Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het mopperende masker


Het mopperende masker Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het mopperende masker verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 5,31

Reactie no. 29
NaamPaul
Leeftijd24
Cijfer2
RecensieDe slechte recensies bij de verhalen van Marc Verhaegen heb ik nooit zo begrepen. Waar Paul Geerts en zelfs Willy Vandersteen aan het eind van hun loopbaan als strip scenarist in herhaling vallende plotten aan elkaar probeerden te naaien, wist Verhaegen de strip tot op het einde (al heeft hij maar kort de reeks gedragen) te voorzien van allerlei originele onderwerpen en verhaallijnen.
Maar na zijn ontslag leek het wel of Suske en Wiske in een heel diep gat is gevallen, waar het maar langzaam en moeilijk uit kwam.
Dit verhaal is vooral een voorbeeld van hoe het niet moet: Hoewel het idee van een ruzie tussen Suske en Wiske zich prima leent voor een album, is dit in dit album zo slecht uitgewerkt dat je er bijna van moet huilen.
De reden van hun ruzie is gewoon belachelijk. Dit had zoveel overtuigender gekund!
De schuld geven aan de lengte van het verhaal kan overigens ook niet echt: de scene in het restaurant is wat mij betreft te lang en eigenlijk hadden de schrijvers Lambik en Jerom helemaal kunnen weghalen uit het verhaal. Het idee van het mopperende masker zou je origineel kunnen vinden, maar ik vind het gewoonweg te ver gezocht. Ook is het vreemd dat Barabas optreed als gemaskerde (dit is immers helemaal niet nodig om zijn plan te laten slagen) en zijn bedreigingen met een pistool totaal niet serieus genomen worden door Suske en Wiske.
Na dit album kon de reeks alleen maar beter worden, en, om het positief af te sluiten: dat werd het ook.
Datumwoensdag 15 september 2021 18:17

Reactie no. 28
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer6
RecensieHet tweede kortverhaal uit het subliem getitelde “Blutser” album. Een simpel verhaal: Suske en Wiske maken elkaar het leven zuur en de anderen bedenken een sluwe list om ze weer tot elkaar te brengen. Wel een grappig gegeven al lijkt het er een beetje met de haren bijgesleept: dit hebben we nooit eerder gezien en dan lijkt het en beetje uit de lucht te vallen. Het zou best passen dat onze helden elkaar in de haren vliegen…dat is vrij normaal en het zou met name Suske wat mee sjeu geven. Het maakt Wikse ook sterker: zij heeft sinds de veranderingen ( terwijl de “Magnifieke Metamorfose” nog moet komen) zeer veel aan kracht ingeboet ( waar is de Olijke Olifant Wiske?). Waarom laten we hen niet vaker botsen? Kortom een kortverhaal dat toch beter in elkaar steekt dan veel langere verhalen. De oplossing van Sidonia, Barabas en kompanen vond ik best origineel en de “oorlog” tussen Suske en Wiske is leuk uitgevoerd. De tekenstijl blijft zwak. Afwijken van de conventies kan zeker lonen.
Datumvrijdag 04 december 2020 22:51

Reactie no. 27
NaamBofor!
Leeftijd30
Cijfer1
RecensieNadat ik de 'blikken blutser' had gehad maar vol goede moed verder gegaan met 'het mopperende masker'. Het kon alleen maar beter worden... helaas. Dit verhaal is nog minder dan zijn voorganger. Eigenlijk moest ik dit met een 'nul' beoordelen maar dat is helaas niet mogelijk. Dat Suske en Wiske ruzie krijgen of een meningsverschil hebben is wel vaker gebeurd en daar valt ook prima mee te leven. Maar dat er vervolgens een kunstgreep gepleegd wordt waaraan een heel complot(stuntman, museum, prof Barabas) meewerkt??!! is niet erg geloofwaardig. Die geloofwaardigheid is (in tegenstelling tot andere albums) naar mijn mening onprettig. Wellicht was het iets voor het vakantiestripboek. Ik ben van mening dat dit nooit in deze reeks had mogen verschijnen.
Datummaandag 8 oktober 2012 18:24

