Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De Tiroolse trawanten


Eerste uitgave: december 1985

De Tiroolse trawanten Het verhaal(tje) De Tiroolse trawanten zag het daglicht voor het eerst in het Stripfeestboek in 1985.
Daarna waren er nog enkele herpublicaties, zoals in de Suske en Wiske Agenda 86-87, het Wipp-Express Vakantieboek van 1991 en in 1993 in het 42e deel van bundelingen van Suske en Wiske-verhalen van de Lecturama-collectie.

De uiterst verzorgde inkting van dit verhaal(tje) is van de hand van Eugeen Goossens (*1943).

In het begin hebben de kinderen en Jerom een sneeuwpop gemaaakt, die er uitziet als Lambik. Dit is niet nieuw, want in het verhaal De Snoezige Snowijt kwam dat al voor.

Een ander verhaal wat zich in Tirool afspeelt is De Mollige Marmotten.

Samenvatting

Onze vrienden brengen hun kerstvakantie door in Tirool. In afwachting, dat tante Sidonia het eten voorbereidt, besluiten Suske en Wiske een rondje te gaan skiŽn.
Wiske wil bij de naburige gletsjer gaan skiŽn, echter een Tiroler waarschuwt hun, dat dit het terrein is van de Tiroolse trawanten. Wiske ziet in de waarschuwing bijgeloof en skiet er toch heen. Plots zien de twee er een hoop sneeuwmannen, die hen met sneeuwballen aanvallen. Hierbij valt Wiske in een gletsjerspleet. In paniek vlucht Suske naar het chalet en haalt er Lambik en Jerom. Weer terug bij de gletsjer vallen de sneeuwmannen weer aan en Jerom wil juist de strijd met hen aangaan, maar Wiske komt tussenbeide. Ze is door de sneeuwmannen uit de gletsjerspleet gehaald en haar wond is verzorgd.
De Tiroolse trawanten hebben namelijk de opgave de toeristen van de gevaarlijke gletsjerspleten weg te houden!
Uit dankbaarheid nodigen onze vrienden de trawanten uit het Kerstfeest bij hun te vieren.
De Tiroolse trawanten

Tekst: Alain Stienen