Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Tante Biotica


Tante Biotica Eind september 2014 meldde Luc Morjaeu op Facebook dat hij de laatste hand had gelegd aan Tante Biotica.
In eerdere berichten had hij al laten weten dat het hierbij gaat om een kort verhaal van 22 pagina's dat waarschuwt tegen het misbruik van antibiotica.

Morjaeu en decortekenaar Christian Verhaeghe toonden op hun facebook-pagina's ook al enkele tekeningen uit het verhaal. Hierop zijn diverse personages te zien, waaronder "Tante Biotica" zelf en wezentjes die worden aangeduid als "Pennies" en "Kokkies".

Op 24 november werd op de site van De Fameuze Fanclub meer informatie over het album bekend gemaakt. Hierbij werd tevens de cover getoond.
Het album is gemaakt in opdracht van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid in het kader van hun campagne voor het voorzichtig gebruiken van antibiotica. De verspreiding verloopt via medische instanties zoals huisartsen en apothekers.

Het album verscheen begin december 2014, zowel in het Nederlands als in het Frans. De titel van de Franse editie is Tante Biotique.
De Nederlandse editie verscheen in twee uitvoeringen, voor Vlaanderen en Nederland. De informatiepagina's in beide edities verschillen van elkaar. Van de Nederlandstalige versie werd naast de softcover uitvoering ook een luxe editie, in een oplage van 200 exemplaren, en een superluxe variant, oplage 100 exemplaren, uitgebracht.

Na het drukken van het album voor Nederland bleek dat er twee informatiepagina's die voor deze uitgave bedoeld waren ontbraken. Het euvel werd hersteld door middel van een herdruk waarin de betreffende pagina's wel zijn opgenomen. De meeste albums die in Nederland zijn verspreid behoren echter tot de eerste druk, zonder deze pagina's.

Via de publicatiesite ISUU kan het verhaal online worden gelezen in zowel het Nederlands en Frans als in het Duits en Engels.
De Nederlandse en Franse versies van het album stonden direct bij het verschijnen online. De Duitse en Engelse versies werd hier pas in maart 2015 aan toegevoegd.
De vertaler van de Duitse versie vergat de reekstitel op de cover om te zetten waardoor hier Suske en Wiske staat en niet Suske und Wiske.
De Engelse versie van het album is ook in druk verschenen, ter gelegenheid van een congres dat werd georganiseerd door de Nederlandse overheid.

In het najaar van 2015 werd Tante Biotica op initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verspreid in Nederland. Een eerste wachtkamerexemplaar van het album werd op dinsdag 1 september door minister Edith Schippers in Baarn overhandigd aan huisarts Cassandra Zwaan-Gagenel. In de volgende dagen ontvingen bijna 4.500 huisartsen en 1.900 apothekers in Nederland een aantal exemplaren van de strip die speciaal bestemd zijn voor de wachtruimtes in hun praktijken.Schets voor Tante Biotica Scenes uit Tante Biotica' Tante Biotica (NL)
Pennies en Kokkies' Tante Biotique Tante Biotikum Auntie Biotica


Bestel dit album bij Stripfan.nl. Op zoek naar dit album? Bij de Suske en Wiske webwinkel Stripfan.nl zijn de volgende edities te koop: