Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Eerste steen gelegd voor Comics Station Antwerp


Belgische stripfiguren voor het eerst bijeen in een indoorpark.

Comics Station Antwerp In 2014 werd bekend gemaakt dat bij station Antwerpen Centraal een themapark rond strips gerealiseerd zou gaan worden.
De opening van het park stond gepland voor 2015. De realisatie van het project had echter meer tijd nodig.
De voorbereidingsfase voor Comics Station Antwerp werd succesvol afgerond op 22 april 2016, toen de finale stedenbouwkundige vergunning werd afgeleverd door Stad Antwerpen.
De symbolische eerste steen voor het themapark werd op vrijdag 13 mei 2016 gelegd door een aantal prominenten, waaronder burgemeester Bart De Wever, schepen Koen Kennis en Vincent Bourlard, algemeen directeur stations van de NMBS.
Bij deze gelegenheid waren onder anderen ook Leen Vandersteen, Merho, Willy Linthout en Urbanus aanwezig.

De bouwfase die werd gestart met het leggen van de eerste steen moet in 2017 resulteren in het nieuwe indoor thema- en belevingspark rond de populaire Belgische stripfiguren in het station Antwerpen-Centraal.
Deze nieuwe Antwerpse trekpleister verbreedt het familiale toeristisch aanbod in de Scheldestad en vormt een belangrijke schakel in het grootschalige vernieuwingsproject voor de Kievitwijk.

Wat vooraf ging

Eind 2013 vatten initiatiefnemers Wim Hubrechtsen, Mark Kiekens en Jeroen Jespers het plan op om samen met de uitgeverijen een nieuw, innovatief hoofdstuk te schrijven voor het populaire Belgische beeldverhaal. Die ambitie wordt vertaald in Comics Station Antwerp, een thema- en belevingspark rond de populaire Belgische stripfiguren waar gezinnen met kinderen tot 14 jaar op een unieke manier in contact komen met hun helden.
De Belgische strips verbinden al meer dan 4 generaties en blijven immens populair. Met de steun van Participatiemaatschappij Vlaanderen, W.P.G. uitgeverij en familiale investeerder Vermec - en in nauw overleg met de stad Antwerpen en de NMBS - krijgt de minder gekende stationshal aan het Kievitplein voor minstens 18 jaar een nieuwe bestemming als permanente thuisbasis van Comics Station Antwerp. Nieuwe invulling In de grote moderne stationshal aan het Kievitplein realiseert Comics Station Antwerp in de loop van 2016 jaar een nieuwe structuur van 6.000 m2.

Centraal komt een ellipsvormige glazen toren van 27 meter hoog, die 4 niveaus verbindt. De architectuur is modern, licht en open en sluit naadloos aan bij de filosofie van het huidige station. Bij de ontwikkeling is alles in het werk gesteld om alle functies van het station en de doorgang voor de buurtbewoners en reizigers maximaal te vrijwaren.
Tijdens de werken wordt een deel van de stationshal afgesloten, maar ook dan is de toegankelijkheid van het station, het Kievitplein en de parkings voor fietsen en auto’s te allen tijde gegarandeerd.

Opening voorjaar 2017

Comics Station Antwerp opent met Pasen 2017 haar deuren voor het grote publiek. Het Park zal dan zo’n 250 dagen per jaar open zijn: op woensdagen, tijdens het weekend en op feest- en vakantiedagen (in België én Nederland).
In 6 themazones worden de bezoekers ondergedompeld in de grenzeloze creativiteit van het beeldverhaal: een 60-tal klassieke en interactieve digitale attracties en doe-activiteiten nemen hen mee in het rijke universum van Suske&Wiske, Jommeke, De Kiekeboes, Urbanus, Lucky Luke en De Smurfen.
De thematisering is mogelijk door stabiele langetermijnsamenwerkingen met de verschillende rechtenhouders en de uitgeverijen W.P.G, Mediatoon, IMPS en Ballon Media.

Naast deze gethematiseerde zones komt een extra zevende zone voor tijdelijke projecten; een state-of-the-art theater- en bioscoopzaal biedt plaats aan 150 personen. In de ‘Comics Factory’-zone wordt creativiteit bij jong en oud aangescherpt.
Tot slot wordt een ruim horecagedeelte en een themawinkel geïntegreerd, deze zijn 365 dagen open en vrij toegankelijk. De centrale ligging en de onmiddellijke aanwezigheid van openbaar vervoer en parkingfaciliteiten maken Comics Station Antwerp voor iedereen vlot bereikbaar, zelfs vanuit Parijs of Amsterdam.

Over Comics Station Antwerp

Comics Station Antwerp is een indoor thema- en belevingspark rond de populaire Belgische stripfiguren dat met Pasen 2017 haar deuren opent in het station Antwerpen-Centraal.
Met een oppervlakte van 6.000 m2 over 4 niveaus richt het Park zich voornamelijk op families met kinderen tot 14 jaar; op termijn goed voor zo'n 300.000 bezoekers per jaar. Alle stripfiguren komen in het Park aan bod, maar Jommeke, Suske en Wiske, De Kiekeboes, Lucky Luke, Urbanus en De Smurfen krijgen een permanente, gethematiseerde zone.
Met alle huidige en toekomstige activiteiten onderstreept Comics Station haar ambitie om de geschiedenis en highlights van de populaire Belgische stripcultuur op een hedendaagse en creatieve manier uit te dragen. In totaal wordt meer dan 12,5 miljoen euro geïnvesteerd in het project, waardoor ook meer dan 60 mensen een job zullen vinden bij Comics Station Antwerp.

Bekijk hieronder enkele sfeerbeelden van het toekomstige themapark.

Comics Station Antwerp: Zone Lucky Luke Comics Station Antwerp: Zone De Smurfen Comics Station Antwerp: Zone Urbanus