk vond aan het album is dat Lambik weer eens een koppige rol in de schoot krijgt geworpen en dat de verrader een voorvader van Krimson blijkt te zijn.
Een geweldig album waarvan ik niet kan begrijpen dat zijn opvolger ( De Bananenzangers ) zo vreselijk slecht kan zijn...
Datumzondag 17 november 2013 12:55

Reactie no. 23
NaamSWFAN
Leeftijd33
Cijfer8
RecensieHet album is uitdaging, heb het in 5 keer uitgelezen (2 dagen achter elkaar en dan om de dag. ) en daar heb bij dit album voor een keer geen probleem mee. Ik geef dit album een 8/10!, ondanks dat zo rare onnodige begin. Wederom bewijs dat ze in dit albums beter in zijn dat 3012 ook al bewees. Nummer 313 daarin tegen was echt een flater en kon je merken dat her te leiden! heeft gehad terwijl ze met dit album bezig waren.
Datummaandag 26 augustus 2013 21:28

Reactie no. 22
NaamRoland
Leeftijd37
Cijfer7
RecensieOmdat de Vlaamse Sus en Wis tegenwoordig beter verkopen in Nederland heb je om de zoveel titels een Nederlands verhaal. Dat is niet zo erg, natuurlijk, maar als je dan toch een titel maakt met een historische achtergrond is het weer jammer dat alles moet beperkt blijven tot een minimum van bladzijden. Het is zeker géén slecht verhaal, er zitten een paar leuke grappen bij (die me heel even aan de grootmeester herinnerden), en de personages die elkaar niet meer kennen voegde een nieuwe dimensie toe.
Wel een pluim voor de auteurs omdat ze Vandersteen niet loochenen en een degelijk verhaal over de Spaanse bezetting van de Nederlanden brengen.
Datumwoensdag 29 februari 2012 22:38

Reactie no. 21
NaamJP
Leeftijd37
Cijfer9
RecensieIk heb het speciale album vanuit Leiden gekregen met de achtergronden van leiden en het ontzet en ik moet zeggen dat maakt het nog een beter album dan het al is. Goede tekeningen vooral veel details. Krimson leuk om weer te zien maar ze hadden er beter een voorvader van kunnen maken zoals in Tazuur en Tazijn. Verder goed nr.
Datummaandag 21 november 2011 14:17

Reactie no. 20
NaamSander Beimans
Leeftijd17
Cijfer10
RecensieEen grappig verhaal met droge humor, maar toch ook heel leerzaam. Ook leuk dat ze weer een keer niet door middel van de tijdmachine terug in de tijd zijn gereisd, maar door een toverende boekenwurm. Deze moet je echt gelezen hebben, je komt niet meer bij van het lachen.
Datummaandag 7 november 2011 14:04

Reactie no. 19
NaamNard van Dijk
Leeftijd12
Cijfer8
Recensieik heb hier niet zo veel over te zeggen.
het is gewoon een goed album
Datumvrijdag 28 oktober 2011 14:15

Reactie no. 18
NaamNico
Leeftijd21
Cijfer7
RecensieHet wordt nog eens wat! Dit verhaal heeft me scripttechnisch in positieve zin verrast. Naar aanleiding van de aankondiging en de kaft waren mijn verwachtingen wat lager dan bij de kwakende queen.
Daarom toch een goed punt dat het verhaal best sterk is. Hoewel de aanleiding erg kinderachtig is, is deze keer de aanloop voor het verhaal geen eindeloze achtervolging of iets dergelijks. Een korte en bondige discussie tussen Lambik en Sidonia is voldoende en hoewel de insecten volstrekt ongeloofwaardig zijn, zorgen ze voor de start van het verhaal. Het echte verhaal welteverstaan. Dat zit goed in elkaar, is spannend en heeft karakter. Lambik is eigenlijk weer zichzelf, kiest voor het goede, Suske en Wiske sluipen er geniepig voor het goede weer op los, Sidonia heeft een sterke rol en ook Jerom wordt op een degelijke manier in het verhaal gewerkt. Alleen Krimson is ongepast. Leuk dat hij er in voor komt maar hij heeft allereerst niets met het verzet van Leiden te maken, is daarnaast niet in slaap gesust door onze insectenvriend en was bij aanvang van het verhaal helemaal niet in het verhaal aanwezig.
Over de tekeningen kunnen we deze keer iets kritischer zijn. Ik miste de echte oorlogskamp en stad-in-verzet sfeer een beetje. Ook bij de grote platen, hoe mooi ze soms ook zijn. Vandersteen, Geerts en Verhagen slaagden naar mijn mening hier beter in. Het blijft nu illusiewekkend in het verhaal, niet in het echt. Wat VDS, Geerts en Verhagen wel voor elkaar kregen (ook al was het niet altijd realistisch). Inkleuring is als altijd prima, dat blijft het sterkste punt van dit team. Een verdiende 7.
Datumzondag 23 oktober 2011 18:11

