Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De zwarte tulp


De zwarte tulp Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De zwarte tulp verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,43

Reactie no. 15
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer7
RecensieEen aardig verhaal met een aparte insteek: onze vrienden moeten hun aartsvijand redden. Dit doen ze natuurlijk niet op een alledaagse manier. Het feit dat je direct in de ( lichtelijk overdreven) actie valt, werkt sterk. Dit doen de Kiekeboes echter vaker. Het verhaal neemt ons mee naar het oude Haarlem en leert ons de tulpenmanie. Het schijnt dat zwarte tulpen onmogelijk te verkrijgen/ maken zijn . Dus die idee werkt sterk voor dit album. Verder word je vaak op het verkeerde been gezet van wie er nu goed is en wie fout. Ook hier weer de nodige onnolzelheden: de zeer goed Krimson wordt af en toe flauw, de redeneringen van Barabas kloppen niet altijd, werkt Barabas nog met een schoolbord? Sommige tekeningen ( Krimson in straaljager) zijn ronduit slecht. Ik kan niet vinden hoe onze vrienden weten dat ze op zoek moeten naar van Baerle. Is dit de van Baerle die werkzaam was in de slavenhandel?
Afgezien van deze vragen toch een 7.
Datumwoensdag 19 februari 2020 15:18

Reactie no. 14
NaamDana
Leeftijd20
Cijfer7
RecensieHet is een leuk verhaal maar het grappige is ik had het totaal niet zo verwacht. Bij de zwarte tulp denk ik eerder aan een verhaal in de vorm van de tv serie zwarte tulp waar ook best een leuk stripverhaal omheen gemaakt zou kunnen worden na mijn inzien. Daarom verraste dit verhaal me heel erg!
Datumzaterdag 14 januari 2017 17:59

Reactie no. 13
NaamKaj
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieNa Suske de Rat en Het Schrikkelspook ligt de lat een stuk hoger. Hier wordt niet de tijd genomen om sfeer en suspense op te bouwen, maar de lezer wordt onmiddelijk midden in de chaotische actie gegooid. Een manco dat veel van de mindere albums van de laatste tijd hebben. Wel fijn dat het weer eens een ouderwets tijdreisverhaal is in een leuke periode van de geschiedenis. Al komt het door de vlakke uitwerking onvoldoende tot zijn recht.
Datummaandag 12 oktober 2015 09:47

Reactie no. 12
NaamJohan
Leeftijd36
Cijfer5
RecensieLET OP: kleine spoiler!!!

Ik vind de strips de laatste jaren achteruitgaan, tot m'n verdriet. Hoewel er nog steeds enkele leuke tussen zitten, merk ik dat er geëxperimenteerd wordt met de karakters die we kennen en liefhebben.

Ik snap dat er een nieuw publiek is, maar de "oude garde" kent bv. Lambik als een sukkelige, maar tegelijk heldhaftige en gulle man. Maar dit is het zoveelste album waar Lambik kiest voor een vorm van verraad en zelfs iemand dood wil hebben. Ook lijkt hij steeds dommer te worden.

Ik mis het gevoel van avontuur met een gouden hart, zoals De Bokkerijders en Het Sprekende Testament. Experimenteer maar raak met verhalen en nieuwe karakters, maar a.u.b. niet met Lambik op deze manier.

Datumvrijdag 12 september 2014 13:35

Reactie no. 11
NaamLahousse
Leeftijd39
Cijfer7
RecensieMeteen volle actie, eens iets anders, maar een intro was welkom.
Mooie invalhoeken met de minimensjes.
AUB, voeg enkele pagina's toe zodat er plaats is voor meer detail, sommige dingen worden afgerammeld, het einde geforceerd... (hoewel ik de intro door de directe actie geslaagd vond, gezien Krimson's laatste afgang)
En na het verlies van Sidonia's huis, en het matige vervolg voor hun nieuwe huis in te leiden, wat gaat men doen voor Lambik en Jerom's nieuwe huis?
Ook een onmogelijke twist?
Mooie setting van het verleden..

Maar wat ik eens bij de makers wil inpeperen: stop aub met het wijzende vingertje!! Het overmatige gebruik irriteert me !

Datumdinsdag 22 juli 2014 20:01

Reactie no. 10
NaamHenmii
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieHoewel ik tegenwoordig weinig Suske en wiske verhalen meer lees (Amoras uitgezonderd), vondt ik deze wel weer leuk! Een cool uitgangspunt (ik ben Krimson fan), tijdreizen en wat leuke humor. Mooi getekend ook! Het begin vindt ik juist erg sterk. Het is anders dan we gewend zijn, maar benadrukt wel de urgentie voor Barabas om zijn nieuwste uitvinding te gebruiken!
Datumwoensdag 09 juli 2014 23:50

Reactie no. 9
Naamtom
Leeftijd34
Cijfer9
RecensieDe tekenstudio lijkt de voorbije verhalen haar draai gevonden te hebben. Ook in deze strip een zwierige tekenstijl en eigen stijl. Tekeningen is weinig op aan te merken, verhaal is prima. Geen uitschieter, maar absoluut geen afknapper
Datumdinsdag 01 juli 2014 07:58

Reactie no. 8
NaamMark
Leeftijd35
Cijfer6
RecensiePrima verhaal, niet meer dan dat. Een aantal puntjes die het cijfer doen dalen:
- we razen meteen een verhaal in; geen subtiele geniale slechtheid zoals we van Krimson gewend zijn, maar grof geweld... ik ben er niet van...
- Lambik lijkt rijp om opgesloten te worden; in de nachtwachtbrigade zagen we zijn nogal psychopatische aard ook al eens...
- er zit helemaal geen balans in dit verhaal: sommige dingen worden niet uitgelegd (er lijken soms stukjes overgeslagen) en het einde is ronduit slordig. Er is, blijkt weer eens, ruimtetekort!
Kortom: goed concept, matige uitvoering.
Datumzaterdag 28 juni 2014 10:24

