Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het ijzeren duel


Het ijzeren duel Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het ijzeren duel verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,90

Reactie no. 21
NaamInti
Leeftijd45
Cijfer8
RecensieGeen gek verhaal met een hoop spannende momenten, maar ook één groot minpuntje. Had de geheimzinnige tegenstander nu echt niet een minder lachwekkend masker kunnen kiezen?
Lambik begint weer met schermen en door een samenloop van omstandigheden zit hij vast aan een duel, waarna een magische degen ter sprake komt die in het verleden gezocht moet worden
Op strook 40 komt iets opmerkelijks voor. Barabas is blijkbaar niet de enige die een tijdmachine heeft. Daar werd nooit eerder melding van gemaakt (DE FORMIDABELE FANTAST zeven jaar eerder niet meegerekend) en het komt in latere verhalen ook niet meer ter sprake
Er zijn een hoop verwijzingen naar DE DOLLE MUSKETIERS. Vooral wat betreft de houdingen die 'klassiek' zijn
De kleren uit DE DOLLE MUSKETIERS worden weer bovengehaald. Lambik heeft z'n hoed nog steeds, terwijl die toentertijd in het verleden bleef. Maar over Bikbellum wordt niet gesproken
De scène op het kerkhof vanaf strook 84 is behoorlijk griezelig ondanks de grappen die gemaakt worden
Als iedereen weer in het heden is, vindt het duel plaats, dat een heel opmerkelijk einde heeft en totaal onverwachts is
Datumwoensdag 03 april 2024 06:43

Reactie no. 20
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer8
RecensieNa een wat zwakker album weer een heel sterk. Het was goed om te zien dat nu wel op een goede manier naar het verleden van Lambik werd gekeken: hij was kampioen schermen. Dat hij dat anno 2013 enigszins verleerd was, past erg goed. Ook mooi te zien dat Lambik niet als achterlijk wordt neergezet: hij is en blijft een held met menselijke nadelen. Daarom voelt menigeen zich meer met hem verbonden dan met de anderen.
Het verhaal is sterk, het neemt ons op een ouderwetse wijze naar het verleden en we worden in een wedstrijd om een degen te vinden meegenomen. Strikt genomen lijkt dit thema eerder gedaan maar het is wel goed gedaan. Dit verhaal verveelt niet en houdt je er bij. Dat gebeurt de laatste tijd niet veel meer. Veel spanning ( de strijd rond het kasteel bijvoorbeeld).
De tekeningen lijken ook veel sterker dan voorheen.
Datumvrijdag 21 februari 2020 22:17

Reactie no. 19
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieEen heerlijk klassiek-aanvoelend verhaal. Spannend en mooi getekend. Een aanrader!
Datumdinsdag 16 juni 2015 02:15

Reactie no. 18
NaamWilly
Leeftijd102
Cijfer9
RecensieHet nieuwe team heeft al veel moois gemaakt maar dit is echt top. Goed uitgewerkt maar tegelijk lekker slordig, Rare Lambik die klassiek meespeelt, een uitstekende plot die toch verrast. Heerlijk die knipoog naar klassieke Suske en Wiske verhalen met toch een geheel andere draai! Mijn advies aan de liefhebbers van de albums van rond 1950 is, leesch dit album!!!
Datumdonderdag 06 maart 2014 00:43

Reactie no. 17
NaamDe yeti
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieHet album waar volgens mij de overgang begint van de lagere kwaliteitsalbums als De tirannieke tor en De suikerslaven naar albums van meer ouderwetse kwaliteit, alhoewel er nog meer dan genoeg verbeterpunten waren.

De aankondiging is prachtig, net als de voorkant trouwens. De tekeningen lijken veelbelovend aan het begin, maar nemen in de loop van het verhaal af in kwaliteit en halen het niveau van De vliegende rivier nog niet.

Dan het verhaal: Het begint leuk met Lambik die weer gaat schermen en de gemaskerde brengt er wel wat mysterie in, maar voor mijn gevoel had er meer in gezeten. Zo komt Lemmet bijvoorbeeld niet meer terug in het verhaal, wat ik persoonlijk jammer vind. Waar ik mij een beetje aan stoorde is het feit dat Lambik de degen wil stelen, wat we niet van hem gewend zijn.

Al met al een redelijk album, dat zeker wel vermakelijk is en waaraan wel duidelijk de vooruitgang van de reeks van dit jaar te zien is.

