Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De kunstkraker

kunsteducatief project


De Kunstkraker In 2006 begon het Suske en Wiske Kindermuseum te Kalmthout samen met Museum Jan Cunen in Oss aan een project om vanuit strips naar andere kunstvormen te kijken en om zo de kunstwerken te leren begrijpen. Op die manier hopen de beide musea de drempel voor kunst te verlagen en toegankelijker te maken voor iedereen. Het samenwerkingsproject wordt financieel gesteund door de Europese Commissie.
De naam van het project werd ontleend aan het Suske en Wiske-album De kunstkraker, dat geheel in het teken van kunst staat.

De musea zochten naar parallellen tussen de normale artistieke werken en strips. Ze analyseerden de karakteristieken van een stripalbum en kwamen tot de conclusie dat er heel wat gelijkenissen bestaan tussen bijvoorbeeld een Suske en Wiske-verhaal en een klassiek schilderij. Zo vonden ze voorbeelden van doeken waarop, net als in strips, tekst wordt toegevoegd aan het beeld.

In het Suske en Wiske museum worden sinds 2006 diverse projectdagen voor basisschool-leerlingen georganiseerd rond het kunstkraker-thema. Op elke dag komt telkens een andere kunstvorm met zijn specifieke eigenschappen aan bod.
Op 15 februari 2008 werd een nieuw element aan het project toegevoegd. Vanaf die datum is een website beschikbaar met een computerspel waardoor kinderen spelenderwijs meer te weten kunnen komen over kunst.
Aan de hand van een korte strip van Suske en Wiske worden allerlei aspecten van de kunst belicht.

In het kader van het project is een speciaal stripboek gemaakt getiteld Het hoofd van de kunstenaar (3 x bellen). Dit boek wordt op 18 maart 2008 gepresenteerd in Museum Jan Cunen. Aansluitend wordt in cultuurpodium De Groene Engel een gelijknamige minimusical opgevoerd, die gebaseerd is op het stripboek.
Met dit stripboek wil het museum uit Oss de hedendaagse beeldende kunst en kunstpraktijk meer toegankelijk maken voor kinderen. Naar aanleiding van het boek wordt ook een tentoonstelling georganiseerd die op 24 februari om 15.00 uur officieel wordt geopend.


Hieronder enkele screenshots van de Kunstkraker-website.

De Kunstkraker De Kunstkraker
De Kunstkraker De Kunstkraker