Reactie no. 26
Naamhenk
Leeftijd35
Cijfer6
Recensieniet het beste verhaal van de nieuwe ploeg.
maar toch een aardige poging van hun om de vriendschap van suswis te laten zegenvieren.
zitten een paar haken en ogen aan, had misschien wat meer diepgang in kunnen zitten.
dankzij de mindere verhalen zijn er ook betere verhalen.
Datumzaterdag 7 november 2009 18:39

Reactie no. 25
NaamRick Wiselaar
Leeftijd23
Cijfer4
RecensieHoewel ik het wat 'beter' vind dan 'de blikken blutser' is het gewoon als geheel niet goed genoeg voor een voldoende.
Het gedoe in dat restaurant, is erg makkelijk bedacht en verveeld meteen. Zaken als vriendschap en dergelijke zijn namelijk al ontelbare malen herhaald in een S&W verhaal. Daarbij heb ik het nog niet eerder meegemaakt dat Suske en Wiske om zoiets onnozels een geheel album ruzie moeten maken!? Het hele gebeuren omtrent dat masker heb ik helemaal gemist omdat ik het meteen al niet interessant vond. Jerom die als een soort slaaf voor Lambik optreed. Rare dialogen, waardeloze humor. Wat ik me afvraag na dit album: kent de scenarist de werkelijke karakters van de personages? Ikzelf betwijfel dit ten zeerste. Nee, dit gehele album was een grote teleurstelling.
Datummaandag 12 oktober 2009 16:20

Reactie no. 24
Naamnick jansen
Leeftijd29
Cijfer8
Recensieik snap de slechte recenties van dit verhaaal niet.
Ik kan er in komen dat de ruzie tussen suske en wiske als irritant ervaren kan worden. Ik vind het weer een een keer een andere insteek dan als die andere 299 en tig verhalen waarin suske en wiske de 2 onafscheidelijke vriendjes zijn. Ik vind het verhaal erg orgineel bedacht zeker voor een kort verhaal. Verder snap ik de kritiek van steil van tekenaars ook niet. Ik neem dan altijd de vergelijking met Donald Duck Carl Barx is de beste verhalenverteller van die strip is de rest van de tekenaars dan ineens minder goed. Ik vind dat het nieuwe team een goede indruk achtelaat en weer eens nieuwe input in debserie probeert te brengen die ik al jaren niet heb gezien en/of als storend heb ervaren
Datumvrijdag 11 juli 2008 12:39

Reactie no. 23
NaamV. Ritas
Leeftijd17
Cijfer1
RecensieBizar. Alleen al het feit dat Suske en Wiske om iets zo stompzinnigs ruzie krijgen.Dat Jerom ineens Lambiks slaafje wilde zijn was wel het toppunt, en hun rol in het verhaal is ook te dom en te kinderachtig voor woorden. Niet te geloven dat ze een scenarist aanstellen die de karakters van de personages niet eens kent. Enorm domme fouten zoals Suske die twee keer 'Wat?' zegt in het begin van het verhaal, maken het fiasco compleet. Dat kun je er toch uithalen door één keer te herlezen?
Ook de grappen die er gemaakt worden zijn te dom en stompzinnig voor woorden, kunnen die mensen daar geen korte humorcursus volgen ofzo? Eigenlijk nog nooit een echt goede grap gezien van het team tot nu toe, het is één en al flauwheid (grappen over chuck-a-luck en kakkerlak, haha)
Dan ook nog de tekeningen, hoe Jerom getekend is ziet er echt niet uit, de achtergronden zijn weer bijzonder minimaal. Ja, beter dan in het slapende goud was het wel ja, maar dat was dan ook abominabel slecht dat een 'verbetering' nauwelijks nieuws is.
Hoewel de blikken blutser wel stukken beter was snap ik wederom niet hoe dit album uitgebracht heeft kunnen worden. Oefenen doe je maar in een hutje op de heide, maar besmeur de reeks er niet mee.
Datumzaterdag 9 augustus 2008 09:57

