Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Strips op Antwerpen Centraal


Belgische stripfiguren voor het eerst bijeen in een indoorpark.

Comics Station Antwerp Op vrijdag 27 juni 2014 werd bekend gemaakt dat er plannen zijn om Voor het eerst in de geschiedenis Belgische stripfiguren samen te brengen in een permanent park. Antwerpen heeft de primeur.
Op een unieke locatie, namelijk in het centraal station, zal eind 2015 een indoor thema- en belevingspark verrijzen: Comics Station Antwerp.

Suske en Wiske, De Smurfen, Jommeke, het zijn enkele klinkende namen van striphelden die te zien zullen zijn in Comics Station Antwerp. “Belgische strips zijn, naast bier en chocolade, cultureel erfgoed,” zegt Jeroen Jespers. Samen met Wim Hubrechtsen en Mark Kiekens nam hij het initiatief voor het indoorpark. “Vrijwel iedereen kan zich zijn eerste strip nog herinneren. Toen ik het idee toetste in mijn eigen omgeving, konden mijn grootvader van 94, ouders van achter in de 60 en dochter van 11 zich dadelijk een beeld vormen.”

Voor het eerst in de geschiedenis

Nooit eerder werden Belgische stripfiguren in een belevingspark op een permanente locatie samengebracht. “Wij willen lezers strips ook op andere manieren laten ontdekken,” zegt Peter Quaghebeur, directeur van WPG, uitgever van een aantal bekende strips. “Online ontwikkelen we daarom een plek waar lezers alle strips digitaal kunnen vinden. En in dit park staan lezers daarnaast straks oog in oog met hun striphelden.” “De focus ligt op Belgische populaire stripfiguren,” vertelt Jespers. “Suske en Wiske, De Smurfen, De Kiekeboes, Lucky Luke, Jommeke, et cetera.” Met alle rechtenhouders zijn de onderhandelingen afgerond. “Met Kuifje zijn we nog in gesprek. Die hopen we binnenkort te verwelkomen.”

Unieke beleving in Antwerpen-Centraal

Begin 2015 zal het park in het station aan de zijde van het Kievitplein langzaam tot leven komen. In de ruim 30 meter hoge ruimte naast de sporen van het -2 perronniveau zullen verschillende verdiepingen worden gebouwd. Initieel zal het park 4.500 m2 groot worden. “Goed nieuws voor onze reizigers die zorgeloos naar wereldberoemde stripfiguren kunnen sporen om ze te ontdekken in de Antwerpse Spoorwegkathedraal,” vindt districtsdirecteur NMBS Ludo Van Ingelgem. “Met dit park wordt Antwerpen-Centraal niet alleen een mobiliteitsknooppunt, maar ook een uniek belevingscentrum.” Hij spreekt van een mooie invulling van een niet optimaal gebruikte ruimte aan de tweede stationstoegang.

Antwerpen stripstad

“Door de komst van Comics Station Antwerp aan het Kievitplein zal de omgeving een positieve impuls krijgen,” zegt burgemeester Bart De Wever. De burgemeester wil dat gegeven graag uitbouwen naar de hele stad. “Antwerpen is voor veel strips een inspiratiebron. Denk aan ‘De stuivende stad’ van Suske en Wiske. Bovendien is de stad historisch verankerd met strips door grote Vlaamse tekenaars als Mehro, Jef Nys en natuurlijk Willy Vandersteen. Wij streven ernaar om Antwerpen daarom verder uit te bouwen als stripstad, nationaal en internationaal.” Antwerpen heeft jaarlijks de meeste hotelovernachtingen van alle Belgische steden. Bezoekers komen veelal uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. “Onze stripcultuur heeft een internationale reputatie,” zegt initiatiefnemer Jespers die koos voor een Engelse naam voor het park. “We willen over de grenzen heen kijken. De Thalys naar Amsterdam en Parijs stopt straks letterlijk naast het park.”

Investeerders

Voor de realisatie van het indoorpark wisten de initiatiefnemers verschillende investeerders aan te trekken die samen zeven en een half miljoen bij elkaar brengen. Tot de investeerders behoort onder meer De Tondeldoos, een bedrijf in media en entertainmentprojecten. Ook WPG heeft de intentie te investeren. “Het thema, de locatie in combinatie met het team van initiatiefnemers waren doorslaggevend,” aldus Peter Quaghebeur. Het is zijn overtuiging dat Comics Station Antwerp een uniek interactief park wordt.

Hart, hoofd en handen: een belevenis

“Het park zal moderne hedendaagse en authentieke klassieke activiteiten gaan herbergen,” legt Jespers uit. “Van digitale doe-activiteiten, mechanische attracties tot de  klassieke poppenkast. En dit maken we voor alle stripliefhebbers van jong tot oud. Grootouders met kleinkinderen, gezinnen, schoolklassen en toekomstige striptekentalenten. Daarnaast komen er workshops en exposities.”
De opening van het park was gepland voor de kerstvakantie 2015. De realisatie van het park kostte echter meer tijd. De voorbereidende fase duurde tot het voorjaar van 2016.
Op 13 mei van dat jaar werd de eerste steen gelegd voor de bouw van de attractie.


Bron: WPG Uitgevers