Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De dappere duinduikers


De dappere duinduikers Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De dappere duinduikers verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,75

Reactie no. 8
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieWeer een kortverhaal dit keer. Eentje uit de doos van de jaren ’80. Het verhaal speelt zich af op het strand en het geheel ziet er zeer zomers uit, toepasselijk voor een vakantieboek. Alles ademt een zomerse gezellige sfeer uit. De mystiek begint zeer rap door de verdwijning van handtassen, de verlaten toren en een artikel over een dievenbende. Je zit als lezer direct in de actie. De dievenbende misbruikt de Duinduikers door de schat uit het galjoen krijgen. Suske en Wiske spelen hierin de hoofdrol en een beetje worden ze bijgestaan door Sidonia. Doordat ons duo hier erg sterk is worden de anderen niet gemist. Wiske is haar topeigen zelf en Suske biedt zeer goed tegenspel en is ouderwets heldhaftig. De synergie tussen die twee komt in dit verhaal goed tot uiting. Lambik komt pas laat aan bod en speelt ook zijn rol met verve. Het is beter dat de feilbare Lambik onze jongeren uit de klauwen van onverlaten redt dan de foutloze Jerom. De verhaallijn is erg sterk en het is een fijn verhaal voor in de zomer. Doel geslaagd. Dat werkloosheid kan leiden tot criminaliteit is een boodschap die subtiel in het verhaal verweven is. De tekenstijl is ouderwets goed: scherp, uitdrukkingen zijn zeer goed gedaan en alles is gedetailleerd. De humor is zoals vaker gezegd, in deze periode veel sterker. De agenten zijn dom maar niet te overdreven. Dat Lambik gluurder wordt stoort niet: een beetje seksualiteit misstaat niet en het geeft de feilbaarheid van Lambik ( lees: de doorsnee lezer) weer. En…zover gaat het ook weer niet. Gepaste ondeugd. Leuker zijn de ganzen die Wiske haar hoofd gaan uitbroeden. Vragen zijn er ook met z’n allen op vakantie, precies bij Barabas: beetje toevallig. Ander epunten aangehaald in andere recensies gelden ook: de warme kledij van de boeven, waar haalt Lambik een meeuwenkap vandaan enzovoorts. Toch is dit al met al een leuk verhaal.
Datumzaterdag 23 januari 2021 13:34

Reactie no. 7
NaamInti
Leeftijd37
Cijfer7
RecensieVoor een kortverhaal is dit een prima verhaal. De achterliggende gedachte (werkloosheid leidt tot criminaliteit) is nog steeds actueel

Er zijn wel een paar vreemde dingen

De outfit van de drie Meeuwen is nogal vreemd. Het is natuurlijk een onderdeel van hun vermomming, maar midden in de zomer, als iedereen luchtige strandkledij aan heeft, dikke truien dragen moet toch wel erg warm zijn

Als Schanulleke door de Duinduikers gestolen wordt, is ze later vastgebonden in de vuurtoren te vinden. Het lijkt behoorlijk vreemd dat de Meeuwen dit bij een pop zouden doen, tenzij ze wisten hoe belangrijk zij voor Wiske is. De vraag is dan weer hoe ze dat konden weten...

Waarom blijven de Meeuwen hun hoofddeksels dragen als in de krant een artikel over hun maskerade staat?

Hoe komt Lambik aan z'n outfit van Meeuw? Een broek en trui vind je redelijk makkelijk, maar een meeuwenkap?...

Datumzondag 18 oktober 2015 18:49

Reactie no. 6
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieGoed kortverhaal met de typische vakantieboeklocatie: het strand. De spanning wordt in de eerste paar bladzijdes mooi opgebouwd.
Verrassend is de sociale insteek (en dat in een vakantieboek uitgave) halverwege het verhaal (strook 78) en op de laatste bladzijde als de gevolgen van werkloosheid worden bediscussieerd.
Datumdinsdag 2 november 2010 20:21

Reactie no. 5
NaamMruiter
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieEen schat in een galjoen is altijd leuk, de duinduikertjes zijn superschatig en mogen wat mij betreft nog wel eens langskomen. De verbitterde vuurtorenwachters die zonder werk zitten zijn goed gevonden criminelen die op zoek zijn naar geld.
Datumvrijdag 2 mei 2008 20:59

Reactie no. 4
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieToen ik dit album voor de eerste keer las vond ik er helemaal niets aan. Sterker nog, ik stak het al terug in de kast voor ik het gelezen had. Maar nu ik het onlangs nog eens vond in de kast slaagde ik er in het toch helemaal uit te lezen. Alhoewel ik het niet meteen het beste album vondkrijgt het van mij toch een 8.
DatumTue Jan  2 16:15:30 2007

Reactie no. 3
NaamJan P.
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieIk las het een paar weken terug en het heeft niet zo'n hele diepe indruk gemaakt, om eerlijk te zijn. Dat gedoe met die duinduikers en het geboefde dat erachter zit is allemaal een beetje cliché (Suske & Wiske Tegen De ZZZ heeft bijvoorbeeld ook een soortgelijk gegeven). Wel is het interessant om te zien hoe er afgeweken wordt van de persoonlijkheid van Lambik. Alhoewel hij nooit vies was van wat vrouwelijk schoon had ik toch echt nooit een gluurder in hem gezien. Beetje creepy. Echt slecht is het ook weer niet, gewoon een voldoende.
DatumMon May 16 01:04:18 2005

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 8
Recensie Ooit gelezen in Suske en Wiske weekblad (?).
Toen vond ik het een leuk verhaal maar ik weet natuurlijk niet of ik dat nu nog steeds vind.
Ik zet toch maar een acht neer omdat ik er toen plezier aan beleeft heb.
Datum Thu May 22 22:01:08 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 9
Recensie Zo moeten verhalen zijn, die in familie- of in het algemeen vakantieboeken uitkomen: spannend, goed getekend, veel humor (Lambik als voyeur, Wiskes hoofd als eendennest om maar enkele voorbeelden te noemen) en een locatie, die je meteen met vakantie in verbinding brengt! Als je dan al deze ingredienten met elkaar mengt komt er aansluitend een superb verhaal uit de bus! Dat is duidelijk met "De dappere duinduikers" gebeurd! Zelfs het motief waarom de boeven zo handelen is niet uit de lucht gegrepen, want werkeloosheid kan de weg naar de criminaliteit inderdaad verkorten!
Zo heeft dit verhaal in mijn ogen de 9 meer als redelijk verdiend!!!
Datum Tue May 20 16:53:05 2003