Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Muurschildering Suske en Wiske in Kalmthout


Index
Index

Suske en Wiske op de heide (klik voor een grotere afbeelding) Nadat Suske en Wiske al te zien waren op muren in Brussel, Hasselt en Antwerpen zijn ze vanaf 2009 ook in de laatste woonplaats van Willy Vandersteen als muurschildering te zien.
Gemeentebestuur Kalmthout en Stripdag Kalmthout hebben de handen in elkaar geslagen en linken hiermee Suske en Wiske nog meer aan de heidegemeente.
Op zondag 26 april 2009 werd in Kalmthout de Suske en Wiske-stripmuur officieel ingehuldigd.

De locatie van de muur bevindt zich op 15 meter loopafstand van het station Kalmthout.
Aan de lokalen van Pigment, Academie voor Beeldende Kunst, valt de tekening van 20m² zeker op in het straatbeeld. Kinderen van de academie hadden ook nog een inbreng aan de tekening. Zij omlijstten de muurtekening door de tekening op hun manier verder uit te werken.

De inhuldiging van de muur ging gepaard met een officiële viering en receptie en in de straten rond het gebouw stonden allerhande stands waar bezoekers strips konden aanschaffen.
Het Suske en Wiske springkasteel en striprad waren ook aanwezig en men had de gelegenheid om een strip te laten signeren door Luc Morjaeu en Peter Van Gucht.

Op deze dag was n.a.v. de Erfgoeddag het Provinciaal Suske en Wiske Kindermuseum toegankelijk en kon men n.a.v. de opening van het toeristisch seizoen en de dag van de aarde ook activiteiten meemaken in het Arboretum Kalmthout, Natuureducatief centrum 'De Vroente', Bijenteeltmuseum en infokantoor.

Voor deze gelegenheid zijn er speciale gadgets gemaakt. Aan de stand van Stripdag Kalmthout kon men 2 nieuwe stickers bekomen met groeten uit Kalmthout en ook een postkaart Groeten uit Kalmthout in beperkte oplage.
Bij aankoop van een album verkreeg men de postkaart gratis.

Ter promotie van de animatiefilm De Texas Rakkers, verscheen op 6 april bij De Post een velletje postzegels waarop Suske en Wiske en hun vrienden zijn afgebeeld. De postzegels waren op de dag van de onthulling van de stripmuur ook te koop bij de stand van Stripdag Kalmthout. De aangekochte postzegelvellen hebben tevens een postdagstempel van 26 april.
Het velletje postzegels kost € 6,25
De postzegel wordt onder de aandacht van het publiek gebracht via flyers, display en een map met info.

Wie meer te weten wilde komen over het leven en het belang van Willy Vandersteen in Kalmthout, kon om 14:30 uur gratis aansluiten bij de Willy Vandersteenwandeling.
De tekenaar was een geboren en getogen Antwerpenaar, maar vanaf 1966 werd hij eveneens een Kalmthoutenaar. Hij woonde en werkte in Heide-Kalmthout tot aan zijn dood in 1990. Ook de beroemde Studio Vandersteen is er vanaf 1966 tot vandaag gevestigd. Stof genoeg dus voor een unieke rondleiding in Heide-Kalmthout, waarbij leven en werk van de Breugel van het beeldverhaal (woorden van Hergé) wordt verteld. De gids gaf een kort overzicht van zijn vele stripverhalen. Waar mogelijk werden de plaatsen bezocht die uitgebeeld worden in Suske en Wiske-albums. Zo zagen de wandelaars bijvoorbeeld het huis van Dr. Krimson. Vooral in De Belhamelbende en Het Rijmende Paard wordt Heide-Kalmthout op verschillende bladzijden mooi in beeld gebracht. Ook de villawoning, nu het provinciaal Suske en Wiske-Kindermuseum met tekenkamer, is een bezoekje waard.
Als extraatje lichtte de gids andere wetenswaardigheden van Heide toe: het ontstaan van Heide, het ontstaan van het toerisme begin vorige eeuw, de steenbakkerijen, de Withoef en het Missiehuis.

Datum: zondag 26 april 2009
Tijd: 12:00 - 17:00 uurKaart Groeten uit Kalmthout Rugzijde kaart Groeten uit Kalmthout
Sticker Groeten uit Kalmthout Sticker Groeten uit Kalmthout
Postzegels De Texas Rakkers Groeten uit Kalmthout
Hieronder staan enkele foto's die zijn gemaakt bij de onthulling van de stripmuur. Een meer uitgebreide reportage is te zien in het online fotoboek van Kalmthout.

Onthulling muurschildering Onthulling muurschildering Onthulling muurschildering