Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De vergeten vluchtelingen


De vergeten vluchtelingen Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De vergeten vluchtelingen verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,14

Reactie no. 7
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer5
RecensieVoor Stichting Vluchteling geschreven en met een zeer nobel doel. Lambik en kompanen zijn op safari en natuurlijk verliest Wiske Schannulleke. Wiske gaat op zoek, Suske er achteraan, Lambik en Jerom gaan de adolescenten zoeken. Zo komen ze bij een stam terecht die wordt bedreigd door de Janjaweed. een erg politiek beladen album. Een zeer ingewikkeld thema dat het een moeilijk albumpje maakt. Los van de Vandersteen conventies. Suske en Wiske lopen rond alsof ze niets van de wereldproblematiek hebben begrepen en maken de ene fout na de andere. Daarbij zorgt Jerom voor water. Het idee is zeer nobel maar erg moralistisch en belerend. Ik denk dat de Janjaweed een te ingewikkeld thema is voor Suske en Wiske, zeker in twaalf pagina's. Het verhaal is niet leuk, ontbeert humor en spanning.
Datumzaterdag 05 december 2020 17:51

Reactie no. 6
NaamWilly
Leeftijd101
Cijfer6
RecensieWat moet je zeggen over deze paar bladzijden, behalve dat ze vervelend waren. En dan ook nog propaganda tegen Janjaweed en daarmee indruisend tegen het testament van Willy Vandersteen over Suske en Wiske waarin gesteld werd dat er geen partijpolitiek mocht worden bedreven.

Pluspunten: Voorkant is mooi en steun aan vluchtelingen is nobel.

Datumwoensdag 29 oktober 2014 22:57

Reactie no. 5
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer6
RecensieMatig kortverhaal voor stichting vluchteling. Hoewel het doel nobel is zit er geen echt verhaal in dit A5 albumpje. De tekeningen zijn wel mooi, de humor is vaak erg flauw.
Datumdinsdag 2 november 2010 20:27

Reactie no. 4
NaamKaj Peters
Leeftijd23
Cijfer5
RecensieIn het verleden was het onderdeel van de serie dat er maatschappijkritiek in sommige albums zat verweven. Kennelijk is dat aspect zo op de achtergrond geraakt dat er een verhaal als dit nodig was om toch in die noodzaak te voorzien.
Suske en Wiske komen terecht in een Afrikaans land en worden geconfronteerd met hun eigen vooroordelen. Daarnaast vechten Lambik en Jerom met beesten ofzo. Oh, en er zijn ook nog gemene boeven. Het verhaal ontvouwt zich precies zo flauw als ik het zojuist omschrijf. Geen leuke grappen; geen vermakelijke verhaallijn en zeer zeker geen spanning. Wat blijft is een nobele boodschap die eigenlijk net zo goed verteld had kunnen ( moeten? ) worden in de reguliere reeks, maar dan als onderdeel van een verhaal die wel de moeite waard is om te lezen.
Datumzondag 1 juni 2008 02:41

Reactie no. 3
NaamJippe van Niel
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieNormaaltjes album, maar het word ook leuker gemaakt door de spelletjes en door de bijpagina's. Te dun maar wel lekker leesbaar op een rustige avond languit in je bed.
DatumTue Jan 16 19:29:43 2007

Reactie no. 2
NaamJan P.
Leeftijd32
Cijfer8
RecensieIk wil beslist niet predikent klinken, maar afgaande op de eerdere recensie wil ik graag zeggen dat de strip op scholen is verstrekt en dat het 'westerse' gedrag van Suske en Wiske gericht is om wereldproblematiek onder de aandacht te krijgen van scholieren en hun belevingswereld. Dat gezegd bekroop tijdens het lezen bij mij dezelfde constatering die ik had bij de laatste paar reeks-uitgaven: Luc en Peter lijken hun draai gevonden te hebben. De tekeningen worden beter en de verhalen vloeiender. Nu alleen nog de reeks-uitgaven terug naar 56 bladzijdes en mij hoor je niet klagen.
DatumSat Sep 23 15:44:11 2006

Reactie no. 1
NaamErik Strijbos
Leeftijd22
Cijfer5
RecensieVergeleken met 'De pronte professor' is dit beslist een tegenvaller.
Het goede zijn de achtergrondtekeningen, en het feit dat kinderen wegwijs worden gemaakt met het vluchtelingen probleem, maar dat is ook alles. De hoofdpersonen in dit verhaal zijn precies producten van de consumtiemaatschappij en volgens hun moet honger en dorst bestreden worden met cola en pizza (of moet ik dit opvatten als een uitgemolken grapje?).
Het probleem-bewuste gedrag uit eerdere verhalen lijkt te zijn verdwenen.
Wiske is in het begin vreselijk verwend en niemand van de hoofdpersonen lijkt echt in zijn rol te zitten; de karakters wijken af.
Verders zijn de tekeningen in orde, behalve de hoofdpersonen; die zijn vergeleken met 'de pronte professor' niet mooi getekend.
DatumWed Aug 30 17:56:22 2006