Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het schrikkelspook


Het schrikkelspook Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het schrikkelspook verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,23

Reactie no. 17
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer8
RecensieEen zeer sterk en verrassend album. Een origineel kader en een verhaal dat je van voor tot achter pakt ( voor verhaal zie aldaar). Mooi geromantiseerd verhaal tegen een gruwelijke achtergrond. De vondst dat we een Duitse soldaat volgen, vind ik een goede. Het album geeft een aardig sfeerbeeld weer. De. verschrikking van WO 1 is duidelijk. Kleine onnozelheden: de teledresser heeft geen functie en de bijbehorende grappen zijn pertinent niet leuk, hoe Sebrecum aan haar "einde" komt is zwak. Wat mij wel op valt in deze latere verhalen is het surplus aan uitvindingen. ( Barabas met een tablet in de loopgraven is raar) . Dit gecombineerd met Jerom hebben Suske en Wiske het nooit echt moeilijk. Dat is jammer. Je haalt zo spanning uit het verhaal.
Datumwoensdag 19 februari 2020 15:03

Reactie no. 16
Naamhenmii
Leeftijd32
Cijfer7
RecensieVreemd dat er nu wel een album is dat zich afspeelt tijdens WO 1, terwijl Marc Verhaegen destijds geen album mocht maken over WO2. Misschien omdat WO 1 dichter bij de Belgen staat? Hoe dan ook, een leuk album. Maar had wel wat meer in gezeten.
Datumzaterdag 09 juli 2016 16:06

Reactie no. 15
NaamCaspar
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieHad op basis van de besprekingen hier meer verwacht van dit album. Het is toch vooral een achtervolgingsverhaal en de vele gadgets van Barabas zijn iets te veel van het goede. De grapjes rondom de teledresser zijn ronduit flauw. De tekeningen zijn aardig maar bevatten weinig achtergronddetail. Al met al kan ik er niet meer dan een 7 voor geven.
Datumzondag 16 maart 2014 12:06

Reactie no. 14
NaamKaj
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieHet mag wel eens gezegd worden dat de albums de laatste tijd van een hoog niveau zijn: sfeervolle tekeningen, leuke verhaaltjes en ook nog eens de nodige dosis humor. Ik ben ook blij dat de makers weer eens een beetje durf hebben getoond met een album over de Eerste Wereldoorlog. Die relevante historische laag mis ik wel eens in nieuwere albums. Het maakt dit tot één van de betere albums. Ga zo door!
Datumzaterdag 15 maart 2014 11:40

Reactie no. 13
Naamerik
Leeftijd36
Cijfer9
RecensieGeweldig album. Mooi verhaal en ouderwets spannend. Hopelijk blijven de albums zo in de toekomst.
Datumzaterdag 15 maart 2014 10:17

Reactie no. 12
NaamDe yeti
Leeftijd15
Cijfer10
RecensieAls eerste album is dit een geweldig begin van dit (jammer genoeg geen schrikkel)jaar, wat er bij mij voor zorgt dat ik weer ga uitkijken naar de toekomstige albums, iets wat anderhalf jaar geleden nog absoluut niet het geval was.

Het is het team goed gelukt om een spannend en soms aangrijpend verhaal neer te zetten in de Eerste Wereldoorlog (Suske de Rat speelde zich hier ook al af, maar nu zitten ze er echt middenin). Daarbij is Sebrecum een moeilijk verslaanbare vijand en komen er enkele onverwachte wendingen in het verhaal, zoals George die S&W plotseling aanvalt en de nieuwe uitvindingen van de prof, die, zoals het er nu uitziet, kans hebben op een vervolg. Verder ben ik het er helemaal mee eens dat de tekeningen voor een goede sfeer zorgen, hoewel het inktwerk hier en daar wel beter kan (soms is het te dik, op andere momenten ontbreekt een lijn), maar er is deze keer geen sprake van te veel schaduweffecten of een te felle inkleuring, waar ik me bij eerdere albums wel aan heb geërgerd.

Enkele minpuntjes zijn het feit dat er wel erg veel nieuwe uitvindingen in dit album voorkomen en dat Lambik soms wat onverschillig lijkt, maar beide kunnen niet op tegen de goede punten van dit verhaal. Ik kijk dus al enorm uit naar "De zwarte tulp" en hoop dat dit team in deze stijl doorgaat.

Datumzondag 02 maart 2014 14:45

Reactie no. 11
NaamDanny
Leeftijd19
Cijfer9
RecensieIk had eerst mijn twijfels bij dit album, en vroeg mij vooral af waarom Marc geen album mocht maken over WO2, en de studio wel over WO1. Maar ik moet toegeven dat mijn twijfels onterecht waren. Wat een prachtalbum! Eindelijk de figuren goed getekend, in de vorige albums vond ik ze nog wel eens houterig en hadden vooral Suske en Wiske rare hoofden. De figuren en achtergronden zijn prachtig getekend en wat een scenario! Proficiat! Ga zo door studio Vandersteen! Ik kijk uit naar het volgende album!
Datumdinsdag 25 februari 2014 11:33

Reactie no. 10
NaamAien
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieGoed album! Heel fijn om te zien dat er nu toch al wel een hele reeks prima albums op rij zijn verschenen. Ik had in eerste instantie wel mijn twijfels over een album over WO1; konden ze dit wel recht aan doen en in hoeverre konden Suske en Wiske zichzelf nog zijn in deze setting?

Gelukkig waren mijn angsten ongegrond. Het verhaal was goed, de sfeer was prima en beklemmend zonder al te grafisch en gewelddadig te worden. Ik had alleen wat moeite met het einde; op zich een prima happy end maar ik ben toch meer fan van het verleden laten hoe het was.

Datummaandag 24 februari 2014 19:22

Reactie no. 9
Naamwilco
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieEindelijk weer een album dat goed getekend is. Mooie strakke lijnen, ipv die dikke kinderachtige plaatjes van de laatste jaren. Suske en Wiske leek wel een willekeurige kleuterreeks te worden die ik alleen nog kocht om de verzameling compleet te houden. Ik ergerde me dood aan de tekeningen, maar gelukkig lijkt daar nu een eind aan te zijn gekomen. Vol verwachting voor het volgende album.
Datumdonderdag 20 februari 2014 22:07

Reactie no. 8
NaamPerry
Leeftijd29
Cijfer9
RecensieWat een goed album is dit! Het is duidelijk dat de scenario-schrijvers en de Studio eindelijk weer de goede weg gevonden hebben. Als eerste verhaal dit jaar is dit een lekker goed verhaal. Goede sfeer wordt er al in het begin gemaakt en ook de sfeer door het hele verhaal heen is uitstekend. Goed verhaal, al ik eventueel ook wel begrijpen dat het sommige mensen afschrikt.
Datumwoensdag 19 februari 2014 14:06

Reactie no. 7
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieErg goed gelukt album!!!!
Ze zijn weer behoorlijk op de goede dreef en ik kijk als zeker uit naar De Zwarte Tulp!!!!
Datumwoensdag 19 februari 2014 06:31

Reactie no. 6
NaamAlbert
Leeftijd33
Cijfer7
RecensieNogal een gewaagd onderwerp om er een strip van te maken, vooral in het genre van familiestrips zoals Suske en Wiske. Maar ik vind dat ze hierin redelijk geslaagd zijn. Tekeningen zijn mooi en nieuwe uitvinding van Barabas lijkt eens niet te werken! (Ik ruik een vervolg hierop?). Verhaal zit goed in elkaar en het einde geeft een mooi werkelijk beeld van de situatie in de wereld!
Datumdinsdag 18 februari 2014 21:43

Reactie no. 5
Naamtom
Leeftijd33
Cijfer9
Recensiealtijd fan als er verhalen komen opgebouwd rond historische gebeurtenissen. Ook sfeerschepping en kleurgebruik is ok. Wel beetje haat/liefdeverhouding met de tekeningen. Soms goed, dan weer vrij slordig. Heb soms ook de indruk als ik potloodversies zie, dat het vooral de inkters zijn die het slordig maken met te dikke inktlijnen.
Datumdinsdag 18 februari 2014 10:28