Reactie no. 22
Naamlydia
Leeftijd13
Cijfer6
RecensieIk vint het verhaal grappig maar wel te kort. En dat het nep was is ook niet zo leuk.
Datumzondag 27 juli 2008 19:10

Reactie no. 21
NaamSander Dammann
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieDit verhaal is eigenlijk een 7,5 waart, omdat Suske en Wiske wat beter worden beetgenomen dan Lambik in de blikken blutser, maar toch Suske en Wiske ruzieen nooit.
DatumThu Oct 25 16:49:59 2007

Reactie no. 20
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieDit is weer een super geweldige strip! Ik vind de nieuwe albums/strips leuker dan de oude!
DatumMon May 28 11:58:58 2007

Reactie no. 19
NaamKaj
Leeftijd21
Cijfer5
RecensieDe flauwe climax maakt van dit kortverhaal een al even slechte strip als ´´ De blikken Blutser ´´ Ik heb er weinig vertrouwen meer in dat de serie ooit nog eenzelfde niveau krijgt als ten tijde van Vandersteen of Paul Geerts.
DatumWed Aug 9 00:54:05 2006

Reactie no. 18
NaamSven
Leeftijd32
Cijfer1
RecensieIk lijk wel een gefrustreerde ouwe man die heimwee heeft naar de oude verhalen. Maar je zou het voor minder worden. Dit verhaal steek gewoon tegen. Met verveling heb ik me naar het einde gesleurd. Op zich vind ik het idee niet slecht maar allesbehalve geloofwaardig. S&W die 3 weken na elkaar ruzie maken. Het einde was in mekaar geknutseld. Ook de flauwe moppen in het restaurant hebben we echt al gehad. Heb geen voorliefde voor korte verhalen, en da's nog maar es gebleken. Verlang nog es naar een goeie sus en Wis met inhoud, leuke tekeningen, goeie conversaties en zowel leesbaar voor jong en oud. (want dat laatste missen we wel, de doelgroep van deze tekenaars is Studio100)
DatumTue Jul 11 12:54:19 2006

Reactie no. 17
NaamBarry
Leeftijd26
Cijfer5
RecensieHet ‘Mopperende Masker’ vormt samen met ‘De blikken Blutser’ Suske en Wiske nummer 290. Twee kortverhalen dus, een onaangename verassing voor mij. Een kort verhaal biedt (nog) minder mogelijkheden het verhaal diepgang te geven. Als ze dan toch iets ‘anders’ hadden willen doen, dan had ik liever een vervolgverhaal gezien, maar het zij ?o.
Ook de strip zelf stelt me behoorlijk teleur. Het onderwerp vind ik ongeloofwaardig, het draaft te ver door en heeft bovendien een erg moralistische ondertoon. Het spreekt mij in ieder geval niet aan. Enige die een beetje op dreef is, is Lambik (net als in de ‘Blikken Blutser’.
Verder wil ik een kanttekening plaatsen bij het verschijnen van dit verhaal in een regulier nummer. ‘Het Mopperende Masker’ stond ook in het boek ’60 Jaar Suske en Wiske’ en is nu dus ook te ver-schenen als Suske en Wiske nummer 290. Opzich is het mooi dat iedereen die het boek niet heeft, nu ook dit verhaal kan lezen, maar mij geeft het toch een nare bijsmaak. Ik vind dat je echte fans (die dus het boek gekocht hebben) iets spe?iaals moet geven, in ?it geval dus een exclus?ef verhaal in het boek? Deze exclusiviteit is nu dus echter verdwenen en bovendien vind ik het ook een beetje makkelijk een verhaal twee keer te gebruiken.
Concluderend een erg matig nummer, waarvoor ik dan ook geen voldoende wil geven.
DatumTue Mar 14 14:20:15 2006