Datumvrijdag 06 december 2013 18:57

Reactie no. 16
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieIk had persoonlijk helemaal niks met De Tirannieke Tor op het feit na dat Van Zwollem er in voorkwam, dus was ik benieuwd wat Het Ijzeren Duel zou worden na dit belabberde album.
Het resultaat van dit album mag er zeker wezen want het verhaal is weer eens een keer lekker ouderwets afspelend in het verleden met erg mooie tekeningen en een Lambik vanouds met heel van kuren.
Misschien vinden veel mensen dat omdat er in bijna elk Suske en Wiske verhaal wel een gemaskerde of geheimzinnige verschijning in zit het wel overbodig dat er in dit album ook een zit, maar dat vind ik totaal niet, want het pakt in dit album naar mijn mening juist erg goed uit wat het album naar een hoger niveau tilde!
Heerlijk album dat vele malen langer had mogen zijn!
Datummaandag 18 november 2013 20:53

Reactie no. 15
NaamDe Strip Specialist
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieEen erg goed album na een lange tijd.
Ik wil absoluut niet zeggen dat de laatste albums slecht waren, maar ze haalde absoluut niet het niveau van bijvoorbeeld De Kwakende Queen of Het Leidende Leiden.
Het Ijzeren Duel is een erg goed album waar ik niet op aan te merken heb!!!!

7.7 / 10

Datumzaterdag 12 oktober 2013 16:49

Reactie no. 14
NaamBofor!
Leeftijd30
Cijfer5
RecensieDe cover zag er veelbelovend uit. In de vooraankondiging wordt duidelijk waar dit album zijn titel aan ontleent: "Lambik gaat weer schermen."

Desalniettemin had ik moeite om het album door te komen, wat voor een groot deel te wijten is aan veel flauwe grappen. Voorbeelden daarvan zijn:
-Wiske's eierkopje (strook 6).
-de woordgrapjes van Lambik (strook 10,11).
-het geintje met Lange Max (strook 126)
-Het lalala-geintje (strook 156)
Het geintje met Lambik en het paard (strook 132) is wel weer leuk!

Ook de tekeningen vind ik niet overal geweldig, de inktlijnen zijn soms wat bibberig en met de decors/achtergronden volstaat men (te) vaak met alleen een achtergrondkleur. Op strook 147 is werkelijk alles niet mooi!
Ook de geluidsuitdrukkingen in strook 103-104 en strook 128 nemen wel erg veel ruimte in beslag.

Het scenario rammelt ook enigszins: Waarom moest Jerom op vakantie? Ze bevonden zich toch al en in een 'bed & breakfast'. Dat professor Barabas wel eens verstrooid was hebben we wel vaker gezien (strook 47) maar dit is wel erg overdreven. Bovendien is het wel heel toevallig dat Barabas net weg is zodat Lambik zijn gang kan gaan!

Ik kreeg verder wat flashbacks van eerdere albums: Die skelet-bewakers deden me denken aan de 'Poe sjenellen (deGramme huurling) en de voddeventen(van de maffa maniak) Het toch wel geslaagde einde met dito aan morele boodschap deed me denken aan die van 'het sprekende testament.'

Ik heb me toch wel geïrriteerd aan de vele flauwe grappen. Het scenario is niet helemaal waterdicht en de afwerking van de tekeningen laat 'te wensen over.' Het fraaie einde wat volgens mij niet helemaal 100% is kan het geheel niet opwaarderen naar een krappe voldoende, daarom een 5 als eindcijfer.

Datumwoensdag 03 juli 2013 17:15

Reactie no. 13
NaamChris
Leeftijd35
Cijfer7
RecensieLeuk verhaal. Mooie tekeningen ook. Het tekenwerk lijkt mij beter dan in de meeste recente albums. Met name de gezichten van de hoofdpersonen zien er nu gewoon een keer ouderwets goed uit.
Datumvrijdag 21 juni 2013 08:04

Reactie no. 12
NaamRick
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieLekker vlot album. Team is op de goede weg. Veel humor en lambik als van ouds
Datumwoensdag 8 mei 2013 22:22

Reactie no. 11
NaamPapakai
Leeftijd36
Cijfer9
RecensieDit album bevalt me prima. Een strakke verhaallijn met fantasie en historische locaties. Mooie cover ook.
Datumvrijdag 3 mei 2013 20:03

