Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Fata Morgana


Fata Morgana Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Fata Morgana verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,96

Reactie no. 28
NaamKyle
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieHéél tof album, mooi getekend, de actie gaat alle kanten uit wat ik leuk vind, ook van de herkenbaarheid hou ik, de geitjes en de wolf die in de regen zitten, de fakir, de djin, de tandarts van fata morgana, sneeuwwitje, roodkapje en assepoester die gaan shoppen :-D
Datumzaterdag 26 augustus 2023 10:46

Reactie no. 27
NaamInti
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieFATA MORGANA werd in februari 1988 uitgegeven door De Efteling. In het album zat een kortingsbon voor het park die geldig was gedurende 1988
Net als in DE EFTELING ELFJES speelt dit verhaal zich in De Efteling af en dan voornamelijk in de attractie Fata Morgana (die toen 2 jaar bestond). Net als toen zijn alle figuren levend en is niemand van het personeel te zien
Wel jammer dat er zo weinig interactie met de andere attracties is. De fakir heeft aan het begin nog een sterke rol, maar daarna zijn alleen een paar cameo's te zien
In het begin van het verhaal regent het en wordt er een cliché opmerking over gemaakt: “Soms lijkt het alsof het bij ons altijd regent, maar dat is slechts een idee. Soms onweert het ook. En daar moet je mee leren leven, net als de dieren in het Sprookjesbos.”
In die periode begonnen computerspelletjes aan populariteit te winnen en dit wordt een beetje belachelijk gemaakt door het laten opdraven van PeeCee
De draak Waka Jawakka die de magische diamant bewaakt, is overduidelijk Draak Lichtgeraakt. Die zat echter een paar pagina's eerder nog gewoon op z'n plaats
Datumdinsdag 14 juni 2022 19:27

Reactie no. 26
NaamRemco
Leeftijd50
Cijfer8
RecensieEen album speciaal voor de Efteling, voor de attractie Fata Morgana wel te verstaan. Ik besef mij nu pas hoe lang die eigenlijk al bestaat. Het heeft een leuk album opgeleverd dat natuurlijk valt te vergelijken met de Efteling Elfjes. Het valt op dat voor een promotie album het een zeer uitgebreid en goed doordacht verhaal is gemaakt. Net als “ witte zwanen…” . De vertelling is spannend, zit goed in elkaar en de mystiek past uitstekend bij waarvoor het bedoeld is: een album voor de Efteling. De booswicht in dit verhaal schakelt een voor een onze vrienden uit zodat een “robotje” eigenlijk alles moet oplossen. Grappig dat je ziet dat het fenomeen computerspel toen in raakte. Leuk de tijdgeest te zien. Er gebeurt wel heel veel in het verhaal in korte tijd. Wij volgen onze helden afzonderlijk in de strijd tegen de kalief. Of slinkse wijze schakelt hij iedereen uit. Goed hoe Jerom verdwijnt maar de manier waarop Lambik er in komt, is wat te lollig. Er is heel veel snelle actie in het verhaal. Het feit dat uitvindingen fout gaan hebben we ook al vaker gezien. Kleine punten voor dit , over het algemeen goede verhaal.
Datummaandag 27 december 2021 18:33

Reactie no. 25
NaamRobin
Leeftijd16
Cijfer9
RecensieGAAFF!!!!
Ik als Efteling-fan én Suske en Wiske-fan leef me in zulke albums helemaal uit! Moeten er echt meer van komen! Al maken ze een Eftelingreeks. Hoe ze het toch voor elkaar krijgen om die 2 dingen te combineren. De Efteling-Elfjes is ook al zo'n geweldig album. Heerlijk!
Datumzondag 09 juli 2017 13:34

