Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het geheim van de kousenband


Op 28 november 2001 verscheen een speciale strip waarin Suske en Wiske samen met andere bekende Vlaamse striphelden optreden.

Het geheim van de kousenband Enige jaren geleden verscheen bij de Standaard Uitgeverij het album Kiekebanus. Bijzonder aan deze uitgave was dat twee bekende stripreeksen hierin samen werden gebracht. De tekenaars van de strips Kiekeboe en Urbanus werkten samen aan het verhaal waarin de familie Kiekeboe van woning ruilt met het gezin van Urbanus.
Het album vereiste intensieve samenwerking tussen de tekenaars omdat vaak binnen 1 plaatje de tekenstijlen van de beide reeksen gecombineerd moesten worden. Zo liep Urbanus rond in een Kiekeboe-decor en vice versa.

In januari van 2001 kwam de uitgeefster van Willy Linthout, tekenaar van Urbanus, en Merho, de schepper van Kiekeboe tijdens een lange autorit met de twee tekenaars op het idee om nog eens zo'n album te maken. Hierbij dacht ze echter niet alleen aan de reeksen die hierboven zijn genoemd. Haar bedoeling was om 7 reeksen uit het Standaard-fonds in een verhaal bijeen te brengen.

Het plan werd enthousiast ontvangen nadat een goede manier was gevonden om met zoveel mensen aan één verhaal te werken. De bedoeling was om niet, zoals bij Kiekebanus, de tekeningen van verschillende tekenaars te combineren binnen een pagina of zelfs een plaatje. Iedere tekenaar die aan het project meedoet nam echter zes pagina's voor zijn rekening. Alleen op de laatste twee pagina's worden samen gemaakt.

De tekenaars die aan het album meewerken zijn:

Het geheim van de kousenband
Het scenario waarmee wordt gezorgd dat de stripfiguren samen worden gebracht is geschreven door Urbanus.
Het verhaal draait om een vervloekte kousenband. De overgrootvader van Urbanus, Urbanovnov, is verliefd op een Russische prinses. Hij heeft bij het dingen naar haar hand echter concurrentie van tsaar Igor de Afgrijselijke. Om zich te beschermen tegen de tsaar krijgt de prinses van Urbanovnov een kousenband die ervoor zorgt dat Igor elke keer als hij bij haar in de buurt komt een vreselijke ziekte krijgt. De prinses verliest de kousenband echter, wat rampspoed voor iedereen betekent.
Het verhaal begint in Rusland waar Nero en Detective Van Zwam de kousenband vinden in de ruïnes van een kasteel. In de kousenband staat de naam Minouchka geborduurd. Plotseling gebeuren er allemaal vreemde dingen met Nero en Van Zwam en ze beslissen het onding op te sturen naar Kiekeboe.
Voorlopige cover Kiekeboe krijgt ook zijn deel van de rampspoed over zich. Uiteindelijk neemt Fanny het ding mee en ontmoet Balthazar Boma, die helemaal onder de indruk van haar schoonheid geraakt en de kousenband verovert. De kampioenen hebben zoveel narigheid door de kousenband dat ze hem uit het verhaal schoppen en hij bij de Rode Ridder terecht komt. Ook Johan beleeft een aantal gruwelijke avonturen en gooit de kousenband aan een speer recht naar het verhaal van Biebel.
Daar wordt de kousenband om een rat gebonden die terecht komt in het bad van Tante Sidonia. Onze vrienden willen het geheim van de kousenband achterhalen en beslissen Urbanus naar het verleden te sturen om het geheim achter de gevaarlijke band te ontsluieren. Urbanus reist naar Rusland, waar hij zijn evenbeeld Urbanovnov ontmoet. De kousenband leidt ons tenslotte naar de bloedmooie Minouchka en de boze tsaar Igor de afgrijselijke.

Een opmerkelijk gegeven met betrekking tot Suske en Wiske is een uitspraak van Paul Geerts over zijn bijdrage aan dit verhaal. In Het laatste nieuws zei hij: "In dit album durf ik verder gaan dan in een gewoon Suske en Wiske-album. Tante Sidonia holt hier zelfs naakt de straat op. Welliswaar strategisch bedekt, maar toch."
Na een blote Lambik krijgt de Suske en Wiske-lezer hier dus ook al een ongeklede Sidonia voorgeschoteld. En dat terwijl alle commotie rond de vernieuwingen bij Suske en Wiske nog maar net voorbij is...

Het album zal op 28 november in de winkels verschijnen. Voorafgaand aan die publicatie in album verschijnt het verhaal vanaf 26 september in het Suske en Wiske weekblad en vanaf 8 oktober in Het laatste nieuws. Op de omslag van no. 40 van het weekblad is een voorlopige versie van de albumcover te zien.
Van dit album zal, naast de gewone softcover-editie ook een luxe gebonden versie verschijnen. Dit album, dat wordt uitgebracht op A3-formaat) zal een houten box als bijlage bevatten. In die box zitten 7 houten Matrousjka poppen (de bekende Russische poppetjes) die je in elkaar kan zetten. De buitenste pop zal Lambik zijn. De oplage van de luxe editie wordt 350 genummerde exemplaren.

De Standaard Uitgeverij organiseert ook een wedstrijd bij dit album. Wie het wedstrijdformulier opstuurt dat in het album zit maakt kans op de luxe-editie van Het geheim van de kousenband of alle nieuwe titels van de 7 auteurs, gedurende heel 2002.