Reactie no. 10
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieGoed verhaal, leuke humor. Ouderwets vertrouwd en een verademing na misbaksels als 'De suikerslaven'
Datummaandag 22 april 2013 13:37

Reactie no. 9
NaamFrédéric
Leeftijd34
Cijfer8
RecensieHeel aangenaam en onderhoudend album, een modernere versie van de Dolle Musketiers!!! Grappen zijn gedoseerd, mooi verhaal en goede sfeerschepping!!!!
Datummaandag 8 april 2013 19:35

Reactie no. 8
NaamAien
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieHet was me al eerder opgevallen dat bij dit team verhalen die in het verleden spelen over het algemeen kwalitatief beter zijn en ook dit verhaal is daarop geen uitzondering.
Dit verhaal loopt op een redelijk tempo door en heeft niet heel veel last van het "hak-op-de-tak-springen" dat andere verhalen van dit team nog wel eens plaagt. De nieuwe personages van dit verhaal vond ik goed getekend en goed uitgewerkt, wat ook bijdraagt aan de rust van dit verhaal. Alle personages hadden hun eigen motivatie om iets te doen, al vond ik uiteindelijk de reden waarom Philippe zijn kleinzoon niet wilde helpen wel erg egoïstisch en daardoor misschien wat onrealistisch.
De tekeningen waren erg goed; er werd gebruik gemaakt van mooie historische locaties en dat komt in het tekenwerk ook goed over. De scene op het kerkhof vond ik erg sfeervol getekend.
Datummaandag 8 april 2013 18:58

Reactie no. 7
Naampeter
Leeftijd34
Cijfer9
RecensieEen hele dikke voldoende voor dit mooie album. Geen overdaad aan flauwe grappen, een spannend verhaal met onverwachte wendingen, geen tiktakboem van Jerom om het verhaal te redden en Lambik die weer meer zichzelf is dan in de eerdere verhalen.
Van dit soort albums zie ik er graag meer!
Datumwoensdag 27 maart 2013 13:55

Reactie no. 6
NaamSimon
Leeftijd18
Cijfer8
RecensieToen ik las dat dit album zich weer tot "De dolle musketiers" zou wenden, verscheen er spontaan een lach op mijn gezicht. Het is fijn te merken dat het team de oude albums waardeert.
Het verhaal zelf is ook vlot geschreven. Een snedige plot met een onverwacht einde (ik had de identiteit pas na de ontmaskering door) en toffe dialogen en een Lambik op zijn best maken dit album tot een toppertje.
Ik kijk al uit naar "De Vliegende Rivier" en die fameuze reeks over "Amoras" wekt ook wel de nodige nieuwsgierigheid. Het team is de goede weg ingeslagen en bewijst dat Suske en Wiske na 67 jaar nog steeds "in" zijn!
Datumdinsdag 26 maart 2013 20:38

Reactie no. 5
NaamAlbert
Leeftijd32
Cijfer7
RecensieTijdreizen met Suske en Wiske lijken mij de beste verhalen op dit moment voor de reeks. Dit verhaal neigt deels naar de kant te gaan van de oudere verhalen van Suske en Wiske hoewel er wat mij betreft niet zo veel flauwe grapjes toegevoegd hoeven te worden. Echter is het voor dit keer een dikke voldoende!
Datummaandag 25 maart 2013 22:01

Reactie no. 4
NaamMiss-Delain
Leeftijd26
Cijfer8
Recensieerg prettig verloop van het verhaal . bijna niks op aan te merken. gewooon toppie verhaal
Datummaandag 18 maart 2013 17:00

Reactie no. 3
NaamMark
Leeftijd33
Cijfer8
RecensiePrima album, in geen tijd uitgelezen. Leuk ouderwets verhaal, mooie twist in het plot. Zo moet een album zijn.
Datumzondag 17 maart 2013 12:49

Reactie no. 2
NaamEdwin
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieEindelijk krijg ik weer een beetje het gevoel een echt S&W album te lezen. Mede door het mooie locaties (Gent en Frankrijk) en dat eindelijk de teletijdmachine weer eens wordt gebruik maken dit album tot een van de beste van deze schrijvers. Daarom een 8.
Datumzondag 17 maart 2013 11:16

Reactie no. 1
NaamKaj
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieEen prettige drukte van plotwendingen en fijne bijrollen. Het levert een ouderwets avontuur op dat meer in de geest van de serie is dan de meeste recente albums.
Datumvrijdag 15 maart 2013 17:55