Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Toffe Tiko


Winterboek 1974 met de eerste editie van dit verhaal Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Toffe Tiko verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 5,91

Reactie no. 12
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieOp weg naar hun vacantiehuisje in de sneeuw zien onze vrienden een auto slippen met daarin een moeder en dochter. De moeder kan naar het ziekenhuis, Sus en Wis ontfermen zich over de kleine Nina. Die heeft een onzichtbaar vriendje genaamd Tiko. Onzichtbaar? Of toch niet...
Het begint sfeervol in de sneeuw (gemaakt voor een winterboek of kerstvacantiealbum?), er is wat spanning met twee schurken die Nina willen ontvoeren, maar als Tiko zelf op het toneel verschijnt gaat het fout. In een wip vliegt hij de kinderen naar... ja wat eigenlijk? Een soort fantasieland waar alles om tijd draait. Weg spanning. Meteen vliegen allerlei vreemde wezens door het beeld, sommige kennelijk goed, andere kennelijk slecht. Voor je het weet draait vadertje Tijd zijn zandloper om en is het alweer klaar. Hier wreekt zich de lengte van het verhaal: er is veel te weinig ruimte om uit te werken waar het in vredesnaam over gaat of wat er de logica van is. Een zeventje vanwege de sfeer aan het begin en vooruit, het jeugdsentiment.
Datummaandag 28 december 2020 08:25

Reactie no. 11
NaamS. Monrik
Leeftijd13
Cijfer5
RecensieAardige poging om een aardig idee te proppen in een kortverhaal.

Voordelen:
-Tiko is een aardig idee voor een karakter.
-De tekeningen zijn logischerwijs goed getekend.
-Aan het begin zit de vaart er goed in.
-Lambik en Jerom hebben een leuke rol aan het begin en einde.

Nadelen: -Tiko is niet goed uitgewerkt. Hij verschijnt pas laat in het verhaal (zoals het Tijdrijk), is 'opeens' boos, komt kort daarna tot imkeer en gaat direct daarna 'dood'.
-Lambik en Jerom hebben een miniscule rol, ze zijn er alleen om (op extreem simpele wijze) de spionnen te verslaan.
-De spionnen over het algemeen. Ze zijn erg basic, hebben geen achtergrond en zijn er alleen maar om de strip te vullen.
-Het einde is te snel, maar dat is wel logisch bij kortverhalen.

Kortom: Te saai en te kort om de aandacht erbij te houden, maar toch wel met aardige humor en tekenwerk.

Datumdinsdag 10 maart 2015 19:07

Reactie no. 10
NaamBofor!
Leeftijd31
Cijfer5
RecensieEen fantasierijk verhaaltje dat zich afspeelt in winterachtige sferen.
De titel: "Toffe Tiko" refereert aan een geheimzinnig ventje waarvan z'n herkomst een beetje vaag blijft, maar dat zal ongetwijfeld de bedoeling zijn geweest van de auteur.

Zoals wel vaker zorgt Lambik voor de nodige humor zoals op blz.39 t/m 41.

Er zijn toch een aantal dingen die niet helemaal logisch zijn en waar ik wat vraagtekens bij heb:
-Als je niet weet waar S&W zijn en er mogelijk voor hun gevaar
dreigt lijkt het me niet dat je niet eerst een hele stapel sneeuwballen gaat wegwerken. (Blz. 43)
-Waarom Tiko ineens zo dwars doet tegen Nina en beslist Schanulleke moet hebben is ook bijzonder vaag. (Blz. 45)
-Ook vaag blijft: Hoe S&W met een hoofdkussen kunnen opstijgen zonder dat Tiko er nog is die de formule uitspreekt zoals op blz. 42.

Kortom: De voorgenoemde vaagheden die in het verhaal niet nader verklaard worden, gecombineerd met Tiko die bij mij op blz. 45 de nodige irritatie opwekt, maakt het wat vervelend om te lezen. De rijke fantasie, humor en de tekeningen kunnen dit niet compenseren naar een krappe voldoende.

