Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De vergeten vallei


Vakantieboek 2 met het verhaal De vergeten vallei Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De vergeten vallei verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,13

Reactie no. 15
NaamRemco
Leeftijd50
Cijfer8
RecensieEen kortverhaal dat in de jaren '80 in de Rode Reeks is uitgegeven. Het is een rechttoe-rechtaan verhaal met een logische opbouw. Alle ingrediénten van een standaard S&W sprookje zijn hier in verwerkt. Ik heb gemerkt dat de basis van dit verhaal vaker is gebruikt, ik weet niet waar voor het eerst. Onze helden op een camping en worden door iets een onbekend woud ingelokt om daar een sprookje te beleven. De Grot van Gregorius trakteerde ons kort geleden ons ook op deze beproefde ingrediënten. Weliswaar is hier alles veel puntiger en spannender uitgevoerd. Mooi dat in een kortverhaal alles wat S&W zo speciaal maakt, samen is gebracht in een niet afgeraffeld geheel; onze helden op een goed niveau, pratende dieren, ridderachtergrond, verraad, heldhaftigheid en een grote vraag aan het einde: is het echt gebeurd of niet? Een erg sterk kortverhaal.
Datumdonderdag 26 mei 2022 16:00

Reactie no. 14
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieZo rond 1980 bracht Standaard een aantal dubbelalbums op de markt, vermoedelijk om nog wat extra albumverkoop te genereren omdat er toch vraag genoeg was. Men veegde wat verhalen uit vacantie- en reclameboeken op een hoop en voilà. Na drie keer scheidde er men er toch maar mee uit. Latere 'dubbelalbums' werden buiten de hoofdreeks uitgegeven. Een verstandige beslissing: twee korte verhalen lezen toch niet hetzelfde als één lang verhaal. Gelukkig zijn de kortverhalen die in de rode reeks zijn uitgegeven op zich niet slecht: er is wel degelijk aandacht aan besteed en ze zijn zo te zien door het vaste Sus en Wis-team geproduceerd.
Neem nou De verborgen vallei. Een verhaal met een kop en een staart, onze vrienden gaan op vacantie een grot verkennen en belanden in de Middeleeuwen. Een boosaardige graaf, lieve hertjes, een gouden pijl en wat wil je nog meer. Jammer, dit had ook uitgewerkt kunnen worden tot een heel album. Desondanks, er zijn wat poëtische elementen (het zicht op dezelfde vallei maar jaren na dato) en het is leuk in beeld gebracht. Men heeft het wel degelijk met aandacht gemaakt.
Datummaandag 28 december 2020 08:23

Reactie no. 13
NaamBofor!
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieEen leuk kort verhaal waarin we ons wat in de vakantiesferen wanen. Naast onze bekende helden spelen ook enkele herten op een originele manier een belangrijke rol in dit verhaal. Verhoudingsgewijs heeft het plot veel humor zoals:
-Lambik die het allemaal weer beter weet, met als hoogtepunt blz. 10.
-De naïeve Wiske op blz. 12 en 17.
-Ook het einde is komisch en refereert aan de vakantiesfeer.

Wel jammer is dat:
-We niets meer van Zwartstaart vernemen.
-Het is wel toevallig dat Jerom door het schudden van het kasteel Lambik uit z'n netelige positie kan bevrijden.

Eén van de betere, kortere verhalen.

Datumzaterdag 16 november 2013 20:03

Reactie no. 12
NaamSandstorm
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieDe vergeten vallei is een goed en bij momenten spannend kortverhaal. De herten vormen interessante bijfiguren voor dit verhaal,ondanks hun redelijk kort optreden. Dit album is goed voor een tiental minuutjes ontspanning.
Datumzaterdag 26 januari 2013 18:54

Reactie no. 11
NaamMark
Leeftijd38
Cijfer7
RecensieAardig kortverhaal met typisch jaren 70 tekenstijl. Leuk als vakantieverhaal maar geen hoogvlieger vanwege het voorspelbare verloop van het verhaal.
Datumzaterdag 26 november 2011 12:42

Reactie no. 10
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer6
Recensieeen erg kort verhaal maar en ook niet erg goed. daarom een 6.
meer heb ik er eigenlijk niet over te zeggen.
Datumdonderdag 30 december 2010 11:56