Reactie no. 16
Naampeter kelder
Leeftijd27
Cijfer2
RecensieDit is echt het meest waardeloze verhaal dat ik ooit van S&W heb gelezen. Een ontzettend magere verhaallijn (lees: geen), een slap scenario en een einde dat zelfs in de Donald Duck niet zou worden geaccepteerd.
Dit vind ik minachting voor de lezers van S&W om een dergelijk verhaal uit te durven brengen.
Erven Vandersteen: Bezint eer ge begint. Marc Verhaegen wegsturen was het domste dat jullie konden doen.
Ik probeer nog het volgende verhaal van S&W, maar als dat wederom van deze kwaliteit is, hou ik het voor gezien.
DatumTue Feb 21 13:24:47 2006

Reactie no. 15
Naamjonezy
Leeftijd12
Cijfer5
RecensieIk vond dit verhaal gewoon net niet genoeg. Het einde sloeg nergens op, want ineens blijkt alles in scene gezet om de ruzie te verhelpen. Een beetje zwak dus.
DatumMon Feb 20 11:29:02 2006

Reactie no. 14
Naammark
Leeftijd
Cijfer6
RecensieAch, suske en wiske maken tenminste lekker overdreven ruzie over niks. Dat is juist wel een typische gebeurtenis. Het verhaal viel mij reuze mee, al is de gekozen oplossing door barabas en sidonia wel erg simpel (of juist te ingewikkeld). Conclusie: het kan veel slechter, ik hoop dat het nog wel beter wordt.
DatumFri Feb 17 11:04:23 2006

Reactie no. 13
NaamAien
Leeftijd20
Cijfer7
RecensieDit verhaal vond ik wat imnder dan de Blikken Blutser. De ruzie tussen Suske en Wiske vond ik niet helemaal lekker uitgewerkt. Het is gewoon niet zo geloofwaardig dat Suske en Wiske naar aanleiding van zo iets kleins ruzie krijgen.
De humor vond ik verder wel goed in orde en ook de tekeningen waren goed, hoewel het hier en daar iets gedetailleerder had gemogen.
Een leuk verhaaltje, maar niet meer.
DatumThu Feb 16 23:36:18 2006

Reactie no. 12
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer5
RecensieDit verhaal slaat gewoon nergens op. Suske en Wiske met hun ruzie... het verhaal daarna wordt het iets beter, maar het einde is niks. De tekeningen vallen mee, de homor ietsje tegen. Volgens mij kun je gewoon geen goed verhaal maken met 88 stroken (met 184 lukt het al nauwelijks), maar toch zeker wel beter dan dit.
DatumThu Feb 16 15:44:07 2006

Reactie no. 11
NaamReinout
Leeftijd15
Cijfer7
Recensieik vind dit verhaal stukken beter dan het slapende goud en ook al is het einde nogal afgeraffeld vind ik het wel leuk om suske en wiske eens zo tegen elkaar geplaatst te zien, verder niet slecht en gaat het de goeie kant op en gelukkig ook geen mislukte kinnen of enorme en onnodige laadkleppen van lambik die in de kaduke klonen nog wel zijn.
ik vind een 7 voldoende
DatumFri Dec 23 22:16:40 2005

Reactie no. 10
NaamMatthias
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieEen kort verhaal dat ondanks zijn lengte toch een goed verhaal en scenario afgeeft. Desondanks geef ik maar een zeven om de onwaarschijnlijkheid. Het einde is nogal afgerammeld.
DatumTue Nov 29 17:36:56 2005