Datumzaterdag 16 november 2013 20:21

Reactie no. 9
NaamSandstorm
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieToffe Tiko zou ik omschreven als een zweverig fantasyverhaaltje. Veel heeft het niet om het lijf, maar het doet je toch eens nadenken over bepaalde zaken. Het personage Tiko is wel wat vaag, zoals reeds opgemerkt, maar dat is misschien net de bedoeling van de auteur. Een ingebeelde vriend is immers niet hetzelfde als iemand van vlees en bloed. Dit winters tussendoortje mag van mij gerust een 7 kregen.
Datumzondag 27 januari 2013 15:14

Reactie no. 8
NaamMark
Leeftijd38
Cijfer6
RecensieMatig kortverhaal waarin niet al teveel gebeurt en met redelijke tekeningen
Datumzaterdag 26 november 2011 13:59

Reactie no. 7
NaamJeroen
Leeftijd28
Cijfer6
RecensieDit album krijgt een 6 van mij. vooral omdat ik vroeger een leuk album vond.. met name het eerste deel sprak me aan in en om het vakantiehuisje in de sneeuw..
de Tijdwereld is wel erg snel afgeraffeld, er wordt geen enkele uitleg bij gegeven. Wel leuk getekend allemaal in die wereld.
Datumzaterdag 29 oktober 2011 10:50

Reactie no. 6
NaamBruno Devlies
Leeftijd39
Cijfer5
RecensieFlinterdun verhaaltje, waarin een aantal dingen niet worden uitgelegd (zie onderstaande reacties). Binnen het bestek van een kortverhaal is het wellicht ook niet mogelijk om alles verteld te krijgen - en moet er dus ook blijkbaar essentiële info geschrapt worden. Wellicht kwam het verhaal beter tot zijn recht als volwaardig album...

Desondanks bewaar ik goede herinneringen aan het album, al was het maar omdat ik de trotse bezitter ben van een groot-formaat poster (midden de jaren '70 uitgegeven door snoepfabrikant Zip) waarop het hele verhaal strookje voor strookje afgebeeld staat.

Kortom, ik geef 5 punten aan het verhaal, vooral omwille van de nostalgische herinneringen die aan het verhaal kleven.

Datummaandag 7 september 2009 10:40

Reactie no. 5
NaamRobbert
Leeftijd32
Cijfer7
RecensieHet verhaal had uitgebouwd moeten worden naar een eigen album, dan had het een 8 waard geweest, maar nog steeds goed.
Datummaandag 7 september 2009 03:21

Reactie no. 4
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieIk vond het niet echt een slecht album, al vond ik die ''Tiko'' wel een erg vaag personage hoor.. Ook de verklaring met zwevende kussens en dat soort van ''Wonderland'' werd niet echt goed uitgelegd. Desondanks zat er wel wat leuke humor in, en waren de tekeningen geslaagd.
Datumzaterdag 16 mei 2009 17:13

Reactie no. 3
NaamLuuk
Leeftijd14
Cijfer4
RecensieCover: 6
Verhaal: 3.5
Tekeningen: 7
Humor: 4
Gemiddeld: 5.1
Het is een kort verhaal (-0.2), zonder enige spanning (-0.2) of actie (-0.2). Ook wordt er niet uitgelegd waarom Nina en haar moeder hebben moeten vluchten (-0.2) Dit is voor mij een van de slechtste S&W's die er zijn gemaakt.
5.1-0.2-0.2-0.2-0.2=4.3, afgerond een 4
Datumdonderdag 1 januari 2009 13:58

Reactie no. 2
NaamJan P.
Leeftijd31
Cijfer5
RecensieIk geef dit verhaal een 5. Waarom? Nou, er is eigenlijk niet zoveel aan te merken maar het geheel komt allemaal een beetje te flauwtjes over. Nergens wordt het echt spannend, de personages komen niet echt aan bod, de bijrolletjes overtuigen niet echt, het is allemaal 'nèt niet'. Bovendien is dat gedoe met Vader Tijd en de Tijdrovers allemaal een beetje overdreven. En het waarom wordt ook nergens uitgelegd, ook niet de reden waarom er rebellen achter mevrouw Dobrefsko en haar dochtertje Nina aanzitten. De tekeningen zijn wel weer okee, dus daarom een 5.
DatumSun Oct 23 21:06:21 2005

Reactie no. 1
NaamSoufian
Leeftijd16
Cijfer7
RecensieEen leuk en tof verhaal om te lezen, het bevat bovendien ook mooie tekeningen
DatumWed Jul  6 00:13:48 2005