Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Fata Morgana


Eerste uitgave: 1988

Fata Morgana In 1988 verscheen extra ter ere van Fata Morgana, destijds een nieuw attractiethema in het recreatiepark De Efteling, het gelijknamige album uit de stripreeks van Suske en Wiske: Fata Morgana!
Dit album had op het einde een kortingsbon, waarmee de lezer met reductie het park in kon.

In deze attractie wordt de bezoeker rondgevaren in de wereld van Duizend en één nacht en krijgt het daar te doen met boze kaliefs, haremwachters, tijgers e.d. ... Dus met alle clichés, die zo'n thema met zich meebrengt!
Draak Lichtgeraakt In het verhaal krijgen de helden het aan de stok met de draak Wakka Jawakka. Dit dier komt niet voor tussen de vele poppen die in Fata Morgana te zien zijn. De auteur heeft het dier echter gebaseerd op een draak die elders in De Efteling te zien is. In het sprookjesbos kunnen bezoekers van het park de draak Lichtgeraakt tegenkomen die grote uiterlijke overeenkomsten vertoont met het dier dat in de strip de schat bewaakt.

Speciaal voor deze toen nieuwe actractie creëerde iemand van Studio Vandersteen een nieuw verhaal in opdracht van De Efteling.
De ervaren Suske en Wiske-lezer weet natuurlijk dat dit niet het eerste bezoek is van onze vrienden aan dit recreatiepark! Al eerder beleefden ze avonturen in dit park, nl. in de verhalen De Efteling-elfjes en De Belhamelbende!

Wie het verhaal opmerkzaam doorleest en -kijkt ziet onmiddelijk de verzorgde composities van de tekeningen, maar ook die van de inkting en dat was van die bewuste iemand van Studio Vandersteen!
Het verhaal, de tekeningen en ook de uiterst elegante inkting waren dit keer namelijk niet van hand van Paul Geerts, maar van de toenmalige studiomedewerker Eugeen Goossens (*1942).
Eugeen Goossens was van 1965 tot einde jaren 80 medewerker van Studio Vandersteen. Hij was o.a. verantwoordelijk voor de reeksen Bessy en Karl May.

Het begrip Fata Morgana is afkomstig uit het Italiaans, van de fee Morgana, de zus van koning Arthur! In de sage is zij trouwens een tovenares!
Bij ons is een Fata Morgana een luchtspiegeling! De lichtstraal van een werkelijk bestaande oase in een woestijn wordt b.v. over een afstand van honderden kilometers gereflecteerd naar een andere plaats in de woestijn. Daardoor is zo'n Fata Morgana voor woestijnbewoners uiterst verraderlijk.

Naast de toen nieuwe atractie Fata Morgana presenteert de auteur ons ook de oudere, nl. De Indische waterlelies, Roodkapje, Het vliegende tapijt, Doornroosje en Assepoester.

PeeCee stelt zich voor Al midden jaren 80 werd de PC een belangrijk element in de huishoudens. Logisch, dat de auteur Eugeen Goossens hierop in gaat, want Suske en Wiske gaan steeds met de tijd mee, zo ook hier!
Zij spelen spelletjes en kunnen met het apparaat omgaan als geen ander en de ouderen staan er als belabberd erbij. Iets wat nu nog, begin 21e eeuw, weliswaar beter als toen, maar nog niet geheel is verdwenen!
In dit verhaal verschijnt PeeCee, het computermannetje, in de visie van de auteur het verpersoonlijkte geheugen. Maar laten we niet vergeten dat een computer niets anders is als een machine en slechts zo intelligent is als haar bezitter!!!
De naam PC is de Engelstalige afkorting voor Personal Computer!

In het begin van dit verhaal komt een bolbliksem voor! Dit weerfenomeen werd lang door de wetenschappers ontkend, want fysisch zou dit onmogelijk zijn en inderdaad.... het fenomeen moet uiterst zelden voorkomen! Heden ten dage echter gaan de meteorologen er wel van uit dat ze bestaan en trachten er een verklaring voor te vinden!
In de striphistorie heeft de bolbliksem ook haar sporen achtergelaten, want wie herinnert zich niet de pregnante bolbliksem uit De 7 kristallen bollen in de Kuifje-reeks van Hergé (* 1907 - +1983).

Dit verhaal is in de loop van de tijd al diverse keren heruitgegeven, zoals in 1993 in De Lecturama-Collectie (deel 42) samen met andere korte verhalen, waaronder De Tiroolse Trawanten, Suske en Wiske tegen de ZZZ, Knokken in Knossos e.a.
In 1998 werd het opgenomen in het Familiestripboek en in het jaar 2001 kwam dit verhaal nog eens uit als bijzondere uitgave voor De Efteling zelf!

In het begin van Fata Morgana wordt Lambik er in stromende regen op uit gestuurd om frites te halen voor zijn vrienden. Dit herrinnert onwillekeurig aan een klassieker uit de jaren 50, namelijk Het Bevroren Vuur. Hier wordt Lambik in het begin van het verhaal door weer en wind gestuurd om gerookte haring te halen.

Op het einde van het verhaal krijgt de lezer een levensles mee, namelijk het doel wat ieder nastreeft!
Iemand die macht wil en daarbij alleen maar aan zichzelf denkt zal zijn eigen demonen zien. Terwijl degenen die zich voor anderen inzetten of ondanks tegenstellingen goed met elkaar omgaan, met zichzelf in het reine komen!

