Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De laaiende linies


Forten uit Tachtigjarige oorlog in de kijker..

De laaiende linies Als onderdeel van een project om verdedigingswerken in de grensstreek van Belgiƫ en Nederland meer bekendheid te geven zal in 2011 een speciaal Suske en Wiske album verschijnen.
Het project is een initiatief van de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Noord-Brabant en Zeeland. Samen werken zij aan de commercialisatie van de Staats-Spaanse Linies, de Zuiderwaterlinie Noord-Brabant, de versterkingen van de stad Antwerpen en de twee fortengordels rond Antwerpen.

Het avontuur dat Suske en Wiske zullen beleven richt zich op de Staats-Spaanse Linies: Dit zijn de verdedigingswerken uit de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) tot en met de Spaanse Successieoorlog (1702-1713), die zich uitstrekken in de grensstreek van de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Zeeland. Ook een aantal forten in de provincie Antwerpen die het gebied verbinden met de stad Antwerpen horen hierbij.

De eerste plannen voor dit verhaal werden bekend gemaakt in september 2009. Begin 2011 vermeldde Luc Morjaeu voor het eerst de titel van het album op zijn site: De laaiende linies

Deze speciale uitgave verschijnt in een oplage van 200.000 exemplaren. Begeleid door een promotiecampagne zullen de albums verspreid worden in Vlaanderen en Nederland.
Het album wordt, in samenwerking met de Standaard Uitgeverij, uitgegeven door de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Zeeland (= gemeenschappelijk Staats-Spaanse Linies deelproject).

De presentatie van het album vindt plaats tijdens de openingsbijeenkomst van de eerste "Fortennacht", op 10 september 2011.
Tijdens deze Fortennacht worden er van 18:00 tot 00:00 uur allerlei activiteiten georganiseerd op en bij vestigingen van de Staats-Spaanse Linies, de de Zuiderwaterlinie in Noord-Brabant en de fortengordels rond Antwerpen.
De laaiende linies is tijdens de Fortennacht gratis verkrijgbaar. Daarna zal het album, via een bon in de verschillende Zeeuwse huis-aan-huisbladen, gratis op te halen zijn op verschillende adressen.


Meer informatie over dit project is te vinden in Forten en Linies in Grensbreed Perspectief en op de site www.staatsspaanselinies.nl
Eerste Fortennacht Staats-Spaanse linies Een deel van de Staats-Spaanse linies Eerste Fortennacht Staats-Spaanse linies