Reactie no. 24
NaamJules Vismale
Leeftijd41
Cijfer10
RecensieIn deze strip, die een goede opvolger had moeten zijn van de Efteling-Elfjes, komen Suske, Wiske en hun vrienden opnieuw in de Efteling terecht waar alleen deze keer de fee Morgana de goeien en de slechten niét tot leven wekt. Het levende computertje PeeCee past niet echt in een sprookjeswereld en de rol van sommige sprookjesfiguren; Sneeuwwitje, Doornroosje, Roodkapje en de heks van Hans en Grietje, was bedroevend onder de maat al was de heks vast een slechte bondgenoot van de machtslustige kalief Scheef-Eh-Tulband geweest wat minder gold voor de wolf die meer overkomt als Midas Wolf uit de Donald Duck. Dat de baas van de kalief, de sultan, zo lui en onverschillig bleek kon je inderdaad haast slaapwekkend noemen al wilde de kalief perse de macht grijpen met de rode diamanten waarmee de kist van de waarheid moest worden geopend. Voor de kalief komt de kist echter alleen meer als de Doos van Pandora over als (voor hemzelf) er demonen en monsters uit opduiken terwijl Suske, Wiske, Sidonia, Lambik, Jerom en Barabas alleen mooie dingen aanschouwen. De waarheid wordt hier dus wel erg letterlijk en figuurlijk vertoond aan jezelf!
Datumdonderdag 12 januari 2012 22:47

Reactie no. 23
NaamD.M.
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieWow, eindelijk weer is een leuke Suske en Wiske! De humor en spanning werden goed in balans gebracht waardoor het verhaal mij de hele tijd in de ban hield. Nu moet ik toegeven dat ik de Efteling ook leuk vind maar alsnog. Lambik maakte mij weer goed aan het lachen door zijn stommiteiten en de tekeningen met de reus waren net als in een film. Een aanrader!
Datumzondag 20 februari 2011 21:55

Reactie no. 22
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer9
RecensieBeste reclamestrip uit de S&W reeks. Vlot , spannend verhaal en zeer strak getekend door mijn favoriete S&W tekenaar, Eugeen Goossens. Knap dat bijna alle elementen uit de attractie ook in het album voorbij komen zonder dat dat geforceerd overkomt. Chapeau!
Datumwoensdag 27 oktober 2010 19:35

Reactie no. 21
Naamsteffiedrees
Leeftijd28
Cijfer7
RecensieHet album zit goed in de sfeer van de efteling. Het gevoel van fatamorgana is duidelijk aanwezig. Een minpuntje: dat peecee mannetje vond ik irritant en onnodig in een verhaal als dit...
Datumdonderdag 16 april 2009 11:39

Reactie no. 20
NaamMruiter
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieWat PeeCee in het verhaal doet snap ik niet, het zal wel gaan om het oprukkende computergebruik. Als Efteling-fan is dit album echter geweldig, je beleeft de rit in de Fata Morgana opnieuw. Goedkoper dan een dagje in het echt ;-)
voor een reclameuitgave is het super, maar omdat met de puntentelling geen onderscheid wordt gemaakt krijgt het verhaal slechts een 7, maar steekt met kop en schouders uit boven de andere reclameuitgaven!
Datumvrijdag 2 mei 2008 21:06

Reactie no. 19
NaamMax
Cijfer9
RecensieGeweldig! Ik ben een superfan van de Efteling en ik wist al voor dat ik naar de Efteling ging, in een souvenirwinkel koop ik dit album, hoe duur het ook is. Geweldig hoe de khalief en de sultan zich gedragen. Beetje raar dat de tandarts een spion is. De tekeningen zijn uitmuntend goed. PeeCee is wel een beetje vergezocht en raar in een verhaal over de Efteling, met zijn karakter had het beter een bezoekertje van de Efteling kunnen zijn. Maar hij stoort zeker niet.
Het is een van mijn favoriete albums, hij hoort zeker in de rode reeks, maar ja, hij is te kort. Jammer.
DatumTue Aug 14 21:23:52 2007

Reactie no. 18
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer8
RecensieEen leuk verhaal dat net als in het album : de efteling-elfjes zich in de efteling afspeelt fata morgan is trouwens een van mijn favorieten atrakties in de efteling en over het verhaal ik vond het leuk om te lezen ik heb er van genoten een 8 en een half (NET GEEN 9) kan er wel bij.
DatumThu May  3 16:59:11 2007

Reactie no. 17
NaamFreek Smid
Leeftijd29
Cijfer9
RecensieGoede reclamestrip!! Iedere keer als ik het lees krijg ik weer zin om naar de Efteling te gaan en iedere keer als ik in Fata Morgana ben heb ik zin om de strip weer te lezen. Het album geeft de sprookjesachtig sfeer van de attractie goed weer en daardoor is het voor mij nog altijd een van de favourieten in de Efteling.
DatumFri Feb  2 19:03:04 2007