Reactie no. 9
NaamJan
Leeftijd26
Cijfer5
RecensieDit verhaal heeft het net niet voor mij, maar biedt wel hoop voor de toekomst.
Voor het jubileumboek een leuke opvuller, maar hoeft van mij niet in de rode reeks opgenomen te worden. Daarvoor zijn er in het verleden al betere kortverhalen verschenen zoals "Spruiten voor Sprotje" of "De mollige marmotten".
Het komt er op neer dat "De blikken blutser" voor album 290 de kar moet gaan trekken.
DatumWed Nov 16 20:02:39 2005

Reactie no. 8
NaamKoen
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieDit is alleszins een beter verhaal dan Het slapende goud.
Ik heb altijd wel gelooft dat ze vooruit gingen gaan.
Qua tekeningen en scenario volstaat dit aan een 9.
De ruzie is wel eens leuk, speciaal voor 60 jaar Suske en Wiske.
Enkele minpunten weet ik hier niet te geven, behalve dan dat de spraak van Jerom wat achteruit is gegaan. Dat was ook al zo in Het slapende goud. Sidonia's kin is hier in orde en ik hoop dat ze het zo houden. Misschien is de ruzie en oplossing wel iets overdreven, maar het is dan ook een stripverhaal en daar kan echt alles, dus ja: Houden zo! Jullie doen het goed!
DatumWed Nov  9 14:13:23 2005

Reactie no. 7
NaamJeffrey Klarenbeek
Leeftijd27
Cijfer4
RecensieDit eerste korte verhaal van de nieuwe tekenaar/scenarist toont aan dat Marc Verhagen niet zomaar te vervangen is, laat staan Willy Vandersteen. Het is een verhaal zonder duidelijke lijn en het kan geen enkel moment boeien. Het past wat mij betreft in de reeks Bosspel. Jammer maar helaas. Hopelijk zijn de volgende avonturen van een hoger niveau
DatumWed Nov  9 08:09:30 2005

Reactie no. 6
NaamTim
Leeftijd15
Cijfer3
RecensieAllerminst had ik verwacht dat de punten die voor dit "verhaal" gegeven zouden worden, op ééntje na allemaal voldoende zouden zijn... Want ik vind dit korte verhaal absoluut SLECHTER dan Het Slapende Goud! Suske en Wiske die ruzie krijgen? Oké, dat gebeurt vaker, maar meestal - eigenlijk altijd - leggen ze het dan weer meteen bij omdat Wiske haar zin krijgt. Nu is het dan wel noodzakelijk voor het verhaal, maar toch... Vooral het scheiden van plaatsen (stuk bank voor S en stuk bank voor W) vind ik erg dom en overdreven. Jerom praat weer erg belachelijk ("135 genoeg zijn") en Jerom en Lambik die als superheld spelen vind ik erg kinderachtig. Dat gebeurde wel vaker (in de Vlijtige Vlinder waren ze ook een soort superhelden), maar nu is het op een wel erg kinderlijke wijze vormgegeven. Ik vind dat verhaal niet eens een 3 waard, maar omdat het een kort verhaal is, geef ik dat toch nog nèt...
Ik vind dit in ieder geval een vreselijk slecht S&W-verhaal!
DatumSun Oct 23 21:37:22 2005

Reactie no. 5
NaamEs
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieIk vind het een geweldig verhaal!!
Leuk bedacht die Superbik en eigenlijk wel het hele verhaal.
Maar ik vind het nog geen 10 waard!
Dus daarom krijgt het een 8!
DatumThu Oct 20 16:35:55 2005