Reactie no. 17
NaamLK
Leeftijd10
Cijfer8
Recensieleuk album! mooie voorkant!
heel leerzaam op naar het volgende album!
Datumdinsdag 18 oktober 2011 19:59

Reactie no. 16
NaamNatan Coppens
Leeftijd12
Cijfer10
Recensieik ben een echte fan van suske en wiske en wil elk nieuw verhaal kopen maar dit is het beste album dat ik al gezien heb en gelezen lambik en sidonia zijn zo verliefd en dat vind zo mooi
Datumzaterdag 15 oktober 2011 09:51

Reactie no. 15
NaamAien
Leeftijd26
Cijfer9
RecensieDit was toch wel een speciaal album aangezien ik al jaren in Leiden woon! Erg leuk om een Suske en Wiske over mijn eigen stad te lezen.
Het begin van het verhaal vond ik niet zo heel leuk; het hele idee van een magische boekenworm vond ik wel erg onorigineel. Echter toen de helden in het oude Leiden terecht kwamen sloeg dit helemaal om en werd het een sterk en goed verhaal!
Om de personages eens niet zichzelf te laten spelen maar mensen uit de tijd van het Leids ontzet gaf het verhaal een frisse start, en het viel me ook op dat alle personages meer "zichzelf" waren, met Lambik als absolute uitblinker, dan in de vorige verhalen van het team.
Het verhaal loopt na aankomst in Leiden vlot zonder gehaast over te komen. Het blijft spannend en ik was oprecht verrast door de cameo van Krimson aan het eind. Ook de historische figuren komen goed naar voren en de humor is, hoewel naar mijn mening nog iets te veel, wel een stuk beter gedoseerd dan eerst.

Ik ben het eens met de mensen die zeggen dat dit verhaal geprofiteerd zou hebben van een paar pagina's extra; het zou het verhaal iets meer ruimte hebben gegeven en misschien een rustpuntje hebben kunnen geven.

De tekenstijl van het team spreekt mij nog steeds niet zo aan, maar dit is denk ik meer een persoonlijke smaak. De tekeningen zagen er verder wel goed uit, wederom vooral de platen die meer dan een strookje gebruiken.

Datummaandag 10 oktober 2011 20:37

Reactie no. 14
Naampeter
Leeftijd33
Cijfer8
RecensieEen leuk album. Niet overdreven goed, maar ook niet overdreven slecht.
De introductie is weliswaar belabberd, maar zodra onze vrienden in het verleden zitten, boeit het verhaal gelijk.
Leuk ook dat Crimson weer eens een beetje meedoet (please...doe me nog eens een heel album met hem!).
De rol van Jerom is echter wel een ongeloofwaardige. Beter hadden ze hem thuis kunnen laten. De rol van hem voegt niets toe. Sterker nog, het raffelt het verhaal af, waar juist een historisch juiste intepretatie van het Leids ontzet een mooier slot had betekend dan het 'meppen' van Jerom.

Wel prettig trouwens dat Lambik iets van zijn oude grandeur terug heeft gekregen. Hopelijk blijft dit zo!

Datummaandag 10 oktober 2011 10:02

Reactie no. 13
NaamMark
Leeftijd32
Cijfer6
RecensieSorry, maar ben ik dan de enige die zijn twijfels heeft en houd bij de matige tekeningen (kijk nou eens goed naar Sidonia)? Natuurlijk is het een redelijk verhaal, maar niet meer dan dat. Eerlijk bezien is het een historische roman in stripvorm. Zeker een voldoende waard, maar waar mensen die oud genoeg zijn om de ECHTE klassiekers te kennen de wijsheid vandaan halen om een 8 of hoger te geven snap ik echt niet; misschein ben ik gewoon te oud geworden voor deze 'ik lees het in een kwartiertje even uit' strips te lezen...
Datumvrijdag 7 oktober 2011 09:11

Reactie no. 12
NaamVincent
Leeftijd16
Cijfer9
Recensiegaat de goede kant op met de studio, top album!
Datumwoensdag 5 oktober 2011 14:05

Reactie no. 11
NaamSebas
Leeftijd29
Cijfer8
RecensieDikke 8, het verhaal is eindelijk weer eens net als de 4 voorgaande albms van goede kwaliteit.
Lambik word heel goed neergezet en zijn rolin het verhaal gecombneerd met de humor is weer zoals het is vroegrre albums wel eens was. Ga zo door zit duidelijk een groei in de verhalen en tekeningen!!!!!!
Datummaandag 3 oktober 2011 20:25

Reactie no. 10
NaamDomenic de Wolff
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieDit was weer eens een suske en wiske van betere kwaliteit!
Ga zo door studie vandersteen!
Datumzondag 2 oktober 2011 18:09

Reactie no. 9
NaamPaul Gutter
Leeftijd32
Cijfer9
RecensieIk vond het [verhaal ...] zeer genietbaar. Een weliswaar geleende (beter goed gejat dan slecht bedacht) maar goed bewerkte plot, met originele en gedoseerde grappen. Probleem blijft de lengte van de albums (in 56 of 58 pagina's kun je het verhaal en de personages nu eenmaal beter uitwerken dan in 47) maar binnen deze beperkingen zijn de auteurs toch heel goed geslaagd.