Reactie no. 9
Naamstefan
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieEen goed verhaal, met afwisselende grappen. Een prima stripje voor in de vakantie. Met goed en slecht WEER!
Datummaandag 25 oktober 2010 17:17

Reactie no. 8
NaamRobbert
Leeftijd32
Cijfer9
RecensiePrachtige tekeningen. Hier kan ik helemaal in weg dromen.
Datummaandag 7 september 2009 03:23

Reactie no. 7
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieIk vind het gemiddeld Cijfer erg laag. Ach ja.. ieder zo zijn smaak, maar ik vond het een erg leuk verhaal. Beetje Bambi-stijl/achtig en ik vond het zeker niet verkeerd. Voor een kortverhaal vond ik hem zeer zeker al goed, maar hij is samengevat met ''Toffe Tiko'' in album nummer 191.
Datumzaterdag 16 mei 2009 17:10

Reactie no. 6
NaamAri
Leeftijd24
Cijfer8
RecensieAangezien dit een kortverhaal is, vind ik dat men het ook zo moet beoordelen: uiteraard kan de plot niet zo goed uitgewerkt zijn als bij een verhaal van 46, laat staan 58 bladzijden.
Voor een verhaal van een twintigtal bladzijden vind ik dit dan ook erg geslaagd: de sfeerschepping zit goed (wel een beetje cliché), het verhaal is in orde en de mopjes zijn typisch Suske en Wiske.
Maar vooral de tekeningen verdienen volgens mij een pluim: en dan in het bijzonder de herten, die ontzettend mooi in beeld worden gebracht.
DatumWed Jul  4 16:36:33 2007

Reactie no. 5
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieIn het begin van het verhaal vind ik het allemaal nogal snel gaan. Voor de rest valt er niet zoveel te vertellen over dit kortverhaal. Een redelijk album.
DatumMon Jun 11 20:37:24 2007

Reactie no. 4
NaamHarmen
Leeftijd15
Cijfer7
RecensieBeetje moelijk om een mening over te geven. Het is zeker niet slecht. Maar het probleem is (zoals bij de meeste kortverhalen) : het is zo kort. Het begin is zeker niet slecht, het midden wat zwak, weinig (goede) humor. Maarja, een 7 is t nog wel waard ;)
DatumTue May  2 22:28:40 2006

Reactie no. 3
NaamEs
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieEen mooi verzonnen en getekend album! Ook is het geweldig om het te lezen
DatumMon Jun 20 15:06:57 2005

Reactie no. 2
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 2
Recensie dit is een slecht album.ik bedoel:heel slecht.wij hebben hem in de uitgave van de rode reeks samen met toffe tiko.
Datum Thu Feb 3 17:35:18 2005

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 39
Cijfer 7
Recensie Onze vrienden zijn op vakantie in de Ardennen. Lambik ontdekt bij het vissen in de buurt van een grot een oude helm. Nieuwsgierig, zoals onze vrienden gaan ze op ontdekkingstocht in deze grot en ontdekken daar een vergeten vallei. In deze vallei maakt een ongure graaf in middeleeuwse klederdracht medogenloos jacht op herten. Onze vrienden binden natuurlijk de strijd aan tegen deze graaf.
Onmiskenbaar heeft men hier bij dit vakantiekortverhaal inspiratie gezocht bij de legende van St. Hubertus. Deze van geboorte edelman (als ik het goed heb) maakte ook medogenloos jacht op allerlei wild en Onze Heer wilde hem duidelijk maken, dat dit niet alles is, waarvoor hij zijn leven gekregen heeft. Net zoals in "De vergeten vallei" miste hij op een keer door een verblindend licht in vorm van een kruis, wat tussen het gewei van het hert verscheen, het dier. Daarop beterde Hubertus zijn leven en wijdde zijn leven God en zijn schepselen (dus mensen en dieren). Mag ik er naast liggen, dan gelieve corrigeer mij!
Zoals vele (vakantie)kortverhalen (Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen! Lees hiervoor de andere recensies!) had men hier het verhaal beter kunnen uitwerken, want het is te vooruitzienbaar. Je weet meteen waar het heen gaat en dat vind ik bij zo een legende jammer!!!
Datum Thu Feb 19 22:00:40 2004