Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Suske en Wiske bij MeMoTV


De gezanten van Mars Kijkers van de Vlaamse zender Canvas kunnen elke week stemmen op programma's uit het archief van de omroep die ze graag nog een keer terug willen zien. In de week van 10 tot 16 september 2013 werd één van keuzemogelijkheden gevormd door een tweeluik over Suske en Wiske en Willy Vandersteen.
Het item bestaat uit een animatieversie van De gezanten van Mars uit 1959 en een interview dat Willy Vandersteen in 1979 gaf in de reeks Ten huize van ....

Het programma over Suske en Wiske en hun geestelijke vader was veruit het populairst onder de stemmers. Het item veroverde 49% van de stemmen en liet daarmee de concurrentie ver achter zich.
Het resultaat van deze positieve stemming is dat het tweeluik op 17 september wordt uitgezonden in het programma MeMoTV.
De uitzending start rond 23:15 uur.

Op de site van MemoTV werd de volgende informatie over de twee programma's gegeven:
De Studio Belvision, verbonden aan de uitgeverij van de Kuifje-verhalen, maakt in 1959 een reeks animatiefilms gebaseerd op Suske en Wiske, zoals De Bronzen Sleutel en De Gezanten van Mars. Beide zijn strips uit de unieke ‘blauwe reeks’, de beste verhalen van Vandersteen. Het zijn de eerste stappen om Suske en Wiske ook op televisie te tonen. Willy Vandersteen: “’t Was zo stuntelig, wij kenden niets van techniek … daar zijn histories gebeurd waar vakmensen nu zich krom zouden mee lachen.”

In ons archief vinden wij slechts één van die strip-films volledig terug: De Gezanten van Mars. Het beeld is licht beschadigd, maar dit is onbetwist Vlaams cultureel erfgoed. Wij zijn dan ook heel blij dat we het kunnen aanbieden als inleiding op het programma Ten Huize van Willy Vandersteen.

In 1976 bezoekt Joos Florquin Willy Vandersteen in zijn huis in Kalmthout De gelauwerde striptekenaar praat met de “professor” over zijn creaties. Daarbij gaat de aandacht vooral naar zijn meest bekende geestelijke kinderen: Suske en Wiske. Over de “duistere afkomst” van Suske, die in het eerste album nog Rikki heet. Hoe het olijke duo in een los gezinsverband samenleeft met Sidonia, Lambik en Jerom. En hoe daar in Nederland veel kritiek op komt.

Passeren vervolgens de revue: De Rode Ridder, Judi, Robert en Bertrand. En we komen te weten waarom de populaire Amerikaanse filmhond Lassy in de Vlaamse strips Bessy moet heten.

Florquin vraagt ook naar de jeugd van Vandersteen in de volkse Antwerpse Seefhoek. Die blijkt de bron van de specifieke humor in zijn strips, en meteen de verklaring van een groot deel van het succes. We zien ook de medewerkers aan het werk in de Studio Vandersteen - het aanpalende huis op zijn domein.

Tenslotte vertelt Vandersteen over zijn eerste stappen op tv. Op dat moment is hij er namelijk van overtuigd dat televisie de kranten onderuit zal halen … en daarin worden zijn strips altijd eerst gepubliceerd. We krijgen fragmenten te zien van Poppenkast Pats, én van de animatiefilm De Bronzen Sleutel – die in z’n geheel helaas verloren is gegaan.


De gezanten van Mars Ten huize van Willy Vandersteen