Reactie no. 4
NaamAlain Stienen
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieNa het rampzalige Het Slapende Goud begon het angstvallige wachten op het nieuwste Suske en Wiske-verhaal van PUG en Morjaeu!
?Zal die net zo slecht zijn of zelfs nog erger dan Het Slapende Goud??, dachten velen, waaronder ook ik!
Maar... zie aan!
Tot mijn grote verassing is het korte verhaal Het Mopperende Masker een goed verhaal geworden.
Het scenario is straf en wordt niet zoals bij Het Slapende Goud steeds uitgehold door het aan eenschakelen van ( zeer ) flauwe grappen.
PUG weet er spanning in te krijgen door het onafscheidelijke duo te laten ruziën en om dan hun vervolgens een tegenstander te presenteren, die hun geliefde tante Sidonia ontvoerd. Ondanks de rivaliteit tussen Suske en Wiske, beginnen de beiden te zoeken naar Sidonia en leren daarbij hun rivaliteit te overwinden. Aan het einde van het verhaal blijkt het, dat Sidonia, Jerom en Barabas het extra in scéne gezet hebben om de beide kinderen te verzoenen.
Alles ingrediënten voor een twintigtal minuten om te ontspannen en daarna met een glimlach het boek naast zich te leggen.
Zeker is nu niet alles meteen rozegeur en maneschijn!
De manier waarop Suske en Wiske hun ruzie uitdragen in huis door een scheidingsband o.a. is overdreven en Jerom zijn taalgebruik laat tegenover vroeger duidelijk te wensen over, of zijn bij hem ondertussen hersencellen afgestorven, zodat hij niet meer anders praten kan!
De humor, nu niet zo flauw als bij Het Slapende Goud, komt beter tot gelding. Toch kan hier ook nog aan gesleuteld worden, want het humoristische niveau van de verhalen uit de jaren vijftig/ zestig, en daar willen de heren PUG en Morjaeu heen, is nog lang niet bereikt.
Morjaeu begint de figuren ook beter onder zijn kniëen te krijgen. Onze vrienden zien er nu niet meer zo vreemdachtig uit als bij sommige tekeningen van het verhaal Het Slapende Goud. Wel mis ik nog steeds wat wolkjes hier en wat bloemetjes daar, m.a.w. het kan nog alles wat gedetailleerder getekend zijn!
Alhoewel het me opvalt, dat de tekeningen tegen het einde van het verhaal meer sfeer uitstralen als in het begin, dus is er duidelijk sprake van progressie.
Dit laat me enigszins hopen, dat het met de toekomst van ons stripduo, na het gedwongen ontslag van Marc Verhaegen, toch weer enigszins de goede kant opgaat. Hoop doet  namelijk leven!
Al met al schommel ik tussen een zes en een zeven voor dit verhaal. Alle begin is moeilijk en na het fiasco met Het Slapende Goud geef ik Het Mopperende Masker een zeven om het gemiddelde cijfer iets op te krikken.
DatumMon Oct 17 18:04:47 2005

Reactie no. 3
NaamAntoon van Ham
Leeftijd25
Cijfer6
RecensieVoor mijn gevoel is dit verhaal het tegenovergestelde van "Het slapende goud" en daarmee ook een heel stuk beter. Nog steeds is het een simpel verhaal, maar bij een kortverhaal verwacht ik ook geen verschillende plots of ingewikkelde verhaallijnen. Bij "Het slapende goud" had ik wat bedenkingen bij de tekeningen, maar in dit verhaal is dat veel beter. De flauwe grappen en de vreemde karakters waren mijn grootste ergernis bij "Het slapende goud". "Het mopperende masker" kent ook nog wel wat flauwigheden, maar in het algemeen is de humor er met sprongen op vooruit gegaan.
De karakters van Lambik, Sidonia, Jerom en Barabas vind ik ook meer herkenbaar. Wel moet daarbij gezegd worden dat de rol van deze vier personen niet heel groot is in dit verhaal. Dit verhaal is vooral gesponnen rondom Suske en Wiske en dat vind ik in principe goed, maar hierbij gaat het voor mijn gevoel ook mis. In "Het slapende goud" kon ik op Suske en Wiske niets aanmerken, maar hier vind ik juist hun karakter minder herkenbaar. De ruzie vind ik heel ongeloofwaardig, zowel om de reden als om de duur. Daarbij vind ik het wat vreemd dat ze zichzelf de hoofdrol toeschrijven van het verhaal. Dat Lambik dit doet is niet meer dan logisch, maar van Suske en Wiske ben ik dit niet gewend.
Ook de manier waarop de andere de ruzie tussen Suske en Wiske proberen op te lossen vind in ongeloofwaardig. De medewerking van een museum, hulpdiensten en de huur van een stuntman om een ruzie tussen twee tieners op te lossen is wel erg overdreven. Daarnaast heb ik nog een paar kleinere opmerkingen. Suske loopt naar een garage die los staat van het huis, maar het huis van Sidonia kent een inpandige garage, dit is ook te zien in strook 31. Ook vond ik het opvallend dat Lambik van een grasmachine een helikoptertje heeft gemaakt. De nieuwe studio Vandersteen gaat nogal prat op het gebruik van bestaande apparaten en uitvindingen. Eerder in "De wilde weldoener" had Lambik ook al een soortgelijk helikoptertje; en ook in "De toornige tjiftjaf" en "De vlijtige vlinder" heeft Lambik apparaten om mee te vliegen. Waarom is hier geen gebruik van gemaakt?
Over het algemeen vormt dit verhaal al een flinke vooruitgang in vergelijking met "Het slapende goud", maar er zijn ook nog een aantal zaken die niet knoppen en vreemd overkomen. Het ongeloofwaardige verhaal en de vreemde karakters van Suske en Wiske zijn voor mij reden om dit verhaal toch geen 7 te geven; dit ondanks de betere tekeningen en de verbetering van de andere karakters en humor.
DatumSun Oct 16 16:49:30 2005

