Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De krijtkampioen


De krijtkampioen Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De krijtkampioen verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,60

Reactie no. 5
NaamCaspar
Leeftijd50
Cijfer7
RecensieIk vond dit best een geslaagd album, in de geest van de oudere albums. Niet op alle punten helemaal geslaagd, want het verhaal mist wat spanning vond ik, maar de raamvertelling werkt best goed. Ook de verwijzing naar Robert en Bertrand en de vele andere s&w albums zijn goed gevonden. Lambik is ook nu eens niet alleen de onnozelaar maar lost ook eens wat op. Het einde vond ik een beetje onbevredigend, maar er zijn echt heel erg veel albums die heel erg veel slechter zijn.
Datummaandag 02 oktober 2023 18:06

Reactie no. 4
NaamMarius
Leeftijd54
Cijfer9
RecensieLuc Morjeau (en Peter van Gucht) hebben van dit laatste album van Luc een ware hommage aan Willy Vandersteen gebracht. Het verhaal zelf is nog wat magertjes, maar een Wanda die een antwoord wil op een vraag waarvan het antwoord zich eigenlijk al laat raden, het blijkt een prima kapstok te zijn om een eerbetoon aan de meester op te hangen. Verassend was wel de uiteindelijke onthulling van mevrouw de Zwart. Verder is het vooral zeer vermakelijk om alle verwijzingen naar het universum van Vandersteen te ontdekken. Een waardig afscheid van Luc Morjeau als hoofdtekenaar van de reeks. Al blijft nog even de vraag: is dit nu een Suske en Wiske-verhaal? Of toch Spike & Suzy? Of best het te categoriseren als een avontuur van Willy & Wanda?
Datummaandag 25 september 2023 07:50

Reactie no. 3
NaamRobin
Leeftijd22
Cijfer9
RecensieEen bijzonder mooi afscheid van een bijzonder goede tekenaar, namelijk de tekenaar waardoor ik fan werd van S&W. Het team heeft dit album als een mooie samenvatting gezien van het Vandersteen universum. Wie goed kijkt ziet in de tekeningen zelfs verwijzingen. Daarom is het voor iedereen leuk om te lezen. Het verhaal zit goed in elkaar en heeft geen afgeraffelde scene's of tijdsprongen. Het is ook geen mega spannend en heftig verhaal, maar dat is in dit geval ook niet nodig. Hierdoor wordt het gewoon een rustig en fijn verhaal om te lezen. Dit album zal me heel dierbaar blijven!
Datumzaterdag 23 september 2023 15:34

Reactie no. 2
NaamBas
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieWat een leuk en origineel verhaal! Een vette knipoog naar twee andere geliefde creaties van Vandersteen: Robert & Bertrand. Als tijdens het lezen goed naar de details gekeken wordt, vindt men talloze verwijzingen naar titels en karakters uit eerder verschenen albums. De tekeningen zijn prima. Een nostalgisch avontuur!
Datumdonderdag 14 september 2023 09:58

Reactie no. 1
NaamTobias
Leeftijd41
Cijfer5
RecensieDe Krijtkampioen is een soort raamvertelling. We zien een jonge Willy Vandersteen verhaaltjes op de stoep krijten. Hij heeft een vriendinnetje dat hem ideeën aan de hand doet en verhaallijnen influistert. Zij emigreert en laat bij het afscheid een enveloppe met ideeën achter. Dat afscheid tussen haar en Willy verloopt niet allerhartelijkst en het vriendinnetje vraagt zich de rest van haar leven af of Willy haar heeft vergeven dat ze emigreerde. Op hoge leeftijd klopt ze aan bij Leen Vandersteen en vervolgens bij Suske en Wiske omdat ze hoopt dat die haar kunnen helpen om - met een uitvinding van professor Barabas - aan de hand van krijtmoleculen de tekeningen van de jonge Willy Vandersteen te reconstrueren in de hoop daaruit te kunnen opmaken of hij haar vergeven heeft. *Zucht. Zucht. Diepe zucht*.
De hoofdmoot van het album is vervolgens de reconstructie van dat verhaal in stoepkrijt van Vandersteen, met karakters die als twee druppels water lijken op Suske, Wiske, tante Sidonia, Lambik en Jerom. Op zichzelf zit die reconstructie qua verhaal wel degelijk in elkaar en bevat de vertrouwde ingrediënten van een traditioneel Suske en Wiske avontuur inclusief de inmiddels wat obligaat aandoende 'gemaskerde'.
Als op zichzelf staand verhaal zou ik de reconstructie nog wel een 7 gunnen, maar de manier om tot dat verhaal te komen is (heel) vergezocht, (zeer) onaannemelijk en (onnodig) ingewikkeld. Het idee was aardig, maar schiet in de uitwerking gewoon tekort.
Wat dit album voor mij echter totaal heeft verpest, is het feministische narratief dat van de bladzijden druipt. Een thema waar Vandersteen als stoepkrijtend kind vermoedelijk in het geheel niet mee bezig zal zijn geweest. Dat een vriendinnetje Willy Vandersteen aan zijn verhaaltjes hielp, is bovendien een verzinsel. Het hele subplot met de Dulle Grieten houdt voorts geen enkel verband met de rest van het verhaal, maar te pas en te onpas wordt benadrukt dat Sidonia (in haar gedaante van Evelyne), en uiteindelijk ook Wiske (in haar gedaante van Suzy) de boodschap van deze feministen een warm hart toedragen. Afijn, fun fact: in dit album zijn vrijwel alle mannen klaploper, crimineel, handlanger, dief of corrupt. Dat u het even weet.
Datummaandag 11 september 2023 14:30