Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Op het eiland Amoras

Een dagje aan het water


Verhaal
Terug

De eerste afbeelding in Op het eiland Amoras toont Wiske en haar tante tijdens een dagje uit aan het water. In de Vlaamse versie wordt hierbij duidelijk de plaats genoemd waar de scene zich afspeelt, bij Doel aan de Schelde. In de oorspronkelijke albumuitgave zijn voor deze opening van het verhaal de tekst en tekeningen overgenomen die ook bij de publicatie in De Nieuwe Standaard waren gebruikt. Het eerste plaatje op deze pagina. toont de scene uit de krant, zoals die is gepubliceerd in de reeks Suske en Wiske Klassiek.

Toen het verhaal in 1946 in het Nederlandse dagblad De Stem werd gepubliceerd was de locatie iets verplaatst. Wiske en Sidonie bevinden zich nog steeds aan de oevers van de Schelde maar nu bij het Krabbengat.
In de Nederlandse albumuitgave wordt geen plaats genoemd en alleen gemeld dat ze een dag vakantie aan het water doorbrengen. Die vermelding blijft in de hertekende versie in de 4kleurenreeks gehandhaafd.

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Suske en Wiske in 1995 werd het eerste verhaal van het duo met de oorspronkelijke tekeningen opgenomen in het Familiestripboek van dat jaar. Hoewel de tekeningen hierbij origineel waren werden de teksten wel aangepast aan de moderne tijd.


Een dagje aan de Schelde (De Nieuwe Standaard)
Een dagje aan de Schelde (Vlaamse albumuitgave)
Een dagje aan de Schelde (De Stem)
Een dagje aan het water (Nederlandse albumuitgave)
Een dagje aan het water (4kleuren album)
Een dagje aan de Schelde (50 jaar jubileumboek)