Enige minpuntje is de boekenwurm (?) uit Sidonia's boekenkast, die onze vrienden naar het verleden transporteert. Dit vond ik een wel heel gezocht personage, dat bovendien verder ook weinig toevoegt aan het verhaal. Had dan liever de hypnotiseur uit De Tartaarse Helm weer uit de mottenballen gevist. Ik hoop dan ook vurig dat we de boekenwurm niet meer terugzien, maar ik vrees het ergste...

Hoe het ook zij, dit is een goed album. Zeker vergeleken bij het magere verhaaltje in de eveneens net verschenen, toeristische uitgave De Laaiende Linies, dat zich ook afspeelt in de Tachtigjare Oorlog tegen de Spanjaarden.

Datumzondag 2 oktober 2011 11:33

Reactie no. 8
NaamFrédéric
Leeftijd33
Cijfer8
RecensieEen zeer goed album. Positief zijn: het verhaal (de belegering van Leiden), de humor, de historische info, onze helden in speciale rollen en vooral Lambik die nu eens heel goed als twijfelende verliefde legerleider wordt neergezet (eindelijk nog eens een serieuze hoofdrol voor heml!!). Allemaal knap werk.

Enig minpuntje is de overgang van heden naar verleden nogal abrupt, maar ja, je kunt niet alles hebben uiteraard. De truc met de droom in het verleden is inderdaad al vroeger gebruikt (zie de Tataarse helm, De 7 Schaken), maar ze had hier gewoon moeten worden herhaald.

Datumvrijdag 30 september 2011 21:15

Reactie no. 7
NaamPatrick
Leeftijd38
Cijfer7
RecensieEindelijk eens een redelijk verhaal.
Scenario is goed, fraai getekend en de grappen zijn ook wat minder flauw dan ik gewend ben van de laatste albums. Het gaat dus de goede kant op. Twee dingen vind ik wel wat jammer.
Ten eerste is Lambik nogal ongeloofwaardig. Lambik heeft altijd wel rare fratsen gehad, maar nu is hij wel erg hard neergezet.
Ook vind ik Krimson in het verhaal totaal onnodig en geforceerd. Voor de rest een heel aardig album!
Datumvrijdag 30 september 2011 13:15

Reactie no. 6
NaamR.Poels
Leeftijd34
Cijfer9
RecensieHeb net het lijdende Leiden weggelegd, en ben erg onder de indruk. Wat een goed album !!! Enig minpuntje dat ik kan opnoemen zijn de insecten, in het wel heel magere introgedeelte van het verhaal. Het hoe en waarom omtrent het op gang komen van dit verhaal is erg summier en nietszeggend, waarbij een rol is weggelegd voor een boekenwurm (?) die kan toveren... Zo kinderachtig kunnen ze het zelf bij "Jommeke" niet bedenken dunkt me.... Ik was al erg bang toen ik de aankondigingsstrook zag, waarop het insect werd genoemd als hoofrolspeler... Ik dacht al bij mezelf: het zal toch niet...... Niet weer van die achterlijke leuke kleine diertjes die het verhaal mee op gang helpen !!! Ik vond bijvoorbeeld de betoverde Sus, Wis, en co in "De Krakende Carcas" , het simpele muisje in "Paniek in Palermo" en de kevers uit het recente "De Sterrensteen"echt verschrikkelijk vergezochte bladvulling, maar gelukkig hebben de beestjes in dit album een zeer korte rol, die na de eerste 5 pagina's ook meteen ten einde komt. Vanaf dan begint de eerste grote (en werkelijk prachtige!) overzichtsplaat, en het avontuur zwiert soepel als een gazelle naar de eindstreep. Alles zit erin, een gemaskerde (of eigenlijk twee, waarvan er één al snel ontmaskerd wordt,... ), humor (gelukkig niet al te flauw !), ijzersterk tekenwerk, en historische feiten, zoals dat hoort in en Sus en Wis. Ik was even bang dat men de Lambiek weer in een rol van slechterik probeerde te plaatsen, maar dat viel alleszins mee, en uiteindelijk komt hij toch overstag, omdat hij zijn hart op de goede plek heeft zitten. (In het recente "De Watersater" was hij nog te dom om uit te maken wat het goed en het kwaad was, in dit album gaat hij heel wat intelligenter te werk, en ik denk dat Vandersteen hem destijds ook zo heeft ontwikkeld.)

