Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het lijdende Leiden


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 314 (1e druk: 21 september 2011)

Het lijdende Leiden Lambik en Sidonia maken ruzie. Een ietwat vreemde vriend des huizes wil hen helpen en voert hen samen met de rest van de bende op magische wijze naar het verleden.
Onze vrienden blijken zich plots in het Leiden van 1574 te bevinden. Daarbij zijn ze hun eigen identiteit vergeten en spelen ze de rol van enkele historische figuren. Lambik kruipt in de huid van Valdez, de bevelhebber van de Spaanse troepen die de stad in die dagen belegeren. Sidonia gaat door het leven als Magdalena Moons, de dame met wie Valdez een liefdesaffaire had. Hun relatie krijgt een flinke knauw als blijkt dat Magdalena de kant van de Leidenaars kiest. Vooral het feit dat Valdez de stad laat uithongeren stoot haar tegen de magere borst. Ze tracht Valdez ervan te overtuigen het beleg op te geven. Beiden zijn echter bijzonder koppig en het lijkt er op dat hun liefde een stille dood zal sterven. Tot overmaat van ramp bevindt er zich een mol in de stad die ervoor zorgt dat Sidonia ook bij de Leidenaars in slecht daglicht komt te staan. Een hopeloze situatie, ware het niet dat twee kids hen te hulp komen, Louise, het nichtje van Magdalena en Francis, een weesjongen uit de stad. Zal de liefde alles overwinnen en Lambik en Sidonia weer dichter bij elkaar brengen?

Het eerste exemplaar van Suske en Wiske: Het Lijdende Leiden zal op 14 september in Museum De Lakenhal te Leiden worden gepresenteerd.
Naast de uitgave in de reguliere reeks zal dit verhaal ook worden uitgebracht in een speciale editie voor de stad Leiden. In deze uitgave zijn 8 extra pagina's met informatie over het Leids Ontzet opgenomen. Deze editie is vanaf 14 september verkrijgbaar in Museum De Lakenhal, waar het op dezelfde datum ook werd gepresenteerd. Tevens kan het album worden besteld via de 3 October Vereeniging,

In De Lakenhal is van 12 november 2011 tot en met 4 maart 2012 een presentatie van de originele tekeningen uit het album te zien. Deze presentatie maakt deel uit van de grote familietentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 – 2011 die van 30 september 2011 tot en met 8 januari 2012 in het museum getoond wordt.

Bij de aankondiging van dit verhaal in De Standaard werd gebruik gemaakt van de potloodtekening van de aankondigingsstrook. In het album werd later de volledig uitgewerkte afbeelding afgedrukt.


Aankondiging in de krant Aankondiging in het album