Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De rammelende rally


Eerste uitgave: 1958

De rammelende rally Naarmate Suske en Wiske in de jaren 50 steeds populairder werden in Belgiƫ, en dan vooral in Vlaanderen, lag het voor de hand dat overheden, instanties en bedrijven met het stripduo reclame voor hunzelf begonnen te maken. Een voorbeeld hiervoor zijn de (nu door fans zeer gevraagde) confiturepotjes uit 1954 van de firma Bene Luck.
Zo liet het niet niet meer lang op zich wachten totdat het eerste speciaal ontworpen verhaal voor de een of ander zou verschijnen. De Toeristische Federatie van de Provincie Antwerpen was de eerste die, in samenwerking met Standaard Boekhandel, een eerste (kort) verhaal zou uitbrengen, nl. De rammelende rally! Dit gedenkwaardige moment gebeurde in 1958.
Men wilde in dit verhaal de schoonheden van de provincie Antwerpen presenteren en hoe kan dat anders als met het bekendste stripduo van Antwerpen, Suske en Wiske! Willy Vandersteen hapte direct gretig toe. Hij zag meteen een mogelijkheid om met Suske en Wiske buiten het normale kader extra reclame te maken voor dit stripduo en hij kon er zijn liefde voor zijn Antwerpen en omgeving op botvieren.

De eerste uitgave verscheen ongekleurd in een klein formaat met een groene kaft.

In de loop der tijd verschenen er ook heruitgaven van dit verhaal, zoals in 1974 met een donkergele kaft en gedeeltelijk hertekend. Eerder was het verhaal, samen met Het Vliegende Hart, ook al opgenomen in het Vakantieboek van 1973.
Naderhand zouden er verdere hernemingen volgen zoals o.a. in het jaar 2002 ter gelegenheid van het Brabantse stripspektakel in Valkenswaard.
De afbeeldingen zijn hertekend en in tekst aangepast omdat enkele locaties en natuurparken met bijbehorende diersoorten sterk veranderd zijn in aantal en uiterlijk in de loop van de tijd. Jammer genoeg zou men zeggen, maar helaas blijft het rad der tijd niet stil staan! Zelfs niet bij een strip zoals Suske en Wiske! Op een aparte pagina zijn een paar voorbeelden te zien van veranderingen die in verschillende edities van het verhaal zijn aangebracht.

Samenvatting

Na een bezoek aan het museum der Schone Kunsten in Antwerpen leest Sidonia in een krant in de auto van Lambik, dat er een rally met ouderwetse auto's georganiseerd wordt. Ze moeten een tocht door de provincie Antwerpen maken en er alle toeristische bezienswaardigheden fotograferen.
Sidonia wil er aan meedoen, maar Lambik ziet dat niet zitten, maakt een grapje... en verongelukt met zijn auto! Toch staat haar besluit om aan de rally mee te doen vast en zij laat Lambik dit onmiskenbaar weten.
Kwaad besluit Lambik om samen met Jerom ook mee te doen.
De start van de rally
Enkele dagen later volgt op de Grote Markt te Antwerpen het startsein voor de "Grote Rally der Rammelkarren"
Als rivalen starten Sidonia met Suske en Wiske tegenover Lambik en Jerom in een halsbrekende tocht door de provincie Antwerpen in oude, van ellende uit elkaar vallende karren.
Na diverse stunts en avonturen door de mooie provincie Antwerpen weten onze vrienden hun tegenstanders achter zich te laten en komen ze ondanks alle rivaliteiten gezamelijk aan voor de tribune der rammelkar-rally op de Grote Markt in Antwerpen. Trots presenteren onze vrienden samen hun bokaal en prijzen de schoonheid van de provincie Antwerpen.
Tekst: Alain Stienen