Reactie no. 7
NaamAlbert
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieIk geef toch maar een redelijke voldoende ipv een 6. Niet om het verhaal, maar meer omdat het stuk in het verleden weer op de oude Suske - Wiske gehalte is. De rest eromheen vind ik wat meer afgerafeld. Het feit dat Lambik een hatelijke factor tegenover criminaliteit heeft, vind ik een gewaagde maar juiste keuze omdat er allerdaags een discussie over gemaakt kan worden. De Zwarte Tulp, had wat mij betreft beter De Zwarte Tulpenbol kunnen heten.
Datumdinsdag 24 juni 2014 20:39

Reactie no. 6
NaamRobin
Leeftijd13
Cijfer10
Recensiegeweldig album! mooie cover, niet al te veel personages, super verhaal en vooral vind ik het mooi getekend! dit album verdient zeker een 10!
Datumzaterdag 21 juni 2014 12:10

Reactie no. 5
NaamMark Ormel
Leeftijd45
Cijfer6
RecensieRommelige introductie.... 't lijkt bijna alsof je halverwege het verhaal invalt.... en professor Barabas die Krimson als proefpersoon gebruikt voor zijn nieuwste uitvinding? Er zijn toch wetten die experimenten op mensen verbieden? Uiterst dubieus van de anders zo sympathieke professor. Het verhaal werd pas goed nadat ze de trip naar het verleden hebben gemaakt, al leek ook hier de ontknoping een beetje afgeraffeld. Zeker niet het beste S&W album van dit team.
Datumzaterdag 21 juni 2014 07:38

Reactie no. 4
NaamPerry
Leeftijd29
Cijfer8
RecensieNiet zo sterk als de laatste albums, toch wel ook weer een heel goed. Ik vond de opbouw naar het verhaal wat langdradig, waardoor de uiteindelijk zoektocht naar mijn idee iets te weinig tijd kreeg in het album. Voor de rest was het toch wel weer goed. Leuk verhaal, goed getekend, goede humor en geen platte personages zomaar.
Datumvrijdag 20 juni 2014 16:31

Reactie no. 3
NaamDe yeti
Leeftijd16
Cijfer8
RecensieIk ben het grotendeels eens met recensie 2. Het begin is inderdaad slecht vanwege alle actie en ook ik hoop oprecht dat de albums binnenkort weer 220 stroken zullen zijn, al vrees ik dat dat niet gaat gebeuren. Krimson die spijt heeft is erg grappig neergezet en het verhaal in het verleden is ook erg goed gedaan. De verhaallijn is vrij goed en zit vol verrassingen. Je weet niet wie nu goed en slecht is. Een minpuntje is wel dat er wel erg weinig humor in dit album is en {SPOILER} dat Lambik wederom als slechterik wordt neergezet.

Qua tekeningen begint het vrij slecht in vergelijking met voorgaande delen, maar halverwege het verhaal lijkt dat te verbeteren, alhoewel het inktwerk inderdaad veel dunner moet. Ook zouden de inkleuring en de houding van de personages nog steeds beter kunnen, maar die zijn al beter dan twee jaar geleden.

Verder valt op dat er nogal wat overeenkomsten zijn met eerdere albums van dit team (S. Mornik = Smirnok uit de kaduke klonen, Tekeningen doen denken aan Het lijdende Leiden en Lambik als slechterik aan De nachtwachtbrigade). Ook raar is dat ze deze keer de teledresser niet gebruiken.
Wel weer leuk gevonden zijn Lambik als schoonmaakster, de kleine figuurtjes in het kistje en de allergische bloemist.

Ze zijn er nog niet helemaal met dit album, maar ik kijk wel weer enorm uit naar het vervolg.

Datumvrijdag 20 juni 2014 13:06

Reactie no. 2
Naamflilix
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieHet huidige team wordt steeds beter, in verhalen schrijven én tekenen. Twee jaar geleden zou een verhaal met dezelfde korte inhoud een stuk slechter zijn geweest. Alleen het begin was slecht. Het begint op het dak en op de tweede pagina was Krimson al aan het schieten. Het zou beter zijn als de verhalen weer 220 stroken zou hebben, zodat ze een goede inleiding zouden kunnen maken. Voor de rest was het verhaal heel goed bedacht. De tekeningen waren ook heel goed, vooral die van de oude gebouwen. De gezichten van de hoofdpersonages waren iets minder vooral bij Krimson in het begin.
Ik heb in dit verhaal ook geen flauwe grappen gezien, behalve 'tulp' i.p.v. hulp.
Wat het verhaal wel beter zou maken is als de lijnen dunner zouden zijn. Gelukkig blijven ze nu wel binnen de plaatjes bij de tekeningen, in tegenstelling tot het vorig verhaal.
Datumdonderdag 19 juni 2014 18:02

Reactie no. 1
Naamtobias
Leeftijd31
Cijfer10
RecensieGeen rustige introductie: Actie vanaf pagina 'één!
De langverwachte wraak van Krimson komt eindelijk.

Weer een top-album. Kan eigenlijk weinig minpunten vinden.
Volop actie, voldoende humor, een beetje mysterie, en een erg goed verhaal. Heel origineel!

Datumdonderdag 19 juni 2014 15:58