Reactie no. 16
NaamLeander Zimmerman
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieIk vind dit het ideale suske en wiske album. Het had wat mij betreft zo opgenomen kunnen worden in de gewone reeks. Het is netjes en mooi getekend, de humor is erg goed (lekker flauw) en het verhaal blijft spannend. Het einde is me wat te moralistisch, maar dat hoort bij Suske en Wiske.
DatumThu Oct 19 13:52:01 2006

Reactie no. 15
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer7
RecensieGewoon een goede reclame-strip!!!!
Er zit ook een boodschap in en echte levensboodschappen kan ik in de andere reclamestrips niet ontdekken!!
DatumSat Mar 11 18:06:57 2006

Reactie no. 14
Naamv i n c e
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieGeweldig reclameverhaal! Dit album heeft alles wat een goede Suske en Wiske moet hebben: grappen, boeiend verhaal, knappe tekeningen, een boodschap,... Je merkt niet eens dat dit album niet door Paul Geerts, die toen de leiding over de Studio had, maar door Eugeen Goossens is gemaakt Van mijn part mag het gerust in de rode reeks opgenomen worden.
DatumFri Dec 16 17:29:03 2005

Reactie no. 13
NaamEs
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieIk vind echt heel tof.
Suske en Wiske die naar de "levend" geworden Fata morgana gaan. Leuk bedacht! Ook de lijnen in het verhaal zijn leuk bedacht.
Als je al een keer in de Fata morgana bent geweest, zie je ook alle dingen die in het album staan. Dat vind ik gewoon geweldig!
DatumMon Aug  8 12:29:23 2005

Reactie no. 12
Naamphoenix
Cijfer8
Recensieleuk en mooi
DatumThu Mar 3 21:06:10 2005

Reactie no. 11
Naam pim
Leeftijd 13
Cijfer 8
Recensie echt een vette strip!
Datum Mon Feb  7 14:26:01 2005

Reactie no. 10
Naam nathan bergen
Leeftijd 12
Cijfer 6
Recensie voor een reclame-uitgave valt het boek best wel mee, als het een strip uit de gewone reeks was kreeg het een 3 of een 4. het pee-cee mannetje vond ik eigenlijk wel leuk.
Datum Tue Oct 26 21:40:46 2004

Reactie no. 9
Naam Jan P.
Leeftijd 30
Cijfer 7
Recensie Ik vind het voor een reclame uitgave best een geslaagd verhaal, het geeft immers weer wat er weergegeven moet worden en dat is de Fata Morgana in de Efteling. Het verhaal is soms niet even logisch en er wordt met Sidonia nogal oneerbiedig omgesprongen maar dat mocht geen probleem heten (integendeel zelfs). Het PC-mannetje is hooguit irritant en heeft weinig tot niets te bieden. Grappig detail is dat de draak die de 2de diamant beschermd Waka Jawaka genoemd is, waarschijnlijk naar het Frank Zappa album, want ik heb verder niets gevonden toen ik deze naam opzocht in diverse search engines. Als groot fan van Zappa vind ik dit leuk gevonden! Al met al krijgt dit verhaal van mij een 7.
Datum Sat Sep 25 02:39:58 2004

Reactie no. 8
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Als deze strip in de gewone reeks had gezeten, had ik er een 7 voor gegeven. Echter omdat het een reclame strip is, een 8. Het verhaal leest lekker weg en de sfeer rondom Fata Morgana is goed. Ik vind het robotje P.C. wat minder, maar ja, dat is smaak. Verder had ik liever Sidonia met Lambik samen zien werken en past het goed in het verhaal om eerst Jerom uit te schakelen door hem te verkleinen en in een fles te stoppen. Wel raar dat S&W daarna hem gewoon vergeten totdat de fles uiteindelijk weer geopend wordt omdat Barabas er de hele strip mee heeft rondgelopen. Maar al met al, voor mij de beste reclame strip die leuk is om eens te lezen.
Datum Wed Sep 22 11:38:58 2004

