Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De kwakkelende kwakzalver


De kwakkelende kwakzalver Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De kwakkelende kwakzalver verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,75

Reactie no. 4
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieDe albums die buiten de reguliere reeks zijn gemaakt bevallen mij doorgaans goed. Zo ook dit album. Op bladzijde één begint het al met de eerste twee plaatjes: de slechterik van het stuk gooit onze twee jeugdigen door elkaar waarbij onze immer brave Suske onverdroten in zijn neus peutert. De toon is gezet. Het verhaal gaat op deze manier door in een constante die nooit inzakt. Het album hangt van absurditeit aan elkaar die dikwijls hilarisch werkt en niet flauw wordt. Ook hier worden onze hoofdpersonen op een andere manier belicht. Voorbeelden zijn het begin als film die door Willy V wordt geregisseerd en de karakters zelf waarvan vooral Sidonia (veel pittiger en vooral goed als model voor Modigliani) en Suske ( heerlijk onnozel schoffie dat alcohol wil proberen) profiteren. Zij zijn hier de leukste karakters. Wiske is ook heel sterk…nu als duidelijk kleinere maar pittiger zusje van Suske (wat wonderwel sterk werkt), Jerom als brok oermens..dit is wel eerder vertoond, Lambik is leuk maar valt wel minder op en Barabas halfnaakt…Daarbij wordt eindelijk de gezinssituatie van ons vijftal ontrafeld. Dit werkt enorm sterk. Eindelijk de zelfspot ( onder andere het gedoe met de knipoog) die de normale serie zo ontbeert. Daarnaast worden er in dit album allerlei maatschappijkritische vraagstukken behandeld op een dermate leuke manier dat je nooit het gevoel hebt in een leerbank te zitten. De concurrentie in de vorm van Franse strips werkt heel sterk. Heel goed thema om te gebruiken. Ik ken helaas niet alle figuren maar het is erg leuk gedaan. Asterix en Obelix wel en dan komen we ook bij een minpunt: Obelix laat zich wel heel snel overmeesteren door Jerom: een titanenstrijd tussen hen zou juist het hilarische aspect hebben onderstreept. Maar goed……ik ben geen stripschrijver maar een recensent die als stuurlui aan wal staat ( …dit is zelfspot). Op de één of andere manier werkt de veelheid aan figuren hier niet vervelend. Hooguit de ADHD-achtige manier van vertellen kan wat (te) snel gaan. De tekenstijl kan wennen zijn maar ik had daar geen last van. Een heerlijk absurdistisch album dat ik met graagte herlees. Zalig! Huidige schrijvers: put eens wat meer inspiratie uit de albums die door anderen zijn gemaakt. Rest mij één vraag: wanneer wordt “Het wangunstige wangedrocht” uitgebracht…..of “De vliegende tapijten” of “De farao van de fabels”….of…..?
Datumzondag 04 april 2021 11:55

Reactie no. 3
NaamMark
Leeftijd50
Cijfer8
RecensieEem goed verhaal, waarin op speelse manier (en goed ingepakt) actuele problemen worden aangestipt. De gehaastheid van de maatschappij en het marktconform denken is terug te lezen in de snelle productie van de films, en heel subtiel wordt ook de verdeel en-heers mentaliteit van Amerika, dat gebaat is bij een verdeeld Europa als onderwerp belicht. Bijna had ik een 10 gegeven, maar wat mij tegenviel was het gemak waarmee Asterix en Obeliks achter de infiltrante aanliepen (zeker Asterix zou het bedrog al eerder opgevallen zijn). dus daarvoor een punt minder. En Sidonia die zichzelf als naaktmodel positioneert op de sofa was ook niet echt nodig. Buiten deze twee mindere punten was het album een genot om te lezen (ondanks de 'oversized' Jerom)
Datumdonderdag 14 november 2019 15:25

Reactie no. 2
NaamHenmii
Leeftijd35
Cijfer7
RecensieEen nogal bizar, maar wel leuk en origineel album. Leest lekker vlot weg en is veel beter dan de matige albums die dit jaar in de normale reeks uitkwamen.
Datummaandag 11 november 2019 15:12

Reactie no. 1
NaamLeo
Leeftijd45
Cijfer7
RecensieEen interessant en dynamisch album en het album is vol van actie en themas:
Willy Vandersteen die meer albums wil uitbrengen en vernieuwen (Wiske sexier, liefdesleven van Sidonia, grappen van Lambik weer uitgeven), de Helden die als filmsterren uitbeelden, Wiske die een oogprobleem heeft en dan naar het verleden gaat en daar weer een schilder die een probleem heeft met zijn model en dan ook nog de Franse striphelden versus de Vlaamse. Men buitelt haast over al deze verschillende verhaallijnen heen maar raakt gek genoeg niet de draad kwijt en dat vind ik wel knap. Hoewel het wel iets rustiger kon (beetje een ADHD is het wel). Is ook wel humoristisch en mooi getekend. Daardoor voor mij een 6.5, afgerond een 7
Datumzaterdag 09 november 2019 23:25