Samenvatting

Tijdens een verregende dag zijn onze vrienden bij professor Barabas thuis. Suske en Wiske spelen op de computer een spelletje, waarbij een PeeCee-mannetje vijanden moet verslaan.
Ondertussen is in het attractiepark De Efteling de kalief Scheef-Eh-Tulband van Fata Morgana ontevreden, want hij wil macht hebben en hiervoor heeft hij de geleerdste man op de aarde nodig.
Lambik wil ook eens spelen, maar verliest jammerlijk en om zijn gram hierover te laten vergeten stuurt Sidonia hem in de stromende op pad om frites halen.
De bolbliksem slaat in Nu de storm het hevigst is stuurt de boze kalief de man op vliegende tapijt uit het sprookjesbos van De Efteling d.m.v. een toverstraal in vorm van een bolbliksem richting het huis van Barabas. Op het moment, dat Lambik met de verregende frites binnen komt slaat de bolbliksem in het huis en treft de computer waar de kinderen mee spelen.
Na de blikseminslag treffen onze vrienden plotseling de man op het tapijt en de levend geworden PeeCee.

Zonder het te willen ontvoert de man op het tapijt PeeCee, Jerom en de twee kinderen en vliegt er rechtstreeks mee naar De Efteling.
Bij De Efteling aangekomen levert de man op de tapijt onze vrienden af bij de valse kalief. De kalief openbaart zijn plannen aan onze vrienden. Hij wil de schatkist op vrijdag de dertiende bij volle maan openen en de macht van de sjeik naar zich toe trekken. De kalief wil door de hulp van onze vrienden de diamanten van de sjeik bemachtigen om de schatkist met macht te krijgen, maar die willen niet. Daarop roept de kalief de wachters, die Jerom natuurlijk professioneel opruimt. Door de kracht van Jerom ziet de kalief dat hij geen kansen heeft en betovert hem tot een geest in een glazen kruik.

Suske, Wiske en PeeCee vluchten, terwijl de kalief de kruik met Jerom uit het paleis gooit. De kruik landt door toeval op een voorbijvarend handelsschip.
Ondertussen zijn professor Barabas en tante Sidonia ook aangekomen in de Efteling, want de professor had het tapijt herkend van de man op het vliegende tapijt. Ze belanden natuurlijk niet lang daarna in Fata Morgana en hebben door de handelaar van het schip de kruik met Jerom erin in hun bezit, zonder dit te weten.
Suske, Wiske en PeeCee worden intussen gevangen genomen en terwijl de twee kinderen slavenwerk moeten verrichten wil de kalief PeeCee aan zijn kant krijgen, maar het computermannetje ziet dit niet zitten.
Sidonia wordt in de harem van de sjeik ingelijfd en daar de sjeik iemand is die ontzettend lui en onbekwaam is wordt alles voor hem gedaan door zijn dienaars. Sidonia danst lichtbesluierd voor hem en... ooh wonder, de sjeik vindt het uiterst amusant.

Ook Lambik is inmiddels in Fata Morgana aangekomen en treft er PeeCee. Door verraad van de inwoners komen de twee in de hol van een reus terecht. Lambik weet de reus door een foto van Sidonia te verjagen. Hij weet ook de eerste diamant te bemachtigen.
Lambik en PeeCee belanden hierna in het paleis van de sultan, de sjeik dus, waar Sidonia juist danst. Lambik verprutst alles, waarop beide samen in het gevang landen waar ook Suske en Wiske gevangen zijn. De boze kalief luistert onze vrienden af en weet daardoor dat Lambik de eerste diamant heeft.
Ondertussen volgt PeeCee de sjeik en ontdekt dat de man een draak bezit, die over de andere diamant waakt.

PeeCee ontdekt onze vrienden, maar weet niet dat dit alles opgezet spel is en bevrijdt hen. Onze vrienden gaan naar het hol van de draak, maar merken natuurlijk dat ze gevolgd worden door de kalief, zijn trawanten en tijgers.
Bij het beeld van de kat In het hol van de draak wil Lambik de diamant pakken, maar de draak wil niet en mept hem terzijde. Barabas, die de kruik met Jerom nog steeds met zich meesleept, wil Lambik er uit laten drinken. Hij opent de kruik en bevrijdt hiermee de ingesloten Jerom. Die maakt zich meteen nuttig en maakt korte metten met de trawanten van de kalief, de tijgers en ook de draak!
Zelfs de tovenarij van de kalief heeft dit keer geen vat op Jerom en hierna plaatsen Suske en Wiske de twee diamanten in de ogen van een beeld van een kat in een grot waar de schatkist verborgen is. Uit de ogen van de kat schiet nu plots een lichtstraal, die de schatkist opent en ... door de macht van de schatkist ziet ieder van de omstanders hoe zijn ware karakter is! De twee kinderen zien een wereld vol groen en bloemen! Lambik en Sidonia houden van elkaar en Jerom en Barabas vieren hun vriendschap, ... maar de kalief ziet wat anders, namelijk zichzelf in vorm van demonen!
De kalief komt tot bittere inzicht en wil zich beteren. PeeCee blijft bij de kalief om dit te controleren en onze vrienden gaan hierop tevreden naar huis.


Tekst: Alain Stienen

Uitgave met kortingbon Uitgave zonder kortingbon Heruitgave 1994 Hertekende cover 2008