Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De rammelende rally

Verschillen tussen de edities


Verhaal
Verhaal

Veranderingen in Provincie Antwerpen ook te zien in de strip.

De eerste editie van De rammelende rally werd uitgegeven in 1958. Latere uitgaven verschenen vele jaren later, o.a. in 1974 en 2002. In de loop der jaren vonden in Antwerpen allerlei veranderingen plaats, zowel wat betreft gebouwen als natuur en andere omstandigheden. Deze veranderingen zijn in de strip verwerkt zodat de nieuwere edities beter aansluiten bij de tijd waarop deze werden uitgebracht.
Op deze pagina een paar voorbeelden van de verschillen tussen de diverse edities van de strip.

1973 1998
De kolonie reigers bij Berendrecht is in 25 jaar iets gegroeid. In 1973 wordt gesproken van 20 30 nesten. In 1998 is dit gewijzigd in 30 40 nesten.
Bij het vermelden van het huis "De Reigershof" dat in dezelfde plaats staat is in de jongste editie een voetnoot opgenomen met de aantekening dat dit niet openbaar toegankelijk is. Deze opmerking, die in eerdere versies ontbrak, komt nog meerdere keren in het album van 1998 terug.

De reis verloopt in 1998 kennelijk rustiger dan in de eerdere uitgaven. De tekst bij illustratie van het natuurschoon van Kalmthout en omgeving meldt in 1973 dat Lambik en Jerom helaas geen tijd hebben om dit te bewonderen. In de meer recente uitgave wordt echter geschreven dat Lambik en Jerom in Kalmthout "de purperen pracht van de Kalmthoutse Heide, de duinen en het Arboretum" bezoeken.

Natuurschoon in Kalmthout (1973)