Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De tollende toverkol


De tollende toverkol Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De tollende toverkol verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,00

Reactie no. 7
NaamBenS
Leeftijd45
Cijfer6
RecensieLos van de tekenstijl - die mij minder aanspreekt - vond ik het verhaal vrij dun. Zeker het begin is erg plots. Eenmaal in de sprookjeswereld beleven Suske en Wiske een aardig avontuur. Leuk zijn de verschillen tussen de karakters, die onderdeel van het verhaal vormen. Het einde vond ik abrupt.
Conclusie: een redelijk Suske en Wiske verhaal, maar geen "die moet je gelezen hebben".
Datumdonderdag 20 januari 2022 12:06

Reactie no. 6
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer10
RecensieDeze SOS Kinderdorpen serie is een heel verrassende serie. Door een andere schrijver/ schrijfster in te huren en tekenaars krijg je andere verhalen met heel frisse ideeën die je in de reguliere serie toch vaak mist. Zo ook hier, ik moest aan de tekenstijl wennen ( ik ben die zelfs gaan waarderen) maar dat ging vrij snel en toen ging ik mee in een erg leuk verhaal. Een verhaal van Suske en Wiske! Zonder Lambik( oh, ja bladzijde één), Sidonia, Jerom en Barabas. Die keuze blijkt een goede. Wiske haar eigenwijze karakter wordt uitvergroot en Suske nog veel meer: hij transformeert naar een leuk, stoer, stronteigenwijs type dat hij in de reguliere reeks had moeten zijn. Dit is de ultieme tegenhanger van onze kleurrijke Wiske. Hij strijdt zelfs tegen Wiske omdat hij overtuigd is va zichzelf. Dit verhaal heeft eindelijk zelfspot die de normale serie vaak ontbeert: het begin met het “Einde” bord en de opmerkingen “ziezo, weer een avontuur beleefd” “Ja, en verder niets meer te doen”. Dit geeft een heerlijke zelfspot. Beter dan wat de grote meester er van had gemaakt in bijvoorbeeld “De ruige regen”. Dit maakt S&W een verwend stel dat zich ondanks jaren aan avonturen zich toch verveelt. Erg leuk!! Het vroegtijdige einde op stroken (bladzijde?) 19 is ook zeer sterk ( ga weg, ik ben aan het knipogen!). Ik vind het samenspel tussen Suske en Wiske in dit verhaal subliem. De andere bijfiguren zijn ook erg sterk: de Derwisj, Anansie en de toverkol die eigenlijk een prachtige vrouw blijkt. Ook de andere sprookjesfiguren zijn leuk: de keizer zonder kleren (ja, zonder onderbroek, dat was ook de kern van het sprookje…) want zij zijn er wel maar overheersen nooit. De tekstborden vind ik sterk. Er zijn natuurlijk vergelijkingen met andere verhalen te maken maar dit blijft een boven verwachting verrassend leuk, humoristisch album met een heerlijke Suske en Wiske in de hoofdrollen.
Datumzondag 15 november 2020 12:53

Reactie no. 5
NaamLeendert
Leeftijd46
Cijfer7
RecensieKort en vermakelijk album waar Suske en Wiske in het sprookjesrijk terecht. Het latere Suske en Wiske album lijkt geïnspireerd op het Suske en Wiske album het omgekeerde land . Het omgekeerde land is album 336 en is dus niet lang voor het tekenen van dit album verschenen (in de tollende toverkol worden 339 avonturen van Suske en Wiske genoemd). Net als in het omgekeerde land komen Suske en Wiske in het toverrijk terecht dat veranderd is. Hier is alles verwoest door een droevige heks wiens liefde onbeantwoord blijft. Het is een grappige Suske en Wiske en de humor doet me ook denken aan de humor uit Gilles de Geus.

De tekenstijl van Hanco is ook leuk. De karakters en spanning tussen Suske en Wiske doet je weer denken aan de oude reeks.

Leuk om te lezen en het past goed in de serie van SOS Kinderdorpen.

Datumdinsdag 13 oktober 2020 02:03

Reactie no. 4
NaamInti
Leeftijd40
Cijfer9
RecensieLang geen gek verhaal, maar je moet natuurlijk wel van de tekenstijl van Hanco Kolk houden
Dat gedoe met het verzinnen van titels en de bordjes in het begin is een beetje flauw
Het is natuurlijk leuk dat figuren uit diverse sprookjes en verhalen opduiken. Maar had de keizer uit “De nieuwe kleren van de keizer” nu echt geen onderbroek aan kunnen hebben, in plaats van enkel een kroon? (Ook al is er (voor de lezer uiteraard) niks te zien)
Als de heks haar kapmantel afdoet, reageert de derwish nogal verbluft en krijgen we een... ahum... ietwat volwassen situatie (die overigens wel grappig is)
Er wordt twee keer naar Krimson verwezen. Indirect op pagina 15 als Wiske het avontuur van DE SISSENDE SAMPAN aan de heks wil vertellen. En aan het eind, als je Lambik hoort roepen dat Barabas door Krimson ontvoerd werd
Datumzondag 15 september 2019 07:12

Reactie no. 3
NaamRobin
Leeftijd16
Cijfer7
RecensieEen goed geslaagd album, alleen de tekenstijl bevalt me wel maar tegelijkertijd ook niet. Het verhaal zou mooier zijn geweest als Lambik en Jerom Suske en Wiske achterna gaan en zelf ook een avontuurtje beleven waardoor je toch de interesse meer bereikt. Achja het is een goed album!
Datumzondag 06 augustus 2017 12:21

Reactie no. 2
Naamerik winkelman
Leeftijd44
Cijfer9
RecensieWauw. Een Suske en Wiske met HUMOR!!! Én dan ook nog eens met een tof verhaal! Gezien de hoge Gilles de Geus-achtige 'meligheid' denk ik dat Hanco Kolk ook aan het verhaal heeft meegeschreven. Het huidige team van S&W mag best wel eens de krachten bundelen met het team van "De Tollende Toverkol"!
Datumvrijdag 07 oktober 2016 08:32

Reactie no. 1
NaamCaspar
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal waarbij ik zowaar benieuwd was hoe het af zou lopen. Leuke tekeningen van Hanco Kolk ook. De verwijzingen naar eerdere avonturen en het eindplaatje zijn ook aardig gevonden (soms wordt er wel iets te lang op doorgegaan). Qua scenario minder uitgewerkt dan bij de rode reeks kan, omdat het nu eenmaal korter moet, maar zeker een geslaagd album in de SOS-reeks.
Datumvrijdag 16 september 2016 19:02