Reactie no. 4
NaamFrédéric
Leeftijd34
Cijfer8
RecensieZag dit album in de winkel en meteen gekocht. Pluspunten zijn de tekeningen en de sfeerschepping van WOI.
De auteur slaagt erin WOI weer te geven zonder al te veel geweld, wat aangewezen is gezien de doelgroep (ik vermoed 6 à 12-jarigen) + mooie tekeningen van de vele vliegtuigen + de historische info.
Minder goed zijn de vele uitvindingen van professor Barabas die op zichzelf wel in orde zijn, maar in dit verhaal niet echt passen. Bovendien zijn het er gewoonweg te veel (schuimbal, schuim uit vliegtuigmachinegeweer, snelgroeier en de vele aanpassingen/uitbreidingen van de teletijdmachine; da's pas een app op de tablet van de prof: ééntje die toelaat bepaalde voorwerpen,... te verplaatsen naar een ander tijdvak....)
Al bij al toch een goede poging om WOI onder de aandacht te brengen (en vergelijk eens dit einde met dat van De Dulle Griet"!)!!.
Datumzondag 16 februari 2014 21:06

Reactie no. 3
NaamPhilip
Leeftijd32
Cijfer8
RecensieIk zou eerder een 7,5 geven maar ik rond naar boven af omwille van de historiek over de Wereldoorlog,eindelijk nog is gebruik van teletijdmachine, zelfs verbeterde versie!
Mss een iets te lange inleiding van het verhaal, idd de reeks zit terug in een stijgende lijn, eindelijk ver weg van de tijden van de trilogieen! die een dieptepunt van de reeks vormden, de personages zijn voor mij perfect getekend en de cover is in een woord knap, doe zo verder
Datumzaterdag 15 februari 2014 19:03

Reactie no. 2
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieWeer een goed album van Luc Marjaeu. De reeks is in de laatste delen met sprongen vooruit gegaan. Ook dit album hoort in de stijgende lijn thuis.
Mooi om te zien dat er de laatste albums vaker afgeweken wordt van de vaste stroken, en er meer speels met de tekeningen-vakjes omgaan wordt.
Het is het eerste album dat (bij mijn weten) in de 1e wereldoorlog afspeelt. Erg mooi en goed weergegeven wat een verschirkking dit was.

Toch kan dit album geen 10 krijgen van me, en wel om de volgende redenen:
- Het tekenwerk is soms wat rommelig, zodat bv Sidonia soms niet als Sidonia te herkennen is.
- Het verhaal zelf grijpt me niet echt. Het is veel achter-elkaar-aan-ren-werk, wat ten koste gaat van de verhaallijn. In bv de Royale Ruiter is dit beter aangepakt. Ook zit er nauwelijks spanning in. Sebrecum wordt erg makkelijk verslagen (weer door Jerom).
- Er zit erg weinig tot geen humor in het verhaal. Nu is de 1e wereldoorlog hier niet direct een goede setting voor, maar toch.

Al met al niet slecht, maar zeker geen topper.

Datumzaterdag 15 februari 2014 11:15

Reactie no. 1
NaamAggie
Leeftijd36
Cijfer9
RecensieEen goed verhaal. Handig in dit verhaal is dat professor Barabas een nieuwe uitvinding heeft gedaan om door de tijd te reizen. Hiermee kunnen zelfs hele vliegtuigen naar een andere tijd geflitst worden. Een tweede voordeel is dat de professor hiermee ook zelf naar het verleden kan reizen. Moest hij in "De Formidabele Fantast" nog worden geholpen door Theofiel Boemerang om zelf naar het verleden te gaan, samen met de vrienden, met de tijdtablet is dit helemaal niet meer nodig. Ook grappig is dat Sebrecem zowel in het verleden als in het heden kan bestaan. Wel kan het veranderen van het verleden gevaarlijk zijn, maar als dit het enige middel is om Sebrecem uit te schakelen moet het maar.
Datumzaterdag 15 februari 2014 11:11