Reactie no. 2
NaamJan P.
Leeftijd31
Cijfer5
RecensieTja, ik vind dit allemaal heel erg kort door de bocht: Suske en Wiske die een beetje rond lopen te zeuren tegen elkaar om geen enkele reden, zoals 'Vanaf nu is het De Avonturen van Suske' etc. Volkomen onzinnig en onnodig. Het is een heel zwak kapstokje om een verhaal aan te hangen, dus de conclusie is even lullig als de aanvang.  Als er dan toch een vooruitgang genoemd moet worden is dat de tekeningen er al beter uitzien dan in bijv. De Razende Rentmeester, maar dat is op zich niet erg moeilijk. Maar er zou toch gezocht moeten worden naar betere scenario's anders zie ik de toekomst van de strip zuur in.
DatumSun Oct 16 15:50:10 2005

Reactie no. 1
NaamErik Strijbos
Leeftijd21
Cijfer6
RecensieGelukkig een veeeeel beter verhaal dan 'Het slapende goud'. Maar dat is ook niet moeilijk; Het slapende goud had ook de inhoud van een kortverhaal maar moest uitgesmeerd worden over een compleet verhaal (184 ipv. 92 stroken). Dat maakt 'het mopperende masker' tot een compact, goed lopend, bijna perfect verhaal. De tekeningen vind ik prima in orde, alleen kan ik me af en toe nog storen aan de figuren die nog niet helemaal goed zijn (soms ook in relatie tot de achtergrond). Kleine details zijn de ziekenwagen die wat overdreven aangereden komt, of het huis van Sidonia dat een beetje versmald lijkt. Toch heb ik wat commentaar op het scenario. Om zo'n simpele reden krijgen Suske en Wiske niet zo'n overdreven grote ruzie, die zich minstens 3 weken lang manifesteert. Het komt allemaal te overdreven over. Net als de oplossing die Sidonia samen met Barabas vindt om de ruzie op te lossen. Dit maakt het verhaal tot een overdrijving. Helaas is dit keer Lambik weer een onbenul en Jerom loopt er vanwege zijn opdracht weer hersenloos achteraan. Ik wil hierbij oproepen om Jerom weer in zijn oude 'Jerom-zijn' te herstellen, want zo word het karakter een hoop onrecht aangedaan. En geef Lambik uiteraard ook zijn hersens terug! Vanwege het geweld aan de karakters moet ik van een 7,5 (8) een 6 maken...
DatumFri Oct 14 13:54:56 2005