Reactie no. 7
Naam Wim Timmerman
Leeftijd 19
Cijfer 8
Recensie Dit is niet meteen HET sterkste album van Suske & Wiske, maar het is een reclamestrip voor iets. Wie zegt dat het Eftelinggedoe, meer bepaald de Fata Morgana uitgemolken weet waaraan hij begint als hij de titel leest. Als je in de Fata Morgana geweest bent en je koopt deze strip in de souvenirwinkel, heb je volgens mij een leuk aandenken aan de Fata Morgana: want van deze boottocht door de Oosterse stad wordt er namelijk een verhaal gemaakt. Niet gemakkelijk om dat te doen! Maar uiteindelijk komt wel ongeveer alles van de Fata Morgana aan bod in dit verhaal, heb je ook enkele leuke grappen en wordt er een boodschap meegegeven. Wat volgens mij meer dan voldoende is dan dergelijke reclamestrip: als men er echt iets hoogstaand van wou maken, had men dit wel in de albumserie zelf uitgebracht (zoals bij de Eftelingelfjes). Een strip maken over de attractie Fata Morgana was de bedoeling, en daar is men glansrijk in geslaagd om dat te doen.
Datum Thu Aug 5 22:47:24 2004

Reactie no. 6
Naam martijn van gool
Leeftijd 12
Cijfer 7
Recensie Het is wel een leuk verhaal, maar ik vond het andere verhaal, die van de efteling elfjes toch spannender. want deze is ook wel van de hak op de tak aan het springen. en ik vond het computermannetje wel heel leuk! ik moest ook lachen om sidonia als buikdanseres!
Datum Wed Feb 18 14:09:38 2004

Reactie no. 5
Naam Esther Vooys
Leeftijd 12
Cijfer 8
Recensie Sommige van jullie vinden het een reclamestripboek,maar ik vind van niet.
Ik vind het een goede album.
En sommige klagen dat er een Oosterse markt staat.
Als je al eens in Fata Morgana geweest bent,dan weet je misschien al waar het over gaat.
En daar stond (toevallig) ook een Oosterse markt.
En bijna alles wat daar stond gebeurde ook in de Suske en Wiske album!

xxxxx Veel (Verzamel) groetjes van Mij!!!! xxxxxx

Datum Mon Sep 29 15:16:48 2003

Reactie no. 4
Naam JeroenG
Leeftijd 27
Cijfer 6
Recensie Fata Morgana, een verhaal gemaakt speciaal voor De Efteling. Een aardig verhaal, maar het hele Efteling-gebeuren ligt er wel erg dik bovenop. Het verhaal zelf zit wat simpel in elkaar en de reden waarom uiteindelijk de schatkist geopend gaat worden komt wat vreemd over in een Suske en Wiske verhaal. Maar de aanwezigheid van een aantal leuke grappen trekt dit verhaal toch weer wat op. Een 6.
Datum Wed Jun 4 01:19:31 2003

Reactie no. 3
Naam Ferdi
Leeftijd 18
Cijfer 8
Recensie Ik vind dit één van de betere reclame-uitgaven. Het is één van de eerste albums die ik gelezen heb. Het thema is leuk, alleen jammer dat het efteling gebeuren zo uitgemolken wordt.
Wat doet trouwens een Midden-oost-markt in de efteling?
Datum Sat May 10 13:21:41 2003

Reactie no. 2
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 7
Recensie Dit verhaal is zeer zeker geen hoogstandje, maar de tekeningen van Paul en de inkting van Eugeen Goossens zijn meer als geslaagd en de boodschap op het einde van het verhaal laten me een 7 geven.
Maar "De Efteling-elfjes"( Een van de weinige albums uit die tijd.) is inderdaad beter!
Datum Fri May 2 11:57:57 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 6
Recensie Nee, dit is nou niet bepaald mijn reclame-strip.
Een beetje in elkaar gerommeld, dit verhaal over de Efteling.De Efteling-elfjes is toch echt een beter verhaal over de Efteling.Maar ja, dat is ook een reeks-strip.Dit is een reclame-strip die een zeer korte tijd af moet.Voor één of twee keer wel grappig maar dit verhaal staat absoluut niet in je geheugen gegrift.
Datum Wed Apr 30 09:53:10 2003