Ons dynamische duo heeft (alweer) een knap staaltje werk geleverd ,... het begint onderhand een gewoonte te worden ! Mooi !

Datumdonderdag 29 september 2011 19:42

Reactie no. 5
NaamAlbert
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieWederom een leuk verhaal wat zelfs meer weg heeft van de oudere albums. Het einde was wel wat summier maar wat mij betreft toch een 8.
Datumzondag 25 september 2011 23:00

Reactie no. 4
NaamSylvan
Leeftijd22
Cijfer9
RecensieBij de Kwakende Queen werd er al een lijn omhoog ingeslagen vond ik. De albums daarvoor waren leuk, maar ook niet echt meer dan dat. Dit verhaal spreekt mij erg aan. Er zit eindelijk weer eens lekker veel avontuur in.
Geheimzinnige karakters. Ik stoor me er ook helemaal niet aan dat de namen van Suske en Wiske in het verhaal anders zijn. tenslotte hebben we die namen vaak genoeg gehoord, niet waar!
hopelijk worden de komende strips net zo goed.
Datumzondag 25 september 2011 17:00

Reactie no. 3
NaamMarc Ulemie
Leeftijd32
Cijfer10
RecensieNiet normaal! Dit is alweer authentiek. Ik heb zelden zo genoten als van het Spaanse Spook. Nou dan heb je hier de opvolger! Ik vind het een hele vooruitgang voor omze Studio dat Lambik eindelijk in een fatsoenlijke uitdossing mag rondhollen.

Ook Sidonia doet het een heel stuk beter. Ik geloof dat je altijd de poppetjes verdraait maar als ze met het juiste bezig zijn valt het niet meer op. Het ligt natuurlijk ook aan de constructie van zo'n verhaal. Als de scenarist zich vergist, krijg je een rommeltje, maar bij sommige scenario's slaan de missing links dan weer in elkaar. Net of zo'n topklasse verhaal niet kan bestaan zonder de afknappers.

Tja en dan zie je ook hoe de achtergronden verbeteren. Alles staat ineens op z'n plaats, tot in het kleinste detail is afgewerkt, nou een plezier voor het team alsook voor de lezer.

De gags zijn af en toe echt goed, dan knalt de energie eruit. Ik zie er ook heel veel staan. Meestal zijn ze goed uitgewerkt. En dan laat de actie je niet in de steek. Zowel de spaanse garnizoenen als Jerom knallen er lustig op los. Helemaal niet gek als hij even recht voor z'n raap vlamt en dan.. hups! weer van 't toneel.

Dan vind ik dat de sfeer heel robuust is, heel zelfstandig. Alles loopt gewoon in dezelfde sfeer door. Dat heeft als voordeel dat zich stiekem een soort surplus verzamelt, dat de lezer kan consumeren, waardoor de fijnheid van het intrige tot uiting komt. Dit wordt zelfs tot in detail getekend. Een kroon op het werk van Vandersteen zelf. Als Willy het had gemaakt, was het niet anders geworden. Je ziet ook ineens goed het stijlverband met produkties van de Studio in de jaren 80/90 onder leiding van Geerts. Dit album kan makkelijk in de top tien van speciale uitgaven - bijv. jubileumuitgaven - van Vandersteen in de vroegere (moderne) jaren.

Ja wie droomt er niet van dat Lambik weer in z'n ouwe jasje rondloopt door de tuin of door de stad en dan de gekste dingen meemaakt, en doet zo nonchalant. In dit album is daartoe een aanzet gegeven. Daar zijn we natuurlijk nog niet. Dat moet eerst groeien, dat Lambik karakter krijgt en zich sterker verzet, en ook emotioneler wordt. Dat heb ik al de hele reeks, dat de emoties worden onderdrukt. Dus zo'n figuur moet zich veel meer geven en niet maar in een bepaalde rol blijven staan of lopen. Dat moet dynamischer.

Datumzaterdag 24 september 2011 01:09

Reactie no. 2
NaamMarco Verhoef
Leeftijd35
Cijfer6
RecensieHoewel Suske en Wiske eigenlijk al jaren geen Suske en Wiske meer zijn eindelijk weer eens een redelijk acceptabel album.
Een leuk en sterk verhaal al is het jammer dat de personages in het vroegere Leiden luisteren naar andere namen.
Ga zo door...........
Datumvrijdag 23 september 2011 15:19

Reactie no. 1
NaamJ. Castelijns
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEen zeer goed album van het Team. De relatie tussen Lambik en Sidonia is goed uitgewerkt. Ook leuk om Krimson weer eens terug te zien.
Datumvrijdag 23 september 2011 11:26